Inloggen
SARA ALIDA MARIA - ID 8086


Kroniekberichten

Datum 03 september 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 2 september. Maandagavond (opm: 31 augustus) omstreeks 7 uur is van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten met het beste gevolg te water gelaten het voor rekening van de heer Barend Kooy Jz. te Amsterdam gebouwde fregatschip SARA ALIDA MARIA, en is onmiddellijk daarna voor dezelfde rederij de kiel opgehaald voor een fregatschip, genaamd WATERLOO.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 5 oktober. Zaterdag morgen is van deze stad vertrokken het alhier voor de vaart op Oost Indië nieuw gebouwde barkschip SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuijper (opm: Cornelis Pietersz Kuijper).

Afbeelding
Datum 06 januari 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 januari. De 1e januari is alhier aangekomen het Nederlandse schip DOGGERSBANK, kapt. W. Smith, van Rotterdam de 4e oktober, en het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. H.A. Tekelenburg, van Amsterdam de 4e dito. De 2e januari: het dito schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper, met een passagier, van Amsterdam de 4e dito, het dito schip HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener, van Rotterdam de 11e dito, het dito schip ELIZA, kapt. A.F. Oosterlo, van Amsterdam vertrokken de 31e augustus, dito schip MARY EN HILLEGONDA, kapt. A. Glazener, met enige passagiers, van Rotterdam de 4e oktober, dito schip NEPTUNUS, kapt. W.H. Warnsinck, met een passagier, van Amsterdam de 4e oktober, en dito bark SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuiper, van Hellevoetsluis de 11e dito. De 3e januari: de Nederlandse bark JAVA KOERIER, kapt. B.J. Doornik, van Hellevoetsluis de 4e oktober; dito schip IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. H. Zoetelief, met een passagier, van Amsterdam de 4e dito; dito schip VAN GALEN, kapt. M. Marcussen, met vier passagiers, van Amsterdam de 4e oktober. De 4e januari: het Nederlands schip PETRUS, kapt. A, Stokvliet, van Amsterdam de 4e oktober, dito schip GERTRUDE, kapt. A. Schaap, met acht passagiers, van Rotterdam de 5e dito, Zr.Ms. schoener EGMOND, luit.t.zee 1e kl. W. Steffens, van Texel de 8e dito, en het dito schip RABENHAUPT, kapt. F.D. Sickens, van Groningen de 1e september.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Ter rede van Batavia lagen de 17e april, de Nederlandse schepen CHRISTINA AGATHA, kapt. Fabius; NATHALIE, kapt. Drent; ANNA EN LOUISA, kapt. De Jong; NEPTUNUS, kapt. Warnsinck Cz.; SAMARANG, kapt. Steur; SARA ALIDA MARIA, kapt. Kuyper; PRINS HENDRIK, kapt. Dijkhuis.

Afbeelding
Datum 10 november 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuyper, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrottingen.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 oktober. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark BOERHAVE, kapt. H.U. Visser, vertrokken van Rotterdam de 11e juli, de dito bark ANNA MARGARETHA, kapt. H. de Jong, met vijf passagiers, vertrokken van Rotterdam de 18e juli, de dito bark JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, de dito bark BROUWERSHAVEN, kapt. P. Janzen, met vier passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, de dito bark SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuiper, vertrokken van Amsterdam de 7e juli, de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. R.W. Mellema, vertrokken van Rotterdam de 25e juli, het dito schip VAN GALEN, kapt. M. Marcussen, vertrokken van Amsterdam de 18e dito, het dito schip MARY EN HILLEGONDA, kapt. J. Martens, met drie passagiers, vertrokken van Rotterdam de 15e juli, het dito schip EMANUEL, kapt. J.H., Zeeman, met een aantal passagiers, vertrokken van Rotterdam de 26e juli, en het dito schip WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, vertrokken van Amsterdam de 29e mei.

Afbeelding
Datum 19 april 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuyper, van Batavia met koffie, suiker, huiden en bindrottingen.

Afbeelding
Datum 23 september 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Wordt ter kennisse van het publiek gebracht, dat op morgen middag precies ten één uur, aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten zullen worden gesloten, per het Nederlands schip ELISABETH ANTHONIA, kapt. P. Bakker, naar Amsterdam en naar Dordrecht, met het Nederlands schip ABEL TASMAN, kapt. L. van Haften, op aanstaande maandag de 25e dezer.
Batavia, 22 september 1843, de postmeester J. Boshuizen
JC 230943
Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
19 september. Nederlandse bark SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuijper, vertrokken van Amsterdam de 12e juni, met één passagier.

Afbeelding
Datum 02 januari 1845
Krant DC - Dordtsche Courant

Te St. Helena aangekomen op 2 november, en de 4 dito de reis voortgezet ORION, kapt. Van der Linden, van Batavia naar Dordrecht.
Van Batavia vertrokken 26 september ’S HERTOGENBOSCH, kapt. J.J. Westerouen van Meeteren, en MATHILDA, kapt. J.A. de Haas, over Samarang en Batavia naar Amsterdam.
De 24ste te Soerabaya aangekomen SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg, OUD-ALBLAS, kapt. P. Kley, NAGASAKI, kapt. F.A. Bunnemeijer.

Afbeelding
Datum 09 januari 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 6 januari. Heden morgen arriveerde uit zee: CERES, kapt. J.B. de Boer, van Havana.
Gepraaid op 24 november op 05º35’ NB 22º22’ WL, het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.F.P.A. Abbema, van Amsterdam naar Batavia.
Te Probolingo aangekomen op 6 september KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Soerabaja, en van daar vertrokken de 18e dito, SARA ALIDA MARIA, kapt. Teckelenburg, naar Panaroekan.
Volgens ontvangen berichten zou ’S HERTOGENBOSCH, kapt. Westerouen van Meeteren op 29 september naar Rotterdam vertrekken en op 25 september BERNHARD HERTOG VAN SAXE WEIMAR, kapt. Hazewinkel, van Samarang.

Afbeelding
Datum 06 december 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 december. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark MATHILDA, kapt. J.H. de Jong, vertrokken van Amsterdam de 19e augustus.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlands schip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg, vertrokken van Amsterdam de 19e augustus, en de dito bark MARIA JOHANNA, kapt. J. Sullock, vertrokken van Macao de 20e november.

