Inloggen
A.R. FALCK - ID 8405


Kroniekberichten

Datum 18 juli 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Alblasserdam, 16 juli. Heden is alhier met het beste gevolg van de werf van de scheepsbouwmeester Cornelis Smit te water gelaten het gekoperd barkschip A.R. FALCK, voor rekening ener rederij onder directie van de heren Boissevain & Co. te Amsterdam. Deze bodem is bestemd voor de vaart op de Grote Oceaan en zal als gezaghebber gevoerd worden door kapt. L.A.J. Boulet.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Tegen het einde der maand augustus 1846 zal van Rotterdam naar Java vertrekken het nieuw gebouwd, gekoperd barkschip A.R. FALCK, kapt. L.A.J. Boulet. Voor goederen en passagiers gelieve men zich te adresseren aan de reders Boissevain & Co. te Amsterdam, de cargadoors Kuyper, Van Dam & Smeer, te Rotterdam; of aan de cargadoors Hoyman & Schuurman, te Amsterdam. (opm: eerste reis van dit nieuwe schip).

Afbeelding
Datum 21 september 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 september. De nieuwgebouwde bark A.R. FALCK ligt thans heden zeilklaar met bestemming Batavia.

Afbeelding
Datum 22 september 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 21 september. Volgens particulier bericht zeilde heden van Hellevoetsluis in zee de A.R. FALCK, kapt. Boulet.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 4 oktober. Het Nederlands schip A.R. FALCK, kapt. Boulet, van Rotterdam naar Batavia, is alhier binnengelopen met zware schade aan zijn verkopering. Het schip is voor zo ver zulks doenlijk was op zijde gehaald om de schade aan het koper na te zien, doch men heeft het nodig geoordeeld om hetzelve te lichten, daar er meer kentekenen van schade onder water zijn. Men heeft dan ook reeds met lossen een aanvang gemaakt.

Afbeelding
Datum 10 november 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 5 november. Het schip A.R. FALCK, kapt. Boulet, van Rotterdam naar Batavia, alhier met schade binnengelopen, heeft heden na volbrachte reparatie de reis weder voortgezet.

Afbeelding
Datum 24 februari 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 februari. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark WILLEM BARENDSZ, kapt. W. Landsaat, met 6 passagiers en 138 man troepen, de 28e oktober vertrokken van Amsterdam, de dito bark de DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn, de 4e oktober vertrokken van Amsterdam, het dito schip ANTHONY, kapt. H. Poort, met 6 passagiers, de 3e oktober vertrokken van Rotterdam, de dito bark JONGE CORNELIS, kapt. J.J. Klein, met een passagier, de 2e november vertrokken van Rotterdam, de dito bark A.R. FALCK, kapt. L.A.J. Boulet, de 21e september vertrokken van Rotterdam, en de dito bark ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkama, met vier passagiers, de 2e november vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 29 februari 1848
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 februari. Volgens brief van kapt. Boulet, voerende het Nederlandse barkschip A.R. FALCK, van hier naar Batavia, was hij toen zeilende op 1º Z.B. en 21º W.L. De 5e en 6e december 1847 had hij een hevige orkaan doorgestaan, waarbij het schip zodanig overzijde had gelegen, dat de lading was overgegaan; ook had het koper geleden, overigens was alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 08 april 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 april. De 3e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark A.R. FALCK, kapt. L.A.J. Boulet, met een passagier, de 18e november vertrokken van Amsterdam.
De 4e dezer is hier aangekomen Zr.Ms. fregat de RHIJN, kapt.t.zee F.A. Johr, hebbende aan boord Z.E. de vice-admiraal J.P. Machielsen en adjudant, de 18e november vertrokken van Texel, het Nederlandse schip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. T.C.H. Wijnandt, met een passagier, de 21e december vertrokken van Amsterdam, het dito schip MINERVA, kapt. A. van Boven, met een passagier, de 20e november vertrokken van Zierikzee, het dito schip WOLTEMADE, kapt. F. Guijt, met een passagier, de … december vertrokken van Rotterdam, het dito schip PIETER FLORISZ, kapt. A. Begeman Siejes, met een aantal passagiers en Zr.Ms. troepen, de 14e december vertrokken van Brouwershaven, het dito schip IJSTROOM, kapt. J.F. Detering, de 14e december vertrokken van Amsterdam, en de dito bark CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. H.B. Bok, de 13e december vertrokken van Rotterdam.
Gisteren is hier aangekomen de dito bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl, de 20e december vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip NASSAU, kapt. C.T. Eijlerts, met acht passagiers, de 16e oktober vertrokken van Amsterdam, en het dito schip LEWE VAN NEIJENSTEIN, kapt. T.D. Sickens, met een passagier, de 20e december vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 september 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Volgens berichten van Batavia, lopende tot 27 juli, per overlandmail ontvangen, waren in die maand geen Nederlandse schepen bevracht geworden, en lagen op Java voor particuliere rekening nog onbevracht de schepen ANNA EN ELISE, STAD SCHIEDAM, A.R. FALCK, MAXIMILIAAN THEODOOR, MARIA JACOBA CORNELIA, JAPARA, HENRIETTE CLASINA, IDA ELISABETH, GRAAF VAN NASSAU en CELEBES. De EMELIE, te Samarang, bekwam slechts voor een gedeelte lading, zo ook de HONGKONG aldaar, van Soerabaya te vervrachten. De RHOON EN PENDRECHT werd voor reders rekening beladen. De vrachten zijn thans nominaal te beschouwen en niet te noteren.

Afbeelding
Datum 22 juni 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 juni. Volgens brief van kapt. L.A.J. Boulet, voerende het schip (opm: bark) A.R. FALCK, van Banjoewangie herwaarts gedestineerd, in dato St. Helena 13 april, had hij de 25e maart op het rif van Aquilhas een zware storm doorgestaan en was daardoor het hek van het schip geheel opengewerkt en de boegspriet beschadigd geworden. Overigens was alles wel aan boord.
(opm: zie ook AH 260649, twee zware stormen binnen drie weken)

Afbeelding
Datum 26 juni 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 juni. Volgens brief van kapt. Boulet, voerende het schip A.R. FALCK, van Batavia herwaarts gedestineerd, in dato Nieuwe Diep 23 dezer, was hij na de 14e april van St. Helena vertrokken te zijn, de 1e juni bij de Westerse eilanden Corfo en Floris (opm: Corvo en Flores op de Azoren) des morgens om vijf uur door een geweldige hoos met dwarrelwind belopen, welke twee uur aanhield en waardoor hij een geheel stel zeilen, uitgenomen bramzeilen, verloor. De marszeilen waren gereefd en bezaan en groot zeil gegeid; ten einde het schip voor de wind te doen vallen moest de fok bijgehouden worden, doch bleef met het boord te water liggen; de fok barstte, de kluiver en stagzeil vlogen weg, alle moeite was vergeefs, en de wind zo hevig, dat de voorbramsteng letterlijk overboord gewaaid was zonder enige zeil eraan. Na verloop van een uur mocht het kapt. Boulet gelukken het schip voor de wind om te krijgen en, nadat het weder tegen zeven uur wederom bedaard was, was hij in staat de lappen van de ra’s te snijden en nieuwe zeilen aan te slaan.

