Inloggen
BROEDERTROUW - ID 9635


Kroniekberichten

Datum 22 november 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 21 november. Het fregatschip BROEDERTROUW, zullende gevoerd worden door kapt. J.H. Hazewinkel en bestemd voor de vaart op Oostindie, is heden namiddag, met het beste gevolg, te Dordrecht van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten te water gelaten; terwijl onmiddellijk daarna, op diezelfde werf, de kiel is opgehaald voor een nieuwe bodem, die de naam voeren zal van DE ZWIJGER.

Afbeelding
Datum 22 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 21 november. Het fregatschip BROEDERTROUW, zullende gevoerd worden door kapt. J.H. Hazewinkel, en bestemd voor de vaart op Oost-Indië, is heden namiddag even na 3 ure met het beste succes van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten te water gelaten; terwijl, onmiddellijk daarna, op diezelfde werf, de kiel is opgehaald voor een nieuwe bodem, die de naam voeren zal van de ZWIJGER.

Afbeelding
Datum 30 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Provincie Zeeland, dd. 26 november. Bij het te water lopen van het te Dordrecht nieuw gebouwde fregatschip DE BROEDERTROUW, van de werf des scheepsbouwmeesters Jan Schouten, op de 21e dezer, is dit in vele opzichten gedenkwaardig uur plechtstatig gevierd, door de broeders vrijmetselaren, deelhebbers, enz., onder het voorzitterschap van de om zijn braafheid en oprechte rondborstigheid, zo wel als om zijn bekwaamheid en edel karakter algemeen en inzonderheid bij de orde, hoog geachte heer J. Schouten, met een maçonnieke maaltijd van ruim 90 couverts. Oprechte vrolijkheid en gulle broederlijke vriendschap, dichterlijke en muzikale talenten, hartgrondige toasten voor het welzijn van onze edele monarch, zijnde geliefde zonen en leden van het Vorstelijk Huis, zielroerende toespraken voor het welzijn van onze dierbare geboortegrond, koophandel en zeevaart, zullen het herdenken aan dit feestmaal in de harten der aldaar tegenwoordig geweest zijnde nog lang levendig doen blijven. Zijnde de afloop van het schip de BROEDERTROUW, door het uitreiken van een gedenkpenning aan de broeders deelhebbers, waarop door de schoonste zinnebeelden deze gebeurtenis wordt uitgedrukt, der vergetelheid onttrokken.

Afbeelding
Datum 13 december 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 december. De gedenkpenning, welke de heer J. Schouten, scheeps-bouwmeester te Dordrecht, onlangs voor eigen rekening, door de kundige hand van de heer J.P. Schouberg, graveur aan ’s Rijks munt te Utrecht, heeft laten vervaardigen, als een erkentelijke herinnering wegens het op de 21e der vorige maand van zijn werf te water gelopen schip DE BROEDERTROUW, voor rekening van enige leden der Nederlandse Vrijmetselaars-Orde gebouwd, stelt voor, aan de ene zijde, een roer, als zinnebeeld van het schip, met de naam BROEDERTROUW door het anker, als het beeld der hoop op het welgelukken dezer onderneming, omgeven en versierd door een acacia-tak, een zinteken dier Orde; terwijl aan de keerzijde, in een krans van laurieren, als zinnenbeeld der onverwelkbaarheid, de woorden staan Erkentenis voor Broedertrouw, met de dagtekening en het jaartal waarop het schip is te water gelaten.

Afbeelding
Datum 23 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 22 maart. Den 20 dezer arriveerde te Helvoetsluis CATHARINA ELSINA, H.A. Schuuring, van Newcastle.
Den 21 zeilden PAULINA, S.T. de Boer, naar Triëst; GEZIENA, J.G. Postema, naar Liverpool; BROEDERTROUW, J.H. Hazewinkel, naar Batavia. De wind N.O.

Afbeelding
Datum 13 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Het schip de BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia, is den 3 dezer Deal gepasseerd.

Afbeelding
Datum 18 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 april. Het schip de BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia, laatst van Deal, was den 6 dezer in goede staat op de hoogte van Wight.

Afbeelding
Datum 05 juli 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 3 juli. De 30e passato is hier aangekomen de Nederlandse bark MARIA, kapr. D, Keus, met enige passagiers, de 6e april vertrokken van Rotterdam.
De 1e dezer is hier aangekomen het dito schip het GOEDE VERTROUWEN, kapt. W.B. Bakker, met enige passagiers, de 14e april vertrokken van Rotterdam.
De 2e juli is hier aangekomen het dito schip DILIGENCE, kapt. H. Bos, met 5 passagiers, de 5e maart vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen het dito schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, de 6e april vertrokken van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Kapt. F. Rietmeyer, voerende het schip CATHARINA, den 4 juli van Batavia vertrokken naar Rotterdam, bericht van St. Helena den 1 september, dat te Batavia, onder anderen, waren aangekomen, den 30 juni MARIA, D. Keus, en JACOBUS, J. Lourens; den 1 juli HET VERTGROUWEN, W.B. Bakker, en DILIGENCE, H. Bos, en den 3 dito de BROEDERTROUW, J.H. Hazewinkel; in Straat Sunda ontmoet, den 4 juli, RHOON EN PENDRECHT, A. Schaap, GENERAAL CHASSẾ, M. Harkema, BATAVIER, J.F. Scharper, en DE SCHELDE, C.M. Van Dijcke; den 5den de KONINGIN DER NEDERLANDEN, een schip met standaard waarin de letters A.S. en een schip met blaauwe vlag waarin W.d.B.

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID; civiele schoeners ZEEMEEUW, CALYPSO, DORIS en ANNADYOMENÉ; Nederlandse schepen OEY SINJO, PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, JADUL KARIEM, PRINS VAN ORANJE, DE VROUW HENDRIKA, OEY INGTJOAN, INGSOEN, PATRIOT, SUSANNA DOROTHEA en INDRAMAYOE; barken TAN GOANSING, BOEROONG, DE JAVAAN, DIEDERIKA, RADJA WALIE, TALSUM, REMBANG, DOROTHEA HENRIETTA, BLORA, JACOBUS, ANNA AUGUSTINA, PERLE, JAYA en MARIA; boot NONNA; schoeners CAROLINA, SIRIUS, NIJVERHEID, NASRI, JOHANNA CHARLOTTA, ORION, DE HOOP OP WELVAART, AMELIA en CALYPSO; Engelse schepen JOHN RENWICK, barken NAPLES en MARIA; Zweedse brik MARTINA; Frans schip FRANÇOIS HONORÉ en bark OCEAN; Chinese jonk KIM INGHING.
Te Batavia is gearriveerd de Nederlandse bark CATHARINA JOHANNA, laatst van New-York, en is naar Soerabaya gezeild.
Van Batavia zijn vertrokken de Nederlandse schepen NICKERIE en MARGARETHA naar Rotterdam.
Den 3 augustus lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, en kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, CHERIBON PACKET, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, MEDORA, CAROLINA JACOBA, RHOON EN PENDRECHT, GENERAAL CHASSÉ, JOHANNA SUSANNA, GOED VERTROUWEN, KONINGIN DER NEDERLANDEN, SCHELDE, DE VRIENDSCHAP, AZIA, BATO, BARON VAN DER CAPELLEN en VROUW JEANNETTA; brikken ALYDA, COURIER, PESISIER BORNEO, ONDERNEMER en ALIE OESOOR; barken LOUISA en ELISABETH; schoeners BARBAROSSA, DOLPHYN, IRIS, REFECTIE en CATHARINA CORNELIA; Engels schip PRINCE GEORGE, Amerikaans schip MANDARIN en Portugees schip PROVIDENCIA.
Van Soerabaya zijn gezeild de Nederlandse schepen DE VROUW HENDRIKA over Batavia naar Amsterdam, BROEDERTROUW naar Passaroeang en BATAVIER naar Samarang.
Van Samarang zijn naar Soerabaya gezeild de Nederlandse schepen DILIGENCE en PHENOMÈNE

Afbeelding
Datum 16 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 december. De Javasche couranten tot den 20 september behelzen:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID, fregatten BELLONA en CASTOR, schoener KROKODIL, civiele schoener VLIEGENDE VISCH; Nederlandse schepen JOHANNA SUSANNA, MARZOEK, BATO, OEMAR OSMAN, DE VROUW MARIA en ANNA; brikken TWEE GEBROEDERS, ERASMUS, TEKSIN en PATRIOT; barken JOHANNA WILHELMINA, TESSIER, DE RHIJN en TAN GOANSING; schoeners JOHANNA CHARLOTTA, SYLPH, GRANIN, AMELIA en ANTING. Amerikaans schip OMEGA; Engels schip DUMFRIES; Franse schepen FRANÇOIS HONORÉ en LACORA NELLY, brikken LA MODESTE en BOURBONAIS.
Van Batavia is gezeild het Nederlands schip GOED VERTROUWEN, naar Amsterdam.
Den 14 september lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, en kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen SINGAPOERA, CHERIBON PACKET, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, SCHELDE, L’ESPERANCE, JEANNETTE PHILIPPINE, en ADMIRAAL TROMP; brikken FATAL BARUKAT, PESISIER BORNEO, ALYDA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR;
barken TALSUM, CORSAIR, ANNA AUGUSTINA, BERKAT, ELISABETH, POLLUX, SHEYA en RADJA WALIE, schoener MARIA FREDERIKA, SIRIUS, OEDJOONG PANDAN, IRIS EN REFECTIE; Engelse bark LADY MARY PETHANE, en Amerikaans schip MANDARIN.
Van Soerabaya is over Samarang en Batavia naar Nederland gezeild het Nederlands schip CATHARINA JOHANNA.
Van Samarang zijn gezeild de Nederlandse schepen DOROTHEA naar China, en PHENOMÈ over Cheribon en Batavia naar Nederland.
Straat Sunda zijn doorgezeild de Nederlandse schepen MERCURIUS en HOLLAND naar Batavia, BROEDERTROUW en RHOON EN PENDRECHT naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 18 december. Den 15 dezer arriveerden te Helvoetsluis HOOP, L. Storm, van Nantes; CERES, J. Noord, en KINDERDIJK, J.A. Bangma, van Liverpool; TWEE BROEDERS, H.J. Polter, en DE VROUW NEELTJE, K. Parrel,van St. Maarten, en JOHANNA CATHARINA, R.D. Lovius, van Denemarken, als bijlegger naar Duinkerken, en is op de haven gekomen.
Den 16 arriveerde DE VRIENDSCHAP, J. Kwakkelstein, van Bilbao; BROEDERTROUW, J.H. Hazewinkel, van Batavia; ROELINA JELTINA, D.H. Puister, van St. Maarten (opm: St. Martin); ZWAANTINA, H.J. Schuring, van Bordeaux; MARIA, S.M. Tanger, van Ilcrie (opm: onbekend), en de loodsboot no. 4, aan boord hebbende de equipagie van het kofschip FENNECHINA (opm: FENNEGINA), kapt. H.J. Puister, met een lading ijzer van Cardiff komende, en op de steile (opm: westelijke) punt van de Oosterd (opm: Den Ooster, bank Noordzijde Brouwersgat) gestrand (opm: zie ook RC 020138); schuiten zijn van Helvoetsluis vertrokken, om zo veel mogelijk van tuigaadje en lading te bergen.
Den 17 arriveerde RHOON EN PENDRECHT, A. Schaap, van Batavia; DE ONDERNEMING, Z.J. Prins. van Cette (opm: Sète), en de VROUW ANNA, W. de Zeeuw Bacchus, van Gibraltar.

