Inloggen
KOERIER - ID 8735


Kroniekberichten

Datum 05 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 4 juli. Te Elbing (opm: Elblag) is de 27e juni van de werf van de bouwmeesters G. & H. Mitzlaff te water gelaten het brikschip KOERIER, groot 200 lasten, gebouwd voor rekening van de heren P. Scheffer & Zn te Amsterdam, zullende gevoerd worden door kapt. T.J. Rotgans.

Afbeelding
Datum 28 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 24 april. Aan boord van de Nederlandse brik KOERIER, kapt. T.J. Rotgans, heden op de hoogte van onze haven aangekomen, bevindt zich een gedeelte der bemanning van de Engelse brik HOME, kapt. Dixon, van Savannah naar Queenstown bestemd, welke bodem 20 februari op 55º N.B. en 13º W.L. door het volk verlaten is.

Afbeelding
Datum 04 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het schip KOERIER, kapt. Rotgans, van Macao te Samarang aangekomen, heeft op de reis veel slecht weder doorgestaan, waardoor de mast gekraakt en vele zeilen verloren en gescheurd zijn geraakt. Het zou naar Batavia verzeilen om nagezien te worden.

Afbeelding
Datum 12 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 september. Vrachten. Het aantal schepen enigszins verminderende en de producten langzamerhand disponibel wordende, was er enige vrachtverbetering merkbaar, maar is het raadselachtig hoe lang die zal aanhouden, met het oog op de vele zonder emplooi te Singapore en in China liggende schepen.
De volgende bevrachtingen vonden sedert de vorige mail plaats:
MARIA AGNES en MARIA CATHARINA laden voor eigen rekening. HELMERS, naar Macassar gezeild. NOORD BRABANT NLG 45 per last voor rijst te Indramayo; en NLG 45 voor suiker en NLG 40 voor thee alhier naar Holland. ST. MICHAEL, NLG 50, voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust, naar Holland. ARLEQUIN, 624 ton, verkreeg NLG 10.000 in eens naar de Golf van Perzië en terug. BEURS VAN ROTTERDAM, NLG 50, voor suiker te Soerabaija, en NLG 45 voor rijst te Indramayo, naar Rotterdam. VRIENDENTROUW, door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen, à NLG 55 voor thee en suiker, te Cheribon en Pekalongan te laden naar Amsterdam. HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, NLG 55, voor suiker te Passaroeang, en NLG 70 voor arak alhier naar Rotterdam. DOROTHEA HENRIETTE, is door het gouvernement opgenomen om troepen naar Banjermassing over te voeren.
De SPIRIT OF AGE (Engels) werd in publieke veiling voor NLG 12.000 verkocht, met inventaris daarbij. De FIDES (Bremen) en HERSCHEL (Hamburg) zijn te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AEGIDIA EN PAULINA, PHILIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, WILLEM DE EERSTE, SINT JAN, IDA WILHELMINA, LOUIS MEIJER, ZAANSTROOM, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, STAD DOCKUM, PAULINE, IJSSEL, PRINS MAURITS, HENRIETTE, TONIA, KOSMOPOLIET, COSMOPOLIET, ADÈLE, JOHANNA, KOERIER, EUTERPE, BULGERSTEYN, JACOBUS, WALCHEREN.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA, IJSSEL, LOUISA ROELOFFINA (opm: brik LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN, doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 28 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 oktober. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben weinig bevrachtingen plaats gehad, doch was echter enige verbetering te bespeuren.
NOORD-BRABANT bekwam NLG 45 voor rijst en suiker en NLG 40 voor thee, te Indramaijoe en hier te laden. ST. MICHAËL NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor koffij en NLG 45 voor rijst op de kust te laden. BEURS VAN ROTTERDAM NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust te laden voor Rotterdam. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd gecharterd VRIENDENTROUW tot NLG 55 voor thee en suiker op de kust te laden voor Amsterdam; HENRIETTE ELISABETH SUSANNE NLG 55 voor suiker te Passaroean en NLG 70 voor arak hier te laden voor Rotterdam; KOSMOPOLIET NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij en thee te Soerabaija en Passaroeang te laden. JACOBUS NLG 60 voor suiker op de kust en NLG 55 voor thee hier te laden en CATHARINA MARIA NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden. COSMOPOLIET bekwam NLG 55 voor suiker en koffij te Samarang en op de kust te laden. ARLEQUIN (324 ton) bekwam NLG 10.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug. HELMERS vertrok naar Makassar, MARIA CATHARINA, MARIA AGNES en ADÈLE laden voor eigen rekening. DOROTHEA HENRIETTE werd door het gouvernement ingehuurd voor transport van troepen naar Banjermassing, terwijl de 17 volgende schepen voor de tweede Bonische expeditie zijn ingehuurd, als:
