Inloggen
JAN VAN SCHAFFELAAR - ID 8776


Kroniekberichten

Datum 27 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 26 april. Heden is van de werf van de scheepsbouwmeesters P. Bakhuijzen & Zoon te Capelle aan den IJssel te water gelaten het campagne barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR, groot 400 lasten, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heer H. Hartog alhier en gevoerd zullende worden door kapt. H. van Hees.

Afbeelding
Datum 29 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 28 juni. Heden vertrokken van hier de schepen BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. N.A. Dijkama, naar Batavia en JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. H. van Hees, naar Cardiff. (opm: voor beide schepen de eerste reis)

Afbeelding
Datum 05 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Dalen en Lambert, residerende te Rotterdam, als last hebbende van hun principalen, zijn van mening, om op dinsdag, de 19e augustus 1856, des middags ten 12 ure, in het Locaal der Publieke Verkopingen, aan de Geldersche Kade te Rotterdam, in het openbaar te veilen en te verkopen:
- 1/300 Aandeel, in het Nederlands fregatschip, genaamd WILLEM DE EERSTE, gevoerd wordende door kapitein T.J. Niedveldt, en varende onder de directie van de Schiedamsche Scheepsreederij, in de jaren 1837 en 1838 nieuw gebouwd op de werf de Nijverheid van de heren Cornelis Gips & Zonen, te Dordrecht, groot 896 tonnen of 472 lasten, welk schip thans is zeilende naar Java en voor retour bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 1/300 Aandeel in hetzelfde schip.
- 1/250 Aandeel in het Nederlandse fregatschip genaamd PIETER CORNELISZOON HOOFT, gevoerd wordende door kapitein N. Koens, en varende onder directie van de Schiedamsche Scheepsreederij, in de jaren 1841-1843 nieuw gebouwd op de werf de Nijverheid, van de heren Cornelis Gips & Zonen te Dordrecht, groot 907 tonnen of 479 lasten. Hetzelve schip is thans op Java in lading en bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 1/64 Aandeel in het Nederlandse barkschip, genaamd JAN VAN SCHAFFELAAR, gevoerd wordende door kapitein F. van Hees, en varende onder directie van de heer H. Hartog te Rotterdam, in den jare 1855 nieuw gebouwd op de scheepstimmerwerf van de heren P. Bakhuijsen & Zoon te Capelle op d’IJssel, groot 662 tonnen of 350 lasten. Dit schip is thans zeilende van San-Francisco naar Hongkong, om daar een lading te negotiëren.
- 1/64 Aandeel in het Nederlandse barkschip, genaamd JAN VAN BRAKEL, gevoerd wordende door kapt. J.L. van Waning, en varende onder directie van de heren Pistorius & Bicker Caarten, te Rotterdam, in den jare 1850 nieuw gebouwd op de scheepstimmerwerf van de heer Pieter Bakhuijsen, te Capelle op d’IJssel, groot 488 tonnen of 258 lasten. Het gemelde schip is thans op deszelfs terugreis van Java naar Rotterdam, met een lading van de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Nadere informatiën zijn inmiddels te bekomen ten kantore vande voornoemde notarissen Dalen en Lambert, aan de Zuidblaak te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade, te Rotterdam, dinsdag 19 augustus:
- 1/300e Aandeel in het Nederlands fregatschip, genaamd WILLEM DE EERSTE, verkocht voor NLG 150.
- 1/300e Aandeel in hetzelfde schip, verkocht voor NLG 150.
- 1/250e Aandeel in het Nederlandse fregatschip, genaamd PIETER CORNELISZOON HOOFT, verkocht voor NLG 260.
- 1/64e Aandeel in het Nederlandse barkschip, genaamd JAN VAN SCHAFFELAAR, verkocht voor NLG 1860.
- 1/64e Aandeel in het Nederlandse barkschip, genaamd JAN VAN BRAKEL, verkocht voor NLG 670.

Afbeelding
Datum 27 september 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 september. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L. van der Plas, de 18e juni vertrokken van Amsterdam, en de dito bark FORTUNA, kapt. M. de Ligny, de 18e juni vertrokken van Texel.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. F. van Hees, de 13e augustus vertrokken van Hongkong.

Afbeelding
Datum 30 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 oktober. Scheepsvrachten. De bij het afgaan van ons vorig bericht nog disponibele Nederlandse ALCYONE is gecharterd en bedong $ 0,75 voor rijst naar China. Sedert waren arrivementen (opm: aankomst van schepen) weder ruim. De volgende Nederlandse schepen werden aangeboden en opgenomen: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB voor NLG 30.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug; ANNA voor GBP 5 voor rijst en koffij naar Californië; TONIA voor NLG 20.000 voor een reis naar China en terug; KONING EN VADERLAND laadt te Soerabaija en Passaroeang suiker en koffij à NLG 90 en huiden en lichte goederen à NLG 100 naar Rotterdam; JAN VAN SCHAFFELAAR neemt de lading van de afgekeurde Bremer MARTHA naar Amsterdam tot ongeveer NLG 86 door een; NEDERLAND laadt suiker op de kust à 90 en vult hier voor eigen rekening met rijst op; JACOB CATS verzeilde met de aan boord hebbende steenkolen naar China. Thans zijn nog onbevracht: GEZINA, HENRIETTE, MARGARETHA SIMONETTA, PIET HEIN, BURGEMEESTER HOFFMAN, VOORUIT en MARIA ELIZE. Het Nederlandse schip INDIA wordt door de agenten beladen. Het Nederlandse schip ANJER heeft nog lading voor Makassar in.
Te Soerabaija werd de Nederlandse GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST à $ 0,50 voor rijst naar China gecharterd.

Afbeelding
Datum 03 december 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 oktober. Het schip MARTHA, kapt. Thiermann (opm: waarschijnlijk buitenlander), van Singapore naar Amsterdam, alhier met schade binnengelopen, is afgekeurd. De lading zal in het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Hees overgeladen worden.

Afbeelding
Datum 22 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 29 schepen, als:
Voor Rotterdam: EMILIE, kapt. P.F. Marker; CORTGENE, kapt. D. Dunlop; RESIDENT VAN SON, kapt. C. Kramer; BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. F. de Vos; CORNELIS SMIT, kapt. H.H. Ruhaak; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. N.N, ODELIA MARGARETHA, kapt. C.T. Hazelhoff; DOELWIJK, kapt. N.N; VOORUIT, kapt. W.C. Kool; IDA ELISABETH, kapt. H. Kramer; JEDO, kapt. W. van der Hoeven.
Voor Schiedam: PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. N.N, van Rotterdam.
Voor Dordrecht: EVA JOHANNA, kapt. H. de Boer.
Voor Amsterdam: ALMELO, kapt. H.P. Grönbeck; LOUISE ROELOFFINE, kapt. J.A. Sijbrandi; JACQUELINE EN ELISE, kapt. B. Sikkens; ELISABETH ANTOINETTE, kapt. H.A. Besier; ZEEMEEUW, kapt. H.L.A. Kayser; WATERLOO, kapt. D. Duinker; ANNA EN CHRISTINA, kapt. J.C. Joon; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; WILLEM EGGERTS, kapt. H. Faber; FARNY, J. van der Meulen; CLARA HENRIETTE, kapt. G.F. Wiegmink; CATHARINA EN THERESIA, kapt. W.L. Hartmans; CORNELIA EN GEERTRUIDA, kapt. P.T.P. Teensma; RIJSWIJK, kapt. J.R.N.J. Bijl; BEATRIX, kapt. E. Verschoor; MR. ISAAC DA COSTA, kapt. M. Löschen; de laatste drie van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 mei 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 18 mei binnengekomen MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Held, van Batavia naar Dordrecht, NEDERLAND, kapt. F. Ruiter, JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.G. Verbeek, beide van Batavia, CAROLINA, kapt. V. de Best, van Akyab.
Den 19 dito LIGHTNING, kapt. M. Peacock, van New-Castle.
Den 20 dito SAMUEL LOCKE, kapt. W. Sweetser, van Callao; alle vijf naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 24 juli 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brouwershaven. Den 16 juli binnengekomen JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.C. Verbeek, van Rotterdam naar Sydney, gesleept per stoomboot binnendoor van Hellevoet.
Den 18 dito HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. D.J. Kraan, van Dordrecht naar Newport, zeilende binnendoor gearriveerd.
Den 22 dito GUILLIETTA, kapt. Maresco, van Licate naar Dordrecht, FORTUNATO PARODI, kapt. G.B. Longobardi, van Licate naar Rotterdam, TEMPEO, kapt. F. Zubranich, van Venetië naar Rotterdam.
Den 17 dito uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit van Dordrecht naar Londen.
Den 20 dito HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. D.J. Kraan, van Dordrecht naar Newport, JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.C. Verbeek, van Rotterdam naar Sydney.

Afbeelding
Datum 29 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.H.zn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, zijn van mening, op last van hun meesters, op dinsdag de 11e oktober 1859, des namiddags ten half één ure, in de zaal op de Scheepmakershaven Wijk 1, No. 499 publiek te verkopen: het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands Barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR, laatst gevoerd door kapt. L.G. Verbeek, volgens meetbrief lang 37 el 20 duim, wijd 7 el 39 duim, hol 5 el 42 duim; en alzo groot 662 tonnen, met al deszelfs staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende te Amsterdam, aan de werf Concordia, van de heren Meursing en Co.

