Inloggen
VEREENIGING - ID 8734


Kroniekberichten

Datum 25 februari 1856
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Te koop een in de houten staande bark, groot pl.m. 300 gemeten lasten, gebouwd wordende volgens de laatst aangenomen proportiën in vorm en samenstelling.
Te bevragen bij de scheepsbouwmeester Jan Schouten te Dordrecht.
(opm: werd waarschijnlijk de VEREENIGING, zie NRC 170856)

Afbeelding
Datum 17 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 16 augustus. Heden namiddag om 5 ure is van de werf van de scheepsbouw- meester Jan Schouten met het beste gevolg te water gelaten het nieuw gebouwd en gekoperd barkschip VEREENIGING, groot 170 gemeten lasten, gevoerd wordende door kapt. F.J. van Gijzel, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heren A. Sandberg en P. van der Slik alhier; bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 29 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 10 maart. Scheepsvrachten. Sedert onze laatste berichten hebben de navolgende bevrachtingen plaats gehad. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden gecharterd: CONCURRENT, HENDRIKA, DOCTRINA ET AMICITIA, tot NLG 70, voor suiker en koffij op de kust te laden; AUSTRALIE NLG 80 voor koffij te Padang te laden en MINISTER VAN HALL NLG 75 voor koffij en lichte goederen te Tjilatjap te laden, allen naar Amsterdam. De NEDERLAND bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 85 voor lichte goederen hier te laden voor Amsterdam, de PRESIDENT RAM NLG 70 voor suiker en tabak en NLG 100 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaya te laden, de ZEENYMPH NLG 70 voor suiker te Passaroeang te laden. De HOLLAND laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en NLG 70 voor suiker te Soerabaya te laden voor Amsterdam. De WHAMPOA neemt de lading over van het te Soerabaija afgekeurde schip ELIZABETH EN JOHANNA (opm: bark ELISABETH EN JOHANNA, zie o.a. ZZC 010558), tot NLG 70 en vult verder tot dezelfde vracht op met suiker. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd ook nog gecharterd ANTONIA PETRONELLA tot NLG 70 voor suiker en lichte goederen en NLG 115 voor arak te Soerabaija te laden voor Amsterdam. De ANNA MARIA WILHELMINA werd te Soerabaija gecharterd voor een reis naar Bombay en terug (voorwaarden niet bekend) en de STAD DOCKUM bekwam 42½ cents van de dollar voor rijst van Soerabaija naar Macao.
De nu nog disponibele schepen zijn: HERMAN DE RUIJTER, ZAANSTROOM, KOOPHANDEL, VEREENIGING, ECLIPSE, EUROPA, WILLEM KROONPRINS VAN NEDERLAND, MENTOR, ZEEVAART, BATAVIER, GOEDE VERWACHTING en DILIGENCE.
De Engelse schepen HIGHLANDER (150 tonnen) en LIME HOUSE (376 tonnen) werden verkocht, de eerste voor NLG 15500 en de laatste voor NLG 15200, en zijn nog te koop aangeboden ZWALUW en de Engelse schepen LORD MONTGOMERIJ, CLIPPER, ELIZABETH, ANNA, EMELIJ JANE, PRINCES ALICE.

