Inloggen
GROOT LANKUM - ID 8071


Kroniekberichten

Datum 23 juli 1840
Krant LC - Leeuwarder Courant

Friese Scheepsbouw. Onder andere voortbrengselen van onzen herlevende scheepsbouw, welke in latere jaren, over het geheel, ten aanzien van de gedaantegeving voor ene meerdere bevalligheid, en vooral voor ene betere bezeildheid zo ingemeen veel veranderd is, vertoont zich thans te Grouw een uitstekend voorbeeld, hetwelk de aandacht van heren reders, zeekapiteins en bouwmeesters wezenlijk waardig is. Het kofschip GROOT LANKUM, gevoerd zullende worden door kapitein De Weerdt, gebouwd voor de heren Barend Visser en Zoon, door Sjollema, ligt thans aldaar te water. Dit schip is van een moderne vlakgestrookte Zuid-Hollandse gedaante, boven water over alle kanten in een sierlijke gelijkmatige buiging, volgens de leiding der tekenkunst gebouwd. En wat nu het voornaamste van 't geheel is, beneden water bezit het ene zuivere verschelving van de vlakke bodem, welke de grootste snelheid, en loefkracht bij de wind op, en een licht bestuur over alle boegen eigenaardig medebrengt. Menig koopvaardijschip wordt, bij gemis van deze gedaante, de lager wal genaderd en op 't strand geworpen, terwijl dit schip in staat is er af te zeilen. Dit watergebouw verstrekt de jeugdigen bouwmeester tot eer: mocht de verdienste de kunstijver belonen! Maar helaas te dikwijls wordt voor een lompe hoekige dwarsdrijver met een wanschapene piek, dezelfde som betaald, als voor een schip dat aan de vereisten en zijn bestemming volkomen beantwoordt. Veel nering is voor goed werk de natuurlijke beloning, maar ook die wordt deze bouwmeester betwist, door een binnensluis, welke sinds ene halve eeuw nutteloos te eng is, om grote koffen en galjoten, welke meest gevraagd worden, voor als nog te Grouw te kunnen bouwen. (opm: zie ook AH 040840)

Afbeelding
Datum 04 augustus 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Grouw, ( provincie Friesland), 27 juli. Heden is van hier vertrokken het op de 18e van de vorige maand van de werf van de scheepsbouwmeester Johs. Sjollema van stapel gelaten kofschip GROOT LANKUM, lang over stevens 28,3 el, wijd over de berghouten 6,509 el en hol op de uitwatering 3,396 el, ongeveer groot 110 lasten, gebouwd voor rekening van de heren Barend Visser en Zoon te Harlingen en zullende worden bevaren door kapt. De Weerdt. De smaakvolle bouw van dit waarlijk schone schip strekt de bouwmeester Sjollema, tot ere en, wij twijfelen des niet, ook tot aanbeveling. Men mag het intussen waarlijk jammer noemen dat een zo kundig bouwmeester, wiens werf gelegen is aan het schoonste vaarwater uit de boezem van de provincie naar zee, zich in zijn nijverheid belemmerd ziet door de geringe wijdte van Irnsumerzijl, welke hem belet schepen van meerdere wijdte te bouwen, terwijl voor de wegruiming van die hinderpaal thans te minder uitzicht bestaat, daar in het vorig jaar over datzelfde vaarwater een brug van bijna gelijke wijdte is gelegd en door de aanleg van de straatweg over Sneek naar Lemmer een nieuwe brug over hetzelve noodzakelijk zal worden. Deze bruggen, welke bij een andere en voorzeker voordeliger richting van de straatwegen beide niet hadden behoeven te worden gebouwd, zullen hoogst waarschijnlijk te weeg brengen, dat de drukke scheepvaart langs dit bloeiende dorp, hetwelk trots mag zijn op enige zeer goede werven, van tijd tot tijd in verval zal geraken, waardoor de bloei van dit dorp een gevoelige slag zal worden toegebracht. Wij hopen dat wijze maatregelen, op tijd genomen, het laatste mogen verhoeden en dat wij de tijd nog eens zullen zien geboren worden, waarop de kundige Sjollema, ter zake van de bedoelde beletselen, niet meer zal behoeven te bedanken voor de aanbouw van grotere schepen, zoals hij in de loop van dit jaar daartoe zich genoodzaakt zag, toen de heer Koumans Smeding te Leeuwarden, hem het bouwen van een kofschip van 140 à 150 lasten wilden opdragen.