PHILIPS VAN MARNIX, WILLEM DE EERSTE, JOHANNA, ZAANSTROOM, BULGERSTEIN, LOEVESTEIN, SINT JAN, AEGIDIA EN PAULINE, LOUIS MEIJER, IDA WILHELMINA, GEERTRUIDA MARIA, STAATSRAAD COMM. VAN EWIJCK, STAD DOKKUM, CANTON, JACOBA HELENA, BIESBOSCH en ROBERTUS HENDRIKUS.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, IJSSEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA. LOUISA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN en HENRIETTE doen kustreizen.
Het Engelse schip SPIRIT OF THE AGE met averij alhier binnengelopen is afgekeurd en met deszelfs inventaris op vendutie verkocht voor NLG 12.000. Het Bremer schip FIDES en het Hamburger schip HERSCHEL zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: JULIE CLAIRE, AGATHA EN MARIA, PAULINE, EDOUARD MARIE, PRINS MAURITS, TONIA, KOERIER, EUTERPE, WALCHEREN, DOELWIJK, MINISTER PAHUD, ELIZABETH, ANNA EN ELISE, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 16 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 oktober. Vrachten. De rijzing in de vrachten tengevolge van de opname van de Bonische schepen, heeft geheel opgehouden en plaats gemaakt voor een zeer flauwe en aanvankelijke teruggang. Dit is het gevolg van de stilte in de uitvoer-handel, waardoor weinig product ter verscheping wordt aangeboden. Sedert de laatste mail zijn de volgende transacties gesloten: PRINS MAURITS NLG 50 per last voor suiker en NLG 45 voor rijst om te Samarang en Cheribon te laden naar Amsterdam. ZEEPLOEG NLG 55 per last naar Nederland, ladende te Tagal. MENTOR laadt voor reders rekening. DOELWIJK, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij à NLG 65 voor koffij, te Padang naar Rotterdam. KOERIER NLG 55 voor suiker en NLG 50 voor rijst en koffij, op de kust te laden naar Amsterdam. AGATHA EN MARIA in lading naar Nederland. De ELISABETH werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 60 voor suiker op Pekalongan en Cheribon te laden. ANNA EN ELISE NLG 55 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. EDOUARD MARIE opgenomen voor een lading rijst à 22½ USDcents de picol naar Hongkong, 30 naar Amoy of 40 naar Shanghai. SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN NLG 48 voor rijst, NLG 55 voor suiker, NLG 67,50 voor huiden en NLG 70 voor arak naar Rotterdam. JOACHIM CHRISTIAN (Hamburg ) GBP 1.12.6 voor rijst en GBP 2 voor arak naar Hamburg en hier op de kust te laden. CROUCH BROTHERS (Engels) bevracht à GBP 2.5/- voor suiker naar Engeland; met 10/- naar het continent, te Samarang is door het gouvernement opgenomen voor de Bonische expeditie à 38 cents per last per dag. De FIDES (Bremen) en HERSCHEL (Hamburg) zijn te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: JULIE CLAIRE, IJSEL, TONIA, EUTERPE, DOLFIJN, WELVAART, JOHANNA EN GEERTRUIDA, ALBLASSERDAM, ROTTERDAM en HUGO GROTIUS.
De JOHANNA EN LOUISE, DERKINA TITIA, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA, LOUISE ROELOFFIENA en HENRIETTE doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 18 april 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 april. Kapt. T.J. Rotgans, voerende het schip (opm: brik) KOERIER, van Batavia alhier in het Oosterdok aangekomen, rapporteert buiten de gronden een stortzee over gehad te hebben, waardoor het stuurrad en de kajuitsdeur verbrijzeld, twee man van het roer geslagen waren en veel zeewater in de kajuit gedrongen was.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 juni. Vrachten. Tengevolge van het gering aantal disponibele schepen ging in de vrachten weinig om. De weinige charters die afgesloten werden tonen echter een belangrijke verhoging aan, waarin nog meerdere verbetering wordt tegemoet gezien.