Afbeelding
Datum 15 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 25 maart. Scheepsvrachten. De rates blijven steeds laag, daar er veel concurrentie bestaat en het te verschepen product zeer beperkt is.
Sedert onze laatste uitgave hadden de volgende bevrachtingen plaats:
Naar Nederland: de Nederlandse schepen HERMAN DE RUITER à NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak en vult op met huiden te Soerabaija naar Amsterdam te laden; MENTOR à NLG 70 voor suiker en NLG 105 voor arak alhier naar Amsterdam; ECLIPS à NLG 60 voor rijst te Indramayoe, en NLG 90 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaija naar Amsterdam in te nemen.
Naar China: te Soerabaija nam de HARVEST HOME voor GBP1.300 de lading naar Shanghay over van het Engelse schip LIMEHOUSE dat aldaar verkocht is.
Het Nederlandse schip BATAVIER accepteerde $ 0,30 per picol met rijst naar Manilla of $ 0,40 naar Hongkong of $ 0,50 naar Amoy, hier te laden. De EUROPA werd voor een kustreis opgenomen en de ZEELAND neemt lading in naar Padang.
De volgende Engelse schepen werden uit de hand verkocht: LORD MONTGOMERY (140 ton), à NLG 14.000, PRINCESS ALICE (680 ton) à NLG 40.000, ELISABETH ANN (100 ton) à NLG 8.000, en CLIPPER (135 ton) à NLG 15.500.
De Engelse schepen EQUATOR, EMILY JANE, DEVA en het Nederlandse schip ZWALUW zijn nog steeds te koop.
Disponibel (opm: beschikbaar ter bevrachting) zijn: WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, VEREENIGING, KOOPHANDEL, ZEEVAART, GOEDE VERWACHTING, DILIGENCE, D’ELMINA, ZAANSTROOM, NICOT en ANNA PAULOWNA.

Afbeelding
Datum 13 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 13 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 7 schepen:
Voor Rotterdam: JEANNETTE, kapt. T. Visser.
Voor Amsterdam: JACOBA CORNELIA CLASINA, kapt. A.J. Delclisur; RIJNBRAND, kapt. P.F. Lange; ADMIRAAL VAN HEEMSKERCK, kapt. J. Koning (de laatste van Dordrecht).
Voor Schiedam: PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: VEREENIGING, kapt. J. de Jongh.
Voor Middelburg: COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. G.J. Bruker.

Afbeelding
Datum 29 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 augustus. Het schip VEREENIGING, kapt. De Jongh, van Amsterdam alhier aangekomen, heeft aan de grond gezeten, en moet naar Soerabaija verzeilen om te dokken.

Afbeelding
Datum 25 februari 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brouwershaven, 24 februari. Binnengekomen: KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik, van Batavia naar Rotterdam.
25 Dito EERSTELING, kapt. A.P. Armstrong, van Batavia naar Dordrecht.
26 Dito ELIZABETH, kapt. W.C. Veenstra, van Rotterdam naar Batavia, met een detachement troepen sterk 125 man, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis.
27 Dito MARIA ADRIANI, kapt. S. van der Held Szn, HELENA en ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr, DRIE VRIENDEN, kapt. L.P. Anderson, VEREENIGING, kapt. J. de Jong, allen van Batavia naar Rotterdam, de laatste met verlies van anker en ketting naar Dordrecht.
24 Dito uitgezeild: WATERGEUS, kapt. H.R. Giezen, van Rotterdam naar Batavia.
25 Dito STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

ZZC 250260
Brouwershaven, 24 februari. Gisteren en heden zijn wederom alhier aangebracht een gedeelte van de inventaris bestaande uit rondhouten, kettingen, ankers, enz, alsmede een groot gedeelte van de lading bestaande uit verfwaren, kettingen, lood, ijzer, etc, alles afkomstig van het gestrand Frans schoenerschip ANNA ALEXANDRE, kapt. Moijan.

JB 250260
Advertentie. De vroeger geannonceerde verkoop van het Nederlands-Indisch brikschip HENRIETTE, zal plaats vinden te Soerabaija op de 27e februari e.k.
Batavia, 22 februari 1860 Schimmelpenninck & Co

Afbeelding
Datum 27 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 november. Het Nederlandse schip VEREENIGING, kapt. de Jong, 30 oktober met een volle lading voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij naar Amsterdam vertrokken, is 10 november lek en wegens ziekte van de equipage geretourneerd.

Afbeelding
Datum 28 januari 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. NLG 25.000 wordt gevraagd als bodemerij op schip en lading van het Nederlandse barkschip VEREENIGING, gezagvoerder J. de Jongh. Inschrijvingsbiljetten in te leveren voor of op vrijdag de 6e februari 1863 ten kantore van de notaris Kleijn te Batavia, door wie ze op zaterdag de 7e februari 1865 des middags ten één ure, publiek zullen worden geopend.