Afbeelding
Datum 08 september 1840
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Binnen gekomen: Den 23 augustus de kofschepen HENDRIKA, kapt. W.J. Drewes, van Stettin, de JONGE BAREND, kapt. J.O. Stuut, van Christinastad, STAD EN LANDE, kapt. R. Helmers en de VIJF GEZUSTERS, kapt. E.H. Oldenburger, beide van Memel.
Den 26 dito het tjalkschip de OOSTERLING, kapt. B. Obbes, van Carolinerzijjl.
Den 28 dito het kofschip HENDRIKA, kapt. T.F. Harding, van Memel.
Den 30 dito de kofschepen EGBERTUS, kapt. K.H. Bakker en de HOUTHANDEL, kapt. H.D. de Grooth, beide van Christiaansand.
Den 2 september de kofschepen JOHANNA, kapt. A. van Aken, van Dantzig, ARENDINA, kapt. J.K. Brouwer, van Memel, MARGARETHA, kapt. T.K. Mulder, van Archangel en NIMPHIA, kapt. H.K. de Weerd, van Oostrisoer; het schonerschip FAME, kapt. W. Barfield, van Londen.
Den 3 dito het kofschip de VROUW ANTJE, kapt. B.D. de Grooth, van Oostrisoer.
Den 4 dito de kofschepen CAROLINA MATHILDA, kapt. N.S. Bjonness, van Holmstrand, de VROUW LUBBEGINA, kapt. F.K. de Weerd, van Droback, de DRIE GEZUSTERS, kapt. P.P. Dijkstra, van Oostrisoer, de JONGE HENDRIK, kapt. B.H. Plukker, van Droback en SOPHIA, kapt. O. Houwink, van Memel.
Uitgezeild: Den 25 augustus het kofschip GROOT LANKUM, kapt. H. de Weerd jr., naar Liverpool.
Den 27 dito de kofschepen de GOEDE WELVAART, kapt. J.G. Vos, ZELDENRUST, kapt. G.A. Jonkhoff, beide naar Noorwegen en de JONGE WILLEM, kapt. J.F. Mellema, naar Dantzig.
Den 30 dito het kofschip MARGARETHA HENDRIKA, kapt. G.J. Munneke, naar Schotland.
Den 3 september het kofschip STAD EN LANDE, kapt. R. Helmers, naar Noorwegen.
Den 4 dito de kofschepen EENDRAGT, kapt. K.D. de Jong, naar Havanah, HENDRIK, kapt. W.J. Drewes, naar Londen en de VIJF GEZUSTERS, kapt. E.H. Oldenburger, naar Newcastle.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1840
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Binnen gekomen: Den 5 oktober het kofschip STAD EN LANDE, kapt. R. Helmers, van Drammen, het schonerschip ACTIEF, kapt. G.W. Beekman, van Stockholm.
Den 6 dito de kofschepen de JONGE HENDRIK, kapt. B.H. Plukker, van Droback, DRIE GEZUSTERS, kapt. P.P. Dijkstra, van Oostrisoer, JACOBA HAZEWINKEL, kapt. J.G. Boon, van Memel en GEZINA, kapt. B.A. Visser, van Petersburg; de kofschepen MARGARETHA, kapt. T.K. Mulder, van Droback en NIMPHIA, kapt. H.K. de Weerd, van Christiaansand; het smakschip HET TOEVAL, kapt. H.H. Voordewind, van Memel.