Afbeelding
Datum 25 april 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Het schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia, volgens brief van Dordrecht van de 22e april, in de vroege ochtend van de 16e dito, bij de Klundert ten anker liggende, door de bliksem getroffen, waardoor de bramsteng en drie ijzeren knipbanden der fokkemast verbrijzeld zijn; door een stoomboot naar Helvoet gesleept zijnde, is, na gehouden inspectie, gebleken, dat de mast uitgenomen moest worden, om dezelve nader te onderzoeken en te repareren.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 30 juli, Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, met drie passagiers, vertrokken van Dordrecht de 7e mei.

ZP 020838
Door een passagier van het op den 9 mei j.l. bij het Kaapsche rif ontredderde barkschip ZAANSTROOM zien wij ons in staat gesteld om van dit noodlottig voorval de volgende bijzonderheden mede te delen, die waarschijnlijk niet zonder belangstelling gelezen zullen worden.
Het genoemde barkschip, gevoerd door kapt. P.P. Middel, vertrok den 3 maart j.l. van Batavia, destinatie hebbende naar Amsterdam, en kwam, na zeventien dagen in Straat Sunda door tegenwinden te zijn opgehouden, den 20 dito eerst in het ruime sop. Door gestadige koelten begunstigd, zette het nu zijn reis zonder hinder voort tot den 3 mei, toen het, ter hoogte van het Natanspunt bij het Kaapsche Rif gekomen, door een geweldige storm belopen werd, die 48 uren aanhield, waardoor het schip, door zwaar weer geteisterd, onder andere een gedeelte zijner verschansing verloor en enige lekkage bekwam. Nadat de storm bedaard en de zee aan het afnemen was, herstelde men het beschadigde zo goed mogelijk en trachtte men, met over en weer te laveren, tegen de ongunstige noordwesten en zuidwesten winden op te zeilen. Dit duurde tot op den 9 mei, toen de wind zich eensklaps weer verhief, en de zee hoog kwam opzetten. Tot op het groot marszeil, de bezaan- en voorsteng en het stagzeil na, werden nu alle zeilen geborgen, en bereidde men zich overigens op het nieuwe onheil voor. De storm nam hand over hand toe, de zee ging hoe langer hoe hoger en sloeg gestadig over het vaartuig heen, waardoor al wat op het dek stond omver en over boord geslagen werd, onder andere een tiental varkens, al de watervaten enz, terwijl de kombuis totaal vernield werd; de boot werd door de woedende storm uit haar klampen losgerukt, en niet dan met de grootste inspanning kreeg men dezelve weer tegen boord vastgesjord. Tot overmaat van ramp scheurde de wind het dichtgereefd groot marszeil van boven tot beneden op en nam het bezaan en schoenerzeil geheel weg. Een nieuw groot marszeil verving weldra het gescheurde en werd onder de ra gereefd.
In die toestand, en terwijl de zware buien onophoudelijk aanhielden, ging men de nacht tegemoet. Ten twee ure na de middernacht werd men gewaar dat er beweging in het roer was en verkreeg men aldra de gewisheid dat het in de kop gespleten en van onderen los was. Hierdoor sloeg hetzelve met zulk een geweld tegen het achterschip, dat men alle ogenblikken moest duchten, dat het door het schip heenstoten en het vaartuig alzo onvermijdelijk een prooi der golven zou worden. Geen kans ziende om hetzelve vast te zetten, werden thans alle pogingen aangewend om het geheel kwijt te worden, hetgeen na veel moeite tegen 5 ure in de morgenstond gelukte. Verblijd over het welgelukken hiervan, wilde men zich met nieuwe moed aan het pompen begeven, toen men tot aller ontsteltenis het water gaande weg in het schip zag wassen, hetgeen bij onderzoek bleek veroorzaakt te worden door het afwijken van de achtersteven, en doordien al de stutten van het dek bij het over boord slaan der verschansing tevens met een gedeelte van het potdeksel mee waren afgerukt. Die benauwende toestand duurde tot op den 11 op de middag voort, toen eerst werden het weer en de zee enigszins handzamer. Hiervan maakte men terstond gebruik om een noodroer samen te stellen, doch door de nog steeds hoge zee en daarop volgende windstilte wilde het schip niet sturen, en moest men hetzelve, onder gestadig pompen, op Gods genade laten voortdrijven.
Den 13, met het aanbreken van de dag, werd men onder lij een schip gewaar en bespeurde men, met de kop om de noord liggende, tevens land, zijnde dit het land bij de Mosselbaai. Terstond werd op de ZAANSTROOM de Nederlandse vlag ten onderste boven van de voortop gehesen, hetgeen door het hijsen der Nederlandse vlag van de gaffel van het in het gezicht zijnde vaartuig beantwoord werd, hetwelk tegelijkertijd koers naar het in nood zijnde barkschip zette. In de namiddag was hetzelve bij de ZAANSTROOM genaderd, en bleek alsnu te zijn de MIDDELBURG, kapt. C. Rieckels, van Batavia naar Nederland. Op de vraag van laatstgenoemde kapitein, waarin hij van dienst kon zijn, begaf kapt. Middel zich met de sloep naar zijn boord, om de toestand van zijn vaartuig bekend te maken, waarna kapt. Rieckels met de meeste bereidvaardigheid besloot om vooreerst zich niet te verwijderen. Tegen de avond zag men in de verte nog een barkschip, hetwelk eerst koers naar de ZAANSTROOM scheen te zetten, doch naderhand weer afhield. Vol van verlangen om de schipbreukelingen van nut te wezen, maakte kapt. Rieckels jacht op dit vaartuig, doch moest hiermee ophouden, daar hij anders de ZAANSTROOM uit het gezicht had kunnen verliezen. De nacht werd weer onder aanhoudend pompen doorgebracht; maar des morgens bevond men desniettemin dat er drie voet water in het schip stond, hetgeen de equipage de kapitein deed verzoeken om het schip te verlaten, daar er nu nog gelegenheid voor lijfsbehoud was, terwijl bij het opsteken van de wind die gelegenheid voorbij was en de MIDDELBURG mede groot gevaar zou lopen. Kapt. Rieckels hierop aan boord van de ZAANSTROOM komende, en de drangredenen der equipage vernomen hebbende, nam hij de staat van het schip op, en verklaarde, dat hij wel bij het wrak wilde blijven, maar hetzelve niet op sleeptouw kon nemen, of het althans bij noodweer toch moest laten glippen. Na nogmaals rijpelijk de toestand overwogen te hebben waarin men zich bevond, kwam men tot het besluit om het steeds meer en meer reddeloos wordende vaartuig, hoe ongaarne dan ook, te verlaten, daar anders niets dan de dood voor ogen was. In boot en sloep werd nog zo veel van de provisie enz. geladen als mogelijk was; en des achtermiddags ten 4 ure verliet men gezamenlijk het ontreddende vaartuig, om zich aan boord van kapt. Rieckels te begeven, die zich toen en gedurende de ganse verdere reis even gastvrij als menslievend betoonde, en in aller behoeften zoveel mogelijk voorzag. De volgende morgen zag men het verlaten wrak nog drijven en deed de manschap nog een poging om iets meerder van de provisie te redden, hetgeen hun nog gelukte; het water stond toen echter reeds tussendeks.
Tegen de avond kwam een koelte opzetten en stuurde de MIDDELBURG koers naar het vaderland. Met weemoed oogden de gezagvoerder en de manschap van de ZAANSTROOM naar het vaartuig dat zij ten spel der vernielende golven moesten achterlaten. Den 3 juni wierp de MIDDELBURG het anker te St.Helena, alwaar te gelijker tijd het schip MARY EN HILLEGONDA, kapt. De Jong, van Batavia naar Rotterdam aankwam, volgens wiens verklaring een menigte voorwerpen, tot de ZAANSTROOM behoord hebbende, reeds drijvende waren gezien.
De passagiers op het schip de ZAANSTROOM, waren de gepensioneerde kapitein der infanterie G. Bernaerts, doctor Grimms met echtgenoot en kind, de wachtmeester Menprooit en een korporaal. (opm: zie ook ZP 230738 en JC 241038)

Afbeelding
Datum 17 januari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 150139. Gisteren arriveerden alhier, onder meer anderen, de schepen KLEINKINDEREN, kapt. H. den Breems, van Lissabon, VRIENDSCHAP, kapt. J. Kwakkelstein, van Messina, en BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, van Batavia.

Afbeelding
Datum 18 januari 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. Uil, voerende het schip VLASHANDEL, van Batavia te Helvoet binnen, heeft op 15 januari op de hoogte van Wight gepraaid het schip de BROEDERTROUW, kapt. Hazewinkel, van Batavia naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 22 januari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 18 januari. Het fregatschip BROEDERTROUW is door Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO op de rede gesleept.
Het schip (opm: pleit) de TWEE VRIENDEN, kapt. J. de Jong, arriveerde heden alhier van Boston.

Afbeelding
Datum 26 januari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 25 januari. Aan deze stad is gearriveerd: het schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, van Passarouang, met suiker en koffij.

Afbeelding
Datum 07 maart 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie: Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia voor passagiers en goederen, om de 20e dezer maand te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn het buitengewoon snelzeilend gekoperd fregatschip BROEDERTROUW, gevoerd door kapt. J.H. Hazewinkel, en voorzien van een bekwaam scheepsdoctor. Adres bij de scheepsmakelaars Sandberg & Co, G. Mauritz en J.B. 't Hooft, aldaar.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 oktober. Het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. J. Hazewinkel, is 7 juli, op de reis van deze stad naar Batavia, bij Anjer gepraaid.

Afbeelding
Datum 14 november 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 13 november. Volgens bericht van Batavia waren van daar naar Sourabaya gezeild:
De 19e juni GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. Weyland, de 18e juli de BROEDERTROUW, kapt. Hazewinkel, en
de 23e juli, de JACOB CATS, kapt. Derks. Laatst gemelde was daags te voren te Batavia aangekomen.
De OUD ALBLAS, kapt. Strumphler, was de 19e juni van Batavia te Sourabaya aangekomen.

Afbeelding
Datum 19 december 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 18 december. Met het schip (opm: schoener) HEEMSKERK, kapt. C.G. Blankert, de 15e dezer na posttijd in Texel binnen gekomen, en hetwelk de reis naar Batavia en terug in 6 maanden en 2 dagen volbracht heeft, zijn berichten van daar aangebracht tot de 22e september l.l.
Volgens dezelve had het schip de JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, de 17e september de reis van Batavia naar Dordrecht aangenomen, en zou het schip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, de 15e te Batavia van Cheribon teruggekomen, mede onverwijld de tehuisreis aannemen. Het schip de ZWIJGER, kapt. P.M. Vogelsang, was de 19e van Dordrecht in Straat Sunda, PICTURA, kapt. B. Varkevisser, de 12e van Batavia naar Sourabaya gezeild, en de STAD THIEL, kapt. E. M. Chevallier, de 2e september van Sourabaya te Passaroeang aangekomen.

Afbeelding
Datum 26 december 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 25 december. Volgens particulier bericht is eergisteren te Brouwershaven binnen gekomen het van Batavia komende en naar deze stad bestemde fregatschip BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel.

Afbeelding
Datum 02 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoet, 1 januari. Het schip BROEDERTROUW, kapt. Hazewinkel, van Batavia, laatst van Brouwershaven, zit op het Pampus aan de grond.

Afbeelding
Datum 03 januari 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoet, 2 januari. Het schip BROEDERTROUW is heden nacht met hoog water van het Pampus gekomen en naar Dordrecht opgezeild.

Afbeelding
Datum 04 januari 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 3 januari. Aan deze stad is gearriveerd: het schip BROEDERTROUW, kapt. H. Hazewinkel, van Batavia, met suiker, koffie en tin.

