Inloggen
LOUISE - ID 8248


Kroniekberichten

Datum 29 september 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 28 september. Van de werf van de scheepsbouwmeester Fop Smit, aan het Slijkerveer, gemeente Ridderkerk, is die dag (opm: de 25e) mede te water gelaten het schip LOUISE, groot omstreeks 500 lasten, gevoerd zullende worden door kap. J.F. Verschuur, en gebouwd voor rekening der rederij van de heer J. Antheunis te Rotterdam, bestemd voor de vaart op de Oost-Indiën.

Afbeelding
Datum 28 juli 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 juli. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip LOUISE, kapt. J.F. Verschuur, vertrokken van Rotterdam de 27e april.

Afbeelding
Datum 14 januari 1843
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 januari. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark LOUISE, kapt. J.F. Verschuur, met enige passagiers, de 25e september vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip DIONYSIA CATHARINA, kapt. P. Arenspoot, met drie passagiers, de 2e oktober vertrokken van Amsterdam, het dito schip MERCATOR, kapt. M. Korteland, de 25e september vertrokken van Rotterdam, en het dito schip ANTHONY, kapt. J.F. Klomp, met negen passagiers, de 7e oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 oktober. De 22e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip MERCURIUS, kapt. W. Veeneman, de 30e juni van Middelburg vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip LOUISE, kapt. J.F. Verschuur, de 18e juli van Amsterdam vertrokken, en het dito schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. T. Gollards, de 9e juli van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 27 oktober. Heden zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: WATERLOO, kapt. S. van Duijn; FANNY, kapt. C.W. Flens; STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel; ELISE, kapt. A.F. Oosterloo; OUD ALBLAS, kapt. P. Kleij en ADMIRAAL TROMP, kapt. A.A. Herman.
Voor Rotterdam: SOOLO, kapt. Teuniszen; CHRISTAAN HUYGENS, kapt. J.R. Butter; DOGGERSBANK, kapt. W. Smith; HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener en LOUISA, kapt. J.T. Verschuur.
Voor Middelburg: MIDDELBURG, kapt. M. Rooderkerk Jz.

Afbeelding
Datum 13 mei 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 mei. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip KOOPHANDEL, kapt. G.J. van der Meij, van Amsterdam vertrokken de 24e december, en het dito schip LOUISE, kapt. J.T. Verschuur, van Rotterdam vertrokken de 13e januari.

Afbeelding
Datum 03 september 1846
Krant DC - Dordtsche Courant

De handelsschepen tot het vervoer der troepen gehuurd zijn: HUGO GROTIUS, de WATERLOO, JOHANNA MARIA, LOUISE, SOLO, KOOPHANDEL, WILLEM II.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 oktober. Het schip LOUISA, kapt. Verschuur, is volgens brief van Batavia van de 28e augustus bij Bezoekie aan de grond vastgeraakt, waardoor hetzelve lekkage heeft bekomen en zal moeten kielen.

Afbeelding
Datum 24 november 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 november. De 19e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip VAN OLDENBARNEVELD, kapt. O. Kievijt, komende van New York.
De 20e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark het ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes, met een passagier, de 20e augustus vertrokken van Middelburg, de dito bark LOUISE, kapt. J.T. Verschuur, de 12e augustus vertrokken van New York, de dito bark AUSTRALIË, kapt. D. Voogd Anspach, de 4e augustus vertrokken van New York, het dito schip BIESBOSCH, kapt. P.M. Vogelsang, de 14e augustus vertrokken van Hellevoetsluis, het dito schip EUROPA, kapt. D. Reus, met Zr.Ms. troepen, de 23e augustus vertrokken van Rotterdam, de dito bark NIEUW LEKKERLAND, kapt. W. Kramer, de 16e augustus vertrokken van Rotterdam, de dito bark VAN DER WERF, kapt. P. van Duivenboden, met twee passagiers, de 31e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip OOST INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker, de 22e augustus vertrokken van Amsterdam, het dito schip PANAY, kapt. F.C. Jaski, de 21e augustus vertrokken van Amsterdam, en het dito schip AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong, de 2e augustus vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, met twee passagiers, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 28 schepen, als:
Voor Amsterdam: DOROTHEA, kapt. H. Visser; WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. P. Arendspoot; AMBARAWA, kapt. P.E. Karst; STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski; AERDT VAN NES,k kapt. J. Noback; SUMATRA, kapt. K.L. Swart; WALVISCH, kapt. Th. Schut; STRAAT BALI, kapt. G. Mulder; PHLIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duijn; CASTOR, kapt. J.J.C. Noodt; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. J. Wigman; NEERLANDS INDIË, kapt. Delclisur; MARCO BOZZARIS, kapt. P. de Boer.
Voor Rotterdam: LOUISE, kapt. J.T. Verschuur; GÉRARDINA, kapt. M.J. Witsch; GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch; EDOUARD, kapt. J.M. de Winter; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; NEERLANDS KONING, kapt. J.F. Klomp; KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuijl; VRIENDSCHAP, kapt. F.W.S. Schuchard; JACOBA HELENA, kapt. L. van Haften; FORMOSA, kapt. H. Reiniersen; SOURABAIJA, kapt. A.M. Swarts.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge; DELTA, kapt. G. Crans.
Voor Middelburg: MECURIUS, kapt. W. Veeneman.

