Inloggen
FIJENOORD - ID 8183


Kroniekberichten

Datum 03 april 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot Maatschappij. Rotterdam-Londen voor goederen en vee. Het nieuw gebouwd en snelvarend stoom-schroefschip FIJENOORD, kapt. H. Rolfe, vertrekt van Rotterdam naar Londen op zondag 7 april. (opm: eerste bericht over dit nieuwe Nederlandse stoomschip)

Afbeelding
Datum 09 april 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 7 april. Heden vertrok van hier naar zee met bestemming Londen het schroefstoomschip FIJENOORD, kapt. Rolfe (opm: vertrek eerste reis)

Afbeelding
Datum 20 april 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, Rotterdam – Londen.
- het stoomschip BATAVIER, kapt. W. Smith, voor passagiers en goederen, van Rotterdam elke woensdag, van Londen elke zondag.
- Het stoom-schroefschip FIJENOORD, kapt. H. Rolfe, voor goederen en vee, van Rotterdam elke zondag, van Londen elke donderdag.
Informatiën zijn te bekomen bij de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, in de Boompjes te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 5 oktober. De stoomboot HAMBOURG, kapt. J. Maressel, van Havre, arriveerde heden, op sleeptouw hebbende het schroefstoomschip FIJENOORD, kapt. H. Rolfe, hebbende de laatste het roer op de Maasdroogte afgestoten.

Afbeelding
Datum 01 november 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 31 oktober. Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, hebben in hun vergadering van heden besloten, te doen uitreiken:
- Aan kapitein Louis Maressal, voerende de Franse stoomboot HAMBOURG, varende in de beurt van deze stad op Havre, de grote zilveren medaille, voor zijn op de 5e dezer, verleende krachtdadige hulp en bijstand aan de Nederlandse stoomboot FIJENOORD, gevoerd door kapitein H. Rolfe, hebbende in het uitlopen van de Maas, het roer afgestoten en dezelve tot op de rede van Hellevoetsluis binnen te slepen.
- Aan kapitein Jan Kort, voerende het Nederlandse tjalkschip PETRONELLA, te huis behorende te Delfzijl de grote zilveren medaille, en aan zijn stuurman Hendrikus Pieters Jager de gewone zilveren medaille voor hun menslievende hulp en bijstand, verleend aan de schipper R.A. de Groot en zijn drie kinderen, zijnde hun tjalkschip, genaamd TWEE GEBROEDERS, te huis behorende te Bergumerdam te Friesland, op de Boesplaat (opm: Buseplate) in het zeegat bij Norderney gestrand (opm: zie NRC 160951) en verbrijzeld, en hen veilig te Delfzijl aan wal te zetten.
Zijnde bij deze eretekenen loffelijke getuigschriften gevoegd, waarin die edele daden omstandig zijn vermeld.

Afbeelding
Datum 30 september 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 september. Heden namiddag omstreeks half vijf ure is alhier geretourneerd de schroefstoomboot FIJENOORD, kapt. H. Rolfe, I.l. zondagmorgen van hier naar Londen vertrokken. Nauwelijks in zee zijnde, overviel haar de storm en heeft de boot tegen dat weer tot heden morgen gekampt, zonder haar bestemming te kunnen bereiken; afmatting van de vermoeienissen en inspanning gedurende al die tijd en gebrek aan kolen, heeft doen besluiten terug te keren. Het schip heeft betrekkelijk weinig schade bekomen, maar tuigage en de sloepen hebben veel geleden.

Afbeelding
Datum 25 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlaardingen, 22 november. Volgens brief van kapt. W. Kal, gevoerd hebbende het alhier te huis behorende hoekerschip de JONGE ARIE, met vijgen van Villanova herwaarts gedestineerd, in dato Londen 20 november, was hij de 19e dezer des avonds ten half acht ure in het gezicht van Schouwen, ZOtZ op 5 mijlen afstand, toen hij, niettegenstaande hij alle seinen gedaan had, door de Rotterdamse stoomboot FIJENOORD werd aangevaren met dat ongelukkige gevolg, dat het schip binnen een half uur wegzonk en de equipage met moeite op de FIJENOORD werd overgenomen en te Londen is aangebracht.