Afbeelding
Datum 04 januari 1840
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Heden ontvingen wij de hartverscheurende tijding, dat onze veelgeliefde oudste zoon, Everhardus Kristianus (opm: Volkersz), tweede stuurman op het fregatschip de BROEDERTROUW, kapt. J.H. Hazewinkel, na een gelukkige reis de 23 december j.l. van Java in het Vaderland teruggekeerd, in den avond van de 28e december jl. op de rede van Brouwershaven, door een ongelukkig toeval, in den bloeiende leeftijd van 23 jaren, zijn graf in de golven heeft gevonden. Een ieder welke den braven veelbelovende jongeling gekend hebben, zullen diep beseffen de slag welke ons treft.
Ginneken, bij Breda, de 1 januari 1840. H. Volkersz, C.H. Volkersz, geb. van Keulen.
Vrienden en bekenden gelieven deze algemene ook als bijzondere kennisgeving aan te nemen.

Afbeelding
Datum 05 maart 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In Dordrecht naar Batavia in lading, om 25 maart te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, het op nieuw gekoperd, en van een uitmuntende inrichting voor passagiers voorzien tweedeks fregatschip BROEDERTROUW, kapt. W.R. Menkman junior. Adres bij de cargadoors G. Mauritz, J.B. 't Hooft en Sandberg en Comp., zo mede bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 26 maart 1840
Krant DC - Dordtsche Courant

Gisteren morgen omstreeks 8 uur is van voor deze stad vertrokken, het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. W.R. Menkman, bestemd naar Batavia.

Afbeelding
Datum 07 april 1840
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 april. Te Helvoet zijn uitgezeild de schepen ELISABETH, kapt. C. Schoewert, en de BROEDERTROUW, kapt. Menkman, beide naar Batavia.

Afbeelding
Datum 08 december 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 7 december. Volgens brief van Pasoeroean, van 5 augustus, zou kapt. J. van der Linden, voerende het fregatschip ORION, de 10e aldaar zijne laatste suiker innemen, en dan naar Samarang verzeilen om de lading met koffij aan te vullen en vervolgens de terugreis naar het vaderland aan te nemen. Door zijn lang oponthoud in Oost Indië, vooral te Batavia, had hij verscheiden zieken gehad, maar nog niemand zijner equipage verloren.
Voorts verneemt men, dat gearriveerd waren, te weten: te Batavia de 8 augustus de STAD TIEL, kapt. E.M. Chevalier, de 1e mei uit Texel gezeild; te Pasoeroean op de 27e juli de DELTA, kapt. G. Crans; te Sourabaya de 24e juli de JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, en de 28e juli de BROEDERTROUW, kapt. W.R. Menkman.
Onder de te Batavia de 12e augustus ter rede liggende schepen worden wijders genoemd de DANKBAARHEID, kapt. Veltman, die, wederom naar China bevracht, de 15e de reis derwaarts zou aannemen, en de JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, als de 10e september gereed zullende zijn om van Batavia de terugreis naar het vaderland aan te nemen.

Afbeelding
Datum 09 maart 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 8 maart. Aan deze stad is gearriveerd: het schip BROEDERTROUW, kapt. R.H. Minkman, van Batavia, met suiker en koffie.

Afbeelding
Datum 17 april 1841
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Arrondissements-Rechtbank dezer stad is woensdag ll. de 14de april, uitspraak gedaan in de zaak van Adrianus Jacobus Cornelis Musquetier, eiser tegen Willem Rudolf Menkman, gezagvoerder van het fregatschip de BROEDERTROUW. Gemelde kapitein is wegens het toebrengen van slagen en van feitelijke mishandelingen, gepleegd aan de persoon van genoemde Musquetier, scheepsjongen, aan boord van het schip de BROEDERTROUW, op reis van Dordrecht naar Batavia en de terugreis van daar naar eerstgemelde plaats, gedurende de maand maart en volgende maanden van het vorige, en in de drie eerste maanden van het lopende jaar, alsmede wegens moedwillige verwonding door middel van een mes aan dezelve persoon en aan boord van genoemd schip, in de nacht van 1 juni 1840 gepleegd, zonder dat echter gebleken is, dat door deze verwonding of door de mishandelingen een ziekte of ongeschiktheid tot persoonlijke arbeid gedurende meer dan twintig dagen veroorzaakt is, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, in een geldboete van 25 gulden en in de kosten dier procedure.

Afbeelding
Datum 01 december 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia het snelzeilend gekoperd fregatschip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, om in het begin van het volgend jaar naar zee te gaan; dit schip heeft uitmuntende inrichtingen voor passagiers en is van een bekwaam dokter voorzien. Adres bij de cargadoors J.B. ’t Hooft, Sandberg & Co., G. Mauritz en bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 21 december 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 20 december. Zaterdag zijn van deze stad naar Brouwershaven vertrokken, het fregatschip ORION, kapt. J. van der Linden, en gisteren, het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, beiden bestemd naar Batavia,en gesleept door stoomboten der Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij. Eerstgemelde bodem is gisteren namiddag te half twee ure ter rede van Brouwershaven aangekomen.

Afbeelding
Datum 07 maart 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen.
Het schip DE BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Dordrecht naar Batavia, te Brouwershaven liggende, is, volgens brief van Dordrecht dd. 2 maart, de 27e februari, na door de loods van de wal te zijn losgemaakt, ten einde op de rede te komen; door stormweder tegen de bank gedreven, heeft het roer gebroken en zou een nieuw roer benodigd zijn, om de reis te kunnen voortzetten.

Afbeelding
Datum 29 maart 1842
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping om contant geld, van een gekoperd scheepsroer, koperen bouten, houten roerpen met ijzer beslag, en een partij touw- en ijzerwerk, afkomstig van het fregatschip BROEDERTROUW, aan de scheepmakers werf van de heer Jan Schouten, op de Hoogt, te Dordrecht, op woensdag 30 maart 1842, des voormiddags ten elf ure, liggende aldaar ’s morgens voor de verkoop onder aanwijzing en bezichtiging. Nadere informatie bij de deurwaarder Van Eem, binnen gemelde stad.

Afbeelding
Datum 29 april 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Haasnoot van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 3e februari op 35º17’ ZB 21º18’ OL, gepraaid te hebben het schip PAULINA, kapt. Brouwer, van Batavia naar Middelburg, de 6e april op 49º16’ NB 06º 47’ WL, het schip DE BROEDERTROUW, kapt. Stam De Jonge, van Dordrecht, de 12e dito bij Portland het schip NEERLANDS INDIËN, kapt. Karst, van Amsterdam, beide naar Batavia; alsmede dat de 15e februari nog ter rede van St. Helena wegens lekkage was liggende het schip ONS GENOEGEN, kapt. Landsaat, van Batavia naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 30 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Het Nederlands schip DE BROEDERTROUW, kapt. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia bestemd is 4 april op de hoogte van Harlings aangezeild geworden, door de Engelse visserssloep FOUR FRIENDS van Greenwich.

Afbeelding
Datum 30 april 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 april. Men schrijft uit Deal van 25 april, dat het Nederlandse fregatschip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Brouwershaven naar Batavia, den 4 dezer, op de hoogte van Hastings, aangezeild heeft de vissloep FOUR FRIENDS, van Greenwich, terwijl deze bezig was met vissen.

Afbeelding
Datum 21 juni 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 20 juni. Volgens brief van 29 april ll., was het schip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jong, van Dordrecht naar Batavia, in goede staat zeilende op 01º23’ NB 19º52’ WL op 17 april door hem gezien, bij het eiland Palma, het schip CORNELIS HOUTMAN, kapt. B. Lutjes, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 24 juni 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip BROEDERTROUW, kapt. Stam de Jonge, van Dordrecht naar Batavia, is de 30e april gepraaid op 02° Breedte 00°20’ WL.

Afbeelding
Datum 16 juli 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juli. De 12e dezer is hier aangekomen de Neerlandse bark WATERLOO, kapt. S. van Duyn, met twee passagiers, vertrokken van Dordrecht de 11e april.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip NEERLANDS INDIE, kapt. P.E. Karst, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 11e april, het dito schip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, vertrokken van Dordrecht de 3e april, en het dito schip de STAD ’s GRAVENHAGE, kapt. S.G. Molenaar, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 10e april.
Heden is hier aangekomen het dito schip DEN AMSTEL, kapt. W.R. Menkman, vertrokken van Hellevoetsluis de 5e april.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 10 oktober. Op de 12de juli is in Straat Sunda gepraaid: het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van deze stad naar Batavia.

Afbeelding
Datum 22 november 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 21 november. Volgens brief van kapt. G.J. Stam de Jonge, voerende het fregatschip BROEDERTROUW, van 24 juli, dacht genoemde kapt. de 27ste van Batavia naar Sourabaya te vertrekken. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 24 november 1842
Krant DC - Dordtsche Courant

Dordrecht 23 november. Volgens particulier bericht, zijn voor 11 augustus te Sourabaya aangekomen, de schepen JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, en de ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge.

Afbeelding
Datum 02 maart 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 1 maart. Op 2 januari l.l. is van St. Helena vertrokken het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Batavia naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 09 maart 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 8 maart. Op 2 maart is te Plymouth binnengelopen het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. Stam de Jonge, van Batavia naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 04 april 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 3 april. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Batavia, met suiker en koffie; JONGE JANTINA, kapt. H.D. Puister, van Cardiff, met stafijzer; EDWARD, kapt. E. Ohlsen, van Pillau, met garst; MANSFIELD, kapt. W.M. Pherson, van Grangemouth, met ruw ijzer; SOPHIA, kapt. O. Christensen, van Oudsoen, met hout, en VROUW MAARTJE, kapt. M. van der Sjouw, van St. Ubes, met zout en vruchten.

Afbeelding
Datum 04 april 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 3 april. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Batavia, met suiker en koffie; JONGE JANTINA, kapt. H.D. Puister, van Cardiff, met stafijzer; EDWARD, kapt. E. Ohlsen, van Pillau, met garst; MANSFIELD, kapt. W.M. Pherson, van Grangemouth, met ruw ijzer; SOPHIA, kapt. O. Christensen, van Oudsoen, met hout, en VROUW MAARTJE, kapt. M. van der Zouw, van St. Ubes, met zout en vruchten.

Afbeelding
Datum 07 maart 1844
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia, het snelzeilend kopervast en nieuw gekoperd Nederlandse fregatschip BROEDERTROUW, gevoerd door kapt. G.J. Stam de Jonge, om op den 17 dezer maand tot vertrek gereed te liggen; hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers en zijnde voorzien van een bekwame scheepsdokter. Adres bij de cargadoors Sandberg en Comp., Gerard Mauritz en J.B. ’t Hooft.

Afbeelding
Datum 30 maart 1844
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 maart. Gisteren morgen zijn van deze stad naar Hellevoetsluis gezeild de fregatschepen JACOB CATS, kapt. W.B. Derks, en BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, en heden morgen het fregatschip BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel, alle drie naar Batavia bestemd.

Afbeelding
Datum 29 juni 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 juni. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark JAVA KOERIER, kapt. T.M. Volkertsen, de 29e maart van Amsterdam vertrokken, en het dito schip BROEDERTROUW, kapt. G.J. Stam de Jonge, de 30e maart van Dordrecht vertrokken.