Afbeelding
Datum 16 december 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 december. De 11e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark SARA MARIA ALIDA, kapt. H.A. Tekelenborg, vertrokken van Amsterdam de 1e september.
De 12e dezer is hier aangekomen de dito bark DILIGENTIA, kapt. H.T. Horneman, vertrokken van Rotterdam de 1e september.
Gisteren zijn hier aangekomen het dito schip LUCIA MARIA, kapt. B. Barends, met zeven passagiers, vertrokken van Amsterdam de 25e augustus, en het dito schip CANTON, kapt. K.W.E. Bergner, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 11e juli.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip FANNY, kapt. C.W. Flens, met vier passagiers, vertrokken van Japan de 24e november, en het dito schip PILADES, kapt. J.A. Schmidt, met een passagier, vertrokken van Macao de 29e november.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 4 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen, als:
Voor Amsterdam: SARA ALIDA MARIA, MARGARETHA SIMONETTA, FANNY, OOST-INDIEN PACKET, ANJER, THEODORA SARA en TIMOR.
Voor Rotterdam: GRAAF VAN HOGENDORP, JONGE CORNELIS, JOHAN JACOB, PRINSES SOPHIA, MOSAMBIQUE en ERFPRINSES VAN ORANJE.
Voor Dordrecht: JUNO.

Afbeelding
Datum 27 november 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 november. De 22e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark LUCIPARA’S, kapt. C. Visman, met een passagier, de 10e augustus vertrokken van Vlissingen, de dito bark BATAVIA, kapt. D. Grim, met 12 passagiers, de 2e augustus vertrokken van Amsterdam, de dito bark VICE-ADMIRAAL RIJK, kapt. S. Lammerts, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. S. Hoekstra, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark SARA MARIA ALIDA, kapt. H.A. Tukelenburg, de 21e augustus vertrokken van Amsterdam.
De 23e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip ELIZE, kapt. T. de Meester q.q., de 2e augustus vertrokken van Amsterdam, en e dito bark PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich, met twee passagiers, de 14e augustus vertrokken van Rotterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder, met een passagier, de 25e juli vertrokken van Amsterdam, de dito bark ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap, de 14e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark BUITENZORG, kapt. L.R. Giezen, de 16e augustus vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip THERISA, kapt. M.A. Smits, de 25e juli vertrokken van Rotterdam, en het Nederlandse schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, de 24 augustus vertrokken van het Nieuwediep.

