Inloggen
JOHANNA CATHARINA - ID 8079


Kroniekberichten

Datum 23 juni 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 22 juni. Te Amsterdam is de 18e dezer van de werf het Wapen van Amsterdam, door de scheepsbouwmeester J.C.R. Fonk, met goed gevolg te water gelaten het voor rekening van den heer J.R. Tollius Bennet gebouwde fregatschip JOHANNA CATHARINA, groot 500 last, gevoerd zullende worden door kapt. S. Lammerts, en bestemd voor de vaart op Oost-Indië.

Afbeelding
Datum 18 december 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal vertrekken het nieuw gebouwde tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, gevoerd door kapt. S. Lammerts, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers en zijnde voorzien van een geëxamineerde scheepsdokter. Personen of familiën, die van deze gelegenheid voor de overtocht naar Nederlandsch-Indiën wensen gebruik te maken, of goederen te verzenden hebben, gelieven zich te adresseren bij de cargadoors Hs. Verweyde Cs.zoon, Stroomarkt no. 12 alhier (opm: eerste reis, zie ZP 180640)

Afbeelding
Datum 15 maart 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal tegen het laatst van maart in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen het nieuw gebouwde tweedeks fregat-schip JOHANNA CATHARINA, gevoerd door kapt. S. Lammerts, van uitmuntende inrichtingen voor passagiers voorzien en hebbende een geëxamineerde dokter aan boord. Diegenen, welke van deze gelegenheid wensen gebruik te maken, gelieven zich ten spoedigste te adresseren bij de cargadoor Hs. Verweyde Cz., Stroomarkt no. 12 te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 20 april 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

De schepen KORTENAAR, kapt. Martens, LUCIE, kapt. Bulsing, beide van Rotterdam; AMPHITRITE, kapt. De Jong, STAD UTRECHT, kapt. Jaski, JOHANNA CATHARINA, kapt. Lammerts, EUGENIE, kapt. Klimp, ANNA CATHARINA, kapt. Bakker, alle vijf van Amsterdam naar Batavia; ONRUST, kapt. Huisman, van Rotterdam naar Liverpool, zijn de 8e april en de schepen GEZUSTERS, kapt. De Vries, van Amsterdam naar Suriname; DE EENDRAGT, kapt. De Jong van Harlingen naar Havanna; AVONTUUR, kapt. Hoveling, van Rotterdam naar Gloucester, de 12e april Deal gepasseerd.

Afbeelding
Datum 23 april 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. Rotgans Jzn., van Curaçao in Texel binnen, rapporteert de 11e april op de hoogte van Lizard gepraaid te hebben de schepen OOST-INDIËN, kapt. Engelenburg en JOHANNA CATHARINA, kapt. Lammerts, beide van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 21 mei 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Kapitein Bakker, van Amsterdam te St. Cruz de Teneriffe gearriveerd, rapporteert de 11e april bij Lezard gezien te hebben de schepen JOHANNA CATHARINA, kapt. Lammerts en SUSANNA CHRISTINA, kapt. Corbière en AMPHITRITE, kapt. De Jong, alle drie van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 17 juli 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 kuli. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip BANKA, kapt.B.C. ten Ham, vertrokken van Rotterdam de 6e april en de dito bark NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer, vertrokken van dito de 11e maart.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip STAADSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, vertrokken van Amsterdam de 6e april, het dito schip JOHANNA CATHARINA, kapt. S. Lammerts, vertrokken van Amsterdam de 6e april, het dito schip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schon, vertrokken van Amsterdam de 13e maart, en het dito schip AMPHITRITE, met twee passagiers, vertrokken van Amsterdam de 6e april.

Afbeelding
Datum 27 januari 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: AMPHITRITE, kapt. J.K. de Jong, van Batavia met koffie, suiker, indigo, peper, huiden, tin en bindrottingen; JOHANNA CATHARINA, kapt. S. Lammerts, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrotting; CUGERIE, kapt. G.A. Klimp, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrotting.

Afbeelding
Datum 03 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia, zal vermoedelijk deze maand vertrekken het bijzonder snelzeilend gekoperd fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, voerende een bekwame scheepsdokter en hebbende uitmuntende inrichting voor passagiers. Personen of familiën, van die gelegenheid voor de overtocht naar Nederlands-Indië wensen gebruik te maken of goederen te laden hebbende, gelieven zich in tijds aan te melden bij de cargadoors Hs. Verweyde & Zoon, Stroomarkt no. 12 te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 07 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip PRINS HENDRIK, kapt. N.K. Dijkhuis, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip YSTROOM, kapt. J.F. Detering, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip URANIA, kapt. C. van der Drift, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd barkschip TRITON, kapt. H. Olie, van Amsterdam.
Adres bij Floris der Kinderen en Zoon en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. T. Schut, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co. en Floris der kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Amsterdam. Adres bij H. Verweyde Cz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip STRAAT SUNDA, kapt. H.M. Volkertsen, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Te Rotterdam: Suriname. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer, te Amsterdam en Van Ulphen en Ruys, te Rotterdam.
Curaçao (via Laguayra).
Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het gekoperd Nederlands brikschip DE JONGE MARIA, kapt. S.M. Tanger. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jan Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VRIENDSCHAP, kapt. W.J. de Vries.
Adres bij Blikman en Co.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UDINA (opm: AGINA UINDINA), kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip (opm: tjalk) NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. H.K. Bekkering. Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE JONGE TRIJNTJE, kapt. A.W. van der Woude. Adres bij Blikman en Co. vertrekt vóór of op 11 februari.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.

Afbeelding
Datum 13 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia, zal de 23e februari in het Nieuwe Diep tot vertrekken gereed liggen het bijzonder snelzeilend gekoperd fregatschip, JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, voerende een bekwame scheepsdokter en hebbende uitmuntende inrichting voor passagiers. Personen of familiën, van die gelegenheid voor de overtocht naar Neerlands Indiën wensende gebruik te maken of goederen te laden hebbende, gelieven zich in tijds aan te melden, bij de cargadoors H. Verweyde & Zoon, Stroomarkt No. 12 te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 14 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. T. Schut, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co. en Floris der kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Amsterdam. Adres bij H. Verweyde Cz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip STRAAT SUNDA, kapt. H.M. Volkertsen, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. C.J. Berghuys, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, van Amsterdam. Adres bij Coopman & De Witt en Lenaertz, Van Olivier & Co., Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. C.C. Kröger, van Amsterdam. Adres Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co. Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het nieuw gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt/ J.C. Töpper, van Amsterdam. Adres bij R.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt bargantijnschip HILEGONDA INDA, kapt. H.A. Hendrik, van Amsterdam. Adres bij Hooyman en Schuurman.
Te Rotterdam: Suriname. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer, te Amsterdam en Van Ulphen en Ruys, te Rotterdam.
Curaçao (via Laguayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes. Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Danies en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VRIENDSCHAP, kapt. W.J. de Vries.
Adres bij Blikman en Co.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UINDINA, kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlandse kofschip ANTINA, kapt. R.J. de Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. H.K. Bekkering. Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip TIETJE, kapt. G.L. Visser.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW JOHANNA, kapt. G.H. Drewes. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het schoenerschip GLORIA, kapt. H.D. Meijer, van Blankeneze. Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
Petersburg. Het Nederlands kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISE, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver & Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Puister.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 22 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. T. Schut, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co. en Floris der kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Amsterdam. Adres bij H. Verweyde Cz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. C.J. Berghuys, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, van Amsterdam. Adres bij Coopman & De Witt en Lenaertz, Van Olivier & Co., Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. C.C. Kröger, van Amsterdam. Adres Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co. Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het nieuw gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt/ J.C. Töpper, van Amsterdam. Adres bij R.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt barkantijnschip (opm: kof) HILLEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Te Rotterdam: Suriname. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer, te Amsterdam en Van Ulphen en Ruys, te Rotterdam.
Curaçao (via Laguayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip (opm: kof) DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Danies en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip HERMANNA, kapt. J.H. Pluktje. Adres Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip ZWAANTINA, kapt. G.O. Bakker.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip (opm: tjalk) ANNA MARIA, kapt. G.R. Kramer.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UDINA (opm: AGINA UINDINA), kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlandse kofschip ANTINA, kapt. R.J. de Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip TIETJE, kapt. G.L. Visser.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW JOHANNA, kapt. G.H. Drewes. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het schoenerschip GLORY, kapt. H.D. Meijer, van Blankeneze. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en Blikman en Co. Sluit 4 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. K.H. Visser. Adres bij Blikman en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Sluit 9 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koppenhagen. Het Nederlands schip JOHANNA MULDER, kapt. T.D. Faber.
Adres bij Da Costa en Bueno.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISE, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver & Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip LAMMECHIENA, kapt. Jan R. Prins.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Puister.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 06 september 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Wordt ter kennisse van het publiek gebracht, dat op morgenmiddag precies ten één uur, aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten zullen worden gesloten voor de Nederlandse schepen INDIA, kapt. D. Keus, naar Rotterdam en per de SAMARANG (opm: N.O.I.), kapt. Batten, naar Padang.
Wijders zijn er brieven pakketten geopend om te worden verzonden naar Amsterdam, met de Nederlandse schepen JOHANNA CATHARINA, kapt. S. Wildschut en per de GOUDA SUSANNA, kapt. J.S. Mulder, welke pakketten op aanstaande vrijdag de 8e dezer, op bovengemelde plaats en uur zullen worden gesloten.
Batavia, 5 september 1843, de postmeester J. Boshuizen
JC 060943
Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
1 september. Nederlandse bark JACOBA MAURINA, kapt. G. van Medevoordt, vertrokken van Amsterdam de 27e april, met drie passagiers; dito schip GEZINA, kapt. C.L. Adboll, vertrokken van Amsterdam de 9e mei, met vier passagiers.
2 september. Nederlands schip LUCIA MARIA, kapt. H.C.G.B. Behrens, voor wijlen kapt. Wente, vertrokken van Amsterdam de 3e mei, met Zr.Ms. troepen, met vier passagiers.
4 september. Nederlandse bark CAROLINA JOHANNA, kapt. J.J. Remkes, vertrokken van Amsterdam de 3e januari. (opm: de zeer lange duur van de reis van de brik was te wijten aan een aanvaring, zie eerdere berichten)