Afbeelding
Datum 11 april 1850
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 10 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden, de navolgende elf schepen, als:
Voor Amsterdam: CHINA, kapt. D.A. Zeijlstra; ZEELAND, kapt. F. de Winter; TRITON, kapt. H. Olie; EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot, en A.R. FALCK, kapt. P. van Duivenboden.
Voor Rotterdam: SAMARANG, kapt. D.L. Immink; DRIE VRIENDEN, kapt. R.A. Tange; NOVA ZEMBLA, kapt. L. Heijkoop, en CHRISTIAAN HUIJGENS, kapt. H.R. Bek, van Schiedam.
Voor Dordrecht: JACOB CATS, kapt. J.A. Keeman.
Voor Schiedam: MAASNYMPH, kapt. A.J. Ihlower.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia zijn gearriveerd:
De 27e september de bark WILLEM BARENDS, kapt. W. Landsaat, de 19e mei vertrokken van Amsterdam.
28 september. De Ned. bark HONG GOANG, kapt. Tjan Goagsan, van Cheribon de 25e september.
28 september. De Ned. schoener KIEN GOAN, kapt. Hadjie Osman, van Sumbawa de 17e september.
29 september. Het Ned. schip JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolfs, van Amsterdam de 16e juni, passagiers de heren J.W.C. van Steeden en J. Munters, jufvrouwen W. Brandts en J.P. Logger.
29 september. Het Ned. schip MARIA, kapt. H.D. van Wijk, van Amsterdam de 16e juni.
29 september. Het Ned. schip STRAAT BALIJ, kapt. G. Mulder, van Amsterdam de 24e juni, passagier de heer Struwe.
29 september. Het Ned. schip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gorting, van Amsterdam de 21e juni.
29 september. Het Ned. schip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg, van Amsterdam de 24e juni.
29 september. De Ned. bark MARIA JOHANNA, kapt. J. Sullock, van Padang de 11e september, passagiers de majoor Andriessen en fam., kapt. Hultman, de heer Straus, en Zr.Ms. troepen.
29 september. De Ned. bark SALMA, kapt. C.F. Beasleij, van Sumanap de 23e september.
29 september. Het schip LACHMADY, kapt. Sech Achmat Bin Sadik Jamanie, van Cheribon de 19e september, met Zr.Ms. troepen.
29 september. De brik ALMANSOOR, kapt. Sech Abdul Rachman Bin Achmat Soe, van Indramayoe de 27e september.
30 september. Ned. India COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. M. Butyn, van Middelburg de 22e september.
30 september. Het schip ZEEMANSHOOP, kapt. B. Rouffaer, van Amsterdam de 8e juni.
30 september. Het schip SIRIUS, kapt. H.J. Mulder, van Amsterdam de 16e juni.
30 september. Het schip SUMATRA, kapt. K.L. Swart, van Nieuwdiep de 16e juni.
30 september. Het schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, van Rotterdam de 24e juni, passagiers mevrouwen W. Suermondt en P.J.C. van Nieuwenhoven Helbach.
Vertrokken.
28 september. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, luit. ter zee 1e klasse J.J. van der Moore, naar Singapore, passagiers de pred. J.C. Fraisinet en echtg., de heren R.T. Steners, B. Buchanan, J. Bijdeveld, B. Andreas en Zr.Ms. troepen. – Het Ned. schip BATAVIA, kapt. E. Verschoor, naar Rotterdam, passagiers de heer A. Parkes en 5 militairen.
28 september. Het Ned. schip J.C.J. VAN SPEYK, kapt. J. Nolte, naar Soerabaja.
28 september. Het Ned. schip D'ELMINA, kapt. J.C. Jansen, naar Samarang. – De Ned. bark SAFOERA, kapt. Aboe Tair Bin Hadjie Moehamat Seid, naar Banjermassing. – De Ned. schoener GOCDANG BAZAAR, kapt. Pa Tarisag, naar Jawana.
29 september. De Ned. bark CANTON, kapt. K.W.E. Berger, naar Rotterdam, passagiers mevr. de wed. Verhoeff en 3 dochters en 4 militairen. – Het Ned. schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, naar Amsterdam. – De Ned. bark GENERAAL CHASSE, kapt. J. Scott, naar Cheribon.
29 september. De Ned. bark WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, naar Soerabaja, passagier mevr. A.M. Kuhn.
29 september. De Ned. bark CHINA, kapt. T.C.H. Kock, naar Muntok. – De Ned. brik PASEKAN, kapt. Pa Pao, naar Pekalongan. – De Ned. schoener ALOEI SEGAF, kapt. Said Aloei Bin Abdulla Segaf, naar Sumanap. – Het Ned. schip DJEILANIE, kapt. Said Moehamat Bin Alie, naar Sumanap.
30 september. Het Ned. schip ATIAT RAGMAN, kapt. J.H. van Harling, naar Rembang.
1 oktober. Het Ned. schip NOVA SEMBLA, kapt. L. Heijkoop, naar Samarang.
1 oktober. Het Ned. schip FATHAR RACHMAN, kapt. K. de Looper, naar Muntok.
1 oktober. Het Ned. schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, naar Amsterdam, passagier de heer A. Colombat.
1 oktober. Het Ned. schip MARSOEK, kapt. Sech Salman Bin Achmat Bin Soenkar, naar Kandanghaur. – De Ned. bark SUMATRA, kapt. H. Veldtman, naar Makasser.
1 oktober. De Ned. bark INDRAMAYOE, kapt. Nie Tekwie, naar Cheribon.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, stoomschip BORNEO, KONINGIN DER NEDERLANDEN; Gouv. schoener DORIS, Ned. schepen de JOHANNA, de ADMIRAAL JAN EVERTSEN, NOVO ZEMBLA, ZEELAND, FATHAR RACHMAN, MARSOEK, ECHO, COMMERCIE COMPAGNIE, LACHMADIE, SARA ALIEDA MARIE, CATHARINA MARIA, STRAAT BALIE, MARIA, JACOB ROGGEVEEN, barken ALBATROS, DRIE GEBROEDERS, AUSTRALIEN, BUITENZORG, ARDJOENO, de MAAS, NAUWAN ELJOESOOR, JENOER, DIEDERIEKA, FATAHOOL WAHAP, INDRAMAYOE, FATAL KAIR, HOKSOEN, SALMA, MARIA JOHANNA, HONG GOAN, VAN DER PALM, WILLEM BARENDS, SUMATRA; brik TARTAR, AL MANSOOR, schoener INDRAMAYOE, KIM GOAN, TJIENSING REMBANG, BLINJOE SRIEBOELAN. – Eng. schip URGENT, bark LADY OF THE LAKE. – Frans schip RACINE, NICOLAAS CEZARD. – Zweeds schip SIR ROBERT PEEL. – Brem. schip VICTORIA. – Siamsch. bark Brahma.
Samarang. Aangekomen.
21 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, van Batavia de 19e september, passagiers de heren Waller, Krook van Harpen, Bogaard, 4 kinderen van de heer Oudhoff, Zr.Ms. troepen en bannelingen. – De Ned. schoener TIAN HAPLIE, kapt. Tan Lie, van Balie Ampenan de 16e september.
22 september. Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, van Batavia de 20e september.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, van Balie Beleling de 20e september. – De Ned. kotter SATANIE, kapt. Pa Sarie, van Batavia de 14e september.
26 september. De Ned. schoener LOUISE, kapt. Loso, van Japara de 23e september.
26 september. De Ned. schoener KOEMPOOL MAAS, kapt. Djamalodien, van Banjermassing de 21e september.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark SAMARANG, kapt. B.J. Raket, naar Padang. – De Ned. schoener TJINGSENG REMBANG, kapt. The Biansiang, naar Batavia.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, naar Batavia. – Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, koersstellende om de west, aan boord hebbende Zijne Hoogheid de Hertog van Saxen Weimar, commandant van het Indisch leger, benevens adjudant en de heer mr. C.A. de Jongh en fam.
25 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, naar Batavia, passagiers de heren mr. d' Ablaing, D. Mclaine, Boeken, Zr.Ms. troepen en bannelingen.
26 september. De Ned. schoener BIENTANG TIEGA, kapt. Siem Tjien Hok, naar Makasser. De Ned. bark NAGA LAUT, kapt. H. Chevalier, naar Ccheribon en Batavia, passagier de heer Boulet.
26 september. De Ned. bark JOEN GOAN, kapt. Ko Tiong, naar Grissee.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. roeikanonneerboot No. 14, Het Ned. schip LOUISE MARIA, WADIE ATOOL RACHMAN, barken AMICITIA, VAN DER WERF, BANDAR ALIE, ARIEF BANJARMAAS, ELLEN, brik HAP HEEN, schoeners ANIS, INGOAN, ZEEMANSHOOP, TAN HAPLIE, LOUISE, KOEMPOEL MAAS, kotter SATANIC.
Soerabaja. Aangekomen.
19 september. De Ned. bark VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck, van Batavia de 12e september. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 18e september.
21 september. De Ned. boot GOANSEENG, kapt. Lie Kang, van Balie Badong de 15e september. – De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, van Batavia de 12e september. – Het Ned. schip OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer, van Batavia de 13e september. – Balisch bark JACATRA, kapt. D. Crawfurd, van Makasser de 15e september.
22 september. De Ned. bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl, van Batavia de 29e augustus; passagiers de ridmeester Mossel en fam. en de heer J.C. Weldanger.
23 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, van Batavia de 14e september. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, van Batavia de 13e september. – De Eng. bark RIO PACKET, kapt. A. Shifely, van Sydney de 15e augustus.
24 september. De Ned. schoener HOAT GOAN, kapt. Lie Golieong, van Batavia de 10e augustus, passagiers de heer F. Patie en 14 inlanders. – Het Ned. schip SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak, van Batavia de 13e september, passagiers de heren J. Walker, C. Gill, Aveling, Rommert, Van Sprang en Wessels allen met hun familie. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 23e september.
25 september. De Ned. bark TRITON, kapt. H. Olie, van Batavia de 15e september, passagiers de heer Melchers en fam.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark FATHOOL HAER, kapt. A. Cato, naar Sumanap. – Het Eng. schip SAGHALIEN, kapt. J. King, naar Manilla.
21 september. De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, naar Pasoeroewan.
22 september. De Ned. bark ASULTANIE, kapt. Sech Abdulla Bin Jafar Moharie, naar Balic Lombok.
22 september. De Ned. bark A.R. FALCK, kapt. P. van Duijvenboden, naar Nederland via Pasoeroewan en Batavia.
22 september. De Ned. bark DRIE VRIENDEN, kapt. R.A. Tange, naar Nederland via Panaroekan en Batavia. – Het Eng. schip WARLOCH, kapt. J. Pagen, naar Sydney over Batavia.
23 september. De Ned. bark TADJIL MOELOOK thans hernoemd TIK SEN TJAN, kapt. Liem Sie Bing, naar Riouw, passagiers de heren E. Selleij en J.C. Millas.
24 september. De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, naar Nederland over Probolingo en Batavia.
25 september. Het Ned. schip EMELIE, kapt. P.F. Marker, naar Batavia, met 8 gepasporteerde militairen.
26 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, naar Batavia over Pasoeroewan en Batavia. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, naar Nederland via Probolingo en Batavia.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. schoeners JANUS, EGMOND, CIRCE, brik de HUZAAR, stoomschepen HEKLA, VESUVIUS, PHOENIX, SAMARANG, ONRUST, korvet ARGO, Gouv. schoener ANADYOMENE; Ned. schepen CORNELIS HOUTMAN, SAMARANG, de STAD AMSTERDAM, FATAHOOL MOEBARAK, barken FATAL MAÄN, EMELIE, DRIE VRIENDEN, ATIAT TO RACHMAN, ZEEMEEUW, FATHOOL HAER, schoeners TIO TIAUW THAIJ, SOEIKIT, MIFRIJOOL MOELOOK, HEATLIJ, MANSOOR, SARIE BANJARMAAS. – Eng. schip SAGHALIEN, WARLOCH.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 augustus. Scheepsvrachten blijven zonder verandering. De POLLUX, laadt suiker tot NLG 80 en de SOERABAIJA een partij suiker tot NLG 85, te Samarang liggende. De A.R. FALCK, ROTTERDAM en JAVAAN laden grotendeels voor eigen rekening, de beide eerstgenoemden te Samarang. De BANTAM werd kort na het vertrek der vorige mail voor Californië gecharterd tot GBP 4 per ton, en is reeds derwaarts vertrokken. De TERNATE ligt in lading naar China, evenals het Bremerschip PATRIOT. Het Hamburgerschip CHRISTIAAN vertrok naar Makasser. Van vreemde schepen werden overigens nog bevracht: Hamburger schip CONDOR voor GBP 2.15/. naar Hamburg en Engels CRESSWELL naar London GBP 2.15/. terwijl de Zweed SVEA voor eigen rekening een lading naar Bremen inneemt. Voor Engelse schepen naar Sydney werd GBP 2.10/. à GBP 3. betaald. Zonder bestemming liggen thans nog ter rede: de GOUVENEUR GENERAAL ROCHUSSEN, JAVA KOERIER en JAN DE WITT, alsmede het Engelse schip CHARLOTTE.

