Inloggen
NOACH - ID 8860


Kroniekberichten

Datum 21 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 25 schepen, als voor:
Rotterdam: ELISE SUSANNE, kapt. Jan Kuijt; VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen; DILIGENTIA, kapt. D. van Bentveld; JULIA, kapt. A. van der Kolff; HOLLANDS TROUW, kapt. N.H. Keuker; JONGE JAN, kapt. E.H. Pfeiffer; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan; HUGO GROTIUS, kapt. O.K. Zweede; TONIA, kapt. C.F. Zeeman; NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra; KORTENAER, kapt. A. Glazener Jr.
Amsterdam: LOUISE, kapt. P.F.A. Antusch; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; WILHELMINA CLARA, kapt. N.N; ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. J. Jansen; PEKING, kapt. H. Croese; TRITON, kapt. H. Olie; PROFESSOR SURINGAR, kapt. G.H. Sneltjes; VREDE, kapt. L. v.d. Plas; ANTONIA GEERTRUIDA, kapt. D. Forbes Browning, van Rotterdam.
Dordrecht: EUTERPE, kapt. A. Kuipers; J.C. SCHOTEL, kapt. J.P. van Beest Holle; BERNHARD HERTOG VAN SAKSEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel.
Schiedam: NOACH, kapt. P. Wierikx, van Rotterdam; JEANNETTE CORNELIA, kapt. J. Verhoeven, van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 23 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaya het nieuw gebouwd Nederlands fregatschip NOACH, kapt. P. Wierikx. Adres Hudig en Pieters. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 02 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 mei. Heden arriveerde voor deze stad en ligt in de Boompjes het fregat-clipperschip NOACH, gebouwd op de werf van de heer Fop Smit aan de Kinderdijk. Zijn wij wel onderricht, dan is dit hier het eerste schip, waarvan geheel het staand want bestaat uit touw van gegalvaniseerd metaaldraad, z.g. wire rope.

Afbeelding
Datum 08 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het op 4 dezer van Batavia te Brouwershaven aangekomen klipper fregatschip NOACH, kapt. Wieriks, groot 472 lasten, gebouwd op de werf van en toebehorende aan de heer Fop Smit aan de Kinderdijk, heeft met volle lading deze eerste reis van Batavia naar Nederland in de buitengewoon korte tijd van 82 dagen volbracht. Dit schip was het eerste in Nederland, dat geheel met staand ijzeren want uit de fabriek van de heren Newall en Co in Engeland werd opgetuigd.

Afbeelding
Datum 14 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 februari. De Stoompost (opm: een tijdschrift) meldt het volgende:
De 4e februari l.l. is te Brouwershaven binnengekomen het klipperfregatschip NOACH, kapt. P. Wieriks, groot 472 lasten. Dat schip, gebouwd op de werf van en toebehorende aan de heer Fop Smit, aan de Kinderdijk, heeft met volle lading de eerste reis van Batavia naar Nederland in de buitengewoon korte tijd van 82 dagen volbracht; spoediger, zo wij zeker menen, werd nimmer de reis gemaakt.
Dit bericht, waarvan de zakelijke inhoud in ons nommer van 8 dezer onder der rubriek scheepstijdingen voorkwam, zegt de Stoompost verder, levert weder het beste bewijs op, hoe zeer onze scheepsbouw op een hoog standpunt staat en hoezeer de grijze scheepsbouwer Fop Smit nog met zijn tijd mee is gegaan. De schoonheid van vorm, gepaard aan soliditeit en geschiktheid om veel te laden, heeft zich geheel in dit schip NOACH verenigd. Het doet tegenover het buitenland de Nederlanders eer aan en toont opnieuw, dat men omtrent de scheepsbouw niet bij de vreemde behoeft in de leer te gaan.

Afbeelding
Datum 06 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Sydney, 13 december 1859. Het op 30 november alhier van Rotterdam gearriveerde Nederlandse klipperschip NOACH, kapt. P. Wierikx, heeft een dag voor zijn binnenkomst in een zware storm de top van de fokkemast, voorsteng, groot bramsteng met de raas, kluiverboom en grote gaffel, benevens enige zeilen verloren.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Vrachten. Sedert het laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats:
ZWIJGER NLG 80 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak op de kust te laden naar Rotterdam. PAULINE NLG 75 voor suiker en NLG 62,50 voor tabak naar Rotterdam. VICE ADMIRAAL GOBIUS bekwam NLG 82,50 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. ARLEQUIN NLG 70 voor rijst naar Rotterdam. ESTAFETTE NLG 85 voor arak NLG 70, voor suiker NLG 60, voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten, naar Amsterdam. WILLEM DANIEL NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij naar Amsterdam. KONING WILLEM III NLG 80 voor suiker, NLG 62,50 voor tabak op de kust te laden voor Amsterdam. JUNO NLG 77,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak te Samarang en NLG 85 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. KANDANGHAUER werd door de Factorij bevracht tot NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten naar Amsterdam. DINA bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 80 voor Japanse goederen en NLG 30 voor tin, hier te laden naar Amsterdam. MARGARETHA SIMONETTA NLG 70 voor suiker op de kust en NLG 80 voor Japanse goederen van hier naar Amsterdam. HERCULES NLG 75 voor suiker, koffij en indigo, en NLG 70 voor tabak en huiden naar Amsterdam. DERKINA TITIA is alhier ladende voor Macao. JOHANNA laadt voor Nederland. NOACH bekwam NLG 9.500 voor een lading rijst naar Macao. AZIA en ADMIRAAL DE WINTER bekwamen 60 centen van de dollar voor rijst naar Macao.
KRIMPEN AAN DE LEK vertrekt naar Japan, ook PRINS HENDRIK is na gedane reparatie derwaarts vertrokken.
WATERLOO, JAN PIETERSZOON KOEN en de ELEANOR (Eng.) zijn te koop aangeboden. De LOUIS MEIJER, ELIZA (Eng.) en CECILIA (Zweed) liggen in reparatie.
De volgende schepen zijn nog disponibel: PHILIPS VAN MARNIX, NICOT, CATHARINA
WILHELMINA, KONING EN VADERLAND, LOUIS MEIJER, WASSENAAR, ADRINA EN JACOBA, PRINSES AMALIA, KONING WILLEM III.
De DRIE GEBROEDERS, JACQUELINE, ELIZE, en JONKH. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 14 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 september. Vrachten. Deze bleven zich flink soutineren (opm: handhaven), zijnde de vraag zeer levendig en beschikbare scheepsruimte schaars. Sedert het vertrek van de jongste mail hadden de volgende bevrachtingen plaats:
Nederlands OTTO (706 ton) NLG 70 per last voor rijst en koffij NLG 72,50 voor suiker en NLG 80 voor huiden te Pamanoekan en Samarang te laden naar Rotterdam.
De Nederlanse schepen MARIA ANNA en DE ZWAAN zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 75 voor suiker en koffij, de eerste te Cheribon en Samarang te laden naar Rotterdam, de laatste te Samarang en Pecalongan te laden naar Amsterdam. Nederlands BREDERODE (589 ton) NLG 75 voor suiker en NLG 90 voor huiden, te Soerabaja te laden naar Rotterdam. Nederlands WATERGEUS (680 ton) verkreeg NLG 10.000 ineens voor rijst naar Banka en met tin terug. Nederlands THEODORA MACHTILDA (805 ton) NLG 75 voor suiker en NLG 70 voor koffij hier te laden, naar Amsterdam. Nederlands NOACH (892 ton) laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en gedeeltelijk op vracht NLG 75 voor suiker te Samarang en alhier te laden naar Rotterdam.
De Nederlandse AMAZONE is in reparatie. Nederlands JACQUELINE EN ELISE en DRIE GEBROEDERS maken kustreizen.
Onbevracht zijn de navolgende Nederlandse schepen: AMAZONE, MARIA ELISE, WILHELMINA, ACADIA, JOAN en HENRIETTE.

Afbeelding
Datum 28 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Vrachten blijven vast ondanks de toenemende arrivementen; naar China zal spoedig meer vraag ontstaan, zodra cargarijst ruimer te bekomen is.
Nederlandse vlag. Naar Nederland laden: OTTO à NL 70 voor rijst en koffij, NLG 72,50 voor suiker en NLG 80 voor huiden, te Pamanoekan en Samarang te laden; de MARIA ANNA en de ZWAAN werden naar Rotterdam door de Factorij opgenomen à NLG 75 voor koffij en suiker op de kust te laden naar Rotterdam en Amsterdam respectief; de BREDERODE laadt te Soerabaija naar Rotterdam suiker à NLG 75 en huiden à NLG 90.
De HENRIETTE neemt alhier naar Amsterdam suiker à NLG 75 en rijst à NLG 70; de THEODORA MACHTILDA laadt alhier naar laatst genoemde plaats suiker à NLG 75 en koffij à NLG 70; de NOACH laadt naar Rotterdam ten dele voor rederij rekening en neemt ter opvulling vracht te Samarang à NLG 75 voor suiker.
Naar Rotterdam laden nog de JOAN, TOLLENS, JEANNETTE EN CORNELIA, LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN, EUGENIE, HENDRIKA en ANTONIA PETRONELLA; en naar Amsterdam de ACADIA, WILHELMINA SENIOR, AMAZONE, ZEENIMPH en MARIA ELIZE, allen à NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, NLG 75 voor koffij, NLG 90 voor huiden, gomelastiek en licht goed, NLG 100 à NLG 105 voor arak en NLG 35 voor koperen duiten, terwijl de ACADIA en SENIOR te Padang koffij bijladen à NLG 90 per last; de WATERGEUS accepteerde NLG 10.000 voor een lading rijst naar en terug met tin van Banka.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen ARGUS, J.M. KEMPER, RIJNBRANDT, BELLATRIX, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, EUGENIE, ULYSSES, AMSTERDAM en het GOEDE VERTROUWEN.
De Nederlandse schepen JACQUELINE EN ELISE en DRIE GEBROEDERS maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 23 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. De Nederlandsche Handel-Maatschappij heeft heden de navolgende 32 schepen bevracht, zijnde 25 voor maart, en 7 die nog, met behoud der 15 pct. averij en kaplaken, toegevoegd worden aan de bevrachting van februari. Voor de schepen van maart is de vracht nu NLG 110 zonder meer, met de gewone reductie.
De 25 schepen voor de bevrachting van maart zijn:
Voor Rotterdam: NEDERLAND, kapt. F. Ruiter; MARY EN HILLEGONDA, kapt. H.O. Piccardt; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johann; NOACH, kapt. P. Wierikx; VRIENDSCHAP, kapt. J. Jansen; WELTEVREDEN, kapt. J.J. Duinker; GUURTJE EN MARIA, kapt. J. Kruyt; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven, en VIER GEZUSTERS, kapt. J. Bik.
Voor Amsterdam: HENRICA, kapt. A.H. Strackholder; CORNELIA, kapt. J.B. Jaski; PEKING, kapt. H. Croese; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; MARGARETHA JOHANNA, kapt. K.L. Verschuur; HOLLAND, kapt. B. Aufn’orth; CELEBES, kapt. F.N. Reuvekamp Gille; DUIVELAND, kapt. H. Hagers; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A. van Duyn; SUZANNA JOHANNA, kapt. J.F. Lammerts; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; ALBLASSERWAARD, kapt. F.J.D.E. von Lindern; CONCURRENT, kapt. N.N, (de 6 laatste van Rotterdam); en CORNELIS GIPS, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van Dordrecht).
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk.
Voor Dordrecht: BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. C.J.J.M. Gilbert.
De 7 schepen toegevoegd aan de bevrachting van februari zijn:
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H.B.B. Jaski; GRAAF VAN HEYDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker; WILLEM HENDRIK, kapt. J. Beckering; ZEEPLOEG, kapt. J.H. van Wijngaarden, en JOHANNA, kapt. A.J.P.D. Swerver (de laatste van Rotterdam).
Voor Schiedam: VAN DER PALM, kapt. C. Markus.
Voor Dordrecht: GRAAF DIRK III, kapt. C.J. Rotgans.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 27 augustus. Het clipper fregat NOACH, kapt. P. Wierikx, toebehorende aan de rederij van de heer Fop Smit te Kinderdijk, dat 13 juli l.l. te Batavia arriveerde, heeft de reis van Brouwershaven naar Batavia in de buitengewoon korte tijd van 72 dagen volbracht.

Afbeelding
Datum 29 november 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 november. Het clipperschip (opm: fregat) NOACH, kapt. P. Wierikx, groot 892 ton of 471 gemeten lasten, toebehorende aan de heer Fop Smit Sr. te Kinderdijk, vertrok de 1e mei l.l. van Brouwershaven naar Batavia en had een uitreis van 72 dagen. Gisteren, de 27e november, is hetzelve te Brouwershaven na een tehuisreis van 84 dagen weder van Batavia binnengekomen, dus uit en te huis in 5 dagen minder dan 7 maanden. Neemt men in aanmerking, dat het schip 53 dagen op Java vertoefd heeft, dan geloven wij, dat dit een der spoedigste reizen is, die tot dusverre gedaan werd.

Afbeelding
Datum 01 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Rotterdam:
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark RIDDERKERK, kapt. H. Teerlink.Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en J.A. Nieuwkamp & Co.
Naar Batavia de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen. Adres Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Vermeij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Batavia en Samarang de Nederlandse bark MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. P.F. Rijken. Adres van Overzee & Co. en P.A. van Es & Co. alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat NOACH, kapt. P. Wierikx Adres de bevrachters 't Hoen, Hudig & Co. en de cargadoors Hudig & Pieters, alhier, en Vriesendorp & Gaade, te 's Hage.
Naar Batavia de Nederlandse brik BENGALEN, kapt. H.F. Planten. Adres Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Batavia de Nederlandse bark NIJVERHEID, kapt. E.F. Bonjer. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija het Nederlandse clipper-campagne-fregat JAN DE WITT, kapt. F. Guijt Jr. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, Hudig & Blokhuyzen en bij de reders Corn. Balguerie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok (termijn: 1858-1962).
Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Belfast de Nederlandse kof EENDRAGT, kapt. A.J. Bos. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse schoener SIRENE, kapt. J.P. Schroot. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Boston de Nederlandse brik KAREL AUGUST, kapt. A. van der Eijk. Adres Hudig & Blokhhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Boston de Nederlandse brik AMERIKA, kapt. J.T. Meermans. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Bremen de Hanoverse schip ALIDA IKEA, kapt. L.B. Pieper. Adres Seeuwen & Co.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. ……Adres C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
Naar Genua en Livorno de Deense schoener ERNDTE, kapt. H. Breckwold.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KLEINKINDEREN, kapt. G. de Jong .
Adres Seeuwen & Co.
Naar Hamburg het Nederlandse kofschip BIJKA, kapt. E.J. Gort. Adres Seeuwen & Co.
Naar Java het Nederlandse campagne-clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Carst Tzn.
Adres bij de reder H. van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Montevideo en Buenos-Ayres de Nederlandse schoener ALIDA, kapt. G.A. Valk .
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar New York de Pruisische bark EDUARD, kapt. H. Wieting. Adres Wambersie & Zoon.
Naar New York de Nederlandse bark NEDERLAND. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Philadelphia de Nederlandse schoener PAULINA EN CORNELIA, kapt. K.K. Hagedoorn. Adres P.A. van Es & Co. alhier, de Groot Roelants & Co. te Schiedam en Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam.
Naar Samarang direct de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse drie mastschoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik.
Adres P.A. van Es & Co.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen alhier.
Naar Soerabaija en Macassar de Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Sydney, N.Z.W. de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres de Vries & Co., te Amsterdam, en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet, alhier.
-   Schepen in lading te Vlaardingen:
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, te Rotterdam.
-   Schepen in lading te Amsterdam:
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija de Nederlandse bark AMALIA AUGUSTA, kapt. K.C. de Veer. Adres de Coningh & Co. alhier en P. Varkevisser & Zonen, te Rotterdam.
Naar Batavia de Nederlandse bark HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feijnt. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Batavia de Nederlandse campagne-bark FERDINAND EN LOUIS, kapt. D.E. Nolting. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Dantzig de Hanoverse schoener ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres A. Spekman.
Naar Kanagawa, met vrijheid Batavia aan te doen het Nederlandse brikschip DOLFIJN, kapt. T.D. Gollards, Adres de Coningh & Co., alhier, en Hudig & Pieters te Rotterdam.
Naar Macassar, via Amboina de Nederlandse bark MACASSAR, kapt. P. Vitringa Coulon. Adres Canne & Balwé alhier en C.W. Koning Jr. en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Naar Melbourne (Hobsons Bay) de Nederlandse bark BALTIMORE, kapt. G.H. Brakke. Adres de Vries & Co. alhier, en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet te Rotterdam.
Naar Samarang de Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. G.L. Muller. Adres Oolgaardt & Bruinier alhier, P.A. van Es & Co. te Rotterdam en de Groot Roelants & Co. te Schiedam.
Naar Samarang de Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija de Nederlandse bark HENRIETTA, kapt. J. Portengen. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres de Coningh & Co. te Amsterdam, en Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
-   Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip VROUW HELENA, kapt. W. Schellaers.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Antwerpen en Brussel het schip VIER GEBROEDERS, kapt. M. Martins.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip FRANS ELBERT, kapt. F. Elbert. Adres H.A.T. Koek.
Naar Dusseldorp het schip DE HOOP, kapt. J. Fischer. Adres H.A.T. Koek.
Naar Gent het schip MARIA LOUISE, kapt. P. Ponsen. Adres H. Braakman & Co.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip HENDRIKUS JOHANNA, kapt. A.J. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip FLORA, kapt. H.P. Disch. Adres H.A.T. Koek.

