Inloggen
HEEMSKERK - ID 9936


Kroniekberichten

Datum 04 mei 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 2 mei. Eergisteren (opm: 30 april) is alhier van de werf de Walvisch van de scheepsbouwmeester Jan Nuveen van stapel gelaten het gekoperde schoenerschip HEEMSKERK, gevoerd zullende worden door kapt. C.G. Blanckert, gebouwd voor rekening van de heer Jacob Hartsen.

Afbeelding
Datum 16 december 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip (opm: schoener) HEEMSKERK, kapt. C.G. Blankert, van Batavia naar Amsterdam, is de 15e december in Texel binnengekomen, hebbende zes maanden uit- en thuisreis.

Afbeelding
Datum 17 december 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De schoener HEEMSKERK, kapt. C.G. Blankert, van Batavia de 15e december in Texel binnen, heeft de uit- en thuisreis in 6 maanden en 2 dagen afgelegd, (in ons vorig no. staat abusief in 6 maanden) zijnde de 13e juni uit Texel vertrokken, de 14e september te Batavia gearriveerd, de 20e dito weder van daar vertrokken, hebbende 39 dagen reis tot het Kaapsche Rif en 47 dagen tot op St. Helena.

Afbeelding
Datum 19 december 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 18 december. Met het schip (opm: schoener) HEEMSKERK, kapt. C.G. Blankert, de 15e dezer na posttijd in Texel binnen gekomen, en hetwelk de reis naar Batavia en terug in 6 maanden en 2 dagen volbracht heeft, zijn berichten van daar aangebracht tot de 22e september l.l.
Volgens dezelve had het schip de JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, de 17e september de reis van Batavia naar Dordrecht aangenomen, en zou het schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, de 15e te Batavia van Cheribon teruggekomen, mede onverwijld de tehuisreis aannemen. Het schip de ZWIJGER, kapt. P.M. Vogelsang, was de 19e van Dordrecht in Straat Sunda, PICTURA, kapt. B. Varkevisser, de 12e van Batavia naar Sourabaya gezeild, en de STAD THIEL, kapt. E. M. Chevallier, de 2e september van Sourabaya te Passaroeang aangekomen.

Afbeelding
Datum 03 januari 1840
Krant ZP - Zeepost

Het schoenerschip HEEMSKERK, kapt. C.G. Blankert, naar Batavia bestemd, de 30ste december l.l. met een loods aan boord even buiten het Wester-Dok aan de grond geraakt, is sedert gisteren weder vlot en bezig de geloste goederen weder in te nemen, om ten spoedigste de reis te hervatten.

Afbeelding
Datum 06 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 januari. Gisteren en heden zijn alhier aangekomen de schepen
ANNA MARIA, kapt. K. Hoek, van Lissabon met vruchten, zout, etc., liggende in het Westerdok.
MARGINA, kapt. J.P. Boer, van Newcastle met steenkolen, liggende in het Westerdok.
VROUW AALTJE, kapt. H.F. Wubbena, van Dantzig met tarwe, liggende in het Oosterdok
VROUW REMKE, kapt. G.A. Brouwer, van Hamburg met stukgoederen, liggende in de Nieuwe Brug
VROUW ANNA, kapt. G.B. Lukje, van Hamburg met stukgoederen, liggende in de Nieuwe Brug
Terwijl op de 6e dezer is vertrokken het schip HEEMSKERK, kapt. G. Blankert, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 09 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Volgens brief van kapt. Blankert, voerende de schoener HEEMSKERK, van Amsterdam naar Batavia, in dato Nieuwe Diep 8 januari, was hij de vorige avond des nachts ten 1 ure, na veel oponthoud van ijs te hebben gehad, voor de commerciƫle sluis van het Nieuwe Diep gearriveerd, alwaar hij bezig was met water te vullen en het tuig voor zee gereed te maken, ten einde met de eerste gunstige gelegenheid de reis voort te zetten.

Afbeelding
Datum 31 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De schoener HEEMSKERK, kapt. Blankert, van Amsterdam naar Batavia, is in de nacht van de 29e januari na veel storm uitgestaan te hebben en na drie keren uit de Hoofden (opm: Nauw van Calais) terug gestormd te zijn op het Eijerland bij Texel gestrand, het schip zit zeer hoog en de lading zou men trachten te bergen, de equipage is gered. (zie ZP 010440)

Afbeelding
Datum 08 februari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Men verneemt dat de brieven en pakketten, zo in zakken als los, afkomstig van de gestrande schoener HEEMSKERK, kapt. Blankert, aan Den Helder zijn bezorgd, ten einde met het schip PALEMBANG, kapt. Orts, naar Batavia te worden verzonden.

Afbeelding
Datum 24 februari 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. F. der Kinderen en J. Corver, makelaars, zullen op maandag de 9e maart 1840, des avonds ten 6 ure te Amsterdam in de Nieuwe Stadsherberg aan het IJ, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, verkopen een aanzienlijke partij scheepsgereedschap- pen, bestaande in ankers, kabelkettingen, touwen, zeilen, opstaand en lopend want, tuigage, zee-instrumenten, kaarten, kanonnen, watervaten, rondhouten, enz. ook nog een aanzienlijke partij scheepsprovisie en hetgeen verder tevoorschijn zal worden gebracht, alles herkomstig van het op het Eierland gestrande schoenerschip HEEMSKERK (opm: zie ZP 010240), gevoerd geweest door kapt. C.G. Blankert. Breder bij notitie en bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding