Inloggen
STAD ZIERIKZEE - ID 8085


Kroniekberichten

Datum 28 juli 1840
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Zierikzee, 28 juli. Men verneemt dat overmorgen, donderdag de 30e dezer, na de middag tegen drie ure, weder en getijde daartoe dienende, van de werf alhier zal worden van stapel gelaten het schip de STAD ZIERIKZEE, bestemd voor de vaart op de Oost-Indië, bij welke gelegenheid op de werf geen andere personen zullen worden toegelaten, dan die met toegangkaartjes zijn voorzien.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Zierikzee, 27 april. Heden is uit deze haven naar de rede vertrokken om met de eerste gunstige wind de reis naar Oost-Indië voort te zetten het op de 30e juli jl. te water gelaten nieuw gebouwde, gekoperde barkschip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass, geladen met ballast. De vaart van gedoeld schip langs de brede ruime lijnrechte en een half uur lange haven van deze stad, die door het vloedtij vol water stond, leverde een prachtig gezicht, hetwelk, begunstigd door het schone herfstweer van de dag, een menigte aanschouwers had uitgelokt om deel te nemen aan een welvaart en genoegen aanbrengend bedrijf, van welks gelijken geen voorbeeld bij het bestaande geslacht bestaat. Dat de scheepsbouw, het fabriekswezen en de handel in deze kwijnende stad voortdurende mogen aanwassen en blijven bloeien en nimmer worden gestoord, was bij deze gelegenheid de hartelijke welgemeende wens van allen.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1840
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 5 oktober. Het op de werf alhier nieuw gebouwd barkschip, genaamd STAD ZIERIKZEE, en gevoerd door kapt. D.C.T. Sass, bestemd naar Batavia, verliet gisteren morgen ten 8 ure deze rede, en was vóór ’s middags ten 12 ure gelukkig in volle zee.
Een bewijs van het welgelegene dezer haven voor de scheepvaart.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 4 oktober. Heden is van deze rede naar zee gezeild, met destinatie op Padang, het barkschip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass, geladen met ballast, de wind NO.
Het schip is volgens verhaal van de reeds teruggekeerde loods, zonder enig onheil te zijn wedervaren, in zee gekomen, hetwelk een vernieuwd bewijs van de goede bevaarbaarheid van de Roompot voor grote schepen oplevert, eveneens als het bij de harde winden der jongst verlopen week bewezen is geworden, dat de reeds dezer stad een goede ankerplaats aanbiedt, als hebbende gedoeld schip aldaar gedurende acht dagen ongestoord gelegen.

Afbeelding
Datum 09 januari 1841
Krant JC - Javasche Courant

Te Batavia zijn aangekomen: de 5e januari de Nederlandse bark STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass, van Zierikzee de 4e oktober, en dito schip SAMARANG, kapt. D. Steurs, van Rotterdam de 11e dito.

Afbeelding
Datum 11 mei 1841
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zierikzee, 10 mei. De 5 januari is te Batavia gearriveerd het schip de STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass.

Afbeelding
Datum 16 december 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 december. Het schip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass, van Batavia naar Middelburg, bij het fort Den Haak geankerd, is daarna op de bank Onrust aan de grond geraakt; een stoomboot met ankers, als mede vletten, om een gedeelte der lading over te nemen, waren derwaarts afgezonden en men hoopte het bij handzaam weer af te brengen.

Afbeelding
Datum 16 december 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Het schip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. Sass, van Batavia naar Middelburg, is, volgens brief van daar dd. 13e dezer, in de nacht van de 10e dito, door hevige storm en hoge vloed, van voor zijn ankers weggeslagen en de Onrust aan de Noord-Bevelandse wal geraakt; omtrent de toestand van het schip waren aldaar nog geen bepaalde berichten bekend, doch men had een aanvang gemaakt met lichten, ook was aan hetzelve van verschillende zijden de nodige assistentie verleend. Volgens later bericht, zou het schip lek zijn, doch waren reeds 1100 balen koffie geborgen, wegens het aanhoudende stormweer konden de lichters niet bij hetzelve komen.

Afbeelding
Datum 17 december 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Volgens nader bericht aangaande het schip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. Sass, van Batavia naar Middelburg (zie ons vorig no.), wordt gemeld, dat hetzelve in de nacht van de 13e op 14e dezer, door aanhoudend stoten op de Bank door midden gebroken is en dus geheel weg zal zijn; door drie lichters, van tijd tot tijd naar boord varende, zijn nog 1.500 balen koffie geborgen; door een schokker, van Zierikzee afgezonden, is de equipage gered.

Afbeelding
Datum 17 december 1841
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 16 december. De hoop, welke wij bij ons bericht van de 13 dezer voedden (opm: zie ZZC 141241), om het schip de STAD ZIERIKZEE door de aangewende pogingen te kunnen behouden, is sedert geheel vernietigd. Tussen 2 en 3 uur, in de nacht van maandag op dinsdag j.l. (opm: 13-14 december), is hetzelve doormidden gebroken en aan het water de vrije toegang verschaft, zodat de ingeladen suiker geheel weg is; van de koffie waren tot dinsdagavond ruim 2600 balen zo beschadigd als onbeschadigd te Middelburg opgeslagen, en men zou verder zoveel mogelijk van de lading en de inventaris trachten te bergen.