Afbeelding
Datum 14 januari 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 12 januari. Op 11 dezer van hier uitgezeild JONGE HENDRIK, kapt. H.J. Schuring, van Windau, naar Antwerpen.
Te Texel binnengekomen op 9 januari het schip BROEDERTROUW, kapt. Stam de Jonge, van Batavia, laatst van Cowes.
Te St. Helena aangekomen op 25 november STAD ’S HERTOGENBOSCH, kapt. Westerouen van Meeteren, van Batavia naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 25 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: POLLUX, kapt. A.P. Klein; CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. K. Wilger; MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. D. Boelhouwer; ANNE EN ELISE, kapt. C.J. Jaski, en ZEEMANSHOOP, kapt. G.J. Teensma.
Voor Rotterdam: MARIJ EN HILLEGONDA, kapt. J. Martens, en BROEDERTROUW, kapt. N.H. Brouwer, van Dordrecht.
Voor Dordrecht: TIMOR, kapt. C.M. Borghorst.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke vrijwillige verkoping, in het Koffiehuis bij J. Zahn, over het Marktplein, te Dordrecht, ten overstaan van de notaris Schultz Van Haegen. Op 18 oktober, des morgens ten elf ure, zullen worden geveild en dadelijk daarna afgeslagen, de volgende scheepsaandelen:
- 1/288e aandeel in het fregatschip de BROEDERTROUW.
- Twee aandelen, ieder groot NLG 400,-, in de Maatschappij van Dordrechtsche Scheepsreederij.
Alles met recht tot de eerstvolgende uitdelingen. Nadere onderrichting ten kantore van voornoemde notaris.

Afbeelding
Datum 03 januari 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 december. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip BROEDERTROUW, kapt. N.H. Brouwer, met 4 passagiers en Zr.Ms. troepen, van Amsterdam vertrokken op 23 september.

Afbeelding
Datum 05 november 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 4 november. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: de ZEEMANSHOOP, kapt. G.J. Teensma; de ANNA EN ELISE, kapt. C.J. Jaski; de ’S HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthijsen, en de BROEDERTROUW, kapt. N.H. Brouwer, beide van Dordrecht.
Voor Rotterdam: de MERCATOR, kapt. M. Korteland; de CELEBES, kapt. J.R.N.J. Bijl, en de MARGARETHA IDA, kapt. D.H. Kramer.
Voor Dordrecht: de MARIE JULIE, kapt. P.F. Marker, van Rotterdam.
Voor Middelburg: de PHOENIX, kapt. P.J. Kasse.

Afbeelding
Datum 05 november 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading het nieuw gekoperd en kopervast snelzeilend fregatschip BROEDERTROUW, gevoerd door kapt. N.H. Brouwer, om spoedig naar Java te vertrekken.
Voor passagiers en goederen adressere men zich aan de heren Hudig en Blokhuyzen aldaar, of bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 13 april 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Schuyten te Dordrecht, zal op zaterdag 24 april 1847, ’s voormiddags 11 ure, in het Koffijhuis, bij J. Zahn, te Dordrecht, in het openbaar, bij veiling en afslag, verkopen, de volgende scheepsaandelen:
- 1/24 aandeel in het te Dordrecht gebouwde barkschip CLARA ANNA MARIA, groot 156 lasten, kapt. P.J. Bakema; thans te Whampoa op reis naar de Nederlanden.
- 1/72 aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten, kapt. N.H. Brouwer; thans op reis naar Batavia en voor de terugreis bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 1/144 aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip OSIRIS, groot 530 lasten, kapt. G.J. Stam de Jonge; thans op reis naar Batavia met een transport troepen, en voor de terugreis ook bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Nadere onderrichting te kantore van voornoemde notaris.

Afbeelding
Datum 26 april 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van scheepsaandelen te Dordrecht, 24 april 1847:
- één/vierentwintigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde barkschip CLARA ANNA MARIA, groot volgens meetbrief 156 lasten, gevoerd door kapt. P.J. Bakema, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans van Whampoa op reis naar de Nederlanden. In trekgeld NLG 1500, daarenboven NLG 10. Verkocht.
- één/twee-en-zeventigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip BROEDERTROUW, groot volgens meetbrief 449 lasten, gevoerd wordende door kapt. N.H. Brouwer, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans op reis naar Batavia en voor de terugreis bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij. In trekgeld NLG 1275, daarenboven NLG 35. Verkocht.
- één/honderdvier-en-veertigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip OSIRIS, groot volgens meetbrief 530 lasten, gevoerd wordende door kapt. G.J. Stam de Jonge, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans op reis naar Batavia met troepen, en voor de terugreis ook bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij. In trekgeld NLG 850, daarenboven NLG (opm: niet ingevuld). Verkocht.

Afbeelding
Datum 27 april 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

De op zaterdag ll. geveilde scheepsaandelen zijn verkocht, te weten:
1/24 aandeel in het barkschip CLARA ANNA MARIA, groot 156 lasten, gevoerd door kapt. P.J. Bakema, door H.H. van der Sande, voor NLG 2.010,-.
1/72 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten, gevoerd door kapt. N.H. Brouwer, door H. Mauritz, voor NLG 1.310,-.
1/144 aandeel in het fregatschip OSIRIS, groot 530 lasten, gevoerd door kapt. G.J. Stam de Jonge, door H. Vriesendorp, voor NLG 855,-.

Afbeelding
Datum 26 mei 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 mei. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip BROEDERTROUW, kapt. N.H. Brouwer, met drie passagiers, de 3e februari vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 juli 1848
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 26 schepen, als:
Voor Amsterdam: GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeylstra; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper; ELISABETH ANTHONIA, kapt. J. Veenstra qq.; JAVAAN, kapt. P. Dekker; JOHANNA, kapt. J.H. Schippers; PRINS HENDRIK, kapt. H. Smit; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; CORNÉLIA, kapt. C. Ehrensperger; NÉHALENNIA, kapt. D.J. Bart; GOEDE VERTROUWEN, kapt. A. Nannings; WELHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; CORNÉLIA, kapt. T.S. Deinum.
Voor Rotterdam: GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. F. Parlevliet Fz.; OLIVIER VAN NOORD, kapt. J.W. Verberne; TWEE ANTHONY’S, kapt. J.A. Scott; JAVA PACKET, kapt. J.M. Jansen; JAN DANIEL, kapt. J. Zeeman; BORNEO, kapt. C.C. Hansen; CERES, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade; PADANG, kapt. M.W. Zwart; HENDRIK JAN, kapt. P. Wap; BROEDERTROUW, kapt. J.G. Kunst, van Dordrecht.
Voor Dordrecht: JAN VAN HOORN, kapt. J. Bouten.
Voor Middelburg: ELISABETH EN JOHANNA, kapt. J.A. Ballot; PAULINE, kapt. B.J. Post.

Afbeelding
Datum 03 mei 1849
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping, ten overstaan van de notaris De Koning, te Dordrecht, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn, op vrijdag de 18 mei 1849, des middags ten twaalf ure, van:
- 1/36 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. Kunst, thans binnengekomen van Java.
- 1/24 aandeel in het barkschip CLARA ANNA MARIA, kapt. Bakema, thans op reis naar Valparaiso.
- drie aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, ieder groot NLG 400,-.

Afbeelding
Datum 10 mei 1849
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping ten overstaan van de notaris De Koning te Dordrecht in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn op vrijdag 18 mei 1849, des middags ten twaalf ure, van enige scheepsaandelen, en aandelen in de Dordrechtsche Scheepsreederij, bij aangeslagen biljetten en in de Dordrechtsche Courant van 3 mei jl. breder omschreven. Wordende ten aanzien van het daarbij vermelde 1/36 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW alsnog bericht, dat hetzelve zal worden verkocht, gesplitst in vier 1/144 aandelen, welke eerst afzonderlijk zullen worden geveild en afgeslagen, en daarna bij afslag zullen worden gecombineerd.

Afbeelding
Datum 19 mei 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van Scheeps-aandelen in het Nederlandsche Koffijhuis te Dordrecht op vrijdag de 18e mei.
- 1/144e Aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, strijkgeld NLG 10, in veiling NLG 735, afgemijnd NLG 740.
- 1/144e Aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, strijkgeld NLG 10, in veiling NLG 740, in slag afgelopen.
- 1/144e Aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, strijkgeld NLG 10, in veiling NLG 740, in slag afgelopen.
- 1/144e Aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, strijkgeld NLG 10, in veiling NLG 740, in slag afgelopen.
Deze vier aandelen zijn gecombineerd afgemijnd voor NLG 2965.
- 1/24e Aandeel in het barkschip CLARA ANNA MARIA, in trekgeld NLG 25, in veiling NLG 1760, in slag NLG1960.
- Een aandeel in de Maatschappij der Dordtsche Scheepsreederij, groot NLG 400, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 540, in slag NLG 550.
- Een dito, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 550, in slag afgelopen.
- Een dito, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 545, in slag afgelopen.
- Een dito, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 540, in slag afgelopen.
- Een dito, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
- Een dito, in trekgeld NLG 5, in veiling NLG 530, in slag afgelopen.

Afbeelding
Datum 02 mei 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 37 schepen, als:
Voor Rotterdam: DRIE MARIA’s, kapt. Verbeek, de MAAS, kapt. Timmermans, NIEUW-LEKKERLAND, kapt. Hofman, VICE-ADMIRAAL GOBIUS, kapt. Zwart, J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. Vonk, CERES, kapt. van Reijn van Alkemade, BORNEO, kapt. Hansen, PADANG, kapt. Van der Linden, BROEDERTROUW (van Dordrecht), kapt. Kunst, IDA WILLEMINA (van Dordrecht), kapt. Rotgans, VIER GEBROEDERS, kapt. Noltée, EMILIE, kapt. Marker, GOUVERNEUR-GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. nog onbekend, NOORD, kapt. Pott en JEANNETTE EN CORNELIA (van Dordrecht), kapt. Veltman.
Voor Amsterdam: STRAAT SUNDA, kapt. Zeylstra, WATERLOO, kapt. Van Epen, JOHANNA, kapt. Schippers, LOUISA MARIA, kapt. Herderschee, GENERAAL LIST, kapt. Sandman, ELISABETH EN ANTOINETTA, kapt. Besier, WILLEM BARENDZ, kapt. Landzaat, JACOB ROGGEVEEN, kapt. Rolff, JAVAAN, kapt. Dekker, SIRIUS, kapt. Mulder, CATHARINA JOHANNA, kapt. Jaski, RABENHAUPT, kapt. Prange, ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. Kley, OUD-ALBLAS, kapt. Budde, GOED VERTROUWEN, kapt. Nannings, WILLEM ERNST, kapt. Wittebol, STAD TIEL, kapt. Chevalier, ECHO, kapt. Buikes, en CORNELIA, kapt. Jonker.
Voor Schiedam: OUD-NEDERLAND, kapt. De Boer en VAN DER PALM, kapt. Muntendam.
Voor Dordrecht: ANNA, kapt. Cramer.

Afbeelding
Datum 01 januari 1851
Krant JC - Javasche Courant

Tagal, 21 december.
Aangekomen. De 16e dezer: Nederlandse bark THAELIONG, kapt. Tan Tonghaij, van Cheribon de 14e december. Nederlandse bark GAONLIE, kapt. I. Hingliem, van Pekalongan de 14e december.
Vertrokken. De 16e dezer: Nederlandse bark BATAVIA, kapt. Tan Yngok, naar Batavia. Nederlandse bark PHAIJLIANG, kapt. Tan Tonghaij, naar Rembang. De 17e dezer: Nederlandse bark GOANLIE, kapt. I. Hingliem, naar Rembang. De 21e dezer: Nederlands schip BROEDERTROUW, kapt. J.C. Kunt, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 januari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping, ten overstaan van de notaris Van Dorsser, bij veiling op woensdag 5 februari 1851, en bij afslag op woensdag 12 februari, beiden ’s voormiddags 11 ½ ure, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht, van scheepsaandelen:
- 1/288 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, met inventaris.
- 1/144 aandeel in het fregatschip DELTA, met inventaris.
- 1/144 aandeel in het fregatschip OSIRIS, met inventaris.
- Vier aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, ieder groot NLG 400,- no. 115, 301, 492 en 501.
- 1/24 aandeel in het barkschip ANNA, met inventaris.