Afbeelding
Datum 09 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brouwershaven, 8 april. Het gisteren van Hellevoetsluis naar Samarang vertrokken Nederlands barkschip VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan, is hier heden ten gevolge van aanzeiling met het schroefstoomschip FIJENOORD, van Londen te Brielle gearriveerd, geretourneerd. Beide schepen bekwamen daarbij belangrijke schade. De VIJF VRIENDEN zal waarschijnlijk worden opgesleept om te repareren.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 9 oktober. Kapt. L. de Boer, voerende het alhier van Havre gearriveerde stoomschip ADMIRAAL VERHUELL, rapporteert, dat hij heden in het Noordergat tussen Goeree en Brielle een Noorse bark aan de grond zittende vond, die sein voor assistentie deed. Onmiddellijk werd de ADMIRAAL VERHUELL derwaarts gestuurd en ook het stoomschip FIJENOORD, van Rotterdam naar Londen, was inmiddels op de plaats van het ongeluk aangekomen en met behulp van deze beide boten werd de bark in vlot water gebracht. Het schip heet MARIA SOPHIA en was naar Rotterdam bestemd.

Afbeelding
Datum 02 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 1 november. Door de stoomboot FIJENOORD, kapt. Van ’t Hoff, toebehorende aan de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij, gisteren alhier van Londen gearriveerd, werd bij de 3e ton van de Maas ontmoet door de kof DANKBAARHEID, kapt. Lever, door welke bodem een noodvlag gehesen was. De FIJENOORD hield op het vaartuig aan en bevond naderbij komende, dat er gebrek aan eten en drinken was en de kof door de heersende oostenwind niet naar binnen kon komen. Kapt. Van 't Hoff voorzag onmiddellijk van het nodige, en nam daarna de kof op sleeptouw. Aan boord van de DANKBAARHEID bevond zich ook, zoals wij bereids gisteren mededeelden, de door de kapt. Lever geredde equipage van de Engelse brik AMITY. (opm: zie ook NRC 041162)

Afbeelding
Datum 04 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 november. Ter rectificatie van hetgeen ons eergisteren aangaande het voorgevallene met het kofschip DANKBAARHEID, kapt. Lever, uit Brielle werd medegedeeld, -zie NRC van 2 november - dient, dat dit schip geen gebrek aan provisie had en daarvan dus ook door de FIJENOORD niet is voorzien geworden.

Afbeelding
Datum 06 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 5 december. De Engelse brik MARY, kapt. Wright, van Southampton in ballast naar Sunderland, is door de stoomboot FIJENOORD hier binnengesleept, hebbende in de Noordzee de grote mast, benevens anker en kettingen verloren.

Afbeelding
Datum 02 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 31 januari. Aangekomen: JACOB en ANNA, kapt. Bonger, van Londen; BROTHERS SUCCESS, kapt. Hobart, van Rochester; STARLING, kapt. Wood, van Liverpool; GAZELLE, kapt. Seagers, van Shoreham.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen. De stoomboten LEVANT, GIRONDE, HAMBURG en OSBORNE liggen uitgaande in de Kanaalhaven, welke door grote schepen versperd is.
Brouwershaven, 31 januariGisteren aangekomen: HORIZONT, kapt. Schmidt, van Callao. Heden aansgekomen: CHARLES, kapt. Klencke, van Pisagua.
Te Texel aangekomen, 30 januari, WAVE, kapt. Henderson, van Soerabaija.
Aangekomen schepen op Java, vóór 29 december: ELECTRA, kapt. H. Wegman; ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap, en FERDINAND en LOUIS, kapt. D.E. Nolting, allen van  Amsterdam; ALBRECHT BEYLING, C. van der Burg, v. Schiedam; DRIE GEZUSTERS, kapt. G.C. Fischer, van Liverpool; ARGO, kapt. JGesterkamp, van Shields, Iaatst van de Kaap de Goede Hoop.