Afbeelding
Datum 29 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van dam H.H. Zoon, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, zijn van mening, op last van hun meesters, op dinsdag de 11e oktober 1859, dadelijk na afloop der veiling van de JAN VAN SCHAFFELAAR, in de zaal op de Scheepmakershaven Wijk 1 No. 499, publiek te verkopen: het extra snelzeilend Nederlands schoener galjootschip, NIESSINA GEPKA (opm: NIJSSIENA GEPKA), laatst gevoerd door kapt. D.H. Mulder, volgens meetbrief lang 25 el 80 duim, wijd 4 el 29 duim, hol 2 el 71 duim; en alzo groot 133 ton, met al deszelfs staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende in de Scheepmakershaven, binnen deze stad.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Publieke verkopingen in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 11 oktober:
- Nederlandse schoener TWEE VRIENDEN, met al deszelfs rondhout, want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, à NLG 13.800 opgehouden.
- Nederlandse bark JAN VAN SCHAFFELAAR, met deszelfs want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, à NLG 42.000 opgehouden.
- Nederlandse schoener-galjoot NIESSINA GEPKA, met als deszelfs want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, à NLG 8.000 opgehouden.

Afbeelding
Datum 20 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.H.zn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, zijn van mening, op last van hunne meesters, op dinsdag de 29e november 1859, des middags ten 12 ure, in de zaal op de Scheepmakershaven, Wijk 1, No.499, publiek te verkopen: het extra snelzeilend, nu onlangs nieuw gekoperd en kopervast Nederlands Barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR,
laatst gevoerd door kapt. L.G. Verbeek, volgens meetbrief lang 37 el 20 duim, wijd 7 el 39 duim, hol 5 el 42 duim, en alzo groot 662 tonnen, met al deszelfs staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende te Amsterdam aan de werf Concordia, van de heren Meursing en Co.

Afbeelding
Datum 29 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. De veiling van het barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR zal op de 29e dezer geen voortgang hebben.

Afbeelding
Datum 08 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 december. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn de volgende 10 schepen bevracht, als:
Voor Rotterdam: ARLEQUIN, kapt. H. Singer; CANTON, kapt. J. Kettler.
Voor Amsterdam: METALEN KRUIS, kapt. J. P. Zuurdeeg; DRIE GEBROEDERS, kapt. H. Kramer; GALLILEI, kapt. F.C.H. Koch; JAN DANIEL, kapt. A.K. Zweede; LAMMINA ELIZABETH, kapt. A. Gersen (de beide laatste van Rotterdam).
Voor Dordrecht: GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg.
Voor Schiedam: JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.G. Verbeek.
Voor Middelburg: MARINUS WILLEM, kapt. P. van Duijn.
De Maatschappij verlangt de dispositie (opm: ter beschikking stelling) over de uitgaande ruimte van de schepen, voor ultimo december 1858 binnengekomen, tot de vracht van NLG 30 voor stukgoederen.

Afbeelding
Datum 12 september 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Port Louis (Mauritius), 6 augustus. De bark JAN VAN SCHAFFELAAR, kapitein L.G. Verbeek, van Batavia naar Schiedam, is op 12 juli alhier binnengelopen, hebbende bij het Kaapse Rif zeer veel slecht weder en hoge zeeën gehad, waardoor de fokkesteng en het roer braken en het schip zwaar lek werd, zodat men 1000 balen koffie overboord moest werpen om het te lichten. Reeds is een gedeelte der beschadigde koffie verkocht, doch men denkt niet dat veel van de lading beschadigd zal zijn.

Afbeelding
Datum 10 november 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 4 oktober. De onkosten, vereist van de reparatie van de alhier in averij geweest zijnde schepen (opm: bark) JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.G. Verbeek, van Java naar Schiedam en (opm: bark) LOUIS MEIJER, kapt. J. Holtgreve, van Java naar Amsterdam, hebben respectievelijk $ 9.824 en $ 28.040 bedragen. Kapt. Holtgreve heeft voor een saldo van $ 5.584 bodemarij genomen, tegen een premie van 9 percent.

Afbeelding
Datum 12 januari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 januari. Volgens een rapport, voorkomende in de Zeepost, zou het schip (opm: bark) JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. L.G. Verbeek, van Batavia laatst van Mauritius naar Schiedam bestemd, de 10e december gepraaid zijn.

Afbeelding
Datum 17 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam, H.Hzn., W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt te Rotterdam zullen als lasthebbende van hunne meesters op dinsdag de 6e mei 1862, des middags ten 12 uren, in de Zaal aan de Scheepmakershaven, Wijk 1, Nº. 499, publiek verkopen: Het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands campagne barkschip
JAN VAN SCHAFFELAAR, laatst gevoerd door kapt. L. G. Verbeek, volgens meetbrief lang 37 el 20 duim, wijd 7 el 39 duim, hol 5 el 42 duim, en alzo groot 662 tonnen met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans liggende in de Westerhaven binnen deze stad.
Nog zullen afzonderlijk worden verkocht: Een chronometer van Barraud, Nº. 2243, te bezichtigen bij de heer J. P. Dupont & Zoon, benevens enige kettingen en ankers.

Afbeelding
Datum 07 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 6 mei:
In het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam:
-       1/10e aandeel in het Nederlands fregatschip EVA JOHANNA, kapt. S. van Bochove, groot 517 lasten, varende onder boekhouderschap van de heren C. Vlierboom & Zonen te Rotterdam, volgens de laatste berichten in Oost-Indië tot vertrek gereed en bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij: opgehouden.
-       1/64e aandeel in het Nederlandse barkschip JOSEPHA LOUISA, kapt. A. Muysson, groot 324 lasten, varende onder boekhouderschap van de heren G.S. Pieters & Co. te Rotterdam, thans op reis van Panaroekan naar Rotterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij: om NLG 700 verkocht.
-       Een dito aandeel: om NLG 700 verkocht.
-       1/60e aandeel in het Nederlands barkschip NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven, groot 399 lasten, varende onder boekhouderschap van de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam, thans op vooruitreis naar Java met volle lading: opgehouden.
-       1/64e aandeel in het Nederlands barkschip ABEL TASMAN,  kapt. J.R. Rijken, groot 388 lasten, varende onder boekhouderschap van de heren P. Varkevisser & Zn., thans op reis van Batavia naar Rotterdam: niet geveild.
In de zaal hoek Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam:
-       De Nederlandse bark JAN VAN SCHAFFELAAR, groot 662 tonnen, verkocht om NLG 50.000.
-       Een chronometer van Barraud, verkocht om NLG 155.
-       Een chronometer van Lowden, verkocht om 75.
-       De scheepsgereedschappen zijn alle opgehouden.

Afbeelding
Datum 07 juni 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

- Veilingen van schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam op 28 april 1862:
Het schip JOAN, kapt. Klein, gebouwd in 1854, groot 130 gemeten lasten. (opm: verkocht aan E.R. de Boer, Amsterdam; herdoopt in ELISABETH).
Het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Verbeek, gebouwd in 1855, groot 348 gemeten lasten (opm: verkocht aan J. van Delft Czn, Overschie; scheepsnaam ongewijzigd).
Het schip VRIENDENTROUW, kapt. Grevelink, gebouwd in 1854, groot 269 gemeten lasten. (opm: verkocht aan A. Kuyper van Harpen & E. Sanders, Amsterdam; herdoopt in CHRISTINA)
- Geveilde schepen en scheepsparten:
Te Rotterdam op 22 april1862:
1/80e part in het schip STAD GOUDA, kapt. Breuning, gebouwd in 1857, groot 245 gemeten lasten: opgehouden.
1/64e part in het schip KRIMPENERWAARD, kapt. v. Heyningen, gebouwd in 1857, groot 379 gemeten lasten: voor NLG 460 verkocht.
1/60e part in het schip NEDERLAND EN ORANJE, kapt. van Ruyven, gebouwd in 1857, groot 399 gemeten lasten: opgehouden.
- schepen uit de hand verkocht:
MARTHA EN JACOBA,  kapt. de Vries, gebouwd in 1858, groot 128 gemeten lasten, verkocht aan de reders Bouman & Van Rijckevorsel, zo men zegt voor NLG. 34.000. (opm: herdoopt in APOLLONIA).
HENDRIK JAN, kapt. v.d. Meyden, gebouwd in 1838, groot 381 gemeten lasten: verkocht aan een Noorse rederij voor omstreeks NLG 22.000. (opm: herdoopt in KONGSBERG).