Afbeelding
Datum 01 september 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 augustus. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap, de 6e juni vertrokken van Amsterdam, de dito bark VAN DER WERF, kapt. P. van Duyvenbooden, de 25e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eijlerts, de 20e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark HOLLAND, kapt. P. Dekker, de 30e april vertrokken van Amsterdam, de dito bark BATAVIER, kapt. D. Grim, met twee passagiers, de 21e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen, de 31e mei vertrokken van Rotterdam, het dito schip JAVAAN, kapt, P. Dekker, de 28e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich, de 27e mei vertrokken van Rotterdam, de dito bark CERES, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade, de 24e mei vertrokken van Amsterdam, het dito schip EUROPA, kapt. D. Keus, met zeven passagiers, de 6e juni vertrokken van Amsterdam, de dito bark MARIA ELIZABETH, kapt. J.M. Kleinhouwer, de 20e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark JACATRA, kapt. T. Buijs, de 11e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark MACAO, kapt. R.H. de Groot, met een passagier, de 5e mei vertrokken van Amsterdam, de dito bark SARA MARIA ALIDA, kapt. H.A. Tekelenburg, de 27e mei vertrokken van Nieuwediep, het dito schip PIETER CORNELISZOON HOOFT, kapt. D.C. de Boer, de 7e juni vertrokken van Schiedam, en het dito schip BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Haze, de 29e april vertrokken van Dordrecht.
Heden zijn hier aangekomen de dito schoener JOHANNA CATHARINA, kapt. D.C. Claus, de 1e juni vertrokken van Amsterdam, het dito schip HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, met een passagier, de 28e april vertrokken van Rotterdam, en het dito schip JUNO, kapt. W.J. Chevalier, de 27e mei vertrokken van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia zijn gearriveerd:
De 27e september de bark WILLEM BARENDS, kapt. W. Landsaat, de 19e mei vertrokken van Amsterdam.
28 september. De Ned. bark HONG GOANG, kapt. Tjan Goagsan, van Cheribon de 25e september.
28 september. De Ned. schoener KIEN GOAN, kapt. Hadjie Osman, van Sumbawa de 17e september.
29 september. Het Ned. schip JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolfs, van Amsterdam de 16e juni, passagiers de heren J.W.C. van Steeden en J. Munters, jufvrouwen W. Brandts en J.P. Logger.
29 september. Het Ned. schip MARIA, kapt. H.D. van Wijk, van Amsterdam de 16e juni.
29 september. Het Ned. schip STRAAT BALIJ, kapt. G. Mulder, van Amsterdam de 24e juni, passagier de heer Struwe.
29 september. Het Ned. schip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gorting, van Amsterdam de 21e juni.
29 september. Het Ned. schip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg, van Amsterdam de 24e juni.
29 september. De Ned. bark MARIA JOHANNA, kapt. J. Sullock, van Padang de 11e september, passagiers de majoor Andriessen en fam., kapt. Hultman, de heer Straus, en Zr.Ms. troepen.
29 september. De Ned. bark SALMA, kapt. C.F. Beasleij, van Sumanap de 23e september.
29 september. Het schip LACHMADY, kapt. Sech Achmat Bin Sadik Jamanie, van Cheribon de 19e september, met Zr.Ms. troepen.
29 september. De brik ALMANSOOR, kapt. Sech Abdul Rachman Bin Achmat Soe, van Indramayoe de 27e september.
30 september. Ned. India COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. M. Butyn, van Middelburg de 22e september.
30 september. Het schip ZEEMANSHOOP, kapt. B. Rouffaer, van Amsterdam de 8e juni.
30 september. Het schip SIRIUS, kapt. H.J. Mulder, van Amsterdam de 16e juni.
30 september. Het schip SUMATRA, kapt. K.L. Swart, van Nieuwdiep de 16e juni.
30 september. Het schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, van Rotterdam de 24e juni, passagiers mevrouwen W. Suermondt en P.J.C. van Nieuwenhoven Helbach.
Vertrokken.
28 september. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, luit. ter zee 1e klasse J.J. van der Moore, naar Singapore, passagiers de pred. J.C. Fraisinet en echtg., de heren R.T. Steners, B. Buchanan, J. Bijdeveld, B. Andreas en Zr.Ms. troepen. – Het Ned. schip BATAVIA, kapt. E. Verschoor, naar Rotterdam, passagiers de heer A. Parkes en 5 militairen.
28 september. Het Ned. schip J.C.J. VAN SPEYK, kapt. J. Nolte, naar Soerabaja.
28 september. Het Ned. schip D'ELMINA, kapt. J.C. Jansen, naar Samarang. – De Ned. bark SAFOERA, kapt. Aboe Tair Bin Hadjie Moehamat Seid, naar Banjermassing. – De Ned. schoener GOCDANG BAZAAR, kapt. Pa Tarisag, naar Jawana.
29 september. De Ned. bark CANTON, kapt. K.W.E. Berger, naar Rotterdam, passagiers mevr. de wed. Verhoeff en 3 dochters en 4 militairen. – Het Ned. schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, naar Amsterdam. – De Ned. bark GENERAAL CHASSE, kapt. J. Scott, naar Cheribon.
29 september. De Ned. bark WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, naar Soerabaja, passagier mevr. A.M. Kuhn.
29 september. De Ned. bark CHINA, kapt. T.C.H. Kock, naar Muntok. – De Ned. brik PASEKAN, kapt. Pa Pao, naar Pekalongan. – De Ned. schoener ALOEI SEGAF, kapt. Said Aloei Bin Abdulla Segaf, naar Sumanap. – Het Ned. schip DJEILANIE, kapt. Said Moehamat Bin Alie, naar Sumanap.
30 september. Het Ned. schip ATIAT RAGMAN, kapt. J.H. van Harling, naar Rembang.
1 oktober. Het Ned. schip NOVA SEMBLA, kapt. L. Heijkoop, naar Samarang.
1 oktober. Het Ned. schip FATHAR RACHMAN, kapt. K. de Looper, naar Muntok.
1 oktober. Het Ned. schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, naar Amsterdam, passagier de heer A. Colombat.
1 oktober. Het Ned. schip MARSOEK, kapt. Sech Salman Bin Achmat Bin Soenkar, naar Kandanghaur. – De Ned. bark SUMATRA, kapt. H. Veldtman, naar Makasser.
1 oktober. De Ned. bark INDRAMAYOE, kapt. Nie Tekwie, naar Cheribon.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, stoomschip BORNEO, KONINGIN DER NEDERLANDEN; Gouv. schoener DORIS, Ned. schepen de JOHANNA, de ADMIRAAL JAN EVERTSEN, NOVO ZEMBLA, ZEELAND, FATHAR RACHMAN, MARSOEK, ECHO, COMMERCIE COMPAGNIE, LACHMADIE, SARA ALIEDA MARIE, CATHARINA MARIA, STRAAT BALIE, MARIA, JACOB ROGGEVEEN, barken ALBATROS, DRIE GEBROEDERS, AUSTRALIEN, BUITENZORG, ARDJOENO, de MAAS, NAUWAN ELJOESOOR, JENOER, DIEDERIEKA, FATAHOOL WAHAP, INDRAMAYOE, FATAL KAIR, HOKSOEN, SALMA, MARIA JOHANNA, HONG GOAN, VAN DER PALM, WILLEM BARENDS, SUMATRA; brik TARTAR, AL MANSOOR, schoener INDRAMAYOE, KIM GOAN, TJIENSING REMBANG, BLINJOE SRIEBOELAN. – Eng. schip URGENT, bark LADY OF THE LAKE. – Frans schip RACINE, NICOLAAS CEZARD. – Zweeds schip SIR ROBERT PEEL. – Brem. schip VICTORIA. – Siamsch. bark Brahma.
Samarang. Aangekomen.
21 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, van Batavia de 19e september, passagiers de heren Waller, Krook van Harpen, Bogaard, 4 kinderen van de heer Oudhoff, Zr.Ms. troepen en bannelingen. – De Ned. schoener TIAN HAPLIE, kapt. Tan Lie, van Balie Ampenan de 16e september.
22 september. Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, van Batavia de 20e september.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, van Balie Beleling de 20e september. – De Ned. kotter SATANIE, kapt. Pa Sarie, van Batavia de 14e september.
26 september. De Ned. schoener LOUISE, kapt. Loso, van Japara de 23e september.
26 september. De Ned. schoener KOEMPOOL MAAS, kapt. Djamalodien, van Banjermassing de 21e september.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark SAMARANG, kapt. B.J. Raket, naar Padang. – De Ned. schoener TJINGSENG REMBANG, kapt. The Biansiang, naar Batavia.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, naar Batavia. – Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, koersstellende om de west, aan boord hebbende Zijne Hoogheid de Hertog van Saxen Weimar, commandant van het Indisch leger, benevens adjudant en de heer mr. C.A. de Jongh en fam.
25 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, naar Batavia, passagiers de heren mr. d' Ablaing, D. Mclaine, Boeken, Zr.Ms. troepen en bannelingen.
26 september. De Ned. schoener BIENTANG TIEGA, kapt. Siem Tjien Hok, naar Makasser. De Ned. bark NAGA LAUT, kapt. H. Chevalier, naar Ccheribon en Batavia, passagier de heer Boulet.
26 september. De Ned. bark JOEN GOAN, kapt. Ko Tiong, naar Grissee.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. roeikanonneerboot No. 14, Het Ned. schip LOUISE MARIA, WADIE ATOOL RACHMAN, barken AMICITIA, VAN DER WERF, BANDAR ALIE, ARIEF BANJARMAAS, ELLEN, brik HAP HEEN, schoeners ANIS, INGOAN, ZEEMANSHOOP, TAN HAPLIE, LOUISE, KOEMPOEL MAAS, kotter SATANIC.
Soerabaja. Aangekomen.
19 september. De Ned. bark VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck, van Batavia de 12e september. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 18e september.
21 september. De Ned. boot GOANSEENG, kapt. Lie Kang, van Balie Badong de 15e september. – De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, van Batavia de 12e september. – Het Ned. schip OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer, van Batavia de 13e september. – Balisch bark JACATRA, kapt. D. Crawfurd, van Makasser de 15e september.
22 september. De Ned. bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl, van Batavia de 29e augustus; passagiers de ridmeester Mossel en fam. en de heer J.C. Weldanger.
23 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, van Batavia de 14e september. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, van Batavia de 13e september. – De Eng. bark RIO PACKET, kapt. A. Shifely, van Sydney de 15e augustus.
24 september. De Ned. schoener HOAT GOAN, kapt. Lie Golieong, van Batavia de 10e augustus, passagiers de heer F. Patie en 14 inlanders. – Het Ned. schip SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak, van Batavia de 13e september, passagiers de heren J. Walker, C. Gill, Aveling, Rommert, Van Sprang en Wessels allen met hun familie. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 23e september.
25 september. De Ned. bark TRITON, kapt. H. Olie, van Batavia de 15e september, passagiers de heer Melchers en fam.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark FATHOOL HAER, kapt. A. Cato, naar Sumanap. – Het Eng. schip SAGHALIEN, kapt. J. King, naar Manilla.
21 september. De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, naar Pasoeroewan.
22 september. De Ned. bark ASULTANIE, kapt. Sech Abdulla Bin Jafar Moharie, naar Balic Lombok.
22 september. De Ned. bark A.R. FALCK, kapt. P. van Duijvenboden, naar Nederland via Pasoeroewan en Batavia.
22 september. De Ned. bark DRIE VRIENDEN, kapt. R.A. Tange, naar Nederland via Panaroekan en Batavia. – Het Eng. schip WARLOCH, kapt. J. Pagen, naar Sydney over Batavia.
23 september. De Ned. bark TADJIL MOELOOK thans hernoemd TIK SEN TJAN, kapt. Liem Sie Bing, naar Riouw, passagiers de heren E. Selleij en J.C. Millas.
24 september. De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, naar Nederland over Probolingo en Batavia.
25 september. Het Ned. schip EMELIE, kapt. P.F. Marker, naar Batavia, met 8 gepasporteerde militairen.
26 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, naar Batavia over Pasoeroewan en Batavia. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, naar Nederland via Probolingo en Batavia.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. schoeners JANUS, EGMOND, CIRCE, brik de HUZAAR, stoomschepen HEKLA, VESUVIUS, PHOENIX, SAMARANG, ONRUST, korvet ARGO, Gouv. schoener ANADYOMENE; Ned. schepen CORNELIS HOUTMAN, SAMARANG, de STAD AMSTERDAM, FATAHOOL MOEBARAK, barken FATAL MAÄN, EMELIE, DRIE VRIENDEN, ATIAT TO RACHMAN, ZEEMEEUW, FATHOOL HAER, schoeners TIO TIAUW THAIJ, SOEIKIT, MIFRIJOOL MOELOOK, HEATLIJ, MANSOOR, SARIE BANJARMAAS. – Eng. schip SAGHALIEN, WARLOCH.