Afbeelding
Datum 16 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 13 februariVertrokken: LORD RAGLAN, naar Newcastle. De stomer ADMIRAAL VERHUELL is op de rede geankerd.
Helvoet, 14 februariAangekomen: REBECCA, kapt. Fritsen, van Londen; GESINO, kapt. Brouwer, van Liverpool; BALMORAL, van Cardiff. Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen;  COLLETIS, naar Goole; FOREST QUEENnaar Hartlepool; OSBORNE, naar Leith, ligt voor Pampus, zal heden avond waarschijnlijk in zee stomen. De stomer ADMIRAAL VERHUELL is van de rede naar zee gestoomd.
Brouwershaven, 14 februariGisteren aangekomen: PRESIDENT PLATE, kapt. Harten, van  Batavia. Een Noorse brik ter rede. Heden aangekomen: ALBLASSERWAARD, kapt. Von Lindern, van Batavia; VESTA, kapt. v. d. Eyk, van Tjilatjap; SIR ROBERT PEEL, kapt. Larsen, van Frederikstad.
Te Singapore aangekomen, 27 december, GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. Withoff, van Saigon;
1 januari, MARY GODDARD, kapt. Kievyt, en 3 dito, J. C. SIMONY, kapt. Kofoed, beiden van Rotterdam; 4 dito, CONSTANCE, kapt. Mulder, van Rangoon. Vertrokken: 2 januari, LOUISE, kapt. Hansen, naar Shanghai.
Van Rangoon vertrokken, 2 december D.T. VISSER, kapt. v. d. Linden, naar Ningpo.
Te Otago (N.S.W.) aangekomen, 24 november, MINISTER THORBECKE, kapt. Kannegieter, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 februari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 21 februari. Aangekomen: KILLARNEY, van Harwich. Vertrokken: CORNELIA, naar  Marseille; Maas. kapt. Van Duffelen, naar Gibraltar; FIJENOORD, naar Londen; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, kapt. Sissingh, naar Cardiff; SEAGULL, naar Hull; OSBORNE, naar Leith; ALBATROSS, naar Liverpool; FOREST QUEEN, naar Hartlepool.
Brouwershaven, 20 februari. Vertrokken: SARA, naar Londen.
Te Kangoon aangekomen, 4 januari, BOSPHORUS, kapt. Kruisinga, van Singapore.
Te Genua aangekomen, 16 februari, JENNEKE HENDRIKA, kapt. Stoorvogel, van  Dordrecht.
Deal gepasseerd, 17 februari, ALBERTA ROEMELING, kapt. De Vries, van Dordrecht naar  Belfast.
Van St. Helena vertrokken, 30 december, JOHANNES CHRISTIAAN, kapt. v. Heemstede
Obelt, van Batavia naar Amsterdam. Gepasseerd, 1 januari, CORTGENE, kapt. Rusman, van Java naar Rotterdam.
Texel, 18 februari. Naar men verneemt, moet eergisteren op Vlieland een visserschuit verbrijzeld zijn, bij welk ongeluk 11 man zijn verdronken.