Afbeelding
Datum 21 juni 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

- Veilingen van schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam op 12 mei 1862: Het schip VRIENDENTROUW, kapt. Grevelink, gebouwd in 1854, groot 269 gemeten lasten.
Idem op 19 mei 1862: het schip WILHELMINA LUCIA, kapt. Nolles, gebouwd in 1838, groot 399 gemeten lasten
- Geveilde schepen en scheepsparten:
Te Amsterdam op 28 april 1862: het schip JOAN, kapt. Klijn, gebouwd in 1854, groot 130 gemeten lasten: voor NLG 17.200 verkocht; het schip is later verkocht aan de reder E. de Boer.
Te Rotterdam op 6 mei1862:
Het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Verbeek, gebouwd in 1855, groot 348 gemeten lasten: voor NLG 50.000 verkocht
2/64e part in het schip JOSEPHA LOUISA, kapt. Muysson, gebouwd in 1857, groot 325 gemeten lasten: elk voor NLG 700 verkocht.
1/40e part in het schip EVA JOHANNA, kapt. Bockhove, gebouwd in 1856, groot 519 gemeten lasten: opgehouden
1/60e part in het schip NEDERLAND EN ORANJE, kapt. van Ruyven, gebouwd in 1857, groot 400 gemeten lasten: opgehouden.
1/64e part in het schip ABEL TASMAN, kapt. Rijken, gebouwd in 1852, groot 349 gemeten lasten: niet geveild.
-       schepen uit de hand verkocht:
ZEELUST, kapt. Knaap, gebouwd in 1856, groot 315 gemeten lasten, voor NLG 70.000 verkocht aan de reders Bouman & Co te Amsterdam; het zal thans genaamd worden TAGAL.
ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Stapert, gebouwd in 1859, groot 305 gemeten lasten, verkocht aan de reders Beckman & Pierson te Amsterdam, men zegt voor NLG 75.000, zal gevoerd worden door kapt. Möllinger.
WELTEVREDEN, kapt. Duinker, gebouwd in 1836, groot 336 gemeten lasten, aan een Noorse rederij.

Afbeelding
Datum 14 april 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 april. Het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duijn, heeft een gedeelte van de lading kaarsen met schade te Melbourne gelost.

Afbeelding
Datum 17 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht, de navolgende 19 schepen, als:
Voor Rotterdam: GRAAFSTROOM, kapt. J.R. de Boer; EMILIE, kapt. J.A. Bruinseels; ISAÄC DA COSTA, kapt. J.J. Klein; PANTALON, kapt. P. Hessels; CONSTANTIA, kapt. M.A. Overgaauw; DOELWIJK, kapt. L. Hoefman; JAVA, kapt. F.G.C. Mann.
Voor Amsterdam: ARGO, kapt. J. Gesterkamp; HENDRINA, kapt. J. van Breen; JUNO, kapt. H.W. Nicolai; QUARTET, kapt. Z. Mulder; CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille; PEKING, kapt. S. Deinum; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. A. van Duyn; HOLLAND, kapt. B. Auffmorth; CORNELIA HENDRIKA, kapt. J.J. Swart; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Schiedam: PAUL JOHAN, kapt. A. Kooy.

Afbeelding
Datum 05 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. - Voor Dordrecht ingeklaard: LADY BASSETT, kapt. J. Gregory, van Liverpool, met 165 ton ruw zout; TRIUMPH, kapt. E. Peters, van Liverpool, met 168 ton ruw zout.
Hellevoetsluis, 3 januari. Aangekomen: DRAGON, van Londen; ALBATROSS, van Liverpool; ANTINA, kapt. Jans, van Memel; SWALLOW, van Hull.
Vertrokken: VERWISSELING, kapt. Ripkes, naar Buenos-Ayres; LEVANT, naar Havre, ligt voor Pampus ten anker; BALMORAL, naar Bristol; ELIZA, kapt. De Boer, naar Belfast; SEAGULL, naar Hull; MARGARETH ROSA, kapt. Morin, naar Newcastle.
De stomer PROMPT ligt uitgaande in de Kanaalhaven. Wind NO.
Van Plymouth vertrokken, 30 december. Zr.Ms. stoomschip PRINSES AMALIA, kapt. Wichers, van  Texel naar Batavia.
Te Queenstown aangekomen, 2 januari., VASCO DA GAMA, kapt. De Groot, van Rio-Plata naar Gloucester.
Van Liverpool vertrokken 30 December, PIETER, kapt. Hoogerwerff, naar Batavia.
Te Shields aangek., 1 januari, MARG. COOK. kapt. Troon, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java vóór 29 november: JEDO, kapt. v. Rossen; ARGO, kapt. Andringa, en JUNO, kapt. Nicolai, allen van Rotterdam; MARIA ADOLPHINA, kapt. Blom, en MARIA CATHARINA, kapt. de Bos, beiden van Saigon; ALCYON, kapt. Landweer; NEDERLAND, kapt. van Steenderen; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Möllinger, en JOHANNES HENDR. FERD., kapt. Lodewijks, allen van Amsterdam; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn; ISAAC DA COSTA, kapt. Klein, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, allen van Melbourne; J.C. SCHOTEL, kapt. de Groot, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 08 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Voor Dordrecht ingeklaard: STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 6 maart. Aangekomen: ALBATROSS, van Liverpool; EAGLE, kapt. Garwood, van Ipswich; SWALLOW, van Hull.
Vertrokken: BITTERN, naar Liverpool; IMMANUEL, kapt. Bjoness, naar Holmstrand.
Voorgaats: TAGAL, kapt. Göbel, van Batavia.
Brouwershaven, 6 maart. Gisteren vertrokken: SARA, naar Londen.
Heden inzeilende: JAN DANIËL, kapt. Zweede, van Batavia.
Te Texel aangekomen, 5 maart, ZES GEZUSTERS, kapt. Rutgers, en TASMANIA, kapt. B.J. Jonker, beiden van Batavia; BATAVIA, kapt. Prange, en ETHA, kapt. Buschman, beiden van Banjoewangie.
Helvoet, 7 maart. Aangekomen: SEAHORSE, stoomboot, van Hull; PRINCESS ALICE, stoomboot, HESSIA, kapt. Warnaar, en NORA, stoomboot, allen van Havre; ANNA AGATHA, Klinge, van Plymouth; NALVINA, kapt. Rus, van Liverpool; MARIA, kapt. De Jong, van Palermo; THELIS, kapt. Butherell, en Effort, kapt. Enkdale, beiden van Londen; MERWESTROOM, kapt. De Goede, van Bergen.
Van Batavia vertrokken, 18 januari, HERMAN DE RUITER, kapt. Esink; 21 dito, TOLLENS, kapt. Verhagen, en NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, allen naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 2 januari, DUISBURG, kapt. Holtjes, naar Amsterdam; 8 dito, BELLATRIX, kapt. Haacke, naar de Golf van Persie; JAVA, kapt. Mann, en QUARTET, kapt. Mulder, beiden naar Amsterdam; 6 dito, OSCAR I, kapt. Thomson; CORNELIS GIPS, kapt. Seiffert; 8 dito, IDA WILHELMINA, kapt. Rotgans; 11 dito, PAUL JOHAN, kapt. Kooij; LAURA EN ADÈLE, kapt. Lund; BILDERDIJK, kapt. Viëtor; 13 dito, SIR ROBERT PEEL, kapt. Lange, JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn; NIJVERHEID, kapt. Schaap, en 14 dito, CATH. WILHELMINA, kapt. Kluin, allen naar Nederland.
Van Cheribon vertrokken, 20 januari, EMILIE, kapt. Lundstrom, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 10 januari, JEDO, kapt. Van Rossen, en 13 dito, H.V. VAN PAULO, kapt. v.d. Bolck, beiden naar Nederland.
Van Passaroeang vertrokken, 11 januari, HENDRINA, kapt. Van Breen; 12 dito, HENRIËTTE MARIA, kapt. Tjebbes; CATH. MARIA, kapt. Oomkens; 14 dito, COUNTY OF ARY, kapt. Mc. Nicol; 16 dito, ORTELIUS, kapt. Groote, en 18 dito, CATHARINA, (? Ned.), allen naar Nederland.
Te Patjitan aangekomen, 3 januari, JHR. MR. V.D. WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt.  Lammerts, van Sumanap.
Van Tjilatjap vertrokken, 11 januari, DECIMA, kapt. Grivel, naar Amsterdam.
Van Macassar vertrokken, 9 januari, MAASSLUIS, kapt. Post, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 17 maart 1866
Krant JB - Javabode

Het Franse schip VELLORE van Bordeaux, kapt. Didier, heeft ten gevolge van mistig weer schipbreuk geleden op het eiland Amsterdam. Zes schepelingen zijn daarbij omgekomen. De overigen hebben zich op Amsterdam gered en daar bij gebrek aan vuur van rauwe vis, zeehonden enzovoort geleefd, totdat zij door een Amerikaanse walvisvaarder zijn opgenomen en naar St. Paulus overgebracht op een daar aanwezig etablissement. Van daar zijn zij op 13 februari jl. op een Engels schip naar Calcutta overgevoerd. Dit bericht is afkomstig van zekere heer E. Morisse, gedagtekend St. Paulus en Amsterdam 16 februari jl. en te Anjer aangebracht per JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duijn, bestemd voor Singapore. De data van de schipbreuk en van het verblijf van de schipbreukelingen zijn te raadselachtig om ze mede te delen.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 juli. Aangekomen schepen op Java.
JAPAN PACKET, kapt. Den Exter van den Brink, van Sydney.
BESTEVAER, kapt. Rosier, van Rott. laatst van Cowes. HOLLAND, kapt. Grönnbeck, van Singapore.
LOUISE, KROONPRINSES
VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, van Sydney.
AQUARIUS, kapt. Altman, van Glasgow.
INSULINDE, kapt. Duinker, van Amsterdam.
SUZANNA, kapt. Vozek, van Rotterdam.
MARIA & ELISABETH, kapt. Bonjer, van Cardiff naar Singapore.
JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duin, van Hongkong.
Het barkschip BULGERSTEYN, kapt. Geerling, van Tjilatjap naar Nederland, is uit zee geretourneerd; verdere bijzonderheden ontbreken.

Afbeelding
Datum 07 november 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 18 oktober. Het Nederlandse clipperbrikschip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duin, de 12e augustus uit Batavia naar Rotterdam vertrokken, is heden alhier lek binnengelopen; de lading bestaat uit koffie en suiker.