Afbeelding
Datum 08 februari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping van scheepsaandelen, ten overstaan van de notaris Van Dorsser, op woensdag 12 februari 1851, ’s voormiddags 11½ ure, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht:
- 1/288 In het fregatschip BROEDERTROUW
- 1/144 In het fregatschip DELTA.
- 1/144 In het fregatschip OSIRIS.
- Zes aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij.
- 1/24 in het barkschip ANNA.

Afbeelding
Datum 13 februari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen in het Nederlandsche Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht, op woensdag de 12e februari 1851:
- Een 288ste aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. J. G. Kunst, strijkgeld NLG.5, in veiling NLG 315; in slag NLG 10 daarboven. Koper de heer H. Boet.
- Een 144ste aandeel in het fregatschip DELTA, kapt. G. Crans, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 655, in beslag afgelopen. Koper de heer H. Vriesendorp.
- Een 144ste aandeel in het fregatschip OSIRIS, kapt. P.Y. Jobs, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 760, in slag NLG 10, daar boven. Koper de heer S. Zadoks.
- Een aandeel in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 500, in slag afgelopen. Koper de heer H. Backer.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 485, in slag afgelopen. Koper de heer J.N. Pieren
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 465, in slag afgelopen. Koper de heer Dicke Jr.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 465, in slag afgelopen. Koper de heer Dicke Sr.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 460, in slag afgelopen. Koper de heer J.N. Pieren
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 455, in slag afgelopen. Koper de heer A. Bemold.
- Een 24ste aandeel in het barkschip ANNA, kapt. W. M. Cramer, strijkgeld NLG 20, in veiling NLG 2.425, in slag NLG 475, daar boven. Koper de heer Quak.
- Een 24ste aandeel in het barkschip ANNA, kapt. W. H. Cramer, strijkgeld NLG 20, in veiling
NLG 2.600, in slag NLG130, daar boven. Koper de heer H. Vriesendorp.

Afbeelding
Datum 13 maart 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hartlepool, 9 maart. Het Nederlandse schip BROEDERTROUW – zie ons nommer van gisteren – ligt nog steeds in dezelfde positie en voor het grootste gedeelte onder water. Men is bezig met de toebereidselen om het schip recht te brengen.

Afbeelding
Datum 13 maart 1852
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hartlepool, 9 maart. Het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, van Dordrecht alhier aangekomen om een lading steenkolen voor Hongkong in te nemen, is gisteren omgeslagen en vol water gelopen, en ligt in een gevaarlijke positie. Een sleepboot welke aan die zijde lag waar het schip overviel, is dien ten gevolge gezonken. De BROEDERTROUW heeft bij de val op de boot zijn stengen gebroken. Men neemt heden maatregelen om het schip weder recht te krijgen en in vlot water te brengen.

Afbeelding
Datum 16 maart 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het fregat-schip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, van Dordrecht te Hartlepool aangekomen, om een lading steenkolen voor Hong Kong, is op 8 maart in het dok aldaar omgeslagen, ligt zeer gevaarlijk op zijde, heeft de stengen verloren en is op een stoomsleepboot gevallen, die daardoor gezonken is. – Volgens bericht van Hartlepool van de 9de dito had men reeds maatregelen genomen om het schip te rechten en in vlot water te brengen, daar het gedeeltelijk onder water lag.

Afbeelding
Datum 20 mei 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 32 schepen, als:
Voor Rotterdam J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. J. Noltee; NOVA ZEMBLA, kapt. L. Heykoop; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; HENDRIK JAN, kapt. P. Wap; KAREL AUGUST, kapt. J. van Vollenhoven; ABEL TASMAN, kapt. J. Hensing; JACOBA CORNELIA, kapt. G.H. Lodewijks.
Voor Dordrecht: IDA WILLEMINA, kapt. B.P. van Wijland; BROEDERTROUW, kapt. A.J.B. Hordijk.
Voor Amsterdam: AFRIKA, kapt. C. Onman, ZEEMEEUW; kapt. H.L. Kaijzer; TRITON, kapt. H. Olie; ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; PEKING, kapt. K.H. Leonhardt; WILLEM ERNST, kapt. B.J. Doornik; JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. G.M. Titsingh; JOHANNA HENDRIKA, kapt. K. Hoek; CHINA, kapt. J.G. Appel; STRAAT BALIE, kapt. G. Mulder; ELISABETH ANTONIA, kapt. J.H. Schippers; WATERLOO, kapt. W.W. van Epen; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; WILLEM EN CAREL, kapt. T. de Meester; HENRIETTE, kapt.J.W.J. Witsen Elias; MENTOR, kapt. kapt. D.A. Zijlstra; ARGO, kapt. B.J. Scherpbier; ANNA EN CHRISTINA, kapt.J.C. Voon.
Voor Middelburg: COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. M. Butijn; PHOENIX, kapt. P.J. Kasse; PAULINE, kapt. B.J. Post.

Afbeelding
Datum 15 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 oktober. Vrachten naar Engeland GBP 2.2/- à 2.10/-, naar New York USD 10 à 12. Het Nederlandse schip JAN HENDRIK is naar Batavia gezeild, waarheen de BROEDERTROUW en IDA ELISABETH ook zullen vertrekken, terwijl de TERNATE van daar wordt gewacht en de SPHYNX van Singapore is aangekomen. Per MARY ANN zijn naar Hamburg uitgevoerd 4400 kn. (opm: kanasters) cassia (opm: Padang-cassia = valse kaneel, heeft scherpere smaak dan goede Ceylon-kaneel), 219 kn. steranijs, 100 kn. anijsolie, 150 kn. gallen, enz.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare Verkoping, bij opbod en afslag, op vrijdag 19 augustus 1853, des voormiddags te half 12 ure, te Dordrecht, in het Koffijhuis van J. Zahn, ten overstaan van de notaris H. Schuyten, van:
- 1/60 aandeel in het barkschip de ZWIJGER, groot 329 lasten, gevoerd wordende door kapt. J.H. Mugge.
- 3/144 aandelen in het fregatschip OSIRIS, groot 508 lasten, gevoerd wordende door kapt. G. Crans.
- 6/144 aandelen in het fregatschip DELTA, groot 496 lasten, gevoerd wordende door kapt. J.G. Kunst.
- 6/144 aandelen in het fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten; gevoerd wordende door kapt. A.J.B. Hordijk.
De aandelen in de drie laatstgenoemde schepen zullen worden verkocht per 1/144 aandeel.
Nadere onderrichting is te bekomen ten kantore van voornoemde notaris Schuyten.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen, in het Nederlandsch Koffijhuis, van J. Zahn, te Dordrecht, op vrijdag 19 augustus:
1/60 Aandeel in het barkschip DE ZWIJGER, gevoerd door kapt. J.H. Mugge, in veiling NLG 875, in slag daarboven NLG 45.
1/144 Aandeel in het fregatschip OSIRIS, kapt. G. Crans, in veiling NLG 630, in slag daarboven NLG 50.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 680, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 680, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Aandeel in het fregatschip DELTA, kapt. J.G. Kunst, in veiling NLG 640, in slag daarboven NLG 10.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 650, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. A.J.B. Hordijk, in veiling NLG 530, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag daarboven NLG 10.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
De trekgelden waren per aandeel één percent.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 22 oktober. Het Nederlandse schip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, van deze plaats naar Singapore, is, ter rede van Penarth, onklaar geraakt van het Engelse schip LORD ELGIN. Beide bodems bekwamen belangrijke schade en zullen naar Bristol gebracht worden om te repareren.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 22 oktober. Het Nederlandse schip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, van hier naar Singapore, en het schip de LORD ELGIN, naar Callao, zijn op de hoogte van Penarth met elkander in aanraking geweest; beiden hebben schade bekomen en zullen te Bristol ter reparatie binnenlopen.

Afbeelding
Datum 19 januari 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Schuyten is voornemens, om op vrijdag 1 februari 1856, des voormiddags te half 12 ure, te Dordrecht, in het koffijhuis van Zahn, bij opbod en afslag, te verkopen:
- 1/60 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, groot 260 lasten, kapt. T.K. Veldman.
- 1/30 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip BIESBOSCH, groot 504 lasten, kapt. J.H. Mugge.
- 1/144 aandeel in de vermoedelijke baten van het vergane fregatschip DELTA.
- 1/30 aandeel in het Pekel-A gebouwde kofschip HINDERIKA, groot 76 lasten, kapt. R.R. Huisman.
- 1/32 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast barkschip TIMOR, groot 238 lasten, kapt. F. Agema.
- 2/64 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, groot 589 lasten, kapt. J. Koning, welke in 2 gedeelten, elk van 1/64 aandeel, zullen worden geveild.
- 6/144 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip OSIRIS, groot 511 lasten, kapt. G. Crans.
- 6/144 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip BROEDERTROUW, groot 428 lasten, kapt. A.J.B. Hordijk; - zullende de aandelen in de 2 laatstgenoemd schepen worden geveild in gedeelten, elk van 1/44 aandeel.
Alles breder bij biljetten omschreven; terwijl nadere onderrichting mede te bekomen is bij de heer D.W. Hordijk, procureur te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 02 februari 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Dordrecht, 1 februari. De heden in het koffijhuis van J. Zahn, ten overstaan van de Notaris H. Schuyten, gehouden veiling van scheepsaandelen, is afgelopen als volgt:
- 1/60 barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Veldman, NLG 650,-, aan de heren Gerrit van Hoogstraten en Zoon.
- 1/30 fregatschip BIESBOSCH, kapt. Mugge NLG 1.350,-aan idem.
- 1/144 in de vermoedelijke baten van het vergane schip DELTA, NLG 55,-, aan de heer A.C. van Wageningen.
- 1/30 kofschip HINDERIKA, kapt. Huisman, NLG 195,-, aan de heer G. Mauritz.
- 1/32 barkschip TIMOR, kapt. Agema, NLG 625,- aan de heer H. Vliegenthart
- 1/64 fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. Koning, NLG 590,-, aan de heren Gebrs. Blussé.
- 1/64 dito dito, NLG 600,-, aan idem.
- 6/144 fregatschip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, NLG 450,- per 1/144, opgehouden.
- 5/144 fregatschip OSIRIS, kapt. Crans, NLG 625,-, per 1/144, opgehouden.
- 1/144 dito dito, NLG 620,- aan de heer Coenraad van Andel.
- 1/30 fregatschip CORNELIS GIPS, kapt. De Haan, NLG 3.300,-, aan de heer A.F. Giesse.
- een aandeel in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, groot NLG 400,- - NLG 485,-, aan de heer A.F. Giesse.

Afbeelding
Datum 03 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Canton, 13 februari. Scheepsvrachten zijn stijgende, naar Londen GBP 5. Het Nederlandse schip MAASSTROOM is naar Hamburg gezeild. De REIJERWAARD van Rotterdam is bezig met lossen. De SUMATRA, EVERDINA ELISABETH, CORNELIS SMIT en JUNO nemen te Hongkong passagiers voor Australië. De ALMELO, ZUID-HOLLAND, VROUW JOHANNA en ARGO zijn op de kust. De KENAU HASSELAAR, EUTERPE EN BROEDERTROUW bevinden zich te Hongkong. Koers op Londen GBP 5/- à 5/1.

