1929-08-00: |
DE HEINRICH PODEUS. - De in November jl. tusschen Zandvoort en Noordwijk gestrande stoomboot Heinrich Podeus is dezen nacht geheel gedraaid en met den boeg naar zee komen te liggen. Bovendien ligt het schip thans 14 meter verder van de duinen en in 3 M. diep water. De kans, dat het schip vlot komt, is door deze onverwachte wending zeer gestegen. De laatste dagen heeft men karrevrachten kolen aan boord gebracht, omdat de ketel gestookt werd voor stoom ten behoeve van de 4 zuigpompen, die aan de zijkanten van het schip bevestigd zijn, om het zand rondom de kiel weg te zuigen. Er is dus voldoende stookmateriaal aan boord. (Het Vaderland, 25-6-1929).
De "Heinrich Podeus" die nu al ruim 8 maanden op het Zuiderstrand van Zandvoort ligt, is weer een 15 Meter dichter de zee genaderd. Zaterdag zullen twee sleepbooten arrriveeren om hulp te verleenen. Het zomerstormpje, dat eenige dagen de kusten onveilig gemaakt heeft, heeft de positie van het schip zéér voordeelig gemaakt, zoodat oorspronkelijk gedacht werd, dat het geweldige schip zijn laatste dagen in Zandvoort zou hebben doorgebracht. De wind is intusschen gaan liggen en het is te betwijfelen of de vele badgasten morgen het genoegen zullen smaken, een niet gewoon schouwspel mede te maken. In den nacht van Vrijdag op Zaterdag was, reeds 300 ton water in het schip gepompt, hedenmorgen werkte de schroef op volle capaciteit. (De Gooi- en Eemlander, nieuws- en advertentieblad, 03-08-1929).
HEINRICH PODEUS. Rotterdam, Augustus. De laatste dagen heeft de "Heinrich Podeus", die sinds het vorige jaar November te Zandvoort op het strand zit, weer wat roering teweeg gebracht. Het schip is enkele meters opgeschoven en nu wordt over en weer beweerd dat het schip nu wel spoedig vlot zal komen, dan met motorsleepbooten naar Rotterdam gebracht te worden. De geruchten, welke daaromtrent opduiken, moet men echter niet al te serieus nemen. Natuurlijk is alles mogelijk en zoo zou het ook kunnen zijn, dat binnen enkele dagen het gestrande schip voldoende water onder zich krijgt, om naar zee gestuurd te worden. Maar ongeveer 4 è. 6 weken geleden vertelden bevoegde Zandvoorders, die het weten kunnen, dat het nog wel 2 maanden kon duren. En naar wij hedenmiddag bij informatie te Zandvoort vernamen, is er nog geen sprake van, dat het schip spoedig vlot komt. Wel is het eenige meters verder naar zee gekomen, maar dat zegt nog niets, deelde men ons mede. Men was zelfs nu nog van oordeel, dat met het vlot brengen nog wel eenige weken gemoeid kunnen zijn. (De Maasbode, 4-8-1929).
DE ”HEINRICH PODEUS” VLOT.
Gistermorgen werd bekend, dat in den loop van den namiddag getracht zou worden bij springvloed de "Heinrich Podeus" die sinds November op het Zandvoortsche strand lag, vlot te krijgen. Men achtte de omstandigheden daarvoor bijzonder gunstig, vooral omdat de laatste dagen het schip vele meters naar zee was geschoven. Hoe meer water er nu onder den grond kwam, hoe grooter de kans werd, dat men het schip in zee zou kunnen brengen.
Omstreeks 3 uur gistermiddag zouden de pogingen beginnen en op dat uur arriveerden uit Rotterdam een sleepboot en een bergingsvaartuig, welke laatste van een motor was voorzien. Duizenden menschen bevolkten in de nabijheid van het schip het strand en in wijden omtrek de duinen. Van 3 tot 4 uur werd geprobeerd het schip op eigen kracht in zee te krijgen. Dit deed men vooral omdat men in het schip de machines kon laten werken en te meer, omdat het een schroefboot was, waarvan de schroef nog uitstekend werkte. Deze pogingen faalden echter. Er was eerst wel eenige beweging in het schip, doch veel verder kwam men niet.
Om 5 uur werd de botter met een kabel aan het gestrande schip verbonden. Men hoopte dat de botter de "Heinrich Podeus" in zee zou kunnen trekken. Onder groote spanning werd dit werk gadegeslagen en werkelijk kwam kort na het begin werking in de boot en omstreeks half zes lag de "Heinrich Podeus" in zee. Dit bracht onder de duizendkoppige menigte eenige sensatie, maar anderen zagen de boot ook met weemoed vertrekken, omdat zij na de stranding daar tentjes hadden opgeslagen, waar de zakenlui veel verkochten aan de talloos velen, die in den loop der maand een kijkje bij het schip kwamen nemen. De gestrande boot was
een uitgaansplaats geworden voor de vele Zandvoorters en de logeergasten. Het schip is op eigen kracht naar Rotterdam vertrokken. De "Heinrich Podeus" is, met assistentie van de sleepboot "Poolzee" nog gisteravond voor den N. Waterweg aangekomen. (NvhN, 6-8-1929).
De Heinrich Podeus vlot. — Het Duitsche stoomschip Heinrich Podeus, in November bij Zandvoort gestrand, is eindelijk vlot gekomen. De Poolzee van L. Smit en Co's Internationale Sleepdienst heeft de Heinrich Podeus naar den Hoek van Holland gesleept. Daar hebben de booten Kijkduin en Rotterdam zich bij het convooi gevoegd, om het schip naar Rotterdam te assisteeren. Om 11 uur 15 is de sleep van Nieuwen Waterweg binnengekomen. Het schip heeft vannacht ligplaats gekregen aan boei 25. Het zal vermoedelijk te Rotterdam repareeren. (Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, 06-08-1929).
De "Heinrich Podeus", het schip dat Maandagmiddag van het strand bij Zandvoort is vlot gebracht en dat naar Rotterdam was opgestoomd, is bij de Scheepsbouw "Nieuwe Waterweg" aldaar in dok gegaan, waar het schip, met het oog op de te ondernemen reparaties, wordt nagekeken. (AH, 8-81929).
30-8-1929 de HEINRICH PODEUS vertrok, na reparatie, van Rotterdam naar Aalborg. |