Afbeelding
Datum 10 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Simonsbaai, 28 april. Het Nederlandse schip VEREENIGING, kapt. de Jong, van Batavia naar Dordrecht is alhier met verlies van zeilen binnengelopen.

Afbeelding
Datum 25 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 juni. De Nederlandse bark VEREENIGING, kapt. de Jongh, te Simonsbaai binnen, had de geleden schade hersteld, waarvoor het circa GBP 880 had nodig gehad en zou binnen weinige dagen tot vertrek gereed zijn.

Afbeelding
Datum 27 september 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen, P.J. de Kanter Jr., J.H. Boonen, D. de Jongh Wz., J. Vriesendorp, B. de Witt en J. de Voogd Jr., makelaars te Dordrecht, presenteren op zaterdag de 3e oktober 1863, 's middags ten 12 ure, precies, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn, over het Scheffersplein, te Dordrecht, ten overstaan van een bevoegd beambte publiek te verkopen het welbezeild, gekoperd en kopervast barkschip VEREENIGING, laatst gevoerd door kapt. Jan de Jongh, volgens meetbrief lang 33,67 ellen, wijd 5,37 ellen, hol 4,01 ellen, en alzo gemeten op 322 tonnen of 170 lasten, liggende in de Kalkhaven te Dordrecht.
Nadere onderrichting te bekomen bij bovengenoemde makelaars en bij de cargadoor Gerard Mauritz.

Afbeelding
Datum 12 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 9 november. Het Nederlandse schip VEREENIGING, kapt. De Jong, van Rotterdam naar Suriname, is hier lek binnengelopen.

Afbeelding
Datum 14 november 1863
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 10 november. Het schip VEREENIGING, kapt. De Jongh, van Rotterdam naar Suriname, is lek alhier binnengelopen.

Afbeelding
Datum 16 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 13 november. Het alhier in averij binnengelopen Nederlands schip VEREENIGING, kapt. De Jong, van Rotterdam naar Suriname, moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 19 november 1863
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 13 november. Het alhier in averij binnengelopen schip VEREENIGING, kapt. De Jong, van Rotterdam naar Suriname, moest lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 21 november 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Het barkschip VEREENIGING, gebouwd in 1856, groot 170 last, de 3e oktober te Dordrecht geveild, is verkocht voor NLG 23.750 aan Abraham van Praag te Suriname.
Het schip KONING WILLEM II,  gebouwd in 1841, groot 382 last, de 5e oktober te Amsterdam geveild, is voor NLG 31.800 het eigendom geworden van de reder F.R.H. Victor aldaar.

Afbeelding
Datum 28 december 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 december. Volgens brief uit Suriname (via St. Nazaire) d.d. 3 dezer, zouden de 26e november vandaar naar New York vertrekken, de Nederlandse schepen MARNIX, kapt. Wassenaar en VEREENIGING, kapt. Smidt; de 3e dezer JULIUS, kapt. Wijtsma; de 5e dito MAXIMILIAAN, kapt. Schill; en de 20e dito WILLEM JACOBUS, kapt. De Vries en COMMEWIJNE, kapt. De Lang; de laatste vier herwaarts.

Afbeelding
Datum 12 januari 1869
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York, 27 december. Heden is alhier binnengekomen van Suriname het schip VEREENIGING, kapt. Schmidt, lek en met verlies van zeilen, hebbende gedurende twintig dagen hevige westelijke stormen doorgestaan.

Afbeelding
Datum 16 maart 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 maart. Het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Houtkoper, van hier naar Suriname, is gisteren in het Groot Noord-Hollandsch Kanaal vastgemeerd liggende, aangevaren door het Nederlandse schip FLEVO, kapt. Strootman, van het Nieuwediep komende, waardoor de boeg aan bakboordszijde ingestoten werd en de kraanbalk en kluiverboom braken.