Afbeelding
Datum 01 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading
- te Rotterdam:
Naar Baltimore het Amerikaanse fregat ISABELLA, kapt. John E. Allen.
Adres Wambersie & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen.
Adres Vlierboom en Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Vermij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat NOACH, kapt. P. Wierikx.
Adres de bevrachters 't Hoen, Hudig & Co. en de cargadoors Hudig & Pieters, alhier en Vriesendorp & Gaade te 's Gravenhage.
Naar Batavia de Nederlandse brik BENGALEN, kapt. H.F. Planten.
Adres Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija het Nederlandse clipper-campagne-fregat JAN DE WITT, kapt. F. Guijt Jr. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, Hudig & Blokhuijzen en bij de reders Corn. Balguerie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Batavia het Nederlandse fregat PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade.
Adres C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia de Nederlandse campagne-bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder. Adres Vaesen & Steinhaus, alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heymerichs. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters, Vroege, Nieuwkamp & de Wijs en P. Varkevisser & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat INDIA, kapt. C. Vonck. Adres Bonke & Co. en Wambersie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. A.J. Bus. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia de Nederlandse bark KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. van Heijningen. Adres Slingerland & Lehr of D. Burger & Zoon.
Naar Belfast de Nederlandse galjoot BARTELD HERMAN. Kapt. F.M. Rasker. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse brik PRESTO, kapt. F.F. Cremer. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Boston de Oldenburger bark FALKE, kapt. B.H. Kassebohm. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Bremen het Hannoverse schip ALIDA IKEA, kapt. L.B. Pieper. Adres Seeuwen & Co.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. A.M.C. den Exter van den Brink. Adres C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suemondt en P.A. van Es & Co. Naar Dublin de Nederlandse kof JAKOBUS, kapt. J.H. Koning. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Gibraltar de Nederlandse hoeker WILHELMINA, kapt. A. Koster. Adres Seeuwen & Co.
Naar Glasgow het Engelse fregat MAJESTIC, kapt. J. Jones. Adres R. Twiss Hz.
Naar Guernsey de Engelse schooner CAROLINE, kapt. Chs. Allcock. Adres Hudig & Pieters.
Naar Hamburg het Nederlandse schip SOPHIA, kapt. L. Vonk. Adres Seeuwen & Co.
Naar Harburg en Hamburg de Nederlandse kof JANTINA ROELFINA, kapt. E.G. Broekema.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Java het Nederlandse campagne- clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars Tz. Adres bij de reder H. Van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuypers, van Dam & Smeer.
Naar Jersey de Engelse schoener UNITE, kapt. W. Colverson. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Jersey en Guernsey het kotterschip MARCO, kapt. Wm. Richardson. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Lissabon de Nederlandse schoener POMONA, kapt. D. Haddeman.
Adres Seeuwen & Co.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark SOUBURG, kapt. M.W. Zwart. Adres Kuyper, van Dam & Smeer alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) het schip VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen. Adres Hudig & Pieters alhier, of de Vries & Co., te Amsterdam, of bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar New York de Nederlandse bark NEDERLAND, kapt. J.T. Meermans. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar New York het Amerikaanse fregat FAIRFIELD, kapt. B. Hull. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Padang de Nederlandse bark CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak.
Adres van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer alhier, en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Philadelphia de Nederlandse schoener PAULINA EN CORNELIA, kapt. K.K. Hagedoorn. Adres P.A. van Es & Co. alhier, de Groot, Roelants & Co. te Schiedam en Oolgardt & Bruinier te Amsterdam.
Naar Quebec het Noorse fregat SCANDINAVIEN, kapt. M. Gude. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Samarang (direct) de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse 3 mast schoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse bark CHINA, kapt. E. Tofield. Adres W. Ruys & Zonen.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen alhier.
Naar Soerabaija en Macassar de Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Stettin (opm: Szczecin) de Pruisische Brik MARGARETHA, kapt. A. Radloff. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Stettin (opm: Szczecin), eventueel Kopenhagen het Pruisische schroefstoomschip HUMBOLDT, kapt. L. Mehring. Adres Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres Vlierboom & Suermondt alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en Dörschlag & Gerbaulet.
- te Vlaardingen:
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam.
- te Amsterdam:
Naar Batavia de Nederlandse bark HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feijnt. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Buenos Aires de Nederlandse schoener-brik GEZUSTERS, kapt. …..
Adres Petrus Scheffer & Zoon.
Naar Dantzig (opm: Gdansk) de Hannoverse ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres A. Spekman.
Naar Genua de Deense bark SVENDBORG, kapt. A. Thuroe. Adres Hurrelbrinck & Co.
Naar Kanagawa, met vrijheid Batavia aan te doen het Nederlandse schip (opm: brik) DOLFIJN, kapt. T.D. Gollards. Adres de Coningh & Co., alhier en Hudig & Pieters te Rotterdam.
Naar Macassar, via Amboina de Nederlandse bark MACASSAR, kapt. P. Vitrings Coulon. Adres Canne & Balwé alhier en C.W. Koning Jr. en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Naar Samarang de Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. G.L. Muller. Adres Oolgaardt & Bruinier alhier, P.A. van Es & Co. te Rotterdam en de Groot Roelants & Co. te Schiedam.
Naar Samarang de Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres Oolgardt & Bruinier.
Naar Soerabaija de Nederlandse bark HENRIËTTA, kapt. J. Portengen Jr. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres de Coningh & Co. te Amsterdam, en Kuiper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
- Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip TWEE GEBROEDERS, kapt. E. v.d. Kuyl.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip PAULINE, kapt. P. Kroll. Adres H.A.T. Koek.
Naar Dusseldorp het schip STOLZENFELS, kapt. G. Hendriks. Adres H.A.T. Koek.
Naar Gent het schip PAULINE, kapt. P.J. de Landtsheer. Adres H. Braakman & Co.
Naar Gent het schip VROUW MARIA, kapt. J. Koster. Adres H. Braakman & Co.
Naar Maastricht de stoomboot ELPIS. Adres J. v.d. Maaden.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip JOHANNA CORNELIS, kapt. J.P. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip DE CORNELIA, kapt. H.J. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip HOFFNUNG, kapt. S. Hartmann. Adres H.A.T. Koek.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 juni. Vrachten. Deze bleven in een gunstige stemming en sedert het vertrek der jongste mail werden op nieuw hogere cijfers besteed. Bij het binnen komen der nieuwe suiker zullen de vrachten ongetwijfeld nog hoger gaan.
De volgende Nederlandse schepen vonden emplooi: HELENA (497 ton) opgenomen voor NLG 6500 voor een lading steenkolen naar Amboina en de Moluccos. WASSENAAR (619 ton) opgenomen door de Factorij voor zout van Bangkok naar Sumanap à NLG 1,95 per picol voor één reis naar Siam. Het Nederlands-Indische schip POSTILJON (347 ton) opgenomen door de Factorij voor zout van Bangkok naar Sumanap é NLG 1,98 per picol voor twee reizen naar Siam. HEBE (650 ton) in lading à NLG 100 voor suiker, andere goederen in proportie, naar Rotterdam. KIJKDUIN (363 ton) NLG 95 voor suiker, NLG 90 voor koffij, ladende te Samarang, Soerabaija en Passaroeang naar Amsterdam.
Onbevracht zijn de Nederlandse schepen CATHARINA JACOBA HENRIETTE, FRANS EN ELIZE, NOACH, CORTENE en AMERICA.
Het Nederlandse schip MACASSAR ligt in reparatie.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 juli. Vrachten blijven stijgend en verwacht men het gehele jaar door hoge vrachten te zullen houden. Nederlandse vlag. HELENA laadt steenkolen naar Amboina tot NLG 6.500 in full. WASSENAAR laadt zout van Bangkok naar Sumanap tot NLG 1,95 voor één reis en POSTILJON tot NLG 1,98 voor twee reizen. HEBE laadt naar Rotterdam suiker tot NLG 100 en andere goederen naar evenredigheid. KIJKDUIN laadt te Samarang, Soerabaja en Passaroeang naar Amsterdam tot NLG 95 voor suiker en NLG 90 voor koffij. CORNELIA GEERTRUIDA laadt voor bevrachters rekening naar Amsterdam of Triest, Gibraltar voor orders. FRANS EN ELISE laadt te Soerabaja, Probolingo en Panaroekan naar Amsterdam tot NLG 90 voor tabak en NLG 95 voor suiker. NOACH laadt te Padang naar Amsterdam NLG 120 voor koffij per last van 1800 kilo en NLG 130 voor lichte goederen. CELERITAS laadt te Padang naar Amsterdam koffij tot NLG 110 per last, volgens maatschappij conditie en lichte goederen tot NLG 125. CORTGENE laadt te Padang naar Amsterdam koffij en peper tot NLG 115. PAUL JOHAN laadt alhier 1000 picols suiker tot NLG 100 en te Padang 11000 picols koffij tot NLG 117.50 en lichte goederen tot NLG 125 naar Amsterdam.
Ter bevrachting: Nederlands CATHARINA JACOBA HENRIETTE. Nederlands MACASSAR repareert. Nederlands DOLFIJN heeft enige bijlading alhier naar Japan ingenomen. Het gouvernement heeft tegen 17 juli weer een inschrijving geopend voor schepen ter inname van zout te Bangkok voor Sumanap.

Afbeelding
Datum 28 november 1863
Krant VWB - Vlissingsch Weekblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 27 november. Als voorbeeld van een buitengewoon voorspoedige reis delen wij mede, dat het aan de Kinderdijk te huis behorende en aldaar door de heer Leendert Smit Fzn gebouwde klipperfregat NOACH, kapt. P. Wierikx, de 10e september van Batavia herwaarts vertrokken, j.l. zaterdagavond te Brouwershaven gearriveerd is. Dit schip heeft alzo de reis van Batavia naar Brouwershaven in de zeer korte tijd van 72 dagen afgelegd. Dit schip is sedert jaren om zijn snelle reizen beroemd. In 1861 heeft het de reis van Brouwershaven naar Batavia in 78 dagen afgelegd en de terugreis met volle lading in 84 dagen.

Afbeelding
Datum 03 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 mei. Zaterdag is te Rotterdam aangekomen en heeft zich aan boord van het schip NOACH, gezagv. Ulrich, naar Batavia geëmbarkeerd, een detachement troepen, sterk 150 man, onder het bevel van de kapt. der Oost Indische infanterie J. Tomie, en medegeleide van de 2e luits. H.J. Prins van de infanterie en P.K.A.R. Andreae van de kavalerie van het Oost-Indisch leger.

Afbeelding
Datum 10 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: QUEEN, kapt. T.T. Lee, van Liverpool, met 350 ton ruw zout; MARY, kapt. R.J. Bammant, van Cardiff, met 262 ton steenkolen; SARA, J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 8 mei. Aangekomen: LEVANT, van Havre; BREGADIER, van Newcastle; ALBERT, van Hull; DOROTHEA, kapt. Lund, van Sunderland; JACOBA ALIDA, kapt. Van der Laan, van Windau; GEZIENA, kapt. Krook, van Stolpmünde.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; BITTERN, naar Liverpool; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, naar Rochester; ARK, kapt. Reynes; ASSIDIOUS, kapt. Wade; ELIZABETH, kapt. Hugget, en GUARDIAN, kapt. Breeton, allen naar Newcastle; PROMPT, naar Hartlepool; UNCAHAJA, kapt. Carlsen, naar Reval; MATHILDA, kapt. Tonissen, naar Hamburg; KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. Den Breems, op avontuur.
Brouwershaven, 5 mei. Vertrokken: NOACH, kapt. Ulrich, naar Batavia. 8 dito, MERCATOR, kapt. Van der Woude, naar Batavia.
Te Texel aangekomen, 4 mei, KOERIER, kapt. Karst, van Padang. 7 dito, WILHELMINA JOHANNA, kapt. Anderson, van Batavia.
Van Poole vertrokken, 3 mei, FLORA, kapt. Watton, naar Dordrecht.
Van Par vertrokken, 5 mei, IDA, kapt. Harley, naar Dordt. Zeilkl., 6 dito, THAMES, kapt. Cracknell, naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 6 mei, ELISABETH, kapt. Thompson; OCEAAN, kapt. Storm, en ELVIRA, kapt. Robinson, allen van Dordt.
Van Calcutta vertrokken, 24 maart, GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. G. Withoff, naar San-Francisco.
Te Akyab aangekomen, 17 maart, KRIMPEN A/D LEK, kapt. Rotgans, en 22 dito, BALTIMORE, kapt. Brakke, beiden van Melbourne.
Vertrokken, 16 dito, ZEEPAARD, kapt. Tjebbes, naar Falmouth.
Te Rangoon aangekomen, 14 maart, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glazener, en 17 dito, BOSPHORUS, kapt. Kruisinga, beiden van Singapore.
Aangekomen, schepen op Java, vóór 29 maart: ROTTERDAM, kapt. Adriaans, van Rotterdam; JOSEPHINA BERNARDINA, kapt. Wilms, van kapt. Amsterdam.
Gepraaid, bij Goudstaart, 5 mei, ARY SCHEFFER, kapt. Kunst, van Rotterdam naar Batavia. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 27 september 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 augustus. Vrachten. Nederlandse vlag. De GERARD PIETER SERVATIUS bekwam NLG 110 voor suiker, koffij en indigo, op de kust te laden naar Amsterdam. De VOORUIT laadt te Padang koffij tot NLG 112,50 en licht goed tot NLG 117,50 naar Rotterdam en nam hier suiker in tot NLG 105. De MARY GODDARD werd opgenomen voor Rotterdam tot NLG 105 voor suiker, NLG 110 voor koffij, en NLG 115 voor licht goed te Samarang laden, en LOEVESTEIJN naar Amsterdam tot NLG 105voor suiker en NLG 100 voor koffij, hier en te Cheribon te laden.
De volgende Nederlandse schepen zijn nu disponibel: NIEUWLAND, NOACH, ISIS  en NEDERLAND EN ORANJE.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 augustus. Vrachten. Tegenover een geringe afvoer van producten staan ruimere arrivementen van vrachtzoekende schepen. Afladers trachten dus door lagere offertes te doen goedkoper af te schepen. Bij deze flauwe stemming zijn de rates successievelijk wat gedaald. Naar China is weinig of geen vracht te bekomen. Andere tussenreizen zijn ook niet abondant. Sedert ons bericht van 13 dezer werden naar Nederland bevracht de Nederlandse schepen ISIS à NLG 105 voor suiker, NLG 100 voor koffij, thee en specerijen, te Cheribon, Tagal en Samarang te laden voor Amsterdam; NIEUWLAND à NLG 100 voor suiker en NLG 90 voor koffij, in te nemen te Soerabaja, Passaroeang en Probolingo voor Rotterdam; ELISABETH accepteerde NLG 95 voor suiker te Pamalang, NLG 110 voor huiden en NLG 120 voor arak, alhier voor Amsterdam. De MARIA ELISABETH bedong NLG 85 voor suiker, NLG 90 voor huiden en NLG 110 voor plus minus 600 leggers arak, hier en te Cheribon in te nemen voor Rotterdam. Voor een reis van Bangkok naar Java werden door de Factory gecharterd het Nederlands schip AMAZONE naar hier à NLG 1.37½ .
Onbevracht zijn nog de Nederlandse schepen NOACH, NEDERLAND EN ORANJE, BATAVIA en CORTGENE.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. Vrachten. Sedert ons laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen plaats, die een trapsgewijze daling aantonen. ISIS bekwam NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor koffij en lichtgoed, hier en op de kust te laden naar Amsterdam. NIEUWLAND NLG 100 voor suiker en NLG 90 voor koffij naar Rotterdam. ELISABETH NLG 95 voor suiker van Pamalang en NLG 110 voor huiden en NLG 120 voor arak van hier naar Amsterdam. MARIA ELISABETH NLG 85 voor suiker, NLG 90 voor huiden en NLG 115 voor arak hier en te Cheribon te laden naar Rotterdam. COSMOPOLIET NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij. CORTGENE laadt voor charters rekening. NEDERLAND EN ORANJE en GRAAFSTROOM werden door een zoutvracht opgenomen van Sumanap naar Tjilatjap tot NLG 22 per koyang. AMAZONE tot NLG 137,50 voor zout van Bangkok naar Batavia. vertrekken naar Singapore.
Ter bevrachting zijn nu disponibel de Nederlandse schepen NOACH, LANDBOUW, GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, BREDERODE en SOPHIA AMALIA, zijnde laatstgenoemde bodem door de factorij van de Nederlandsche Handel Maatschappij geweigerd om te worden opgenomen als komende te laat.

Afbeelding
Datum 10 november 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 september. Vrachten bleven op dezelfde hoogte. De gehouden veilingen gaven wel aanleiding tot het engageren van scheepsruimte, doch brachten geen verbetering in de rates, daar behalve de aanwezige onbevrachte schepen weer enige arrivementen plaats vonden en de afvoer van suiker vrije beschikking nog niet belangrijk te noemen is. Het getal disponibele schepen is echter verminderd.
Sedert ons bericht van 14 dezer afgedrukt werd, hadden de volgende transacties en bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats: Naar Rotterdam SOPHIA AMALIA en GIJSBERT KAREL VAN HOGENDORP à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij, hier en op de kust te laden. ROBERTUS HENDRIKUS à NLG 80 voor suiker, leverbaar te Amsterdam. Ned. BREDERODE NLG 77.50 voor suiker, NLG 72.50 voor koffij, NLG 62,50 voor tabak, te Soerabaija en Passaroeang te laden. LANDBOUW NLG 77,50 voor suiker, met NLG 2,50 verhoging voor levering te Amsterdam. DEN ELSHOUT NLG 77.50 voor suiker, NLG 75 voor rijst, NLG 72.50 voor koffij en NLG 87.50 voor huiden hier, te Indramaijoe en Samarang in te nemen. PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL voor een lading rijst van Indramaijoe à NLG 75, indien naar Nederland, of GBP 3.12/6 indien naar een andere haven tussen Havre en Hamburg bestemd. Onbevracht blijven nog NOACH en OCEANUS.