Den 7 dito de kofschepen GOUVERNEUR BARON VAN ZUIJLEN VAN NIJEVELT, kapt. B.R. Wijk, van Petersburg en HENDRIK, kapt. J.A. Keun, van Larwig; de kofschepen GROOT LANKUM, kapt. H. de Weerd jr., van Liverpool en JAN FREERK, kapt. H.G. Smit, van Dantzig.
Den 8 dito het smakschip HILLEGONDA MARIA, kapt. D.D. Visser en het kofschip de VROUW LUBBEGINA, kapt. F.R. de Weerd, beide van Oudsoen.
Den 9 dito het kofschip JAN FREDRIK, kapt. H.H. Kok, van Holmstrand; het galjasschip MINERVA, kapt. T. Nieman, van Riga.
Den 12 dito het brikschip VENUS, kapt. P. Arentzen, van Drammen; het everschip NO. 15, kapt. J. Breckwold, van Hamburg; de kofschepen de JONGE DIRK, kapt. H.E. Vos, van Oostrisoer, de JONGE JAN, kapt. H.J. IJmker, van Stadthille en REINA, kapt. H.S. Vos, van Dantzig.
Den 13 dito het tjalkschip GEORGINA, kapt. J.K. Heins, van Leer.
Den 14 dito het kofschip WILHELMINA, kapt. R.K. Visser, van Laurvig.
Uitgezeild: Den 4 oktober het kofschip MARTHA ALIDA, kapt. K.H. Plukker, naar Schotland; het brikschip DUËN, kapt. A.J. Berentzen, naar Noorwegen.
Den 5 dito het tjalkschip ANNEGINA, kapt. H.W. Pekelder, naar Hamburg; het kofschip ZELDENRUST, kapt. G.A. Jonkhof, naar Noorwegen.
Den 12 dito het tjalkschip WILHEMINA HENDRIKA, kapt. W.H. Mulder, naar Schotland; het kofschip de VIJF GEZUSTERS, kapt. E.H. Oldenburger, naar Engeland.
Den 13 dito het smakschip de HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur, naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 30 maart 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Te Liverpool hebben de 18e maart een aanvang gemaakt met laden de schepen MARGARETHA, kapt. Mulder en GROOT LANKUM, kapt. De Weerd, beide voor Harlingen en de 19e dito het schip GEERDINA, kapt. Boer voor Rotterdam.
Het schip DE EENDRAGT, kapt. De Jonge van Bergen naar Amsterdam, is volgens particulier bericht, de 25e maart in het Vlie binnengekomen.
Van Rendsburg wordt van de 21e maart gemeld, dat de Eider tussen die plaats en Tonningen van ijs bevrijd, doch Het Kanaal nog vast zat. De aldaar overwinterd hebbende schepen DE VROUW LOLLINA, kapt. Visser van St. Petersburg en DE VROUW ALIDA, kapt. Jaski van Koningsbergen beide naar Amsterdam, zouden de reizen voortzetten.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Remkes, van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 23e augustus bij Wight gezien te hebben een fregatschip, tonende Dordrechtse collegevlag met No. 9, zijnde die van kapt. Hazewinkel, voerende het schip OSIRIS, van Dordrecht naar Batavia en een kof, tonende vlag van het college Zeemanshoop, met No. 529, zijnde die van kapt. De Weerd, voerende het schip GROOT LANKUM, van Harlingen naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 06 september 1842
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
Den 24 augustus. GROOT LANKUM (Harlingen), kapt. De Weerd Jr., van Petersburg naar Amsterdam; HERSTELLING (Amsterdam), kapt. Hubert, van Windau naar Amsterdam; GESINA HARMINA (Veendam), kapt. Jonker, van Stavanger naar de Oostzee; ANNA MARIA CATHARINA (Groningen), kapt. Kleininga, van Harlingen naar Danzig; HARMONIE (Pekela), kapt. Dik, van Riga naar Amsterdam; VRIENDSCHAP (Veendam), kapt. Douwes, van Memel naar Brussel.
