Inloggen
AMSTERDAM - ID 9181


Kroniekberichten

Datum 09 november 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Amsterdam ligt in lading naar Suriname het uitmuntend, nieuw gebouwd, gekoperd barkschip AMSTERDAM, kapt. A.H. Wedemeijer. Bijzonder geschikt tot de overvoer van passagiers en te bevragen bij de cagadoors B.D. Bosscher & Zoon. (opm: de AMSTERDAM, kapt. Wedemeijer, vertrok op 22 december uit Texel naar Suriname voor de eerste reis)

Afbeelding
Datum 11 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 november. Aanstaande zaterdag 12 dezer ten 1½ ure zal van de werf De Boot van de heer F.F. Groen in de Groote Wittenburgerstraat te Amsterdam te water worden gebracht het barkschip AMSTERDAM.

Afbeelding
Datum 13 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 12 november. Heden is op de werf de Boot, van F.F. Groen, met het beste gevolg van stapel gelopen het barkschip AMSTERDAM, groot 225 lasten. Het is gebouwd voor rekening van de Wed. Van Hasselt & Co, en zal gevoerd worden door kapt. A.H. Wedemeijer.
Ook is met goed gevolg te water gelaten aan de werf van de heer N.H. Meursing, het brikschip WILLEM EGGERTS, groot ca. 135 lasten, gebouwd voor rekening van de heren Brandjes en Smit, te Purmerend, en gevoerd zullende worden door kapt. Faber, bestemd voor de grote vaart, waarna de kiel gelegd is voor een barkschip, van ca. 200 lasten, genaamd de OOSTERLING, voor rekening der Nederlandsche Handel-Maatschappij, en gevoerd zullende worden door kapt. H. Veltman.

Afbeelding
Datum 06 december 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Amsterdam ligt in lading voor goederen en passagiers naar Suriname het nieuw gebouwd, gekoperd barkschip AMSTERDAM, kapt. A.H. Wehdemeijer, vertrekt in de eerste dagen van december, bijzonder geschikt en speciaal ingericht tot de overvoer van passagiers. Te bevragen bij de cargadoors B.D. Bosscher & Zoon te Amsterdam (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 18 februari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 februari. Als een bijzonderheid van vlugge overtocht kan dienen, dat het schip AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, 14 januari van Amsterdam te Suriname aangekomen, de reis in de buitengewoon korte tijd van 23 dagen heeft afgelegd.

Afbeelding
Datum 16 april 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 april. De 12e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip ERASMUS, kapt. H.T. Scharper, de 6e januari vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de idem bark AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, de 13e december vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 11 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 11 maart. Het alhier van Suriname gearriveerde schip AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, heeft de voorsteng, bramstengen, kluiverboom en zeilen verloren.

Afbeelding
Datum 17 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen:
Voor Rotterdam: VAN OLDENBARNEVELD, kapt. C.L.Torby Daniel (opm: fregat OLDENBARNEVELD, kapt. C.L. Torley Duwell); GERARDUS JACOBUS, kapt. J.J. Kilian; JAN VAN BRAKEL, kapt. C. Verhey, Rz; NOVA ZEMBLA, kapt. A.J.B. Hordijk; VALPARAISO, kapt. E.J. Kok; FOP SMIT, kapt. L. Hoefman.
Voor Amsterdam: AMSTERDAM, kapt. A.H. Wehdemeijer; MARIA VERONICA, kapt. T. Mulder; ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap; AMERIKA, kapt. P.L. Zeeman; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. C.C. de Wit; PETRONELLA CATHARINA, kapt. C.H. van Veen; WALVISCH, kapt. T. Schut; LOEVESTEIJN, kapt. C. Vonck; HOLLANDIA, kapt. P. Wap; IJSSEL, kapt. C. Maarschalk; SOPHIA AMALIA, kapt. C. van Veen.
Voor Dordrecht: IDA WILHELMINA, kapt. B.P. van Weyland; BIESBOSCH, kapt. J.H. Mugge; JUNO, kapt. W.J. Chevalier; SUMATRA, kapt. R. Grivel.
Voor Schiedam: STAD SCHIEDAM, kapt. F. Wulp.

