Inloggen
EENDRAGT MAAKT MAGT - ID 8157


Kroniekberichten

Datum 03 november 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Zierikzee, 1 november. Heden middag ten half drie ure werd met het beste gevolg te water gelaten het barkschip EENDRAGT MAAKT MAGT, groot ruim 400 Java-lasten, bestemd voor de grote vaart, gevoerd zullende worden door kapt. L.P. Anderson, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie der heren De Jonge en Keller, op de stads-commerciewerf door de scheepsbouwmeester C. Maks. Een aanzienlijke menigte van ingezetenen, bij deze plechtigheid toegestroomd, getuigde van de algemene belangstelling in dit nationale feest, dat door het schoonste weder begunstigd werd.

Afbeelding
Datum 17 april 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Antwerpen, 15 april. Het schip EENDRAGT MAAKT MAGT, kapt. Anderson, van hier naar Valparaiso, is op het Goodwin Sand (opm: de Goodwin Sands) gestrand, doch met adsistentie van een stoomboot weder af en te Ramsgate binnen gebracht. Het schip was dicht gebleven en had vermoedelijk geen schade bekomen.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 oktober, Kapitein J. Koning, voerende het barkschip TIMOR, meldt d.d. Valparaiso 27 augustus, dat hij de 14e juni op 23º06’ ZB 33º31’ WL gepraaid had het barkschip EENDRAGT MAAKT MAGT, kapt. P. Anderson, van Zierikzee, komende van Antwerpen en mede naar Valparaiso bestemd, hebbende toen 66 dagen reis. Laatstgenoemde bodem snel zeilende, was de volgende morgen uit het gezicht verdwenen, doch kwam, tot zijn verwondering, des namiddags met volle zeilen naar hem terug. Genaderd zijnde gaf kapt. Anderson te kennen, dat hij de gehele morgen door twee kleine schoeners van een verdacht voorkomen en tonende onderscheidene vlaggen, gejaagd was geworden, die niet opgehouden hadden hem te vervolgen dan nadat de TIMOR weder in het gezicht was gekomen. Dien ten gevolge besloten zij bij elkander te blijven en met zonsondergang waren nog de beide schoeners in het zuidwesten ongeveer 1 à 1½ mijl van hen verwijderd. De volgende morgen hadden zij dezelve in het zuidoosten op even verre afstand, doch sturende ten 11 ure in het oostzuidoosten uit het gezicht, een koers zettende (zuidzuidoost), welke, om het zo te noemen, nergens heen leidt. De 16e juni niets meer van de schoeners gewaar wordende verlieten de beide barkschepen TIMOR en EENDRAGT MAAKT MAGT elkander weder en waren spoedig uit elkanders gezicht.

Afbeelding
Datum 07 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 november. Volgens bericht van Rio de Janeiro van 31 augustus l.l. is het te Zierikzee te huis behorende schip EENDRAGT MAAKT MAGT, gevoerd door kapt. C. Anderson, op deszelfs reis van Antwerpen naar Valparaiso, aldaar op de 28e dier maand uit gebrek aan water en verversingen binnengelopen. Na alles te hebben aangewend om Kaap Hoorn te boven te komen, is de kapitein genoodzaakt geweest de pogingen daartoe op te geven, ten einde zowel schip als lading als het leven van zijn equipage te bewaren. De manschappen hadden door koude en tegenspoeden veel uitgestaan en het schip was meermalen tussen de ijsbergen beklemd geweest. Desniettegenstaande scheen hetzelve alsmede de lading onbeschadigd te zijn.

Afbeelding
Datum 09 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 8 november. Als een nader verslag op hetgeen wij in ons nommer van 7 dezer betrekkelijk het barkschip EENDRAGT MAAKT MAGT, kapt. C. Anderson, van Antwerpen naar Valparaiso bestemd, te Rio de Janeiro binnengelopen, vermeld hebben, kunnen wij thans volgens bericht van de kapitein nog mededelen, dat hij met enige averij op de 28e augustus j.l. aldaar was binnengelopen, zijnde het schip goed dicht gebleven en de lading niet beschadigd, en was alles wel aan boord. Na 77 dagen reis gevorderd zijnde tot op 41º ZB en 50º WL, stak er een hevige storm op, welke met steeds toenemende kracht 10 dagen aanhield en waardoor enige schade aan het tuig en de verschansingen aan stuurboordzijde werd toegebracht, die evenwel, na bij enigszins bedaarder weder om de noord te zijn gelopen, weder in zoverre werd hersteld, dat de reis onder voortdurend stormweder tot op 57º ZB 56º WL kon worden voortgezet. Op deze hoogte gekomen begon het op een verschrikkelijke wijze te sneeuwen en te hagelen, en deed zich de felle vorst zodanig gevoelen, dat het drinkwater en de olie bevroor en de equipage reeds zo zeer uitgeput door vermoeienis buiten staat was enig werk te verrichten. Al spoedig geraakte het schip geheel in het ijs bezet. Gedurende vier korte dagen en even zovele lange donkere nachten wendde men alle pogingen aan door het ijs heen te geraken, doch te vergeefs. Heinde en ver was niets dan ijs te bespeuren en nog moesten 200 mijlen in de koers van west-zuid-west worden opgewerkt, voor en aleer Kaap Hoorn was omgevaren. Tot behoud van schip en lading, maar bovenal van de vele mensenlevens werd dan ook besloten terug te keren en zette men koers naar Rio de Janeiro, waar, zo als hierboven werd vermeld, men behouden mocht aankomen. Volgens dat zelfde bericht waren te St. Catharina alléén door gemelde tiendaagse storm 10 schepen met averij binnengelopen en waren te Montevideo 13 schepen gestrand en geheel verbrijzeld, terwijl aan Kaap Hoorn een groot Engels driemast schip was gezonken.