Den 25 augustus. FENNECHIENA ELISABETH (Pekela), kapt. Wijkman, van Danzig naar Nantes; VIJF GEBROEDERS (Veendam), kapt. Puister, van Koningsbergen naar Amsterdam; EENSGEZINDHEID (Veendam), kapt. Douwes, van Danzig naar Amsterdam;
DE JONGE HIJLKE TROMP (Amsterdam), kapt. Oldendorp, van Riga naar A’dam.
Den 26 augustus. METTA ELISABETH (Schiedam), kapt. Bakker, van Libau naar de Maas.
Den 27 augustus. BOUWINA (Pekela), kapt. Bieze, van Amsterdam naar Danzig; VRIENDSCHAP (Pekela), kapt. Klasen, van St. Petersburg naar Amsterdam; JANTINA HENDRIKA (Veendam), kapt. Ketelaar, van Greifswald naar Rotterdam; ANNA LUITSIA (Pekela), kapt. Pott, van Rotterdam naar Stettin.
Den 28 augustus. MARIA ALETTA (Hoogezand), kapt. Schut, van Hamburg naar St. Petersburg; DE HOOP (Pekela), kapt. Gust, van Bremerhaven naar Stettin; ANNA MARIA (Amsterdam), kapt. Sprik, van Amsterdam naar Nerva.
Den 29 augustus. ANNECHIENA JANTINA (Pekela), kapt. Pybes, van Peterhead naar Petersburg; VROUW WICHERDINA (Wildervank), kapt. Kroon, van Danzig naar Gent;
ZEEMEEUW (Rotterdam), kapt. Noordhoek, van St. Petersburg naar Rotterdam; JOHANNA MARGARETHA (Amsterdam), kapt. De Boer, van Petersburg naar Amsterdam; RIGA (Rotterdam), kapt. Dijksma, van St. Petersburg naar Amsterdam; ALBERDINA EDZINA (Zuidbroek), kapt. Naatje, van St. Petersburg naar Amsterdam; ALIDA ELISABETH (Groningen), kapt. Schuur, van Nerva naar Amsterdam; CORNELIA CATHARINA (Harlingen), kapt. Korter, van Libau naar Schiedam; ANNA ALIDA (Amsterdam), kapt. Kortrijk, van Petersburg naar Amsterdam.
Den 30 augustus. VROUW FEMMEGINA (Pekela), kapt. Braam, van Koningsbergen naar Amsterdam; TWEELINGEN DANIEL EN WILCO (Lemmer), kapt. Klein, van Kroonstad naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 april 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading naar:
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip DE BATAVIER, kapt. K. Welger. Adres bij de weduwe Jan van Wesel en Zoon.
Batavia: het gekoperde fregatschip VASCO DA GAMA, kapt. K.W.E. Bergner, van Rotterdam. Adres bij Canne en Balwé.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip JUPITER, kapt. J.K. de Jong. Adres bij Olivier en Co., Hoyman en Schuurman, de Vries en Co., Lublink en van Meeteren en Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip VERONICA, kapt. D. Grim. Adres bij de wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip KONING WILLEM II, kapt. H.B. Eeftingh. Adres bij Olivier en Co., Hoyman en Schuurman, de Vries en Co. en Lublink, van Meeteren en Co.
Batavia: het gekoperde barkschip OUD-ALBLAS, kapt. P. Kley, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zoon en Arbman.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. E. van der Plas. Adres bij Floris der Kinderen en Zoon.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. H. de Jong. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia: het gekoperde fregatschip MARIA JACOBA CORNELIA, kapt. D. Boes Lutjens. Adres bij Olivier en Co., Hoyman en Schuurman, de Vries en Co., Lublink, van Meeteren en Co en Jan Corver en Co.
Batavia: het gekoperde barkschip POLLUX, kapt. A.P. Klein. Adres bij Jan Corver en Co. en Jan Daniels en Zoon en Arbman.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip DE WALVISCH, kapt. Thomas Schut. Adres bij d’Arnaud en Co.