Afbeelding
Datum 19 december 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 oktober. Scheepsvrachten. In weerwil van de vele scheepsruimte, welke in het begin der maand werd aangeboden, heeft de koers der vrachten geen vermindering ondergaan en neigt zelfs op dit moment naar enige verhoging, hebbende meest alle schepen een bestemming bekomen. De ARDJOENO laadt voor Amsterdam 105 leggers arak (opm: rijstwijn) à NLG 110, huiden voor NLG 115, rijst voor NLG 75 en suiker voor NLG 80. De GRAAFSTROOM laadt te Samarang 5.000 pikols koffij, zo men wil voor rederij-rekening, en suiker, te leveren in Amsterdam à NLG 85. De MARIA laadt voor Amsterdam rijst en tabak à NLG 75, koffij en suiker à NLG 80. De DANKBAARHEID moet lossen te Samarang en Sourabaya en is, zo verre ons bekend, nog zonder bestemming. De CATHARINA MARIA laadt te Samarang koffij en suiker à NLG 80. De MAXIMILIAAN THEODOOR, de CLAUDIUS CIVILIS en het Bremer schip LEONTINE vertrekken naar China. De VIER GEBROEDERS, in ons vorig bericht gemeld als in lading naar Nederland, vertrekt ten gevolge der in Nederland gesloten charterparij naar Triëst. De SARA ALIDA MARIA laadt voor eigen rekening. De MARGARETHA IDA wordt grotendeels voor rederij-rekening beladen. De RIFFLEMAN is ter bevrachting aangeboden. Het Amerikaanse schip ALKMAAR ligt in lading voor Rotterdam. Het is de eerste vreemde bodem, die, in de hoop dat bij deszelfs arrivement in Nederland de nieuwe scheepvaartwetten reeds zullen in werking zijn, een verchartering heeft gesloten volgens Nederlandse usance en de afladers het verschil in rechten waarborgt bij een onverhoopte teleurstelling desaangaande. Tot heden werden aangenomen 250 leggers arak à NLG 112 en 4.000 pikols rijst à NLG 73, zonder meer. Het Zweeds schip AURORA en de Engelse schepen PANTHEA en EMPRESS zijn zonder bestemming. Het Deens schip FYLLA laadt voor Kopenhagen en het Nederlands schip d’ELMINA voor Nederland.

Afbeelding
Datum 02 april 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 45 schepen als:
Voor Rotterdam: GERARDINA, kapt. M.J. Witch, BUITENZORG, kapt. P. Flens; HELENA CHRISTINA, kapt. M. van der Plas; d’ELMINA, kapt. J.C. Jansen; BROUWERSHAVEN, kapt. M.W. Zwart; PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich; MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker; MARY & HILLEGONDA, kapt. L. Visser; STAD ‘S GRAVENHAGE, kapt. C.J. Ninck Blok; PRINSES SOPHIA, kapt. J. H. Pellenwessel; KONING WILLEM II, kapt. L. R. Giezen; KORTENAER, kapt. A. Glazener jr; CANTON, kapt. H.J. Tweehuys; WILHELMINA CATHARINA, kapt. J.A. van Doorninck; CONSTANTIA, kapt. C.J. Kaleshoek.
Voor Amsterdam: CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. E.A. Niehoff; ADOLF VAN NASSAU, kapt. D. Doornbos Borchers; AMSTEL, kapt. J. van Duyn; OOST INDIË, kapt. E.E. Mos; AGNETA, kapt. J.D. Dekker; AMICITIA, kapt. C. Abrahamsz. Jr; VAN DER WERF, kapt. B. van der Plas; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; JUPITER, kapt. G.J. van der Mey; AEOLUS, kapt. G. Schlichtenbree Jr; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eylerts; HOLLAND, kapt. R. Dekker; ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuyper; THEODORA EN SARA, kapt. A. van Oosteroom; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; BATAVIER, kapt. D. Grim; ARDJOENO, kapt. S.R. Post; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; CAPELLA, kapt. A.P. Sandberg Jr; JACQUELINE EN ELISE, kapt. O. de Haas; BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel (van Dordrecht).
Voor Schiedam: PIETER CORNELISZ. HOOFT, kapt. D.H. de Boer; STELLA MARIS; kapt. J.F.C. Börger; WILLEM III, …….
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. P. M. Vogelsang; ‘s-HERTOGENBOSCH, kapt. F.J. Matthijssen.
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes Lzn., MIDDELBURG,…….; SCHELDE, kapt. J. van Delft Cz.