Afbeelding
Datum 28 november 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 oktober. Vrachten. De arrivementen van vrachtzoekende schepen sedert ons vorig bericht niet bijzonder groot geweest zijnde en meer producten afgevoerd wordende, kon men iets vastere artes bedingen. Op dit ogenblik blijven niet veel schepen onbevracht over, waarvan het merendeel nog bezig is met lossen. Ditmaal hebben wij de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen te vermelden: Naar Amsterdam: HENRICUS GERARDUS à NLG 90 voor koffij en licht goed te Padang te laden. Naar Rotterdam  BULGERSTEIN NLG 80 voor suiker hier en NLG 90 voor koffij te Padang in te nemen. NOACH heeft gedeeltelijk suiker, à NLG 85 aangenomen op de kust te laden. JAN DANIEL bekomt dezelfde vracht voor suiker op de kust en vult te Padang op met koffie à NLG 92,50 en licht goed à NLG 102,50. OCEANUS bedong NLG 85 voor suiker en NLG 110 voor arak, hier te Samarang en Soerabaija te laden. H. LIDUINA, in Europa bevracht à NLG 95 met NLG 5 verhoging bij verzeiling naar Padang, wordt door de agenten der bevrachters beladen.
Onbevracht blijven nog de Nederlandse schepen FRANS EN ELISE en HUGO GROTIUS.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen; Hudig & Pieters alhier en Gerard Mauritz te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia. De Nederlandse bark GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius. Adres: Hartog & Glazener en Ruys & Kellar alhier.
- Naar Batavia. De Nederlandse clipper NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co.; Hudig & Pieters alhier en P.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia. De Nederlandse bark MARY EN HILLEGONDA, kapt. P. Walters.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs.
- Batavia. Het Nederl. clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars T.Zoon.
Adres: Hendrik Muller & Co, Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Batavia. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. La Seur.
Adres: Van Overzee & Co, Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse Bark CORTGENE, kapt P. Wemmerus Pz.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Batavia. Het clipper fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co,
te Amsterdam.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark JOANNES, kapt. I.D.P. Zetteler.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langlaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar. Het Nederl. schip (opm: sloep) DANKBAARHEID, kapt. P. v.d. Wal
Adres: Seeuwen & Co.
- Gibraltar en Malta. De Nederlandse schoener-brik COURIER, kapt. T. van Vliet.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Havana. De Nederlandse schoener CERES, kapt. C. Boog.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co
- Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Lissabon. Het Nederlandse schip BOREAS, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Makassar. De Nederl. bark MAKASSAR, kapt. F. Vitringa Coulon.
Adres: G.W. Koning Jr. te Rotterdam en Amsterdam, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en Canne & Balwé te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederl. fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Samarang (direct). De Nederl. bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Samarang via Batavia. De Nederlandse bark LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang via Batavia. De Nederl. bark HENRIETTE GERARDINA SUSANNE, kapt. P.J. Dam. ~ Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang (direct). Het Nederl. fregat VOORUIT, kapt. K.J.C. Logger qq.
Adres: Hendrik Muller & Co, Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Samarang (direct) met vrijheid om Batavia aan te doen. De Nederl. bark ONRUST, kapt. O.M. Hoogendorp. ~ Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse 3-mast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. P.F. van Overklift. ~ Adres: P.A. van Es & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederl. driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Soerabaija (direct). De bark ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, alhier en B.D. Bosscher & Zn, te Amsterdam.
- St. Petersburg. De Nederl. schoener-galjoot ARENDINA, kapt. W.W. Smit.
Adres: Johs Ooms Ez. & Co.
- St. Petersburg. De Nederl. galjoot JACOBA CORNELIA, kapt. F.D. Fekkes.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- St. Petersburg. Het Nederlandse schip MORGENSTER, kapt. M. v.d. Berg.
Adres: Seeuwen & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse kof JACOB SYNES, kapt. B. Schut.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 13 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen, als:
- Voor Rotterdam: G.K. GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius; HOEK VAN HOLLAND, kapt. J. Bakker; KRIMPEM A/D LEK, kapt. W.G. Rotgans; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. L.E. Grafthuis; NOACH, kapt. A. Lupcke; JACOBUS, kapt. J. van der Tas.
- Voor Amsterdam: JACOB EN ANNA, kapt. M.C. Bonger; ELISABETH EN MARIE; kapt. P. Flens Jzn; STAD DOCKUM, kapt. H.B.R. Jaski; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. T.T. Mollinger; MARIE ELISE, kapt. T.D. van Deursen; STAD LEYDEN, kapt. J.C. van der Poll; MENTOR, kapt. H.W. Butenuth; STAD ENSCHEDE, kapt. S.W.F. Kretschmer; HERCULES, kapt. J.F. Deterding; ABEL TASMAN, kapt. J.R. Rijken; PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rhijn van Alkemade; DELFT, kapt. L. van Geelkerken; LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
- Voor Schiedam: PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion.
- Voor Dordrecht: JOAN, kapt. C. Laseur.
- Voor Middelburg: VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.

Afbeelding
Datum 17 mei 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 15 mei. Door de sleepboot KINDERDIJK werd gisteren namiddag naar Brouwershaven gesleept, ter opvolging van zijn bestemming naar Oost-Indië, het Nederl. clipper-fregatschip NOACH, aan boord hebbende een detachement suppletie troepen, sterk 150 onderofficieren en manschappen, onder bevel van de van verlof terugkerende 1ste luit. der inf. van het O.I. leger A. Burdok. De loods W, aan boord van bedoelde bodem, had gisteren in het Voornse kanaal het ongeluk van de kampanje op het dek te vallen, met het ongelukkig gevolg, dat hij op de plaats dood bleef.

Afbeelding
Datum 11 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 juli. Vrachten waren bij het vertrek der laatste mail iets flauwer, doch nu, daar de producten langzamerhand binnenkomen en arrivementen van onbevrachte schepen onbeduidend bleven, weder iets vaster.
Naar Amsterdam werden opgenomen de Nederlandse schepen PIETER ADOLF à NLG 15 voor tin alhier, NLG 75 voor suiker en koffie te Soerabaija en NLG 90 voor koffie te Padang en aldaar op te vullen met licht goed à NLG 100. VERTROUWEN NLG 80 voor suiker, koffie, specerijen en tabak, hier en te Soerabaija te laden. JAVA NLG 80 voor koffie en suiker, NLG 75 voor rijst en NLG 100 voor thee, op verschillende kustplaatsen en hier te laden.
TWEELINGEN is alhier aangelegd. Naar Rotterdam bedong de Nederlandse SUSANNA JOHANNA NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie, in de Oosthoek te laden. Naar Australie werd gecharterd de Nederlandse JOHANNES ANTHONIUS, à GBP 3.2/6 voor suiker in zakken naarMelbourne en/of Sydney en met een lading steenkolen van New- Castle terug naar Java à GBP 1 per ton.
Onbevracht zijn thans de Nederlandse schepen QUARTET, NOACH, DIONYSIA CATHARINA en JASON.

Afbeelding
Datum 30 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 augustus. De klipper ’S GRAVENHAGE, met zijn 300 soldaten en 75 passagiers aan boord, laat zich nog altijd wachten; de NOACH, enige dagen voor, de INSULINDE dezelfde dag met, en de KORTENAAR enige dagen na hem gezeild, zijn aangekomen, de ’S GRAVENHAGE niet. Men begint reeds ongerust te worden, hoezeer hij nog maar 104 dagen reis heeft.

Afbeelding
Datum 30 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 augustus. Vrachten. De willige stemming bleef aanhouden, zijnde arrivementen van vrachtzoekende bodems voortdurend beperkt. Naar Rotterdam werden opgenomen Nederlands QUARTET à NLG 110 voor koffij, te Menado en Amoerang in te nemen. NOACH bedong NLG 85 voor koffij en suiker, hier en te Cheribon te laden. NEDERLAND is te Samarang aangelegd, doch de juiste rates zijn nog niet bekend. Naar Amsterdam werden gecharterd Nederlands DIONYSIA CATHARINA à NLG 85 voor koffij en suiker, in de Oosthoek te laden. INSULINDE à NLG 85 voor suiker en koffij, NLG 105 en NLG 110 voor lichtgoed, te Semarang te laden. Naar het Kanaal om orders werd opgenomen Nederlands JASON voor suiker en rijst, om hier, te Indramajoe en Cheribon in te nemen tot geheime vracht, denkelijk NLG 90 voor suiker en NLG 82,50 voor rijst. Naar Australië Nederlands ELISABETH à GBP 3,2/6 voor suiker in kranjangs, hier en in de Oosthoek te laden voor Sydney.
Nederlands H. LIDUINA werd te Soerabaja in veiling voor NLG 10.000 verkocht. De inventaris bracht NLG 5340 op.
Onbevracht is nog Nederlands SOERABAIJA PACKET, die nog met lossen te Soerabaja moet beginnen.

Afbeelding
Datum 13 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 februari. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn gisteren bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden de volgende 49 schepen: CORNELIA van Amsterdam (440 lasten) vracht naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam 95,49, Dordrecht NLG 98,-, Schiedam NLG 98,-; SENIOR van Amsterdam (311 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 89,-; WIJK AAN ZEE van Amsterdam (385 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; PASSAROEANG van Amsterdam (325 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; HELENA HENRIETTA van Amsterdam (261 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,74, Rotterdam NLG 101,74; CELEBES van Amsterdam (250 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 115,-; VERTROUWEN van Amsterdam (360 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; IDA GEERTRUIDA van Amsterdam (246 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,-; CONSTANCE van Amsterdam (381 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 102,50; BETTY van Amsterdam (292 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50; MARIA ELIZA van Amsterdam (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,50; QUATRE BRAS van Amsterdam (161 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; MARIA VERONICA van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50, naar Rotterdam NLG 100,-; MENTOR van Amsterdam (294 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; GALILEI van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; KONING WILLEM II van Amsterdam (383 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA van Amsterdam (255 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,72; STAD DOCKUM van Amsterdam (206 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; KAAP HOORN van Rotterdam (251 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 105,-; ARIE SCHEFFER van Dordrecht (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 110,-, naar Rotterdam NLG 100,-, naar NLG 100,-, naar Schiedam NLG 100,-, naar Middelburg NLG 105,-; ST. JAN van Schiedam (308 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 97,-, naar Dordrecht NLG 97,-, naar Schiedam NLG 97,-, naar Middelburg NLG 100,-; JACOBA CHRISTINA van Amsterdam (240 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; AZIA van Amsterdam (235 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; DORDRECHT van Dordrecht (399 lasten) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; HELLEVOETSLUIS van Dordrecht (333 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; L.J. ENTHOVEN, van Schiedam (448 lasten), naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam 89,60, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-; MINIST. FRANSEN V.D. PUTTE, van Rotterdam (828 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 84,90, Dordrecht NLG 84,90, Schiedam NLG 84,90, Middelburg NLG 84,90; WILLEM POOLMAN, van Rotterdam (859 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 86,-, Dordrecht NLG 86,-, Schiedam NLG 86,-; REGINA MARIS, van Middelburg (399 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; WALCHEREN van Middelburg (234 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam (381 lasten), naar Amsterdam NLG 104,-, Rotterdam NLG 94,-, Dordrecht NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 99,-; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg (397 lasten), naar Rotterdam NLG 93,50, Middelburg NLG 88,25; WILHELMINA, van Rotterdam (377 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,- CORTGENE, van Rotterdam (397 lasten), naar Rotterdam NLG 94,98; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage (399 lasten), naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; NIEUWE WATERWEG, van Rotterdam (744 lasten), naar Amsterdam NLG 88,88, Rotterdam NLG 88,88, Dordrecht NLG 88,88, Schiedam NLG 88,88, Middelburg NLG 88,88; HELENA EN ANNA, van Rotterdam (455 lasten), naar Amsterdam NLG 97,35, Rotterdam NLG 94,35, Dordrecht NLG 95,35, Schiedam NLG 94,35, Middelburg NLG 96,35; ANNA, van Rotterdam (441 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; KORTENAER, van Rotterdam (513 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; MINISTER THORBECKE, van Rotterdam (299 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,99, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 lasten), naar Amsterdam NLG 96,50, Rotterdam NLG 92,45, Dordrecht NLG 94,35, Schiedam NLG 93,50, Middelburg NLG 96,50; TWEE CORNELISSEN, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,91, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 lasten), naar Amsterdam NLG 98,70, Rotterdam 94,70, Dordrecht NLG 96,20, Schiedam NLG 95,20, Middelburg NLG 96,70; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 lasten), naar Amsterdam NLG 102,44, Rotterdam NLG 98,44, Dordrecht NLG 99,74, Schiedam NLG 99,74; NOACH, van Rotterdam (471 lasten), naar Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; HENDRIKA, van Rotterdam (352 lasten), naar Amsterdam NLG 97,85, Rotterdam NLG 94,85, Dordrecht NLG 95,85, Schiedam NLG 94,85, Middelburg NLG 96,85.

Afbeelding
Datum 20 februari 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 19 februari. Heden namiddag zal zich in Rotterdam, met bestemming naar Java, aan boord van het schip NOACH, embarkeren een detachement suppletietroepen, sterk 150 man, onder het bevel van de kapt. der Infanterie van het Oost-Indisch leger J.F. Haus.

Afbeelding
Datum 13 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij de navolgende schepen ingeschreven:
CORNELIA, van Amsterdam (440 last), vracht naar Amsterdam NLG 89,89, Rotterdam NLG 94,89, Dordrecht NLG 94,89, Shiedam NLG 94,89; SLIEDRECHT, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 102,-; KAAP HOORN, van Rotterdam (251 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-, Dordrecht NLG 106,-, Schiedam NLG 106,-; CHERIBON, van Rotterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last) naar Amsterdam NLG 104,75; STAD DOCKUM, van Amsterdam (206 last) naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA ELISE, van Amsterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 89,99: MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,95, naar Rotterdam NLG 98,95; ELIZABETH, van Amsterdam (610 last) naar Amsterdam 89,90, naar Rotterdam NLG 93,-; VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 94,48; PRESIDENT PLATE, (396 last) naar Amsterdam NLG 94,80, Rotterdam 94,80; CELEBES, van Amsterdam (250 last) naar Amsterdam NLG 110,-; CONSTANCE, van Amsterdam (381 last) naar Amsterdam NLG 210,-; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last) naar Amsterdam NLG 95,80; ANNA DIGMA, van Amsterdam (498 last) naar Amsterdam NLG 89,75, Rotterdam NLG 92,-, Dordrecht NLG 92,- Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 100,-; INSULINDE, van Amsterdam (516 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; BROUWERSHAVEN, van Rotterdam (316 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 91,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 94,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last) naar Amsterdam NLG 99,75; JACOBA CHRISTINA, van Amsterdam (240 last) naar Amsterdam NLG 91,94; AZIA, van Amsterdam (235 last) naar Amsterdam NLG 91,94; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last) naar Amsterdam NLG 94,49; SUSANNA JOHANNA, van Rotterdam (261 last) naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam NLG 91,90, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 92,-; CATHERINA MARIA, van Zierikzee (398 last) naar Middelburg NLG 88,88; ADRIANA PETRONELLA, van Rotterdam (348 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 100,-; WILHELMINA, van Rotterdam (377 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (569 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; DORDRECHT, van Dordrecht (399 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; HELVOETSLUIS, van Dordrecht (333 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; ST. JAN, van Schiedam (308 last) naar Rotterdam NLG 90,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 90,98, Middelburg NLG 93,98; S. VAN HEEL, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,94, Rotterdam NLG 91,91, Dordrecht NLG 92,92, Schiedam NLG 92,92, Middelburg NLG 93,93; PROF. VAN DER BOON MESCH, van ‘s-Gravenhage (394 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; CORTGENE, van Rotterdam (397 last) naar Rotterdam NLG 94,98; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94,98; HELENA & ANNA, van Rotterdam (455 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; EUROPA, van Rotterdam (669 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 91,85, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 95,-; SUSANNA, van Rotterdam (476 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 92,85, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-, Middelburg NLG 96,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 92,74, Dordrecht NLG 93,74, Schiedam NLG 92,74, Middelburg NLG 99,74; KORTENAER, van Rotterdam (513 last) naar Amsterdam NLG 94,74, Rotterdam NLG 88,74, Dordrecht NLG 89,74, Schiedam NLG 88,74, Middelburg NLG 94,74; MINISTER THORBECKE, van Alblasserdam (299 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; PRESIDENT V. RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 last) naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 87,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 last) naar Amsterdam NLG 94,95, Rotterdam NLG 89,45, Schiedam NLG 90,45, Middelburg NLG 91,95; NOACH, van Kinderdijk (471 last) naar Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-; TWEE CORNELISSEN, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 last) naar Amsterdam NLG 95,95, Rotterdam NLG 91,95, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-.

Afbeelding
Datum 18 juli 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 juni. Aangekomen schepen: DORDRECHT, kapt. Verhoeve; KORTENAER, kapt. Roovers; KOSMOPOLIET II, kapt. Bouten; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, kapt. Bouwmeester; NIEUWE WATERWEG, kapt. Zack; NOACH, kapt. Looijen; ERASMUS, kapt. Hulshoff.
Vertrokken schepen: CHRISTINA, kapt. Remeeus; CORNELIS SMIT, kapt. Weidenaar; FOP SMIT, kapt. Mets; JUNO, kapt. Stockhuyzen; KONING WILLEM II, kapt. Besseling; LOUIS MEIJER, kapt. Holtgreve; PETRONELLA, kapt. Strootman; REGINA MARIA, kapt. Ouwehand; WILLEM POOLMAN, kapt. Hogenstraaten.

Afbeelding
Datum 10 september 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 augustus. Aangekomen schepen: ANTJE, kapt. P. v.d. Hoog; BROUWERSHAVEN, kapt. Huijzer; CORNELIA EN GEERTRUIDA, kapt. G.G.A. Wielema; GUURTJE EN MARIA, kapt. Flenz Jz, MARIA CATHARINA, .... (opm: A. Blom); STAD DOKKUM, kapt. Timmerman; STAD MIDDELBURG, kapt. Ouwehand; SAILOR PRINCE, kapt. W. v.d. Valk.
Vertrokken schepen: BARON VAN HEEMSTRA, kapt. Nepperus; BALTIMORE, kapt. De Wijn; MAARTEN VAN ROSSUM, kapt. Laseur; MENTOR, kapt. Butenuth; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Kramers; NOACH, kapt. Looijen; PATRIARCH SAMHIRI, kapt. Lion; SENIOR, kapt. Bakker.

Afbeelding
Datum 06 november 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 november. Heden is van Batavia te Brouwershaven aangekomen het Nederlandse klipperschip NOACH, kapt. J.C.F. Looijen, hebbende 75½ dag reis; alles wel aan boord. De 20e augustus uit Batavia vertrokken, heeft bovengenoemd klipperschip wederom een zeer korte reis gehad.