Te Maassluis naar Batavia: het nieuw gebouwd gekoperde tweedeks barkschip MATHILDA, kapt. J.A. de Haas. Adres bij Olivier en Co. Hoyman en Schuurman, de Vries en Co en Lublink, van Meeteren en Co.
Suriname: het gekoperde schoener kofschip HENRIETTE, kapt. J.C. Willems. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het Nederlandse schoener kofschip IDA EN CORNELIA, kapt. W.F. Schenk. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip SOPHIA EN MARIA, kapt. A.J. Andresen. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname: het gekoperde fregatschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het Nederlands kofschip KONING WILLEM, kapt. L.H. Singer. Adres bij Hoyman en Schuurman. Sluit 6 april.
Suriname: het Nederlandse schoener kofschip HARLINGEN, kapt. J.J. Dyk. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde driemast galjootschip NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het Nederlandse schoener kofschip JACOBA, kapt. A.K. de Groot. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het nieuw gebouwde gekoperde driemast galjootschip WILHELMINA, kapt. J.N. Klint. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het gekoperde brikschip ASTREA, kapt. J.A. de Lang. Adres bij Hoyman en Schuurman en de Vries en Co.
Havana: het gekoperde barkentijnschip CUBA, kapt. J. Visser. Adres bij B.J. van Hengel.
New York: het Nederlandse kofschip DE JAGER, kapt. O.J. Blok. Adres bij d’Arnaud en Co.
New York: het gezinkte Nederlandse schip JOHANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en van Olivier en Co. Vertrek 7 april.
Genua en Livorno: het Nederlandse schoenerschip EENSGEZINDHEID, kapt. F.G. Mellema. Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno: het Nederlandse schoener kofschip DOURO, kapt. H. de Haas. Adres bij J. C. van Oven en Zoon. Vertrek 6 april.
Le Havre en Rouaan: het Nederlandse kofschip CATHARINA, kapt. H.R. Veling. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon: het Nederlandse kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Lublink, van Meeteren en Co.
Liverpool: het Nederlandse schoener kofschip HOOP EN VERWACHTING, kapt. B.J. de Boer. Adres bij Jan Corver en Co.
Livorno en Genua: het nieuw vertimmerde Nederlandse kofschip AURORA, kapt. P.H. Hinlopen. Adres bij J. de Rooy.
Marseille: het Nederlandse schoener kofschip DE NIJVERHEID, kapt. T.M. Mulder. Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port à Port: het Nederlandse schoener kofschip MERCURIUS, kapt. A. van der Windt. Adres bij H. Verweyde Cz., en Jan Daniels en Zoon en Arbman.
Danzig: het Nederlandse kofschip DE WAAKZAAMHEID, kapt. J.K. de Weerd. Adres bij Jan Corver en Co.
Gluckstadt en Haarburg: het Nederlandse kofschip ANNEGINA, kapt. A.D. Pott. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip LAMMEGINA, kapt. A. Ellens. Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip MARIA GEERTRUIDA, kapt. J.L. Dokter. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip GEERDINA, kapt. A.H Schaap. Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip MARGARETHA, kapt. A.T. Steffens. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip MAGRIETHA, kapt. K.J. Scholtens. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip WENDELINA, kapt. W.J. Hillebrands. Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip ARENDINA, kapt. H.J. Hazewinkel. Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip DE JONGE WILLEM, kapt. J.T. Mellema. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip JEZELINA, kapt. R.R. Legger. Adres bij Kranenborg en Zonen en Van den Bey en Co.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Petersburg: het Nederlandse kofschip JULIANE LOUISE, kapt. K.L. Spykman. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Petersburg: het Nederlandse kofschip SYBRAND JAN, kapt. C.H. Uil. Adres bij Lublink van Meeteren en Co., de Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
Petersburg: het Nederlandse kofschip HELENA, kapt. R.A. Hazewinkel. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg: het Nederlandse kofschip PIETER HENDRIK, kapt. T.R. Danhof. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg: het Nederlandse kofschip GROOT LANKUM, kapt. H.H. de Weerd Jr. Adres bij Jan Corver en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Petersburg: het Nederlandse kofschip JAN JACOB, kapt. R.H. Luje. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Rendsburg, Kiel en Flensburg: het Nederlandse kofschip ANNA CATHARINA, kapt. W.H. Dyk. Adres J. van Oven en Zoon.
