Inloggen
LOUISE GEERDINA - ID 8487


Kroniekberichten

Datum 19 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 17 januariAangekomen, CITO, kapt. Suerken, van St. Petersburg; SPRUIJT, kapt. Pott, van Riga, beiden zijn met assistentie van ijssloepen op de Marinehaven gebracht; JEANNE, kapt. Kroon, van Bergen, zit achter de Kwak tegen het strand; men zal trachten het schip bij Rockanje van de Garnalenplaat af en op het vaste strand te brengen.
Brouwershaven, 17 januariGisteren aangekomen: FRIEDRICH WILHELM, kapt. Rasch, van  Dantzig. De DOGGERSBANK is aan de palen gemeerd.
Heden aangekomen: LOUISA GEERDINA, kapt. Wever, van Palermo; ALEXANDER, kapt. Larssen, van Lilbau.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Wisby, 16 augustus. Het Nederlands kofschip LOUISA GEERDINA, kapt. R.J. Wever, van Liverpool naar St. Petersburg, met steenkolen en soda, is gisteren nabij Westergarn op strand geraakt, doch door assistentie van de wal, na 5 uur op strand gezeten te hebben, vlot geraakt en heeft de reis voortgezet, zijnde dicht gebleven en ogenschijnlijk zonder enige schade.

Afbeelding
Datum 06 december 1866
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Groningen, 5 december. Kapt. R.J. Wever, voerende het schip LOUISA GEERDINA, thans binnen te Kooger-Polder van St. Petersburg, rapporteert aan zijn boekhouder te Sappemeer, dat hij veel slecht weer, storm op storm had doorgestaan, waardoor schip, zeilen en touwwerk veel geleden had. Tweemaal was hij te Texel voorgaats geweest, doch de loodsen waren niet op hun post te vinden; maandag 26 november, had hij bij goed en bestendig weer en wind van 's morgens 7 tot 11 uur voor het Westgat blijven wachten op een loodskotter, die echter niet verscheen, hoewel zij zeer dicht aan de Haaks waren. Geen loodsen te vinden zijn, verzeilde het schip naar het Schulpengat, doch daar was ook geen loodskotter te vinden, zodat zij des namiddags weer zee moesten kiezen. De kapitein beklaagt zich zeer over deze handeling van de loodsen.

Afbeelding
Datum 14 november 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 11 november. Het schip LOUISE GEERDINA (opm: galjoot LOUISA GEERDINA, kapt. R.J. Wever), van Petersburg naar hier bestemd om order, met rogge, is alhier lek aangekomen en zal moeten lossen om bij de lekkage te kunnen komen. De schade kan nog niet opgenomen worden.

Afbeelding
Datum 09 maart 1874
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop het wel-onderhouden galjootschip LOUISA GEERDINA, groot 111 zeetonnen of 80 roggelasten, gebouwd in 1859, geclassificeerd bij Veritas 5/6 1.1., thans liggende te Harlingen. Te bevragen bij kapt. R.J. Wever, aan boord te Harlingen en bij de heren J. Romkes v.d. Goot te Sappemeer en Joh. ten Cate te Veendam.

Afbeelding
Datum 12 april 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 11 april. De Nederlandse galjoot LOUISE GEERDINA, kapt. R.J. Wever, (opm: LOUISA GEERDINA, bouwjaar 1859, kapt. Reinder Jakobs Wever), zondag de 5e dezer van Nieuwediep gezeild naar Droback, werd heden ochtend ten 4 uur bij Kamperduin verlaten gevonden.
Nadat 15 Nederlandse vissers getracht hadden het schip hier binnen te brengen, nam de sleepboot HERCULES toen het schip op sleeptouw, doch na een kwartier gesleept te hebben zonk het schip achter de sleepboot; 4 personen verdronken: drie Egmonder vissers en de loods en 12 personen werden gered. De scheepsequipage is te Kamperduin en later hier aangekomen. (opm: zie ook NRC 130479)

Afbeelding
Datum 13 april 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Omtrent de zeeramp met het schip LOUISE GERARDINA (opm: galjoot LOUISE GEERDINA), gisteren in de nabijheid van IJmuiden voorgevallen, wordt van daar nader het volgende gemeld:
Ten ongeveer 8 ure des ochtends werd van de semaphore geseind voor een sleepboot; een kofschip seinde om hulp met de Nederlandse vlag; bij dit schip bevond zich een Egmonder vissersbom, mede de Hollandse vlag tonende; de sleepboot HERCULES stoomde uit en de kapitein vernam al spoedig dat het kofschip des ochtends vroeg, ter hoogte van Kamperduin, verlaten was gevonden en van enige visbommen enige mannen aan boord waren overgegaan, ten einde te trachten het hier binnen te brengen. Nadat de loods was aan boord genomen, nam de HERCULES het schip op sleeptouw en was op een geringe afstand van de haven gekomen, toen de kof plotseling in de diepte zonk. IJlings werd de sloep van de sleepboot naar het zinkend schip afgezonden; een 12tal mannen kwamen hierdoor behouden op de sleepboot over, doch toen men ten tweede male afvoer om de overigen te halen, was het vaartuig reeds met de andere vissers en de loods, P. de Vrij, gezonken. Na de meeste inspanning gelukte het de opvarenden der HERCULES om nog twee der vissers te redden, doch de loods en drie mannen bleven vermist, zodat die ongetwijfeld hun graf in de golven vonden; de omgekomenen zijn (behalve de loods) Klaas Kolder (opm: Klaas Scholder, * 1842), gehuwd en vader van 4 kinderen; Leendert Jansen Stam, gehuwd en vader van 2 kinderen, en Jan Gouda (opm: zie NRC 170579), weduwnaar met 3 kinderen, allen van Egmond aan Zee.
Een der geredden verkeert in bedenkelijke toestand, doch niet zonder hoop op herstel. Hij werd aan boord van de HERCULES liefderijk verpleegd en heden overgevoerd naar een der logementen alhier. Het schip heeft ongetwijfeld een zwaar lek gehad, dat de bergers niet hebben begrepen. Wel hebben enige hunner verklaard de pompen te hebben geprobeerd, doch dat die geen water gaven, zodat die of verstopt zijn geweest, of door de invloed van het zwavelzuur (de lading bestond daaruit) onbruikbaar geworden. De kof LOUISA GERARDINA, kapt. Wever, was zondag ll. uit Nieuwediep vertrokken naar Droback. Van IJmuiden gezien, steken de beide masten van het gezonken schip nog even boven de zee uit. Men gist dat de equipage het schip eerst heden nacht had verlaten.

Afbeelding