Inloggen
ELISE SUSANNA - ID 8063


Kroniekberichten

Datum 03 december 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping van aandelen in Nederlandse zeeschepen.
Willem Kley en Jan van der Hoop Jac. Zn., notarissen te Rotterdam, als last hebbende van hun principalen, zijn voornemens om op donderdag de 8e december 1842, des middags ten 12 ure, in het Huis der Notarissen, binnen deze stad, in het openbaar te veilen en aan de hoogstbiedenden of eerstmijnenden te verkopen:
No. 1. Een zesde aandeel in het in de jaren 1840 en 1841 nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip, genaamd CELEBES, gevoerd door kapt. T. Cars Tz., groot 320 tonnen, varende onder directie van de heer H. van Rijckevorsel, te Rotterdam, als boekhouder, welk schip door de Nederlandse Handel-Maatschappij bevracht en in september 1842 van hier naar de Oostindië uitgezeild is.
No. 2. Een achtste aandeel in het in de jaren 1839 en 1840 nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip, genaamd ELISE SUSANNE, gevoerd door kapt. N.A. Dijkama, groot 569 tonnen, varende onder directie als boven, welk schip mede door de Nederlandse Handel-Maatschappij is bevracht en dienvolgens liggende op deszelfs vertrek van hier naar de Oostindiën.
No. 3. Een zestiende aandeel in het in de jaren 1837 en 1938 nieuw gebouwd Nederlandse kofschip, genaamd RIGA, gevoerd door kapt. A.A. Dijkama, groot 119 tonnen, thans op reis naar Riga, varende onder directie als boven.
Informaties zijn te bekomen ten kantoren van ieder der bovengenoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 17 januari 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 15 januari. Het schip ELIZA, kapt. Dijkama (opm: vermoedelijk de bark ELISE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkama), is gisteren tegen de Noordwal aan de grond geraakt, doch is met assistentie er af en op een goede rede ten anker gebracht.

Afbeelding
Datum 27 mei 1843
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. 24 mei. Heden zijn hier aangekomen het Nederlands schip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, vertrokken van Amsterdam de 6e februari, met 1 passagier. Dito schip JAVA, kapt. H. Hagers, vertrokken van Rotterdam de 8e februari, met 1 passagier. Dito schip MARIE JULIE, kapt. P.F. Marker, vertrokken van Rotterdam de 7e februari, met 3 passagiers. Dito schip TRITON, kapt. H. Olie, van Amsterdam de 6e februari. Dito schip ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkama, vertrokken van Rotterdam de 7e februari, met 1 passagier, dito bark DE NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer, vertrokken van Rotterdam de 15e december, met 1 passagier. Dito schip EUGÉNIE, kapt. G.A. Klimp, vertrokken van Amsterdam de 3e januari.

Afbeelding
Datum 26 maart 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 maart. Gisteren zijn alhier aangekomen de Nederlandse brik SOLOO, kapt. T.B. Teunissen, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 1e december en de dito bark ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkama, vertrokken van Rotterdam de 1e dito; heden zijn alhier aangekomen het dito schip WATERLOO, kapt. J. Grim, vertrokken van Amsterdam de 22e november en het dito schip WILLEM ERNST, kapt. H. Wittebol, van dito de 22e dito.

Afbeelding
Datum 24 februari 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 februari. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark WILLEM BARENDSZ, kapt. W. Landsaat, met 6 passagiers en 138 man troepen, de 28e oktober vertrokken van Amsterdam, de dito bark de DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn, de 4e oktober vertrokken van Amsterdam, het dito schip ANTHONY, kapt. H. Poort, met 6 passagiers, de 3e oktober vertrokken van Rotterdam, de dito bark JONGE CORNELIS, kapt. J.J. Klein, met een passagier, de 2e november vertrokken van Rotterdam, de dito bark A.R. FALCK, kapt. L.A.J. Boulet, de 21e september vertrokken van Rotterdam, en de dito bark ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkama, met vier passagiers, de 2e november vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1848
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 2 oktober. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen:
Voor Amsterdam: JEANNETTE PHILIPPINE, kapt. N. Rademaker, en JAPAN, kapt. W. van der Zee.
Voor Rotterdam: LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve, en ELISE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkama.

