Inloggen
Gezagvoerder

Lusink, Jan Roelof

Naam: Lusink, Jan Roelof
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ARDJOENO 1848 Bark Sailing Vessel 14010 Bekijk schip
VICE ADMIRAAL MAY 1866 Clipperbark Sailing Vessel 16225 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Jan Roelof Lusink werd per 02 september 1848 door de Kweekschool voor de Zeevaart als leerling "ingenomen"004(533/2163). Hij werd geboren te Alkmaar op 01 december 1834. Zijn ouders waren Marten Lusink, "Heel- en Vroedmeester te Zaandam", en Antje Velthuis. Zij woonden op het Hazepad nr.554 (naar ik aanneem te Zaandam).

Van de vorderingen werd in de periode 1849-1851 een drie-maandelijkse rapportage bijgehouden in de vakken zeevaartkunde, schoolonderwijs (nederlands, frans en engels) en scheepswerk. Hierin zijn geen specifieke bijzonderheden vermeld. Voorts werd gerapporteerd:

" 19 Dec.1850  aangenomen tot lidmaat der Ned.Herv.Gemeente door Do Meijjes

  27 April 1852  gepl. als Jongen op het schip Willem III Capt.Bon(?) naar Batavia voor Rotterdam (Naam Bon is bij dit schip    niet terug te vinden bij Bouma025). Naam H.J.Bonn komt met vlagnummer 70 wèl voor in de ledenlijst van het Rotterdams    college "Maatschappij tot Nut der Zeevaart)

  3 Maart 1852  terug van de reis met goede attest

  27 dito  gepl. als ligtm. op het schip Java's (moet zijn Java's Welvaren) onder kapitein Boelhouwer naar Californië voor    Amsterdam. Gagie ¦8,-

  21 Sept.1853  terug van de reis met goed attest

  21 dito  eervol ontslagen.

 Jan Roelof Lusink (31) (zeeman) trouwde op 25.10.1866 te Amsterdam met Jacoba ten Have (33) - geb. te Amsterdam - d.v. Hendrik Ede ten Have en Jacoba Bontjes.

 Jan Roelof Lusink overleed op 01.09.1897 te ?? (62).

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.R.Lusink, adres Oude Schans, werd met vlagnummer 883 effectief lid van "Zeemanshoop" per 27 mei 1873 op voorspraak van P.Buijs Jr. Ten tijde van de inschrijving was zijn schip de "Telenak"002.

In de notulen van de Algemene Vergaderingen van het Amsterdamsc zeemanscollege Zeemanshoop dd 20/27 mei 1873 wordt als effectief lid voor de vlag voorgedragen/benoemd J.R.Lusink, geen leeftijd vermeld, voerend het fregat “Telenak”, voor rekening van  Rutgers & Hissink, op voordracht van kapitein P.Buijs Jr. 023.

 Jan Roelof Lusink (31) trouwde op 25.10.1866 te Amsterdam met Jacoba ten Have (33) - geb. te Amsterdam - d.v. Hendrik Ede ten Have 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 24 februari 1875 vraagt kapitein J.R.Lusink het Bestuur om stappen te nemen voor herziening van de Wet op de Orde en Tucht aan boord van Koopvaardijschepen. In de notulen dd 25 maart 1875 staat vermeld dat het Bestuur dienaangaande een adres heeft opgesteld en dit zal verzenden. (aan wie?).

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 31 mei 1878 is sprake van medailles van het Metereologisch Instituut voor de heren S.Deinum en J.R.Lusink.042

 

 

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 26 oktober 1871 staat het besluit tot toekenning van een premie aan kapitein J.P.Lusink. In de notulen dd  29 februari 1872 staat de wens van kapitein Lusink om de gratificatie in geld te krijgen en dan uit te reiken in een Bestuursvergadering. Op 12 maart 1872, tijdens een Buitengewone Bestuursvergadering krijgt hij als gezagvoerder van de “Telanak” de premie “voor het best gehouden Metereologisch Journaal door Scheepsgezagvoerders te Amsterdam thuis behoorende.”042

In de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 24 april 1873 besluit het Bestuur de medailleuitreiking aan de heren H.C.Haacke Jr, J.R.Lusink en J.R.Brouwer plaats te doen vinden op 06 mei 1873 in de Algemene Vergadering.042.

Vermoedelijk gaat het hier om medailles voor goed bijgehouden scheepsjournalen.