Afbeelding
Datum 14 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, Jan Corver, H. Salm, H.I. Rietveld, P.C. de Gijselaar, C.A. Schröder, B. Bakker Wz, P. Blom en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 17e mei 1852, des avonds ten half zes ure te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, ten overstaan van de notaris F.W. Fabius verkopen:
- 1/20 part in het gekoperd fregatschip PASSAROEANG, kapt. C.C.B. Fullbrun, gemeten op 413 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip JAVA, kapt. L. Tuk, gemeten op 338 lasten.
- 1/10 part in het gekoperd fregatschip HESTER, kapt. A. Viëtor, gemeten op 443 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot, gemeten op 228 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap gemeten op 321 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip CATHARINA JOHANNA, kapt. J.B. Jaski, gemeten op 330 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip SARA JOHANNA, kapt. H. Sweijs, gemeten op 409 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eijlerts, gemeten op 349 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. I.J.H.Stolte, gemeten op 252 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip JAN DANIEL, kapt. J.H. Zeeman, gemeten op 334 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip MARGARETHA IDA, kapt. H. Hagers, gemeten op 343 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip FOP SMIT, kapt. K.J. Swart, gemeten op 290 lasten.
- 2/32 parten in het gekoperd barkschip WHAMPOA, kapt. W.C. Kuyk, gemeten op 246 lasten.
- 2/36 parten in het gekoperd barkschip JAPARA, kapt. L. van Haften, gemeten op 237 lasten.
- 2/36 parten in het gekoperd barkschip IDA ELISABETH, kapt. M.A. Overgaauw, gemeten op 232 lasten.
- 2/32 parten in het gekoperd barkschip CORNELIS SMIT, kapt. D.O. van der Wal, gemeten op 382 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip AGNETA, kapt. W.N. Crap Hellingman, gemeten op 361 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip OOST–INDIA PAKET, kapt. B. Bakker Gzn, gemeten op 392 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip BATAVIER, kapt, D. Grim, gemeten op 315 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip JAVA KOERIER, kapt. F.G. Rienitz, gemeten op 284 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip CHINA, kapt. D.A. Zylstra, gemeten op 194 lasten.
- 2/40 parten in het gekoperd barkschip GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, gemeten op 350 lasten.
- 2/80 parten in het gekoperd fregatschip DOCTRINA & AMICITIA, kapt. T.C.H. Wynandts, gemeten op 368 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn, gemeten op 612 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip WATERLOO, kapt. W.W. van Epen, gemeten op 405 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg, gemeten op 399 lasten.
- 1/30 part in het gekoperd barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Rühl, gemeten op 318 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip URANIA, wijlen kapt. E.K. de Boer, gemeten op 163 lasten.
- 1 aandeel à NLG 10.000 in het gekoperd barkschip SIRIUS, kapt. H. Mulder, gemeten op 274 lasten.
- 3 aandelen ieder à NLG 1000 in het gekoperd fregatschip STAD TIEL, wijlen kapt. E.M. Chevalier, gemeten op 496 lasten.
- 1/32 part in het kofschip CLARA DOROTHEA, kapt. W.T. Fenenga, gemeten op 68 lasten.
- 1 aandeel groot NLG 1000 in de Nederlandsche Kofscheep-Reederij.
- 2 aandelen ieder groot NLG 1000 in de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij.
- 2 aandelen iedere groot NLG 1000 in de Reederij van de Drijvende Droogdokken tot het Repareren van Schepen.
- 2 schuldbekentenissen, ieder groot NLG 500, ten laste van dezelfde rederij.
- 5 aandelen, ieder NLG 500, in de Societeit van Nederlandsche Scheepsbouw & Scheepvaart.
Breder volgens biljetten en notities, en bericht bij bovengemelde makelaars, en bij de cargadoors Hoyman & Schuurman te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 19 mei 1852
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Verkoping van schepen. Maandag 17 mei, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ. 1/20 part in het fregatschip PASSAROEANG. NLG 3.000,-. NLG 550,00. Rietveld. – 1/16 part in het barkschip JAVA. NLG 2.850,-. NLG 175,-. Opgeh. – 1/10 part in het fregatschip HESTER. Niet geveild. – 1/16 part in het barkschip EENSGEZINDHEID. NLG 2.550,-. NLG 300,-. Bosscher. – 1/32 part in het barkschip CHRISTINA AGATHA. NLG 1.800,-. NLG 200,-. Opgeh. – 1/32 part in het barkschip CATHARINA JOHANNA. NLG 1.600,-. NLG 10,-. Opgeh. – 1/16 part in het fregatschip SARA JOHANNA. NLG 3.100,-. NLG 1.200,-. Bosscher. – 1/16 part in het barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN. NLG 3.550,-. NLG 400,-. Rietveld. – 1/16 part in het fregatschip SUSANNA CHRISTINA. NLG 2.300,-. NLG 550,-. Blom. – 1/32 part in het barkschip JAN DANIEL. Niet geveild. – 1/32 part in het barkschip MARGARETHA IDA. Niet geveild .- 1/16 part in het barkschip FOP SMIT. Niet geveild. - 2/32 part in het barkschip JAPARA. Niet geveild. – 2/36 part in het barkschip IDA ELISABETH. Niet geveild. – 2/32 part in het barkschip CORNELIS SMIT. Niet geveild. – 1/16 part in het fregatschip AGNETA. NLG 2.750,-. NLG 200,-. Bosscher. – 1/16 part in het barkschip BATAVIER. Niet geveild. – 1/16 part in het fregat OOST-INDIA PACKET. Niet geveild. – 1/16 part in het barkschip JAVA COERIER. NLG 2.300,-. NLG 100,-. B. Bakker. – 1/16 part in het barkschip CHINA. NLG 1.950,-. NLG 100,-. dito – 1/40 part in het barkschip GRAAF VAN NASSAU. NLG 1.400,-. NLG 450,-. Boelen. – 1/40 part in dito. NLG 1.725,-. NLG 200,-.Idem. – 1/80 part in het fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA. NLG 800,-. NLG 50,-. Idem. – 1/80 part in dito. NLG 750,-. NLG 100,-. Der Kinderen. – 1/16 part in het fregatschip PHLIPS VAN MARNIX. NLG 2.675,-. NLG 1.200,-. Dito. – 1/16 part in het barkschip WATERLOO. NLG 3.550,-. NLG 500,-. Dito. – 1/32 part in het barkschip SARA ALIDA MARIA. NLG 2.000,--. NLG 400,-. Van der Meulen. – 1/30 part in het barkschip ANNA MARGARETHA. NLG 1.450,-. NLG 350,-. Rietveld. – 1/16 part in het barkschip URANIA. NLG 1.000,-. NLG 20,-. Dito. – NLG 10.000,- Aandeel in het barkschip SIRIUS. NLG 550,-. NLG 250,-. Der Kinderen. – NLG 1.000,- Aandeel in het fregatschip STAD TIEL. NLG 350,-. NLG 50,-. Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito. NLG 400,-. NLG 50,-. Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito. NLG 430,-. NLG 30,-. Rijnolds. – 1/32 part in het kofschip CLARA DOROTHEA. NLG 120,-. NLG 30,-. J. Corver. – NLG 1.000,- Aandeel in de Kofscheeps-Reederij, 40 procent 3 procent C.A. Schröder. – NLG 1.000,- Aandeel Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij, 31 ¼ procent. ¼. Bouhof. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito, 32 ¼ procent Dito. – NLG 1.000,- Aandeel Reederij Drijvende Droogdokken, 111 procent 5 procent C.A. Schröder. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito, 110 ½ procent 6 procent Holst. – Een schuldbekentenis van NLG 500,-, ten laste der Reederij Drijvende Dokken. 100 procent 2 procent Rietveld.- Een Dito NLG 5.00,-. 101 procent 1 procent Corver. – NLG 1.000,- Aandeel in de Sociëteit Nederlandsche Scheepsbouw en Scheepvaart. 41 procent 4 procent. Der Kinderen. – NLG 1.000,- in Dito. 41 ½ procent 3 procent Oolgaard. – NLG 1.000,- in Dito. 41 ½ procent 3 procent Der Kinderen. – NLG 1.000,- in Dito. 43 ½ procent 1 procent Oolgaard. – NLG 1.000,- in Dito. 43 3/4 procent 1 procent Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in het fregatschip de STAD TIEL. – NLG 1.000,- in Dito. – NLG 1.000,- in Dito. – NLG 1.000,- in dito. – NLG 1.000,- in Dito. De vijf laatstgenoemden niet geveild.