Afbeelding
Datum 08 januari 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 januari. Het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Batavia naar Amsterdam, is de 26e oktober 1843 aan de Kaap de Goede Hoop lek binnengelopen.

Afbeelding
Datum 05 februari 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 7 november 1843. Het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. Wildschut, van Batavia naar Amsterdam alhier met schade en lek binnengelopen, is bezig de lading te lossen.

Afbeelding
Datum 10 juni 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal de 4e juli aanstaande in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen het extra snelzeilend tweedeks gekoperd fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, voorzien van een bekwame scheepsdokter. Personen of familiën van deszelfs bij uitnemendheid voor passagiers ingerichte kajuit tot de overtocht naar Java gebruik wensende te maken, gelieven zich te adresseren bij de cargadoors Hs. Verweijde Cs.zoon en F. der Kinderen & Zn. te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 november 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 oktober. De 29e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark VAN DER WERF, kapt. P. van Duijvenbooden, met twee passagiers, de 22e juli van Amsterdam vertrokken, en de dito bark de JONGE JAN, kapt. R.A. Tange, de 21e juli van Rotterdam vertrokken.
Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark de MAAS, kapt. J. van Waning, met een passagier, de 7e juli van Rotterdam vertrokken.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, met twee passagiers, de 22e juli van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 20 januari 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

G.J. Roland Holst en D. Beth, makelaars, zullen op maandag de 17e februari des avonds ten 6 ure in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van de notaris A. Tall, verkopen de volgende scheepsparten, als:
- 1/16e Aandeel in het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut.
- 1/16e Aandeel in het kofschip JOHANNA, kapt. A.W. de Jonge.
- 1/8e Aandeel in het kofschip de WELVAART, kapt. R. Feninga.
- 1/32e Aandeel in het kofschip de EENDRAGT, kapt. Hobma.
- 1/32e Aandeel in het kofschip REINA, kapt. Harm Koops.
- 2/60e Aandeel in het kofschip DE BEURS VAN SCHIEDAM kapt. H.J. Zeven.
- 1/30e Aandeel in het schoenerschip COURIER, kapt. P. Poppens.
Breder bij biljetten vermeld.

Afbeelding
Datum 19 februari 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Prijzen van schepen, geveild 17 februari in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ:
- Het gekoperd brikschip CAROLINA EN JOHANNA, laatst gevoerd door kapt. J.J. Remkes, NLG 7.500, in trekgeld NLG 300. Koper A. van der Sluis (opm: een makelaar voor rederij C. de Graaf, Amsterdam; het schip werd herdoopt in PALLAS onder kapt. J.C. Radeloff).
- 1/16e Aandeel in het fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, NLG 3.000, in trekgeld NLG 900. Koper D. Beth.
- 1/16e Aandeel in het kofschip JOHANNA, kapt. De Jonge, NLG 400, in trekgeld NLG 300. Koper D. Beth.
- 1/8e Aandeel in het kofschip de WELVAART, kapt. R. Feninga, NLG 260, in trekgeld NLG 90. Koper J. Corver.
- 1/32 Aandeel in het kofschip de EENDRAGT, kapt. Hobma, NLG 140, in trekgeld NLG 40. Koper J. Corver.
- 1/32e Aandeel in het kofschip REINA, kapt. H.S. Vos, NLG 40, in trekgeld NLG 80.
Koper D. Beth.
- 2/60e Aandeel in het kofschip DE BEURS VAN SCHIEDAM, kapt. H. Zeven, NLG 350, in trekgeld NLG 10. Koper D.F. Stieven.
- 1/30e Aandeel in het kofschip COURIER, kapt. Poppens, NLG 300, in trekgeld NLG 10. Koper P. Blom.

Afbeelding
Datum 21 mei 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. P. Blom, makelaar, zal op 9 juni 1845, des avonds te 6 uur, ten overstaan van de notaris J.A. Hoog, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam verkopen:
- Het gekoperd schoenerschip, genaamd DE COURIER (opm: bouwjaar 1842), gevoerd door kapt. P.P. Poppens. Volgens Nederlandse meetbrief lang 26,35 el, wijd 4,4 el, hol 2,58 el (opm: 26,35 x 4,40 x 2,58 m.), gemeten op 122 ton of 61 lasten. (opm: zie AC 110645; een koper kon nog niet worden gevonden; misschien een buitenlander?)
- Een extra ordinair welbezeild kofschip, genaamd DE JONGE MARIA (opm: bouwjaar 1841), gevoerd door kapt. L. Rendtler, volgens Nederlandse meetbrief lang 23,70 el, wijd 4,45 el, hol 2,66 el, gemeten op 122 ton of 62 lasten. (opm: zie AC 110645; een koper of nieuwe scheepsnaam kon nog niet worden gevonden)
- Een nieuw gebouwd kofschip hol, volgens Nederlandse meetbrief lang 25,35, wijd 4,55, hol 2,82 meter en alzo gemeten op 145 tonnen of 76 lasten.
- Een 1/32 aandeel in het gekoperd fregatschip, genaamd JOHANNA CATHARINA, gevoerd door kapt. L. Wildschut.
Benevens nog een aanzienlijke partij scheepsgereedschappen.
Breder bij de inventarissen, notitie en bericht bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 11 juni 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Prijzen van de schepen, geveild op maandag 9 juni 1845 in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ:
- Het gekoperd schoenerschip de COURIER, kapt. Poppens, NLG 11.400, in slag NLG 2.400, koper P. Blom (opm: een makelaar; zie AC 210545).
- Een nieuw gebouwd kofschipshol NLG 7.000, koper B.D. Bosscher.
- Het kofschip de JONGE MARIA, kapt. Rendtler, NLG 8.950, in slag NLG 600, koper P. Blom (opm: een makelaar; zie AC 210545).
- 1/32e Aandeel in het fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. Wildschut, NLG 2.700, in slag NLG 600, koper G.J. Boelen. (opm: een makelaar)

Afbeelding
Datum 24 juni 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden de volgende 33 schepen bevracht:
Voor Amsterdam: JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut; BAREND WILLEM, kapt. J. Riekels; VAN DER WERFF, kapt. P. van Duijvenbooden; CHINA, kapt. N.N.; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; PASSAROUANG, kapt. C.C.B. Fulbrun; ADMIRAAL DE RUITER, kapt. J.N. Schnijder; BAROS, kapt. E.R. Borchers; HELENA, kapt. W. Blom; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. J. Ingerman; STRAAT BALY, kapt. G. Mulder; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; WALVISCH, kapt. T. Schut; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; KONING WILLEM II, kapt. H.B. Eeftingh; CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. J. Schut; BATAVIER, kapt. D. Grim; JUPITER, kapt. J.K. de Jong; PADANG, kapt. M.W. Swart en MARIA ELIZABETH, kapt. J. Flens Wz., de twee laatste van Rotterdam.
Voor Rotterdam: KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuil; D’ELMINA, kapt. J.C. Jansen; GEERTRUIDA, kapt. A. Schaap; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; COURIER, kapt. J. Teijgeler; VROUW JOHANNA, kapt. C. van der Hoeven; DILIGENTIA, kapt. H.F. Horneman; ELIZABETH JOHANNA, kapt. M. van Velthoven; ’S GRAVENHAGE, kapt. S.G. Molenaar en IJSSEL, kapt. C.J.A. Verbrug.
Voor Dordrecht: ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge en CERES, kapt. W. Kettler, de laatste van Rotterdam.
Voor Middelburg: MERCURIUS, kapt. W. Veeneman.