 

In de notulen van de Algemene Vergadering van “Zeemanshoop” dd 05 maart 1872 (hij was toen nog geen lid van Zeemanshoop!) staat vermeld: “Dat aan kapitein J.R.Lusink voerende het schip Telanak is toegekend de premie uitgeloofd door de Commissie ter bevordering der Wetenschappelijke Zeevaart voor het best gehouden Metereologisch Journaal door Scheepsgezagvoerders te Amsterdam te huis behorende.” 023.

In de notulen van de Algemene Vergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop dd 20 mei 1873 staat vermeld: “Tenslotte wordt  door den Voorzitter onder gepaste en warme bewoordingen aan de Heeren kapiteins J.R.Lusink, H.C.Haacke Jr en J.R.Brouwer uitgereikt de Gouden Medaille hun door de Association Scientifique de France toegekend, welke toespraak door kapt. Brouwer met een woord van dankzegging wordt beantwoord.”023.

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 22 juni 1875 staat vermeld “De Heer J.R.Lusink verzoekt inlichting omtrent een door hem uit Oost Indien aan het bestuur gerigt schrijven betreffende de Orde en Tucht aan boord der koopvaardijschepen. Aan de Heer Lusink wordt medegedeeld dat aan het voorstel in die brief vervat door het Bestuur is voldaan door een daartoe strekkend schrijven aan Zijne Excellentie den Minister van Justitie.”023.

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 20 mei 1879 staat vermeld: “Alsnu reikt de Voorzitter de Zilveren medalje over aan den Heer J.R.Lusink uitgeloofd door Z.M. den Koning voor het voortreffelijk gehouden Metereologisch journaal. Hij wijst erop dat het reeds de derde bekrooning is, welke dezen Heer ten deel valt” 023.

In de notulen van de Algemene Vergadering dd 13 april 1886 staat de mededeling: “De Heer kaptn J.R.Lusink, Effectief Lid, betuigt zijn leedwezen, dat als Boekhouder van het Collegie, niet eenen der Effectieve Leden is benoemd geworden, daar er onder de sollicitanten Effectieve Leden aanwezig waren, het is als het ware den Zeeman een slag in het aangezicht te geven … De President deelt daarop mede dat de benoeming volgens de Wet van het Collegie is geschied door de Collegies van Penningmeesters en Secretarissen.”023.

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                   jaren           type                  scheepsnaam                                        naam reder/boekhouder

        883                       1873-1881     fregat               Telenak                                                 Rutgers & Hissink

                                      1882-1887     geen vermelding van schip en boekhouder

 

Bouma025 vermeldt J.R.Lusink als gezagvoerder gedurende:

*    1866 t/m 1868 van de bark “Hendrika” ex Ardjoeno, gebouwd in 1848 te Amsterdam, 522 ton o.m., varend voor Rutgers & Hissink te Amsterdam. In 1868 werd het schip verkocht naar het buitenland;

*    1869 op de bark “Vice Admiraal May”, gebouwd in 1865 te Amsterdam, 756 ton o.m., varend voor Rutgers & Hissink te Amsterdam;

*    1870 op het 3/mast schip “Telanak” ex Hercules, gebouwd in 1859 te Amsterdam, 754 ton o.m., varend voor Rutgers & Hissink te Amsterdam.

 

Overige bijzonderheden

A.Brugmans 1872  Feestrede bij de herdenking van het vijftigjarig bestaan van het collegie “Zeemanshoop”.

Amsterdam, Erven H.van Munster & Zn, 31 pp. GAA Toegang 957 nummer 005.

“Het was eene geniale en heilzame gedachte, welke de scheeps-journalen deed verzamelen, om de waarnemingen op het groote bevaarbare element opgedaan, tot resultaten te brengen en die, door uitloving van eermetaal voor de volledigste opteekeningen, aan te moedigen. Zeemanshoop heeft van wege de Regeering, de vereerende taak op zich genomen, die medailjes uit te reiken, waarvan niet weinig aan leden van ons Collegie werden toegekend. Even vóór deze feestviering ontving ons bestuur nog de gouden eerepenningen voor de kapiteins C.A.Trappen en P.C.Rozier door de Association Scientifique de France toegekend en het berigt, dat ook de kapiteins K.C.Haacke, J.R.Brouwer, beide leden van Zeemanshoop, mitsgaders kapt. J.R.Lusing, zoodanige bekrooning hadden te verwachten.”