1984-05-29: |
Leeuwarder Courant 29-05-194: Twee maanden cel voor Nederlandse kapitein. Larnaka - Kapitein B. Slagter van het Nederlandse fruitschip, 'ANNY DANIELSEN' heeft gisteren in Larnaka in het Griekse deel van het eiland Cyprus twee maanden celstraf gekregen wegens varen op het Turkse deel van Cyprus. De rechter verwierp het pleidooi dat Slagter niet wist dat hij een verboden haven had aangedaan. De Grieken willen niet dat een schip een Griekse haven aandoet als het daarvoor ook in een Turkse havenplaats is geweest. Er moet tenminste een periode van zes maanden tussen zitten. Directeur L. van de Oever van de firma Oost Atlantic Line in Rotterdam, die de belangen van de 'Anny Danielsen' behartigt: „Zo langzamerhand hebben wij geen kapiteins meer over die nooit in Turkse havens zijn geweest".
De Telegraaf 29-05-1984: Bezoek aan Turkse haven kost kapitein 2 mnd. Griekse cel. Van onze Rotterdamse redactie. Rotterdam, dinsdag. Omdat hij negen maanden geleden de Turks-Cypriotische havenstad Famagusta heeft aangedaan, heeft een Grieks-Cypriotische rechtbank gisteren de 51-jarige Nederlandse fruitbootkapitein Albertus Slagter uit Delfzijl tot twee maanden cel veroordeeld. Om nog meer problemen met de Grieks-Cyprioten op het in twee machtsblokken verdeelde eiland te voorkomen, heeft de Oost Atlantic Line in Rotterdam, die de belangen van de 2.535 ton metende Anny Daniëlsen behartigt, een tweede schip uit haar vloot verboden de haven van Larnaka binnen te varen. Aardappelen. De twee schepen waren naar Cyprus gekomen om o.a. aardappelen in te laden toen afgelopen zaterdag kapitein Slagter — wiens boot als eerste aan de kade was afgemeerd — werd gearresteerd. De beschuldiging luidde dat hij binnen de daarvoor vastgestelde termijn met zijn schip in de Turks-Cypriotische havenstad was geweest. Er werd snelrecht toegepast en de eis van twee maanden werd ook het vonnis. De heer J.H. van Meenen, secretaris van de Vereniging van Nederlandse Reders in de Kleine Handelsvaart vindt de veroordeling „een schandelijke zaak, als inderdaad mocht blijken dat de kapitein zich verder aan geen enkele overtreding heeft schuldig gemaakt." Onplezierig. „De situatie op Cyprus is al jaren zeer onplezierig. Al eerder zijn er in soortgelijke gevallen hoge boetes opgelegd. Naar aanleiding van waarschuwingen van internationale maritieme organisaties hebben wij onze leden meer dan eens gevraagd extra voorzichtig te zijn met het in kort tijdsbestek aandoen van de verschillende Grieks- en Turks-Cypriotische havens op het eiland." Directeur L. van de Oever van de Oost Atlantic Line heeft stuurman IJsveld van de Anny Daniëlsen inmiddels tot kapitein benoemd. Vandaag vliegt een nieuwe stuurman, de heer Schipper, naar Cyprus, zodat de fruitboot op zo kort mogelijke termijn zijn reis kan voortzetten.
Het Vrije Volk 29-05-1984: Kapitein fruitschip vast in Griekse cel. Rotterdam/ Larnaca. — Twee maanden moet kapitein Albert Slagter (51) van het Rotterdamse fruitschip Anny Daniëlsen op Cyprus de cel in. Gisteren werd hij in Larnaca, hoofdstad van het (Grieks) Cypriotische eiland, tot die straf veroordeeld. Met zijn schip zou hij naar de verboden, door Turken bezette haven Famagusta zijn gevaren. Slagter zit, volgens opvarenden, in een betonnen cel met een gat erin, waardoor bemanningsleden hem af en toe wat eten en drinken toeschuiven. Zijn directeur, L. van de Oever van Oost Atlantic Line in Rotterdam, is ziedend over de manier waarop het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag de zaak behartigt. "Vanaf zaterdag, toen ik hoorde dat Slagter vast zat, heb ik het ministerie, tot de minister toe, met telegrammen en telefoontjes bestookt", aldus Van de Oever. "Er zal je in het weekeind iets overkomen en je hebt het ministerie nodig. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De meeste hulp heb ik nog gehad van de portier van het ministerie..." Volgens Van de Oever vechten de Grieken hun politieke ruzies uit over de ruggen van kapiteins van de kleine handelsvaart. "We hebben geen kapiteins meer over die nooit in Turkse havens zijn geweest." Een schip, dat binnen een half jaar van een Turkse naar een Griekse haven komt, wordt door de Grieken vastgezet. "De kapitein is dan de sigaar, het schip durven de Grieken niet vast te houden, omdat ze dan alle boeren van aardappelcoöperaties over zich heen krijgen", aldus Van de Oever. Maar de Grieken selecteren de schepen zorgvuldig, zo meent hij. "Ik heb nog nooit gehoord dat een Amerikaans schip iets dergelijks is overkomen." Zijn kapitein Slagter is overigens door de politie goed behandeld. Alleen over de verzorging in de gevangenis in Larnaca maakt Van de Oever zich zorgen. "Ik heb het ministerie voorgesteld om op mijn kosten de consul het voedsel voor Slagter te laten verzorgen. Het ministerie zegt dan: dat moeten we helemaal aan de consul overlaten, die mogen we niet voor het hoofd stoten." Het ministerie zegt zaterdag onmiddellijk in actie gekomen te zijn, door contact op te nemen met de beide Nederlandse consulaten op Cyprus. "Ik heb ze zelf moeten opjutten, ik heb ze moeten vertellen dat hun ambassadeur voor Cyprus in Beiroet zit", zegt Van de Oever bitter. "De telegrammen, die ik in het weekeind verstuurde, zijn pas gisteren op het ministerie opengemaakt." |