Afbeelding
Datum 19 november 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 18 oktober. Het Nederlandse clipperbrikschip JAN VAN SCHAFFELAAR kapt. Van Duin, van Batavia naar Rotterdam, hetwelk alhier de 8e okt. is binnengelopen, had van de 28e september tot 1 okt. zware stormen en een hoge zee ondervonden en is aldaar lek gesprongen, makende 10 duim water per uur, waardoor het genoodzaakt was naar deze haven koers te zetten. Het zal hier een gedeelte van de lading lossen en op het water repareren.

Afbeelding
Datum 22 november 1866
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Amsterdam, 19 november. Het schip STAD ASSEN, kapt. Boer, van Batavia herwaarts, lek te Mauritius binnengelopen, moet dokken, om te repareren; de lading was gedeeltelijk beschadigd.
– Het schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn, van Batavia naar Rotterdam, te Mauritius lek binnengelopen, zou, na een gedeelte van de lading beschadigd verkocht te hebben, zo spoedig mogelijk de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 20 december 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 19 december. Van het op Mauritius binnengelopen schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn, van Batavia naar Rotterdam, zijn 647 balen koffie en 2 kanassers suiker beschadigd verkocht, die 9.266 dollars opgebracht hadden, terwijl de reparatiekosten 6.511 dollars beliepen.

Afbeelding
Datum 09 januari 1867
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 19 november. Het Nederlandse schip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duijn, van Batavia naar Rotterdam, aldaar lek binnengelopen, zou na een gedeelte van de lading, beschadigd, verkocht te hebben, zo spoedig mogelijk de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 07 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hongkong, 26 februari. Het Nederlandse barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. A. van Duyn, rapporteert tot aan de Linie variabele winden, gepaard gaande met hevige buien en regen, ondervonden te hebben. De 8e januari passeerde het de Linie in 167º51’ OL, kreeg de Nooroostpassaat op 4º NB, waarin het goed weer had, soms wat stilte. In de Chinese Zee kreeg het een zware Noordoosten passaatwind en nadat het in het Basheekanaal was gekomen, had het een hoge zee tot op de aankomst alhier te verduren gehad.

Afbeelding
Datum 20 maart 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz, B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt, H.H. van Dam, C.H. van Dam, en H. Montauban van Swijndregt te Rotterdam zullen als last hebbende van hun meesters, op dinsdag de 6e april 1869, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven, wijk 1 N°. 499, publiek veilen de volgende schepen:
- Het snelzeilend gekoperd en kopervast Nederlands Barkschip JAN VAN SCHAFFELAAR, laatst gevoerd door kapt. A. van Duyn; volgens meetbrief lang 37 el 20 duim, wijd 7 el 39 duim, hol 5 el 42 duim, en alzo groot 662 tonnen; zoals hetzelve is liggende aan de werf van de heer F.H. von Lindern, te Alblasserdam.
- Het snelzeilend gekoperd en kopervast Nederlands Barkschip JACOBUS, laatst gevoerd door kapt. J. van der Tas, volgens meetbrief lang 31 el 90 duim, wijd 5 el 17 duim, hol 4 el 1 duim, en alzo groot 294 tonnen of 155 lasten.
- Het snelzeilend gekoperd en kopervast Nederland Barkschip JACOB, laatst gevoerd door kapt. J. Mulder Drenth, volgens meetbrief lang 38 el 2 duim, wijd 6 el 25 duim, hol 5 el 19 duim, en alzo groot 593 tonnen of 312 lasten; zoals beide schepen zijn liggende in de Westerhaven, te Rotterdam.
Allen met hetzelfde rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen.
Nadere informatie is te bekomen bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 09 juni 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende schepen:
Naar Amsterdam: LOUISA, van Amsterdam, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 99,97; ZAANSTROOM, van Amsterdam, 324 lasten, NLG 86,93; ALCYONE, van Amsterdam, 249 lasten, NLG 64,88; PIETER ADOLF, van Amsterdam 449 lasten, NLG 92; JAVA, van Amsterdam, 682 lasten, NLG 84,90; JAVA PACKET, van Amsterdam, 394 lasten, NLG 88,40; VERTROUWEN, van Amsterdam, 360 lasten, NLG 87,40.
CORNELIA, van Amsterdam, 440 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88; Rotterdam NLG 92,88.
INDIA PACKET, van Amsterdam, 400 lasten, NLG 87,97, Rotterdam NLG 94,97; NLG 84,90; AURORA, van Amsterdam, 744 lasten, naar Amsterdam NLG 82,73, Rotterdam NLG 85,73; CONSTANCE, van Amsterdam, 381 lasten, naar Amsterdam NLG 92;
NEDERLAND, van Dordrecht, 373 lasten, naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100;
SAMHIRI, van Schiedam, 384 lasten, naar Amsterdam NLG 94,75; Rotterdam NLG 89,75, Dordrecht NLG 89,75, Middelburg NLG 92,75, Schiedam NLG 89,75;
SUSANNA EN ELIZABETH, van Middelburg, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 104,89, Rotterdam NLG 99,99, Dordrecht NLG 99,99, Middelburg NLG 99,99, Schiedam NLG 99,99;
LUCTOR ET EMERGO, van Middelburg, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 99,90, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 95, Middelburg NLG 95, Schiedam NLG 95;
STAD MIDDELBURG, van Middelburg, 397 lasten, naar Amsterdam NLG 99,90, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 95, Middelburg NLG 95, Schiedam NLG 95;
KOSMOPOLIET, van Dordrecht, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 110, naar Rotterdam NLG 89,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 89,90;
CATHARINA MARIA, van Zierikzee, 398 lasten, naar Middelburg NLG 90,70;
DORDRECHT II, van Dordrecht, 408 lasten, naar Amsterdam NLG 94,48, Rotterdam NLG 88,48, Schiedam NLG 88,48;
HELLEVOETSLUIS, van Dordrecht, 333 lasten, naar Amsterdam NLG 94,48, Rotterdam NLG 88,48, Dordrecht NLG 88,48, Schiedam NLG 88,48;
LAURENS KOSTER, van Rotterdam, 692 lasten, naar Amsterdam NLG 89,99, Rotterdam NLG 83,83, Dordrecht NLG 83,83, Middelburg NLG 83,83, Schiedam NLG 83,88;
JOHANNA CHRISTINA, van Rotterdam, 375 lasten, naar Amsterdam NLG 92,50, Rotterdam NLG 91,50, Dordrecht NLG 91,50, Middelburg NLG 91,50, Schiedam NLG 91,50;
AEOLUS, van Rotterdam, 364 lasten, naar Rotterdam NLG 100, Schiedam NLG 100;
GRAAFSTROOM, van Alblasserdam, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 92,50, Rotterdam NLG 91,50, Dordrecht NLG 91,50, Middelburg NLG 91,50, Schiedam NLG 91,50;
JASON, van Rotterdam, 438 lasten, naar Rotterdam NLG 100, Schiedam NLG 100;
KINDERDIJK, van Alblasserdam, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 94,95, Dordrecht NLG 95, Middelburg NLG 96, Schiedam NLG 94,95;
LOUIS MEIJER, van 's-Gravenhage, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 95, Middelburg NLG 95, Schiedam NLG 95;
KRIMPEN AAN DE LEK, van Alblasserdam, 371 lasten, naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 94,95, Dordrecht NLG 95, Middelburg NLG 96, Schiedam NLG 94,95;
HELENA EN ANNA, van Rotterdam, 456 lasten, naar Amsterdam NLG 97,63, Schiedam NLG 94,63;
HEBE, van Rotterdam, 328 lasten, naar Amsterdam NLG 97,50, Rotterdam NLG 87,50, Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50;
MARIA SARA, van Rotterdam, 336 lasten, naar Amsterdam NLG 97,50, Rotterdam NLG 87,50, Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50;
ADA, van Rotterdam, 376 lasten, naar Amsterdam NLG 97,50, Rotterdam NLG 87,50, Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50;
MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam, 381 lasten, naar Amsterdam NLG 92,50, Rotterdam NLG 87,50 Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50;
OCEANUS, van Rotterdam, 613 lasten, naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 87, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 89, Schiedam NLG 87;
SUSANNA, van Rotterdam, 476 lasten, naar Amsterdam NLG 93,87, Rotterdam NLG 90,87, Dordrecht NLG 90,87, Middelburg NLG 93,87, Schiedam NLG 90,87;
HENDRIKA, van Rotterdam, 352 lasten, naar Amsterdam NLG 95,43, Rotterdam NLG 91,33, Dordrecht NLG 91,33, Middelburg NLG 95,43, Schiedam NLG 91,33;
JOHANNA MARIA, van Rotterdam, 472 lasten, naar Amsterdam NLG 97,63, Rotterdam NLG 94,63, Dordrecht NLG 94,63, Middelburg NLG 97,63, Schiedam NLG 94,63;
de JONGE CORNELIS, van Rotterdam, 348 lasten, naar Rotterdam NLG 88,50, Dordrecht NLG 88,50, Schiedam NLG 88,50;
MARIA ELIZABETH, van Rotterdam, 718 lasten, naar Amsterdam NLG 99,92, Rotterdam NLG 94,92, Dordrecht NLG 96,92, Middelburg NLG 99,92, Schiedam NLG 96,92;
JEDO, van Rotterdam, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 102, Rotterdam NLG 97, Dordrecht NLG 98, Middelburg NLG 100, Schiedam NLG 99;
NOORDBRABANT, van Delfshaven, 389 lasten, naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 90;
VOORLICHTER, van Ridderkerk, 1072 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88, Rotterdam NLG 88,88, Dordrecht NLG 88,88, Middelburg NLG 88,88, Schiedam NLG 88,88;
GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOOGENDORP, van Rotterdam, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95,50, Dordrecht NLG 96, Middelburg NLG 96,50, Schiedam NLG 95,75;
PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, van Rotterdam, 449 lasten, naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 91, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 90;
JACOBA HELENA, van Rotterdam, 389 lasten, naar Amsterdam NLG 94, Rotterdam NLG 91,89, Dordrecht NLG 93, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 92;
NOACH II, van Rotterdam, 503 lasten, naar Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90;
BILDERDIJK, van Rotterdam, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 90,89, Middelburg NLG 91,89, Schiedam NLG 90,39;
ALMONDE, van Rotterdam, 294 lasten, naar Amsterdam NLG 99,99, Rotterdam NLG 97,49, Dordrecht NLG 99,99, Middelburg NLG 99,99, Schiedam NLG 99,99;
ALBLASSERDAM, van Alblasserdam, 371 lasten, naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88, Dordrecht NLG 88, Middelburg NLG 91, Schiedam NLG 89.