Afbeelding
Datum 14 november 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 13 november. Een vergelijk tussen de reizen der beide schepen NOACH I en FERDINAND EN LOUIS, beiden dezer dagen gearriveerd te Zierikzee en te Ramsgate, valt niet ten voordele van ijzeren schepen uit.
De NOACH I verliet Brouwershaven de 15 maart dezes jaars, terwijl de FERDINAND EN LOUIS 43 dagen later (27 april) de rede van Soerabaija verliet, en thans komt de NOACH I nog één dag vroeger (9 november) te Zierikzee binnen, terwijl de FERDINAND EN LOUIS het slechts tot Ramsgate (10 november) heeft kunnen brengen, zodat de NOACH I met een verschil van 42 dagen in dezelfde tijd de reis heen en terug naar Java maakt, lossen en laden meegerekend, als de FERDINAND EN LOUIS nodig heeft om alleen de thuisreis te maken.
Nu heeft de FERDINAND EN LOUIS ziekte onder de equipage, en dit heeft zeker de reis vertraagd, doch die ziekte zou waarschijnlijk niet ontstaan zijn, zo het schip niet zoveel tijd nodig had gehad om zijn reis af te leggen, en kan dus al het oponthoud gerustelijk op rekening van de ijzeren bodem gesteld worden.
De bijzonderheden dezer zo lange reis zijn zeker belangrijk genoeg om bekend te worden, en het is te wensen dat de reders of de kapitein tot het bekend stellen daarvan moge geneigd zijn.

Afbeelding
Datum 04 april 1870
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 april. Van Anjer schrijft men ons d.d. 3 dezer, dat het Nederlandse schip NOACH I, gezagvoerder J. van Schelven, van Rotterdam met een detachement troepen herwaarts bestemd, daar ten anker ligt. Genoemd vaartuig is sedert acht dagen in de Straat (opm: Sunda),vruchteloos kampend tegen stilte en stroom.

Afbeelding
Datum 07 april 1870
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 april. Gisteren middag is de NOACH I op sleeptouw van het stoomschip KONINGIN SOPHIA hier te rede gekomen. Heden ochtend is het detachement suppletie-troepen, sterk 150 man, ontscheept. De NOACH I was de 23e december des vorigen jaars uit Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 30 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 maart. De NOACH III, kapt. Wierikx, met vele passagiers aan boord, zeilde hedennacht uit. Tegen de morgen overviel een hevige windvlaag uit het westen het even buiten de rede gekomen schip en dreef het ondanks alle inspanning, op het rif ,,Pas op". Hedenmorgen is de TJILIWONG naar buiten gestoomd om de passagiers weer aan de wal te brengen. Er worden steeds pogingen aangewend om het schip vlot te krijgen.

Afbeelding
Datum 30 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 maart. Omtrent het vastraken van de NOACH III op de Neptunus-droogte verneemt men, dat een zware regenbui belette de verkleuring van het water op te nemen. Zaterdag is de TJILIWONG met een paar laadprauwen uitgegaan, om te lichten. Gisteren is het met hoog water losgeraakte schip ter binnenrede teruggekeerd en is met duikers een onderzoek ingesteld. De passagiers zijn allen aan boord gebleven. Na met de meeste zorg onderzocht te zijn, werd bevonden, dat het schip geen de minste schade had geleden, zodat het zijn reis spoedig zal kunnen voortzetten, nadat de gehele lading weer ingenomen zal zijn.

Afbeelding
Datum 30 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 maart. De NOACH III is gistermorgen van hier vertrokken.

Afbeelding
Datum 30 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 april. Vrachten. Nederlandse schepen. De ESTAFETTE bekwam NLG 20 voor tin te Samarang, NLG 80 voor thee alhier en NLG 75 voor tabak te Tjilatjap te laden. De
CATHARINA MARIA NLG 70 en NLG 72,50 voor tabak in de Oosthoek en NLG 25 voor tin hier te laden. De BATAVIA NLG 25 voor tin hier en NLG 70 voor tabak te Bezoekie te laden,
de LOUISE ligt naar Nederland aan en nam te Soerabaija tin à NLG 20, tabak à NLG 70 en suiker à NLG 75 aan. Bij de heden gehouden inschrijving bij de Factory werden de NOACH I en SCHEVENINGEN tot NLG 90 opgenomen.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen CATHARINA, TELANAK, PHILIPS VAN MARNIX en WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 31 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 30 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht, voor de overvoer van steenkolen van Engeland naar Java: GRAAFSTROOM, kapt. S. le Clercq, MARIA, kapt. Tofield, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, kapt. N. H. Keuker, JOHANNA CHRISTINA, kapt. W. H. K. E. Rösingh en OTTOLINA, kapt. W. Ouwehand.
Door de Factory der Nederlandsche Handel Maatschappij te Batavia, zijn de 19e april naar Nederland bevracht de schepen : NOACH I, 471 lasten à NLG 90 ; SCHEVENINGEN, 381 lasten à NLG 90.

Afbeelding
Datum 06 januari 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 november. Vrachten. Nederlandse schepen. De LOUISE sloot tot geheime vracht af om op de kust en te Padang voor Boston te laden. SIRIUS bekwam NLG 80 voor rijst, NLG 85 voor thee, NLG 72,50 voor koffie, NLG 40 voor tin hier en op de kust voor Amsterdam te laden. KORTENAER NLG72,50 voor suiker en koffie op Samarang naar Rotterdam te laden SAMARANG NLG 90 voor specerijen en NLG 85 voor huiden van Soerabaija naar Rotterdam. De STAD DOCKUM en IDA GEERTRUIDA sloten tot GBP 4.5/- voor suiker naar Copenhagen af. De Factorij nam op de NEHALENNIA en WILLEM POOLMAN tot NLG 74,47, JANNETJE tot NLG 75,90, MINA tot NLG 76, LAURENS KOSTER tot NLG 76,99, JEDO tot NLG 77,50, RIDDERKERK tot NLG 79, MARY HILLEGONDA tot NLG 79,80 naar Amsterdam en Rotterdam, en KOSMOPOLIET tot NLG 77,49 naar Dordrecht. De VICE ADMIRAAL MAY bedong NLG 80 voor suiker en NLG 65 voor tabak naar Amsterdam. SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN NLG 75 en NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie te Samarang te laden. ALLEGONDA JACOBA ligt tot NLG 80 voor suiker te Soerabaija naar Rotterdam aan. NOACH II bekomt NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie van Samarang naar Rotterdam. MAARTEN VAN ROSSEM NLG 75 voor suiker en koffie voor Amsterdam. JUNO GBP 4 voor koffie van Padang naar New-York. VIER GEBROEDERS gaat tot geheime vracht naar de Verenigde Staten.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen. PRINSES AMALIA, ADRIANA PETRONELLA, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM en GRAAFSTROOM.

Afbeelding
Datum 09 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 3 maart. Kapt. J. van Schelven, voerende het Nederlandse schip NOACH I, van Rotterdam alhier aangekomen, rapporteert de 10e januari op 33°ZB 27°10’WL. gepasseerd te zijn het wrak van een ijzeren schip, groot plm. 1.200 ton, ogenschijnlijk beladen geweest met steenkolen, dat totaal uitgebrand was. Een naam was er niet op te vinden, maar het schip had veel overeenkomst met de CITY of GLASGOW, die hij de week te voren onder de linie had gepraaid. Van de equipage was niets bekend.

Afbeelding
Datum 16 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 maart. Vrachten soutineerden zich; de vraag naar scheepsruimte staat bijna geheel in verhouding tot het aantal disponibele bodems. Nederlandse schepen: TRITON laadt in de Oosthoek naar Rotterdam tot NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor tabak. YMUIDEN werd door de factorij opgenomen voor koffie van Menado tot NLG 110 en ST. JAN voor koffie te Padang te laden tot NLG 83, beide naar Amsterdam. WILHELMINA CLARA sloot af tot NLG 50 voor tabak in de Oosthoek en NLG 20 en NLG 30 voor tin alhier.
SUSANNA tot NLG 75 voor suiker en rijst, NLG 120 voor arak, hier en op de kust te laden.
HENRIETTE SUSANNA ELISABETH werd opgenomen voor Padang koffie tot NLG 90 allen naar Amsterdam. JOHANNA MARIA bedong NLG 75 voor koffie, NLG 80 voor suiker, NLG 65 voor tabak, te Samarang in te nemen. ’s-GRAVENHAGE NLG 70 en NLG 75 voor suiker,
NLG 70 voor koffie, NLG 64 voor tabak, NLG 90 voor indigo, te Samarang te laden. G. K. VAN HOGENDORP NLG 70 voor suiker in de Oosthoek. NOACH I NLG 70 voor rijst, NLG 75 voor koffie, NLG 80 à 82,50 voor licht goed te Batavia te laden; allen naar Rotterdam.
SAMHIRI en BELLATRIX leggen voor Nederland aan tot ca. NLG 70 voor suiker.
SINDBAD laadt oliekoeken naar Amoy tot $ 0,42 per pikol. PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL is opgenomen voor suiker van Soerabaya naar New- York tot GBP 3,17,6.
Onbevrachte schepen. NEDERLANDS VERTROUWEN, JOHANNA, ELECTRA, ROBERTUS HENDRIKUS, WATERLOO.

Afbeelding
Datum 01 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 februari. Vrachten. In de stand der vrachten is geen verandering gekomen, schepen zijn ruim aangeboden maar weinig gevraagd. De Nederlandse schepen INDIA en MARIA werden opgenomen om te Rangoon naar het Kanaal en Engeland te laden en worden dergelijke charters nog aangeboden. De volgende afsluitingen hadden plaats: Nederlandse ARGO naar Rotterdam NLG 70,- voor suiker, in de Oosthoek en koffie te Samarang, NLG 95,- voor kapok; Nederlandse HENDRIKA naar idem NLG 70,- voor suiker, NLG 55,- voor tabak, in de oosthoek te laden; Nederlandse ALBLASSERWAARD naar het Kanaal GBP 3.12/6, indien naar U.K. GBP 3.17/6 indien naar het continent voor suiker, Pekalongan en in de Oosthoek te laden; Nederlandse ADRIANA PETRONELLA, naar het Kanaal, GBP 3.15 stroopsuiker, in de Oosthoek te laden; Nederlandse INDIA, naar het Kanaal GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.2/6 cutch, GBP 4.15 katoen, te Rangoon te laden; Nederlandse MARIA, naar Engeland, GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.5 cutch te Rangoon te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: PETRONELLA, GRONDWET, KOSMOPOLIET I, SINGAPORE, ALETTA AUGUSTA, VIER GEBROEDERS, MARIA SARAH, PROF VAN DER BOON MESCH, MINA, MARIA ADOLPHINA, PAULINE CONSTANCE ELEONORE, ALCYONE, PASSAROEANG, NOACH I, NIEUWLAND, NEDERLAND, ELECTRA en JOHANNA MARIA.
Diversen. Nederlandse BILDERDIJK en RIO DE LA PLATA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 16 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Batavia, 8 maart. Vrachten. Door de grote hoeveelheid beschikbare scheepsruimte en de kleine voorraad producten zijn de vrachten op Holland gedaald tot NLG 62½ en NLG 60,- per last. Enige schepen werden gecharterd om te Bangkok rijst voor Hongkong te laden. De volgende afsluitingen hadden plaats, vanaf 21 februari: Nederlandse SINGAPORE, naar Amsterdam, NLG 40,- voor tin, NLG 70,- voor thee; NLG 80,- à 85,- voor licht goed, te Batavia te laden; MARIA ADOLFINA naar het Kanaal GBP 3.15 voor stroopsuiker, in de Oosthoek te laden; KOSMOPOLIET I, naar Rotterdam, NLG 62½ voor suiker, NLG 52½ voor tabak, in de Oosthoek te laden; NOACH I, naar Rotterdam, NLG 65,- voor rijst, NLG 60,- voor suiker, NLG 70,- à 85,- voor licht goed, hier en te Tagal te laden; MINA, naar Rotterdam, NLG 55,- voor tabak, suiker voor reders rekening, te Soerabaya te laden; ALCYONE, naar Amsterdam, NLG 60,- voor suiker, NLG 50,- voor tabak, in de Oosthoek te laden. De Nederlands-Indische PIETER JOHANNES, naar Perzische Golf en terug: NLG 2,87½ per picol. Nederlandse HONIGBIJ, naar Bangkok, ALETTA AUGUSTA, naar Bangkok, beiden om rijst voor Hongkong te laden, $ 0,60 per picol binnen de Baar, $ 0,55 per picol buiten de Baar. Nederlands schip PETRONELLA, bestemming en condities geheim; en NIEUWLAND, naar Bangkok om rijst voor Hongkong te laden, $ 0,55 per picol binnen de baar, $ 0,55 per picol buiten de baar.
Onbevrachte schepen, hier en op de kust de Nederlandse schepen GRONDWET, MARIA SARAH, PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, PAULINE CONSTANCE ELEONORE, PASSAROEANG, NEDERLAND, JOHANNA MARIA, VIJF VRIENDEN, STAD DOKKUM, TRITON, NOORDZEE KANAAL, AEGIDIA EN PAULINA, EUROPA en LUCTOR ET EMERGO.
De Nederlandse BILDERDIJK, RIO DE LA PLATA, ELECTRA en VIER GEBROEDERS doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 07 januari 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 3 januari. Volgens telegram is het schip NOACH 1, kapt. Van Schelven, de 3e dezer te Batavia gearriveerd; passagiers en equipage waren in de beste welstand.
Het schip LIBERAAL, kapt. Wierikx, is van daar naar Nederland vertrokken.

Afbeelding
Datum 07 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 januari. Vrachten. De volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen vonden plaats: MARIA EN ELISABETH, naar Rotterdam, laadt grotendeels voor reders rekening in de Oosthoek (opm: van Java); de MARIA ELISA naar Amsterdam NLG 75 voor suiker, in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: ELLY, CORNELIA, KANAGAWA, ANNA EN SOPHIA, GIJSBERTUS HERMANUS, CORNELIS WERNARD EDUARD, NOACH I en KOSMOPOLIET III.

Afbeelding
Datum 21 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 18 januari. Vrachten. Bevracht: Nederlands schip CORNELIS WERNARD EDUARD naar Rotterdam NLG 70 suiker en NLG 100 arak, te Batavia te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: ELLY, CORNELIA, KANAGAWA, GIJSBERTUS HERMANUS, NOACH I, KOSMOPOLIET III, MARIE, KORTENAER, H.W.M. en SUSANNA JOHANNA.

Afbeelding
Datum 04 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Gedurende de afgelopen veertien dagen verkeerden de vrachten in een zeer gedrukte stemming en waren de afdoeningen uiterst beperkt. Door gebrek aan vraag zijn de noteringen lager gegaan en blijven de afschepers, wegens de vele beschikbare schepen teruggetrokken, in de verwachting van een verdere daling. Het is waarschijnlijk dat enige schepen naar de rijst-havens zullen verzeilen. Bevracht: Nederlandse CORNELIA naar Kanaal v.o. GBP 3.15 in de rijst-havens te laden. Lossende en onbevrachte schepen, hier en op de kust: Nederlandse ELLY, KANAGAWA, GIJSBERTUS HERMANUS, NOACH I, KOSMOPOLIET III, MARIE, KORTENAER, H.W.M. en SUSANNA JOHANNA.

Afbeelding
Datum 14 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 februari. Vrachten blijven in dalende stemming. Voor bijlading is NLG 65 à NLG 60 voor suiker aangenomen. Voor de rijsthavens werden enkele schepen opgenomen, waardoor de scheepsruimte wat verminderd is. Bevracht werden de volgende schepen: Nederlands SUSANNA JOHANNA, naar het Kanaal voor orders GBP 3.15; in de rijsthavens te laden. H.W.M. naar het Kanaal voor orders, GBP 4 voor stroopsuiker, in de Oosthoek te laden. KORTENAER, naar Rotterdam NLG 70 voor suiker te Padjarakan en NLG 60 voor dito te Soerabaya te laden. GIJSBERTUS HERMANNUS naar het Kanaal voor orders GBP 3.15; in de rijsthavens te laden. Lossende en onbevrachte schepen, hier en op de kust: Nederlands NOACH I, KANAGAWA, KOSMOPOLIET III, MARIE en MAARTEN VAN ROSSEM.

Afbeelding
Datum 18 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 februari. Vrachten. Sedert het laatste bericht zijn de vrachten in dezelfde lusteloze toestand gebleven en is voor suiker naar Nederland per zeilschip niet meer dan NLG 60 te bedingen. Hoewel door de bestemming van een paar schepen van groot charter naar de rijsthavens, de disponibele scheepsruimte enigszins verminderd is, bieden de in lading zijnde en verwacht wordende stoomboten voldoende ruimte aan om in de tegenwoordige beperkte vraag te voorzien. Bevracht: Nederlands KOSMOPOLIET III naar Rotterdam NLG 60 voor suiker, in de Oosthoek te laden; NOACH I naar Rotterdam NLG 65 voor suiker, KANAGAWA naar Rotterdam NLG 65 voor suiker, beide te Semarang te laden.
Lossende en onbevrachte schepen, hier en op de kust: Nederlands MARIE en MAARTEN VAN ROSSEM.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 augustus. Kapt. Van Schelven van het schip NOACH I, de 26e juni te St. Helena aangekomen, rapporteerde de 29e (opm: mei) op 36º45’ZB 24ºOL zwaar stormweder gehad te hebben, waardoor alles van dek sloeg, waaronder boten, schijnlichten, stuurhut, verschansingen enz. en de voorsteng en verscheidene zeilen werden verloren. Het schip was dicht gebleven, doch werd 3 weken bij de Kaap opgehouden door tegenwind.

Afbeelding
Datum 05 februari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 januari. Volgens telegram van Batavia, was het schip NOACH I, kapt. Bijl, de
2e dezer aldaar aangekomen, en zou de volgende dag de reis naar Samarang voortzetten. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 17 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 februari. Gedurende de afgelopen 14 dagen bestond er op onze vrachtenmarkt weinig levendigheid. Er is enige vraag om in de rijkshavens voor Europa te laden, waarvoor ook enige schepen werden opgenomen, maar in de stand van de vrachtkoersen naar Nederland is geen verbetering gekomen en wordt derwaarts nog niet meer dan NLG 55 a 60 geboden. De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn de volgende: KOSMOPOLIET II naar Rotterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 125 voor arak, NLG 50 voor tabak, te Cheribon en Batavia te laden; HELENA EN ANNA, naar San Francisco, vracht geheim; JONGE CORNELIS, naar New York, GBP 3.12.6, te Padang te laden, PETRONELLA, naar Saigon, laadt rijst à GBP 4 naar het Kanaal; stoomschip CONRAD, naar Nieuwediep, NLG 90 voor koffie, NLG 80 voor rijst en tabak, NLG 60 voor tin, NLG 100 licht goed, Batavia en Soerabaija te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: A.M.E., NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, GRONDWET, ANNA SOPHIA, NOACH I en stoomschip HOLLAND.