Afbeelding
Datum 08 september 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H.J. Rietveld, B.D. Bosscher en P. Blom, makelaars, zullen op maandag 29 september 1845 des avonds ten 6 ure te Amsterdam, in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, verkopen:
- 5/16e Parten in het Nederlands gekoperd barkschip MARIA ELISABETH, gevoerd door kapt. H.C. Wriburg, groot volgens meetbrief 116 lasten.
- 1/30e Part in het Nederlands gekoperd barkschip ANNA MARGARETHA, gevoerd door kapt. J.A. de Haas, groot volgens meetbrief 318 lasten.
- 1/40e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip MATHILDE, gevoerd door kapt. H. de Jong, groot volgens meetbrief 308 lasten.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip JOHANNA CATHARINA, gevoerd door kapt. L. Wildschut, groot volgens meetbrief 408 lasten.
- 1/4e Part in het Nederlands gekoperd schoenerkofschip BRAZILIË, gevoerd door kapt. A. van der Windt, groot volgens meetbrief 115 lasten.
Nader bericht bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 12 november 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 november. De 6e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip de IJSTROOM, kapt. J.F. Deterding, met 5 passagiers, vertrokken van Amsterdam de 6e juli.
De 7e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip STRAAT BALIJ, kapt. G.Mulder, vertrokken van Amsterdam de 19e juli.
Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip de STAD ’s GRAVENHAGE, kapt. C.J.Blok, met een passagier, vertrokken van Rotterdam de 23e juli, het dito schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, vertrokken van Amsterdam de 13e juli, het dito schip ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. W.H. van Epen, vertrokken van Amsterdam de de 24e juli en het dito schip CLAUDIUS CIVILIS, kapt. J. Ingerman, vertrokken van Amsterdam de 5e augustus.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip KONING WILLEM II, kapt. Roquette, met een passagier, vertrokken van Amsterdam, de 6e juli.

Afbeelding
Datum 09 december 1845
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De notaris J.C. Mann, te Workum, zal, publiek, bij strijk en verhooggeld en tegen contante betaling, aan de meestbiedende presenteren te verkopen het gestrande kofschip de JUFFER EBELS genaamd (opm: zie o.a. AC 241145), liggende aan het Scheepsvaarwater op de Zuiderzee nabij de ton van Hindelopen en Koudum. Wie gading hieraan maken, komen op donderdag de elfde december aanstaande, des namiddags ten twee ure, ten huize van Tjeerd Cool Gerlsma, logementhouder te Hindelopen, en kopen op condities en voorwaarden die alsdan zullen worden voorgelezen, die inmiddels ten kantore van bovengenoemde notaris te vernemen zijn.
(opm: zie AC 241145, 251145, RC 021245 en LC 021245; Jacob Snoek, visserman te Urk, werd voor 84 gulden de koper; het wrak werd afgekeurd voor de vaart; de lading erwten bracht 321,50 gulden op)
AC 101245
Amsterdam, 9 december. Het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van hier naar Batavia, is door kapt. Sickens, voerende het schip LEWE VAN NIJESTEIN gepraaid, hebbende de bezaansmast verloren.

Afbeelding
Datum 27 februari 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 februari. Het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, is volgens brief van de kapitein in dato Sourabaja 23 december, aldaar ter rede liggende, door de bliksem getroffen, waardoor de grote mast zodanig beschadigd was geworden, dat hij vreesde een nieuwe te moeten inzetten. Na afloop der feestdagen zou dezelve nagezien worden.

Afbeelding
Datum 25 april 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Sourabaya, 20 februari. Het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. Wildschut, van hier naar Amsterdam, is bij deszelfs vertrek aan de grond vastgeraakt, doch zal, na gelicht te hebben, de reis weder voortzetten.

Afbeelding
Datum 30 juli 1846
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen:
Voor Amsterdam: JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut; JAPAN, kapt. W. van der Zee; LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Wz.; LUCIA MARIA, kapt. R. Barends; CATHARINA JOHANNA, kapt. C. Tjebbes, en ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot.
Voor Rotterdam: JOHANNA, kapt. H. Poort; BATAVIER, kapt. H.H. Uil; DELFT, kapt. B.J. Muller; NIEUW LEKKERLAND, kapt. W.H. Kramer, en LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve.
Voor Dordrecht: PICTURA, kapt. M.F. Tydeman.

Afbeelding
Datum 03 april 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 april. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip VIER GEBROEDERS, kapt. H. Nolte, de 25e december vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip GEZINA, kapt. P. Burggraaf, de 11e november vertrokken van Amsterdam, en het dito schip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, met 9 passagiers, de 28e oktober vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 26 november 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 17 januari. De JOHANNA CATHARINA, kapt. Wildschut, van Batavia naar Amsterdam, is alhier de 14e dezer lek binnengelopen en moet lossen.

Afbeelding
Datum 01 december 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 november. Aangaande het schip JOHANNA CATHARINA, kapt. Wildschut, van Batavia herwaarts gedestineerd, met schade aan de Kaap de Goede Hoop binnengelopen (vroeger gemeld), wordt van daar van de 27e september gemeld, dat, na ontlossing der koffie, de lekkage van 8 tot 3½ duimen water in het uur verminderd was. Het koper aan de achtersteven zou afgenomen worden om de naden aan dat gedeelte te breeuwen. Overigens was het schip in goede staat en had men aan de suiker nog geen schade ontdekt. (opm: dit bericht wordt in NRC van 3 december 1847 vrijwel letterlijk herhaald, doch nu heet het schip de JONGE CATHARINA, eveneens gevoerd door kapt. Wildschut)

Afbeelding
Datum 08 augustus 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 28 schepen, als:
Voor Amsterdam: DOROTHEA, kapt. H. Visser; WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. P. Arendspoot; AMBARAWA, kapt. P.E. Karst; STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski; AERDT VAN NES,k kapt. J. Noback; SUMATRA, kapt. K.L. Swart; WALVISCH, kapt. Th. Schut; STRAAT BALI, kapt. G. Mulder; PHLIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duijn; CASTOR, kapt. J.J.C. Noodt; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. J. Wigman; NEERLANDS INDIË, kapt. Delclisur; MARCO BOZZARIS, kapt. P. de Boer.
Voor Rotterdam: LOUISE, kapt. J.T. Verschuur; GÉRARDINA, kapt. M.J. Witsch; GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch; EDOUARD, kapt. J.M. de Winter; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; NEERLANDS KONING, kapt. J.F. Klomp; KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuijl; VRIENDSCHAP, kapt. F.W.S. Schuchard; JACOBA HELENA, kapt. L. van Haften; FORMOSA, kapt. H. Reiniersen; SOURABAIJA, kapt. A.M. Swarts.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge; DELTA, kapt. G. Crans.
Voor Middelburg: MECURIUS, kapt. W. Veeneman.