Afbeelding
Datum 10 september 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 september. Bij de plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij:.
IJMUIDEN, 388 last, Amsterdam NLG 86,46, Rotterdam NLG 91,46; ESTAFETTE 224 last Amsterdam 78,99; ANNA MARIA WILHELMINA, 331 last, Amsterdam 76,40; ALDEBARAN, 319 last, Amsterdam 84,95; FRIESLAND, 378 last, Amsterdam 79,99; VERTROUWEN, 360 last, Amsterdam 77,77, Rotterdam 77,77, Dordrecht NLG 77,77, Middelburg NLG 77,77, Schiedam NLG 77,77; TELANAK, 398 last, Amsterdam NLG 88,65; AMSTELSTROOM , 378 last, Amsterdam NLG 79,20; INDIA PACKET, 400 last, Amsterdam NLG 79,47, Rotterdam NLG 84,47; WATERLOO, 394 last, Amsterdam NLG 81,89; NICOLETTE, 666 last, Amsterdam NLG 80, Rotterdam NLG 76,50, Dordrecht NLG 75, Schiedam NLG 76,50; KOSMOPOLIET I, 398 last, Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 84,85 Dordrecht NLG 84,85, Schiedam NLG 84,85; ANNA DIGNA, 498 last, Amsterdam NLG 74,99, Rotterdam NLG 80; PHILIPS VAN MARNIX, 800 last, Rotterdam 80,99, Dordrecht NLG 80,99, Middelburg NLG 80,99, Schiedam NLG 80,99; NIEUWE WATERWEG II, 757 last, Amsterdam NLG 78,74, Rotterdam NLG 78,74, Dordrecht NLG 78,74, Middelburg NLG 78,74, Schiedam NLG 78,74; DE JONGE CORNELIS, 348 last, Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 86,50, Dordrecht NLG 86,50, Middelburg NLG 88,50, Schiedam NLG 86,50; NOACH III, 590 last, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90; PETRONELLA, 399 last, Amsterdam NLG 85,90, Rotterdam NLG 84,90, Dordrecht NLG 84,90, Middelburg NLG 84,90; JACOBA CORNELIA, 260 last, Rotterdam NLG 85, Dordrecht NLG 85, Schiedam NLG 85; CORNELIS WERNARD EDUARD, 470 last, Rotterdam 74,90, Dordrecht NLG 74,90, Schiedam NLG 74,90; LICHTSTRAAL, 794 last, Rotterdam NLG 78,50, Dordrecht NLG 78,50, Schiedam NLG 78,50; ZUIDHOLLAND, 682 last, Amsterdam NLG 85,85, Rotterdam NLG 81,85, Dordrecht NLG 82,85, Middelburg NLG 83,85, Schiedam NLG 82,85.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 oktober. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, zijn ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij:
GRONDWET, 396 last, Rotterdam NLG 80, Middelburg NLG 75; HAAMSTEDE, 391 last, Rotterdam NLG 80, Middelburg NLG 75; NICOLETTE, 640 last, Amsterdam NLG 80, Rotterdam NLG 74,85, Dordrecht NLG 74,50, Schiedam NLG 74,85; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, Amsterdam NLG 87,50, ANNA MARIA WILHELMINA, 331 last, Amsterdam NLG 74,50; LOUISE, 396 last, Amsterdam NLG 97,75; FRIESLAND, 378 last, Amsterdam NLG 74,99; PHILIPS VAN MARNIX, 800 last, Rotterdam NLG 76,99, Dordrecht NLG 76,99, Middelburg NLG 76,99, Schiedam NLG 76,99; DE JONGE CORNELIS, 348 last, Amsterdam NLG 85, Rotterdam NLG 82,50; AMSTELSTROOM, 382 last, Amsterdam NLG 77,20; CALIFORNIA 343 last, Amsterdam NLG 88,29, Rotterdam NLG 93, Dordrecht NLG 93; BETTY, 292 last, Amsterdam NLG 82,50; MARIA ELIZE, 398 last, Amsterdam NLG 82,50; ALDEBARAN, 319 last, Amsterdam NLG 84,75; IJMUIDEN 388 last, Amsterdam NLG 71,99; ESTAFETTE, 224 last, Amsterdam NLG 78,89; TELANAK 398 last, Amsterdam NLG 87,50; TRITON 397 last, Rotterdam NLG 79,97; JACOBA CORNELIA 260 last, Rotterdam NLG 85, Schiedam NLG 85; PETRONELLA 399 last, Amsterdam NLG 83,90 Rotterdam NLG 82,90, Dordrecht NLG 82,90, Middelburg NLG 82,90, Schiedam NLG 82,90; JONGE JAN, ex JOHANNES LODEWIJK 399 last, Amsterdam NLG 82, Rotterdam NLG 77, Dordrecht NLG 78, Middelburg NLG 81, Schiedam 78; MARIA ADRIANA 379 last, Amsterdam NLG 81, Rotterdam NLG 76, Dordrecht NLG 77, Middelburg NLG 80, Schiedam NLG 77; LICHTSTRAAL 794 last, Rotterdam NLG 79,50, Dordrecht NLG 79,50, Schiedam NLG 79,50; ZUIDHOLLAND 682 last, Amsterdam NLG 80, Rotterdam NLG 77, Dordrecht NLG 78, Middelburg NLG 79, Schiedam NLG 79.

Afbeelding
Datum 09 november 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 8 november. Heden morgen is het Amerikaanse fregatschip HENRI B. WRIGHT, in aandrijving geweest met de Nederlandse bark JONGE CORNELIS, waarbij laatstgenoemde schade heeft bekomen.

Afbeelding
Datum 09 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. Bij de plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java zijn aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: INDIA PACKET, 400 lasten, vracht naar Amsterdam NLG 69,47, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 79,47, naar Middelburg NLG 84,47, naar Schiedam NLG 74,47; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 76,20; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 89,69, naar Rotterdam NLG 92,69; CALIFORNIA, 343 lasten, naar Amsterdam NLG 82,49, naar Rotterdam NLG 85,49, naar Dordrecht NLG 85,49, naar Schiedam NLG 85,49; TELANAK, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 83,30; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 98; PETRONELLA, 295 lasten, naar Amsterdam NLG 79,74; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 87,50; ESTAFETTE, 224 lasten, naar Amsterdam NLG 78,72; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten, naar Amsterdam NLG 86,90; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Schiedam NLG 90; FRIESLAND, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 69,96; ELECTRA, 590 lasten, naar Amsterdam NLG 64,87; AUSTRALIË, 355 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79, naar Rotterdam NLG 82,49; GRONDWET, 396 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; JONGE CORNELIS, 348 lasten, naar Amsterdam NLG 79,97, naar Rotterdam NLG 78,97, naar Dordrecht NLG 78,97, naar Middelburg NLG 79,97, naar Schiedam NLG 78,97; NEDERLAND, 321 lasten, naar Amsterdam NLG 92, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Middelburg NLG 91, naar Schiedam NLG 90; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88, naar Rotterdam NLG 84,84, naar Dordrecht NLG 84,84, naar Middelburg NLG 88,88, naar Schiedam NLG 84,84; NIEUWE WATERWEG II, 757 lasten, naar Amsterdam NLG 78,78, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 74,47, naar Middelburg NLG 78,78, naar Schiedam NLG 74,47; BEZOEKI, 394 lasten, naar Rotterdam NLG 74,87; PHILIPS VAN MARNIX, 800 lasten, naar Rotterdam NLG 71,99, naar Dordrecht NLG 71,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 71,99; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 79,86, naar Dordrecht NLG 79,86, naar Middelburg NLG 81, naar Schiedam NLG 79,86; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam NLG 69,99, naar Dordrecht NLG 89,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 69,99; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam NLG 79, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 79, naar Schiedam NLG 79; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 78, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 80, naar Schiedam NLG 79; MARIA ADRIANA, 379 lasten, naar Amsterdam NLG 76, naar Rotterdam NLG 72, naar Dordrecht NLG 73, naar Middelburg NLG 74, naar Schiedam NLG 73.