Afbeelding
Datum 13 februari 1853
Krant NSC - Nederlandsche Staats Courant

Een aantal Nederlandsche Oost-Indievaarders wordt thans door Britse makelaars naar Australië bevracht. Sinds 22 november des vorig jaar zijn reeds van Londen vertrokken:
Naar Sydney (Nieuw Zuid- Wallis) de BORNEO, kapt. C.C. Hansen, het ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes, VAN GALEN, kapt. J.R. Smit, en PICTURA, kapt. R.J. Scholten.
Naar Geelong de MINERVA, kapt. J.A. van Boven. Naar Port Philip Heads (opm: Victoria) de MARGARETHA SIMONETTA, kapt. F.J. Hoffman en PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eylerts.
Den 7den dezer lagen nog te Londen in lading:
Naar Sydney de SARA JOHANNA, kapt. H. Sweys, en PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen; naar Melbourne en Geelong de VALPARAISO, kapt. J. van der Meijden en BROUWERSHAVEN, kapt. P. Janzen. Naar Port Philip de BAREND WILLEM, kapt. J.W. Retgers en ERASMUS, kapt. H.F. Scharper. Naar Adelaïde de PANTELON, kapt. M.F. Remmers en PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich.
Ook te Liverpool is de bevrachting van Nederlandse bodems naar Australië aanzienlijk. Sedert den 1sten januari zijn van daar vertrokken: naar Sydney de DANKBAARHEID, kapt. W. Postma, ADMIRAAL TROMP, kapt. J. van Tubergen, BULGERSTEIN, kapt. A.J. Maas en HENDRIK, kapt. W. van der Hoeven. Naar Port Philipp de NEDERWAARD, kapt. S.A. Meijer.
Den 7den werden nog te Liverpool beladen: naar Sydney de PRINS MAURITS, kapt. J.J. Bart, ALDEBARAN, kapt. B.G. Meijboom, ESTAFETTE, kapt. D. Hofker, JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. F.J. Nahmens, en EVERDINA ELISABETH, kapt. C.J. Tönjes. Naar Adelaïde de THERESIA, kapt. L. van Geelkerken, NEERLANDS KONING, kapt. D. Huijsers, DRIE VRIENDEN, kapt. M.J. Noordhoek Hegt, HELENA CHRISTINA, kapt. J.J. Bell en SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg. Naar Melbourne de TWEE ANTONY’S, kapt. J.F. Klomp, KORTENAER, kapt. W. van der Plas, ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, JUPITER, kapt. G.J. van der Meij, EOLUS, kapt. G. Slichtenbree, en PASSAROEANG, kapt. C.C.B. Fullbrun. Naar Geelong en Melbourne CATHARINA, kapt. D. Lamers, en AMPHITRITE, kapt. D. Grim. (Rolterdamsche Courant.)
(opm: de ‘lading’ bestond in veel gevallen, naast emigranten, voornamelijk uit gedeporteerde veroordeelden, zie ook NRC 220354)

Afbeelding
Datum 22 mei 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 30 schepen, als:
voor Rotterdam: JUNO, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade; KORTENAER, kapt. W. v.d. Plas; CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans; BATAVIER, kapt. C. Verhey Bz; THERESIA, kapt. L. van Geelkerken; MAASSTROOM, kapt. J.F. Hoogeveen Heijmans; DOGGERSBANK, kapt. J.M. Jansen; EMILIE, kapt. A. v.d. Kolff; JACOBUS, kapt. J. Kok; VOORWAARTS, kapt. J. van Delft Czn.
Voor Amsterdam: ALDEBARAN, kapt. B.G. Meiboom; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper; BAREND WILLEM, kapt. J.W. Retgers; JUPITER, kapt. G.J. v.d. Mey; VIJF GEBROEDERS, kapt. P. Dekker; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; AMPHITRITE, kapt. D. Grim; EOLUS, kapt. G. Slichtenbree Jr; CESAR, kapt. S. Hoogland; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; JAVAAN, kapt. G. Eylers; ANNA MARIA HENRIETTE, kapt. H.F. Zeylstra; CATHARINA, kapt. D. Lamers; TELEGRAAF, kapt. J.B. Rolufs; ELISABETH EN JACOBA, kapt. P.L. Zeeman; ESTAFETTE, kapt. D. Hofker; JACOBA EN CHRISTINA, kapt. J.C. Berk.
Voor Dordrecht: GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg; KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. J.A.H. Loos.
Voor Schiedam: WILLEM I, kapt. F.J. Nietfeld.

Afbeelding
Datum 31 januari 1854
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hobsonsbaai (Port Philip), 23 oktober. De SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg, naar Batavia bestemd, is te Adelaide lek uit zee teruggekomen.

Afbeelding
Datum 26 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Rotterdam: KLAZINA, kapt. D. Wels Browning, VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck; JACOBA HELENA, kapt. D.C. Rietbergen; HOLLANDS TROUW, J.C. Kreije; JONGE JAN, kapt. A. Hoogenstraten; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens, en KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.F. van Bruggen.
Voor Amsterdam: LEWE VAN NEIJENSTEIN, kapt. R.H. Borgers; ANJER, kapt. H. Biesthorst; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; CHRISTINA AGATHA, kapt. H. de Visser; KONING WILLEM II, kapt. G. van Eyk Menkman; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; AGNETA, kapt. W.N. Crap Hellingman; en MARIA ELISE, kapt. M. van der Putte.
Voor Dordrecht: JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman; FLORA, kapt. A.A. van der Wijk; J.C. SCHOTEL, kapt. J.P. van Beest Holle, en HELLEVOETSLUIS, kapt. W. J. Vos.
Voor Middelburg: WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M.O. de Groot Stiffry; PHOENIX, kapt. J.E. Verhulst.
Voor Schiedam: ANNA, kapt. P.A. Kleynenberg, FORMOSA, kapt. M.A. Smits, en TRIJNTJE FENNA, kapt. J.F. des Ruelles, de beide laatste van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 mei 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 mei. De 16e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse barken GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. G. Rotgans, de 16e januari vertrokken van Rotterdam, en SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg, de 25e januari vertrokken van Amsterdam.
De 17e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse barken MARIA MAGDALENA, kapt. J.M. van der Veen, de 16e januari vertrokken van Rotterdam, en STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heijmeriks, met 9 passagiers, de 17e januari vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark ZES GEZUSTERS, kapt. G.W. Ruhaak, komende van Bushire.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juni. Scheepsvrachten. Van de hier aanwezige schepen vielen de volgende in de jongste bevrachting van de Nedelrandsche Handel-Maatschappij: OSIRIS, ZAANSTROOM, ECHO, STAATSRAAD VAN DER HOUWEN en MATHILDA. Door de factorij werden alhier op gelijke conditiën nog genomen ZEELAND en JEANNETTE, en à NLG 105 voor koffij te Padang te laden de BANTAM (opm: brik). Naar Rotterdam werd bevracht ROBERTUS HENDRICUS à NLG 100 voor suiker en koffij hier te laden. Naar Amsterdam hier en op de kust te laden bedong de GENERAAL BARON VAN GEEN NLG 100 voor suiker en tabak, NLG 90 voor rijst en NLG 120 voor arak en lichte goederen, en de CLIO NLG 100 voor suiker en NLG 87,50 voor tabak. De JAN DE WIT is nog bezig op de kust te lossen. De SARA ALIDA MARIA wacht de volgende mail af. De DANKBAARHEID vertrok ter verdere ontlossing naar Singapore.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 juli. Scheepsvrachten. Van de in ons vorig bericht vermelde disponibele Nederlandse schepen is de SARA ALIDA MARIA in de bevrachting der Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen, terwijl de JAN DE WIT NLG 100 voor suiker en NLG 95 voor tabak bedong, te Soerabaija te laden naar Amsterdam. De EERSTELING werd door de Factorij opgenomen à NLG 100 voor suiker en lichte goederen en à NLG 112,50 voor koffij. De Java bedong NLG 110 voor suiker, NLG 125 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 95 voor rijst hier en op de kust voor Amsterdam te laden.