Afbeelding
Datum 02 april 1872
Krant SUR - Suriname, Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 30 maart. Heden is alhier van Amsterdam aangekomen het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Houtkoper, van Amsterdam met zes passagiers.

Afbeelding
Datum 17 mei 1872
Krant SUR - Suriname, Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 16 mei. De 10e dezer werd alhier uitgeklaard naar Amsterdam het Nederlandse schip SURINAME, kapt. H. Houtkoper, met acht passagiers, 379.097 pond suiker, 4.404 gallons rum, 30.845 pond kwassiehout, 2.100 pond huiden, 60 pond vislijm, 113 pond harst, 2.900 kokosnoten, 3.985 pond cacao, 72 pond arrowroot, 1.210 kannen lemmetjessap, 2 stopen gelei, 2 dito confituren en 10 kisten oude letterspecie.

Afbeelding
Datum 28 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 26 juni. Kapt. Houtkoper, van het schip SURINAME, alhier binnen rapporteert op 3 juni, op 34º03’ NB 50º34’ WL gezien te hebben een schip drijvende op de lading, waarschijnlijk hout. Naderbij komende, ontdekte men dat het schip verlaten was en aan bakboordszij was aangezeild; het miste alleen grootmars- en bramsteng. De naam bleek te zijn MOZART. (opm: een buitenlands schip)

Afbeelding
Datum 27 september 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 24 september. Het schip SURINAME, kapt. Houtkoper, is met zware schade van Amsterdam te Cardiff aangekomen, zijnde met het schip FRANKFORT HALL in aanzeiling geweest.

Afbeelding
Datum 29 september 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 24 september. Het schip SURINAME, kapt. Houtkoper, is hedenmorgen van Amsterdam hier in het dok gekomen na door het ijzeren schip FRANKFURT HALL, van Antwerpen, te zijn aangevaren. De SURINAME heeft drie planken in de zijde gebroken, benevens verschansingen, gedeelte van de hut op het dek, stuurboordswant en bezaansteng met tuig verloren.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.S. Oolgaardt, J.F.L. Meijes , E.C.A. Koli en H.J. van Dam, makelaars, zullen op maandag de 14de september e.k., des namiddags ten 3 ure, te Amsterdam, in het lokaal De Brakke Grond, Nes, A 28, ten overstaan van de notaris C. van Zijp, aan de meestbiedende of hoogstmijnende presenteren te verkopen het extra ordinair welbezeild, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip, genaamd SURINAME, gevoerd door kapt. H. Houtkoper.
Volgens Nederlandse meetbrief groot 360 tonnen. Verder volgens gedrukte inventaris.
Genoemd schip is in augustus 1873 belangrijk gerepareerd, geheel nieuw gekoperd en vernageld, heeft een geheel belaadbaar ruim met voor- en achterhutten op dek.
Het schip ligt te bezichtigen aan de Werf: De Zwarte Raaf, Kleine Kattenburgerstraat.
Nadere informatie bij bovengenoemde makelaars en bij de cargadoors Oolgaardt & Bruinier.

Afbeelding
Datum 15 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen te Amsterdam: het barkschip SURINAME is heden in veiling opgehouden voor NLG 16.500.

Afbeelding
Datum 22 november 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Vrachten. Sedert ons laatste bericht is er in vrachten vrij veel omgegaan. De koersen naar het Kanaal, Amerika en Australië hielden zich goed staande en zijn bij het sluiten der mail wel iets vaster. Naar Nederland is de vraag echter beperkt en kan geen verandering gemeld worden. Voor Nederlandse schepen kwamen echter geen afsluitingen tot stand.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: JOHANNA, ONRUST, KANDANGHAUER II, OTTOLINA, SURINAME, HOEK VAN HOLLAND, ELISABETH en de stoomschepen JAVA en BORNEO.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1876
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Triëst, 16 augustus. Scheepsvrachten. De eergisteren naar Rio de Janeiro vertrokken schoener COLUMBUS, kapt. Van der Wijk, is daarheen bevracht tot 45 schillings en 5%. Naar Fernambuck laadt de schoener ULRIKE, kapt. Bekkering, tot 47 schillings en 5%, terwijl de bark SURINAME, kapt. Schmidt, lading inneemt voor New York. Er is hier gebrek aan schepen. (opm: waarschijnlijk betreft het hier Oostenrijkse schillings)