Afbeelding
Datum 30 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 maart. Vrachten. Nederlandse schepen. De Factorij nam bij haar laatste inschrijving op voor Rotterdam de JACOBA CORNELIA tot NLG 77,49. JACOBA HELENA en MARIA ADRIANA tot NLG 74,97 en de ALBRECHT BEYLING tot NLG 75; voor Amsterdam de MARIA CATHARINA tot NLG 78,74 en AZIA tot NLG 78,50 en voor Middelburg de BARON VAN HEEMSTRA tot NLG 74,89. Daarop werd de STAD LEYDEN tot NLG 82,50 voor suiker en koffie van Soerabaija naar Amsterdam afgesloten; de MARIA LOUISA ANTOINETTE bekwam NLG 80 voor suiker en koffie van Samarang naar Rotterdam. De HENDRIK IDO AMBACHT bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 100 voor arak van Soerabaija en Passaroean naar Rotterdam. De WILLEM, KROONPRINS DER NEDERLANDEN werd tot NLG 75 voor suiker en NLG 60 voor tabak hier en Samarang te laden opgenomen; de AEROLIET bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 20 voor tin en NLG 70 voor tabak in de Oosthoek te laden. BETTY is tot geheime vracht opgenomen.
De NIEUWE WATERWEG II ligt aan een en accepteerde suiker à NLG 75. De BEZOEKIE bekwam van de Factorij NLG 100 voor koffie te Menado te laden. CANDATI is tot geheime vracht van Padang naar New York opgenomen.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen LOUISE, CATHARINA MARIA, AMSTELSTROOM, PETRONELLA, JONGE CORNELIS, PHILIPS VAN MARNIX, CATHARINA, ESTAFETTE en WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 16 februari 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij:
CHRISTINE, 250 last, naar Amsterdam NLG 82,50; ELECTRA, 590 last, naar Amsterdam NLG 78,98; ANNA LUCRETIA, 333 last, naar Amsterdam NLG 77,45; CORNELIA, 440 last, naar Amsterdam NLG 81,45, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,45; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 last, naar Amsterdam NLG 78,74, naar Rotterdam NLG 83,74; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 90,40; ARY SCHEFFER, 398 last, naar Amsterdam NLG 88,40; PETRONELLA, 295 last, naar Amsterdam NLG 84,40; GEBR. VAN DER BEEK, 655 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,44; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 81,94; HENRIETTE, 228 last, naar Amsterdam NLG 79,95; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 84,49; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 110; ANNA ELIZABETH, 449 last, naar Amsterdam NLG 79,37; STAD MIDDELBURG, 397 last, naar Amsterdam NLG 88, Rotterdam en Dordrecht NLG 86, Middelburg NLG 83,50, Schiedam NLG 86; PHILIPS VAN MARNIX, 752 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,99; ZES GEZUSTERS, 768 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,87; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 85, naar Dordrecht NLG 86, naar Middelburg NLG 90, naar Schiedam NLG 86; ROTTERDAM, 397 last, naar Amsterdam NLG 85, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 85, naar Schiedam NLG 82; JONGE CORNELIS, 351 last, naar Amsterdam NLG 82,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,85, naar Middelburg NLG 85, naar Schiedam NLG 79,85; NIEUWE WATERWEG II, 757 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,84; BARON VAN HEEMSTRA, 397 last, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 89,70 naar Middelburg NLG 86,55; AMSTELSTROOM, 332 last, naar Amsterdam NLG 81,49; VOORLICHTER, 1.075 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 76. Met een certificaat.

Afbeelding
Datum 13 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij:
ARIA EN BETSY, 319 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74 ; PIETER ADOLF, 449 lasten, naar Amsterdam NLG 79,95 ; CORNELIA, 440 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89; naar Dordrecht en Schiedam NLG 83,89; INDIA PACKET, 400 lasten, naar Amsterdam NLG 81,73; naar Rotterdam NLG 86,73; JOHANNES, 845 lasten, naar Amsterdam NLG 76,40; naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,99; GESINA, 272 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79; GALILEI, 392 lasten, NLG 78,69, naar Rotterdam NLG 82,69; INSULINDE, 516 lasten, naar Amsterdam NLG 78,68, naar Rotterdam NLG 82,68; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 78,30; TELANAK, 398 lasten, NLG 80; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten naar Amsterdam NLG 84; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45; MARIA CATHARINA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74; ELIZABETH, 610 lasten, naar Amsterdam NLG 75,90; AURORA, 753 lasten naar Amsterdam NLG 75,40, Rotterdam NLG 80; DORDRECHT II, 408 lasten, naar Amsterdam NLG 85, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,74; H. W. M. , 665 lasten, naar Amsterdam NLG 78,97; JUPITER, 387 lasten, naar Amsterdam NLG 80; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 83,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,50, naar Midde4lburg NLG 83,50 naar Schiedam NLG 81,50; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,48, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,98, naar Middelburg NLG 81,50, naar Schiedam NLG 78,98; ONRUST, 427 lasten, naar Amsterdam NLG 82,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 80,50, naar Middelburg NLG 82,50, naar Schiedam NLG 80,50; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 81,98, naar Rotterdam NLG 77,98, naar Dordrecht, NLG 78,93, naar Middelburg NLG 81,93, naar Schiedam NLG 78,98; HENRIETTE ADRIANA, 795 lasten, naar Amsterdam NLG 80,69, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 77,69, naar Middelburg NLG 80,69, naar Schiedam NLG 77,69; SUNDA, 900 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,34; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99; PHILIPS VAN MARNIX, 752 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,93; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; MEDEA, 393 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95;
BEZOEKI, 395 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,85; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,92; 5 VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49, naar Schiedam NLG 77,49; SOERABAYA PACKET, 262 lasten, naar Amsterdam NLG 77,80’JACOBA HELENA, 389 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81,50 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam NLG 82,74, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,74, naar Middelburg NLG 82,74, naar Schiedam NLG 78,74.

Afbeelding
Datum 11 mei 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam, NLG 77,95; AMSTELSTROOM, 378 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam, NLG 79,79; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; INDIA PACKET, 400 last, naar Amsterdam, 79,83, Rotterdam NLG 84,83; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam, NLG 79,83, Rotterdam NLG 84,83; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 82; HOLLANDS TROUW, 387 last, naar Amsterdam NLG 82; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 80; MAIBIT, 609 last, naar Amsterdam NLG 78,30; ARIA EN BETSY, 391 last, NLG 78,74; PIETER ADOLF, 449 last, NLG 74,90; OCEAAN, 486 last, NLG 78,89; Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 82; CATHARINA ELIZABETH, 232 last, NLG 88,79; SOERABAYA PACKET, 262 last, NLG 79,88; MARIA ELIZE, 398 last, NLG 79,49; INSULINDE, 516 last, NLG 77,42, Rotterdam NLG 79,42; GALILEI, 392 last, NLG 77,73; FLEVO, 685 last, naar Amsterdam NLG 77, Rotterdam en Dordrecht NLG 79, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 79,50; H.W.M, 665 last, naar Amsterdam NLG 85; A.M.E, 491 last, naar Amsterdam NLG 85; DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam en Dordrecht NLG 76,49, Middelburg NLG 78,49, Schiedam NLG 76,49; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 79,75; UTRECHT, 1063 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 75; HENRIETTE ADRIANA, 795 last naar Amsterdam NLG 78,99, Rotterdam NLG 74,89, Dordrecht NLG 75,24, Middelburg NLG 78,99, Schiedam NLG 75,24; MARIA ELIZABETH, 718 last, naar Amsterdam NLG 81,99, Rotterdam NLG 77,89, Dordrecht NLG 78,25, Middelburg NLG 81,99, Schiedam NLG 78,25; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 80; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 81,98, Rotterdam NLG 77,98, Dordrecht NLG 78,98, Middelburg NLG 81,98, Schiedam NLG 77,98; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,50; LAURENS COSTER, 692 last, naar Amsterdam NLG 79,99, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,49, Middelburg NLG 79; PHILIPS VAN MARNIX, 752 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77, naar Middelburg NLG 79; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 79,99, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,49, naar Middelburg NLG 79; JONGE CORNELIS, 351 last, naar Amsterdam NLG 79, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,94, naar Middelburg NLG 81; ADA, 376 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 81,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; CATHARINA MARIA, 337 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 82,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam, NLG 80,90, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,80, naar Middelburg NLG 78,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam NLG 79,90, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,80, SUNDA, 900 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 81,74; NIEUWE WATERWEG, 744 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,29; BEZOEKI, 430 last, naar Rotterdam of Schiedam NLG 89,35; MARIE, 395 last, naar Amsterdam NLG 84,45, Middelburg NLG 80,45, naar Rotterdam of Dordrecht NLG 79,45, naar Schiedam NLG 79,45; OTTO, 373 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 last, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 last, naar Amsterdam NLG 80, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,50; SUZANNA EN ELISABETH, 390 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; REGINA MARIS, 399 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; ANTJE, 452 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97; BASTIAAN POT, 394 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97.