Afbeelding
Datum 16 december 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 december. Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, de 5e september vertrokken van Dordrecht, het dito schip KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuil, de 4e september vertrokken van Rotterdam, het dito schip EDOUARD, kapt. J.M. de Winter, met een passagier, de 30e augustus vertrokken van Rotterdam, en het dito schip AMBARAWA, kapt. P.E. Karst, met enige passagiers, de 1e september vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip SUMATRA, kapt. K.L. Swart, de 1e september vertrokken van Amsterdam, het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. J. Wigman, de 1e september vertrokken van Amsterdam, het dito schip DIONYSIA CATHARINA, kapt. P. Arenspoot, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam, het dito schip GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch, de 31e augustus vertrokken van Rotterdam, en de dito bark JEANNETTE CORNELIA, kapt. P.K. Veldman, de 5e september vertrokken van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 12 mei 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver, H. Salm, H.I. Rietveld, P. Blom, J.H. Rocquette en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 4e juni 1849, des avonds ten zes ure precies, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, verkopen:
- 1/32 part in het Nederlands gekoperd barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN, gevoerd door kapt. C.F. Eijlers;
- 2/16, 3/32 en 2/64 parten in het Nederlands gekoperd fregatschip PALEMBANG, gevoerd door kapt. J. Hoekstra;
- 1/32 part in het Nederlands gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, gevoerd door kapt. B.M. Corbiëre;
1/32 part in het Nederlands gekoperd fregatschip SARA JOHANNA, gevoerd door kapt. H. Sweijs;
- 1/32 part in het Nederlands gekoperd fregatschip GEZINA, gevoerd door kapt. P. Burggraaf;
- 1/32 part in het Nederlands gekoperd fregatschip NASSAU, gevoerd door kapt. J.L. ten Bockel;
- 2/32 parten in het Nederlands gekoperd barkschip GEERTRUIDA, gevoerd door kapt. H.C.G.B. Behrends;
- 1/32 part in het Nederlands gekoperd schoenerschip ANNA ELISABETH, gevoerd door kapt. A.A. Harken;
- 3/32 parten in het Nederlands gekoperd fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart;
- 15/224 parten in het Nederlands gekoperd barkschip WILLEM BARENDSZ, gevoerd door kapt. W. Landsaat;
- 5/112 parten in het Nederlands gezinkt driemast galjootschip DRIE BROEDERS, gevoerd door kapt. H.J. Hubert.
Nader onderricht bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 04 juni 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver, H. Salm, H.J. Rietveld, P. Blom, J.H. Roquette en G.J. Boelen, makelaars, zullen op heden maandag de 4e juni1849 des avonds ten zes ure precies te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, verkopen:
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN, gevoerd door kapt. C.F. Eylers,
- 2/16e, 3/32e en 2/64e part in het Nederlands gekoperd fregatschip PALEMBANG, gevoerd door kapt. J. Hoekstra,
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, gevoerd door kapt. B.M. Corbière,
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd fregatschip SARA JOHANNA, gevoerd door kapt. H. Sweys,
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd fregatschip GEZINA, gevoerd door kapt. P. Burggraaf,
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd fregatschip NASSAU, gevoerd door kapt. J.L. ten Boekel,
- 2/32e part in het Nederlands gekoperd barkschip GEERTRUIDA, gevoerd door kapt. H.C.G.B. Berends,
- 1/32e part in het Nederlands gekoperd schoenerschip ANNA ELISABETH, gevoerd door kapt. A.A. Harken,
- 3/32e part in het Nederlands gekoperd fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart,
- 15/224e part in het Nederlands gekoperd barkschip WILLEM BARENDSZ, gevoerd door kapt. W. Landsaat, en
- 5/112e part in het Nederlands gezinkt driemast galjootschip DRIE BROEDERS, gevoerd door kapt. H.J. Hubert.
Nader onderricht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 06 juni 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 4 juni:
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN, gevoerd door kapt. C.F. Eylers: NLG 2.300, in slag NLG 400. Koper H.J. Rietveld.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip PALEMBANG, gevoerd door kapt. J. Hoekstra: NLG 1.800, in slag NLG 450. Koper P. Blom. (opm: bekort, de overige parten tegen in verhouding ongeveer gelijke prijzen, diverse kopers of opgehouden)
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, gevoerd door kapt. B.M. Corbière: NLG 1.300, in slag NLG 300. Opgehouden.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip SARA JOHANNA, gevoerd door kapt. H. Sweys: NLG 2.100, in slag NLG 500. Koper H.J. Rietveld.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip GEZINA, gevoerd door kapt. P. Burggraaf: NLG 1.700, in slag NLG 500. Opgehouden.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip NASSAU, gevoerd door kapt. J.L. ten Boekel: NLG 1.350, in slag NLG 450. Opgehouden.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd barkschip GEERTRUIDA, gevoerd door kapt. H.C.G.B. Berends: NLG 1.200, in slag NLG 50. Koper J. Corver.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd schoenerschip ANNA ELISABETH, gevoerd door kapt. A.A. Harken: NLG 850, in slag 50. Koper H. Gullen.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart: NLG 2.900, in slag NLG 100. Koper G.J. Boelen.
- 15/224e Part in het Nederlands gekoperd barkschip WILLEM BARENDSZ, gevoerd door kapt. W. Landsaat: NLG 2.400, in slag NLG 600. Opgehouden.
- 3/112e Part in het Nederlands gezinkt driemast galjootschip DRIE BROEDERS, gevoerd door kapt. H.J. Hubert: NLG 325, in slag NLG 60. Koper J. Corver.

Afbeelding
Datum 12 september 1849
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars H.I. Rietveld en C.A. Schröder zullen na afloop van de veiling van het barkschip MARIA ELISABETH en scheepsparten op maandag de 24e september nog verkopen 1/32 part in het Nederlands gekoperd, tweedeks fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, groot 398 gemeten lasten, en 1/16 part in de Stoom-Sleepdienst op het IJ over Pampus, onder directie van de heren J.R. Boelen en Zonen en P. Kraaij c.s.

Afbeelding
Datum 19 september 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H.J. Rietveld en C.A. Schröder, makelaars, zullen op maandag de 24e september 1849, des avonds ten zes ure te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen:
- een extra ordinair welbezeild gekoperd barkschip genaamd MARIA ELISABETH, laatst gevoerd door kapt. H.C. Wriborg, volgens Nederlandse meetbrief lang 26 ellen 16 duimen, wijd 5 ellen 18 duimen, hol 3 ellen 80 duimen en alzo gemeten op 229 tonnen of 121 lasten. Breder volgens inventaris.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip MARGARETHA SIMONETTA, gevoerd door kapt. F.J. Hoffman, gemeten op 324 lasten.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd schoenerschip JOHANNES HERMANUS, gevoerd door kapt. B.J. Wygers, gemeten op 122 lasten.
- 1/32e Part in het Nederlands gekoperd tweedeks fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, gemeten op 398 lasten.
- 1/16e Part in de Stoomsleepdienst Reederij op het IJ en over Pampus, met de stoomboten de IJSTROOM en de ZUIDERZEE, onder directie van de heren J.R. Boelen & Zonen en P. Kraay, c.s.
Nader onderricht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 26 september 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van schepen in de Nieuwe Stads Herberg te Amsterdam op maandag 24 september:
- Het barkschip MARIA ELISABETH, laatst gevoerd door kapt. H.C. Ariborg, gemeten op 229 tonnen of 121 lasten: NLG 5.000, in slag NLG 20, opgehouden.
- 1/32e Part in het barkschip MARGARETHA SIMONETTA, gevoerd door kapt. F.J. Hoffman, gemeten op 324 lasten, niet geveild.
- 1/32e Part in het schoenerschip JOHANNES HERMANUS, gevoerd door kapt. J.H. Wijgers, gemeten op 122 lasten, NLG 700, in slag NLG 20, koper C.A. Schröder.
- 1/32e Part in het fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, gemeten op 398 lasten, NLG 2.350, in slag NLG 140, koper J. Corver.
- 1/16e Part in de Stoomsleepdienst op het IJ over Pampus, NLG 3.450, in slag NLG 140, koper G.J. Boelen.
(opm: zoals meestal het geval is, waren de kopers makelaars, die optraden voor op dat moment onbekende opdrachtgevers)

Afbeelding
Datum 31 mei 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 30 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen:
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. Pott, JOHANNES MARINUS, kapt. van Delft, FACTORY, kapt. Jansen Jr, ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. Schuijl, JAN DANIEL, kapt. Zeeman, INDIA, kapt. Pronk, BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. Veenstra, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. Glazener, EDUARD, kapt. de Winter, SOURABAIJA, kapt. Swarts, en ELISABETH, kapt. Serlé.
Voor Amsterdam: ZEEMANSHOOP, kapt. Rouffaer, GESINA, kapt. Burggraaff, VRIENDSCHAP, kapt. De Boer, NEPTUNUS, kapt. Schnijder, STRAAT BALIE, kapt. Mulder, WALVISCH, kapt. Schut, SUMATRA, kapt. Swart, WILHELMINA ARNOLDA, kapt. Mulder, STAD UTRECHT, kapt. Jaski, WILHELMINA LUCIA, kapt. Carst, AMBARAWA, kapt. Karst, LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN (van Dordrecht) kapt. Göbel, CORTGENE (van Rotterdam), kapt. Scott, en JOHANNA HENDRIKA, kapt. Hoek.
Voor Schiedam: HENDRIK JAN (van Rotterdam), kapt. Wap.
Voor Dordrecht: BATO, kapt. Broeksmit.
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. Kasse, PAULINE, kapt. Post en COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. Butijn.