Rendsburg: het schip IDA HILLEGINA, kapt. E.G. Broekema. Adres bij Blikman en Co.
Riga: het Nederlandse kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver en Co.
Rostok: het Nederlandse kofschip DE VIER GEBROEDERS, kapt. D. Fokkes. Adres bij Blikman en Co.
Rostok: het Nederlandse smakschip DE VROUW HENDRIKA, kapt. W.J. Drewes. Adres bij Blikman en Co.
Stettin: het Nederlandse kofschip ALIDA THEODORA, kapt. T.M. Jaski. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Stettin: het Nederlandse smakschip ELISABETH, kapt. B. Gerritsma. Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Stettin: het Nederlandse kofschip WENDELINA ,kapt. H.J. Mulder. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Stettin: het Nederlandse schoenerschip, kapt. J.K. de Boer. Adres bij Kranenborg en Zonen en Schlutow en Thulesius en Co.
Stettin: het Nederlandse kofschip ANNA ALIDA, kapt. G.J. Kortryk. Adres bij Blikman en Co.

Afbeelding
Datum 07 mei 1844
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading naar:
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. H. de Jong. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia: het gekoperde fregatschip MARIA JACOBA CORNELIA, kapt. D. Boes Lutjens. Adres bij Olivier en Co, Hoyman en Schuurman, de Vries en Co., Lublink, van Meeteren en Co. en Jan Corver en Co.
BATAVIA: het gekoperde barkschip DE RHIJN, kapt. C. Brandligt. Adres bij Olivier en Co., Hoyman en Schuurman, de Vries en Co. en Lublink van Meeteren en Co.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Winhouwer.
Suriname: het Nederlandse schoener kofschip JACOBA, kapt. A.K. de Groot. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het nieuw gebouwde gekoperde driemast galjootschip WILHELMINA, kapt. J.N. Klint. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het gekoperde brikschip ASTREA, kapt. J.A. de Lang. Adres bij Hoyman en Schuurman en de Vries en Co. Vertrek 13 mei.
Suriname: het gezinkte schoener kofschip CONCORDIA, kapt. B. J. Wygers van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co. Sluit 21 mei.
Suriname: het gekoperde barkschip ELIZA, kapt. J. Hilbrands. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname: het gezinkte schoener kofschip DE HOOP, kapt. J.A. Janssen. Adres bij Brandt en Noothout.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip DE SNELHEID, kapt. J.J. Gorter. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde barkschip DE HARMONIE, kapt. C.A. Schonbeck. Adres bij B.D. Bosscher.
Havana: het gekoperde barkentijnschip CUBA, Kapt. J. Viseer. Adres bij B.J. van Hengel.
Havana: het gezinkte Nederlandse schoener kofschip EMILIE SOPHIA, kapt. J. Zuiderduin. Adres bij J. Langevelt
Te Rotterdam, naar New York: het gekoperde brigantijnschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post. Adres bij Jan Daniels en Zoon en Arbman en d’Arnaud en Co te Amsterdam, en Kuyper van Dam en Smeer te Rotterdam. Vertrek 15 mei.
Bayonne: het Nederlandse kofschip DE EENDRAGT, kapt. S.G. Hobma. Adres bij Jan Corver en Co.
Bayonne: het Nederlandse kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes. Adres bij Jan Corver en Co.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip BORDEAUX, kapt. G. Wortelboer. Adres bij van Ulphen en Ruys.
Bordeaux: het Nederlandse schoener kofschip AURORA, kapt. G.M. Gnodde. Adres bij van Ulphen en Ruys.