Afbeelding
Datum 20 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 februari. Vrachten. Het Nederlands schip A.M.E. is bevracht naar Amsterdam tot NLG 65 voor suiker, NLG 70 voor thee, NLG 35 voor tin, hier en te Soerabaija te laden; de Nederlandse JASON naar Rotterdam, NLG 65 voor koffie, NLG 80 voor thee, NLG 72,50 voor tabak, de laatste leverbaar te Amsterdam, hier en te Tjilatjap te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, ANNA EN SOPHIA, GRONDWET, ss HOLLAND, NOACH I, HONIGBIJ, NIEUWE WATERWEG I en MARIA ELISE.

Afbeelding
Datum 31 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 februari. Gedurende de afgelopen veertien dagen was de stemming voor vrachten wel iets vaster en ondergingen koersen een kleine verhoging, ofschoon de vraag naar schepen om op Java te laden nog zeer beperkt is. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen kunnen opgegeven worden: A.M.E. naar Amsterdam, NLG 65 suiker, NLG 70 thee, NLG 35 tin, hier en Soerabaija te laden; JASON, naar Rotterdam NLG 65 koffie, NLG 80 thee, NLG 72,50 tabak, de laatste leverbaar te Amsterdam, hier en te Tjilatjap te laden; HONINGBIJ, naar Kanaal voor order, GBP 3.7.6, in de Oosthoek te laden; GRONDWET, naar Rotterdam, NLG 30.000 in full, Batavia te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, ANNA EN SOPHIA, stoomschip HOLLAND, MADURA, NOACH I, NIEUWE WATERWEG I, MARIA ELISE, PIETER ADOLF, BATAVIA en CATO.

Afbeelding
Datum 14 april 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 maart. Vrachten ondergingen gedurende de afgelopen 14 dagen weinig verandering. De hoeveelheid disponibele scheepsruimte is afgenomen, maar blijft de vraag zeer beperkt en is het moeilijk vooral naar Nederland om tot de lopende koersen lading te krijgen. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats: stoomschip HOLLAND naar Amsterdam, NLG 85 voor suiker, NLG 90 voor koffie, NLG 75 à 90 voor tabak, NLG 110 voor indigo; NIEUWE WATERWEG II naar Rotterdam, NLG 62,50 voor suiker, NLG 125 voor arak, in de Oosthoek te laden; STAATSRAAD VAN EWIJCK, Kanaal voor orders, GBP 3.7.6, op de kust te laden; NOACH I, naar Rotterdam, NLG 60 en NLG 65 voor suiker, NLG 125 voor arak, te Samarang, Tagal en Cheribon te laden; ANNA EN SOPHIA, naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, vult op met suiker à NLG 62,50 en tabak à NLG 47,50 en NLG 50, in de Oosthoek te laden; MEDEA naar New York, GBP 3.7/6 in de Oosthoek te laden; MARIA ELISE, naar Amsterdam NLG 65 voor suiker, NLG 120 voor arak, te Samarang en Batavia te laden: BATAVIA naar Australië GBP 1.10/-, op de kust te laden; GEBROEDERS VAN DER BEEK naar Rangoon: GBP 4 voor rijst naar het Kanaal.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: stoomschip MADURA, NIEUWE WATERWEG I. PIETER ADOLF en FERDINAND EN LOUIS.

Afbeelding
Datum 16 januari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 15 januari. Volgens bij de rederij ontvangen telegram is het schip NOACH I, kapt. Kruijt, de 11 januari, na een reis van 88 dagen, te Batavia gearriveerd. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 19 februari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 januari. Vrachten. Het Nederlandse schip URANIA werd naar Amsterdam bevracht tot NLG 50 suiker, N:G 90 huiden en NLG 75 koffie, hier en te Samarang te laden. Het Nederlandse schip INDIA, naar Rotterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, laadt particulier suiker tot NLG 50 en huiden tot NLG 90. De Nederlandse NEREUS gaat naar Saigon om rijst voor Java te laden tot NLG 0,90.
In lading hier en op de kust de Nederlandse schepen JAVA PACKET, CORNELIS SMIT, OTTO, LOUIS AUGUST CONSTANTIN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL en het stoomschip PRINSES AMALIA.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen± TROMP, GENERAAL VAN SWIETEN, ZUID/HOLLAND, CORNELIA, BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAEL, IJMUIDEN, NOACH I, SAMARANG, HELENA ANNA, en stoomschip SUMATRA.

Afbeelding
Datum 07 maart 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 januari. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen vonden plaats: BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAEL, naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Factorij, particulier NLG 55 voor suiker, te Samarang, HELENA ANNA, naar Marseille à FFR 75, hier en te Soerabija te laden. Bij de op de 28 dezer door de Factorij gehouden inschrijving zijn de volgende schepen opgenomen: INDIA PACKET, gehele ruimte NLG 62,50, BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAAL, 260 last, NLG 74,90; TROMP, 260 last, NLG 74,90, alle naar Amsterdam.
In lading hier en op de kust de volgende Nederlandse schepen: CORNELIS SMIT, OTTO, LOUIS AUGUST CONSTANTIN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, TROMP, CORNELIA, GENERAAL VAN SWIETEN, NOACH I, stoomschip HOLLAND, PRINS HENDRIK.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: IJMUIDEN, GRAAFSTROOM, HENRIETTE, ELISABETH SUSANNA.

Afbeelding
Datum 16 maart 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 februari. In vrachten bleef het lusteloos; voor suiker naar Nederland is te Samarang NLG 55 en 57,50 betaald, maar kan er geen verhoging van vrachtkoersen voor suiker in de Oosthoek gemeld worden. Naar het Kanaal en Amerika is in de laatste tijd niets afgesloten en zijn vrachten derwaarts geheel nominaal; twee kleine schepen accepteerden frank 75 naar Marseille direct. Op veel kustplaatsen ondervinden de schepen door het ongunstige weer veel oponthoud.
De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen hadden plaats: NOACH I naar Rotterdam, NLG 74,90 koffie, NLG 57,50 suiker, hier en te Samarang te laden, TROMP naar Amsterdam gedeeltelijk bevracht door de Factorij; particulier NLG 45, suiker 40, tabak NLG 95, huiden in de Oosthoek te laden.

Afbeelding
Datum 18 februari 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 januari. Vrachten. De Nederlandse stoomboot CELEBES, naar Amsterdam, NLG 52,50 voor suiker, NLG 60 à 70 voor Santos koffie, NLG 47,50 à 60 voor tabak, NLG 100 voor huiden; SCHIEDAM, naar Rotterdam, NLG 50 voor suiker te Samarang, NLG 60 voor koffie te Tjilatjap; de IJMUIDEN naar het Kanaal, GBP 2.10/- naar de U.K., GBP 2.15/- naar het continent; GIJSBERTUS HERMANUS naar Het Kanaal, GBP 2.10/- naar de U.K.
In lading hier en op de kust de Nederlandse schepen naar Nederland: de stoomschepen HOLLAND, FRIESLAND en KONING DER NEDERLANDEN, de zeilschepen FERDINAND EN LOUIS, TWEE GEZUSTERS en FRIESLAND.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: UTRECHT, SALATIGA, JACOB ROGGEVEEN, NOACH I en de stoomboot BORNEO.

Afbeelding
Datum 02 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 januari. Vrachten. De stemming bleef sedert het laatste bericht onveranderd. Schepen genoten bijna geen vraag en er zijn dan ook zeer weinig afdoeningen te vermelden. Naar Nederland werd voor suiker NLG 50 à 52,50 besteed. Naar Amerika werd een schip opgenomen tot GBP 2.7/6, naar New York. Rijst naar Melbourne werd tot GBP 1./- geaccepteerd van Batavia. In kustvrachten gaat niets om. Voor Amoy zou een scheepje van 5.000 picols capaciteit emplooi kunnen vinden. De laatste afdoeningen zijn: naar Nederland de volgende Nederlandse schepen: NOACH I, NLG 52,50 suiker, NLG 50 koffie van Batavia, NLG 65 rijst van Indramayoe naar Rotterdam, stoomschip FRIESLAND NLG 60 à 72,50 tabak, NLG 70 koffie, NLG 120 indigo, NLG 110 huiden, NLG 50 tin, NLG 80 thee naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 14 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 februari. Vrachten. In de stand der markt is geen verandering gekomen. De vraag naar scheepsruimte blijft zeer beperkt en zijn de koersen flauw. Slechte één afdoening van een Nederlands schip kwam tot stand: NOACH I, naar Rotterdam NLG 52,50 suiker, NLG 50,- koffie, NLG 65 rijst, te Batavia en Indramayoe te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: UTRECHT, SALATIGA, JACOB ROGGEVEEN, TELANAK, PHILIPS VAN MARNIX, NEREUS, PROFESSOR SIMON THOMAS en ANNA.

Afbeelding
Datum 09 januari 1877
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 januari. Volgens telegrafisch bericht is het Nederlandse schip NOACH I, kapt. Kruyt, te Soerabaja aangekomen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 januari. Vrachten. Gedurende 1876 werden op Java naar Europa bevracht 40 stoomschepen, metende 59.653 tonnen, tegen 34, metende 58.739 tonnen in 1875; 34 metende 62.731 tonnen in 1874 en 25, metend 45.126 tonnen in 1873.
Gedurende de laatste 14 dagen ging er zeer weinig in vrachten om en zijn de laatste afdoeningen van Nederlandse schepen naar Nederland: FERDINAND EN LOUIS à 72½ voor koffie van Tjilatjap naar Amsterdam, NOACH III à NLG 67½,- 8.000 picols koffie, NLG 52½,- suiker van Batavia en Samarang naar Rotterdam, NOACH I à NLG 70,- voor koffie, van Macassar naar Rotterdam; naar ’t Kanaal: stoomschip HOLLAND FFrs. 100,- voor suiker en koffie.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: TROMP, ZUID-HOLLAND, KANDANGHAUER II, NESTOR, en L. J. ENTHOVEN.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Gravesend, 26 oktober. Het schip NOACH I, kapt. Van der Schaft, van Rotterdam naar Batavia, 24 dezer bij Dungeness ten anker gekomen, is heden alhier gearriveerd met schade aan het spil.

Afbeelding
Datum 15 november 1877
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ramsgate, 12 november. Het schip NOACH I, kapt. Van der Schaft, van Rotterdam naar Batavia, heeft ankers en kettingen verloren en is in Pegwel-baai op strand gedreven. De passagiers zijn geland. Later is het schip af- en in de haven gebracht; het is dicht gebleven. Er is geen ontzetting aan dek te bespeuren.

Afbeelding
Datum 02 februari 1878
Krant DC - Dordtsche Courant

Vlissingen vertrokken 31 januari, NOACH I, kapt. Van der Schaft, naar Batavia, na volbrachte reparatie.

Afbeelding
Datum 20 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 mei. Vrachten. De stemming bleef sedert het bericht van 5 dezer even lusteloos, en daar het product dagelijks schaarser wordt is er vóór het binnenkomen van de nieuwe oogst geen verbetering te hopen. Voor de overvoer der resterende lading ex PAULINE CONSTANCE ELEONORE was slechts één inschrijver tot NLG 60,- naar Rotterdam, leverbaar Amsterdam, doch werd niet geaccepteerd. Later werd deze partij koffie (plm. 6.500 picols) door de NOACH I genomen tot NLG 58 naar Amsterdam. De Factorij betaalde voor een klein partij koffie van de Noordkust NLG 50 en nam van de Zuidkust enige ruimte op tot NLG 60. Naar Kanaal werd van de Zuidkust GBP 2-2-6 betaald. Voor koffie van Padang naar New York wordt een klein schip gezocht tot hoogstens GBP 2-5-0. Voor Australië is geen vraag. Voor zout van Sumanap naar Java en Sumatra’s Westkust werden de UTRECHT en ZES GEZUSTERS bevracht. Stoomschepen hebben voortdurend veel moeite de nodige lading bijeen te krijgen. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn:
ALBLASSERDAM NLG 50,- suiker, NLG 50 à 60 koffie, van de Noord- en Zuidkust naar Rotterdam; NOACH I NLG 47,50 tabak, NLG 55 à 58 koffie, van Batavia naar Amsterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: EUROPA, PRESIDENT TRAKRANEN, INDIA PACKET, LUITENANT GENERAAL VAN SWIETEN, MAASSLUIS, SUSANNA JOHANNA, ELISABETH, OCEAAN, ANNA EN SOPHIA, RUDOLPHINE, PRINSES AMALIA, GEBR. V.D. BEEK, L.J. ENTHOVEN, en PROF. SIMON THOMAS.

Afbeelding
Datum 20 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 15 mei. Het Nederlandse PAULINE CONSTANCE ELEONORE, is 13 mei in publieke veiling voor NLG 3.110 en de inventaris voor NLG 5.844 verkocht. De NOACH I zal de lading van het schip naar Nederland vervoeren.

Afbeelding
Datum 26 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 juni. Volgens particulier bericht was het Nederlandse schip NOACH I, kapt. v.d. Schaft, 24 juni van Batavia naar Nederland vertrokken.

Afbeelding
Datum 01 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 mei. Daar onze markt in dezelfde flauwe en lusteloze toestand verkeert als laatst gemeld werd, is er omtrent vrachten weinig bijzonders mede te delen en bepaalden de afdoeningen van Nederlandse schepen gedurende deze veertien dagen zich tot de ALBLASSERDAM, Rotterdam, NLG 50,- suiker, NLG 50 à 60,- koffie, op de noord- en zuidkust te laden; en NOACH I, Amsterdam, NLG 47,50 tabak, NLG 55,- à 58,- koffie, te Batavia te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, behalve die in het vorige bericht vermeld: INDIA, MAASNYMPH, stomer MADURA.

Afbeelding
Datum 05 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 mei. Vrachten. Men kan geen noemenswaardige verandering in de vrachtenmarkt vermelden. Naar Nederland werd niets afgedaan en is er niets in de markt. Naar het Kanaal werd een scheepje in de roes bevracht voor stroopsuiker. Om suiker uit de nieuwe oogst te laden werd een handig vaartuig tot GBP 2.- opgenomen. Naar Amerika had een bevrachting plaats tot GBP 2.- voor koffie van Batavia en Padang naar New York, terwijl voor een kleine lading suiker naar Boston een geschikt schip werd afgesloten. Naar Australië wordt geen ruimte gevraagd. Kustvrachten bleven stil. De 14e juni houdt de marine inschrijving voor de overvoer van Onrust van 600 tons steenkolen naar Singkei (Sumatra’s westkust) en 300 tons naar Telok Betong, schepen dienen de 1e juli beschikbaar te zijn. Stoomschepen ondervinden veel moeite in het bijeenkrijgen van voldoende lading. Het Nederlandse schip TWEE GEZUSTERS werd opgenomen tot GBP 1.150 in eens voor stroopsuiker uit de Oosthoek naar het Kanaal voor order.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, A.H. VAN TIENHOVEN SR., JOHANNES, MARY, JAN VAN HAAFTEN, KINDERDIJK, FERDINAND EN LOUIS, BETSY EN ARNOLD, BESTEVAER, BATAVIER, HENRIETTE ADRIANA, EMMA, SLIEDRECHT, DORDRECHT II, GEBROEDERS SMIT, NOACH I, BATOE BASSIE, STAD MIDDELBURG en TROMP.

Afbeelding
Datum 14 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 juni. De scheepsruimte is zeer toegenomen en buiten verhouding tot de ogenblikkelijke behoefte. Sedert de laatste mail vonden geen afsluitingen plaats, maar de laatste bevrachtingen toonden een kleine verhoging aan.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, A.H. VAN TIENHOVEN SR., JOHANNES, MARY, JAN VAN HAAFTEN, KINDERDIJK, FERDINAND EN LOUISE, BETSY EN ARNOILD, BESTEVAER, BATAVIER, HENRIETTE ADRIANA, EMMA, SLIEDRECHT, DORDRECHT II, GEBROEDERS SMIT, NOACH I, BATOE BASSIE, STAD MIDDELBURG, en TROMP.

Afbeelding
Datum 22 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 juni. Vrachten. Gedurende de laatste 14 dagen was de stemming zeer lusteloos en is alleen de opname van enige ruimte voor gouvernements-koffie naar Nederland te vermelden tot NLG 30 per last. Voor het Kanaal, Amerika of Australië bestaat geen vraag. Kustvrachten zonder afdoeningen. De overvoer van 600 tons kolen naar Singkei en 300 tons naar Telok Betong werd aan de laagste inschrijver gegund tot NLG 20,40 per ton. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: EMMA NLG 30 voor 13.000 picols Factorij-koffie van Tjilatjap naar Rotterdam; BESTEVAER NLG 30 Factorij-koffie, NLG 30 suiker, NLG 40 huiden, NLG 35 thee van Cheribon en Batavia naar Amsterdam; stoomschip PRINSES AMALIA NLG 65 voor koffie, NLG 70 tabak, NLG 100 indigo naar Amsterdam; KINDERDIJK NLG 30 voor 16.000 picols Factorij-koffie van de Noordkust en uit de Oosthoek naar Rotterdam; stoomschip OVERIJSSEL NLG 60 voor koffie, NLG 60 à 70 tabak, NLG 90 indigo en huiden, NLG 86 à 90 specerijen naar Rotterdam; stoomschip ARIADNE ligt aan tot NLG 60 voor koffie naar Rotterdam; JAN VAN HAAFTEN 16.000 picols Factorij-koffie tot NLG 30 en tin tot 1/4e van dit vrachtcijfer op de Noordkust naar Rotterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, A.H. VAN TIENHOVEN SR., JOHANNES, MARY, FERDINAND EN LOUIS, BETSY EN ARNOLD, BATAVIER, HENRIETTE ADRIANA, SLIEDRECHT, DORDRECHT II, GEBROEDERS SMIT, NOACH I, BATOE BASSIE, STAD MIDDELBURG, TROMP en GROEN VAN PRINSTERER.

Afbeelding
Datum 14 januari 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 januari. Volgens bij de reder ontvangen bericht is het Nederlands schip NOACH I, kapt. Van der Schaft, van Batavia naar Amsterdam, gisteren te Scilly wegens aanhoudende oostenwind binnen gelopen; aan boord is alles wel.

Afbeelding
Datum 24 februari 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 februari. Volgens bij de rederij ontvangen telegram is het Nederlandse schip NOACH I, kapt. Van der Schaft, de 22e dezer te Samarang aangekomen.

