Inloggen
SOPHIE - ID 8349


Kroniekberichten

Datum 05 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 4 november. Van hier vertrok heden naar Cardiff het stoomschip SOPHIE, kapt. P.L. Schep. (opm: ex-ALLIES, eerste reis na aankoop)

Afbeelding
Datum 02 december 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 1 december. Het stoomschip SOPHIE, van Rotterdam naar Cardiff, is gisteren bij Zeeburg op het vast strand gestoomd, doch heden met behulp van twee ijssloepen (opm: roeisleepboten) en de loodskotter vlot gekomen.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten.
Te Rotterdam zijn aangekomen het schip RIGA, kapt. H.W. Maas, van Maracaibo, met 136 ton geelhout, adres H. van Rijckevorsel; het stoomschip SOPHIE, kapt. P.L. Schep, van Cardiff, met een lading ijzer, adres E.S. de Jonge, en het stoomschip LOUISE, kapt. P.J. v.d. Grient, van Grangemouth, met 100 ton gietijzer, adres E.S. de Jonge.
Te Amsterdam zijn aangekomen het schip ZWAANTINA THELLINA, kapt. de Boer Sap, van St. Petersburg met 1032 tschetwert (opm: Russische inhoudsmaat, vooral gebruikt voor graan; 1032 tschetwert = 2310 hectoliter) rogge, adres Böninger, Frank & Co; JENNY, kapt. Van Wijk, van St. Petersburg met 1246 tschetwert rogge, adres Wed. J. d´Arripe; het schip TECLA JOHANNA, kapt. Kroon, van St. Petersburg met 1049 tschetwert rogge, adres order; het schip ANNECHIENA, kapt. Schuring, van St. Petersburg met 1124 tschetwert rogge, adres A. & F. Haerten, en LAMMECHINA, kapt. Koops, van St. Petersburg met 977 tschetwert rogge, adres Bunge & Co.

Afbeelding
Datum 12 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dover, 11 september. Het stoomschip SOPHIE, kapt. J. van Knapen, van Rotterdam naar Bristol, is deze morgen op de hoogte van de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) in aanzeiling geweest met het stoomschip HUNT (opm: WILLIAM HUTT), van Shields, en is onmiddellijk daarna gezonken. De kapitein en zijn vrouw, de Engelse loods, benevens twee passagiers en zeven man van de equipage zijn verdronken. De stuurman en de rest van de equipage zijn alhier aangekomen. De HUNT heeft schade bekomen doch de reis voortgezet.
(opm: het stoomschip was als ALLIES in 1855 in Engeland gebouwd, in oktober 1856 nieuw aangekocht door NV Stoomvaart-Vereeniging De Maas te Rotterdam; de bemanning van de SOPHIE werd op 7 september 1857 in Rotterdam voor het eerst gemonsterd, waarna het schip reeds op haar eerste reis onder Nederlandse vlag verloren ging; zie ook NRC 280658, 230958 en 060659)

Afbeelding
Datum 14 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 september. De Shipping and Mercantile Gazette deelt in haar nommer van 12 dezer de verklaring mede van de stuurman van het alhier te huis behorende stoomschip SOPHIE, waarvan wij het treurige verlies in ons nommer van eergisteren onder de scheepstijdingen kortelijks mededeelden. Uit deze verklaring blijkt dat de SOPHIE, op haar reis van Rotterdam naar Bristol, in de vroege morgen van de 11e dezer zich met dik weder en regen op hoogte van de Singels bevond. Men had op het schip de gewone stoomboot-lichten ontstoken. De stuurman, die zich op het voordek bevond, ontdekte op circa een kabellengte een stoomboot vooruit, die op de SOPHIE aankwam, en praaide alstoen onmiddellijk dat schip en liep tegelijkertijd naar achteren om de loods die aan het roer stond, de nodige bevelen te geven. Voordat echter de SOPHIE naar het roer kon luisteren, was het reeds te laat en liep de stoomboot de SOPHIE voor in de boeg tussen de kraanbalk en de fokkemast. Het Nederlandse schip bekwam onmiddellijk een zwaar lek, zodat men dadelijk begreep, dat men alleen aan levensbehoud denken moest.
Het gelukte om de stuurboordsboot over boord te krijgen, doch deze bekwam bij het te water laten een lek, dat evenwel door het volk gestopt werd. Middelerwijl waren de overigen bezig om de andere boten te water te brengen; doch alvorens dit kon geschieden, verdween het schip in de diepte. De stuurman, die in de boot was, praaide de andere stoomboot om pogingen aan te wenden tot het redden van het volk, hetgeen door deze ook bereidwillig werd gedaan. Het mocht haar echter niet gelukken allen te redden. Slechts zeven personen werden door haar van een anders wisse dood gered, terwijl de kapt. J. van Knapen en diens vrouw, twee passagiers (zijnde een jongeling en een vrouw), de Engelse loods, de timmerman, hofmeester, 4 matrozen en een stoker hun graf in de golven vonden. De stoomboot, welke met de SOPHIE in aanzeiling is geweest, was de WILLIAM HUTT, van Havre naar Newcastle bestemd. Zij heeft de overgebleven bemanning, die zij gedeeltelijk heeft gered en uit de lekke boot opgenomen, zijnde de stuurman, machinist en negen zeelieden, behouden te Dover aan wal gebracht.