Afbeelding
Datum 21 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bridport, (opm: 14’ N.W. van Weymouth), 16 april. Heden is alhier met zware schade binnengelopen het te Emden te huis behorende schoenerschip TRITON, kapt. Bakker, van Cardiff n. Breden (opm: waarschijnlijk Bremen) bestemd. Hetzelve is bij Chiselcove in aanzeiling geweest met een te Rotterdam te huis behorende kof, welke van Liverpool met een lading zout naar Libau (opm: Liepaja) gedestineerd was. De Nederlandse kof (wiens naam men niet kon gewaar worden) is onmiddellijk na de aanzeiling gezonken. Van de equipage zijn vier man omgekomen, alleen de kapitein, diens broeder en een jongen hebben zich in de boot gered en zijn te Portland aangekomen. (opm: zie NRC 240452)

NRC 210452
Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de volgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: BOREAS, kapt. P.G. Visser; EMILIE, kapt. P.F. Marker; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. M.W. Zwart; SOERABAYA, kapt. A.M. Swarts; FACTORY, kapt. J. Jansen; EDUARD, kapt. J.M. de Winter; PADANG, kapt. A.A. van der Linden en STAD TIEL, kapt. W.B. Derks.
Voor Amsterdam: OCEAAN, kapt. C.J. Doeksen, POLLUX, kapt. J. Kooy; JAVA COURIER, kapt. F.G. Rienitz; A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenboden; JAVAAN, kapt. G.J. Teensma; LOUISA MARIA, kapt. D. Herderschee; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; CORNELIA, kapt. P.B. Rolufs; ECHO, kapt. C. de Lanoy; ELISABETH & ANTOINETTE, kapt. H.A. Besier; GOEDE VERTROUWEN, kapt. T.C.H. Kock; ZEEMANSHOOP, kapt. D. Duinker; VRIENDSCHAP, kapt. H.W. de Boer; ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. P. Kiey; GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, kapt. H.H. Smit; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; ORION, kapt. C.M. Borghorst en JACOB CATS, kapt. J. Koning; de beide laatsten van Dordrecht.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. J.B. de Boer en OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer.
Voor Dordrecht: TIMOR, kapt. F. Agema; MACHTILDA CORNELIA, kapt. N.J. Nannen en SUMATRA, kapt. J.A. Keeman.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 01 september 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 augustus. Alhier zijn aangekomen: de 27e augustus het Nederlandse schip VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. W.M. Zwart, vertrokken van Rotterdam de 16e mei; de 28e augustus het Nederlandse schip JUNO, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade, vertrokken van Port Wakefield de 1e augustus, en het Nederlandse schip A.R. FALCK, kapt. P. van Duijvenboden, met enige passagiers, vertrokken van Amsterdam de 5e mei; de 29e augustus het Nederlandse schip AMICITIA, kapt. D.C. Hellingman, met enige passagiers, vertrokken van Amsterdam de 5e mei, het Nederlandse schip POLLUX, kapt. J. Kooij, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 21e mei, en het Nederlandse schip ROTTERDAM, kapt. P. Vis, met een aantal passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Rotterdam de 16e mei; de 30e augustus het Nederlandse schip TELEGRAPH, kapt. J.B. Rolufs, vertrokken van Amsterdam de 3e mei, het schip OLIVIER VAN NOORD, kapt. O. Kievijt, vertrokken van Liverpool de 25e mei, en het Nederlandse schip JOHANNA JACOBA, kapt. J.H. van der Horst, vertrokken van Hongkong de 25e juli.

