1891-04-08: |
Final Fate: NRC 080491
Batavia, 6 maart. Aan het officieel verslag omtrent de brand van het stoomschip SUMBAWA zijn de volgende bijzonderheden ontleend:
Na Banda, Gisser en Sekar te hebben bereikt, bevond het schip zich op 30 december op de rede van Shroe, op de kust van Nieuw-Guinea, waar het op die dag te 6 uur namiddag een prooi van de vlammen is geworden.
Van het schip zijn slechts de ijzeren romp en de machine overgebleven, en van de lading heeft men niet meer dan enige zakken rijst en drie koebeesten in veiligheid kunnen brengen.
De resident heeft zich na ontvangst van het bericht de volgende ochtend met de kapitein onverwijld per stoomschip van de Gouvernements-Marine AREND naar de plaats des onheils begeven.
De 20e januari te Shroe aangekomen, trof de resident de schipbreukelingen aan, bestaande uit: De hulpprediker F. Quack en diens echtgenote, de pastoor C. van der Heijden, de natuuronderzoeker W. Micholits, de agent te Djobo van de Koninklijke Paketvaart-Maatschappij F. Leunissen en diens echtgenote.
Wijders uit: De 1e stuurman en 1e machinist, het verder machinistenpersoneel en enige Ambonese werklieden, Chinezen, Arabieren en enige andere inlanders, benevens de inlandse opvarenden, tezamen uitmakende 101 personen.
Allen waren door de radja van Ati-Ati en diens zoon, zomede door de daar gevestigde enkele Chinezen en Arabieren, liefderijk in hun zeer bekrompen woningen opgenomen, en stonden deze de ongelukkigen met het weinige dat zij hadden zoveel mogelijk bij.
De passagiers en machinisten van de SUMBAWA hadden alles, wat zij aan boord bezaten, verloren.
De ijzeren romp van het schip was nog drijvende en lag voor anker. De in de romp aanwezige steenkolen waren nog smeulende.
Op verzoek van de gezagvoerder, om een commissie te benoemen tot opname van de toestand van het vaartuig, werden daartoe door de resident aangewezen de stuurman en de 1e machinist van de stomer AREND.
Het resultaat van het onderzoek was, dat het schip onredbaar verloren is.
De 20e en 21e januari werden de schipbreukelingen door de AREND opgenomen en de 24e d.a.v. te Ambon aan wal gezet.
|