Bevracht werden de Nederlandse schepen WAALSTROOM, 412 tons, NLG 67,50 per last voor tabak en NLG 70 voor suiker te Soerabaja te laden naar Amsterdam; ALCOR, 570 tons, NLG 30 voor tin, NLG 35 koperen duiten, NLG 70 suiker in zakken, NLG 115 arak, NLG 67,50 tabak te Soerabaja en NLG 75 voor tabak te Bezoekie naar Rotterdam; STAD ZIERIKZEE, 602 tons, NLG 70 voor rijst en tabak, NLG 90 huiden en NLG 115 arak te Soerabaja te laden naar Rotterdam. De KOERIER, 347 tons, werd te Sydney bevracht à GBP 3.3/6 per ton, om alhier te laden; bestemming geheim.
Onbevracht het Nederlands schip FRIESLAND 746 tons.
De GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST is kustreizende.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 juli. Vrachten zijn door totaal gebrek aan schepen belangrijk gestegen en daar slechts weinig disponibele schepen verwacht worden, is men algemeen vooreerst geen teruggang wachtende. Nederlandse vlag. De WAALSTROOM laadt te Soerabaja à NLG 70 en tabak à NLG 67,50 naar Amsterdam. De ALCOR laadt te Soerabaja tin à NLG 80, kopergeld à NLG 35; suiker in zaken à NLG 70, arak NLG 115; tabak à NLG 67,50 en te Bezoekie tabak à NLG 75 naar Rotterdam. De STAD ZIERIKZEE, laadt te Soerabaja rijst en tabak à NLG 70, huiden à NLG 90 en arak à NLG 115 naar Rotterdam. De KOERIER was in Sydney gecharterd om in Java te laden à GBP 3.3/6 per ton all round, bestemming onbekend. De FRIESLAND laadt te Padang koffie naar Amsterdam à NLG 105. De STAADSRAAD COMMISSARIS VAN EWIJCK laadt alhier, te Samarang en Soerabaja suiker à NLG 95 en koffij en tabak à NLG 90 naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Vrachten. Verscheidene bevrachtingen vonden plaats sedert ons bericht van 26 passato, terwijl arrivementen minder talrijk waren. Hierdoor is thans het getal vrachtzoekende bodems zeer verminderd en toont zich wat meer vastheid in vrachten.
Wij hebben ditmaal de navolgende charters mede te delen, als; naar Nederland de Nederlandse schepen TASMANIA, à NLG 75 voor suiker en koffij te Samarang en Soerabaija te laden voor Amsterdam. KAAP HOORN, à NLG 77,50 voor suiker te Samarang in te nemen, insgelijks voor Amsterdam. NOVA ZEMBLA tot gelijke vracht naar Rotterdam op de kust te laden. VREDE à NLG 70 voor suiker, koffij en rijst op drie plaatsen te laden. ZES GEZUSTERS werd door de bevrachters afgestaan à NLG 75 voor suiker, NLG 72,50 voor koffij en NLG 70 voor rijst hier te laden voor Rotterdam, eveneens JACOBA CORNELIA à NLG 75 voor suiker en rijst. KIANDRA en ANNA DIGNA werden door de Factorij à NLG 75 voor Amsterdam opgenomen. GOEDE VERWACHTING laadt derwaarts suiker te Indramaijoe à NLG 75 en suiker en koffij te Samarang NLG 70. KOERIER bekomt NLG 75 voor een lading koffij van Padang naar Amsterdam. NEDERWAARD neemt hier koffij en rijst à NLG 70 en te Padang koffij à NLG 75 en licht goed NLG 85, 90 in voor Rotterdam. JACOBA laadt hier rijst à NLG 70 en te Padang koffij en enig licht goed à NLG 85 naar Rotterdam. VAN DER PALM rijst te Pamanoekan à NLG 70, en koffij te Padang à NLG 77,50 voor Rotterdam. HENRIETTE NLG 75 suiker te Tagal, NLG 70 rijst hier voor Amsterdam. HUYDEKOPER à NLG 70, suiker en tabak te Soerabaija en Passaroeang voor Rotterdam. VIER GEBROEDERS, NLG 75 voor suiker in de Oosthoek te laden. JOHANNA MARIA neemt suiker voor eigen rekening te Soerabaija in en koffij te Padang à NLG 77,50 voor Rotterdam. ZEPHIR wordt voor rekening van de reders naar Rotterdam beladen. RIDDERKERK NLG 75, NLG 72,50 voor suiker, NLG 110 voor arak naar Rotterdam.
Naar de Golf van Perzië: ALMONDE tot geheime condities, vermoedelijk plm. NLG 3 per picol. Naar China TWEE CORNELISSEN voor $ 8000 naar Ningpo of $ 9000 naar Shanghai. De HENDRIKA en KRIMPENERWAARD doen tussenreizen.
Onbevracht blijven nog de CALIFORNIA, JACOBA HELENA, MARIA LOUISA ANTOINETTA, BILDERDIJK, TOLLENS, en ALDEBARAN.