Afbeelding
Datum 28 juni 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 35 schepen, als:
Voor Rotterdam: ALBLASSERDAM, kapt. P.G. Pott; AUSTRALIE, kapt. R.A. Tange; PIO NONO, kapt. J.D. Nordlohne; IDA ELIZABETH, kapt. M.A. Overgaauw; FACTORIJ, kapt. J. Jansen; ROTTERDAM, kapt. P. Vis; NOORD, kapt. H.R. Rubaak; MENADO, kapt. P.A. Schaap; CORTGENE, kapt. J.A. Scott; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Amsterdam: SIRIUS, kapt. H. Mulder; JOHANNA CATHARINA, kapt. C.A. Hjelmström; LODEWIJK ANTONIE, kapt. M. de Wijn; PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matsen; KONING WILLEM II, kapt. G. v. Eijk Menkman; NEDERLAND & ORANJE, kapt. L. van der Plas; JAVA COURIER, kapt. F.G. Reinitz; CHINA, kapt. J.G. Appel; A.R. FALCK, kapt. P. v. Duivenboden; STRAAT BALY, kapt. G. Mulder; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; HENRIETTE (opm: bark, rederij Jas), kapt. J. van Loenen; MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra; JAN VAN BRAKEL, kapt. W.L. Esink; JULIE CLAIRE, kapt. H. de Wijn; MARIANNE, kapt. R.P. Tjebbes; DERKINA TITIA, kapt. W.B. van Zijp; QUATRE-BRAS,kapt. H. Bondix; PRINS MAURITZ, kapt. J.J. Bart.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. L. v. Wagtendonk; STAD TIEL, kapt. W.B. Derks (van Tiel).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. P.J. Kasse; WALCHEREN, kapt. J.E. Verhulst; ZWALUW, kapt. J. Luteyn.

Afbeelding
Datum 23 mei 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 31 schepen:
Voor Rotterdam: LUCONIA, kapt. E.J. Bödeker; RIJSWIJK, kapt. J.R.N.J. Bijl; JACOBA CORNELIA, kapt. G.H. Lodewijks; ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. P.D. Nap; PRINCES MARIANNE, kapt. F. Rietmeijer; INDIA, kapt. R.J. Rijken; NEERLANDS KONINGIN, kapt. C. Vonk; JUNO, kapt. J.O. Kluin; BORNEO, kapt. C.C. Hansen; BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen; ERASMUS, kapt. H.F. Scharper; BATAVIA, kapt. J.A. Bartholomeus; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink.
Voor Amsterdam: FANNY, kapt. J. v.d. Meulen; CLARA HENRIETTA, kapt. H. Croese; CORNELIA HENRIETTE, kapt. T. Gollards; SUSANNA CHRISTINA, kapt. J.J.H. Stolte; AMBARAWA, kapt. J. Buykes; MAGDALENA, kapt. A.P. Klein; HENRICA, kapt. J.R. de Boer; HERMAN DE RUYTER, kapt. P.J. Feynt; MARGARETHA SIMONETHA, kapt. F.J. Hoffman, CAPELLA, kapt. H. Wegman; TELEGRAPH, kapt. P.B. Rolufs; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. S.J. Rotgans; JULIE CLAIRE, kapt. H. de Wijn; A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenboden; CESAR, kapt. S. Hooglandt; WILLEM EGGERTS, kapt. H. Faber; JOHANNA, kapt. W. Halbertsma; PRINCES AMELIA, kapt. W. Groeneveld.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 oktober. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenbooden, de 20e juni vertrokken van Amsterdam, en FANNY, kapt. J. van der Meulen, de 26e juni vertrokken van Newport.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip TELEGRAPH, kapt. P.R. Rulofs, de 26e juni vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 21 maart 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 19 maart. De schepen MAGDALENA, kapt. Klein, van Batavia, en A.R. FALCK, kapt. P. van Duivenbooden, van Passaroeang (opm: Pasuruan), beide alhier binnen, zijn bij het binnenkomen in aanvaring geweest en hebben beide daardoor vrij belangrijke schade bekomen.

Afbeelding
Datum 28 november 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 november. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark IDA, kapt. Mulder, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark A.R. FALCK, kapt. D. van Duivenbode, de 7e augustus van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 31 januari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 december 1855. Scheepsvrachten. Sedert het afgaan van ons jongste bericht arriveerden weder verscheidene bevrachte schepen, waardoor vrachten een verlaging ondergingen. De volgende Nederlandse schepen werden alhier vercharterd: naar Nederland NEERLANDS KONINGIN, NLG 120 voor suiker, NLG 105 voor rijst; OTTOLINA, NLG 120 voor suiker, BOSPORUS, NLG 120 voor suiker, NLG 115 voor koffie, NLG 110 voor rijst; MENTOR, NLG 100 voor suiker en rijst; TELEGRAPH, NLG 108 voor suiker, NLG 100 voor rijst; STAD SCHIEDAM, NLG 102,50 voor rijst. Door de factorij werden genomen à NLG 105 voor suiker en koffie; EUROPA, SCHELDE, NEDERLAND EN ORANJE, JULIE CLAIRE, A.R. FALCK, MARIA ADRIANA en ELSHOUT. Het Nederlandse schip MINISTER PAHUD zal grotendeels voor eigen rekening laden.

Afbeelding
Datum 06 februari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 februari. Het schip A.R. FALCK, kapt. D. van Duyvenboden, van hier te Batavia aangekomen, is bij het naar binnen zeilen, wegens flauwte en neerzettende stroom, tegen de droogte van Purmerend aan de grond vastgeraakt, doch na verloop van een uur weder in vlot water gekomen. Ofschoon ogenschijnlijk geen schade bekomen hebbende, was het uit voorzorg naar Soerabaija vertrokken om in het dok nagezien te worden.

Afbeelding
Datum 15 juni 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Amsterdam: DOGGERSBANK, kapt. P.J. Kerkhoven; JAVA’S WELVAREN, kapt. K.C. de Veer; A.R. FALCK, kapt. D. van Duivenbooden; SCHOON VERBOND, kapt. D. Doornbos Borchers; MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra; JULIE CLAIRE, kapt. A. van Oosterom; PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; ZAANSTROOM, kapt. D. Hofker; STAD LEIJDEN, kapt. C.C. Ruige; TWENTHE, kapt. A. Coopmans; ATLAS, kapt. R. Bakker Gz; MARIA VERONICA, kapt. G. Mulder; HONIGBIJ, kapt. A.M. van Marion, van Rotterdam; JUNO, kapt. W.J. Chevalier, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: DOROTHEA HENRIETTE, kapt. C.J.D. Hulshoff; NIEUW LEKKERLAND, kapt. M.B. Hoffman; DEN ELSHOUT, kapt. E.J. Bonjer; BORNEO, kapt. T.A. Jansen; MARIA ADRIANA, kapt. S. v.d. Held Szn; JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, kapt. G.H. Lodewijks.
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. J.H. Mugge.
Voor Middelburg: ONDERNEMING, kapt. J.E. Verhulst; STAD TIEL, kapt. W.R. Dirks, van Tiel; MACHTILDA CORNELIA, kapt. L.E. Lundegren; JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, de beide laatste van Dordrecht.
Voor Schiedam: LOURENS KOSTER, kapt. M. Koenen; RIDDERKERK, kapt. A.H. Pesant, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 06 december 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 3 december. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark A.R. FALCK, kapt. D. van Duivenboden, de 28e juli vertrokken van Amsterdam, en de dito bark CAPELLE, kapt. F.H. Landwier, de 18e oktober vertrokken van Sydney.

Afbeelding
Datum 16 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 mei. Scheepsvrachten. De rates blijven nog steeds laag, hetgeen zeer verklaarbaar is, daar er zich zo hier als op de kust ongeveer 10.000 last disponibele scheepsruimte bevindt, het product zo goed als geheel is opgeruimd en daarenboven de tussenreizen naar China en elders wegens de uiterst lage offertes, ongaarne worden aangenomen, daar zij de kosten onmogelijk kunnen dekken. Gedurende de laatste 4 weken werden slechts de volgende charters gesloten:
Naar Nederland: Nederlands CORN. WERN. EDUARD (opm: bark CORNELIS WERNARD EDUARD) à NLG 70 voor suiker, NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 80 voor lichte goederen alhier naar Rotterdam te laden; Nederlands WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN en Nederlands FACTORY à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja in te nemen, de eerste naar Rotterdam en de laatste naar Amsterdam; Nederlands JAVA KOERIER à NLG 70 voor suiker en tabak te Soerabaja naar Amsterdam; Nederlands GOEDE VERWACHTING NLG 70 voor tabak, suiker, huiden en curcuma (opm: geelwortel, bevordert de spijsvertering) en NLG 95 voor arak te Soerabaja naar Amsterdam te laden. Naar China: Nederlands ELSHOUT, tot USD 0.40 per picol rijst naar Hongkong, of USD 0,45 naar Amoy, te Pekalongan in te nemen. Nederlands AMERIKA à USD 0,45 per picol naar Amoy via Singapore; Nederlands JEANETTE maakt NLG 3.500 voor een houtlading van Samarang naar hier (opm: Batavia). Nederlands A.R. FALCK zeilt naar Padang om aldaar de restant lading van Europa te lossen en is voorts nog zonder bestemming. Nederlands BERNARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR werd voor een reis met hout op de kust genomen. Nederlands NIEUW LEKKERLAND neemt tot NLG 4.000, in full te Samarang een lading hout naar hier in.
Singapore. Verkocht zijn Engels EQUATOR voor NLG 24.000 en Engels EMILY JANE (te Soerabaja) voor NLG 14.000; Frans MARITIUS en Oostenrijks SPLENDIDO zijn te koop aangeboden. Nederlands BOSPHORUS, Frans MAURITIUS en Engels SEA BIRD en TASMANIA zijn te koop.
Disponible zijn, zo hier als op de kust: Nederlands LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN, CATHARINA EN GEERTRUIDA, KAAP HOORN, CADSANDRIA, CORNELIS HOUTMAN, FOP SMIT, ANNA PAULOWNA, CONSTANTIA EN ELISABETH, WILHELMINA LUCIA, DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUYTER, AKYAB, CORNELIA, COLUMBINE en EUROPA.