Afbeelding
Datum 07 maart 1856
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

A. Roland Holst, makelaar, zal op maandag de 17e maart 1856, des avond om zes uur, te Amsterdam, , in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notarissen Louwerse en Biesman Simons verkopen:
1/32 aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, gemeten op 1.077 tonnen, gevoerd door Kapt. C.P. Kuyper.
1/32 aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, gemeten op 1.201 tonnen gevoerd door Kapt. E. van Duyn.
1/32 aandeel in het barkschip TRITON, gemeten op 701 tonnen, gevoerd door Kapt. H. Olie.
1/32 aandeel in het barkschip SARA ALIDA MARIA, gemeten op 740 tonnen, gevoerd door Kapt. H.A. Tekelenburg.
1/32 aandeel in het fregatschip NEPTUNUS, gemeten op 766 tonnen, gevoerd door Kapt. P. Schuurman.
1/32 aandeel in het barkschip WATERLOO, gemeten op 783 tonnen, gevoerd door Kapt. D. Duinker.
1/32 aandeel in het barkschip AMSTEL, gemeten op 752 tonnen, gevoerd door Kapt. H.H. Rademaker.
1/32 aandeel in het barkschip JAVA, gemeten op 622 tonnen, gevoerd door Kapt. S. Stikkel van Dam.
1/20 aandeel in het fregatschip CLAUDIUS CIVILIS, gemeten op 685 tonnen, gevoerd door Kapt. J.F.D. Petersen.
Breder volgens notities en bericht bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 19 maart 1856
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen op maandag 17 maart, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ.
- Het gekoperd barkschip THERESIA, kapt. F.G. van Walven, uit de hand verkocht.
- Het gekoperd fregatschip JAN DE WIT, kapt. J. Timmerman, NLG 18.000, NLG 2.000 Opgehouden.
- Een aandeel in de stoomsleepreederij van het Nieuwe Diep 142 pct. H. Salm.
- Een dito 140 pct den zelfden.
- Een dito 142 pct den zelfden.
- Een dito 142 pct den zelfden.
- 1/16 aandeel in het fregatschip JAVAAN, NLG 2.900, NLG 20. Opgehouden
- 1/16 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL DE RUITER, NLG 1.400, NLG 10. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, NLG 3.000, NLG 20. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX NLG 3.200, NLG 20. Opgehouden.
- 1/16 Aandeel in het barkschip STAD NIJMEGEN NLG 3.250, NLG 20. Opgehouden.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL JAN EVERTSEN NLG 1.700, NLG 200 C.A. Schröder.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX NLG 2.500, NLG 5. C.H. Bert.
- 1/32 Aandeel in het barkschip TRITON NLG 1.300, NLG 48. C.A. Schröder.
- 1/32 Aandeel in het barkschip SARA ALIDA MARIA NLG 1.225, NLG 300. F. der Kinderen.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip NEPTHUNUS NLG 1.000, NLG 150. B. Bakker Wz.
- 1/32 Aandeel in het barkschip WATERLOO, NLG 800, F. der Kinderen.
- 1/32 Aandeel in het fregatschip AMSTEL NLG 1.375, NLG 80. Den zelfden.
- 1/32 Aandeel in het barkschip JAVA NLG 1.275, NLG 150. Den zelfden.
1/20 Aandeel in het fregatschip CLAUDIUS CIVILIS NLG 1.1575, NLG 225. G.J. Boelen.
- 1/20 Aandeel in het barkschip OOSTERGOO NLG 1.500. Opgehouden.
- 1/20 Aandeel in dito NLG 200, NLG 300 J.H. Rocquette.

Afbeelding
Datum 13 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 28 schepen, als:
Voor Rotterdam: PRINSES SOPHIA, kapt. B. Spaanderman; MACASSAR, kapt. H. van der Meiden; JOHANNUS MARINUS, kapt. J. Verburgh; AUSTRALIE, kapt. J.C. Harten; COPERNICUS, kapt. L. Visser; TWEE GEZUSTERS, kapt. J.J. de Wilde; BENGALEN, kapt. T. Keus; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. van Varelen.
Voor Amsterdam: ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wzn; VIER GEBROEDERS, kapt. P.J. Haken; AMBARAWA, kapt. J. Buikes; REMBRANDT VAN RHIJN, kapt. J.H. van Wijngaarden; JAVAAN, kapt. H. Munnik; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; PHOEBUS, kapt. C.F. Beck; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. P. Haagsma; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; MARIA ADOLFINA, kapt. W.C. Brandligt; MARIA JACOBA, kapt. S.F. Lammerts en ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst, beiden van Dordrecht; BANTAM, kapt. B.G. van den Bolck en SOOLO, kapt. P.C. v.d. Meulen, beiden van Schiedam.
Voor Dordrecht: PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. D.L. Immink; IDA WILHELMINA, kapt. B.P. van Wijland.
Voor Middelburg: SUSANNA EN ELISABETH, kapt. C. Ouwehand; OSIRIS, kapt. G. Crans van Dordrecht.
Voor Schiedam: WILLEM I, kapt. F.J. Niedfeld.

Afbeelding
Datum 29 mei 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Deal, 27 mei. Het alhier ter rede gearriveerde Nederlandse schip (opm: bark) SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg, heeft anker en ketting verloren en is opnieuw daarvan voorzien.