Afbeelding
Datum 18 december 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Zierikzee, 15 december. Het alhier nieuw gebouwde barkschip de STAD ZIERIKZEE is na een reis naar Oost-Indië, die bijna vijftien maanden heeft geduurd, op de 10e dezer, bevracht met koffie, suiker en Banka-tin voor rekening der Ned. H.M. op de rede, bezijden Veere, behouden ten anker gekomen, terwijl het deszelfs gezagvoerder Sas, te St. Helena, aan de cholera morbus lijdende, heeft moeten achterlaten. De genoemde bodem is in de eerstvolgende nacht, na deszelfs aankomst door een felle storm bestookt, met dit noodlottige gevolg dat deszelfs ketting kabel is gesprongen, waardoor het schip tegen de duinen van het fort De Haak (eiland Walcheren), is opgestuwd en ondanks alle aangewende pogingen tot behoud en redding, zo door ’s rijks marine, als van de Middelburgse stoomboot maatschappij, gelijk mede van een massa andere schippers, die zo uit zich zelf, als op last van derzelver respectieve meesters, tot lichting en ter hulp zijn toegesneld, der vernieling zal moeten worden prijs gegeven. (opm: zie o.a. ZZC 141241)
We bemoeien ons ongaarne met de zaken van anderen, doch dáár, waar het, het algemeen nut, waar het belang van scheepsreders en voornamelijk waar het mensenlevens kan gelden, gevoelen wij ons genoopt vrijmoedig te zeggen, dat sinds lang het onze aandacht niet is ontgaan, dat bij het uithalen van een nieuw schip, onverschillig van welk charter en naar mate van de behoefte van de bodem, zogenaamde nieuwe kettingkabels aan boord wierden gedaan. Wat noemt men nu nieuw? Doorgaans een schone bepikte ketting. En juist dit is het gebrek. Indien men de ketens aanvaardde, ongesmeerd en onbepikt, alsdan was er gelegenheid om over de deugd of de gebreken van iedere schalm te kunnen oordelen, waarvan alsnu de naden, zo die er zijn, worden dicht gesmeerd en gestreken en waaraan alzo vele kostbare belangen tot zelfs het leven des zeemans worden gewaagd. Alzo Vigilate et Orate, o reders over uw eigen belangen en die van uw ondergeschikten!

Afbeelding
Datum 21 december 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 december. Van Middelburg wordt de 17e dezer gemeld: Omtrent het schip DE STAD ZIERIKZEE verneemt men, dat het geheel verloren zal zijn, als zittende zo hoog op het strand, dat alle pogingen om het vlot te krijgen vruchteloos zijn geweest. Van de lading zijn alleen omtrent 2.800 balen koffie gered. Men was bezig de zeilen, ra’s, touwwerk en andere losse goederen te bergen. (opm: zie o.a. ZZC 141241)

Afbeelding
Datum 25 december 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De makelaars Abm. Van den Broecke Jz., Z. Snyder, J.J. de Kanter en P. de Bruyne, zullen, op woensdag de 29e december 1841, des voormiddags ten 11 ure, in de bovenzaal der Handel-Societeit te Middelburg, publiek verkopen: een partij van p.m. 40.000 Ned. Ponden door zeewater beschadigde Java koffie, in 6 partijen van verschillende hoeveelheden, liggende gestort op de zolders der pakhuizen van de voormalige Oost-Indische Kamer, benevens enige balen beschadigde koffie, alles gelost uit het gestrande barkschip DE STAD ZIERIKZEE, kapt. D.C.T. Sass. De gemelde koffie is daags vóór en op de verkoopdag te zien.

Afbeelding
Datum 03 maart 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam, F.N. Montauban van Swijndregt, en W. van Dam, H.H. Zn., Makelaars te Rotterdam, zijn van mening op dinsdag 15 maart 1842, ten vier ure des namiddags, in het Lokaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk A no. 458, te veilen: Een zeer grote en mooie partij scheepsgereedschappen, geborgen van het gestrande barkschip de STAD ZIERIKZEE, bestaande in ankers, kettingen, paardenlijnen, zeilen, geschut, staande en lopend want, een uitmuntende chronometer en andere instrumenten, kaarten, enz., alles bij kavelingen, zo als hetzelve zal genummerd zijn liggende op en aan de Scheepstimmerwerf van de Heren De Jong, Kortland en Anthony, genaamd “St. Joris”, en op een zolder aan de Zalmhaven, wijk C no. 411, alwaar alles daags vóór en des morgens van de dag der veiling door de gegadigden kan bezichtigd worden.

Afbeelding
Datum 04 maart 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Die iets te vorderen heeft van of verschuldigd is aan wijlen de heer D.C.T. Sass, in leven koopvaardij-kapitein, laatste gevoerd hebbende het schip DE STAD ZIERIKZEE, gelieve daarvan opgave of betaling te doen voor de 15e april aanstaande, ten kantore van de makelaar.
Zierikzee, 1 maart 1842, H.W. le Sage ten Broek, executeur-testamentair

Afbeelding