Afbeelding
Datum 25 september 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Jan Corver en H.L. Rietveld, makelaars, zullen op maandag de 7e oktober 1850, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen 1/32e aandeel in het gekoperd Nederlands fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, groot 772 gemeten tonnen, thans op reis naar Java. Breder volgens bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia zijn gearriveerd:
De 27e september de bark WILLEM BARENDS, kapt. W. Landsaat, de 19e mei vertrokken van Amsterdam.
28 september. De Ned. bark HONG GOANG, kapt. Tjan Goagsan, van Cheribon de 25e september.
28 september. De Ned. schoener KIEN GOAN, kapt. Hadjie Osman, van Sumbawa de 17e september.
29 september. Het Ned. schip JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolfs, van Amsterdam de 16e juni, passagiers de heren J.W.C. van Steeden en J. Munters, jufvrouwen W. Brandts en J.P. Logger.
29 september. Het Ned. schip MARIA, kapt. H.D. van Wijk, van Amsterdam de 16e juni.
29 september. Het Ned. schip STRAAT BALIJ, kapt. G. Mulder, van Amsterdam de 24e juni, passagier de heer Struwe.
29 september. Het Ned. schip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gorting, van Amsterdam de 21e juni.
29 september. Het Ned. schip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg, van Amsterdam de 24e juni.
29 september. De Ned. bark MARIA JOHANNA, kapt. J. Sullock, van Padang de 11e september, passagiers de majoor Andriessen en fam., kapt. Hultman, de heer Straus, en Zr.Ms. troepen.
29 september. De Ned. bark SALMA, kapt. C.F. Beasleij, van Sumanap de 23e september.
29 september. Het schip LACHMADY, kapt. Sech Achmat Bin Sadik Jamanie, van Cheribon de 19e september, met Zr.Ms. troepen.
29 september. De brik ALMANSOOR, kapt. Sech Abdul Rachman Bin Achmat Soe, van Indramayoe de 27e september.
30 september. Ned. India COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. M. Butyn, van Middelburg de 22e september.
30 september. Het schip ZEEMANSHOOP, kapt. B. Rouffaer, van Amsterdam de 8e juni.
30 september. Het schip SIRIUS, kapt. H.J. Mulder, van Amsterdam de 16e juni.
30 september. Het schip SUMATRA, kapt. K.L. Swart, van Nieuwdiep de 16e juni.
30 september. Het schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, van Rotterdam de 24e juni, passagiers mevrouwen W. Suermondt en P.J.C. van Nieuwenhoven Helbach.
Vertrokken.
28 september. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, luit. ter zee 1e klasse J.J. van der Moore, naar Singapore, passagiers de pred. J.C. Fraisinet en echtg., de heren R.T. Steners, B. Buchanan, J. Bijdeveld, B. Andreas en Zr.Ms. troepen. – Het Ned. schip BATAVIA, kapt. E. Verschoor, naar Rotterdam, passagiers de heer A. Parkes en 5 militairen.
28 september. Het Ned. schip J.C.J. VAN SPEYK, kapt. J. Nolte, naar Soerabaja.
28 september. Het Ned. schip D'ELMINA, kapt. J.C. Jansen, naar Samarang. – De Ned. bark SAFOERA, kapt. Aboe Tair Bin Hadjie Moehamat Seid, naar Banjermassing. – De Ned. schoener GOCDANG BAZAAR, kapt. Pa Tarisag, naar Jawana.
29 september. De Ned. bark CANTON, kapt. K.W.E. Berger, naar Rotterdam, passagiers mevr. de wed. Verhoeff en 3 dochters en 4 militairen. – Het Ned. schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, naar Amsterdam. – De Ned. bark GENERAAL CHASSE, kapt. J. Scott, naar Cheribon.
29 september. De Ned. bark WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, naar Soerabaja, passagier mevr. A.M. Kuhn.
29 september. De Ned. bark CHINA, kapt. T.C.H. Kock, naar Muntok. – De Ned. brik PASEKAN, kapt. Pa Pao, naar Pekalongan. – De Ned. schoener ALOEI SEGAF, kapt. Said Aloei Bin Abdulla Segaf, naar Sumanap. – Het Ned. schip DJEILANIE, kapt. Said Moehamat Bin Alie, naar Sumanap.
30 september. Het Ned. schip ATIAT RAGMAN, kapt. J.H. van Harling, naar Rembang.
1 oktober. Het Ned. schip NOVA SEMBLA, kapt. L. Heijkoop, naar Samarang.
1 oktober. Het Ned. schip FATHAR RACHMAN, kapt. K. de Looper, naar Muntok.
1 oktober. Het Ned. schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, naar Amsterdam, passagier de heer A. Colombat.
1 oktober. Het Ned. schip MARSOEK, kapt. Sech Salman Bin Achmat Bin Soenkar, naar Kandanghaur. – De Ned. bark SUMATRA, kapt. H. Veldtman, naar Makasser.
1 oktober. De Ned. bark INDRAMAYOE, kapt. Nie Tekwie, naar Cheribon.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, stoomschip BORNEO, KONINGIN DER NEDERLANDEN; Gouv. schoener DORIS, Ned. schepen de JOHANNA, de ADMIRAAL JAN EVERTSEN, NOVO ZEMBLA, ZEELAND, FATHAR RACHMAN, MARSOEK, ECHO, COMMERCIE COMPAGNIE, LACHMADIE, SARA ALIEDA MARIE, CATHARINA MARIA, STRAAT BALIE, MARIA, JACOB ROGGEVEEN, barken ALBATROS, DRIE GEBROEDERS, AUSTRALIEN, BUITENZORG, ARDJOENO, de MAAS, NAUWAN ELJOESOOR, JENOER, DIEDERIEKA, FATAHOOL WAHAP, INDRAMAYOE, FATAL KAIR, HOKSOEN, SALMA, MARIA JOHANNA, HONG GOAN, VAN DER PALM, WILLEM BARENDS, SUMATRA; brik TARTAR, AL MANSOOR, schoener INDRAMAYOE, KIM GOAN, TJIENSING REMBANG, BLINJOE SRIEBOELAN. – Eng. schip URGENT, bark LADY OF THE LAKE. – Frans schip RACINE, NICOLAAS CEZARD. – Zweeds schip SIR ROBERT PEEL. – Brem. schip VICTORIA. – Siamsch. bark Brahma.
Samarang. Aangekomen.
21 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, van Batavia de 19e september, passagiers de heren Waller, Krook van Harpen, Bogaard, 4 kinderen van de heer Oudhoff, Zr.Ms. troepen en bannelingen. – De Ned. schoener TIAN HAPLIE, kapt. Tan Lie, van Balie Ampenan de 16e september.
22 september. Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, van Batavia de 20e september.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, van Balie Beleling de 20e september. – De Ned. kotter SATANIE, kapt. Pa Sarie, van Batavia de 14e september.
26 september. De Ned. schoener LOUISE, kapt. Loso, van Japara de 23e september.
26 september. De Ned. schoener KOEMPOOL MAAS, kapt. Djamalodien, van Banjermassing de 21e september.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark SAMARANG, kapt. B.J. Raket, naar Padang. – De Ned. schoener TJINGSENG REMBANG, kapt. The Biansiang, naar Batavia.
23 september. De Ned. bark HOKSOEN, kapt. Djan, naar Batavia. – Zr.Ms. stoomschip ETNA, luit. ter zee 2e klasse J.G. de Man, koersstellende om de west, aan boord hebbende Zijne Hoogheid de Hertog van Saxen Weimar, commandant van het Indisch leger, benevens adjudant en de heer mr. C.A. de Jongh en fam.
25 september. Het Ned. stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, naar Batavia, passagiers de heren mr. d' Ablaing, D. Mclaine, Boeken, Zr.Ms. troepen en bannelingen.
26 september. De Ned. schoener BIENTANG TIEGA, kapt. Siem Tjien Hok, naar Makasser. De Ned. bark NAGA LAUT, kapt. H. Chevalier, naar Ccheribon en Batavia, passagier de heer Boulet.
26 september. De Ned. bark JOEN GOAN, kapt. Ko Tiong, naar Grissee.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. roeikanonneerboot No. 14, Het Ned. schip LOUISE MARIA, WADIE ATOOL RACHMAN, barken AMICITIA, VAN DER WERF, BANDAR ALIE, ARIEF BANJARMAAS, ELLEN, brik HAP HEEN, schoeners ANIS, INGOAN, ZEEMANSHOOP, TAN HAPLIE, LOUISE, KOEMPOEL MAAS, kotter SATANIC.
Soerabaja. Aangekomen.
19 september. De Ned. bark VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck, van Batavia de 12e september. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 18e september.
21 september. De Ned. boot GOANSEENG, kapt. Lie Kang, van Balie Badong de 15e september. – De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, van Batavia de 12e september. – Het Ned. schip OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer, van Batavia de 13e september. – Balisch bark JACATRA, kapt. D. Crawfurd, van Makasser de 15e september.
22 september. De Ned. bark ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Ruhl, van Batavia de 29e augustus; passagiers de ridmeester Mossel en fam. en de heer J.C. Weldanger.
23 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, van Batavia de 14e september. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, van Batavia de 13e september. – De Eng. bark RIO PACKET, kapt. A. Shifely, van Sydney de 15e augustus.
24 september. De Ned. schoener HOAT GOAN, kapt. Lie Golieong, van Batavia de 10e augustus, passagiers de heer F. Patie en 14 inlanders. – Het Ned. schip SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak, van Batavia de 13e september, passagiers de heren J. Walker, C. Gill, Aveling, Rommert, Van Sprang en Wessels allen met hun familie. – De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 23e september.
25 september. De Ned. bark TRITON, kapt. H. Olie, van Batavia de 15e september, passagiers de heer Melchers en fam.
Vertrokken.
20 september. De Ned. bark FATHOOL HAER, kapt. A. Cato, naar Sumanap. – Het Eng. schip SAGHALIEN, kapt. J. King, naar Manilla.
21 september. De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, naar Pasoeroewan.
22 september. De Ned. bark ASULTANIE, kapt. Sech Abdulla Bin Jafar Moharie, naar Balic Lombok.
22 september. De Ned. bark A.R. FALCK, kapt. P. van Duijvenboden, naar Nederland via Pasoeroewan en Batavia.
22 september. De Ned. bark DRIE VRIENDEN, kapt. R.A. Tange, naar Nederland via Panaroekan en Batavia. – Het Eng. schip WARLOCH, kapt. J. Pagen, naar Sydney over Batavia.
23 september. De Ned. bark TADJIL MOELOOK thans hernoemd TIK SEN TJAN, kapt. Liem Sie Bing, naar Riouw, passagiers de heren E. Selleij en J.C. Millas.
24 september. De Ned. bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, naar Nederland over Probolingo en Batavia.
25 september. Het Ned. schip EMELIE, kapt. P.F. Marker, naar Batavia, met 8 gepasporteerde militairen.
26 september. De Ned. bark NOORD, kapt. H.G. Pott, naar Batavia over Pasoeroewan en Batavia. – Het Ned. schip HET GOEDE VERTROUWEN, kapt. G. Groenewoud, naar Nederland via Probolingo en Batavia.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. schoeners JANUS, EGMOND, CIRCE, brik de HUZAAR, stoomschepen HEKLA, VESUVIUS, PHOENIX, SAMARANG, ONRUST, korvet ARGO, Gouv. schoener ANADYOMENE; Ned. schepen CORNELIS HOUTMAN, SAMARANG, de STAD AMSTERDAM, FATAHOOL MOEBARAK, barken FATAL MAÄN, EMELIE, DRIE VRIENDEN, ATIAT TO RACHMAN, ZEEMEEUW, FATHOOL HAER, schoeners TIO TIAUW THAIJ, SOEIKIT, MIFRIJOOL MOELOOK, HEATLIJ, MANSOOR, SARIE BANJARMAAS. – Eng. schip SAGHALIEN, WARLOCH.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Jan Corver en H.I. Rietveld, makelaars, zullen op maandag de 7e oktober 1850, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stadsherberg aan het IJ, verkopen een extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast schoenerschip, genaamd NEPTHUN, varende onder Kniphauzer vlag, gevoerd door kapt. J.J. Peters, volgens Nederlandse meetbrief lang 19 ellen 15 duimen, wijd 4 ellen 40 duimen, hol 2 ellen 57 duimen en alzo gemeten op 96 tonen of 51 lasten.
Voorts 1/32 aandeel in het gekoperd Nederlands fregatschip SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, groot 772 gemeten tonnen, thans op reis naar Java. Breder volgens inventaris en bericht bij de bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van Schepen op maandag 7 oktober 1850 te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ:
- Het barkschip JOHANNA, kapt. P.J. de Boer, NLG 7.050, in slag NLG 1.100, koper G.J. Boelen. (opm: voer onder de vlag van Hanover, mogelijk daarna Nederlandse vlag?)
- Het schoenerschip NEPTHUN, kapt. J.J. Peters, NLG 2.550, in slag NLG 400, koper C.A. Schröder.
- Het gekoperd driemast galjootschip de ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, NLG 9.000, in slag NLG 3.200, koper H.I. Rietveld (opm: makelaar, optredend namens onbekende kopers; zie verder AH 161051 en 221051))
- 1/32e Aandeel in het fregatschip SUMATRA, kapt. L. Swart, niet geveild.
- 1/32e Aandeel in het fregatschip PRINS HENDRIK, kapt. J. Goedkoop, NLG 1.900, in slag NLG 150, koper H.J. Rietveld.
- 1/32e In dito: NLG 1.950, in slag NLG 100, koper: dezelfde.
- 1/32e In dito: NLG 2.000, in slag NLG 30, koper: dezelfde.
(opm: de kopers waren makelaars, die e.e.a. kochten in opdracht van hun principalen)