Afbeelding
Datum 10 september 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 september. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark SARA ALIDA MARIA, kapt. Tekelenburg, de 22e mei vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen het dito schip ALCYONE, kapt. H.C. Haacke, de 29e mei vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 19 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwe Diep, 16 maart. Het schip (opm: bark) NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L. van der Plas, van Banjoewangie alhier binnen, is gisteren nacht wegens de hevige Z.W.-wind van de kettingen losgeslagen en tegen de schepen SARA ALIDA MARIA (opm: bark), kapt. H.A. Tekelenburg, en ELIZE HENRIETTE (opm: bark, kapt. P.J. Deterding, mede alhier liggende, aangedreven, die daardoor belangrijke schade hebben bekomen.

Afbeelding
Datum 27 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 januari. Vrachten. Sedert de laatste mail kwamen vele vrachtzoekende schepen in onze wateren, tengevolge waarvan de vrachten een dalende neiging aangenomen hebben. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
naar Nederland: Nederlands PRINSES SOPHIA à NLG 85 voor koffij, NLG 90 voor suiker en NLG 95 voor lichtgoed te Samarang naar Rotterdam, Nederlands ALCYONE à NLG 90 voor koffij te Padang naar Amsterdam, Nederlands NAGASAKI à NLG 82,50 voor suiker en NLG 77,50 voor rijst hier en op de kust naar Rotterdam; Nederlandse AGNETA en LOEVESTEIN à NLG 85 voor suiker en NLG 80 voor koffij en rijst, de eerste hier en te Samarang en de andere te Indramayoe en te Samarang naar Amsterdam te laden; Nederlands JOAN à NLG 90 voor koffij en lichtgoed te Padang naar Rotterdam. Te Samarang werd Nederlands VALPARAISO à NLG 90 voor koffij opgenomen.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden de volgende schepen naar Nederland bevracht: Nederlands MARIA ADOLPHINA, JOHANNA MARIA en KOSMOPOLIET à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij op de kust te laden; Nederlands DOGGERSBANK rijst naar China; Nederlands LAMINA ELISABETH, onlangs van Japan teruggekeerd, wordt door de Factorij tot maatschappij conditiën naar Nederland beladen.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en MARGARET WEST zijn te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, ZEPHIR, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, SARA ALIDA MARIA, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM en HENRIETTE GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 23 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 januari. Scheepsvrachten. Sedert ons laatste bericht is het getal van de particuliere schepen vermeerderd, terwijl thans weinig product te verschepen is. Het natuurlijke gevolg daarvan was een daling van de vrachten. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland de Nederlande schepen SARA ALIDA MARIA à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij en HENRIETTA GEERTRUIDA à NLG 70 voor rijst en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier naar Amsterdam te laden. Nederlands GROOTMEESTER NATIONAAL krijgt NLG 10.000 voor een reis voor Sumanap naar Tjilatjap met zout. Nederlands ZEPHIR laadt voor rederij rekening.
Engels HIGHLANDER en EQUATOR zijn nog steeds te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM, NIJVERHEID, STAD GOUDA, ALBLASSERWAARD, ZEENIMPH, ZAANSTROOM, JULIE CLAIRE en NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 18 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 16 schepen, als:
Terug op Rotterdam: HENDRIK JAN, kapt. J. v.d. Meyden; COPERNICUS, kapt. L. Visser; PER ASPERA AD ASTRA, kapt. J. Admiraal; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. van Varelen; JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, kapt. G.H. Lodewijks; SAMUEL HENDRIKUS, kapt. A.G. Bouten, en HENRIETTE WILHELMINE, kapt. J.H. Bock qq.
Terug op Amsterdam: SARA ALIDA MARIA, kapt. S. Stapert; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. P.C. Rosier; E.W. VAN DAM VAN ISSELT, kapt. J.C. Kolm; GOEDE VERWACHTING, kapt. W.N. van Lindonk; DIRK ARNOLD, kapt. K.C. de Veer; HOLLANDIA, kapt. C.C. Ruige; FERDINAND EN LOUIS, J.K. de Weerd; MALEIJER, kapt. P.R. Bok, NIEUW-LEKKERLAND, kapt. M.B. Hoffman, de beide laatsten van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H.J. Rietveld, C.A. Schröder, A. Roland Holst, J.J. van der Meulen en P.F.A. Luytjes, makelaars, zullen op maandag de 9e juli 1860, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notarissen Louwerse en Biesman Simons, verkopen: een extra ordinair, welbezeild, gekoperd en kopervast barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd SARA ALIDA MARIA, gevoerd door kapt. S. Stapert, volgens meetbrief lang 38 ellen 64 duimen, wijd 7 ellen 22 duimen, hol 5 ellen 92 duimen, en alzo gemeten op 740 tonnen of 391 lasten.
Breder volgens inventaris en bericht bij bovengemelde makelaars of bij de cargadoors Floris der Kinderen & Zoon.

Afbeelding
Datum 19 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 26 schepen:
voor Rotterdam: SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein; TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Heldt Jzn.; GEBROEDERS HOUTMAN, kapt.G.C.H. Withoff; KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. van Heijningen; HENDRIKA, kapt. A.J. Bus; BILDERDIJK, kapt. M.C. Löschen; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. J.F. Heijmeriks; ZEPHIR, kapt. N.N.; HUIDECOPER, kapt. C.J.C. Ninck Blok.
Voor Amsterdam: ALCYONE, kapt. H.C. Haacke; REINHARDT, kapt. G.G. Mulder; MARIA ADOLFINA, kapt. A. Blom; WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink; PASSAROEANG, kapt. J.C. Strootman; KALIMAAS, J. Jonker; FERDINAND EN LOUIS, kapt. D.E. Nolting; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. J. de Winter; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. G.N. Gorter; AMERIKA, kapt. P.L. Zeeman.
Voor Dordrecht: VERENIGING, kapt. J. de Jongh; JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq. Voor Schiedam: MERCATOR, kapt. H. van der Wouden; SCHOONDERLOO, kapt. S.K. Otto ( van Rotterdam).
Voor Middelburg: HAAMSTEDE, kapt. H.H. De Boer; CORNELIS SMIT, kapt. R. Wiedenaar (van Rotterdam).
In de bevrachting van februari is de navolgende wijziging gekomen: de KAAP HOORN komt terug op Amsterdam en de JAN DE WITT komt terug op Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 november. Volgens brief van kapt. Strootman, voerende het schip PASSAROEANG, in dato Soerabaija 25 september, was hij aldaar de 14e september van Samarang aangekomen, na op het rif van het Baviaan eiland gestoten te hebben ; de lading was gelost om te kielen, en volgens telegram van de 30e dito, te Batavia, ontvangen, moest het koper worden afgenomen.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Het schip PASSAROEAN, ex-SARA ALIDA MARIA, groot 391 lasten, gebouwd in 1840, laatst gevoerd door kapt. Strootman, is uit de hand verkocht, zo men zegt tot circa NLG 36.000, voor Noorwegen.

Afbeelding