Afbeelding
Datum 01 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 28 februari. Aangekomen: GIRONDE, van Bordeaux, ligt in het Kanaal; PRINCESS ALICE, van Harwich.
Vertrokken: NUMMER I, kapt. van Duijn, naar Japan; LINA, kapt. Alberts, naar Buenos-Ayres; FIJENOORD, naar Londen; FOREST QUEEN, naar Hartlepool; VOLUNTEER, naar Leith; CERES, kapt. Ricklefs, naar Libau; ELVE, naar Hamburg.
De JUBILÄUM, KOOPHANDEL en ZEEVAART en OCEAAN zijn naar zee gezeild.
Brouwershaven, 23 februari. Vertrokken: NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Bouwmeester, naar  Dordrecht. (opm: de NUMMER 1 was een voor Japanse rekening in Nederland gebouwd en onder Nederlandse vlag uitgebracht stoomschip)
Te Texel aangekomen, 27 februari, GOUVENEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. Hoeksma, van Batavia.
Helvoet, 29 februari. De stoomboot GIRONDE is opgestoomd.
Van Batavia vertrokken, 1 januari, PRINSES AMELIE, kapt. Groeneveld; 8 jan., JAN VAN GALEN, kapt. De Boer, en 12 jan., RIDDERKERK, kapt. Teerlink, allen naar Nederland.
Zeilklaar, 14 januari, NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, naar Amsterdam; HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, naar Nederland.
Van Indramaijoe vertrokken, 26 december, HENRIETTE, kapt. Visser, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 2 januari, KIANDRA, kapt. Van Kuffeler, en DOELWIJK, kapt. Hofman, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 19 december, CALIFORNIA, kapt. De Wijn, naar Amsterdam; 21 dec., JACOBA HELENA, kapt. Swart, naar Nederland; 23 dec., CHINA, kapt. Tofield, naar  Rotterdam; SUSANNA JOHANNA, kapt. Peters, naar Nederland; 25 dec., HOLLANDIA, kapt. Wap, naar Rotterdam; WASSENAAR, kapt. Hofstee, naar Nederland; 26 dec., BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Van Rossum, naar Amsterdam; 29, CONSTANTIA, kapt. Overgaauw, en 30 dec., MARIA LOUISA ANTOINETTA, kapt. Muysson, beiden naar Rotterdam.
Van Patjitan vertrokken: 23 december, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, naar Amsterdam.
Van Bezoekie vertrokken: 12 december, GEBROEDERS, kapt. De Groot, naar Amsterdam.
Te Soerabaija aangekomen: 29 dec., EERSTELING, kapt. De Zeeuw; BAGCHUS, van  Newcastle; 5 jan., FERDINAND EN LOUIS, kapt. Nolting, van Amsterdam.
Te Padang aangekomen: 3 december, MARIA AGNES, kapt. Van Deursem, van Amsterdam.
Vertrokken: 3 januari, KOERIER, kapt. Carst, naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen: 15 januari, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glasener, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 15 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen; ACTIVE, kapt. Th. Kimnersley, van Londen, met 20 ⅔, last raapzaad; ALIDA PRONK, kapt. J.F. Walerius, van Girgenti, met 3260 cantares ruwe zwavel; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel, van Passaroean, met 2465 kranjangs suiker, 8644 balen koffie, 865 schuitjes tin en 1025 bossen bindrotting.
Helvoet, 13 maart. Aangekomen: PELICAN, van Liverpool; LOUISA HELENA, kapt. Van Aggen, van St. Petersburg.
Vertrokken: PRINS VAN ORANJE, naar Duinkerken; FIJENOORD, naar Londen; PRINCESS ALICE, naar Harwich; VOLUNTEER, naar Leith. De THERESE, ADM. CATOR en ADM. VERHUELL zijn naar zee gestoomd.
Brouwershaven, 13 maart. Aangekomen: CORNELIS ANTHONY, kapt. Reinders, van Batavia; MARY, kapt. Southern, van Shields.
Te Texel aangekomen, 12 maart, CATHARINA MARIA, kapt. Van Amerongen, van Batavia, laatst van Plymouth.
Helvoet, 14 maart. Aangekomen: SEAHORSE, stoomboot, en SWALLOW, stoomboot, beiden van  Hull; NORA, stoomboot, van Londen; OSBORNE, stoomboot, van Leith; CLEMENCE, kapt. Meulendijk, van Newcastle; AUGUSTUS, kapt. Erichs; PALLADIUM, kapt. Gray; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk; MYRTLE, kapt. Eason, THOMPSON, kapt. Richardson, en VOLONTEER, allen van Brouwershaven; ELLIDA JOHANNA, kapt. Pahlson, van Malmö; Zr.Ms. stoomboot DEN BRIEL, van Vlissingen.
Brouwershaven, 14 maart. Vertrokken: CORNELIS ANTHONY, kapt. Reinders, naar Helvoet.
Te Hull aangekomen, 11 maart, BROWN, kapt. Frennie, van Dordt.
Van Batavia vertrokken, 28 januari, DOELWIJK, kapt. Hoefman, naar Nederland,
Zeilklaar, 30 januari, ZANZIBAR, kapt. Haack, naar Nederland.
Anjer gepasseerd, 22 janaar, HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, van Batavia naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen, 26 januari, POSTILLON, kapt. Grove, en 1 febr., HOLLANDIA, kapt. Ruige, beiden van Amoy; ALBR. BEYLING, kapt. v.d. Burg, van Schiedam, laadt voor Batavia; 5 dito, ALMELO, kapt. Tjebbes, van Amsterdam, laadt voor Macassar. Vertrokken, 3 dito, MARIA ADRIANA, kapt. v.d. Held, naar Calcutta.