Afbeelding
Datum 16 april 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst, H. Salm, H.J. Rietveld, P. Blom, G.J. Boelen en J.J. van der Meulen, makelaars, presenteren als lasthebbende van hun principalen, ten overstaan van de notaris J. de Man te Amsterdam, op maandag 12 mei te huize van J. Meijerink, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, des avonds te 6 ure precies, te verkopen een extra ordinair snelzeilend kopervast en gekoperd fregatschip, varende onder de Nederlandse vlag, genaamd SUMATRA, gevoerd door kapt. K.L. Swart, volgens de Nederlandse meetbrief lang 40 el 90 duim, wijd 7 el 7 duim, hol 6 el 1 duim, en alzo gemeten op 772 tonnen of 408 lasten, en dat verder met al deszelfs rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, touwen, zeilen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de inventaris is te zien. Het voorz. fregatschip ligt aan de werf de Pelikaan op de hoogte van de Kadijk. (opm: het schip werd zonder naamswijziging naar Dordrecht verkocht)

NRC 170451
Batavia, 24 februari. Vrachten. In het begin der maand bedong men voor de JAN PIETERSZ KOEN NLG 90 voor suiker, en andere artikelen in evenredigheid, terwijl op de kust door de CLARA ANNA MARIA, PLANCIUS en REMBRANDT VAN RHIJN tot NLG 92 wordt geladen. De WILLEM I werd vorige week voor Amsterdam gecharterd voor een lading suiker tot NLG 80, en 100 koijangs rijst tot NLG 75, en is de WILLEM II thans nog zonder bestemming. De verminderde voorraad der producten van de laatste oogst doet voor een meerdere daling der vrachten vrezen, bij aankomst der verschillende dagelijks hier verwacht worden particuliere schepen, welke allen van groot charter (opm: laadvermogen) zijn. Het Noorse schip ALFEN, is gecharterd tot GBP 3.10/- naar Cowes om orders.
Particuliere Nederlandse schepen ter rede: JAN PIETERSZ KOEN, WILLEM I, WILLEM II, en SPHYNX.

Afbeelding
Datum 14 mei 1851
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Verkoping van schepen te Amsterdam op 12 mei 1851:
- het gekoperd en kopervast fregatschip SUMATRA, kapt. K.L. Swart: NLG 45.600, in slag NLG 5.000, koper C.A. Schröder (makelaar, voor zijn opdrachtgever Gebr. Blussé, Dordrecht).
- het schoener-kofschip ECHO, kapt. H.J. Bonder: NLG 5.525, koper J. Meijerink Meijer, voor Oolgaardt & Bruinier, Amsterdam).

Afbeelding
Datum 21 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bridport, (opm: 14’ N.W. van Weymouth), 16 april. Heden is alhier met zware schade binnengelopen het te Emden te huis behorende schoenerschip TRITON, kapt. Bakker, van Cardiff n. Breden (opm: waarschijnlijk Bremen) bestemd. Hetzelve is bij Chiselcove in aanzeiling geweest met een te Rotterdam te huis behorende kof, welke van Liverpool met een lading zout naar Libau (opm: Liepaja) gedestineerd was. De Nederlandse kof (wiens naam men niet kon gewaar worden) is onmiddellijk na de aanzeiling gezonken. Van de equipage zijn vier man omgekomen, alleen de kapitein, diens broeder en een jongen hebben zich in de boot gered en zijn te Portland aangekomen. (opm: zie NRC 240452)