Afbeelding
Datum 02 april 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 maart. Vrachten. Sinds de laatste mail kwam er weinig verandering in de toestand van de markt. De stemming blijft vast, doch de vraag beperkt; arrivementen zijn van geringe betekenis, zodat geen vermeerdering van de onbevrachte vloot waar te nemen is. Naar Nederland heerst gebrek aan zwaar goed; slechts waren enige duizenden picols suiker te bekomen, doch licht goed blijft in de Oosthoek verkrijgbaar. Naar het Kanaal wordt ruimte gezocht voor stroop en ook voor enige restanten droge suiker, doch ontbreekt het aan passende scheepjes. Afdoeningen bleven dientengevolge beperkt tot die van een enkel schip voor stroopsuiker en van een ander, thans nog te Soerabaija liggende, om te Padang kopra te laden. Naar Amerika bestond geen vraag. Naar Australië werden weer drie kleine schepen opgenomen, het ene voor Melbourne, de anderen voor Sydney. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen zijn; stoomschip KONINGIN EMMA, NLG 90 koffie, NLG 80 tabak, NLG 110 huiden, NLG 80 thee, en TELANAK NLG 40 suiker, naar Amsterdam; stoomschip DRENTHE Ffrs. 95 suiker naar Marseille, NLG 87,50 koffie, NLG 75 tabak, NLG 80 thee, NLG 110 huiden naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: OTTOLINA, MAIBIT, NOACH I, RUDOLPHINE, AGATHA en IJMUIDEN.

Afbeelding
Datum 12 april 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 maart. Vrachten. Terwijl het aantal beschikbare schepen afneemt, is er weinig omgegaan. Sedert de laatste mail vonden geen afsluitingen plaats.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: OTTOLINA, MAIBIT, NOACH I, RUDOLPHINE, AGATHA en IJMUIDEN.

Afbeelding
Datum 17 april 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 maart. Vrachten. De vaste stemming waarin de markt verkeerde bleef ook gedurende de laatste dagen aanhouden, doch is het aantal plaats gevonden afdoeningen ook ditmaal weer slechts zeer gering. Arrivementen bepaalden zich tot een enkel schip en is het aantal disponibele schepen dus opnieuw minder geworden. Naar Nederland wordt tevergeefs ruimte aangeboden. Naar het Kanaal zijn enige schepen van klein charter benodigd voor droge suiker; voorts wordt ruimte gezocht voor stroopsuiker. Naar Amerika zou een klein schip te plaatsen zijn voor koffie uit de laatste veiling. Naar Australië kwam een afdoening tot stand tot GBP 1.7/6 voor suiker naar Melbourne. Kustvrachten: op 26 dezer wordt door de Marine een inschrijving gehouden voor het transport van 300 ton kolen van Soerabaija naar Letti en 400 ton van Purmerend naar Kalmoa. Voor rijst van Saigon naar Java wordt een scheepje van 10.000 picols gezocht en men zou circa NLG 1 per picol willen aanleggen. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip CONRAD, NLG 90 koffie, NLG 80 tabak, NLG 110 huiden, NLG 80 thee, suiker en rijst, NLG 40 tin naar Amsterdam; IJMUIDEN GBP 2.1/5 per ton ingenomen gewicht Oosthoek te laden naar het Kanaal.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, NOACH I, RUDOLPHINE en AGATHA.

Afbeelding
Datum 26 april 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 21 maart. Vrachten. Schepen van passend charter zijn zo goed als niet meer beschikbaar.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, RUDOLPHINE, NOACH I en AGATHA.

Afbeelding
Datum 01 mei 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 maart. Gedurende de afgelopen 14 dagen bleef de vrachtenmarkt opnieuw het kenmerk dragen van een vaste stemming en heerste zelfs, als gevolg van het zoeken naar scheepsruimte door sommige kopers in de laatste Padang-veiling, iets meer levendigheid. Daar de veiling echter slechts zeer klein is geweest, zal niet veel ruimte meer daarvoor nodig zijn. Arrivementen waren ook nu weer slechts zeer beperkt, doch verscheidene schepen worden dagelijks verwacht, en al is hun concurrentie voorlopig nog weinig te duchten, omdat ze nog lossen moeten, toch mag niet uit het oog verloren worden dat nog maar zeer weinig product te verschepen is, en geen levendige vraag verwacht mag worden vóór het binnenkomen van de nieuwe oogst. Nederland deelde niet in de kleine beweging, door de Padang koffieveiling te weeg gebracht, en werd ook anders in die richting te vergeefs emplooi gezocht. Aanvoeren van koffie uit de nieuwe oogst langzaam beginnende binnen te komen en nog vrij wat uit de vorige oogst ter verscheping gereed liggende, zou het niet te verwonderen zijn indien de Factory spoedig in de markt kwam, wat wel eens zeer gunstig op de vrachtkoersen zou kunnen influenceren, daar Nederlandse schepen momenteel schaars zijn. Naar het Kanaal bleven de koersen onveranderd; voor stroopsuiker kwam een charter tot stand tot GBP 2.15/- ingenomen gewicht en voor droge suiker wordt onderhandeld op de basis van GBP 3. Het zij hier echter nogmaals herhaald, dat nog slechts betrekkelijk kleine hoeveelheden van beide producten te verschepen zijn. Naar Amerika werden een paar schepen opgenomen tot GBP 3 voor koffie van Padang, ten aanzien van het kleine restant van de laatste veiling wordt nog op instructies gewacht. Naar Australië vond een klein scheepje plaatsing tot GBP 1.5/- voor Sydney, sindsdien bood men GBP 1.7/6 voor een groter schip, dat echter weigerde. Stoomschepen: Door een van de geregelde lijnen werd 90 francs voor suiker naar Marseille geaccepteerd. Kustvrachten met levendige vraag voor zout naar de Zuidkust. Voor het transport van Gouvernements kolen naar Leti en Kalmoa deden zich geen reflectanten op. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: naar Amsterdam stoomschip PRINS HENDRIK NLG 90 koffie, NLG 80 tabak, suiker en thee, NLG 120 indigo; NOACH I, naar het Kanaal GBP 2.15/- stroopsuiker per ton ingenomen gewicht, te laden in de Oosthoek; ANTOINETTE naar New York GPB 3./- koffie en GPB 3.7/6 licht goed van Padang. Te Macassar bevracht Nederlands JEANETTE voor een volle lading naar Amsterdam tot NLG 75 koffie en NLG 82 ½ licht goed; ELMINA werd opgenomen voor NLG 19.000 om te Tomboekoe en Gorontale naar Amsterdam te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, RUDOLPHINE, BARON VAN PALLANDT en AGATHA.

Afbeelding
Datum 10 februari 1882
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Padang, 4 februari. Het stoomschip GRAAF VAN BIJLANDT, kapt. Swart, is een etmaal later dan bepaald was, van hier naar Batavia vertrokken. Omtrent dit oponthoud deelt men ons het volgende mede:
De GRAAF VAN BIJLANDT had, van Batavia naar herwaarts bestemd, op die reis tot buiten Straat Sunda gesleept het Nederlandse fregatschip NOACH, welk schip, tegen de west-moesson op, de straat niet wilde uitgaan. Bij die sleeppartij was de van staaldraad vervaardigde sleeptros gebroken. Na het schip buiten Straat Sunda losgelaten te hebben, was de reis naar Padang vervolgd en van hier weder naar Atjeh en terug, zonder dat iets aan de schroef was ontdekt. Daags voor het vertrek echter, tegen de avond, bemerkte de stuurman, dat er een stuk stalen tros van de schroef uithing en bij onderzoek bleek, dat een belangrijke hoeveelheid daarvan zich om dat gedeelte der schroefas had gewonden, hetwelk buiten de werkbus aan de achtersteven uitsteekt. Om dit te klaren en tevens goed te onderzoeken, of er ook enig letsel aan schroef of schroefas was ontstaan, is de GRAAF VAN BIJLANDT 24 uren later vertrokken.

Afbeelding
Datum 12 mei 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 mei. Volgens bij de rederij ontvangen telegram is het Nederlandse schip NOACH I, kapt. Van der Schaft, van Rotterdam te Batavia aangekomen.

Afbeelding
Datum 20 juni 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten stil. Het Nederlandse schip NEREUS ligt aan, NLG 100 per last arak naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAAL, JOHAN THEODOR, KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I en CORNELIS SMIT.

Afbeelding
Datum 26 juni 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 mei. Sedert 8 dezer is in de stand van vrachten op Java wel is waar geen in het oog lopende verandering gekomen, maar de positie is ten gevolge der arrivementen van de laatste dagen toch minder sterk, en wanneer ook mogelijk voor disponibele handige jeugdige scheepjes nog betrekkelijk volle koersen, dat wil zeggen, zoals wij die nu sedert enige tijd hebben kunnen noteren, te bedingen zouden zijn, de toestand zoals die is, wettigt daarom toch de veronderstelling niet dat die koersen zich tot aan het begin van de nieuwe oogst staande zouden kunnen houden. Tenzij een groot gedeelte der laatst aangekomen schepen naar vreemde havens verzeilt, of tenzij nog meer product te verschepen is dan kan worden nagegaan, meent men dat ook dat men zich moet prepareren op enige daling voor mogelijk nog tot stand te komen charters. Naar Nederland begint de benedenwaartse richting nu reeds voelbaar te worden. De NEREUS, die dezer dagen aangelegd werd, verkreeg voor arak nog ongeveer dezelfde cijfers als waartoe het hele jaar afgescheept werd, doch kleine partijen koffie en ook wat andere particuliere lading, die echter slechts voldoende zouden zijn voor een klein schip, zouden alleen te verkrijgen zijn ten koste van concessies wat betreft de vracht. Naar het Kanaal werd ruimte opgenomen voor droge suiker; naar beweert wordt zijn voor dit artikel thans geen schepen meer nodig, doch is dit misschien wat overdreven voorgesteld; ook voor stroopsuiker, die echter momenteel niet aan de markt is, zal wellicht nog enige ruimte te plaatsen zijn. Naar Amerika kwamen geen afdoeningen tot stand, doch een der naar het Kanaal opgenomen schepen, heeft de optie New York of Boston, en is het niet geheel onmogelijk dat daarvan gebruik gemaakt zal worden. Naar Australië, hoewel geen geprononceerde vraag daarheen bestaat, zouden vermoedelijk toch wel enige handige scheepjes emplooi kunnen vinden. In kustvrachten is niets omgegaan; vermoedelijk zou tin van Banca naar Batavia of Samarang verkrijgbaar zijn, doch de condities zijn van dien aard dat alleen kusters daarop zouden kunnen reflecteren. Zout is voorlopig onverkrijgbaar. Stoomschepen hebben even goed als zeilers over het algemeen aan gebrek aan lading te leiden en ondervinden grote moeilijkheden. Bevracht naar Amsterdam het stoomschip PRINS HENDRIK NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, NLG 40 tin.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAAL, JOHAN THEODOR, KOSMOPOLIET III, OCEAAN,
NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBR. SMIT, ELIMINA, MINA.

Afbeelding
Datum 04 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 mei. Vrachten. Doordien de onlangs besproken scheepsruimte voldoende zal zijn om de nog voorhanden restanten van de laatste suikeroogst te verzenden, was de markt stil. De nieuwe suiker wordt tegen eind juni of begin juli verwacht, maar de eerste leveringen zullen hoofdzakelijk per stoomschip worden verzonden, zodat eerst tegen eind augustus een geregelde goede vraag kan worden tegemoet gezien. Van Padang naar New York zou nog een klein schip emplooi kunnen vinden.
Bevracht werden de volgende Nederlandse schepen: BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAAL, ligt aan voor Nederland, nam koffie à NLG 65 en cassia à NLG 85 per last naar Nederland; JOHAN THEODOR van Macassar en Batavia naar New York, voor koffie en licht goed à GBP 65/-.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBR. SMIT, ELMINA en MINA.

Afbeelding
Datum 08 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 juni. Vrachten. In aansluiting met het bericht van 20 mei valt slechts weinig nieuws te melden. Het aantal bevrachtingen dat sedert tot stand kwam is uiterst beperkt en van vraag naar scheepsruimte was niets te bespeuren. Voor schepen die reeds gereed zijn of dit spoedig zullen worden, is dit weinig troostrijk; voor hen zal weinig anders overschieten dan kalm te wachten, maar overigens is de positie niet bepaald ongunstig, want het aantal onbevrachte schepen is niet toegenomen en uit de nieuwe oogst begint reeds suiker af te komen. Voor zeilschepen blijft intussen het streven der exporteurs, om met hun suiker zo vroeg mogelijk aan de markt te komen en het daaruit voortvloeiende veelvuldige gebruik van stoomschepen, van zeer schadelijke invloed; ook dit jaar worden hier weer vrij wat vreemde boten onder charter verwacht, en zal vermoedelijk het grootste gedeelte der eerste nieuwe suiker daarmee verscheept worden. Bij Gouvernements circulaire is bekend gemaakt dat de havengelden voortaan zullen berekend worden over de inhoud der schepen zoals die in kubieke meters in de scheepspapieren uitgedrukt is, op basis van 16 2/3 Nederlandse centen per kubieke meter of, bij schepen die niet gemeten zijn naar het systeem van Morson, naar de inhoud in tonnen zoals die in de scheepspapieren is uitgedrukt, de tonnen te herleiden tot kubieke meters door vermenigvuldiging met 2.83. Naar Nederland is de BARON VAN PALANDT VAN ROZENDAAL in lading gelegd op koffie, cassia en tabak, maar is nog geen vol schip; overigens is lading voor Nederland moeilijk te verkrijgen, en wat in de eerste tijd voor die bestemming disponibel mocht komen zal ongetwijfeld bij de aanleggende schepen gemakkelijk onder te brengen zijn. Naar het Kanaal zullen alleen nog kleine partijen suiker, die door thans ladende schepen achter gelaten worden, aan de markt komen; ook voor stroopsuiker zou nog wel een klein vaartuig van circa 6.000 picols capaciteit te plaatsen zijn. Naar Amerika werd een schip opgenomen voor een gedeeltelijke lading koffie van Macassar naar New York, met faculteit om verder te Batavia op te vullen. Naar Australië kwamen geen afdoeningen tot stand. In kustvrachten is wederom niets omgegaan; zout is onverkrijgbaar en voor rijst van Saigon of Bangkok naar Java bestaat eveneens geen behoefte aan ruimte. De laatst gesloten bevrachtingen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip GELDERLAND, NLG 85 koffie, NLG 80 tabak, NLG 120 indigo, naar Rotterdam; stoomschip CELEBES, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, NLG 40 tin, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBR. SMIT, ELMINA, MINA, CORNELIA.

Afbeelding
Datum 23 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 17 juni. Vrachten. In de positie is sedert het bericht van 3 dezer geen verbetering gekomen. Ten gevolge van de aanhoudende zware regens hebben de suikerfabrieken het werk geheel en al moeten staken en is niet te voorzien wanneer het weer hervat zal kunnen worden; de invloed die dit op de loop van vrachten in het algemeen moet uitoefenen springt dadelijk in het oog, want van de afvoer van het product en daaruit voortspruitende behoefte aan scheepsruimte kan nu slechts in beperkte mate sprake zijn. Men ziet de aankomst van naar Port Said voor orders gecharterde boten dan ook niet geheel gerust tegemoet, want de kans, bijna zelf de waarschijnlijkheid bestaat dat de suiker die zij bestemd waren te laden,nog niet disponibel zal zijn;- en in verband daarmede wordt op zeilschepen voor Europa, die spoedig zouden moeten laden, in het geheel niet gerefelecteerd. Natuurlijk wordt ook de afvoer van koffie door de aanhoudende regens belemmerd, zodat de factorij veel moeite heeft aan de bestaande contracten te voldoen en voorlopig nog geen schepen voor dat artikel nodig zal hebben. Naar Nederland kwamen geen nieuwe afdoeningen tot stand. De BARON VAN PALLANDT VAN ROZENDAAL verkreeg de toezegging van een flinke partij koffie te Pangool en Patjitan tot NLG 70 en kan nu beschouwd worden een vol schip te zijn; de NEREUS is ook zo goed als vol, maar van vraag naar meer ruimte is niets te bespeuren. Voor koffie en licht goed van Macassar kon intussen een schip van matige grootte geplaatst worden en wordt nu voor een soortgelijke lading een tweede schip gezocht. Naar Het Kanaal werd een juist passend scheepje opgenomen voor een restant stroopsuiker van Tagal en Pecalongan; het daarvoor bedongen vrachtcijfer is bij uitzondering hoog en mag niet tot maatstaf dienen voor andere eventuele charters. Voor droge suiker wordt geen ruimte gezocht. Naar Amerika was niets aan de markt. Naar Australië zijn twee handige scheepjes opgenomen, en zouden ook nog wel een paar andere vaartuigen van matige grootte daarheen te plaatsen zijn. In kustvrachten is wederom niets omgegaan. Hoewel alleen stoomschepen van de geregelde lijnen aan de markt zijn, ondervinden zij toch zeer veel moeite om lading te bekomen. De laatst gesloten Nederlandse bevrachtingen zijn: stoomschip PRINSES MARIE, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 110 huiden, NLG 120 indigo, naar Amsterdam; stoomschip DRENTHE, NLG 85 koffie, NLG 80 tabak, NLG 120 indigo, naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, HELENA, JAN VAN HAAFTEN.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 juli. Vrachten. Sedert het vorig bericht van 17 juni is er in de ongunstige toestand van de markt geen verbetering gekomen, evenmin als in de weersgesteldheid, en het valt niet langer te ontkennen dat zich tekenen voordoen van een naderende crisis, die slechts ongunstige gevolgen kan hebben, wanneer zij werkelijk tot uitbarsting komt. Waar dagelijks buien vallen aan stortvloeden gelijk, waar in het Kedirische een overstroming plaats heeft zoals men zich niet herinneren kan ooit te hebben bijgewoond, en het verkeer per spoor in de Oosthoek gestaakt moest worden, omdat de aarden dammen dreigden te bezwijken, daar kan van geen afwerken der oogsten, nog minder echter van afvoer van producten sprake zijn, en indien dan, zoals dit thans het geval is, veel onbevrachte schepen reeds lang op lading liggen te wachten en dagelijks nieuwe arrivementen gemeld worden, dan is vrees ten opzichte van de naaste toekomst alleszins gewettigd. De toestand wordt dan ook als hoogst zorgwekkend beschouwd en een plotselinge daling van vrachten tot ver beneden het middelmatige is te voorzien, indien niet zeer spoedig verandering in de weersgesteldheid komt. Ook op de kwantiteiten product die Java voortbrengt zullen de regens meer dan waarschijnlijk schadelijk werken, want zowel koffie als suiker voor hun verdere bereiding, en tabak om tot volle ontwikkeling te komen, behoeven althans matige droogte, en de vooruitzichten op een overvloedige oogst, waarop aanvankelijk gerekend werd, zijn nu veel minder fraai. Dat onder deze omstandigheden geen vraag naar scheepsruimte bestaat in welke richting dan ook, behoeft wel geen betoog en kwamen dan ook geen charters in de zin die men gewend is aan dit woord te geven tot stand; er werden, behalve de geregelde lijnboten, die natuurlijk onder het algemeen gebrek aan lading geducht te lijden hebben, slechts twee schepen aangelegd, het ene naar Australië, het andere naar Nederland. Voor koffie uit de Padang veiling van 23 juni werd nog geen ruimte gezocht. In kustvrachten bleef dezelfde stilte heersen; de uitbesteding van het banca tin en rijst transport zal de 12e dezer plaats hebben doch zal vermoedelijk alleen door kusters daarvoor worden meegedongen. De laatst gesloten Nederlandse bevrachtingen zijn: stoomschip MADURA, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, NLG 40 tin, naar Amsterdam; stoomschip PRINS FREDERIK, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, NLG 40 tin, naar idem; HELENA accepteerde arak tot NLG 100 en ligt verder in lading naar Nederland.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen; KOSMOPLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MERAPI, OTTOLINA, MARY, MAASNYMPH, MAIBIT.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 juli. Vrachten. Door de meeste afschepers zijn verwacht wordende stoomboten gecharterd. Op de plaats gaat er niets om.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MERAPI, OTTOLINA, MARY, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 juli. Vrachten. Sedert het bericht van 1 dezer kwam in de positie van vrachten op Java geen verandering. De regens bleven, zij het dan ook in minder hevige mate, aanhouden, en heeft de regering zich dientengevolge verplicht gezien, de voor juli en augustus geannonceerde veilingen van Java-koffie een maand te verdagen; voor het weinige product dat toch nog afgevoerd werd is ruimte te over aanwezig, en hoe betrekkelijk gering het aandeel voor suiker gecharterde boten dat reeds aangekomen is tot dusver ook zij, toch heeft men de grootste moeite om aan de aangegane verplichtingen te voldoen. De onbevrachte zeilvloot is daarenboven niet onbelangrijk toegenomen, en in geen opzicht kan de toestand dus geacht worden verbetering te hebben ondergaan. Ware overvloedig product disponibel, en had men slechts te doen met een groot aantal op emplooi wachtende schepen, dan zouden de verwikkelingen in Egypte misschien een vastere stemming te weeg kunnen brengen, doch zoals de zaken liggen vreest men dat zelfs de sluiting van het Suezkanaal op dit ogenblik maar weinig invloed zou uitoefenen. Afdoeningen van zeilschepen, behalve de hieronder vermelde naar Amerika hadden niet plaats; van stoomschepen evenmin, de geregelde lijnboten uitgezonderd. Voor het Banca-contract, dat 12 dezer bij inschrijving werd aangeboden, waren verscheidene reflectanten; voorlopig is het toegewezen aan laagste bieder, een Chinees, die tot NLG 24 per koyang ingeschreven had. De laatst gesloten Nederlandse bevrachtingen zijn: stoomschip PRINS VAN ORANJE NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, NLG 40 tin naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MERAPI, OTTOLINA, MARY, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V, AMSTERDAM, NOACH VI, GEBROEDERS VAN DER. BEEK.