Afbeelding
Datum 01 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 28 februari. Aangekomen: GIRONDE, van Bordeaux, ligt in het Kanaal; PRINCESS ALICE, van Harwich.
Vertrokken: NUMMER I, kapt. van Duijn, naar Japan; LINA, kapt. Alberts, naar Buenos-Ayres; FIJENOORD, naar Londen; FOREST QUEEN, naar Hartlepool; VOLUNTEER, naar Leith; CERES, kapt. Ricklefs, naar Libau; ELVE, naar Hamburg.
De JUBILÄUM, KOOPHANDEL en ZEEVAART en OCEAAN zijn naar zee gezeild.
Brouwershaven, 23 februari. Vertrokken: NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Bouwmeester, naar  Dordrecht. (opm: de NUMMER 1 was een voor Japanse rekening in Nederland gebouwd en onder Nederlandse vlag uitgebracht stoomschip)
Te Texel aangekomen, 27 februari, GOUVENEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. Hoeksma, van Batavia.
Helvoet, 29 februari. De stoomboot GIRONDE is opgestoomd.
Van Batavia vertrokken, 1 januari, PRINSES AMELIE, kapt. Groeneveld; 8 jan., JAN VAN GALEN, kapt. De Boer, en 12 jan., RIDDERKERK, kapt. Teerlink, allen naar Nederland.
Zeilklaar, 14 januari, NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, naar Amsterdam; HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, naar Nederland.
Van Indramaijoe vertrokken, 26 december, HENRIETTE, kapt. Visser, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 2 januari, KIANDRA, kapt. Van Kuffeler, en DOELWIJK, kapt. Hofman, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 19 december, CALIFORNIA, kapt. De Wijn, naar Amsterdam; 21 dec., JACOBA HELENA, kapt. Swart, naar Nederland; 23 dec., CHINA, kapt. Tofield, naar  Rotterdam; SUSANNA JOHANNA, kapt. Peters, naar Nederland; 25 dec., HOLLANDIA, kapt. Wap, naar Rotterdam; WASSENAAR, kapt. Hofstee, naar Nederland; 26 dec., BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Van Rossum, naar Amsterdam; 29, CONSTANTIA, kapt. Overgaauw, en 30 dec., MARIA LOUISA ANTOINETTA, kapt. Muysson, beiden naar Rotterdam.
Van Patjitan vertrokken: 23 december, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, naar Amsterdam.
Van Bezoekie vertrokken: 12 december, GEBROEDERS, kapt. De Groot, naar Amsterdam.
Te Soerabaija aangekomen: 29 dec., EERSTELING, kapt. De Zeeuw; BAGCHUS, van  Newcastle; 5 jan., FERDINAND EN LOUIS, kapt. Nolting, van Amsterdam.
Te Padang aangekomen: 3 december, MARIA AGNES, kapt. Van Deursem, van Amsterdam.
Vertrokken: 3 januari, KOERIER, kapt. Carst, naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen: 15 januari, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glasener, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: SCOTTISH CHIEF, kapt. H.G. Quick, van Teignmouth, met 145 tons porceleinaarde.
Helvoet, 6 april. Aangekomen: ARENDINA, kapt. Boerhave, van Cette, ligt voor Pampus ten anker; GOTTFRIED, kapt. Wahlgren, van Cette; VOLUNTEER, van Leith; AURORA, kapt. Wolls; JOSEPH AND ELIZABETH, kapt. Milburn, en PALESTINE, kapt. Spence, allen van Newcastle; EAGLE, kapt. Hawkins, van Ipswich; JOHANN, kapt. Möller, van Ystad; DOROTHEA SCHMAHL, kapt. Casse, van Libau; JOHANNA, kapt. Borck, van Korsør.
Vertrokken: JACOB EN ANNA, kapt. Bonger, naar Japan; GROOT ZEEWIJK, kapt. Homan, naar Buenos-Ayres; LEVANT, naar Havre; JAVA, kapt. Dehle, naar Cardiff; JOHANN KEPPLER, kapt. Rahe, naar Newport; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, naar Rochester; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk, en TWEED, kapt. Muster, beiden naar Middlesbro'; GUARDIAN, kapt. Breaker; FARNE, kapt. Davison; ISABELLA SARAH, kapt. Hall, en WATERLOO, kapt. Crosk, allen naar Newcastle; FAMILIEN, kapt. Aas, naar Frederikstad; PRINCESS ALICE, naar Harwich.
Brouwershaven, 5 april. Vertrokken: AEGIDIA EN PAULINE, kapt. Hoogland, naar Batavia; JACOBUS, kapt. v.d. Tas, naar Valparaiso; EMILIE, kapt. Malbrane, naar New York; IDA, kapt. Nyholm, naar Genua.
Van Texel vertrokken, 4 april, QUINTET, kapt. Slijboom; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. Ham qq.; ANTHONY VAN HOBOKEN, kapt. Hazewinkel, en PRINSES AMALIA, kapt. Van Rijn van Alkemade, allen naar Batavia; PETRONELLA CATHARINA, kapt. v.d. Veen, naar Kanagawa.
Te Algoabaai aangekomen, 22 januari, CONCORDIA, kapt. Van Zanten, van Tafelbaai.
Van St. Helena vertrokken, 8 februari, BULGERSTEIN, kapt. Geerling; 10 dito, MARIA ADOLFINA, kapt. Blom; 12 dito, SCHELDE, kapt. Hofman; 18 dito, ALDEBARAN, kapt. Meijboom; 14 dito, KOERIER, kapt. Carst; 18 dito, CHRISTINA EN JEANNETTE, kapt. Rademaker; 22 dito, GERMANIA, kapt. Francke; 23 dito, CALIFORNIE, kapt. De Wijn, en 27 dito, HOLLANDIA, kapt. Wap, allen van Java naar Nederland.
St. Helena gepasseerd, 9 februari, TELEGRAPH, kapt. Rolufs; 18 dito, WASSENAAR, kapt. Hofstee; CORNELIA HENDRIKA, kapt. Swart; 19 dito, JOHANNA EN EMILIE, kapt. Seubert; 21 dito, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, en 25 dito, MARINUS WILLEM, kapt. Buyser, allen van Java naar Nederland.
Van Batavia vertrokken, 17 februari, DANUBE, kapt. Larson, naar Rotterdam; 25, LAMMINA ELISABETH, kapt. Pot, naar 't Kanaal.