NRC 210452
Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de volgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: BOREAS, kapt. P.G. Visser; EMILIE, kapt. P.F. Marker; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. M.W. Zwart; SOERABAYA, kapt. A.M. Swarts; FACTORY, kapt. J. Jansen; EDUARD, kapt. J.M. de Winter; PADANG, kapt. A.A. van der Linden en STAD TIEL, kapt. W.B. Derks.
Voor Amsterdam: OCEAAN, kapt. C.J. Doeksen, POLLUX, kapt. J. Kooy; JAVA COURIER, kapt. F.G. Rienitz; A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenboden; JAVAAN, kapt. G.J. Teensma; LOUISA MARIA, kapt. D. Herderschee; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; CORNELIA, kapt. P.B. Rolufs; ECHO, kapt. C. de Lanoy; ELISABETH & ANTOINETTE, kapt. H.A. Besier; GOEDE VERTROUWEN, kapt. T.C.H. Kock; ZEEMANSHOOP, kapt. D. Duinker; VRIENDSCHAP, kapt. H.W. de Boer; ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. P. Kiey; GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, kapt. H.H. Smit; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; ORION, kapt. C.M. Borghorst en JACOB CATS, kapt. J. Koning; de beide laatsten van Dordrecht.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. J.B. de Boer en OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer.
Voor Dordrecht: TIMOR, kapt. F. Agema; MACHTILDA CORNELIA, kapt. N.J. Nannen en SUMATRA, kapt. J.A. Keeman.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 22 april 1852
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading, om in mei te vertrekken.
Te Amsterdam: Het gekoperd en kopervast fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. P. Kley
Het gekoperd en kopervast barkschip SUMATRA, kapt. J.A. Keeman.
Te Dordrecht: Het gekoperd en kopervast fregatschip ORION, kapt. C.M. Borghorst.
Het gekoperd en kopervast barkschip JACOB CATS, kapt. J. Koning.
Het gekoperd en kopervast barkschip TIMOR, kapt. F. Agema.
Adres: te Amsterdam, bij J. Daniels en Zoon en Arbman, te Rotterdam bij Vlierboom en Suermondt en te Dordrecht bij Visser en Van der Sande.

Afbeelding
Datum 16 september 1852
Krant DC - Dordtsche Courant

Volgens een schrijven van kapt. Keeman, voerende het barkschip SUMATRA, d.d. Rio de Janeiro 14 augustus 1852, lag hij aldaar te timmeren, en dacht binnen 14 dagen à drie weken tot vertrek weder gereed te zijn. De aard der schade is echter niet op te geven, aangezien een brief door de kapt. op 21 juli verzonden per het oorlogsschip PRINS FREDRIK nog niet is aangekomen.

Afbeelding
Datum 30 september 1852
Krant DC - Dordtsche Courant

Volgens schrijven van kapt. Keeman, voerende het barkschip SUMATRA, d.d. Rio de Janeiro 1852, was hij aldaar de 14de juni binnengelopen om zijn schaden ter herstellen welke hij in de nacht van 18 op 19 juni op 5º26’ NB 15º WL door aanzeiling met een onbekend schip had bekomen.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio de Janeiro, 13 september. Het schip SUMATRA, kapt. Keeman, van Amsterdam naar Batavia, hetwelk de 14e juli alhier is binnengelopen, heeft de 7e september na geëindigde reparatie de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 20 november 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 november. De 16e dezer zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip ZEELAND, kapt. F. de Winter, vertrokken van Liverpool de 28e juli, het Nederlandse schip GELDERLAND, kapt. A. van Oosteroom, met enige passagiers, vertrokken van Amsterdam de 29r juli, het Nederlandse schip SUMATRA, kapt. J.A. Keeman, vertrokken van Rio de Janeiro de 7e september.
De 17e dezer zijn alhier aangehomen de Nederlandse brik BANTAM, kapt. B.G. van Bolck, vertrokken van Schiedam de 11e juli, en de Nederlandse bark ALBLASSERDAM, kapt. P.G. Pott, vertrokken van Wakefield de 6e november.

Afbeelding
Datum 06 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 2 november. De Nederlandse schepen REGINA, kapt. Ingerman, van Londen naar Adelaide, en SUMATRA, wijlen kapt. Keeman, van Dordrecht naar Liverpool bestemd, zijn hier beiden heden binnengelopen, eerstgenoemde heeft de zeilen verloren, en op de laatstgenoemde is de gezagvoerder overleden.

Afbeelding
Datum 10 november 1853
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Heden ontving ik de bevestigende tijding, dat mijn dierbare echtgenoot Jan Albertus Keeman, gezagvoerder op het barkschip SUMATRA, op reize naar Liverpool en Australië, op 1 november ll. nabij Falmouth in de ouderdom van 44 jaren is overleden, mij nalatende vier kinderen.
Amsterdam, 7 november 1853, Wed. J.A. Keeman, geboren Grim.

Afbeelding
Datum 12 november 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 november. Volgens telegrafisch bericht is heden 11 november ’s morgens 10 ure te Liverpool aangekomen het barkschip SUMATRA, kapt. H. Grivel, voor wijlen J.A. Keeman, van Dordrecht, laatst van Falmouth.

Afbeelding
Datum 26 mei 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 25 mei. Men meldt van Hellevoetsluis van 24 mei: Heden namiddag is op het alhier ter rede liggende, uitgaande barkschip SUMATRA, kapt. H. Grivel, de matroos H.F.H. Segersteyn, geboren te Stockholm, uit de kruistop op het dek gevallen en schier verbrijzeld. Na in het gasthuis alhier overgebracht te zijn, is hij spoedig overleden.

Afbeelding
Datum 04 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hongkong, 14 februari. Sedert de laatste mail zijn alhier bevracht de navolgende Nederlandse schepen:
PROTEUS, kapt. Kikkert, voor 12 maanden à $ 1250 netto per maand.
JUNO, kapt. Klein, voor 9 maanden à $ 1650 per maand en $ 150 extra voor reizen naar Australië of Californië.
EVERDINA ELISABETH, kapt. Tonjes, voor 12 maanden à $ 2150 netto per maand. EUTERPE, kapt. Kuypers, naar Australië en terug, via een haven in Oost-Indië, à $ 2100 netto per maand.
SUMATRA, kapt. Grivel, naar Australië en terug via een haven in Oost-Indië, vrij van kosten op de laatste plaats, $ 26.000.
JACOBA CORNELIA, kapt. Rosenboom, als boven à $ 20.500.
KENAU HASSELAAR, kapt. Lindeman, naar Port-Adelaide alleen voor passagiers à $ 14.500 netto.
ARGO, kapt. Weber, voor 8 maanden à $ 2000 per maand.
(opm: waarschijnlijk betreffen het hier Mexicaanse dollars, een zilveren munt, in die tijd gangbaar in het Verre Oosten)

Afbeelding
Datum 31 juli 1856
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Batavia aangekomen: 5 juni BROEDERTROUW, van China; CORNELIA, van Singapore.
Van Batavia vertrokken: 11 mei, SUMATRA, van Hongkong naar Melbourne; 19 mei, KOSMOPOLIET, naar Dordrecht (20 dito Anjer gepasseerd)

Afbeelding
Datum 21 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 30 schepen, als:
Voor Rotterdam: PRINSES CHARLOTTE, kapt. H.L. Hille; JACOBA, kapt. M.F. Schaap; VOORWAARTS, kapt. G.F. Bus; FOP SMIT, kapt. L. Hoffman; CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans; DAVO, H. Wijtenhorst; HEBE, kapt. A.H. Kiehl; CONSTANCE, kapt. H.G. Borcherts; EERSTELING, kapt. C. Koens.
Voor Amsterdam: ESTAFETTE, kapt. A.M.H. Rietveld; JOHANNA CATHARINA, kapt. C.J. van Loon; BAREND WILLEM, kapt. J.W. Retgers; AMICITIA, kapt. F. Molenaar; STAD NIJMEGEN, kapt. H.P. Cruijs; WELVAART, kapt. J.N. Mooi; MARIA CATHARINA, kapt K. Poel; AREND, kapt. L. Hus; EENSGEZINDHEID, kapt. J. Portengen; WALVISCH, kapt. T. Schut; ZEELUST, kapt. J.A. Knaap; LOUISE, kapt. P. Buijs Jr; DRIE GEZUSTERS, kapt. G.C. Fischer; FERDINANDINA EMMA, kapt. R.A. Tange; METALEN KRUIS, kapt. J.P. Zuurdeeg; SUMATRA, kapt. H. Grivel; van Dordrecht.
Voor Dordrecht: GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg; JHR. MR VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. K.F. Lammerts;
Voor Schiedam: STAD SCHIEDAM, kapt. F. Wulp; ANTOINETTE, kapt. J.M. de Winter Jr, van Rotterdam.
Voor Middelburg: STAD MIDDELBURG, kapt. D.D. Ouwehand.

Afbeelding
Datum 04 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Portsmouth, 2 maart. Het Nederlandse schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Amsterdam naar Batavia vertrokken, is gisteren avond bij Seaford gestrand. De stoomboot Lyons werd onmiddellijk ter adsistentie afgezonden en het gelukte haar het schip vlot en heden morgen onder Spithead ten anker te brengen.

Afbeelding
Datum 05 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 2 maart. Heden is alhier, na bij Bevezier (opm: Beachy Head) op strand gezeten te hebben, binnengebracht het schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Amsterdam naar Batavia, zie ons nommer van gisteren.