Afbeelding
Datum 15 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: ARIE EN BETSY, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 78,40; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; JACOB ROGGEVEEN, 377 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 74,55; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 87; CONSTANCE, 381 lasten, naar Amsterdam, NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten, naar Amsterdam, NLG 82; MENTOR, 296 lasten, naar Amsterdam NLG 79,68; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 97,68; MEESTER JACOB VAN LENNEP, 404 lasten, naar Amsterdam NLG 75,97; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten naar Amsterdam, NLG 77,47; NICOLAAS WITSEN, 352 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 76,79; A.M.E., 422 lasten, naar Amsterdam NLG 74,67; H.W.M., 473 lasten, naar Amsterdam NLG 75,67; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; BATO, 794 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,90, naar Middelburg NLG 80; CORNELIS GIPS, 343 lasten, naar Amsterdam, NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 76,99, naar Middelburg NLG 78,99; BARON VAN HEEMSTRA, 397 lasten, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,85, naar Middelburg NLG 74,98; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 lasten, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, naar Middelburg NLG 85; REGINA MARIS, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; SUSANNA EN ELISABETH, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; KOSMOPOLIET II, 569 lasten, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; ANNA EN JOHANNA, 312 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; MARIA ELIZABETH, 718 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89, naar Rotterdam NLG 76,89, naar Dordrecht en Schiedam NLG 77,24, naar Middelburg NLG 78,24; NOACH III, 590 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 82; LAURENS COSTER, 692 lasten, naar Amsterdam NLG 81,82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,77; WILLEM POOLMAN, 813 lasten, naar Amsterdam, NLG 81,82 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,76; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,98, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,98, naar Dordrecht NLG 78,98; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; HELENA, 395 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 79,78, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,74; CORNELIA, 769 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75,40; OCEANUS, 613 lasten, naar Amsterdam NLG 78, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 82,99, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99, naar Middelburg NLG 79,99; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 lasten, naar Amsterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 76,96, naar Rotterdam en Schiedam NLG 75,96; CATHARINA MARIA, 337 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; CONSTANTIA, 391 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,75; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,85, naar Middelburg NLG 81; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam, NLG 75,74; VIJF VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 74,88, naar Dordrecht NLG 76,88, naar Middelburg NLG 79,88; CORNELIS SMIT, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 84,57, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80,75; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; KANAGAWA, 642 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, Schiedam NLG 76,50; OTTOLINA, 778 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, JASON, 438 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA, 303 lasten, naar Rotterdam NLG 83,94, naar Dordrecht en Schiedam NLG 84,74.

Afbeelding
Datum 04 september 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 juli. Met vrachten bleef het aanvankelijk stil, uithoofde van ming(?) der Singapoorse markt bleef ook hier niet zonder invloed, evenals het vooruitzicht, dat er spoedig grotere hoeveelheden producten ter afscheep zouden zijn, terwijl ook de inschrijving bij de Factorij op 20 dezer kans gaf tot emplooi voor enige Nederlandse bodems, die dan ook de afloop dier inschrijving bleven afwachten.
Aan de inschrijving bij de Factorij namen zeven schepen deel, die met uitzondering van MARIA ELIZABETH (à NLG 85,- aangeboden) genomen werden, als:
naar Amsterdam: Nederlands CORNELIA à NLG 80,00 en JUPITER à NLG 82,50;
naar Rotterdam NOACH II à NLG 80,00 en ELLY à 79,79;
naar Dordrecht: ZES GEZUSTERS à NLG 80,00
naar Schiedam: SUNDA à NLG 82,50.
Naar Australië werd tot geheime vracht, denkelijk GBP. 2.10/- opgenomen Nederlands MARIE ELISABETH. Op vendutie werd verkocht Nederlands VERTROUWEN à NLG 18.510,- met inventaris. Onbevracht zijn nog: Nederlands NIEUWE WATERWEG II, JONGE CORNELIS en TELANAK.

Afbeelding
Datum 30 september 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 augustus. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden de navolgende schepen bevracht:
Naar Amsterdam. INDIA PACKET NLG 77,90, WIJK AAN ZEE NLG 79,00, AMSTELSTROOM NLG 79,20, MARIA CATHARINA NLG 79,89, STAATSRAAD VAN EWIJCK NLG 82,00, TELENAK NLG 82,49, NIEUWE WATERWEG II NLG 82,49.
Naar Rotterdam. HEBE NLG 79,00, JONGE JAN NLG 82,49, PHILIPS VAN MARNIX NLG 82,49.
Naar Schiedam. JONGE CORNELIS NLG 82,49.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 september. Vrachten. De Factorij nam de 17de augustus bij inschrijving de volgende schepen op: Voor Amsterdam: INDIA PACKET tot NLG 77,90; WIJK AAN ZEE tot NLG 79,-; AMSTELSTROOM tot NLG 79,20; MARIA CATHARINA tot NLG 79,89; STAATSRAAD VAN EWIJCK tot NLG 82,-; TENALAK tot NLG 82,49; NIEUWE WATERWEG II tot NLG 82,49. Voor Rotterdam: HEBE tot NLG 79,-; JONGE JAN tot NLG 82,49; PHILIPS VAN MARNIX tot NLG 82,49; JONGE CORNELIS tot NLG 82,40. Nederlandse OTTO laadt koffie en indigo te Samarang tot NLH 80,- en 90,- respectievelijk. TWEE CORNELISSEN sloot voor San Francisco af tot GBP 4,- voor suiker en G.H. BETZ voor St. Nazaire tot FFRs. 80,-. De HAAMSTEDE doet kustreizen.

Afbeelding
Datum 06 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 5 februari. Het schip JONGE CORNELIS, heeft gisteren in het Ventjagersgat aan de grond gezeten, doch is met assistentie van de stoomboot ZUID-HOLLAND vlot gesleept en alhier aangekomen.
Het schip JONGE JAN zit aldaar ook aan de grond en heeft de stoomboot KINDERDIJK tot assistentie. De NICOLETTE en PHILIPS VAN MARNIX wachten op water.

Afbeelding
Datum 28 december 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 november. Vrachten. Het Nederlandse schip JONGE CORNELIS naar Rotterdam NLG 85 voor suiker en koffie, te Tjilatjap te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: AMSTELSTROOM, KOSMOPOLIET II, BATOE BASSIE en JONGE JAN.
Het Nederlandse schip WILLEM POOLMAN verzeilt naar Singapore om te repareren.

Afbeelding
Datum 17 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: SOEMBING 699 lasten, naar Amsterdam NLG 83,33 per gehele ruimte; TELANAK 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,84 per gehele ruimte; MAIBIT 609 lasten, naar Amsterdam NLG 83,84 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL 439 lasten, naar Amsterdam NLG 87 per gehele ruimte; GERARD PIETER SERVATIUS 360 lasten, naar Amsterdam NLG 88,98 per 260 lasten, NLG 88,98 per gehele ruimte; ELIZABETH 610 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 94,87 per gehele ruimte; A.M.E. 422 lasten, naar Amsterdam NLG 85,97 per gehele ruimte; FRIESLAND 378 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte; MEESTER JACOB VAN LENNEP 404 lasten, naar Amsterdam NLG 89,97 per 260 lasten, NLG 88,97 per gehele ruimte; ELECTRA 590 lasten, naar Amsterdam NLG 89,95 per gehele ruimte; ARY SCHEFFER 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRINSES AMALIA 445 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL 449 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte PAULINE CONSTANCE ELEONORA 306 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; JACOBA EN CHRISTINA 240 lasten, naar Amsterdam NLG 92 per 260 lasten; WILHELMINA EN CLARA 342 lasten, naar Amsterdam NLG 90 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA 472 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 94,80 per gehele ruimte EUROPA 669 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 90,25 per gehele ruimte; HEBÉ 328 lasten, naar Amsterdam NLG 99,40 per 260 lasten en NLG 94,40 per gehele ruimte Rotterdam NLG 96,90 per 260 lasten en NLG 91,90 per gehele ruimte, Dordrecht NLG 91,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 94,40 per gehele ruimte, Schiedam NLG 91,90 per gehele ruimte; JONGE CORNELIS 351 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 99,50 per 260 lasten en NLG 94,50 per gehele ruimte, Dordrecht, Schiedam NLG 94,50 per gehele ruimte, Middelburg NLG 100 per gehele ruimte; ADA 376 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 89,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 92,40 per gehele ruimte; ROBERTUS HENDRIKUS 397 lasten, naar Rotterdam NLG 94,49 per 260 lasten; NIEUWLAND 398 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; JOHANNA EN MARGARETHA 596 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; SALATIGA 648 lasten, naar Amsterdam NLG 99,74 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 94,74 Middelburg NLG 95,74 per gehele ruimte; BARON VAN PALLAND VAN ROOSENDAAL 752 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 83,49 per gehele ruimte; DORDRECHT II 408 lasten naar Amsterdam NLG 89,44 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 84,44 Middelburg NLG 87,44 per gehele ruimte; CORNELIA 440 lasten, naar Amsterdam NLG 93,93 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 95,98 per gehele ruimte; INDIA PACKET 400 lasten, naar Amsterdam NLG 83,47 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 09 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 januari. Vrachten. De volgende bevrachtingen vonden plaats: Nederlands schip KOSMOPOLIET II, naar Rotterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 25 arak, NLG 50 tabak, te Cheribon en Batavia te laden; Nederlands. HELENA EN ANNA, naar San Francisco, vracht geheim; JONGE CORNELIS, naar New York, GBP 3.12.6 te Padang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: A.M.E., NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, GRONDWET, HOLLAND, stoomschip, NEDERLAND EN ORANJE en PETRONELLA.
Het Nederlandse schip BATAVIA, is naar Straat-Gaspar vertrokken om de thee, uit de TAMERLANE gelost , herwaarts te brengen. De BASTIAAN POT, is met de originele lading steenkolen naar Padang vertrokken tegen een extra vracht van NLG 12,49 per ton. De ROTTERDAM is naar China vertrokken.

