Inloggen
Gezagvoerder

Duif, A.

Naam: Duif, A.
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
PRINS WILLEM I 1890 Vracht-/passagiersschip Steamship 5302 Bekijk schip
PRINS MAURITS 1884 Vracht-/passagiersschip Steamship 5293 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

A.Duif werd met vlagnummer 932 per 03 februari 1898 ingeschreven als effectief lid van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop002a.

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 03 februari 1898 wordt als effectief lid voorgedragen en benoemd A.Duif, voerende het ss “Prins Maurits”, wonende in de 3de Helmerstraat 4 te Amsterdam op voordracht van kapitein H.C.Haacke.023.

A.Duif was van 1900-1932 bestuurslid van het College Zeemanshoop019.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van het College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                    jaren                       type                  scheepsnaam                                        naam reder/boekhouder

        932                       1898-1919                 geen opgave van schip en boekhouder

 

Bouma025 vermeldt A.Duif als gezagvoerder gedurende:

*    1889 t/m 1890 van het schroefstoomschip “Borneo”, gebouwd in 1885 te Glasgow, 2140 ton n.m., varend voor de Stoomvaart Maatschappij “Holland” te Amsterdam;

*    1896 van het ijzeren schroefstoomschip “Prins Maurits”, gebouwd in 1883 te Amsterdam, 1100 ton n.m., varend voor de Kon. W.I.Maildienst (1882) te Amsterdam;

*    1900 van het stalen schroefstoomschip “Prins Willem I”, gebouwd in 1890 te Stockton, 1723 ton n.m., varend voor de Kon.W.I.Maildienst te Amsterdam. Het schip strandde bij Port au Prince en geraakte wrak;

             Het ss “Prins Willem I” werd gebouwd in 1890 bij Richardson Duck & Co in Stockton on Tees, mat 1723 Brt en voer voor de Koninklijke West-Indische Maildienst te Amsterdam072.

 

Overige bijzonderheden

Het ss ‘Prins Willem I” strandde op 24 juli 1900 op het Mariguana Island bij Port au Prince en zonk op weg van New York naar Kaap Haitien. Alle opvarenden werden gered.

 

In het tijdschrift De Zee Jg. 1899, p.486-491 staat een verslag plus uitspraak van de Raad voor Tucht voor de Koopvaardij, betreffende het ongeval van het ss. “Prins Maurits” onder kapitein A.Duif. mede op graind van getuigeverklaringen stelt de Raad het volgende:

“Het Nederlandsche schroefstoomschip “Prins Maurits”, waarvan de aangeklaagde gezagvoerder was, is op den eersten Mei 1899 van Amsterdam vertrokken met eene gemengde lading passagiers, mail en voltallige equipage met bestemming New-York via de West Indische havens, is op den 19den Mei 1899 ten 0 u. 10 v.m te Paramaribo gearriveerd en heeft vervolgens de havens Demerara, Trinidad, Carupano en Cumana aangedaan. Het heeft op Zondag 28 Mei 1899 des voormiddags om 9 u. 42 m. de reede van Cumana (in Venezuela) verlaten met eene lading bestaande uit stukgoederen van Amsterdam en suiker, cacao en huiden uit de West Indische havens met bestemming naar Guanta, koers stellende om de W.Z.W ¾  W. magnetisch.”

De lucht was heiig en het gezicht boven den wal was slecht. Men passeerde diverse met name genoemde plaatsen en zag tenslotte Picuda Grande ongeveer half buiten Caraca de Oeste. Daar stootte het schipop een klip. Het schip maakte water en er werd geprobeerd het schip op de wal te zetten. Passagiers en mail werden in de sloepen gedirigeerd en kort daarna kwam het schip in de baai van Caraca del Oest op zandgrond vast te zitten. Tijdens het ontschepen van bagage, drinkwater en goederen, tenten en provisie zonk het achterschip. Twee sloepen met de 1ste en 3de officier vertrokken naar Guanta om melding van het gebeurde te doen. In de scheepsverklaring stond als mededeling dat het schip was gestoten op een klip, die niet op de kaarten was aangegeven. Het is de Raad gebleken dat er geen betere kaart bestaat en “in verband met deze omstandigheid kan hem geen onkunde of gebrek aan zeemanschap worden geweten.”. Hij werd vrij gesproken.