Afbeelding
Datum 08 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 6 maart. Het alhier in averij binnengelopen Nederlandse schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Java naar Amsterdam – zie NRC van 4 en 5 maart – is heden in de haven gebracht.

Afbeelding
Datum 12 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 11 maart. Aangaande het schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Amsterdam naar Batavia, te Portsmouth binnen, na aan de grond gezeten te hebben, wordt van Portsmouth van de 9e maart gemeld, dat het schip door een gouvernementsduiker onder water geïnspecteerd was en bevonden schade aan de loze kiel en aan het koper geleden te hebben, weshalve het gedeeltelijk zou moeten lossen om de schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 05 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 2 juni. Hen Nederlandse schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Amsterdam naar Batavia, dat 1 maart alhier, na bij Seaford op strand gezeten te hebben, lek binnenliep, doch nu de schade hersteld had en gereed was om de lading weer aan boord te nemen, is gisterenavond in een zware donderbui op zijde gevallen. Het schip heeft vijf van de inhouten (opm: spanten) gebroken en nog andere schade bekomen, zodat het opnieuw op de slip zal moeten om te repareren.

Afbeelding
Datum 07 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 3 juni. Het Nederlandse schip SUMATRA, kapt. Grivel – zie NRC van 5 dezer – is heden weer op de Patent-Slip gehaald.

Afbeelding
Datum 10 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 juni. Volgens brief van kapt. Grivel, voerende het schip SUMATRA, van Amsterdam naar Batavia, in dato Portsmouth 5 juni, was de laatste bekomen schade na gehouden inspectie bevonden van weinig belang te zijn, zodat hij dacht met het volgende springtij de helling te kunnen verlaten om de lading weder in te nemen.

Afbeelding
Datum 24 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 22 juni. Het Nederlandse schip SUMATRA, kapt. Grivel, is heden door het Admiraliteitshof veroordeeld om een som van GBP 350 te betalen aan de stoomboot LYONS voor het binnenslepen van dat schip ter rede van Cowes op 1 maart j.l.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 24 augustus. Het schip SUMATRA, kapt. Grivel, van Amsterdam naar Batavia, is hier heden na geëindigde timmering vertrokken.

Afbeelding
Datum 19 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 december 1859. De stemming voor vrachten is ietwat vaster te noemen, zoals uit de onderstaande noteringen blijken zal. Voor China was veel vraag voor scheepsruimte ten gevolge van de ongunstige rijst-berichten van daar. De vrachten naar Hongkong stegen in 14 dagen van 25 op 40 $ cents per picol rijst.
De volgende Nederlandse schepen hebben emplooi gevonden: JAN VAN BRAKEL, te Soerabaja opgenomen à 30 $ centen voor rijst naar Hongkong, 40 naar Amoy, 50 naar Funchau, of 55 naar Shanghai. KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB NLG 55 à NLG 60 per last voor suiker, NLG 52,50 voor koffij en NLG 50 voor rijst. PAUL JOHAN door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 60 voor suiker en NLG 50 voor thee, alhier te Pekalongan en Tagal te laden. SMAALLWOOD (Nederlands-Indisch schip) GBP 1.10/- per ton voor suiker naar Melbourne. GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, NLG 62,50 voor suiker te Indramaijo en Tagal, NLG 50 voor rijst alhier en NLG 55 voor koffij te Samarang. De HUGO GROTIUS is in lading naar Rotterdam.
De LEONTINE (Bremen), HERSCHEL (Hamburg) en SHANDON (Engelse stomer) zijn te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: SUMATRA, DE AMSTEL, JAN PIETERSZOON KOEN, JOHANNES LODEWIJK, DILIGENTIA, PRINSES AMELIE, GRAAF DIRK III, BARON FORSTNER VAN DAMBENOY en EENSGEZINDHEID.
De HENRIETTE, WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS en DRIE GEBROEDERS doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 15 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Toenemende vraag voor China heeft gunstig op de algemene koers van scheepsvrachten gewerkt, en heeft dezelve op dit ogenblik naar Nederland weder een sedert augustus 1858 ongekende hoogte bereikt.
De volgende charters werden afgesloten, als: JOHANNES LODEWIJK tot NLG 60 voor suiker, NLG 70 voor arak, NLG 50 voor tabak en NLG 30 voor tin op Soerabaija te laden naar Rotterdam; HENDRINA NLG 67,50 voor suiker, NLG 80 voor arak op Cheribon en Soerabaija te laden voor Rotterdam.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden opgenomen: CHERIBON NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee en NLG 35 voor kopergeld, hier en te Cheribon te laden naar Rotterdam; S. VAN HEEL NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor thee, NLG 35 voor kopergeld en NLG 30 voor tin, hier te Tagal en Pecalongan te laden naar Rotterdam.
Nog werd naar Nederland particulier bevracht METALEN KRUIS tot NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor tabak, op Cheribon en Pekalongan te laden naar Amsterdam.
Naar China kwam de volgende charter tot stand: HENRIËTTE $ 0,50 voor rijst naar Hongkong hier in te nemen. EDWARD EN JULIE (Belg) werd te Singapore gecharterd tot GBP 3 naar Engeland of GBP 3/10 naar het vasteland.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: SUMATRA, DE AMSTEL, GRAAF DIRK III, HOLLANDIA, JACOB, SCHOON VERBOND, NOVA ZEMBLA, HEILIGE VINCENTIUS DE PAULO, en A.R. FALCK.
Met kustreizen zijn nog bezig: WELVAART, IJSSEL, DERKINA TITIA, HELMERS, JAN PIETERSZOON KOEN.

Afbeelding
Datum 17 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen:
Voor Rotterdam: VAN OLDENBARNEVELD, kapt. C.L.Torby Daniel (opm: fregat OLDENBARNEVELD, kapt. C.L. Torley Duwell); GERARDUS JACOBUS, kapt. J.J. Kilian; JAN VAN BRAKEL, kapt. C. Verhey, Rz; NOVA ZEMBLA, kapt. A.J.B. Hordijk; VALPARAISO, kapt. E.J. Kok; FOP SMIT, kapt. L. Hoefman.
Voor Amsterdam: AMSTERDAM, kapt. A.H. Wehdemeijer; MARIA VERONICA, kapt. T. Mulder; ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap; AMERIKA, kapt. P.L. Zeeman; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. C.C. de Wit; PETRONELLA CATHARINA, kapt. C.H. van Veen; WALVISCH, kapt. T. Schut; LOEVESTEIJN, kapt. C. Vonck; HOLLANDIA, kapt. P. Wap; IJSSEL, kapt. C. Maarschalk; SOPHIA AMALIA, kapt. C. van Veen.
Voor Dordrecht: IDA WILHELMINA, kapt. B.P. van Weyland; BIESBOSCH, kapt. J.H. Mugge; JUNO, kapt. W.J. Chevalier; SUMATRA, kapt. R. Grivel.
Voor Schiedam: STAD SCHIEDAM, kapt. F. Wulp.

Afbeelding
Datum 08 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 6 juni. Het schip SUMATRA, kapt. Grivel, was de 17e april te Soerabaja zeilklaar naar Samarang tot opvulling van de lading om vervolgens via Singapore naar China te vertrekken.

Afbeelding
Datum 10 mei 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

- Veilingen van schepen en scheepsparten:
Te Rotterdam op 1 april 1862 het schip RHIJNVIS FEITH, kapt. Lammers, gebouwd in 1857, groot 179 gemeten lasten.
- Geveilde schepen en scheepsparten:
Te Liverpool op 6 maart 1862 het Nederlandse clipper-fregatschip ECLIPSE, kapt. Doeksen, gebouwd in 1854, groot 695 gemeten lasten: opgehouden tot circa NLG 51.000, doch later uit de hand verkocht.
Te Rotterdam op 18 maart 1862 het schip STAD ZIERIKZEE, kapt. J.J. Klein, gebouwd in 1842, groot 318 gemeten lasten, voor NLG 15.100 verkocht (opm: naar Engeland verkocht).
- Uit de hand verkochte schepen:
MARGARETHA JOHANNA, gebouwd in 1840, groot 340 gemeten lasten, verkocht aan een Noorse rederij.
SUMATRA, gebouwd in 1840, groot 394 gemeten lasten, verkocht aan een Noorse rederij
VICE-ADMIRAAL GOBIUS,  gebouwd in 1840, groot 315 gemeten lasten, voor NLG 25.000 verkocht aan een Noorse rederij.
DOCTRINA ET AMICITIA, gebouwd in 1839, groot 368 gemeten lasten, voor NLG 26.500 verkocht aan een Noorse rederij.
SEAFORTH, ex-PRESIDENT VERKOUTEREN, groot 420 gemeten lasten, verkocht aan een Noorse rederij.

Afbeelding