Afbeelding
Datum 30 september 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 september. Volgens brief van kapt. Schmidt, voerende het Nederlandse barkschip SURINAME, d.d. New York 15 dezer, was het schip toen nog ladende; het bericht van vertrek naar Rotterdam op 8 dezer blijkt derhalve abusief te zijn geweest.

Afbeelding
Datum 25 november 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. A.D. Strumphler en J.W. Held, makelaars, zullen als lasthebbenden van hun principalen op maandag 17 december 1877, des namiddags ten drie ure precies, te Amsterdam, in het Lokaal De Brakke Grond in de Nes, ten overstaan van de notarissen Van Zijp & Jonker, in veiling brengen het Nederlands gekoperd en kopervast barkschip SURINAME, gevoerd door kapt. R.H.G. Schmidt, volgens Nederlandse meetbrief gemeten op 300 tonnen oude meting, en dat met al zijn rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de Inventaris is vermeld. Het schip ligt in de Vluchthaven te Rotterdam.
Nadere inlichtingen begerende, gelieve men zich te vervoegen bij bovengemelde makelaars. Het schip is inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 05 december 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. A.D. Strumphler en J.W. Held, makelaars, zullen als lasthebbenden van hun principalen op maandag 17 december 1877, des namiddags ten drie ure precies, te Amsterdam, in het Lokaal De Brakke Grond in de Nes, ten overstaan van de notarissen Van Zijp & Jonker, in veiling brengen het Nederlands gekoperd en kopervast barkschip SURINAME, gevoerd door kapt. R.H.G. Schmidt, volgens Nederlandse meetbrief gemeten op 300 tonnen oude meting, en dat met al zijn rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de Inventaris is vermeld. Het schip ligt in de Vluchthaven te Rotterdam.
Nadere inlichtingen begerende, gelieve men zich te vervoegen bij bovengemelde makelaars.
Het schip is inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 18 december 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen, te Amsterdam op maandag 17 december:
- het barkschip SURINAME is verkocht voor NLG 8.900,-.
- het barkschip JOHAN EILERD MARIE is opgehouden voor NLG 7.700,-.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1878
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Delfzijl, 12 zaugustus. Volgens een gisteren ontvangen telegram is het barkschip SURINAME, kapt. C. Borst Dzn., komende van Delfzijl, te Sundsvall gearriveerd. Alles wel.

Afbeelding
Datum 27 september 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 24 september. De volgende Nederlandse schepen zijn, wegens storm en tegenwind, op de navolgende plaatsen binnengelopen. Te Arendahl: LANDBOUW, kapt. v.d. Werff; te Grimstad: SURINAME, kapt. Borst en BERNARDUS, kapt. Teerling, allen van de Oostzee komende, de eerste naar Holland, en de twee laatstgenoemde naar hier bestemd.

Afbeelding
Datum 06 november 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 november. Het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Borst, van Delfzijl te Christiania aangekomen, heeft gebroken boegspriet, schade aan de voorsteven en bakboordsboeg, zijnde in aanvaring geweest met een Noorse brik, waarvan 3 man op de SURINAME zijn overgesprongen.

Afbeelding
Datum 19 december 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 16 december. Volgens particulier bericht lag het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Borst, 10 dezer wegens stormweer nog te Christiania.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 27 augustus. Volgens particulier telegram is het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Borst, te Sundsvall aangekomen.

Afbeelding
Datum 19 april 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 17 april. Het Nederlandse schip SURINAME, kapt. Borst, van Amsterdam naar Abö, is heden alhier lek binnengelopen.