Van Samarang vertrokken, 17 februari, WESTKAPELLE, kapt. Crucq, naar Nederland.
Van Soerabaija vertrokken, 18 februari, MEDEA, kapt. Van Teutem, naar Nederland.
Van Cheribon vertrokken, 12 februari, WILHELMINA EN ELISE, kapt. Priebee, naar Nederland.
Van Pekalong vertrokken, 19 februari,MARIA ANNA, kapt. Van Monnom, naar Nederland.
Van Passaroeang vertrokken, 5 februari, ZEEMEEUW, kapt. Kayser, naar Nederland.
Van Problingo vertrokken, 16 februari, ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. Hazewinkel, en PEGASUS, kapt. Mannoury, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 1 februari, ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Möllinger, naar Nederland. 8, HOLLAND, kapt. Gronbeck, naar Amsterdam; HAEMSTEDE, kapt. Ter Marsch, naar Rotterdam; 7, PEKING, kapt. Deinum, naar Amsterdam; 8, ALCYONE, kapt. Landweer, naar Nederland; 10, CELEBES, kapt. Gille. naar Amsterdam.
Van Tjilatjap vertrokken, 18 februari, MARIA DIEDERIKA, kapt. Van Marion, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: QUEEN, kapt. T.T. Lee, van Liverpool, met 350 ton ruw zout; MARY, kapt. R.J. Bammant, van Cardiff, met 262 ton steenkolen; SARA, J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 8 mei. Aangekomen: LEVANT, van Havre; BREGADIER, van Newcastle; ALBERT, van Hull; DOROTHEA, kapt. Lund, van Sunderland; JACOBA ALIDA, kapt. Van der Laan, van Windau; GEZIENA, kapt. Krook, van Stolpmünde.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; BITTERN, naar Liverpool; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, naar Rochester; ARK, kapt. Reynes; ASSIDIOUS, kapt. Wade; ELIZABETH, kapt. Hugget, en GUARDIAN, kapt. Breeton, allen naar Newcastle; PROMPT, naar Hartlepool; UNCAHAJA, kapt. Carlsen, naar Reval; MATHILDA, kapt. Tonissen, naar Hamburg; KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. Den Breems, op avontuur.
Brouwershaven, 5 mei. Vertrokken: NOACH, kapt. Ulrich, naar Batavia. 8 dito, MERCATOR, kapt. Van der Woude, naar Batavia.
Te Texel aangekomen, 4 mei, KOERIER, kapt. Karst, van Padang. 7 dito, WILHELMINA JOHANNA, kapt. Anderson, van Batavia.
Van Poole vertrokken, 3 mei, FLORA, kapt. Watton, naar Dordrecht.
Van Par vertrokken, 5 mei, IDA, kapt. Harley, naar Dordt. Zeilkl., 6 dito, THAMES, kapt. Cracknell, naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 6 mei, ELISABETH, kapt. Thompson; OCEAAN, kapt. Storm, en ELVIRA, kapt. Robinson, allen van Dordt.
Van Calcutta vertrokken, 24 maart, GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. G. Withoff, naar San-Francisco.
Te Akyab aangekomen, 17 maart, KRIMPEN A/D LEK, kapt. Rotgans, en 22 dito, BALTIMORE, kapt. Brakke, beiden van Melbourne.
Vertrokken, 16 dito, ZEEPAARD, kapt. Tjebbes, naar Falmouth.
Te Rangoon aangekomen, 14 maart, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glazener, en 17 dito, BOSPHORUS, kapt. Kruisinga, beiden van Singapore.
Aangekomen, schepen op Java, vóór 29 maart: ROTTERDAM, kapt. Adriaans, van Rotterdam; JOSEPHINA BERNARDINA, kapt. Wilms, van kapt. Amsterdam.
Gepraaid, bij Goudstaart, 5 mei, ARY SCHEFFER, kapt. Kunst, van Rotterdam naar Batavia. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen en J.F.L. Meyes, makelaars, zullen als lasthebbende van hun principalen op maandag de 15e augustus 1864, des avonds ten 6 ure precies, te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg ten overstaan van de notarissen Claasen & Jäger, presenteren te verkopen: een extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast brikschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd KOERIER, gevoerd door kapt. W.P. Carst. Volgens Nederlandse meetbrief lang 33 el 60 duim, wijd 6 el 3 duim, hol 3 el 85 duim, en alzo gemeten op 347 tonnen of 183 lasten. En dat verder met al deszelfs rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de inventaris is vermeld. Het voorzegde schip ligt aan de werf Het Witte Kruis in de Kleine Kattenburgerstraat.
Iemand nader onderricht begerende, spreke met bovengemelde makelaars of met de cargadoors P. Scheffer & Zn. en De Vries & Co. Zijnde hetzelve schip inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, P.F.A. Luytjes en A. Vinke, makelaars, zullen op maandag 24 augustus 1868, des avonds ten zes ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de Notaris A.D.J.T. Meijjes, verkopen een extra ordinair, welbezeild gekoperd brikschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd KOERIER, gevoerd door kapt. W.P. Carst. Volgens meetbrief lang 33,60 ellen, wijd 6,03 ellen, hol 3,85 ellen, en alzo gemeten op 347 tonnen of 183 lasten, liggende aan de werf Het Witte Kruis van de scheepsbouwmeesters Jeremias Meijjes en Zoon.
Breder volgens inventaris en bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 09 september 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 6 september. Het schip ADRIANA kapt. Feninga, arriveerde heden alhier van Riga met verlies van de kluiverboom.