Afbeelding
Datum 16 september 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 juli. Vrachten. Scheepsruimte is overvloedig aan de markt, zijnde sedert het vertrek der laatste mail vele vrachtzoekende schepen gearriveerd, welke in de naburige havens geen emplooi konden vinden. Daar suiker en koffij, de hoofdartikelen van uitvoer naar Europa in dit seizoen, slechts in kleine hoeveelheden ter markt komen, is thans nog geen rijzing der vrachten te verwachten, te minder daar binnenkort vele disponibele vaartuigen van China en Singapore tegemoet kunnen worden gezien.
Sedert onze laatste uitgave werden de volgende bevrachtingen afgesloten:
Naar Nederland de Nederlandse schepen A.R. FALCK à NLG 80 voor koffij van Padang naar Amsterdam; NIEUW LEKKERLAND à NLG 85 voor suiker en koffij te Pekalongan en te Padang naar Rotterdam, en HOLLANDIA à NLG 75 voor suiker te Passaroeang en NLG 85 voor thee hier naar Holland te laden.
Het Nederlandse schip COLUMBINE heeft een vracht van Banjermassing aangenomen.
De JEANNETTE zal moeten repareren.
De WILHELMINA LUCIA is door de militaire autoriteiten opgenomen om troepen naar Palembang over te voeren en krijgt NLG 200 daags, echter niet meer dan NLG 6000 in eens indien de reis langer dan een maand duurt.
Te koop zijn het Nederlandse schip JAVA´S WELVAREN en het Engelse schip STATESMAN.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen DOGGERSBANK, SCHOON VERBOND, ADMIRAAL DE RUITER, CATHARINA EN GEERTRUIDA, GELDERLAND, JOHANNA EN GEERTRUIDA, REGINA MARIS (opm: eerste reis van deze bark), CATHARINA WILHELMINA, ACADIA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JOHANNA CHRISTINA en PHOEBUS.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 augustus. Vrachten, Ofschoon men van vrachtverhoging spreekt, is die werkelijk nog niet te bespeuren. De Nederlandse MARIA ANNA werd bevracht naar Nederland. DOLFIJN, 300 ton, werd te Soerabaja opgenomen voor NLG 17,50 de koyang zout, van Sumanap naar Wijnkopersbaay. De A.R. FALCK is bestemd naar Japan.
DE VIJF GEBROEDERS, 887 ton, werd in veiling verkocht voor NLG 16.000 met inventaris en de ENTREPRISE (Engels) 228 ton, voor NLG 4.010 en de inventaris NLG 3.000. De BURRA BURRA (Engelse stoomboot) is te koop.
Disponibel zijn de Nederlands schepen AEGIDIA EN PAULINA, PHILIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM DE EERSTE, HELMERS, ST. JAN, IDA WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, LOUIS MEIJER, NOORD-BRABANT, ST. MICHAEL, ZAANSTROOM, CORNELIA EN GEERTRUIDA, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, VRIENDENTROUW, PIETER, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, MARIA CATHARINA, ARLEQUIN, STAD DOCKUM, HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, en OUDERKERK AAN DE AMSTEL.
De Nederlandse schepen WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, BURGERSTEYN, DRIE GEBROEDERS, LOUISE ROELOFFIENA (opm: ook LOUISE ROELOFFIENE), CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL en JOHANNA maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 7 september. Scheepsvrachten. Hoewel gedurende deze maand weinig bevrachtingen plaats hadden, begint men nu toch enige verbetering te bespeuren.
De PIETER bekwam NLG 45 voor suiker en NLG 55 voor arak op de kust. De MARIA ANNA, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL en het Belgische schip PHILOTAXE (opm: kapt. Louis Weysen), laden voor eigen rekening; de PHOEBUS laadt voor Holland. De DOLFIJN werd te Soerabaija gecharterd voor een zoutvracht van Sumanap naar Wijnkoopsbaai tot NLG 17,50 per koijang. De COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM (662 ton) bekwam NLG 17.800. De A.R. FALCK is naar Japan vertrokken.
De VIJF GEBROEDERS (887 ton) werd met deszelfs inventaris op publieke veiling voor NLG 16.000 verkocht en het Eng. schip ENTERPRISE (228 ton) voor NLG 4.010 en deszelfs inventaris voor NLG 3.000. Het Engelse stoomschip BURRA-BURRA is door het gouvernement aangekocht voor NLG 110.000; het Bremer schip FIDES is te koop aangeboden.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, CANTON, ZEEPLOEG, BULGERSTEIN, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, JOHANNA CORNELIA en GEERTRUIDA doen kustreizen.
De nu nog disponibele Nederlandse schepen zijn: AEGIDIA EN PAULINA, PHILIIPS VAN MARNIX, JULIE CLAIRE, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM DE EERSTE, HELMERS, ST. JAN, IDA WILHELMINA, LOUIS MEIJER, ST. MICHAEL, NOORD-BRABANT, ZAANSTROOM, BIESBOSCH, JACOBA HELENA, VRIENDENTROUW, AGATHA EN MARIA, EDOUARD MARIE, MARIA CATHARINA, ARLEQUIN, STAD DOCKUM, HENR. ELIS, SUSANNE, PAULINE, IJSSEL, PRINS MAURITS, HENRIETTE, LOUISE ROELOFFIENA, MARIA AGNES en LOEVESTEYN.

Afbeelding
Datum 15 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Decima, 6 november 1859. Het schip A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenbooden (opm: bark, kapt. P. van Duyvenbode), van Batavia alhier aangekomen, heeft veel slecht weder en in de Chinese Zee verscheidene typhoons doorgestaan, doch slechts weinig schade bekomen.

Afbeelding
Datum 15 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Toenemende vraag voor China heeft gunstig op de algemene koers van scheepsvrachten gewerkt, en heeft dezelve op dit ogenblik naar Nederland weder een sedert augustus 1858 ongekende hoogte bereikt.
De volgende charters werden afgesloten, als: JOHANNES LODEWIJK tot NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor arak, NLG 50 voor tabak en NLG 30 voor tin op Soerabaija te laden naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak op Cheribon en Soerabaija te laden voor Rotterdam.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden opgenomen: CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee en NLG 35 voor kopergeld, hier en te Cheribon te laden naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor kopergeld en NLG 30 voor tin, hier te Tagal en Pecalongan te laden naar Rotterdam.
Nog werd naar Nederland particulier bevracht METALEN KRUIS tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor tabak, op Cheribon en Pekalongan te laden naar Amsterdam.
Naar China kwam de volgende charter tot stand: HENRIËTTE $ 0,50 voor rijst naar Hongkong hier in te nemen. EDWARD EN JULIE (Belg) werd te Singapore gecharterd tot GBP 3 naar Engeland of GBP 3/10 naar het vasteland.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: SUMATRA, DE AMSTEL, GRAAF DIRK III, HOLLANDIA, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, HEILIGE VINCENTIUS DE PAULO, en A.R. FALCK.
Met kustreizen zijn nog bezig: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS, JAN PIETERSZOON KOEN.