Afbeelding
Datum 25 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 november. Volgens particulier bericht heeft het Nederlands barkschip EENDRAGT MAAKT MAGT, kapt. L.P. Anderson, op deszelfs reis van Antwerpen naar Valparaiso, te Rio de Janeiro binnengelopen, de 22e september jl. zijn reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 16 januari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 november. In scheepsvrachten valt het volgende te melden: het Engelse schip PANAMA is beladen met rijst à GBP 3 en suiker à GBP 4 voor Amsterdam. Het Engelse schip EUPHROSYNE is gecharterd voor rijst en suiker à GBP 3.15 naar Valparaiso.
Het Engelse schip ELISA HART is nog zonder bestemming. Het Hamburger schip ELBE werd voor Hamburg bevracht à GBP 3.
Wat Nederlandse schepen betreft is de ANNA MARGARETHA gecharterd voor Rotterdam rijst à NLG 75, suiker à NLG 80 en arak à NLG 110.
De OCEAAN in Holland gecharterd à NLG 80 voor alle goederen, laadt voor bevrachters rekening suiker à NLG 85 en arak à NLG 115, en voor vervrachters rekening tot opvulling van de disponibele ruimte rijst à NLG 65.
De EENDRAGT MAAKT MAGT laadt suiker en arak volgens bepaling zo men wil tot een gemiddelde vracht van NLG 85.
De GELDERLAND laadt suiker en arak, zo men zegt à NLG 80 en NLG 115. De CLARA HENRIETTE laadt op de kust, zijnde in Holland bevracht à NLG 78. Disponibel zijn nog: de ZEEMEEUW en NOORD, terwijl de PHILIPS VAN MARNIX; JAVA en SARA LYDIA voor eigen rekening laden. Het Zweeds schip SOLIDE laadt voor eigen rekening naar Zweden, de ALCYON, het Engels schip INCONSTANT en het Pruisisch schip WILHELMINE zijn zonder bestemming. Het Engelse schip ENCHANTRESS gaat naar Singapore.

Afbeelding
Datum 11 februari 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Te Banjoewangie zijn op de 20ste januari j.l. aangekomen, de gezagvoerder en de verdere equipage van het Nederlandse schip EENDRAGT MAAKT MAGT (opm: bark, bouwjaar 1850, kapt. L.P. Anderson, zie o.a. NRC 160452), welke bodem op de 18de december te voren, bij stormachtig weder en hoog lopende zee, is vastgeraakt op de zuid-oosthoek van Meinderts-droogte. Dezelfde dag reeds was het wrak, door de hevige golfslag, zodanig uiteen gewerkt, dat het verlaten moest worden. Het schip was voor particuliere rekening beladen met rijst, suiker en arak.
De gezagvoerder, 1ste stuurman en 10 matrozen, zijn de 22ste januari met een prauw naar de Meinderts-droogte gegaan, ten einde, zo mogelijk, iets van de inventaris van het schip te redden.

Afbeelding
Datum 14 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 13 april. Volgens een telegrafische dépêche uit Batavia was aldaar voor 25 februari nog aangekomen het stoomschip MACASSER, kapt. Bergner, van Rotterdam, laatst van Kaap de Goede Hoop. Het schip EENDRAGT MAAKT MAGT, kapt. Anderson, was volgens het bericht gestrand (opm: zie JC 110252, NRC 150452 en 160452).

Afbeelding
Datum 16 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 26 februari. Te Banjoewangie zijn op de 20e januari j.l. aangekomen kapt. Anderson en de verdere equipage van het Nederlands schip EENDRAGT MAAKT MAGT (opm: bark, bouwjaar 1850; kapt. L.P. Anderson), welke bodem op de 18e december te voren (opm: 1851) bij stormachtig weder en hoog lopende zee op de zuidoosthoek van Meinderts-Droogte is vastgeraakt. Dezelfde dag reeds was hetzelve door de hevige golfslag zodanig uiteen gewerkt, dat het verlaten moest worden. Het schip was voor particuliere rekening beladen met rijst, suiker en arak. De gezagvoerder, 1e stuurman en 10 matrozen zijn de 21e januari met een praauw naar het wrak gegaan, ten einde zo mogelijk iets van de inventaris te redden.

Afbeelding