Afbeelding
Datum 04 juni 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Canton (opm: Guangzhou), 13 april. De scheepsvrachten zijn flauw doch niet lager, naar Londen GBP 4,10. De NEDERLANDSCH INDIE is voor Shanghai geëxpedieerd. De BELLONA is tot $ 37.500 (opm: blokvracht) aangenomen om koelies in te nemen op de kust voor Havana; voor iedere dode op de reis $ 75 minder. De REIJERWAARD is naar Siam gezeild onder charter van $ 1750 per maand. De BROEDERTROUW en ALBLASSERWAARD zijn naar Batavia vertrokken. De PAULINE lost steenkolen en de JAN HENDRIK laadt voor San Francisco. De VROUW JOHANNA, ARGO, ZUID-HOLLAND, PROTEUS en EMILIE zijn op de kust. De ALMELO is aangenomen tot GBP 4/15 van Manilla naar Falmouth en de BEATRIX laadt tot GBP 4 à GBP 4.10 voor Engeland. Koers op Londen GBP 4/11½ à 5/1. (opm: de dollars zijn waarschijnlijk zilveren Mexicaanse dollars en geen USD)

Afbeelding
Datum 07 juni 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 juni. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ARDJOENO, kapt. J.F.S. Rapp, de 4e fabruari vertrokken van Amsterdam, de dito dito GELDERLAND, kapt. D. Crap Hellingman, met zeven passagiers, de 18e februari vertrokken van Amsterdam, en de dito dito BROEDERTROUW, kapt. A.S.B. Hordijk, de 19e februari vertrokken van Macao.
Heden is hier aangekomen de dito dito MALEIJER, kapt. Bok, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 31 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 9 juni. Scheepsvrachten. Gedurende deze maand is er in vrachten weinig omgegaan, doordien er slechts enkele avontuurschepen binnen kwamen. De PRESIDENT VERKOUTEREN bedong NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor rijst en NLG 90 voor tabak, hier en te Soerabaija te laden. De PRINS HENDRIK GBP 4.15 voor een lading rijst. De JEANNETTE NLG 100 voor rijst en koffij hier en te Padang te laden voor Rotterdam.
De ANNA EN ELIZE NLG 100 voor suiker, NLG 97,50 voor rijst en NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn), van hier en Samarang naar Amsterdam. Van Hollandse schepen zijn nu nog disponibel de CORNELIA en de BROEDERTROUW.
PS. Bij het afzenden van dit bericht is nog gecharterd de CORNELIA, ladende 14.000 picols voor NLG 45.000 in eens voor rijst, te Indramaijoe te laden naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 31 juli 1856
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Batavia aangekomen: 5 juni BROEDERTROUW, van China; CORNELIA, van Singapore.
Van Batavia vertrokken: 11 mei, SUMATRA, van Hongkong naar Melbourne; 19 mei, KOSMOPOLIET, naar Dordrecht (20 dito Anjer gepasseerd)

Afbeelding
Datum 31 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juli. Scheepsvrachten. De BROEDERTROUW die volgens ons vorig bericht nog
disponibel bleef, is gecharterd tot NLG 95 voor rijst en NLG 125 voor arak (opm: rijstbrandewijn) van hier naar Rotterdam. Verder zijn hier van Nederlandse avontuurschepen (opm: nog onbevracht) alleen aangekomen de BOREAS, en de PRINSES CHARLOTTE, welke echter beide voor een reis beoosten de Kaap de Goede Hoop zijn bestemd geworden. Voor Europa werd hier van Nederlandse schepen alzo geen ruimte aangeboden. (opm: zie DC 030956)

Afbeelding
Datum 03 september 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Aan de overlandmail ontvangen berichten van Batavia, tot 10 juli lopende, ontlenen wij het volgende: Vrachten. Van Nederlandse particuliere schepen hadden wij slechts twee arrivementen en wel de BOREAS en PRINSES CHARLOTTE, de eerste is voor China opgenomen, terwijl de laatste een charter zoekt beoosten de Kaap de Goede Hoop. De BROEDERTROUW werd opgenomen met bestemming naar Dordrecht ad NLG 95,- per last voor rijst en NLG 125,- voor arak. (opm: zie ook NRC 310856)

Afbeelding
Datum 22 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr, P.J. de KANTER Jr, H. Boonen, D. de Jongh Wz, J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars te Dordrecht, presenteren, als last hebbende van hun meesters, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, bij openbare veiling te verkopen een extra-ordinair welbezeild gekoperd en kopervast fregatschip, genaamd BROEDERTROUW, varende onder Nederlandse vlag en gevoerd door kapt. A.J.B. Hordijk. Volgens Nederlandse meetbrief lang 41,38 ellen, wijd 7,82 ellen, hol 5,63 ellen, en alzo gemeten op 810 tonnen of 428 lasten, met al deszelfs rondhouten, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsbehoeften, breder bij inventaris vermeld, en zo als hetzelve schip is liggende in de Kalkhaven te Dordrecht. De verkoping zal plaats hebben ten huize van J. Zahn, in het Nederlandsch Koffijhuis over het Marktplein te Dordrecht, op zaterdag de 7e maart 1857, des middags ten twaalf ure precies.
Nadere onderrichting te bekomen bij bovengenoemde makelaars of bij de kargadoors Gerard Mauritz, J.B. 't Hooft en Sandberg en Co, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 23 februari 1857
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr., P.J. de Kanter Jr., H. Boonen. D. de Witt Wzn., J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars te Dordrecht, presenteren als lasthebbende van hun meesters, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, bij openbare veiling te verkopen: Een extraordinair welbezeild gekoperd en kopervast fregatschip , genaamd BROEDERTROUW, varende onder Nederlandse vlag en gevoerd door kapt. A.J.B. Hordijk. Volgens Nederlandse meetbrief lang 41,38 ellen, wijd 7,82 ellen, hol 5,63 ellen, en alzo gemeten op 810 tonnen of 428 lasten, met al deszelfs rondhouten, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsbehoeften, breder bij inventaris vermeld en zo als hetzelve schip is liggende in de Kalkhaven te Dordrecht.
De verkoping zal plaats hebben ten huize van J. Zahn, in het “Nederlandsch Koffijhuis”, over het Marktplein te Dordrecht, op zaterdag de 7e maart 1857, des middags ten twaalf ure precies.
Nadere onderrichting te bekomen bij bovengenoemde makelaars of bij de cargadoors Gerard Mauritz, J.B. ’t Hooft en Sandberg en Co., te Dordrecht.
(opm: de 100 aandeelhouders verkochten het schip, bouwjaar 1837, met behoud van naam voor NLG 21.250 aan Klerk & Voogd, Dordrecht; kapitein werd G. Rotgans)

Afbeelding
Datum 08 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 7 maart. Het fregatschip BROEDERTROUW is heden te Dordrecht in veiling verkocht aan de heren Klerk & Voogd aldaar voor de som van NLG 21.000.

Afbeelding
Datum 21 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 juli. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende zes schepen:
Voor Amsterdam: JAN HENDRIK, kapt. H. de Jong; GALILEÏ, kapt. F.C.H. Kock; WATERGEUS, kapt. W.H. Kramer; BEZOEKI, kapt. J.H. Lammerts van Buren; IDA MARIA DE RAADT, kapt. J. de Boer, de drie laatstgenoemden voor Rotterdam.
Voor Schiedam: BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, voor Dordrecht.

Afbeelding
Datum 30 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Probolingo, 23 november 1857. De 25e november, ’s namiddags ten 3½ ure, sloeg de bliksem in het alhier ter rede liggend met steenkolen beladen schip (opm: fregat) BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, waardoor de voorbramsteng van gemelde bodem verbrijzeld werd.