Afbeelding
Datum 20 november 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 november. Het Nederlandse schip GEBROEDERS, kapt. Rapp, van Uleborg naar Vlaardingen, lag volgens particulier bericht, 10 december te Noaste. Alles wel aan boord.
Het schip ADRIANA, kapt. M.G.G. Fenenga, lag volgens ontvangen telegram uit Lovisa dato 18 dezer, aldaar naar hier zeilkaar. Daar het echter met Oostenwind sterk vroor, waren er geen sleepboten aanwezig en was het onmogelijk in zee te komen. Aan boord was alles wel.
Volgens brief van kapt. T. Fenenga, voerende het Nederlandse schip ZAANDAM, de 26e oktober van Kroonstad naar Greifswald vertrokken, was hij door stormen hoge zee genoodzaakt geweest terug te keren, en lag hij 12 dezer wegens voortdurende storm en tegenwind, nabij het Vuurschip van Kroonstad geankerd. Op die datum was het weer gunstiger en hoopte hij met al de daar liggende schepen, spoedig de reis te kunnen vervolgen.

Afbeelding
Datum 27 november 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 november. Het Nederlandse schip ADRIANA, kapt. Fenenga, 18 dezer te Lovisa naar hier zeilklaar liggende, is volgens telegram sedert met gunstige gelegenheid vandaar vertrokken.