Afbeelding
Datum 20 december 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 december. De 15e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip de GOEDE VERWACHTING, kapt. T.H. Zeijlstra, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark JOHANN JACOB, kapt. L. van Geelkerken, met enige passagiers, de 4e september vertrokken van Rotterdam.
De 16e dezer zijn hier aangekomen het dito schip JAN DE WITT, kapt. J. van Waning, de 30e juli vertrokken van Rotterdam, de dito bark LOOPUYT, kapt. A. van Wijk Jurriaanse, de 5e september vertrokken van Rotterdam, het dito schip TWEE ANTHONY´S, kapt. J.A. Scott, met een aantal passagiers, de 14e augustus vertrokken van Rotterdam, de dito bark OLIVIER VAN NOORDT, kapt. J.W. Verberne, met vier passagiers en Zr.Ms. troepen, de 14e augustus vertrokken van Rotterdam, het dito schip WASSENAAR, kapt. A. Hofstee, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam, de dito bark LOUISE, kapt. J.F. Verschuur, de 1e september vertrokken van Amsterdam, en het dito schip STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski, met enige passagiers, de 1e september vertrokken van Amsterdam.
Gisteren is hier aangekomen de dito bark WELTEVREDEN, kapt. J.C.T. Lupcke, de 25e augustus vertrokken van Liverpool.
Heden is hier aangekomen het dito schip SOERABAIJA, kapt. A.M. Swart, de 5e september vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 06 januari 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 5 januari. In de ochtend van de 22e december, om half vier, is het Nederlands koopvaardijschip LOUISE, gezagvoerder J.T. Verschuur, gestrand op een van de Boompjes Eilanden (het middelste rif).- Volgens verklaring van de gezagvoerder aan de resident van Cheribon, op de 24e december afgelegd, had hij des namiddags om één uur van de 22e december het vaartuig verlaten toen het laatste gedeelte van de bemanning in de ochtend van de 23e december van boord ging, het tussendeks reeds half vol water stond en het water door de kajuitspoorten naar binnen sloeg. Het schip zat vast op een koraalrif en was met hoog water op strand geraakt, zodat geen gevaar voor zinken bestond, doch wel dat het door de golven uiteen zou worden geslagen.
De LOUISE had, toen het schipbreuk leed, slechts 450 pikols tin en 100 pikols rottan als lading in en was bestemd te Soerabaja verder beladen te worden. De bemanning, bestaande uit de gezagvoerder, drie stuurlieden, een geneesheer en drieëntwintig matrozen, is behouden te Cheribon aangekomen. Van daar zijn onverwijld de kruisboot No. 37 en twee praauwen maijang met een gedeelte van de equipage naar het gestrande vaartuig gezonden, teneinde van lading en schip, zo veel nog mogelijk zou zijn, te redden en is de assistent-resident van Indramaijoe aangeschreven om mede derwaarts te zenden de kruisboot No. 24 benevens 2 of 4 goede maijangs, allen voorzien van een toereikende hoeveelheid levensmiddelen en drinkwater, om gedurende minstens veertien dagen in de nabijheid van de Boompjes Eilanden te kunnen vertoeven, en van de nodige bamboe en allang-allang om aan de wal hutten en bergplaatsen te kunnen opslaan.
Volgens nadere berichten waren de pogingen om het wrak te bereiken mislukt; doch ging men zo van Cheribon als Indramaijoe voort, tot dat einde alles in het werk te stellen wat mogelijk was, daar het onstuimige weer het zenden van hulp van de zijde van Batavia niet waarschijnlijk maakte.

Afbeelding
Datum 31 januari 1849
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De 12e februari e.k. zal te Cheribon voor rekening van wien zulks zouden mogen aangaan, vendutie worden gehouden van het aldaar aanwezig gedeelte van de geborgen inventaris van het op de Boompjes Eilanden gestrande schip LOUISE, gevoerd geweest door kapt. J.T. Verschuur, bestaande uit een grote boot met toebehoren, 2 chronometers, zeilen, touwwerk enz.