Te Hongkong aangekomen, 25 januari, ONRUST, kapt. Jonker, van Nieuw-Zeeland.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 104 chaldrons steenkolen; SURPRISE, kapt. C. Osborne, van Cardiff, met 7587 stuks en 640 bundels plaatijzer; SNOWDROP, kapt. M.H. Lelean, van Par, met 100 ton porceleinsteen en 60 tons porceleinaarde; HOPE, kapt. P. Pill, van Runcorn, met 108 ton ruw zout; INDEX, kapt. J. Long, van Charlestown, met 137 tons porceleinaarde; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 3 april. Aangekomen: DEUX REINES, kapt. Soulas, van Nantes; SCOTS SHIPS, kapt.Swirk, van Teignmouth; SEINE, van Hamburg.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen. LOUISE is van Goereehaven naar zee gestoomd. HOLLANDER ligt uitgaande bij Goereehaven geankerd. GIRONDE ligt inkomende onder Goereehaven ten anker.
Brouwershaven, 3 april. Gisteren aangekomen: SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Batavia; VIER GEBROEDERS, kapt. Bunk, van Banjoewangie.
Vertrokken: SARA, naar Londen.
Te Texel aangekomen, 31 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duivenboden, van Banjoewangie; 1 april, THEODORA MECHTELDA, kapt. v.d. Wijck, en 2 dito, EUGENIE, kapt. Bargman, beiden van Tjilatjap; ANNA DIGNA, kapt. Ouman, van Batavia.
Te Zierikzee aangekomen, 1 april, ZEEMANSHOOP, kapt. Phaff, van Samarang, naar Rotterdam.
Helvoet, 4 April. Vertrokken: GIRONDE, stoomboot, naar Bordeaux; NORA, stoomboot, naar Londen; BROTHER SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; ALBERT, stoomboot, naar Hull; HOLLANDER, stoomboot, naar Ystad.
Te St. Helena aangekomen, 4 februari: RUDOLF, kapt. Meinsma, van Java, vertrok, 6 dito naar Rotterdam; 7 dito, BULGERSTEIN, kapt. Geerling, van Java.
Gepraaid 6 februari, op 14° 07' ZB. en 06° 40' WL., JEANETTE CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 26 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: FORTUNE TELLER, kapt. Y. Welch, van Runcorn, met 170 ton ruw zout; SWAN, kapt. J. Richard, van Runcorn, met 121 ton ruw zout; ANNA, kapt. R. Collins, van Runcorn, met 225 ton ruw zout ; SARA, kapt. J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 28 april. Aangekomen: JOHN EN ELISABETH, kapt. Millburn, en SEAFLOWER, kapt. Grant, beiden van Newcastle; ANNA, Collins, van Runcorn; ELVE, van Hamburg. Vertrokken: ZEPHYR, en STAD DORDRECHT, beiden naar Londen; VOLUNTEER, naar Leith.
Helvoet, 24 april. Aangekomen: SIRIUS, kapt. March, en COURIER, kapt. Meuldijk, beiden van Newcastle; ELISABETH, kapt. Piggott, van Shields.
Vertrokken: CORNWALLIS, kapt. Bluck, en FIJENOORD, beiden naar Londen; DWINA, naar Leith ; PALLADIUM, kapt. Gray, naar Newcastle.
Brouwershaven, 24 april. Vertrokken: LOUISE, KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, naar Hongkong.
Te Zierikzee aangekomen, 21 april, SWAN, kapt. Couth, van Liverpool, naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 21 april, AFINA, kapt. Broekema, van Dordt.
Vertrokken, 22 april, GUARDIAN , naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 03 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: PARTHENIA, kapt. J. Jary, van Newcastle, met 120 chaldron steenkolen; GUARDIAN, kapt. W. Breckon, van Newcastle, met 123 chaldron steenkolen; ELIZABETH, kapt. J. Huggett, van Newcastle, met 86 chaldron steenkolen; JOSEPH and MARY, kapt. W. Harry, van Runcorn, met 148 ton ruw zout; GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 103 chaldron steenkolen; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 1 mei. Aangekomen: ENIGHEDEN,.kapt. Hasselbohm, van Calmar; ORIËNT, van  Pillau. Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; ADMIRAAL CATOR, naar Hartlepool; ZEEMEEUW, kapt. Swart, naar Libau ; ORION, kapt. Buiten, naar Bremerhaven; MINA, kapt. Van Gelderen, en OCEAAN, kapt. Post, beiden naar de Oostzee.
Brouwershaven, 1 mei. Vertrokken: LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Ruyven, beiden naar Batavia.
Helvoet, 2 Mei. Aangekomen: ALBERT, stoomboot, van Hull; WESLEY, kapt. Lecouteur, van Jersey; COLLETIS, stoomboot, van Goole; EARL OF AUCKLAND, stoomboot, van Londen; CERES, kapt. Van Aalst, van Faro; OLDAMBT, kapt. Rooy, van Havanna; JEUNE HENRY, kapt. Lecrion, van Libau; THERESE, stoomboot, van Grangemouth.
Van Passaroeang vertrokken, 5 maart, ARGO, kapt. Andringa, naar Rotterdam.
Falmouth, 29 april. Het schip QUEEN, kapt. Lee, van Liverpool naar Dordrecht, is hier lek binnen gelopen.