Afbeelding
Datum 25 juni 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 mei. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen hadden plaats: stoomschip SUMATRA naar Nieuwediep, NLG 85 en NLG 95 voor tabak, NLG 80 voor thee, NLG 70 à 80 voor koffie, NLG 35 voor particulier tin, stoomschip GRONINGEN naar Rotterdam NLG 80 voor koffie, NLG 100 voor tabak, NLG 67,50 voor suiker, NLG 50 voor particulier tin, stoomschip CONRAD naar Nieuwediep, NLG 85 voor koffie, NLG 100 voor Tabak, NLG 100 voor thee, NLG 30 voor Factorij en NLG 50 voor particulier tin, MARIA naar Rotterdam, ligt aan; accepteerde NLG 65 voor koffie, ARY SCHEFFER naar Amsterdam, NLG 65 voor suiker en koffie, NLG 52,50 voor tabak, te Soerabaija en Samarang te laden, SCHIEDAM naar Sydney, GBP 1.7/6 op de kust en in de Oosthoek te laden, NIEUWLAND naar Rotterdam, NLG 65 voor suiker en koffie, NLG 30 voor tin, NLG 50 en 52 ½ voor tabak, hier en te Samarang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, NEREUS.

NRC 250675
Amsterdam, 24 juni. Volgens telegram van Abo van gisteren was het Nederlandse schip ADRIANA, kapt. Fenenga, 20 juni aldaar van Amsterdam aangekomen. Het lag 4 mijlen van de laadplaats Warfaallssund (opm: niet te traceren). Alles wel aan boord, wind was contrarie, er waren geen sleepboten.