Afbeelding
Datum 27 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 7 februari. Het Nederlandse schip JAVA, kapt. Van Dam (opm: bark, kapt. S. Stikkel van Dam), van Pangool naar Amsterdam, 3 november met schade alhier teruggekomen, is afgekeurd en zal in de volgende maand verkocht worden (opm: zie NRC 020960). De lading zal in het schip A.R. FALCK overgescheept worden.

Afbeelding
Datum 27 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 februari. Vrachten. Door meerdere vraag naar scheepsruimte voor China, zijn de vrachten enigszins verbeterd en kwamen sinds het jongste bericht de volgende transacties tot stand.
Nederlandse vlag: HENRIETTE $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; JOHANNES LODEWIJK NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak naar Rotterdam; CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor koper en NLG 30 voor tin naar Rotterdam; HERMAN $ 0,50 per picol voor rijst naar Hongkong; METALEN KRUIS NLG voor suiker en NLG 65 voor tabak naar Amsterdam; AMICITIA $ 0,42½ per picol rijst naar Hongkong; ZEPHIR laadt voor rederij-rekening; H. VINCENTIUS VAN PAULO NLG 70 voor suiker naar Rotterdam; GRAAF DIRK III NLG 70 voor suiker naar Nederland; A.R. FALCK NLG 70 naar Amsterdam; IDA ELISABETH NLG 70 naar Amsterdam.
Zonder bestemming zijn de volgende Nederlandse schepen, als SUMATRA, HOLLANDIA, AMSTEL, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, ABEL TASMAN, WILHELMINA EN CLARA en OCEAAN.
Op de kust geëmployeerd: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS en JAN PIETERSZ KOEN.
Het Hamburgse schip HERSCHEL wordt te koop aangeboden.

Afbeelding
Datum 13 april 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 februari. Vrachten blijven op het laatste standpunt, alhoewel door de Factorij voor particuliere bevrachting slechts NLG 65 voor suiker geboden werd en ook enige andere afschepers niet hoger besteden willen.
Sedert het laatste bericht hadden de volgende afsluitingen van Nederlandse schepen plaats: IDA ELISABETH tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor koffij hier te laden naar Nederland; de A.R. FALCK neemt de maatschappij-lading van het afgekeurde schip JAVA tot NLG 55 voor koffij en NLG 30 voor tin naar Amsterdam; WILHELMINA EN CLARA laadt hier suiker tot NLG 70, rijst tot NLG 62,50 en arak tot NLG 85 naar Amsterdam; CHRISTIAAN HUIJGENS bekomt NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor rijst, NLG 80 voor arak, NLG 75 voor indigo en NLG 85 voor huiden; de HELMERS verzeilt naar China. WELVAART heeft afgesloten tot NLG 70 voor suiker, NLG 50 voor tabak en NLG 70 voor arak.
Thans liggen nog de volgende Nederlandse schepen ter verchartering: SUMATRA, DE AMSTEL, ABEL TASMAN, ARDJOENO, NEDERLAND, CATHARINA MARIA, OCEAAN, SCHOON VERBOND, HOLLANDIA, JACOB, MERCATOR, MEDEA, D.F. VISSER, VALPARAISO en ALCYONE.
De navolgende particuliere schepen zijn met kustreizen bezig, als: IJSSEL, DRIE GEBROEDERS, DERKINA TITIA, JAN PIETERSZOON KOEN.

Afbeelding
Datum 13 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: ELISE SUSANNE, kapt. L. E. Grafthuis; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. J. D. de Wit; TERNATE, kapt. T. Cars Tz.; BATAVIER, kapt. E. H. Pfeiffer; JACOBA HELENA, kapt. J. J. Swart; ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers; JEDO, kapt. T. van Rossum; DELFSHAVEN, kapt. C. Schaap; LAMMINA ELISABETH, kapt. A. Gersen; ADRIANA PETRONELLA, kapt. J. A. Annokkee.
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H. B. R. Jaski; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A. H. Zwaneveld; DYONISIA CATHARINA, kapt. S. Berkelbach v/d Sprenkel;
KONING WILLEMM lll, kapt. H. H. Zeilstra; LEWE VAN NYENSTEYN, kapt. B. H. Borchers;
VAN GALEN, kapt. C. B. Brandligt; HENRIETTA, kapt. J. Portengen; PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; ZEELUST, kapt. J. A. Knaap; DRIE GEZUSTERS, kapt. G. C. Fischer;
JAN VAN BRAKEL, kapt. K. Visser; ADMIRAAL TROMP, kapt. J. van Tubergen; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; ANNA EN ELIZE, kapt. J. G. de Roeve;
A. R. FALCK, kapt. van Duyveboden; ALMELO,  kapt. R. P. TJEBBES.
Voor Dordrecht: JACOBA, kapt. T. M. Schaap.
Voor Schiedam: MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion, (van Rotterdam).
Voor Middelburg: WESTKAPELLE, kapt. A. R. Crucq; WALCHEREN, kapt. D. H. van der Heijden.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. Vrachten. De flauwere stemming nam toe door het arriveren van meerdere vrachtzoekende bodems, terwijl de langzame afvoer van de suikeroogsten geen dringende behoefte aan scheepsruimte deed ontstaan. Vele schepen prefereerden de huidige veiling van producten af te wachten in de hoop, dat de meerdere hoeveelheid ter afscheep ook wat meer vraag naar scheepsruimte zoude doen ontstaan. Intussen zijn de vrachten er niet op verbeterd. Sedert ons bericht van 27 augustus werd het volgende bevracht: het Nederlandse schip PRESIDENT PLATE laadt op de kust voor Rotterdam NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor rijst. De Nederlandse INDIA is voor Rotterdam aangelegd. De Nederlandse DOLFIJN laadt te Soerabaija voor Hongkong tot geheime conditiën (vermoedelijk $ 0,40 voor rijst). De Nederlandse MARIA ADRIANA is voor $ 9000 gecharterd van Soerabaija naar Amoy en terug met 110 ligdagen. De Nederlandse BATAVIA, kapt. Prange, laadt suiker à NLG 90 naar Nederland. Heden is per telegraaf nog gecharterd het Nederlandse schip JOHANNA NLG 80 voor suiker van Samarang naar Rotterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog onbevracht: MAARTEN VAN ROSSEM, GOEDE VERWACHTING, KAAP HOORN, KIANDRA, ALMONDE, KRIMPENERWAARD, VREDE, VIER GEBROEDERS, HUIDEKOPER, JACOBA HELENA, A.R. FALCK, CALIFORNIA, JOHANNA MARIA, JACOBA CORNELIA, MARINUS WILLEM en ZEELANDIA.

Afbeelding
Datum 05 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 september. Vrachten. Het getal onbevrachte schepen vermeerderde weder door arrivementen van Europa, China en elders. Bij de stilstand van vele suikerfabrieken en de trage afvoer van andere, deed zich minder behoefte aan scheepsruimte op dan anders in dit seizoen het geval is. Slechts enkele charters werden afgesloten à NLG 77,50 voor suiker, NLG 72,50 voor koffij en NLG 70 voor rijst, welke cijfers thans niet meer geboden worden. Tot bovengemelde vrachten werden sedert ons bericht van 12 dezer opgenomen  de Nederlandse schepen INDIA, JOHANNA CHRISTINA, A.R. FALCK, MARINUS WILLEM  en  ALMONDE. De Nederlandse MAARTEN VAN ROSSEM  heeft een zoutvracht aangenomen van Sumanap naar Tjilatjap à NLG 20 per koyang. De ZES GEZUSTERS is te Singapore à NLG 95 bevracht om op Java te laden naar Nederland. De JACOBA CORNELIA nam in Australië NLG 80 naar Nederland aan.
De volgende Nederlandse bodems, waaronder verscheidene zijn, die hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder destinatie: GOEDE VERWACHTING, KAAP HOORN, KIANDRA, KRIMPENERWAARD, VREDE, VIER GEBROEDERS, HUIDECOPER, CALIFORNIE, JOHANNA MARIA, JACOBA, HELENA, EMILIE, ANNA DIGNA, NOVA ZEMBLA, VAN DER PALM, ZEPHIR, NEDERWAARD  en HENRIETTE SUSANNA ELISABETH.
Het Nederlandse schip ALEXANDER wordt te Soerabaija verkocht.