Afbeelding
Datum 01 april 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 31 maart. Volgens een alhier ontvangen telegram is de Nederlandse bark SURINAME, kapt. Borst, bestemd naar Sunderland, lek te Shields aangekomen.

Afbeelding
Datum 05 april 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Newcastle, het Nederlandse schip SURINAME, door een sleepboot te Sunderland binnen gesleept, werd door een Grimsby-vissersboot op sleeptouw genomen in positie Spurnpoint West Noord West, op 65 mijl afstand. Het woei zeer hard uit het Zuidwesten, bij een hoge zee. Het schip was zwaar lek en had veel water in het ruim ten gevolge van veel storm op de overtocht van Nederland naar Sunderland met een lading stro. Nadat de vissmak het schip op sleeptouw had, nam het lek zo toe, dat men dacht dat het elk ogenblik zinken zou, en werd toen de boot van de smak te water gelaten, die de vrouw en drie kinderen van de kapitein aan boord bracht van de vissmak. Bij Sunderland kwam er gelukkig een sleepboot uit, die de SURINAME in de Tyne sleepte.

Afbeelding
Datum 06 april 1883
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Newcastle, 3 april. Het Nederlandse barkschip SURINAME, kapt. Borst, van Delfzijl naar Sunderland, alhier lek binnengesleept, was op zee door een te Grimsby te huis behorende vissmak op sleeptouw genomen, waarvan de kapitein rapporteert, dat zij woensdagmiddag ca. 3 uur vissende, op de westkant van Doggersbank Spurnpoint peilende W.N.W. 65 mijlen afstand, een bark zagen die noodsignalen toonde, waarop zij onmiddellijk ter hulp snelden. Het woei hard uit het Z.W. met hoge zeeën. Men bevond dat de bark zwaar lek was en veel water in het ruim had, het schip was op reis van een Nederlandse haven naar Sunderland met een lading stro. De smak nam het schip op sleeptouw maar het water nam zodanig toe, dat men te middernacht vreesde dat het spoedig zinken zou, waarop de smak zijn boot te water liet en de vrouw en drie kinderen van de kapitein van de bark op de vissmak overbracht. Dwars van Sunderland, kwam een sleepboot uit die haven die het schip op de Tyne bracht.

Afbeelding
Datum 19 november 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 15 november. Het barkschip SURINAME, kapt. Borst, van Sundsvall naar Delfzijl met brandhout, heeft in de Oostzee bij zwaar stormweer de deklast overboord moeten werpen. Het geraakte bij Saltholm aan de grond, doch kwam zonder vreemde hulp en ogenschijnlijk zonder schade vlot.

Afbeelding
Datum 18 januari 1886
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop:
- het goed onderhouden kopervast Nederlands barkschip SURINAME, gevoerd door kapt. C. Borst Dzn., groot 304 registertonnen, gebouwd van eikenhout te Amsterdam. Tuig en zeilen in goede staat. Het schip ligt in het dok (opm: zijbassin in het Eemskanaal) bij Delfzijl.
- Het goed onderhouden Nederlands kofschip ECLIPTICA, kapt. J.S. van Heukelom, groot 96 registertonnen, gebouwd van eikenhout te Delfzijl. Tuig en zeilen in goede staat. Het schip ligt in de haven van Delfzijl.
Nadere informatiën geeft P.J. Vos, scheepsmakelaar te Groningen en Delfzijl.
(opm: beide schepen werden verkocht voor de sloop)

Afbeelding
Datum 18 maart 1886
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Delfzijl, 14 maart. De schepen ECLIPTICA, gevoerd door kapt. Van Heukelom,
en SURINAME, door kapt. F. Borst Dzn., voor enige tijd onderhands te koop aangeboden,
zijn niet verkocht geworden. Beide schepen zullen hier gesloopt worden. Eerstgenoemd
schip zal in het eerst van de volgende week bij kavelingen verkocht worden, terwijl de
SURINAME voor NLG 1.850 is verkocht aan de heren Pik & Kuipers om ook binnenkort bij
gedeelten te worden verkocht.

Afbeelding