Afbeelding
Datum 30 september 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 augustus. Vrachten. Nederlandse vlag.
Naar Nederland laden: de CHRISTIAAN LOUIS, alhier rijst à NLG 65, koffij à NLG 70, thee, gom, elastiek, noten en damar à NLG 80; de BATAVIA suiker en koffij à NLG 80, te Samarang en Tagal, beide naar Amsterdam. De Factorij charterde de MARY EN HILLEGONDA à NLG 90 voor een volle lading koffij van Padang naar Rotterdam; de BARON VAN HARDENBROEK à NLG 75 voor suiker en NLG 80 voor koffij, huiden en indigo te Samarang en Pekalongan naar Amsterdam te laden en de DUIVELAND à NLG 75 voor suiker NLG 80 voor koffij en huiden te Cheribon, Pekalongan en Samarang en NLG 35 voor koperen duiten, alhier naar Rotterdam in te nemen.
In reparatie: Nederlands LOUIS MEIJER en CATHARINA GEERTRUIDA, zijnde laatstgenoemde alhier met kolen van Sunderland naar Hongkong bestemd, lek binnengekomen.
Disponibel zijn: Nederlands WATERGEUS, LOUIS MEIJER, TJILINGSIE, ZEEMEEUW, JOSEPHA LOUISA en AMSTERDAM.
De Nederlandse schepen DRIE GEBROEDERS en JACQUELINE EN ELISE doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 14 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Ten gevolge van mindere vraag voor scheepsruimte flauwer en tot NLG 75 per last voor suiker aan te nemen. De volgende Nederlandse bodems sloten sedert het vorig bericht vracht af tot de volgende koersen:
EUGENIE tot NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak, te Indramaijoe en Soerabaija te laden naar Rotterdam. HENDRIKA tot NLG 80 voor suiker, gom damar en specerijen en NLG 70 voor thee. ZWERVER NLG 80 voor suiker, hier te laden, en NLG 90 voor koffij op Padang. BEATRIX te Soerabaija opgenomen tot onbekende koers. GUURTJE EN MARIA NLG 77,50 voor suiker en NLG 72,50 voor rijst. WEST CAPELLE (opm: WESTKAPELLE) NLG 82,50 voor suiker, doch met bepaling van voor 15 november op twee plaatsen de suiker uit de gouvernement pakhuizen ingenomen te hebben, komende anders de pakhuishuur voor rekening van het schip. LAURA EN ADÈLE NLG 80 voor suiker, koffij, indigo en huiden, NLG 70 voor thee en NLG 35 voor kopergeld.
Onbevracht blijven nog de volgende Nederlandse bodems: ARGUS, J.M. KEMPER, AMSTERDAM, KOSMOPOLIET, J.C. SCHOTEL, WILHELMINA EN ELISE, RIJNBRANDT, ULYSSES, CALIFORNIE, ’T GOEDE VERTROUWEN, ORTELIUS, TONIA, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, GROOTMEESTER NATIONAAL en JACOBUS.

Afbeelding
Datum 29 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Sedert de laatste berichten, werden de volgende bevrachtingen gedaan: LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN werd bevracht à NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak, te Soerabaija en Indramaijoe te laden, naar Rotterdam. De EUGENIE bekwam naar Rotterdam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, en NLG 90 voor lichte goederen, alhier en te Cheribon te laden, naar Rotterdam. De HENDRIKA werd door de Factorij gecharterd naar Rotterdam à NLG 80 voor suiker, dammar en kruidnagelen en NLG 70 voor thee. De ZWERVER bekwam NLG 80 voor suiker alhier en NLG 90 voor koffij, te Padang te laden, naar Rotterdam. BELLATRIX werd te Soerabaija op geheime conditiën naar Amsterdam gecharterd. GUURTJE EN MARIE bekwam naar Rotterdam NLG 77,50 voor suiker en NLG 72,50 voor rijst, alhier te laden. WEST KAPELLE werd gecharterd naar Rotterdam, om suiker, koffij en lichte goederen in te nemen te Samarang en Soerabaija, tot NLG 82,50 voor suiker. LAURA EN ADÈLE werd door de Factorij opgenomen à NLG 80 voor suiker, koffij, indigo en huiden, NLG 70 voor thee en NLG 35 voor koperen duiten, te Tagal en Samarang te laden naar Amsterdam. TONIA bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Samarang, en NLG 85 voor suiker en NLG 110 voor arak, te Tagal te laden naar Rotterdam. KOSMOPOLIET werd gecharterd voor de lading uit het afgekeurde schip BIESBOSCH, à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor koffij en NLG 30 voor tin, van hier naar Dordrecht. ALMONDE, bekwam NLG 82,50 voor suiker, NLG 92,50 voor huiden, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Rotterdam. ARGUS NLG 80 voor suiker, te Passaroean te laden naar Nederland. De I.M. KEMPER (opm: JOAN MELCHIOR KEMPER) werd te Soerabaija gecharterd NLG 80 voor suiker, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Nederland. RIJNBRANDT werd gecharterd, à NLG 80 voor suiker te Samarang, te laden naar Nederland. JOHANNES CHRISTIAAN laadt gedeeltelijk te Pekalongan à NLG 85 voor suiker, naar Amsterdam. DIONIJSIA CATHARINA bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, te Indramaijoe en Cheribon te laden naar Amsterdam. De ANNA en TWEE CORNELISSEN à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor specerijen, NLG 35 voor duiten en NLG 70 voor thee, naar Rotterdam. WILHELMINA EN ELISE werd naar Bushire en terug gecharterd à NLG 17/m. (opm: 17.000) in full om te Soerabaija te laden. De MALVINA VIDAL hield van Australië 1.000 ton steenkolen in, om voor gouvernements rekening à NLG 17 per ton naar Macassar te brengen. De GROOTMEESTER NATIONAAL bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor koffij, om alhier en op de kust te laden naar Amsterdam.
De CROUCH BROTHERS wordt voor bevrachting en te koop aangeboden. Het Engelse schip ORESTES van omtrent 700 ton register werd met 1.000 ton steenkolen aan boord verkocht à NLG 40/m (opm: 40.000), te Soerabaija te leveren.
De Nederlandse ULYSSES doet kustreizen. JAN PIETERSZOON KOEN wordt te koop aangeboden.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AMSTERDAM, J.C. SCHOTEL, CALIFORNIE, ’T GOEDE VERTROUWEN, ORTELIUS, WILLEM KROONPRINS DER NEDERL, STAD GOUDA, ALDEBARAN en MARIA CATHARINA.