Afbeelding
Datum 12 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 10 januari. Aangekomen: ALBERDINA, kapt. Boerhave, v. St.Petersburg; HELENA, kapt. Gortmaker, en ERNST REINHARD, kapt. Ellerman, beiden van Riga; CERES, kapt. Rieckleff, van Libau; VICTOR. kapt. Jensen, van Odensee, allen met assistentie van sleepboot en ijssloepen. De stoomboot LEVANT is geschut, heeft geprobeerd in het Kanaal door het ijs te breken, doch heeft het moeten opgeven en is blijven liggen. De wind O.
Brouwershaven, 10 januari Aangekomen: ENGELINA, kapt. Smith, van Libau.
Vertrokken: LOODSKOTTER NO. 6, kapt. De Neef, Geen ijs. ZZO.
Van Batavia vertrokken: 3 november. JOHANN, kapt. Verduin, en 5 nov., CORN. ANTHONY, kapt. Reinders, beiden naar Nederland; 6 nov., IDA WILLEMINA, kapt. Rotgans, en CORNELIS GIPS, kapt. Seyfert, beiden naar Soerabaija; 8 nov., INDIA, kapt. Vonck, en  CATHARINA MARIA, kapt. v. Amerongen, beiden naar Nederland; HELLEVOETSLUIS, kapt. Steffens, naar Pekalongang; 13 nov, ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder; BONI, kapt. Möller; 16 nov., SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee; 18 nov., CHERIBON, kapt. Coers; JAN DANIËL, kapt. Zweede ; 19 nov., SUSANUA ELISABETH, kapt. Ouwehand; 22 nov., HENRIETTE, kapt. Drijver qq.; 26 nov., WATERGEUS, kapt. Giezen; GOEDE VERWACHTING, kapt. Hellenius; KORTENAAR, kapt. Schuchard; RUDOLF, kapt. Meinsma, en CORNWALLIS, kapt. Bliek, allen naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 28 nov., KOSMOPOLIET, kapt. Koning, naar Batavia.
Van Passaroeang vertrokken, 9 nov., JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, naar Ned. Van Banjoewangie vertrokken, 29 okt., MACASSAR, kapt. Vitringa Coulon, naar Rotterdam;
A.R. FALCK, kapt. Van Duyvenboden, naar Amsterdam.
Van Tjilatjap vertrokken, 12 nov., KIJKDUIN, kapt. Dekker, naar Amsterdam.
Te Hongkong aangekomen, 29 nov., ANTH. PETRONELLA, kapt. Van de Velde, van Cardiff.

Afbeelding
Datum 27 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 25 februari. Vertrokken: OCEANUS, kapt. Dirksen, naar New-York.
Te Texel aangekomen, 25 februari, AZIA, kapt. Molenaar, van Batavia.
St. Helena gepasseerd. 9 januari, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Piccard, en 11 dito, A.R. FALCK, kapt. Van Duijvenboden, beiden van Java naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 29 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 26 maart. Aangekomen: THERESE, van Grangemouth; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, van Rochester; ISABELLA, kapt. Horner, van Bo’ness; ELVE, van Hamburg.
Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith.
Brouwershaven, 26 Maart. Aangekomen: SARA, van Londen; DELFT, kapt. Van Geelkerken, van Hellevoet. Vertrokken: STAD DORDRECHT, naar Londen.
Brouwershaven 27 maart. In zee gezeild: AEGIDIA EN PAULINE, kapt. P.P. Hoogland, naar  Batavia.
Te Texel aangekomen, 26 maart, ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder, van Batavia.
Goudstaart gepasseerd, 22 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duyvenboden, van Banjoewangie naar Amsterdam.
Van Banjoewangie vertrokken, 15 januari, JUNO; 18, HENDRIKA; 19, HELLEVOETSLUIS; 21, HENRIETTE MARIA; 28, TONIA, CAPELLA, en H.V. VAN PAULO, allen naar Nederland.
Van Tjilatjap vertrokken, 20 januari, ISAAC DA COSTA, naar Nederland.

Afbeelding
Datum 02 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: AFINA, kapt. H.C. Broekema, van Stolpmünde, met 70 tonnen hout; SALTMARSHE, kapt. G. Green, van Londen, met 1500 balen rijst; INTEGRITY, kapt. J. Biggs, van Newcastle, met 152 chaldrons steenkolen; SCHYRYD, kapt. C. Seagell, van Runcorn, met 225 tons ruw zout; FLORENTINE, kapt. H. Möhlman, van Londen, met 100 ton vuurstenen.
Helvoet, 31 maart. Aangekomen: DANKBAARHEID, kapt. v.d. Berg, van Messina; GESINA, Haesloop, van Alicante; LORD RAGLAN, van Newcastle; TREKFUGLEN, kapt. Christensen, van Dundee; de stomer ELVE ligt uitgaande in de Kanaalhaven. Vertrokken, 31 maart, MARIA ANNA, kapt. Rutters, en FORTITUDE, kapt. Turner, beiden naar Newcastle; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk, naar Middlesbro'; CHARLES, kapt. Klencke, naar Bremen; TELEGRAPH, kapt. Haggblom, naar Christinestad; JACOBA ALIDA, kapt. v.d. Laan, naar Windau; BUREAU VERITAS, kapt. Rozenbeek, naar Arendsburg; MERWESTROOM, kapt. De Goede, naar Libau; JEANNE, kapt. Kroon, naar Libau.
Brouwershaven, 31 maart. Gisteren aangekomen: CORNWALLIS, kapt. Blick, van Soerabaija. Heden aangekomen: ELISABETH, kapt. Harms, van Banjoewangie; PARAGON, kapt. Todd, van St. Domingo; HOPE, kapt. Pill, van Runcorn ; SURPRISE, kapt. Osborn, van Cardiff.
Te Texel aangekomen, 30 maart, THERESIA, kapt. Visser, van Nagasaki; 31 dito, LUCONIA, kapt. Admiraal, van Probolingo; A.R. FALCK, van Duyvenbooden, van Banjoewangie.
Te Zierikzee aangekomen, 31 maart, ZEELANDIA, kapt. Blaakhert, van Banjoewangie, naar Middelburg.
Te Portsmouth aangekomen, 28 maart, ZEEMANSHOOP, kapt. G.N.R. Phaff, van Java naar Rotterdam (wegens ziekte van de kapitein).
Te Shanghai aangekomen, 2 februari, TWEE CORNELISSEN, kapt. Kreije, van Java.
Te Akyab aangekomen, 16 februari, ZEEPAARD, kapt. Tjebbens, van Point de Galle.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 104 chaldrons steenkolen; SURPRISE, kapt. C. Osborne, van Cardiff, met 7587 stuks en 640 bundels plaatijzer; SNOWDROP, kapt. M.H. Lelean, van Par, met 100 ton porceleinsteen en 60 tons porceleinaarde; HOPE, kapt. P. Pill, van Runcorn, met 108 ton ruw zout; INDEX, kapt. J. Long, van Charlestown, met 137 tons porceleinaarde; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 3 april. Aangekomen: DEUX REINES, kapt. Soulas, van Nantes; SCOTS SHIPS, kapt.Swirk, van Teignmouth; SEINE, van Hamburg.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen. LOUISE is van Goereehaven naar zee gestoomd. HOLLANDER ligt uitgaande bij Goereehaven geankerd. GIRONDE ligt inkomende onder Goereehaven ten anker.
Brouwershaven, 3 april. Gisteren aangekomen: SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Batavia; VIER GEBROEDERS, kapt. Bunk, van Banjoewangie.
Vertrokken: SARA, naar Londen.
Te Texel aangekomen, 31 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duivenboden, van Banjoewangie; 1 april, THEODORA MECHTELDA, kapt. v.d. Wijck, en 2 dito, EUGENIE, kapt. Bargman, beiden van Tjilatjap; ANNA DIGNA, kapt. Ouman, van Batavia.
Te Zierikzee aangekomen, 1 april, ZEEMANSHOOP, kapt. Phaff, van Samarang, naar Rotterdam.
Helvoet, 4 April. Vertrokken: GIRONDE, stoomboot, naar Bordeaux; NORA, stoomboot, naar Londen; BROTHER SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; ALBERT, stoomboot, naar Hull; HOLLANDER, stoomboot, naar Ystad.
Te St. Helena aangekomen, 4 februari: RUDOLF, kapt. Meinsma, van Java, vertrok, 6 dito naar Rotterdam; 7 dito, BULGERSTEIN, kapt. Geerling, van Java.
Gepraaid 6 februari, op 14° 07' ZB. en 06° 40' WL., JEANETTE CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 14 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen:
- voor Rotterdam: EUROPA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr.; SILENTIUM, voorheen genaamd RHIJNVIS FEITH, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen; JOHANNA, voorheen genaamd VERTROUWEN, kapt. A. Verduyn; VIER GEBROEDERS, kapt. C.J. Bunk; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; RUDOLF, voorheen genaamd CORNELIA, kapt. K.F. Meinsma; MINISTER THORBECKE, kapt. W.H. Kannegieter en COLUMBINE, kapt. E.J. Kok.
- voor Amsterdam: JACOB ROGGEVEEN, de 26e september 1863 te water gelaten, kapt. J. Vos van Marken; JAN HENDRIK, kapt. J. Lelyvelt; DE ZWAAN, kapt. O. Doekzen; A. R. FALCK, kapt. D. v.d. Plas; SENIOR, kapt. R.P. Bakker; WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; HELENA EN ANNA, kapt. W. van Aalborg; VIER GEZUSTERS, kapt. S.K. Otto; NIEUW HOLLAND, kapt. W. Witting; HELENA, voorheen genaamd JAN VAN BRAKEL, kapt. H.P. Dill; KINDERDIJK, kapt. D. Zwanenburg en TELANAK, voorheen genaamd HERCULES, kapt. F.H. Popken.
- voor Schiedam: JACOBA HELENA, kapt. J.J. Swart.
- voor Middelburg: STAD MIDDELBURG, kapt. D.D. Ouwehand.