Afbeelding
Datum 04 september 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 juli. Vrachten. De laatst verlopen veertien dagen hebben zich opnieuw gekenmerkt door algeheel gebrek aan vraag naar scheepsruimte van Java en afdoeningen zijn dien ten gevolge niet te melden. Gaf de weersgesteldheid aanvankelijk enige hoop op meer geregelde afvoeren uit het binnenland, de regens die gedurende de vorige week weer gevallen zijn hebben de vooruitzichten daarop weer te niet gedaan, en moet daaraan geweten worden dat van de schepen die onder charter meest naar het Kanaal zijn gearriveerd, en wier belading slechts enigszins kan worden uitgesteld, bijna geen enkel uit de markt genomen wordt. Het aantal schepen dat thans op Java is, hetzij werkelijk onbevracht hetzij onder charter, bedraagt op dit ogenblik niet minder dan 68, wat zelfs onder anders gunstige omstandigheden meer dan waarschijnlijk een verlaging van koersen te weeg zouden brengen; bij een toestand echter, zo abnormaal als men die thans beleeft, is dit getal feitelijk verpletterend, en dit te meer omdat de voornaamste suiker afschepers reeds de grootste moeite hebben om hun gecharterde reeds gearriveerde boten te beladen. Naar Nederland komen nu en dan kleine partijen licht goed aan de markt, doch bij verre niet voldoende om schepen daarop aan te leggen; het merendeel daarvan is bovendien tot afscheep met de geregelde lijnen bestemd. In de noteringen dezer laatsten kwam geen verandering; daar hun koersen alleszins matig genoemd kunnen worden, bestaat dan ook geen aanleiding tot verdere verlaging; alleen agenten van ongeregeld varende boten die als afschepers zelf groot belang hebben bij lage vrachten, spreken van tijd tot tijd van nog lagere cijfers. Omtrent de vermoedelijke loop van zeilvrachten in deze richting valt evenmin iets te zeggen als van die naar het Kanaal. De factory verklaart nog geen scheepsruimte voor koffie nodig te hebben. Voor een kleine lading koffie en licht goed van Padang naar New York wordt naar ruimte omgezien. Voor een kustreis met plus minus 400 tons steenkolen, te Tandjong Priok te laden, wordt een schip gezocht.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MERAPI, OTTOLINA, MARY, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V, AMSTERDAM, NOACH VI, GEBROEDERS VAN DER, BEEK, stoomschip ZUID HOLLAND, stoomschip PRINSES AMALIA.

Afbeelding
Datum 15 september 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 augustus. Vrachten. Op de plaats is niets afgedaan. Afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip PRINSES AMALIA NLG 90 voor koffie, NLG 85 voor tabak, NLG 110 voor huiden, NLG 120 voor indigo, NLG 40 voor tin ( per last), naar Amsterdam, stoomschip ZUID- HOLLAND koffie tot NLG 80 van de Noord- en NLG 90 van de Zuidkust, suiker tot NLG 80 en huiden NLG 110 ( per last), naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: KOSMOPOLIET III, OCEAAN, NOACH I, CORNELIS SMIT, SALATIGA, GEBROEDERS SMIT, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MERAPI, OTTOLINA, MARY, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V, AMSTERDAM, NOACH VI, GEBROEDERS VAN DER BEEK, DELIANE, KANAGAWA.

Afbeelding
Datum 28 september 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 augustus. Vrachten. Op de plaats is weinig afgedaan geworden. De 23e zal de Factorij der Nederlandsche Handelsmaatschappij een inschrijving houden van scheepsruimte voor de overvoer naar Nederland van 110.000 picols gouvernements koffie en tin. Oorlogsmolest op schepen en goederen via Suezkanaal wordt tegen ½ procent verbetering in de premie in polissen van de Vereeeniging van assuradeuren opgenomen. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip INSULINDE naar Amsterdam, NLG 80 voor suiker, NLG 90 voor koffie, NLG 85 voor tabak, NLG 110 voor huiden, NLG 120 voor indigo, NLG 40 voor tin (per last); stoomschip UTRECHT naar Rotterdam, koffie tot 85 van de Noord- en NLG 90 van de Zuidkust, suiker tot NLG 85, huiden tot NLG 110, indigo tot NLG 120 per last; TRIËST naar Amsterdam, NLG 65 voor een volle lading koffie van Batavia.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: OCEAAN, NOACH I, KOSMOPLIET III, CORNELIS SMIT, GEBROEDERS SMIT, SALATIGA, MINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, MARY, OTTOLINA, MERAPI, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V. AMSTERDAM, GEBROEDERS VAN DER BEEK, NOACH VI, DELIANE, KANAGAWA,
A.H VAN TIENHOVEN SR, THORBECKE, SMEROE, DORDRECHT II, JUPITER en WILLEM.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 augustus. Vrachten. De stilte die tot dusver het kenmerk is geweest van de stemming van onze vrachtenmarkt, werd in de laatste dagen afgebroken, doordat verschillende afdoeningen tot stand kwamen, doch wel verre van plaats te maken voor een gezonde vraag, is in de positie niets veranderd en blijft de toestand even ongunstig als tijdens uitgifte van het vorige bericht. Het seizoen kan intussen nu als geopend beschouwd worden, en wel wat Nederland betreft, door de inschrijving de 15e dezer door de Factorij tegen de 23e dezer aangekondigd en waarvan de afloop is als volgt.
voor maximum 15.000 picols:
Amst. Rott. Dordr. Middelb Schied
KOSMOPOLIET III NLG 61,85 61,80 61,80 61,80 61,50
OCEAAN NLG 62,49 - - - -
NOACH I NLG - 62,49 - - -
CORNELIS SMIT NLG 62,50 60,00 60,00 62,50 60,00
SALATIGA NLG - 58,25 58,25 - 58,25
GEBROEDERS SMIT NLG 60,00 62,50 62,50 60,00 60,00
MINA NLG 62,50 60,00 60,00 60,00 60,00
CORNELIA NLG 60,00 62,50 62,50 60,00 62,50
JAN VAN HAAFTEN NLG 67,49 - - - -
MERAPI NLG 61,80 - - - -
MARY NLG - 54,95 - - -
MAASNYMPH NLG - 69,75 - - -
MAIBIT NLG 69,75 - - - -
NOACH V NLG - 69.99 - - -
AMSTERDAM NLG 70,00 72,50 72,,50 72,50 72,50
NOACH VI NLG 80,00 79,50 80,00 80,00 80,00
GEBROEDERS VAN DER BEEK NLG 57,50 57,50 57,50 57,50 57,50
THORBECKE NLG 61,80 62,80 63,80 - 64,80 WILLEM NLG 64,75
OTTOLINA en KANAGAWA schreven in voor geheel schip en kwamen derhalve niet in aanmerking.
Over het algemeen was de zienswijze omtrent een naar omstandigheden billijk cijfer vrijwel dezelfde; slechts enkele schepen hadden tot nogal afwijkende koersen of voor gehele ladingen ingeschreven. De limite der Factorij, die na afloop der inschrijving bekend werd gemaakt, bleek geweest te zijn NLG 57,50 waartoe alleen had ingeschreven GEBROEDERS VAN DER BEEK, die opgenomen werd, evenals de MARY, het enige schip dat beneden de limite en wel tot NLG 54,95 ingeschreven had. Onmiddellijk na de afloop verklaarde de Factorij tot laatstgenoemd cijfer in de markt te zijn en accepteerden toen nog de CORNELIS SMIT, de KOSMOPOLIET III, NOACH I, de OCEAAN, de JAN VAN HAAFTEN en de MERAPI en na opname door de Factorij verkreeg de KOSMOPOLIET III van particulieren circa 3.000 picols koffie tot NLG 60. Weinige dagen voor de inschrijving had het Nederlands schip TRIËST, 208 tons, voor een volledige lading particuliere koffie afgesloten tot NLG 65, Batavia naar Amsterdam. Bijlading blijft uiterst schaars, en al mag verwacht worden dat dit naarmate wij later in het seizoen komen gaandeweg zal verbeteren, de grote hoeveelheden die benodigd zullen zijn om de nu aangelegde schepen op te vullen laten weinig hoop op redelijke cijfers. De gouvernements koffieoogst wordt thans geschat op 881.400 picols, waarvan sub 30 juni 87.661 picols, naar de afscheepplaatsen waren afgevoerd. Naar het Kanaal werd het seizoen geopend door de PALLAS, 597 ton, ijzer, hoogste klasse, die de markt met zijn charter tot GBP 2.5/- van de Zuidkust, Cadix voor orders naar het Verenigd Koninkrijk of continent tussen Bordeaux en Hamburg en opties Oost- en Middellandse Zee tot 3/6 extra, zeer zeker geen goed heeft gedaan. Van vraag in deze richting is hoegenaamd geen sprake; slechts door de schepen vast in handen te geven zou men misschien tot zaken kunnen komen, maar zelfs dan zou men met zeer lage cijfers genoegen moeten nemen. De positie is zo, dat op dit ogenblik zelf noteringen slechts bij benadering te geven zijn, want de eerste afdoening van de Noordkust kan even goed tot stand komen tot GBP 1.15/- als tot GBP 2. Eigenlijk heeft laatstgenoemd cijfer maar weinig kans, want hoewel het door werkelijk onbevrachte schepen geweigerd moet zijn, wordt toch verzekerd dat de disponenten van een anders passend scheepje dat in Europa op speculatie was bevracht, het tevergeefs tot die vracht hebben aangeboden. Natuurlijk mag verwacht worden dat in deze abnormale toestand verandering zal komen, doch wanneer dat plaats zal hebben is moeilijk vooruit te zeggen, omdat dat voor een groot gedeelte af zal hangen van vraag naar scheepsruimte in naburige havens. Naar Amerika werd afgesloten naar New York voor koffie van Batavia en Padang tot GBP 2.12/6. Suiker is niet aan de markt. Naar Australië kwamen twee afdoeningen tot stand. Vrachten in die richting zijn bij de moeilijkheid om ander emplooi te bekomen zeer gezocht. Kustreizen zonder afdoeningen.
De laatst gesloten bevrachtingen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip KONINGIN EMMA NLG 90 koffie NLG 80 suiker, NLG 110 huiden, NLG 120 indigo, naar Amsterdam; MARY NLG 54,95 voor 15/m picols koffie naar Rotterdam; GEBROEDERS VAN DER BEEK NLG 57,50 idem naar Dordrecht; OCEAAN, JAN VAN HAAFTEN en MERAPI elk NLG 54,95 voor idem naar Amsterdam; NOACH I en CORNELIS SMIT elk NLG 54,95 voor idem naar Rotterdam; KOSMOPOLIET III NLG 54,95 voor idem naar Schiedam, en accepteerde verdere 3.000 picols koffie van particulieren tot NLG 60, te Batavia te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, SALATIGA, MINA, CORNELIA, OTTOLINA, MAASNYMPH, MAIBIT, NOACH V, AMSTERDAM, NOACH VI, DELIANE, KANAGAWA, A.H.VAN TIENHOVEN SR, THORBECKE, SMEROE, DORDRECHT II, JUPITER, WILLEM, LICHTSTRAAL, stoomschip CONRAD, stoomschip NOORD-HOLLAND.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 augustus. Volgens een particulier telegram is het schip NOACH I, kapt. De Looze, behouden op Java aangekomen.

Afbeelding
Datum 26 september 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 18 augustus. Vrachten. De markt verkeert in vaste stemming, ofschoon er steeds meer en meer schepen aankomen. Er kwamen echter geen afsluitingen van Nederlandse schepen tot stand.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: AMSTERDAM, ELMINA, MARIA, LOTUS, MARY, NOACH V, NOACH I en MERAPI.

Afbeelding
Datum 28 september 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 augustus. Vrachten. De markt bleef vast en de vloot nam matig toe. Naar Nederland lag een schip aan met arak en licht goed ter opvulling. De Factorij was, niettegenstaande de zeer grote hoeveelheid disponibele koffie, niet aan de markt en hield zich teruggetrokken. Voor de Zuidkust werd een schip tot NLG 70 opgenomen. Naar het Kanaal hadden enige afdoeningen plaats en is GBP 2.10-/ voor eerste klasse schepen nog te bedingen; voor schepen, die niet geheel eerste klasse hebben, werd de extra assurantie-premie van de vracht afgetrokken. Naar Amerika ging niets om en heerst ook geen vraag. Naar Austrtalië werd een schip opgenomen voor suiker in één haven te laden naar Melbourne tot GBP 1.7/6, zijnde Sh.5/- hoger dan de laatste afdoening, doch ook naar deze bestemming werd geen ruimte meer gevraagd.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: Nederlands-Indisch TWEE VRIENDEN NLG 70 vol Factorij-koffie naar Schiedam; stoomschip PRINS HENDRIK NLG 90 koffie, NLG 100 huiden, NLG 120 indigo naar Amsterdam en Ffrs 120 indigo naar Marseille; stoomschip PRINS VAN ORANJE dezelfde koersen en bestemming.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: AMSTERDAM, MARIA, LOTUS, MARY, NOACH V, NOACH I, MERAPI enb SOERABAIA en de stoomschepen MADURA, GELDERLAND, DRENTHE en PRINSES WILHELMINA.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 september. Vrachten. De markt blijft in vaste stemming verkeren, ofschoon er steeds meer en meer schepen aankomen. De Nederlandse stoomschepen GELDERLAND en DRENTHE boekten koffie van de zuid- en noordkust tot NLG 90, thee NLG 80, tin NLG 40, en huiden NLG 100 per last naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: AMSTERDAM, ELMINA, MARIA, LOTUS, MARY, NOACH V, NOACH I, MERAPI en SOERABAYA.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 oktober. Het schip NOACH I, kapt. De Looze, is te Soerabaja aangelegd voor koffie voor NLG 70 per 1.800 kilo bruto en voor tabak à NLG 40 per 800 kilo bruto, alles uitleverend gewicht volgens tarief van de Nederlandsche Handel Maatschappij.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 september. Vrachten. Sedert de uitgifte van het bericht van 24 september bleef de stemming van de markt onveranderd en nam de vloot matig toe. Naar Nederland was de vraag naar schepen voor koffie nogal levendig, daar de Factorij na lang aarzelen aan de markt kwam en besloot de gevraagde vracht van NLG 70 te betalen. Naar het Kanaal werd een schip opgenomen tot geheime koers en blijft nog steeds vraag heersen voor eerste klasse schepen; de disponibele scheepsruimte is echter gering. Naar Amerika noch naar Australië hadden afdoeningen plaats en er heerst ook geen vraag naar deze bestemmingen. Naar de Perzische Golf werd voor het eerst sedert de maand november een schip opgenomen tot NLG 1,50 per pikol met suiker van de Noordkust.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: MERAPI NLG 70 volle lading Factorij-koffie van de Oostkust naar Amsterdam; LOTUS NLG 70 dito naar Middelburg; SOERABAIJA NLG 70 dito naar Dordrecht; MARIA NLG 70 dito van Passaroean naar Rotterdam; AMSTERDAM NLG 70 voor 20.000 pikols Factorij-koffie van Samarang naar Amsterdam. Verder ligt aan stoomschip MADURA NLG 90 koffie, NLG 100 huiden, NLG 120 indigo naar Amsterdam, en Ffrs 90 koffie en Ffrs 120 indigo naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NOACH I, NOACH V, MARY en PRINSES WILHELMINA, en de stoomschepen BATAVIA, PRINSES AMALIA en PRINSES WILHELMINA.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 september. Vrachten. De markt is zeer vast en zijn van de hieronder vermelde schepen nog maar zeer weinige beschikbaar, aangezien het merendeel reeds elders werd gecharterd. Het Nederlandse schip NOACH V laadt 20.000 pikols Gouvernements-koffie tot NLG 70 per last naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NOACH I, MARY, PRINSES WILHELMINA en JOHAN THEODOOR.