Afbeelding
Datum 27 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 december. Sedert het vorig bericht hadden de volgende bevrachtingen plaats: TWEE CORNELISSEN (Nederlands) werd door de Factorij opgenomen en bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst te Pecalongan, Tagal en Cheribon, Samarang en Dadap te laden naar Rotterdam; MINISTER PAHUD (Nederlands) NLG 70 voor rijst alhier en NLG 70 voor koffij, NLG 80 voor suiker te Samarang te laden naar Rotterdam; STAD GOUDA (Nederlands) bekwam te Soerabaja NLG 80 voor suiker naar Rotterdam; HELENA EN ANNA (Nederlands) bekwam NLG 80 voor suiker te Soerabaja en te Passaroeang, NLG 70 voor rijst alhier te laden naar Rotterdam; GENERAAL DE STUERS (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 110 voor arak alhier te Soerabaja en te Passaroeang te laden naar Rotterdam; BROUWERSHAVEN (Nederlands) NLG 80 voor suiker alhier, leverbaar Dordt en NLG 65 voor koffij te Samarang en NLG 75 voor suiker te Soerabaja te laden naar Rotterdam; AMSTERDAM (Nederlands) laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en verder à NLG 82,50 met suiker op de kust naar Amsterdam; CORNELIA (Nederlands) bekwam NLG 77,50 voor suiker en NLG 85 voor lichte goederen alhier en NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Soerabaja te laden naar Amsterdam; MARIA CATHARINA (Nederlands) NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Soerabaja te laden naar Amsterdam; ARGONAUT (Nederlands) bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 70 voor thee, hier te laden naar Amsterdam; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN (Nederlands) werd te Soerabaja gecharterd à NLG 80 voor suiker, te Probolingo te laden naar Amsterdam; EVA JOHANNA (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak alhier te Cheribon en Tagal te laden naar Rotterdam; MINISTER THORBECKE (Nederlands) NLG 65 voor koffij alhier en NLG 75 voor suiker alhier en op de kust te laden naar Amsterdam; LOUIS MEIJER (Nederlands) NLG 75 voor suiker hier en op de kust en NLG 65 voor rijst en koffij alhier te laden naar Amsterdam; ANTONIA GEERTRUIDA (Nederlands) NLG 75 voor suiker en NLG 67,50 voor koffij alhier en te Samarang te laden naar Rotterdam; MARINUS WILLEM NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor rijst alhier en op de kust te laden naar Rotterdam; CALIFORNIA, (Nederlands) en ORTELIUS (Nederlands) werden opgenomen à NLG 80 voor suiker en huiden, te Soerabaja te laden naar Amsterdam; CORNELIS ANTHONIE (Nederlands) laadt te Samarang à NLG 75 voor suiker naar Rotterdam; J.C. SCHOTEL (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Soerabaja te laden naar Rotterdam. LOUISE (Nederlands) NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor koffij te Samarang te laden naar Amsterdam; MAGDALENA houdt de lading kolen in naar Padang à NLG 17 per ton.
De volgende schepen zijn nog disponibel: ULYSSES, 'T GOED VERTROUWEN, ALDEBARAN, PRINS HENDRIK, MARIA ADOLFINA, LOUISA, CORNELIA EN GEERTRUIDA (Nederlands).
De JAN PIETERSZOON KOEN (Nederlands) werd alhier voor NLG 21.000 met inventaris uit de hand verkocht (opm: zie NRC 130161).
De ULYSSES en PRINS HENDRIK (Nederlands) doen kustreizen, de MARIA MAGDALENA zette de reis naar Macassar voort.
De CHRISTIAAN (Hamburg) wordt ter verkoop aangeboden; OTTOLINA werd in Europa gecharterd; ISABELLA laadt voor bevrachters rekening.

