NvhN 230158
Machinist met helikopter terug naar schip.
Machinst B. Vaartstra uit Delfzijl is gisteren per hefschroefvliegtuig van de Britse luchtmacht tijdens een zware sneeuwstorm op zijn bij Hull liggend schip, de Groninger kustvaarder TEMPO D teruggekeerd. De TEMPO D had op weg van Rotterdam naar Hull averij gekregen en de kapitein had voor Hull het anker laten vallen. Vissers brachten de machinist aan wal, waar hij onderdelen wilde halen, die hij bij de reparatie nodig had.
Door de storm echter konden de vissers hem niet terug brengen. De RAF stelde toen een hefschroefvliegtuig beschikbaar, dat het weer trotseerde en Vaartstra in storm en sneeuw aan een touw op het dek van de TEMPO D liet zakken. De TEMPO D is eigendom van de heer H. Dijken te Groningen.
NvhN 010258
TEMPO D gestrand en weer vlot.
De kustvaarder TEMPO D van de heer H. van Dijken te Groningen is gisteren tussen Scheveningen en Monster, ongeveer ter hoogte van Terheyden, op het strand gelopen. Inmiddels is het schip weer vlot gekomen. De 198 brt metende TEMPO D, die in time-charter vaart op de lijndienst Rotterdam—Hull voor Intership te Rotterdam, was op weg naar de Maasstad, toen het schip vastliep. Uit Scheveningen voer de reddingboot uit en uit Hoek van Holland de sleepboot Maas, die naar de Delflandse Hoofden gingen, waar de kustvaarder bij kalm weer, maar in dichte mist, was vastgelopen. Hulp was echter niet nodig, want de TEMPO D kwam gisteravond om half tien op eigen kracht vlot. Twee uur later was het schip de Nieuwe Waterweg binnengelopen. Voor de bemanning onder kapitein G. Pik heeft geen gevaar bestaan. Zoals men zich zal herinneren lag het schip enige tijd geleden met machineschade aan de Engelse kust. De machinist, die onderdelen had gekocht, kon wegens de sneeuwstorm niet naar de boot terugkeren en is toen aan een touw uit een helikopter op het dek neergelaten.
NvhN 180160
Deklading overboord - Groninger kustvaarder TEMPO D maakte 50 graden slagzij.
(Van onze Rotterdamse correspondent). Zes man — de oudste de 27 jarige kapitein, de jongste het 17-jarige koksmaatje — hebben in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordzee gevochten voor het behoud van hun scheepje, de 199 ton metende en 24 jaar oude Groninger kustvaarder TEMPO D. Een tijd lang was hun situatie hopeloos. Vier vuurpijlen brachten de reddingboot KONINGIN WLLHELMINA uit Westkapelle naar de plaats B vlak bij het Goeree, waar de mannen hun strijd niet opgaven. Ook de sleepboot GELE ZEE voer uit. Maar na ruim drie uur hadden zij alle werk zelf geklaard. Op eigen kracht koerste de TEMPO D naar de Waterweg. De coaster ligt nu in de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen.
Zaterdagmiddag voer de TEMPO D van de reder H. Dijken uit Groningen de Waterweg uit met een in Rotterdam geladen lading hout voor Londen. Het had een flinke deklast.
Toen de kustvaarder al een eindweegs buitengaats was begon zij slagzij te maken. De situatie verslechterde snel. Binnen enkele ogenblikken bedroeg de slagzij al rond 50 graden. Het water stroomde via de WC binnen, in de roef en hut ontstond een flinke ravage. Gerard Toxopeus uit Leeuwarden, 27 jaar en nog maar kort kapitein, besloot tot de enige maatregel die nog overbleef. Samen met een paar bemanningsleden klom hij op de deklading om een flink deel over boord te zetten. Er stond een flinke grondzee. Het vroor hard en een sneeuwbui striemde hen in het gezicht. Het was een hopeloos karwei, waarbij de venijnige koude snel doorwerken bijna onmogelijk maakte. Vijfendertig ton hout hebben zij over de reling gewerkt. Toen kwam het scheepje steeds rechter te liggen en na drie uur en twintig minuten sjouwen lag het weer vrij vast op de golven. De zes man behoefden niet over te stappen op de inmiddels langszij gekomen reddingboot en ook de GELE ZEE behoefde geen assistentie te verlenen.
De TEMPO D zette koers terug naar Vlaardingen, waar zij gistermorgen binnenliep. Er was een flinke scheur in de hut. Aan boord waren behalve de kapitein de 23-jarige stuurman Bart Geverink uit Enschede, de 26-jarige machinist Willem Bakema uit Groningen, de 20-jarige matroos Johannes Groese uit Amsterdam, de 19-jarige matroos onder de gage Frans Kleian uit Amsterdam en de 17-jarige kok Geert Reinders uit Groningen.
NvhN 020164
Groninger coaster op sleep naar Harwich
De Groninger kustvaarder TEMPO D (199 ton) heeft gisteren van circa zes uur 's morgens tot één uur des middags met machineschade rondgedreven op de Noordzee, ongeveer 120 mijl ten westen van Hoek van Holland.
Tegen 1 uur maakte de zeesleepboot GELDERLAND van Bureau Weismuller uit IJmuiden vast aan de coaster, die gisteravond Harwich werd binnengesleept. De TEMPO D, die eigendom is van de heer H. Dijken uit Groningen, was met een lading graan onderweg van Rotterdam naar Ipswich. Kapitein is de heer H. Bos uit Dokkum.