Afbeelding
Datum 05 mei 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 30 april binnengekomen WILLEM DE ZWIJGER, kapt. W.L. van den Dries, HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr. beide van Batavia, HERO, kapt. J.C. Stafford, MEGUNTICOOK, kapt. Howes, beide van New York, alle naar Rotterdam, VICILANT, kapt. J.C. Clark, van Runcorn, ORION, kapt. R. Struth, van Liverpool beide naar Dordrecht, FAIRY QUEEN, kapt. J. Marsh van Liverpool, ABIGAIL, kapt. T. Burnard, van New-Port beide naar Rotterdam. De laatste, laatst van Scilly.
Den 1 mei ALEXANDER, kapt. H. Daniel, van Liverpool naar Dordrecht, 2 dito, BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, van Batavia naar Schiedam.
Den 3 dito CHARLES VARD, kapt. A. Gould, van Callao naar Rotterdam.
Uitgezeild den 3 mei stoomboot BEATRICE, kapt. P. Francis, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 30 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 februari. Vrachten. Sedert ons laatste bericht zijn de vrachten niet verbeterd, integendeel heeft men wederom een nieuwe, ofschoon niet belangrijke, achteruitgang te rapporteren. Naar de Chinese havens werden verscheidene schepen bevracht, doch verwacht men daarvan geen opmerkelijke verbetering op onze markt. De daarheen gezeilde schepen namelijk, zullen er geen emplooi vinden en zich voor een goed gedeelte genoodzaakt zien op hier terug te keren, waardoor onze markt, op het moment waarop men met grond een rijzing tegemoet kan zien, opnieuw gedrukt zal worden.
Sedert onze laatste opgave werden de volgende schepen bevracht:
Naar Nederland: Nederlands SCHOONDERLOO à NLG 27,50 voor rijst naar Rotterdam als bijlading. Nederlands BEATRIX à NLG 35 voor suiker en arak te Soerabaija naar Amsterdam. Nederlands FORTUNA en WILLEM EGGERTS à NLG 35 per gemeten last, de eerste te Passaroeang en Soerabaija naar Dordrecht en de tweede te Dadep (Indramayoe) naar Amsterdam te laden. Nederlandse JACOB (312 last) voor NLG 9.750 in eens te Soerabaija naar Amsterdam. Nederlands HEBE à NLG 35 voor suiker, NLG 30 voor koffij en NLG 20 voor tin, van hier naar Rotterdam. Nederlands HAAMSTEDE à NLG 30 voor rijst te Indramayoe en NLG 32 voor suiker op de kust naar Rotterdam te laden. Nederlands KINDERDIJK à NLG 27,50 voor rijst te Soerabaija naar Rotterdam en eindelijk Nederlands NEDERLAND à NLG 35 per gemeten last naar Amsterdam.
Naar China: Nederlands JOHANNES ANTONIUS à $ 0,25 voor rijst hier naar Hongkong te laden en Nederlands EDUARD MARIE à $ 0,27 voor rijst te Cheribon en Samarang naar Amoy te laden.
Naar Sydney: Nederlands JOAN JACOB voor NLG 3.800 in eens.
Naar Boni: Nederlands EVERDINA ELISABETH (317 last) à NLG 5.000 en Nederlands STAD SCHIEDAM (411 last) à NLG 4.000 in eens voor het transport van koelies, ten dienste der expeditie tegen dat rijk.
Kustreizen doen: Nederlands KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, REINHART, COLUMBINE en CHRISTIAAN LOUIS.
Voor rederij-rekening laden: Nederlands TRITON en ZEPHIR.
Diversen: Nederlands HELMERS, verzeilde naar Japan en Bremen en de AUGUSTE EN MELINE naar Akyab.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, WILLEM DE EERSTE, DRIE VRIENDEN, LOUIS MEYER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, LAURENS KOSTER, LOUISE, FERDINAND EN LOUIS, WALCHEREN, ZEENIMPH, VAN OLDENBARNEVELD, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, METALEN KRUIS, CANTON, JUPITER, KONING WILLEM II, ADMIRAAL PIET HEIN, AMERIKA, ADMIRAAL DE WINTER, STAD NIJMEGEN, PATRIARCH SAMHIRI en BROEDERTROUW.
.
NRC 300359
Soerabaija, 28 januari. Scheepsvrachten. De KINDERDIJK bedong NLG 27,50 voor rijst en NLG 35 voor tabak naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 13 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 februari. Vrachten. Ten gevolge van de schaarste van de artikelen van uitvoer op onze markten, werden sedert onze laatste slechts weinige bevrachtingen tot stand gebracht, terwijl het getal van de disponibele vaartuigen steeds alhier alleraanzienlijkst blijft. Deze staat van zaken bevestigt ons geuit gevoelen, dat voor enige maanden geen verbetering te verwachten is, te meer daar de berichten van de naburige vreemde havens steeds zeer ongunstig luiden. Heden heeft men slechts de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland: Nederlands JAVA'S WELVAREN à NLG 35 voor suiker en NLG 40 voor arak te Indramayoe en Pekalongan naar Amsterdam; Nederlands EERSTELING à NLG 35 voor suiker, NLG 32 voor tabak en rijst en NLG 50 voor arak te Soerabaja te laden. Kustreizen doen: KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, REINHARDT, COLUMBINE, CHRISTIAAN LOUIS, ZEELANDIA, VALPARAISO, WELVAART, ALMELO, ZEENIMPH, JOHANNA LOUISA en PHILIPS VAN MARNIX.
Verkocht werd: Amerikaans ROBERT PATTEN (600 ton) tot geheime conditiën, nadat deze bodem op vendutie à NLG 15.000 opgehouden was.
Te koop zijn: Nederlands PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN en AMBOINA.
In reparatie zijn: Nederlands BIESBOSCH, TWEE ANTHONIJS en JOHANNA MARIA CHRISTINA.
Diversen. Nederlands KOERIER laadt naar Macao à $ 0,25 per picol rijst. Nederlands NASSAU heeft naar Japan aangelegd.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, WILLEM DE EERSTE, DRIE VRIENDEN, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANCE, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHE, PRINS VAN ORANJE, LAURENS KOSTER, FERDINAND EN LOUIS, WALCHEREN, JUPITER, VAN OLDENBARNEVELDT, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, METALEN KRUIS, CANTON, ADMIRAAL PIET HEIN, ADMIRAAL DE WINTER, AMERIKA, STAD NIJMEGEN, BROEDERTROUW, PATRIACH SAMHIRI, STAD GOUDA, JACOBA CORNELIA CLASINA, WILHELMINA, JAN DANIEL en CORNELIA EN GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 28 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 maart. Vrachten blijven voortdurend laag en geen verandering is waarschijnlijk voor de nieuwe oogst. Op dit ogenblik zijn de producten schaars. De enige transacties in deze maand gedaan, zijn de volgende:
NEDERLAND gecharterd naar Holland tot NLG 35 per gemeten last te Soerabaija te laden; JAVA’S WELVAREN tot NLG 35 voor suiker en NLG 40 voor arak naar Amsterdam te Indramaijoe en Pekslongan te laden; EERSTELING te Soerabaija gecharterd tot NLG 35 voor suiker, NLG 32 voor tabak, NLG 50 voor arak en verder met rijst op te vullen, tot GBP 1 per ton hier en te Passaroeang te laden naar Amsterdam; AMERIKA tot NLG 35 per last voor suiker naar Holland te Samarang te laden; PRESIDENT PLATE NLG 27,50 voor rijst, NLG 32 voor suiker, NLG 45 voor arak en NLG 50 voor was en lichte goederen, hier te laden naar Amsterdam; NASSAU ligt in lading voor Japan; KOERIER laadt rijst te Soerabaija voor Macao tot 25 dollarcents; CONSTANCE, 744 ton, bevracht voor een reis naar Banka en terug tot NLG 7.500 en METALEN KRUIS, 344 ton, voor NLG 3.600 voor een lading kolen van Bandjermassing naar Timor; STAD NIJMEGEN te Soerabaija gecharterd tot NLG 35 per last naar Amsterdam.
De RESIDENT VAN SON werd bevracht voor NLG 12.000 naar Rotterdam, het Nederlandse OLDENBARNEVELD (opm: VAN OLDENBARNEVELDT) naar Rangoon.
Het Nederlandse schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN en het Engelse schip REGINA worden verkocht.
De Nederlandse schepen BIESBOSCH, KINDERDIJK en JOHANNA MARIA CHRISTINA worden gerepareerd.
Het Amerikaanse schip ROBERT PATTEN was in publieke veiling gebracht en ingezet voor NLG 15.000, doch later uit de hand verkocht tot geheime prijs. De AMBOINA werd verkocht voor NLG 7.000.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog onbevracht: BALTIMORE, DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, EENSGEZINDHEID, BIESBOSCH, EVA JOHANNA, JUPITER, WILLEM I, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, WALCHEREN, HOLLANDIA, DRIE VRIENDEN, REGINA MARIS, LOUIS MEIJER, JEANNETTE EN AGATHA, ARY SCHEFFER, JOHANNA MARIA CHRISTINA, OOST INDIA PACKET, CANTON, ADMIRAAL DE WINTER, BROEDERTROUW, PATRIARCH SAMHIRI, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, STAD GOUDA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, VRIJHANDEL, CORNELIS SMIT, AEGIDIA EN PAULINA en CAROLINA.
De WELVAART, ALMELO, JOHANNA EN LOUISA, PHILIP VAN MARNIX, ZEELANDIA, VALPARAISO, KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, EERSTELING, JAN SCHOUTEN, JEANNETTE, ADMIRAAL PIET HEIN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA, CORNELIA CLASINA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 maart. Nog steeds in een uiterst gedrukte toestand verkerende vonden er weinig afdoeningen in de afgelopen veertien dagen plaats. Zij waren de volgende:
De EVA JOHANNA, neemt de lading over van het afgekeurde schip ZEEVAART à NLG 55 voor suiker naar Amsterdam; de JUPITER, 970 tonnen, wordt door de factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor NLG 17.500 in eens; de PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, 650 ton, voor NLG 15.000 in eens van Padang naar Amsterdam; de WALCHEREN, 442 ton, bedong $ 2.500 in eens van Soerabaija naar Amoy; de LOUIS MEIJER, 756 ton, is door het gouvernement opgenomen voor NLG 3.400 om troepen naar Palembang over te brengen; de TWEE CORNELISSEN krijgt $ 0,30 voor rijst van Tagal en Samarang naar Amoy; de JOHANNA MARIA CHRISTINA, 1017 ton, is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen voor NLG 19.500 in eens, om op Soerabaija en Passoeroean te laden voor Amsterdam; de PRINSES SOPHIA kwam hier vercharterd aan en laadt voor Nederland.
De BIESBOSCH en KINDERDIJK zijn aan het repareren.
De E.W. VAN DAM ISSELT is te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: BALTIMORE, DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, EENSGEZINDHEID, BIESBOSCH, WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DRIE VRIENDEN, REGINA MARIS, ARY SCHEFFER, OOST INDIA PACKET, ADMIRAAL DE WINTER, BROEDERTROUW, PATRIARCH SAMHIRI, STAD GOUDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, CORNELIS SMIT, AEGIDIA EN PAULINA, ELISABETH EN ANTOINETTE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, HOLLAND, IJSSEL, ALMELO, AMALIA AUGUSTA en LOURENS KOSTER.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, ZEELANDIA, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, EERSTELING, JAN SCHOUTEN, JEANNETTE, ADMIRAAL PIET HEIN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINE, CANTON en GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 29 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 april. Vrachten blijven voortdurend laag en sedert de laatste berichten hebben de volgende afdoeningen plaats gehad:
EVA JOHANNA neemt de lading in van het afgekeurde schip ZEEVAART, zijnde NLG 35 voor suiker naar Amsterdam; JUPITER 950 ton door de Factorij bevracht voor NLG 17.500 in eens; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN 650 ton voor NLG 13.000 van Padang naar Amsterdam; JOHANNA MARIA CHRISTINA 1.017 ton door de Factorij bevracht voor NLG 19.500 ineens, te Soerabaja en Passaroeang voor Amsterdam te laden; BALTIMORE ligt te Soerabaja in lading voor Amsterdam; CORNELIS SMIT door de Factorij bevracht tot NLG 35 per gemeten last naar Rotterdam, te Cheribon en Samarang te laden; AMELAND bevracht tot GBP 2.5 naar San Francisco.
HEBE is gecharterd in Europa en laadt te Soerabaja naar Falmouth om orders; Nederlands REGINA MARIS 756 ton en ZEELANDIA 594 ton zijn gecharterd voor een lading kolen van New-Castle (Australie) en terug naar Java tot NLG 0,80 per pic; EENSGEZINDHEID naar Ternate; OOST INDIA PACKET NLG 32 voor suiker, NLG 40 voor arak en huiden en NLG 32 voor tabak van Soerabaja naar Amsterdam; Nederlands LOUIS MEIJER 756 ton is door het gouvernement aangenomen voor de overvoer van troepen naar Palembang tot NLG 3.400. TWEE CORNELISSEN laadt rijst te Tagal en Samarang naar Amoy tot 30 dollar ct; Nederlands LOURENS KOSTER te Soerabaja naar China gecharterd met rijst tot 0,30 dollarcents.
Nederlands VRIJHANDEL verzeilde naar Singapore, ten einde vracht te zoeken.
Engels COURIER, 230 ton, op vendutie verkocht voor NLG 6.000.
Bremer GENERAL JACOBI, Engels NINA worden verkocht.
Amerikaans AUBADAN van Singapore naar New York bestemd, is hier binnengelopen wegens brand in de lading en na een paar dagen was het schip uitgebrand.
MINISTER THORBECKE met averij te Soerabaja terug uit zee en de PRINSES SOPHIA moet dokken.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: Nederlands DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, BIESBOSCH, WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, ARY SCHEFFER, BROEDERTROUW, PATRIACH SAMHIRI, STAD GOUDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, AEGIDIA EN PAULINA, ELISABETH EN ANTOINETTE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, IJSSEL, ALMELO, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEIJN.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNÉLIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA en GOUVERNEUR GENERAAL DUIJMAER VAN TWIST doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 11 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 april. Vrachten steeds flauw, en de markt vrij van alle producten. De gedane transacties hebben geen invloed op prijzen gehad.
DELFSHAVEN (Ned.), bevracht naar Melbourne, vertrekt na ontlossing naar Newcastle, om een lading steenkolen voor Java bestemd; prijs geheim.
In stede van de ZEELANDIA gaat de HOLLANDIA naar Newcastle (Australië) steenkolen laden à 80 cents per picol voor Java bestemd.
ALMELO (Ned.) bedong NLG 7,50 per ton voor steenkolen van Banjermassing naar Batavia.
De BIESBOSCH en JANNETJE (Ned.) zijn onder reparatie.
De navolgende schepen zijn nog ter bevrachting: Ned. WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BROEDERTROUW, JAN DANIEL, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEYN, JACQUELINE EN ELIZE, ZEELANDIA, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, ZEEPLOEG, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNÉLIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, GOUV.-GEN. DUYMAER VAN TWIST, VIJF GEBROEDERS, ELISABETH EN ANTOINETTE en IJSSEL doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 06 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 mei. Vrachten. Scheepsruimte is steeds overvloedig en de markt geheel zonder producten. De volgende bevrachtingen tonen aan, dat daarin nog geen verbetering heeft plaats gevonden.
De DELFSHAVEN is te Melbourne gecharterd voor een lading kolen naar Java, vracht onbekend. PRINS VAN ORANJE gecharterd tot NLG 35 per last voor tabak, en NLG 32 voor suiker naar Rotterdam. BROEDERTROUW NLG 32 voor suiker en tabak naar Amsterdam. ZEELANDIA NLG 35 voor suiker en NLG 32 voor tabak naar Amsterdam, op de kust te laden. HOLLANDIA bevracht voor NLG 0,80 per pikol voor kolen van Newcastle (Australië) naar Java. ALMELO NLG 7,50 per ton voor kolen van Banjermassing naar Batavia. AMICITIA 30 cents dollar voor rijst naar Amoy.
STRAAT BALI, JAN DANIEL en WHAMPOA laden voor reders rekening. EVERDINA ELISABETH 29½ dollar cents naar China via Singapore, JEDO NLG 35 naar Rotterdam. GOUV. GEN. DUIJMAER VAN TWIST NLG 42,50 voor koffij van Padang naar Amsterdam. Per schip SOPHIA (500 ton) 370 dollar cents naar Hamburg in eens.
Nederlands schip HERMAN gecharterd tot $ 3.400 naar Amoy.
De Nederlandse PRINSES SOPHIA, Amerikaanse SMALLWOOD en de Engelse stoomboot LEICHARDT worden verkocht.
De JANNETJE wordt gerepareerd.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: Holl. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEYN, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, NICOT, MARIA ADOLPHINE, DRIE GEBROEDERS, ELECTRA, STAD MIDDELBURG, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ALDEBARAN, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST. MICHAEL, ACADIA, LOUISA, RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, IJSSEL en ZEEPLOEG doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 15 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 26 schepen, als:
Voor Rotterdam: ELISABETH, kapt. H.A. Harms; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. W. Ouwehand; ERASMUS, kapt. J. van Heiningen; AMERIKA, kapt. J.F. Meermans; OUDERKERK AAN DE AMSTEL, kapt. K.J. Swart, en PRINS VAN ORANJE, kapt. J. Hensing.
Voor Amsterdam: JACOB EN ANNA, kapt. J.F.D. Petersen; LOUISE ROELOFFINE, kapt. J.A. Sijbrandi; CORNELIA EN HENRIETTA, kapt. S. v.d. Mey; BALTIMORE, kapt. P. Tjebbes; HENRICUS GERARDUS, kapt. C. v.d. Zee; ANNA EN ELISA, kapt. C.J. Jaski; ZEEMEEUW, kapt. H.L. Kayzer; JACQUELINE EN ELISA, kapt. B. Sickens; ANTOINETTE SERAPHINE, kapt. A. Viëtor; MARGARETHA SIMONETHA, kapt. F.J. Hoffman; BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, en ANNA EN HELENA, kapt. P. Don, beiden van Dordrecht; NIEUWLAND, kapt. P.G. Pott; CANTON, kapt. H.J. Tweehuys, en BEZOEKIE, kapt. W.H. Rusman, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Dordrecht: EGIDIA EN PAULINE, kapt. C.J. Itz.
Voor Schiedam: CONSTANTIA, kapt. A.D. Overgaauw en SUSANNE, kapt. E. Vonck, beiden van Rotterdam.
Voor Middelburg: STAD MIDDELBURG, kapt. D.D. Ouwehand, en WALCHEREN, kapt. D.H. v.d. Heijde.
De Nederlandsche Handel-Maatschappij heeft gisteren bij circulaire bekend gemaakt, dat zij wenst te bevrachten een schip van 200 à 250 gemeten lasten, tot het overvoeren van een lading stukgoederen van Nederland naar Sumatra, en een lading Indische producten van daar of van Java terug naar Nederland. De aanbiedingen moeten vóór of op dinsdag 19 juni ten kantore van de Nederlandsche Handel-Maatschappij worden ingeleverd, en het schip moet 10 juli a.s. te Amsterdam of Rotterdam ter lading gereed liggen.
Dezelfde maatschappij vraagt ook scheepsruimte naar Soerabaija voor een stoommachine met ketel, afmeting 3,12 x 4,34 x 2,60 el, wicht 16 ton, van 80 paardekracht, te verschepen in de maand juni.