Afbeelding
Datum 30 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 juli. Het Nederlands schip ADRIANA, kapt. Fenenga, en Zweedse schip MATHILDE, kapt. Simonsen, zijn bevracht om de lading van het afgekeurde schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679), van Nerva herwaarts, naar destinatieplaats te brengen.

Afbeelding
Datum 02 september 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Hungerburg, 29 augustus. Het schip ADRIANA, kapt. M.G.G. Fenenga (opm: brik, bouwjaar 1855, kapt. Melle Gerrit Gerrits Ferenga), de 22e dezer van Nerva naar Amsterdam vertrokken, is gestrand en heeft de grote mast gekapt. Het volk is gered. (opm: zie NRC’s 050979, 060979, 080979, 170979, 210979, 071079, alsmede PGC 260979)

Afbeelding
Datum 05 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, Het Nederlands schip CHARLOTTE, kapt. Kuiper, is bevracht om de lading hout van het verongelukte schip ADRIANA, ex lading ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679), van Nerva naar de destinatieplaats te brengen.

Afbeelding
Datum 06 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Nerva, 30 augustus. Gisteren namiddag strandde bij zuidwestelijke storm de Nederlandse brik ADRIANA, kapt. Fenenga, die bezig was met hout te laden en 51 balken aan boord had. De bemanning van de ADRIANA en van de lichter, benevens 14 stuwadoors die aan boord van de ADRIANA zich bevonden werden door de reddingboot van boord gehaald. (opm: zie o.a. PGC 020979)

Afbeelding
Datum 08 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nerva, 2 september. Het Nederlands schip ADRIANA, kapt. Fenenga, 29 augustus alhier gestrand (opm: zie o.a. PGC 020979), zou volgens verklaring van experts niet meer in zeewaardige staat te brengen zijn.

Afbeelding
Datum 17 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 16 september. Kapt. Visser, gevoerd hebbende het Nederlands schip ELISABETH, meldt uit Hungerborg d.d. 10 dezer, dat daags na het verongelukken van de ELISABETH, ook nog te Nerva gestrand was de Russische bark WASSILY, met de volle lading aan boord. Nadat de reddingboot reeds vijf malen tevergeefs beproefd had het schip te naderen om de equipage te redden, besloten 12 Nederlanders, 6 van de ELISABETH en 6 van de verongelukte ADRIANA, opnieuw een poging te wagen en wel met dit gunstig gevolg, dat het hun gelukte de gehele equipage van de WASSILY over te nemen en behouden aan land te brengen.

Afbeelding
Datum 21 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nerva, 13 september. De beide alhier gestrande schepen ADRIANA, kapt. Fenenga (opm: zie o.a. PGC 020979), en ELISABETH, kapt. Visser, zijn afgekeurd. Door de ongunstige staat van het weder was het gisteren eerst mogelijk met het bergen van de lading dezer schepen een aanvang te nemen. Men rekent er op het grootste gedeelte in veiligheid te kunnen brengen. De WASSILY, kapt. Martinhoff, is geheel opgebroken en een gedeelte der lading planken is aan den wal geborgen.

Afbeelding
Datum 26 september 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Reval, 19 september. Het wrak van het bij Nerva gestrande schip ADRIANA, kapt. M.G.G. Fenenga (opm: zie o.a. PGC 020979), zal met de geborgen inventaris de 24e dezer te Hungerburg verkocht worden.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nerva, 29 september. De ladingen van de alhier gestrande Nederlandse schepen ADRIANA en ELISABETH zijn beide gelost en de wrakken in publieke veiling verkocht.

Afbeelding