Afbeelding
Datum 17 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 februari. Gedurende de afgelopen 14 dagen bestond er op onze vrachtenmarkt weinig levendigheid. Er is enige vraag om in de rijkshavens voor Europa te laden, waarvoor ook enige schepen werden opgenomen, maar in de stand van de vrachtkoersen naar Nederland is geen verbetering gekomen en wordt derwaarts nog niet meer dan NLG 55 a 60 geboden. De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn de volgende: KOSMOPOLIET II naar Rotterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 125 voor arak, NLG 50 voor tabak, te Cheribon en Batavia te laden; HELENA EN ANNA, naar San Francisco, vracht geheim; JONGE CORNELIS, naar New York, GBP 3.12.6, te Padang te laden, PETRONELLA, naar Saigon, laadt rijst à GBP 4 naar het Kanaal; stoomschip CONRAD, naar Nieuwediep, NLG 90 voor koffie, NLG 80 voor rijst en tabak, NLG 60 voor tin, NLG 100 licht goed, Batavia en Soerabaija te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: A.M.E., NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, GRONDWET, ANNA SOPHIA, NOACH I en stoomschip HOLLAND.

Afbeelding
Datum 16 januari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 januari. Volgens particulier bericht is het schip JONGE CORNELIS, kapt. Von Lindern, van Cardiff naar Batavia, met schade te Lissabon binnengelopen.

Afbeelding
Datum 26 januari 1875
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Lissabon, 15 januari. Het schip JONGE CORNELIS, kapt. Von Lindern, van Cardiff naar Batavia, hier binnen, heeft enige lichte schade aan het tuig.

Afbeelding
Datum 09 juli 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 juni. Vrachten. Betreffende Nederlandse schepen werd alleen de JONGE CORNELIS met een gedeeltelijke lading voor Nederland bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, NEREUS, NIEUWE WATERWEG II, A.M.E., JACOBA HELENA, ORTELIUS, en AMSTELSTROOM.

Afbeelding
Datum 20 juli 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 juni. Vrachten. Daar er weinig of geen zwaar goed aangeboden wordt, zijn de afsluitingen in vrachten zeer beperkt. Het Nederlandse schip JONGE CORNELIS ligt hier ter bijvulling in lading naar Nederland.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, NEREUS, NIEUWE WATERWEG II, A.M.E., JACOBA HELENA, ORTELIUS, AMSTELSTROOM en CORNELIA.

Afbeelding
Datum 23 juli 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 juni. Sedert het laatste bericht bleef de notering voor suiker naar Nederland onveranderd. De Factorij betaalde voor 260 last koffie NLG 67,50 en bedong men voor tabak NLG 50,00 à 52,50. Handige disponibele schepen werden voor Amerika gevraagd, en werden twee schepen tot GBP 3.7/6 bevracht. Voor suiker naar Australië werden twee schepen opgenomen tot GBP 1.10/- en GBP 1.12/-. Voor het Kanaal voor orders kwam enige vraag à GBP 3.5/-, mits bevrachters het recht hebben het schip tot ultimo juli te beladen, doch zonder resultaat. Voor stroopsuiker had een afdoening plaats. Vrachten naar China worden niet aangeboden. Steenkolen genieten door het aanhoudende droge weer van de zijde van de suikerfabrikanten weinig vraag; zeilende ladingen worden dringend aangeboden. De plaatselijke voorraad schijnt uitgeput en zouden daardoor de eerst komende ladingen goede prijzen bedingen. De laatste afdoeningen naar Nederland voor Nederlandse schepen zijn: NIEUWE WATERWEG II, à NLG 67,50 Factorij koffie, NLG 65,00 suiker, NLG 75,00 thee, NLG 70,00 peper en damar, NLG 30,00 tin naar Rotterdam, JONGE CORNELIS, particulier NLG 65,00 koffie, NLG 50,00 tabak naar Rotterdam.
Naar Australië het Nederlandse schip NEREUS à GBP 1.10/- suiker van 2 havens, OOSTHOEK naar Sydney en terug met kolen van New-Castle à GBP 1. per ton.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: NIEUWE WATERWEG I, AMSTELSTROOM, A.M.E. JACOBA HELENA, ORTELIUS en CORNELIA.
In lading hier en op de kust de Nederlandse schepen: stoomschip PRINSES AMALIA en CELEBES.

Afbeelding
Datum 08 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 oktober. Vrachten. Sedert het laatste bericht bleef de markt stationair. Lading voor Holland blijft zeer schaars aangeboden en voor suiker hoogstens NLG 57½ te bedingen. De koersen voor factorij koffie veranderen niet. Naar het Kanaal bleven handige scheepjes in goede vraag, doch verschilden de koersen van GBP 3.2/6 tot GBP 3. Naar Amerika werd GBP 3 betaald. Naar Melbourne had een afdoening plaats tot GBP 1.11/6. Voor de Perzische Golf werd een scheepje van 10.000 picols opgenomen tot NLG 2¾, per picol en blijft dit cijfer voor een gelijke hoeveelheid geboden, voor de heen- en terugreis. Stoomboten moesten lagere cijfers aannemen, tengevolge van de vele ladende en de vele in China tot lagere koersen bevrachte stoomschepen. De laatste afdoeningen zijn: Naar Holland, de Nederlandse GEBROEDERS VAN DER BEEK, NLG 75, 250 last koffie, NLG 57½ suiker naar Vlissingen; de Nederlandse ADMIRAAL DE RUYTER, NLG 75, 260 last koffie, NLG 60 suiker uit de Oosthoek naar Amsterdam; de Nederlandse VRACHTZOEKER, NLG 100 koffie van Menado naar Rotterdam (te Macassar opgenomen); stoomschip MADURA, NLG 100 à NLG 85 koffie, NLG 90 rijst, NLG 100 specerijen naar Amsterdam; de Nederlandse LIBERAAL, NLG 75, 260 last koffie, NLG 57,50 suiker van Samarang naar Rotterdam; de Nederlandse WESTERSCHELDE, NLG 75 dito uit de Oosthoek naar Rotterdam; ALBLASSERDAM, NLG 75 dito dito; JONGE CORNELIS, NLG 75 dito dito; WATERLOO, NLG 75 dito dito Amsterdam; MARIA EN ELIZABETH, NLG 75 dito, NLG 57,50 suiker uit de Oosthoek naar Rotterdam.
Onbevrachte schepen op Java: De Nederlandse LOURENS COSTER, JONGE JAN, PRINSES AMALIA, ZES GEZUSTERS, SLAMAT, CORNELIA, ARY SCHEFFER, MR. JACOB VAN LENNEP, MARY, OTTOLINA, KOSMOPOLIET III en TROMP.

Afbeelding
Datum 21 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 oktober. Vrachten. Daar de vraag naar scheepsruimte iets is afgenomen zijn koersen minder vast dan laatst bericht werd, terwijl de afdoeningen meer beperkt waren; de volgende kunnen opgeven worden; de Nederlandse LIBERAAL, Rotterdam, NLG 75 koffie, NLG suiker, te Samarang te laden; de Nederlandse WESTERSCHELDE, dito, NLG 75 koffie, in de Oosthoek te laden; de Nederlandse ALBLASSERDAM, dito, NLG 75 dito; de Nederlandse JONGE CORNELIS, dito, NLG 75 koffie, NLG 57,50 suiker in de Oosthoek; de Nederlandse WATERLOO, Amsterdam, NLG 75 koffie, NLG 57,50 dito; de Nederlandse MARIA EN ELISABETH, Rotterdam, NLG 75 koffie, NLG 57,50 suiker, in de Oosthoek; de Nederlandse MR. JACOB VAN LENNEP, Amsterdam, NLG 75 koffie, NLG 55 rijst; de Nederlandse OTTOLINA, Rotterdam, NLG 75 koffie, NLG 57,50 suiker te Samarang.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LAURENS COSTER, JONGE JAN, PRINSES AMALIA, ZES GEZUSTERS, CORNELIA, SLAMAT, MARY, ARY SCHEFFER en TROMP.

Afbeelding
Datum 24 april 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Advertentie. Kapt. H. de Jonge van het Nederlandse barkschip JONGE CORNELIS geeft hiermede aan de diverse ontvangers zijner lading, alhier van Java aangebracht, kennis, dat zijn schip gisteren gearriveerd is en aldus heden de 24ste april de legdagen zijn ingegaan.
Houders van cognossementen aan order gelieve zich ten spoedigste aan te melden bij de cargadoors Hudig & Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 30 mei 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. Het Nederlandse barkschip JONGE CORNELIS, groot 664 ton, gebouwd in 1855, is door de makelaar Ed. C.A. Koli uit de hand verkocht aan de heren Oolgaardt & Bruinier, wordt thans genaamd ZEELEEUW en gevoerd door kapt. Puister.
Het Nederlandse barkschip ADA is aan een Duits huis verkocht.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 oktober. Het Nederlandse schip ZEELEEUW, kapt. H.P.H. Puister, van Sundsvall te IJmuiden binnen, heeft zwaar stormweer doorgestaan en heeft lekkage en min of meer averij bekomen.

Afbeelding
Datum 17 mei 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 mei. Volgens bij de rederij ontvangen telegram is het schip ZEELEEUW, kapt. Puister, heden van hier te Sundsvall aangekomen.

Afbeelding