Genua en Livorno: het schoenerschip CORNELIA CATHARINA, kapt van Renterghem Adres bij C.J. de Grys en Zoon.
Gibraltar: het Nederlandse schoenerschip DE COURIER. Kapt. O.B. van Santen Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Livorno en Genua: het gekoperde Nederlandse brikschip MARIA, kapt. S.M. Tanger. Adres bij van den Bey en Co.
Port ä Port: het Nederlandse kofschip JANTINA ANNEGINA, kapt. H.G. Sap. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en H. Verweyde Cz.
Syra en Smirna: het nieuw gekoperde Nederlandse schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Bremen: het Nederlandse schip DE VROUW JOHANNA, kapt. H. de Jonge. Adres bij J.C. van Oven en Zoon.
Danzig: het Nederlandse smakschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Drewes. Adres bij Kranenborg en Zonen.
Danzig: het Nederlandse kofschip JANKE HOITES, kapt. G.H. Carst. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Danzig: het Nederlandse kofschip DE VIER GEZUSTERS, kapt. Z Helmers. Adres bij Blikman en Co.
Drammen, Christiana en omliggende plaatsen: het galjoot LUNA, kapt. H.L. Backer. Adres bij J.W. Boekhout.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip DE VROUW JACOBINA, kapt. G.C. Hölscher. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip DE VROUW TRIJNTJE, kapt. J.F. van Bergen.. Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip JEZELINA, kapt. R.R. Legger. Adres bij Kranenborg en Zonen en van den Bey en Co. Vertrekt 8 mei op verbeurte der vracht.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip ALBERDINA, kapt. J.J. Joosten. Adres bij Blikman en Co.
Petersburg: het Nederlandse kofschip SYBRAND JAN, kapt. C.H. Uil. Adres bij Lublink van Meeteren en Co., de Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
Petersburg: het Nederlands kofschip GROOT LANKUM, kapt. H.H. de Weerd Jr.. Adres bij Jan Corver en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Petersburg: het Nederlandse kofschip CATHARINA KNELSINA, kapt. H.E. Vos. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Petersburg: de Nederlandse kof Alida, kapt. J.H. Mulder. Adres bij de Vries en Co. Floris der Kinderen en Zoon en Lublink, van Meeteren en Co.
Rendsburg en Kiel: het Nederlandse kofschip DE WELVAART, kapt. R.T. Fenenga. Adres bij Blikman en Co.
Riga: het Nederlandse kofschip ALIDA, kapt. T.E. Harding. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Stettin: het Nederlandse kofschip WENDELINA, kapt. H.J. Mulder. Adres bij de weduwe Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Stettin: het Nederlandse kofschip HENDRIKA ELISABETH, kapt. Jan Helmers. Adres bij Blikman en Co.
Wismar: het Nederlandse kofschip ANNEGINA VAN LINGE, kapt. A. van Linge Dz.. Adres bij Jan Corver en Co.

Afbeelding
Datum 16 januari 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Croonstad, 1 januari. Alhier overwinteren de volgende Nederlandse schepen: JONGE AGATHA, kapt. Zeilinga, AUKJEN, kapt. Teensma, GROOT LANKUM, kapt. De Weerd Jz, en het VERTROUWEN, kapt. Pott.

Afbeelding
Datum 29 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Memel (opm: Klaipeda), 23 september. Het alhier van Amsterdam gearriveerde Nederlandse kofschip GROOT LANKUM, kapt. De Weerd, heeft de beide ankers verloren.

Afbeelding
Datum 15 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 13 mei. Het Harlinger kofschip JUNO, kapt. Van der Ley, is de 6e dezer op 43ºNB en 09º30’WL in zinkende staat verlaten, doch het volk gered en alhier aangebracht door het stoomschip VASCO DE GAMA, kapt. Robertson, van St. Ubes (opm: Setubal) komende. (opm: zie ook LC 200562)

Afbeelding