Afbeelding
Datum 10 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: QUEEN, kapt. T.T. Lee, van Liverpool, met 350 ton ruw zout; MARY, kapt. R.J. Bammant, van Cardiff, met 262 ton steenkolen; SARA, J.H. Stuit, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 8 mei. Aangekomen: LEVANT, van Havre; BREGADIER, van Newcastle; ALBERT, van Hull; DOROTHEA, kapt. Lund, van Sunderland; JACOBA ALIDA, kapt. Van der Laan, van Windau; GEZIENA, kapt. Krook, van Stolpmünde.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen; BITTERN, naar Liverpool; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, naar Rochester; ARK, kapt. Reynes; ASSIDIOUS, kapt. Wade; ELIZABETH, kapt. Hugget, en GUARDIAN, kapt. Breeton, allen naar Newcastle; PROMPT, naar Hartlepool; UNCAHAJA, kapt. Carlsen, naar Reval; MATHILDA, kapt. Tonissen, naar Hamburg; KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. Den Breems, op avontuur.
Brouwershaven, 5 mei. Vertrokken: NOACH, kapt. Ulrich, naar Batavia. 8 dito, MERCATOR, kapt. Van der Woude, naar Batavia.
Te Texel aangekomen, 4 mei, KOERIER, kapt. Karst, van Padang. 7 dito, WILHELMINA JOHANNA, kapt. Anderson, van Batavia.
Van Poole vertrokken, 3 mei, FLORA, kapt. Watton, naar Dordrecht.
Van Par vertrokken, 5 mei, IDA, kapt. Harley, naar Dordt. Zeilkl., 6 dito, THAMES, kapt. Cracknell, naar Dordt.
Te Shields aangekomen, 6 mei, ELISABETH, kapt. Thompson; OCEAAN, kapt. Storm, en ELVIRA, kapt. Robinson, allen van Dordt.
Van Calcutta vertrokken, 24 maart, GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. G. Withoff, naar San-Francisco.
Te Akyab aangekomen, 17 maart, KRIMPEN A/D LEK, kapt. Rotgans, en 22 dito, BALTIMORE, kapt. Brakke, beiden van Melbourne.
Vertrokken, 16 dito, ZEEPAARD, kapt. Tjebbes, naar Falmouth.
Te Rangoon aangekomen, 14 maart, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glazener, en 17 dito, BOSPHORUS, kapt. Kruisinga, beiden van Singapore.
Aangekomen, schepen op Java, vóór 29 maart: ROTTERDAM, kapt. Adriaans, van Rotterdam; JOSEPHINA BERNARDINA, kapt. Wilms, van kapt. Amsterdam.
Gepraaid, bij Goudstaart, 5 mei, ARY SCHEFFER, kapt. Kunst, van Rotterdam naar Batavia. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 16 december 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij.
Rotterdam – Londen (via Thameshaven overtocht gemiddeld 15 uren).
- BATAVIER, kapitein W. Smith, december 1865.
Van Rotterdam naar Londen, dinsdag 19 december des voormiddags 11 ure.
Van Londen naar Rotterdam, zondag des morgens ten 10 ure van de ligplaats Hermitage-Tier.
Per spoor van Fenchurchstreet Station naar Blackwall, ’s morgens 10½ ure.
Van Blackwall naar Rotterdam, ’s morgens 11 ure.
Passagiersvrachten:
Grote kajuit                                        NLG 15,00
Idem               heen en terug             NLG 22,50
Voorkajuit                                           NLG 9,00
Idem               heen en terug             NLG 13,50
Kinderen beneden 10 jaar de helft van de vracht.
- Schroefschoener FIJENOORD, kapitein M. van ’t Hoff.
Van Rotterdam naar Londen, zondag 17 december des morgens 7 ure.
Van Londen naar Rotterdam, donderdag 21 december des morgens 8 ure.
De dienst van beide stoomschepen staat in verbinding met de naar en van Mannheim en tussen gelegen plaatsen aan de Rijn varende stoomboten van de Nederlandsche Stoomboot-Reederij.
Nadere informaties zijn te bekomen bij de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij en haar cargadoors D.A. van Oordt & Co, in de Boompjes te Rotterdam en bij alle agenten van de Nederlandsche Stoomboot-Reederij.