Afbeelding
Datum 07 februari 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Geveilde en verkochte schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam werden de 15e december 1862 geveild de onderstaande scheepsparten:
-       1/16e AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, in 1853 gebouwd, 225 gemeten lasten, voor NLG 1750 verkocht
-       Twee 1/64e LOUISA, kapt. Buys, in 1856 gebouwd, 396 gemeten lasten, elk bij NLG 1375 opgehouden.
Het schip RHIJNVIS FEITH is thans genaamd SILENTIUM, gevoerd door kapt. Schagen van Leeuwen, en vaart voor de reder A. van der Lely te Maassluis.
Te Rotterdam is uit de hand te koop aangeboden het Amerikaans nieuw gekoperd en kopervast barkschip, genaamd WHISTLER, groot 568 Amerikaanse tonnen, 3/3 Veritas.

Afbeelding
Datum 15 februari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht  de navolgende 16 schepen:
Voor Rotterdam : HELENA EN ANNA, kapt. J. C. F. Lüpcke; JOHANNES MARTINUS, kapt. J. Kooy; KINDERDIJK, kapt. D. Zwanenburg; HEBË, kapt. A. Kiehl; LANDBOUW, kapt. E. A. Kleynenberg; BEZOEKI, kapt. C. J. A. K. Reckers.
Voor Amsterdam: HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. F. C. de Boer; MARGARETHA SIMONETTA, kapt. F. J. Hoffman; HENDERIKA, kapt. N. M. Oudshoorn de Groot Stiffry;
BANTAM, kapt. J. P. Claasen; TELANAK, kapt. F. H. Popken; PETRONELLA CATHARINA, kapt. C. H. van der Veen; AMSTERDAM, kapt. A. H. Wehdemeijer; MENTOR, kapt. P. P. Duinker Jr.
Voor Dordrecht: EGIDIA EN PAULINE, kapt. P. P. Hoogland.
Voor Schiedam: HELENA, kapt. H. P. Dill qq.

Afbeelding
Datum 05 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 4 november. Volgens een op heden door ons ontvangen telegram van het Nieuwediep, is gisterenavond bij de vuurtoren bezuiden Kijkduin gestrand het schip AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, van Tjilatjap naar Amsterdam. De equipage is, uitgenomen een matroos, gered. Het schip zal weg zijn.

Afbeelding
Datum 06 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 5 november. Volgens een op heden alhier ontvangen telegram zijn er 27 kisten thee uit het bij Kijkduin gestrande schip AMSTERDAM , kapt Whedemeijer  - zie ons nummer van gisteren - beschadigd geborgen. De verdere lossing wordt met levensgevaar voortgezet. Alles zal evenwel doornat zijn, daar het schip gebroken is en vol water zit. Van de koffij, die er in geladen is, spoelt reeds aan strand.

Afbeelding
Datum 09 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 8 november. Het schip AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, van Tjilatjap herwaarts, bij Kijkduin gestrand, is volgens bericht van Nieuwdiep, dd. 6 dezer, verbrijzeld. Van de lading zijn 23 kisten indigo en enige kisten thee doornat geborgen.

Afbeelding
Datum 14 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 13 november. Het wrak van het bij Kijkduin gestrande schip AMSTERDAM, kapt. Wehdemeijer, van Tjilatjap op hier bestemd, is de 11e dezer met de nog in hebbende lading voor NLG 2600 verkocht.

Afbeelding