Afbeelding
Datum 24 februari 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 december. Heden is het bericht ontvangen, dat de LOUISE (opm: bark), kapt. J.T. Verschuur, bij de Boompjes-eilanden totaal is gebleven en het schip geheel weg zal zijn. De kapitein en het volk zijn op Cheribon gered.
(opm: zie NRC 260249 en 230349)

Afbeelding
Datum 26 februari 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 december. Zodra het stranden van het schip LOUISE, kapt. Verschuur, te Batavia bekend werd, is Zr.Ms. stoomschip ONRUST daarheen gestoomd onder het commando van de Luit.t/Z 1e klasse S. Fabius Huys, om te beproeven of er nog wat te redden viel.

Afbeelding
Datum 14 maart 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De 26e maart zal te Indramaijoe vendutie worden gehouden van 221 schuitjes opgeviste tin, afkomstig van de lading van het op de Boompjes-eilanden gestrande Nederlandse schip LOUISA, alsmede een partij grote stukken ijzer- en koperwerken, mede afkomstig van het wrak van genoemd schip.

Afbeelding
Datum 23 maart 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 27 januari. Er zijn nadere bijzonderheden door ons ontvangen over het vergaan van de Nederlandse koopvaarder LOUISE, kapt. Verschuur (zie ons nummer van de 24e februari onder de rubriek Scheepstijdingen). (opm: zie ook NRC 240249 en 260249)
In de ochtend van de 22e december, ten half vier ure, is het Nederlands koopvaardijschip LOUISE, gezagvoerder J.T. Verschuur, gestrand op één der Boompjes-Eilanden, op het middelste rif. Volgens verklaring van de gezagvoerder aan de resident van Cheribon, op de 24e december afgelegd, had hij des namiddags ten 1. ure (opm: tijdstip onleesbaar door vlek) van de 22e het vaartuig verlaten en was, toen het laatst gedeelte der bemanning in de ochtend van de 23e van boord ging, het tussendek reeds half vol water en sloeg het water door de kajuitspoorten naar binnen. (opm: de zin is letterlijk overgenomen) Het schip zat vast op een koraalrif en was met hoog water op strand geraakt, zodat geen gevaar voor zinken bestond, doch wel, dat het door de golven uiteen zou worden geslagen. De LOUISE had, toen het schipbreuk leed, slechts 450 pikols tin en 100 pikols rotting als lading in, en was bestemd om te Soerabaija verder beladen te worden. De bemanning, bestaande uit de gezagvoerder, drie stuurlieden, een geneesheer en 23 matrozen, is behouden te Cheribon aangekomen. Van daar zijn onverwijld de Kruisboot No. 37 en twee praauwen Maijang (opm:
een klein, kano-achtig type vissersprauw, zonder drijvers, met name gebruikt op de westkust van Java) met een gedeelte der equipage naar het gestrande vaartuig gezonden, ten einde van lading en schip, zo veel nog mogelijk zou zijn, te redden en is de adsistent-resident van Indramaijoe aangeschreven om mede derwaarts te zenden de Kruisboot No. 24, benevens 2 of 4 goede maijangs, alle voorzien van een toereikende hoeveelheid levensmiddelen en drinkwater, om gedurende minstens veertien dagen in de nabijheid der Boompjes-Eilanden te kunnen vertoeven en van de nodige bamboe en allang-allang om aan de wal hutten en bergplaatsen te kunnen opslaan. Volgens nadere berichten waren deze pogingen om het wrak te bereiken mislukt, doch ging men zo van Cheribon als van Indramaijoe voort tot dat einde alles in het werk te stellen wat mogelijk was, daar het onstuimige weder het zenden van hulp van de zijde van Batavia niet waarschijnlijk maakte.

Afbeelding
Datum 21 april 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 20 april. Aangaande het schip LOUISE, kapt. Verschuur, van Batavia naar Soerabaya, op de Boompjes Eilanden gestrand, wordt volgens brief van Batavia van 26 februari gemeld, dat het wrak voor NLG 6.000,- en de geborgen inventaris voor NLG 4.000,- was verkocht geworden; van de lading waren 565 schuitjes tin geborgen.

Afbeelding
Datum 23 april 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 20 april. Aangaande het schip LOUISE, kapt. Verschuur, van Batavia naar Sourabaya, op de Boompjes-eilanden gestrand, wordt volgens brief van Batavia van de 26e februari gemeld, dat het wrak voor NLG 6.000 en de geborgen lading voor NLG 4.000 was verkocht geworden. Van de lading waren 565 schuitjes tin geborgen.

Afbeelding