Afbeelding
Datum 15 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Stoomvaart-Vereeniging De Maas, dienst Rotterdam – Bristol – Cardiff.
Het stoomschip BALMORAL, kapt. J. Mackie, vertrekt woensdag 30 dezer.
(opm: na het vergaan van de op deze dienst varende stoomschepen MAAS en SOPHIE kocht de rederij het Britse stoomschip BALMORAL; dit is de eerste reisaankondiging van dit schip voor De Maas)

Afbeelding
Datum 25 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 september. Volgens bericht uit Bristol van de 2e dezer zijn de stuurman, de machinist en de scheepsjongen van de SOPHIE, wier bemanning gearresteerd werd als beschuldigd van smokkelarij, na vijf weken gevangen geweest te zijn, in vrijheid gesteld, daar het gebleken is, dat zij aan de beweerde smokkelarij onschuldig geweest zijn.

Afbeelding
Datum 27 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Advertentie. Overzeiling van het Nederlands stoomschip SOPHIE. Door het overzeilen van het Nederlandse stoomschip SOPHIE, kapt. J. van Knapen, in de nacht van 11 september l.l. te Dungeness, zijn elf personen omgekomen. Onder de equipage bevond zich Laurens van Liemt, echtgenoot en vader van drie kinderen, waarvan de oudste 5 jaar en de jongste 5 weken oud is. Slechts één dag als scheepstimmerman op genoemde bodem varende, met het blijde vooruitzicht om daardoor het brood voor de zijnen te verdienen, vond hij al zeer spoedig zijn graf in de golven, terwijl nu de weduwe en wezen door de dood van hun broodwinner zonder enig middel van bestaan zijn.
De algemene liefdadigheid wordt voor deze ongelukkigen ingeroepen, om zo mogelijk door de een of andere nering het brood te verdienen. Nederlands edelmoedigheid behoeft geen opwekking, althans nooit, wanneer medelijdendheid en hulp worden ingeroepen voor weduwen en wezen.
De boekhandelaar P.C. Hoog, in de Hoofdsteeg zal zich gaarne met de ontvangst der liefdesgaven belasten, waarvan in dit blad verslag zal gedaan worden. Aan het bureau dezer courant is mede een bus geplaatst, die zich aan de deur van het beneden bureau bevindt (ingang op de Groote Markt).

Afbeelding
Datum 28 juni 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dover, 25 juni. Uit het op de 11e september 1857 op de hoogte van onze haven gezonken Nederlandse stoomschip SOPHIE (opm: zie NRC 120957) zijn alhier aangebracht 21 vaten olie.

Afbeelding
Datum 22 september 1858
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De door de heer Cores de Vries alhier (opm: Batavia) nieuw aangekochte stoomboot BATAVIA, kapt. Bosch, heeft haar tweede reis gedaan. Van Soerabaija stoomde zij in 22 uren naar Samarang en na 27 uren stomens kwam zij van laatststgenoemde plaats alhier ter rede. Wanneer men nu bij deze snelle vaart nog voegt, dat de stoomboot alleruitmuntendst voor passagiers zowel als voor goederen is ingericht, dan geloven wij niet te veel te zeggen, indien wij dit vaartuig onder de beste van dien aard rangschikken.

NRC 230958
Dover, 19 september. Alhier zijn door kotters aangebracht 184 blokken tin, afkomstig uit het wrak van het Nederlandse stoomschip SOPHIE, gevoerd geweest door kapt. J. van Knapen, op de reis van Rotterdam naar Bristol bij de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea) overzeild en gezonken. (opm: zie o.a. NRC 120957)

Afbeelding