Afbeelding
Datum 27 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 april. Vrachten. Sedert ons vorig bericht ondergingen vrachten geen verbetering, hetgeen is toe te schrijven aan de geringe voorraad van producten en het aanzienlijk aantal schepen, welke disponibel zijn. Door het Gouvernement werden vier schepen ingehuurd voor de overvoer van zout van Bangkok naar Sumanap.
De volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen hadden plaats: IDA ELISABETH laadt te Soerabaija suiker tot NLG 72,50; NIEUW HOLLAND werd gecharterd tot NLG 80 voor suiker en NLG 70 voor lichte goederen, te Pekalongan te laden voor Amsterdam; CHERIBON bekwam 60 dollarcents voor een lading rijst van Bangkok naar Hongkong.
Het Nederlands-Indische schip JOSEPHINE werd door het Gouvernement gecharterd voor de bovengenoemde overvoer van zout à NLG 1,99 per pikol, benevens drie schepen onder buitenlandse vlag tegen lagere vrachten.
De schepen KOOPHANDEL, WILHELMINA en GENERAAL MICHIELS doen kustreizen.
Alsnu zijn disponibel de Nederlandse schepen HENRIETTE GEERTRUIDA, CATHARINA JACOBA HENRIETTE, ACACIA, MARIA, BROEDERTROUW, CORTGENE, AMAZONE, TRITON, WASSENAAR, JOHAN MELCHIOR KEMPER, JOHANNA ELISABETH, HOLLANDIA, GRAAFSTROOM, MENTOR, POLLUX, KIJKDUIN en DILIGENTIA, benevens zes schepen onder buitenlandse vlag.

Afbeelding
Datum 12 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 april. Vrachten. De volgende charters van Nederlandse schepen zijn bekend geworden: De GRAAFSTROOM, 756 ton, opgenomen voor $ 7.500 ineens voor olie, koeken en 250 dekpassagiers, van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore naar China. De HENRIETTA GEERTRUIDA, 338 ton, laadt suiker en tabak te Soerabaija en Probrolingo à NLG 70 per last naar Amsterdam. Het schip KOOPHANDEL ,267 ton, verkreeg 60 dollarcents per picol rijst, van Bangkok naar Hongkong, Macao, of Whampoa in China. Het schip ACADIA, 724 ton, opgenomen voor $ 6.200, ineens van Soerabaija naar Amoij, via Samarang en Singapore, voor olie, koeken en 200 dekpassagiers naar China. Het schip MARIA, 380 ton, NLG 70,00 voor suiker, NLG 65,00 koffij en opvullen met tabak à NLG 70,00 te Soerabaija te laden naar Rotterdam.
Onbevracht: de Nederlandse schepen JOAN M. KEMPER, KIJKDUIN, MENTOR, CATH. JACOBA HENRIETTE, CORNELIS W. EDOUARD, WILHELMINA, BROEDERTROUW, AMAZONE, HOLLANDIA, POLLUX, TRITON, CORTGENE, WASSENAAR, JOHANNA ELISABETH, FRANS EN ELISE.
De HOLLANDIA is in reparatie. In veiling zullen verkocht worden de Amerikaanse schepen SWEEPSTAKES en ROSETTE, en de PIETER CORNELISZOON HOOFT (Ned.)

Afbeelding
Datum 29 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten. Sedert ons laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats: GRAAFSTROOM opgenomen voor China voor $ 7.500 in eens voor lijnkoeken en 250 dekpassagiers, van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore. HENRIETTE GEERTRUIDA, laadt suiker en tabak te Soerabaija en Probolingo à NLG 70 per last voor Amsterdam. KOOPHANDEL verkreeg  $ 0,60 per picol voor rijst van Bangkok voor Hongkong, Macao of Whampoa. ACADIA is opgenomen voor $ 6.200 in eens van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore, voor lijnkoeken en 200 dekpassagiers. MARIA laadt te Soerabaija à NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor koffij en vult op met tabak à NLG 70 naar Rotterdam. De WILHELMINA is te Soerabaija bevracht voor $ 3.900 in eens naar China; JOAN MELCHIOR KEMPER en POLLUX zijn bevracht voor $ 0,50 per picol voor rijst van Bangkok naar Whampoa; CORNS. WERNARD EDUARD is opgenomen voor een zoutvracht à NLG 24 per koyang van Sumanap naar Patjitan. De HOLLANDIA: NLG 70 voor rijst, NLG 75 voor suiker en NLG 90 voor arak en licht goed, hier en te Indramaijoe te laden voor Rotterdam; TRITON laadt op de kust suiker voor eigen rekening en tabak voor NLG 84 naar Rotterdam; JOHANNA ELISABETH is door het gouvernement bevracht voor een lading zout van Bangkok naar Batavia à NLG 1,45 per picol; WALCHEREN, idem, idem, idem à NLG 1,48; SIRIUS, idem, idem, idem à NLG 1,48½. MENTOR NLG 72,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 77,50 voor koffie naar Amsterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: KIJKDUIN, CATHARINA JACOBA HENRIETTE, BROEDERTROUW, AMAZONE, HELENA, CORTGENE, WASSENAAR, FRANS EN ELIZE  en GENERAAL MICHIELS.
De CORNELIA ging door naar Singapore.

Afbeelding
Datum 15 juli 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 mei. De stemming voor de vrachten is veel vaster geworden, voornamelijk ten gevolge van de gunstige berichten van Manilla, China en Singapore. Naar Nederland werden bereids hogere vrachtcijfers besteed. De volgende charters voor Nederlandse schepen zijn bekend geworden: BROEDERTROUW, 848 ton, bevracht voor NLG 85 per last voor suiker en NLG 75 voor tabak, te Soerabaija, Passaroeang en alhier te laden naar Rotterdam; AMAZONE, 434 ton, opgenomen à 30 dollarcents de pikol rijst naar Macao en Whampoa, en Hong Kong om orders voor China. STAD ENSCHEDE, 586 ton, NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffij en tabak, hier en Samarang te laden naar Amsterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen: KIJKDUIN, CATHARINA JACOBA HENRIETTE, FRANS EN ELISE, CORTGENE, WASSENAAR, HEBE en HELENA.

Afbeelding
Datum 29 juli 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 juni. Vrachten. Sedert ons laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats: BROEDERTROUW bevracht à NLG 85 per last voor suiker en NLG 75 voor tabak, te Passaroeang, Soerabaija en hier te laden voor Amsterdam; AMAZONE opgenomen à 50 dollarcents per pikol rijst van Bangkok naar Macao of Whampoa, Hongkong voor orders; STAD ENSCHEDE NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffij en tabak, hier en te Samarang te laden voor Amsterdam;
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: KIJKDUIN, JACOBA HENRIETTE CATHARINA, FRANS EN ELIZE, CORTGENE, WASSENAAR, HEBE  en HELENE.

Afbeelding
Datum 20 mei 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Geveilde en verkochte schepen en scheepsparten:
De 30e maart 1863 werden te Amsterdam geveild:
-       WILHELMINA, kapt. Klint, in 1844 gebouwd, groot 151 gemeten lasten, voor NLG 10.000 verkocht en weder ingekocht door de rederij Wed. van Hasselt & Co. te Amsterdam
-       KALIMAS, ex-SAMUEL HENRICUS, kapt. Jonker, in 1856 gebouwd, groot 315 gemeten lasten, voor NLG 38.700 verkocht aan de rederij L. ’t Hoen & Co. te Rotterdam
De 4e april 1863 werden te Dordrecht geveild:
-       BATO, kapt. v.d. Burg, in 1836 gebouwd, groot 475 gemeten lasten, bij NLG 30.000 opgehouden, doch kort daarna uit de hand verkocht aan een Engelse rederij, zo men zegt tot om NLG 32.000,- (opm: zie JB 040763)
-       Drie aandelen, elk 1/300e GROOTMEESTER NATIONAAL,  kapt. Giesse, in 1857 gebouwd, groot 399 gemeten lasten, waarvan twee om NLG 200 opgehouden en een om NLG 175 verkocht.
Het schip PRINS HENDRIK, gevoerd geweest door kapt. J. Verloop, groot 210 lasten, in 1831 gebouwd, is aan een Noorse rederij verkocht, prijs onbekend.
Het schip BROEDERTROUW, gevoerd geweest door kapt. Rotgans, groot 450 lasten, is uit de hand verkocht aan een Noorse rederij.
Te Amsterdam wordt uit de hand te koop aangeboden een Nederlands fregatschip met inventaris, bijzonder geschikt tot overvoer van machineriën of zware masten.
Te Amsterdam is bij de scheepsbouwmeester Th. Boelen te koop het op stapel staand schip, groot ongeveer 500 lasten, genaamd WIJK AAN ZEE.

Afbeelding