Afbeelding
Datum 13 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen, als :
Voor Rotterdam : HOLLANDSTROUW, kapt. K. P. Brauer ; KORTENAER, kapt. A. F. Schuchard , ZEEMANSHOOP, kapt. J. D. van Monnom ; COLUMBINE, kapt. C. A. Malbranc, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. L. F. van Ruyen.
Voor Amsterdam : AUGUSTA, kapt. J. van Tubergen ; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. J. Zwart ; HELENA, kapt. H. P. Dill ; WILLEMINA EN CLARA, kapt. A. A. H. van Herwerden ; LOUISA, kapt. U. Bonjer ; NIJVERHEID, kapt. C. Schaap ; SENIOR, kapt. R. P. Bakker, JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken ; A. R. FALCK, kapt. D. van der Plas ; HENRIETTA GEERTRUIDA, kapt. T. C. de Boer ; HENDERIKA, kapt. J. R. Lusink.
Voor Schiedam : VRIENDSCHAP, kapt. J. L. ter Bruggen.
Voor Dordrecht : BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Voor Middelburg : STAD MIDDELBURG, kapt. L. P. de Vries.

Afbeelding
Datum 25 mei 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, W.Y. van Reinouts, P.H. Craandijk en A.J. Corver, makelaars, zullen de 15de juni 1868, des avond ten 6 ure, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam, ten overstaan van de notaris F. van Houten, in publieke veiling verkopen een wel onderhouden, gekoperd en kopervast barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd A.R. FALCK, gevoerd door kapt. D. van der Plas. Gemeten op 641 tonnen of 339 lasten, met deszelfs complete inventaris, liggende aan de Oosterdoksedijk. Men spreke met bovengemelde makelaars of met de cargadoors Hoyman & Schuurman.

Afbeelding
Datum 17 juni 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen te Rotterdam in de zaal hoek Scheepmakershaven en Bierstraat op dinsdag 16 juni:
-          Het Nederlandse schoenerschip KLASINA, gevoerd door kapt. H. Sannes, groot 98 lasten: verkocht om NLG 9.700; een chronometer: verkocht om NLG 105.
-          Het Nederlandse barkschip CHINA, gevoerd door kapt. E. Tofield, groot 218 lasten: verkocht om NLG 7.600; twee chronometers, verkocht om resp. NLG 135 en NLG 110.
-          1/40e aandeel in het fregatschip ’s-GRAVENHAGE; 1/40e aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX; 1/20e aandeel in het fregatschip MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE; 1/20e aandeel in het fregatschip UTRECHT; 1/40e aandeel in het barkschip GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP: alle deze aandelen zijn opgehouden.
Idem in de Nieuwe Stads-Herberg te Amsterdam op maandag 15 juni:
-          het barkschip A.R. FALCK, groot 641 tonnen, gebouwd in 1846: verkocht om NLG 14.400, in slag NLG 2.000. Koper: E.C.A. Koli (opm: een makelaar, handelend voor zijn opdrachtgever)

Afbeelding
Datum 12 oktober 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 8 oktober. De Nederlandse bark A.R. FALCK, kapt. Metus, van Nieuwediep naar Sundsvall is hier met verlies van beide ankers en kettingen binnengelopen.

Afbeelding
Datum 07 november 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwe Diep, 4 november. Het barkschip TWEE GEZUSTERS, kapt. Harding, te huis behorende in de Lemmer, van Hudiksvall met hout naar Delfzijl bestemd, is gisteren op de Noordzee op 53º48’NB en 05º02´OL in ontredderde staat en vol water door de equipage verlaten. Deze werd door het Nederlandse schip A.R. FALCK, kapt. Ruyg opgenomen en heden behouden hier aangebracht.

Afbeelding
Datum 08 september 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De heer T.A. Ruijg, gezagvoerder van de Nederlandse bark A.R. FALCK, heeft vanwege de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij een beloning van NLG 200 ontvangen, als blijk van erkentelijkheid voor de mensenliefde en zeemanschap, betoond bij het redden van de schipbreukelingen van de op 3 november 1888 op de Noordzee verlaten Nederlandse bark TWEE ZUSTERS.

Afbeelding
Datum 10 mei 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 7 mei. Het Nederlandse barkschip A.R. FALCK, kapt.T.A. Ruigh, de 30e april j.l. van hier naar Hernösand vertrokken, is na in de Noordzee zwaar stormweer te hebben doorstaan, waardoor het schip hevig slingerde en enig water binnen kreeg, heden met verstopte pompen hier uit zee teruggekeerd.

Afbeelding
Datum 06 juli 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brönnö, 2 juli. Het Nederlandse schip A.R. FALCK, kapt. Ruijs (opm: T.A. Ruigh), van Hernösand naar Nieuwediep, is wegens ziekte onder de equipage te Rifofjord (opm: vermoedelijk wordt de Risørfjord, 58º43’ N.B. 9º14’ O.L. bedoeld) binnengelopen.

Afbeelding
Datum 11 juli 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Branno, 2 juli. Het Nederlandse schip A.R. FALCK, van Hernösand naar Nieuwediep, is de afgelopen nacht binnengelopen te Risofjord (opm: de Risørfjord, zie NRC 060792) om geneeskundige hulp voor de gezagvoerder, kapt. T.A. Ruig, in te roepen.

Afbeelding
Datum 24 september 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nieuwediep, 23 september. De aan de noordkant van de Razende Bol gestrande Nederlandse bark is genaamd A.R. FALCK, kapt. T.A. Ruyg, van Nerva herwaarts. Sleepboten verlenen assistentie.
Later bericht: Met hoog water is de A.R. FALCK niet vlot gekomen. De lading wordt overboord geworpen en hier aangebracht.

Afbeelding
Datum 27 september 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nieuwediep, 24 september. De op de Razende Bol gestrande bark A.R. FALCK, van de Nerwa herwaarts, is met hoogwater af en alhier ter rede gesleept, waar het wacht op geneeskundige behandeling.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Nieuwe Diep, 26 oktober. Het barkschip A.R. FALCK, laatst gevoerd door kapt. Teensma (opm: onjuist, in 1892 uitsluitend kapt. T.A. Ruig), is onderhands verkocht aan de heer J.N. Prins (opm: J.R. Prins) te Nieuwediep, om te worden gesloopt (opm: zie o.a. NRC 240992).

Afbeelding