Afbeelding
Datum 09 november 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 oktober. Vrachten. Sedert het laatste bericht bleef de markt vast en bestond er goede vraag, doch was het aantal afdoeningen zeer gering wegens gebrek aan schepen. Naar Nederland kwam particuliere lading aan de markt en kon men een schip aanleggen voor arak en een voor koffie en tabak en werd voor koffie het vroeger door de Factory betaalde cijfer van NLG 70 bedongen. De Factory zelf gelukte het tot NLG 65 ruimte te verkrijgen en werd dus de veronderstelling, uitgesproken in het laatste bericht, bewaarheid. Het is een vreemd verschijnsel vrachten te zien dalen bij een zeer gering aantal schepen en bij de enorme hoeveelheid Gouvernements-koffie, welke thans ter verscheping gereed ligt. Daar voor het meerdere boven 25.000 pikols de Factory tot NLG 60 terecht kwam, zal ook dit aannemen zeker niet zonder invloed op de volgende afdoeningen blijven.
Naar het Kanaal bestaat goede vraag, maar wegens gebrek aan schepen werd niets afgedaan. Naar Amerika werd voor koffie ruimte opgenomen tot GBP 2.17/6, hetwelk een verhoging van Sh.7/6 aantoont met de laatste afdoening. Meer ruimte wordt gevraagd. Naar Australië bestaat vraag, maar waren de geoffreerde cijfers te laag om tot zaken te leiden.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: naar Amsterdam: stoomschip C. FELLINGER NLG 75 à 80 koffie, NLG 100 huiden; NOACH I ligt aan, NLG 70 particuliere koffie, NLG 40 tabak, JOHAN THEODOOR, BESTEVAER en SMEROE elk NLG 65 vol Factory-koffie, de stoomschepen PRINSES AMALIA en SOENDA elk NLG 90 koffie, NLG 100 huiden, NLG 120 indigo en Ffrs 90 voor koffie naar Marseille. Naar Rotterdam: MARY NLG 65 voor 25.000 pikols en NLG 60 voor 7.000 pikols Factory-koffie van de Noordkust; stoomschip ZEELAND NLG 90 koffie, NLG 100 huiden, NLG 80 thee; NOACH VI NLG 65 voor 25.000 pikols en NLG 60 voor 5.000 pikols Factory-koffie.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MINA, THORBECKE IV, BAARN, JUPITER en OTTOLINA, en de stoomschepen KONINGIN EMMA, CONRAD en ZUID-HOLLAND.

Afbeelding
Datum 27 juni 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. A.D. Strumphler, makelaar, presenteert als lasthebbende van zijn principaal, ten overstaan van de deurwaarder J. Dupont Noordbeek, op maandag 21 juli 1884, des namiddags te 3 uur, in het lokaal Frascati in de Nes te Amsterdam, te verkopen het extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast clipper barkschip NOACH, varende onder Nederlandse vlag, laatst gevoerd door kapt. K.F. de Looze, gebouwd in 1857, volgens meetbrief gemeten op 754 registertonnen. Breder bij afzonderlijke inventaris omschreven. Nadere informaties bij genoemde makelaar of bij de cargadoor de Wed. Jan van Wesel en Zoon en Bruinier en Co. Het genoemde clipper barkschip ligt te Amsterdam in het Oosterdok en is inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 01 juli 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 30 juni. Het Nederlandse schip NOACH is uit de hand verkocht aan de heer A.H. Meursing alhier.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 juli. Nu er meer suiker binnenkomt, is de vraag naar scheepsruimte toegenomen en hebben er verscheidene afdoeningen plaats gehad. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: naar Dordrecht JAN VAN HAAFTEN 25.000 pikols Gouvernements-koffie NLG 50 per last, en vult verder op; naar Middelburg ANTONIA volle lading Gouvernements-koffie NLG 50 per last; naar Rotterdam stoomschip BATAVIA koffie NLG 90, huiden NLG 110, indigo NLG 120, thee NLG 70 per last; suiker Sh.50/- of in verhouding hoger, wanneer naar Engeland; naar Amsterdam PRINSES AMALIA koffie NLG 90, huiden NLG 110, indigo NLG 120 per last, suiker GBP 2.10/- per ton.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, NEERLANDS VLAG, MAASNYMPH, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, CONSTANTIA, NOACH III, JOHANNA, BATAVIER, INSULINDE, THORBECKE III, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, THORBECKE I, PRINS HENDRIK, CORNELIA, AMSTERDAM, MERAPI, SLAMAT en NEREUS.

Afbeelding
Datum 09 september 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 september. Volgens een telegram is het Nederlandse schip NOACH V, kapt. Van de Schaft, de 6de september van Shields te Soerabaja aangekomen. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 14 september 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 september. Volgens een particulier bericht vertrok het schip NOACH III, kapt. Kruijt, 4 september van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 05 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 oktober. Volgens particuliere telegram is het schip NOACH VI, kapt. Looijen, de 5e oktober van Newcastle op Java aangekomen.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 september. Vrachten. Sedert de uitgifte van ons vorig bericht kenmerkte zich onze markt door een tamelijk levendige vraag, hoewel het aantal opgenomen schepen niet in verhouding staat tot de disponibele ruimte. Naar Nederland bevrachtte de Factorij wederom een schip van de Noordkust tot de laatst bestede koers, terwijl zij voor een kleine lading van de Zuidkust NLG 5 meer betaalde. Haar behoeften schijnen thans weer vervuld te zijn. Particuliere lading kwam niet aan de markt. Naar het Kanaal bestond goede vraag en werden verscheidene bodems bevracht tot Sh.50/- voor eerste klasse schepen, terwijl bij minder goed geklasseerde vaartuigen de extra assurantiepremie van dit cijfer werd afgetrokken. Ogenblikkelijk heerst er enige kalmte in deze richting. Naar Amerika werd een klein schip opgenomen voor koffie en rijst van Macasser en Batavia tot Sh.50/-. Naar Australië ligt een elders afgesloten bodem in lading. Naar Auckland zijn twee afdoeningen te vermelden van kleine schepen, het ene tot Sh.27/6, het andere tot Sh.30/-.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: CORNELIA NLG 50 volle lading Factorij-koffie van de Noordkust naar Amsterdam; MR. JACOB VAN LENNEP NLG 55 dito van Tjilatjap naar Amsterdam; stoomschip KONING WIULLEM III NLG 85 koffie, NLG 110 huiden, NLG 100 specerijen, NLG 67,50 tabak, NLG 120 indigo naar Amsterdam en Sh.35 suiker voor order; stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX NLG 90 koffie, NLG 70 tabak, NLG 110 huiden, NLG 70 rijst, NLG 75 thee, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, MERAPI, SLAMAT, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V en KOSMOPOLIET III.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 september. Vrachten. Er komen steeds vele schepen aan maar de vrachten houden zich goed staande op de vorige cijfers, zijnde lagere noteringen een gevolg van extra assurantiepremie.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen waren: stoomschip UTRECHT koffie NLG 90, huiden NLG 110, tabak NLG 70, indigo NLG 110, tin NLG 30 per ton naar Rotterdam; MERAPI volle lading Gouvernements-koffie NLG 50 per last naar Amsterdam; SLAMAT volle lading koffie NLG 50 per last voor Gouvernements- en NLG 50 voor particuliere rekening naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III en LOTOS.

Afbeelding
Datum 23 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 september. Vrachten. De levendigheid van de markt, waarvan het bericht van de 6e dezer melding maakte, bleef ook in de laatste twee weken bestaan. De onbevrachte vloot nam weer aanzienlijk toe. Naar Nederland kwam de Factorij weer aan de markt, nam een schip op voor een volle lading en gaf een gedeeltelijke lading aan een ander vaartuig, waarmede haar behoeften voorlopig vervuld waren. Particuliere lading blijft schaars. Naar het Kanaal waren enige bodems bevracht tot de laatst betaalde koers met vermindering van vracht voor extra assurantie-premie en bestaat er nog enige vraag. Naar Amerika is geen vraag, doch de over een week te Padang in veiling te brengen koffie zal enige scheepsruimte uit de markt nemen. Naar Australië en Auckland ging niets om en bestond ook geen vraag.
De enige bevrachting van een Nederlands schip was het stoomschip SUMATRA NLG 90 koffie, NLG 70 tabak, NLG 70 rijst, NLG 110 huiden, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III, MARIA en BAARN.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 oktober. Het Nederlands schip NOACH IV, kapt. Gomes, van Batavia naar IJmuiden is hedennamiddag 2 uur Dover gepasseerd.

Afbeelding
Datum 05 november 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 september. De vrachten naar Het Kanaal houden zich op Sh.50/- niveau goed staande met vooruitzicht op hogere cijfers wanneer er meer product disponibel komt. Lagere cijfers worden door hogere assurantiepremie gecompenseerd. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen waren als volgt: stoomschip SAMARANG koffie tot NLG 90, huiden NLG 110, tabak NLG 70, tin NLG 30 per last naar Rotterdam, en naar Marseille suiker FFR. 50 en kopra Sh.70/- per ton; stoomschip PRINSES MARIE koffie tot NLG 95, huiden NLG 115, kaneel NLG 125 per last van de Zuidkust, huiden NLG 110 en tabak NLG 70 van de Noordkust, naar Amsterdam; BURGEMEESTER SCHORER 25.000 pikols Gouvernements-koffie tot NLG 50 per last naar Middelburg, en ligt in lading.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT,
VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III, LOTOS, MARIA en BAARN.

Afbeelding
Datum 08 november 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 oktober. Vrachten. Sedert het laatste bericht van 20 september bleef de markt vast gestemd en bestond er nogal vraag. Naar Nederland gaf de Factorij een gedeeltelijke lading aan verschillende schepen tot de laatst betaalde koers, doch is thans weer uit de markt. Naar het Kanaal werden wederom enige bodems opgenomen tot Sh.50/- voor eerste klasse schepen, terwijl voor andere de extra assurantie-premie van de vrac ht werd afgetrokken. Men zoekt nog enige ruimte in deze richting. Zoals verwacht werd, ontstond er na afloop van de Padang-veiling enige vraag naar laadruimte voor New York en werd naar deze destinatie een schip bevracht, dat, na aftrek van de extra premie GBP 2.0/- voor koffie bedong. In de ogenblikkelijke behoefte is thans voorzien. Naar Australië of Auckland vonden geen transactiën plaats en er bestaat ook geen vraag. De laatste bevrachtingen voor Nederlandse schepen zijn: NACHTEGAAL en SINDORO 15.000 picols Factorij-koffie à NLG 50 naar Amsterdam en liggen aan; MARY en VOORLICHTER 15.000 picols Factorij-koffie à NLG 50 naar Rotterdam en liggen aan; stoomschip NEDERLAND EN ORANJE koffie NLG 85, huiden NLG 110, tabak NLG 67,50 en suiker tot geheime koers naar Amsterdam; naar het Kanaal voor orders SMEROE GBP 2.3/6 suiker van de Noordkust.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, LOTOS, MARIA, BAARN, NIEUWE WATERWEG II en NOACH VI, en de stoomschepen NOORD-HOLLAND, PRINS HENDRIK, VOORWAARTS, NOORD-BRABAND en C. FELLINGER.

Afbeelding
Datum 26 november 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 oktober. Vrachten. Wegens het verspringen der mails sedert het bericht van de 4e dezer loopt dit overzicht over een tijdvak van 17 dagen. De toestand der markt bleef vast, terwijl de onbevrachte vloot enigszins verminderde, doch ook de vraag minder levendig was.
Naar Nederland nam de Factorij een schip op voor een volle lading koffie tot de laatst betaalde koers, doch is thans weer uit de markt. Naar het Kanaal werden enige eerste klasse schepen tot Sh.50/- bevracht, doch bevrachters schijnen thans in hun ogenblikkelijke behoeften voorzien te hebben. Naar Cádiz voor orders kwam een lading aardnoten in de markt, die tot GBP 3./- door een passend scheepje werd geaccepteerd. Ook naar Perzië werd een lading suiker aangeboden en aangenomen voor NLG 1,50 per pikol. Naar Amerika ging niets om en bestaat ook geen vraag. Naar Australië werd een schip bevracht om suiker te laden met bestemming naar Melbourne tot Sh.22/6, zijnde Sh.5/- beneden de laatste afdoening. Naar Auckland liggen twee schepen in lading, die elders vóór aankomst werden afgesloten. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: L.R. KOOLEMANS BEIJNEN NLG 50 volle lading Factorij-koffie van de Noordkust naar Rotterdam; stoomschip VOORWAARTS NLG 90 koffie, NLG 70 thee en tabak, NLG 110 huiden naar Amsterdam; stoomschip NOORD-BRABAND NLG 90 koffie, NLG 70 rijst, NLG 70 tabak, NLG 30 tin naar Rotterdam en Sh.70/- per ton kopra naar Marseille; BAARN GBP 2./- suiker van de Noordkust naar het Kanaal voor orders.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: HELENA, NEREUS, MARIE, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, LOTOS, MARIA, NIEUWE WATERWEG II, NOACH VI, JUPITER en TJERIMAI.

Afbeelding
Datum 04 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 oktober. De vrachten houden zich goed staande, alleen grote en minder goede schepen bedingen lagere koersen. Aan Nederlandse schepen werden bevracht: stoomschip LIMBURG naar Rotterdam koffie NLG 90, rijst en tabak NLG 70 per last, en naar Marseille suiker tot FFrs 50 per ton; stoomschip C. FELLINGER naar Amsterdam koffie NLG 85, tabak NLG 67,50, huiden NLG 110 per last, naar Port Said voor order suiker tot geheime vracht. De NEREUS laadt suiker op Java en coprah te Padang voor reders rekening.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MARIE, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, LOTOS, MARIA, NIEUWE WATERWEG II, NOACH VI, JUPITER, TJERIMAI en THORBECKE IV.

Afbeelding
Datum 08 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 november. Vrachten. De stemming onzer markt was sedert ons vorige bericht iets flauwer; de afdoeningen van grotere en niet geheel eerste klasse schepen tot lagere koersen werkten terug op biedingen voor puike handige schepen en waren de koersen daardoor zeer ongeregeld. De onbevrachte vloot bleef stationair en aangezien het grootste gedeelte van de oogst nog verscheept moet worden, bestaat er alle kans op verbetering. Naar Nederland bleef de Factorij uit de markt en schijnt zij voorlopig geen of weinig koffie disponibel te krijgen. Particuliere lading blijft schaars en voor het weinige aangeboden is voldoende ruimte aanwezig in de door de Factorij gedeeltelijk beladen schepen. De koersen verbeteren er natuurlijk niet op en werd er reeds koffie tot NLG 40, suiker tot NLG 20 en tabak tot NLG 25 aangenomen. Naar het Kanaal kwamen enige bevrachtingen tot stand tot koersen, afwisselend van Sh.40/- tot Sh.50/-, naar evenredigheid van de grootte, de klasse en de ouderdom van de bevrachte bodems. Naar Amerika werd niets afgedaan en bestaat ook geen vraag. Naar Australië wordt tonnenmaat gezocht, doch de geboden koers leidde nog niet tot zaken. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: LOTOS koffie tot NLG 50 en NLG 45 naar Amsterdam, en ligt aan; stoomschip PRINS FREDERIK NLG 90 koffie, NLG 70 tabak, NLG 110 huiden, NLG 70 rijst, NLG 30 tin naar Amsterdam en Ffrs120 indigo, Ffrs 90 gom damar, FFrs 40 tin naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MARIE, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, MARIA, NIEUWE WATERWEG II, NOACH VI, JUPITER, TJERIMAI, BESTEVAER en THORBECKE IV.

Afbeelding
Datum 18 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 november. Er is over het algemeen weinig vraag, waardoor slechts enkele afdoeningen tot stand zijn gekomen. Het stoomschip PRINS VAN ORANJE boekte NLG 90 koffie, NLG 110 huiden, NLG 70 thee per last en suiker tot geheime vracht naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MARIE, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, MARIA, NIEUWE WATERWEG II, NOACH VI, JUPITER, TJERIMAI, BESTEVAER, THORBECKE IV en CONSTANTIA.

Afbeelding
Datum 19 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 18 december. Volgens particulier telegram arriveerde het Nederlandse schip NOACH II, kapt. Poortman, voor 18 december van New York ter rede van Batavia.

Afbeelding
Datum 23 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 november. Vrachten. Sedert het bericht van de 5e dezer bleef de markt flauw gestemd en was het aanbod van scheepsruimte groter dan de vraag. Naar Nederland ging niets om, daar noch de Factorij noch particulieren in de markt waren. Naar het Kanaal kwamen weliswaar enige afdoeningen tot stand, doch de koersen verkeerden in flauwere stemming zodat Sh.50/- niet meer bedongen kon worden. Er heerst thans bijna geen vraag, terwijl verscheidene bodems op een verlevendiging liggen te wachten. Naar Amerika werd niets afgedaan en bestaat ook geen vraag. Naar Australië kwamen een paar ladingen aan de markt, die door twee schepen tot Sh.22/6 naar Melbourne werden aangenomen. Ook in deze richting is thans in de behoeften van afladers voorzien.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip PRINSES WILHELMINA NLG 90 koffie, NLG 70 thee en rijst, NLG 110 huiden naar Amsterdam; stoomschip DRENTHE NLG 90 koffie, NLG 110 huiden NLG 70 rijst naar Rotterdam; JUPITER GBP 1.2/6 suiker naar Melbourne.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MARIE, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, JOHANNA, NOACH V, KOSMOPOLIET III, MARIA, NIEUWE WATERWEG II, NOACH VI, TJERIMAI, BESTEVAER, THORBECKE IV en CONSTANTIA.

Afbeelding