Afbeelding
Datum 23 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 21 april. De stoomboot FIJENOORD is lek geworden door het liggen tegen de duc d’alven (opm: dukdalven) binnen de sluis. Met pompen is men het lek meester en zal men trachten het te stoppen. De boot is opgesleept naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 01 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 31 oktober. De door aanvaring met de stoomboot FIJENOORD in zinkende staat verkerende lichter is door zeilen onder het gat door te halen en gestadig pompen drijvende gehouden. Men is bezig het onbeschadigde gedeelte van de rogge te lossen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1871
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 12 mei. Het stoomschip FIJENOORD, van hier naar Rotterdam, is met schade teruggekomen, zijnde op de Theems aangevaren. Het moet vermoedelijk de gehele lading lossen.

Afbeelding
Datum 20 november 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Gravesend, 17 november. Het stoomschip FIJENOORD wordt hier opgehouden door schade aan de boeg, bekomen door aanzeiling met een kolenhaalder op de hoogte van Rosherville.

Afbeelding
Datum 11 maart 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 10 maart. De stoomboot FIJENOORD is met 32 decimeters diepgang te half drie ure wel in zee gekomen. (opm: via de Nieuwe Waterweg)

Afbeelding
Datum 10 december 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 9 december. De stoomboot FIJENOORD, van Rotterdam naar Londen, heeft bij het naar zee gaan in het Bokkengat gestoten en het roer verloren; is met assistentie van de sleepboot ROTTERDAM in de Kanaalhaven gekomen.

Afbeelding
Datum 22 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij, Rotterdam-London.
Het nieuwe stoomschip BATAVIER vertrekt van Rotterdam donderdag 27 februari a.s., ’s morgens 11 ure, vertrekt van Londen zaterdag 8 maart a.s., ’s namiddags 1 ure, Brunswick Wharf Blackwall. Verder iedere dinsdag van Rotterdam en iedere zaterdag van Londen.
Stoomschip MAASSTROOM: iedere vrijdag ’s namiddags 1 ure, en iedere woensdag ’s morgens 9 ½ ure.
Stoomschip FIJENOORD iedere zondag ’s morgens 7 ure, enedere donderdag ’s morgens 10 ure.
Informatiën bij de cargadoors D.A. van Oordt & Co., te Rotterdam, en bij de agenten Phillipps ora ves Phillipps & Co. te Londen.

Afbeelding
Datum 04 april 1873
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij. Rotterdam – Londen.
Het nieuwe stoomschip BATAVIER.
Vertrek van Rotterdam: Dinsdag 8 april 's morgens 9 uur.
Vertrek van Londen: Zaterdag 5 april 's middags 12 uur van Brunswick Wharf Blackwall.
MAASSTROOM.
Vertrek van Rotterdam: Vrijdag 4 april 's namiddags 3 uur.
Vertrek van Londen: Woensdag 9 april 's morgens 9 uur van Brunswick Wharf Blackwall.
FIJENOORD.
Vertrek van Rotterdam: Zondag 6 april 's morgens 6 uur.
Vertrek van Londen: Donderdag 3 april 's morgens 10 uur.
Informaties bij de cargadoors D.A. van Oordt & Co., te Rotterdam en bij de agenten Phillipps Graves Phillipps & Co. te Londen.

Afbeelding
Datum 11 november 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 9 november. Het stoomschip FIJENOORD wordt gesleept door een Zweeds fregat met de machinekamer vol water, zijnde in de storm van 7 november l.l. lek gesprongen. Het volgende tij wordt hetzelve alhier verwacht.

Afbeelding
Datum 13 november 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 10 november. Het stoomschip FIJENOORD, alhier gisteren met de achterste afdeling vol water binnengesleept, heeft assistentie aangenomen om te pompen.

Afbeelding
Datum 23 november 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 20 november. De stoomboot FIJENOORD, welke lek naar Dover gesleept was door een Zweeds fregat, heeft aldaar gerepareerd en is onder eigen stoom alhier bij de Tower aangekomen, waar de lading gelost wordt.

Afbeelding
Datum 23 november 1875
Krant BLP - Blekingsposten (Zweeds)

De commandant van het korvet BALDER, commandeur-kapitein Ulmer, rapporteert van Plymouth van de 13e van deze maand, dat hij diezelfde dag om 12 uur ’s middags op de daar aanwezige rede is geankerd na een langdurige en stormige overtocht. De 9e van de maand ontdekte men ter hoogte van North Foreland een voor anker liggend stoomschip dat noodsignalen had gehesen, welke na te zijn gepraaid het Nederlandse stoomschip FIJENOORD, kapt. Kromwijk, bleek te zijn, van Rotterdam op reis naar London.
Het vaartuig was in de voorafgaande nacht in zwaar weder lek gesprongen en lag nu met het achterschip en de machinekamer vol water, drijvend op haar waterdichte schot. Met het desbetreffende vaartuig op sleeptouw werd op de laatstgenoemde dag om 3.30 uur namiddag South Foreland gepasseerd, waarna hetzelfde bij de haven van Dover werd achtergelaten. Het korvet zal buiten Plymouth reparaties aan een deel van het tuig ondergaan, hetwelk onder de laatste in het Kanaal woedende storm zwaar werd beproefd en werd beschadigd.

Afbeelding
Datum 05 januari 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij, Rotterdam-Londen. Het stoomschip FIJENOORD vertrekt zondag 7 januari, des voormiddags 10 ure.
Informatie bij de cargadoors D. A. van Oordt & Co., te Rotterdam, en P. & N. de Jong, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 16 juli 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 15 juli. Het stoomschip FIJENOORD, van Rotterdam naar Londen, heeft op de West aan de grond gezeten, doch is zonder hulp vlot gekomen en in zee gestoomd. De sleepboten ZIERIKZEE en KINDERDIJK waren met reddingsboot ter assistentie derwaarts vertrokken.

Afbeelding
Datum 18 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping, ten overstaan van de deurwaarder H.C.T. van Noorden, op maandag 6 oktober 1879, ’s voormiddags 11 ure, in het Poolsch Koffiehuis van de heer Jos. Mösenmeiër, in de Hoofdsteeg no. 34, te Rotterdam, van het in de vaart op Londen gunstig bekende stoomschip FIJENOORD, groot volgens meetbrief bruto 270 tonnen, netto 193 tonnen, nieuwe meting. Het schip is getuigd als schoener, heeft twee dekken, een stoommachine van 70 paardenkracht en verdere inventaris, vermeld op de aankondigingsbiljetten. Zoals hetzelve thans is liggende en van heden te bezichtigen in de Zuiderhaven te Fijenoord, voor het etablissement der Nederlandsche Stoomboot Maatschappij. De conditiën van verkoop liggen voor gegadigden ter lezing ten kantore van genoemde deurwaarder in het Hang no. 42, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1879
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping, ten overstaan van de deurwaarder H.C.T. van Noorden, op maandag 6 oktober 1879, voormiddags 11 uur, in het Poolse Koffiehuis van de heer Jos. Mösenmeier, in de Hoofdsteeg No. 34, te Rotterdam, van het in de vaart op Londen gunstig bekende stoomschip FIJENOORD, groot volgens meetbrief bruto 270 tonnen, nieuwe meting en netto 193 tonnen, nieuwe meting.
Het schip is getuigd als schoener, heeft twee dekken, een stoommachine van 70 paardenkracht en verdere inventaris, vermeld op de aankondigingbiljetten. Zoals hetzelve thans is liggende en vanaf heden te bezichtigen in de Zuiderhaven te Fijenoord, van het etablissement van de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij.
De conditiën van verkoop liggen voor gegadigden ter lezing ten kantore van genoemde deurwaarder in het Hang No. 42, te Rotterdam.

Afbeelding