Afbeelding
Datum 24 januari 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 januari. De 18e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark HONGKONG, kapt. P. Andersson, met een passagier, de 5e november vertrokken van de Golf van Perzië, de dito brik MARCO BOZZARIS, kapt. P. de Boer, de 5e september vertrokken van Amsterdam, de dito bark ELISE SUSANNE, kapt. N. Dijkama, vier passagiers en 120 man militairen, de 13e oktober vertrokken van Rotterdam, en de dito bark SPHYNX, kapt. G. Wegman, de 14e augustus vertrokken van Dordrecht.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark NIJVERHEID, kapt. G.J. van der Mey, de 11e oktober vertrokken van Amsterdam, en het dito schip ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bik Wzn., drie passagiers, de 28e september vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 07 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 april. Het schip WILLIAM GORRING, kapt. Holmes, van Cardiff, is de 1e dezer te Littlehampton binnengelopen met weggeslagen achtersteven, zijnde in aanzeiling geweest met het barkschip ELISE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkama, van Rotterdam naar Cardiff.

Afbeelding
Datum 29 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 april. In ons nommer van 7 april deelden wij een bericht mede, omtrent het aanzeilen van het Nederlandse barkschip ELISE SUSANNE, met het Engelse schip WILLIAM GORRING. Thans zijn wij in staat gesteld, onze lezers het volgende extract uit een brief van kapt. N.A. Dijkama, voerende eerstgenoemde bodem, d.d. Cardiff 22 april, mede te delen: Wij bevonden ons des nachts zeilende in het Engelse Kanaal af en aan Shoreham, toen wij een Engelse kotter vooruit zagen, welke wij meenden dat voornemens was het schip te praaien, ons echter te dicht naderende, lieten wij het schip in de wind lopen. Dan, alvorens hetzelve stil lag, was de kotter reeds onder de boeg en met een gedeelte van haar dek onder water, waarop onmiddellijk de equipage, bestaande uit 4 man, bij mij aan boord sprong. Het schip, als nu deinzende (opm: achteruitvarend), geraakte de kotter vrij en zeilde bij de wind om de oost voort, Wij brasten ook bij de wind en zetten onze boot uit, waarmee wij het Engelse scheepje spoedig op zijde waren, en toen wij bevonden dat hetzelve dicht gebleven was, ging de bemanning weder aan boord en vervolgde haar reis. Dit alles is in minder dan 1½ uur gebeurd. De oorzaak van dit ongeluk is aan onoplettendheid van de zijde der Engelsen te wijten, daar, volgens hun eigen getuigenis, bij mij aan boord afgelegd, drie man beneden waren en de vierde, zijnde de schipper, aan het roer zat te slapen, Ook scheen het mij toe, dat allen, en voornamelijk de schipper, die bijna niet te verstaan was, te veel sterke drank gebruikt hadden. De schade van de kotter is: aan een zijde een gedeelte der verschansing aan stukken en het zeil gescheurd; wij hebben daarbij een ijzeren stampstag verloren, terwijl een voet lengte van de schuurhuid en van het koper beschadigd is.
Verder meldt kapt. Dijkama, dat het scheepsvolk te Cardiff zeer schaars was maar dat in weerwil van de pogingen der ronselaars, het zijne tot nog toe aan boord bleef. Intussen waren de pogingen van één der eerste ronselaars om zijn volk te verleiden van dien aard, dat de bootsman van de ELISE SUSANNE, hierover woedend geworden, tot dadelijkheden oversloeg, die hem een aantal vensterruiten benevens een dag opsluiting hebben gekost, maar toch het gevolg hadden dat men verdere pogingen staakte.

Afbeelding
Datum 18 mei 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Volgens particulier bericht van Amboina d.d. 2 maart, was het te Rotterdam te huis behorend barkschip ELIZE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkama, van zijn reis van die plaats naar Batavia, aldaar teruggekeerd, na van 24 november des vorigs jaars gedurende 41 etmalen tegen de moesson te hebben opgekruist. Het schip had enige schade bekomen, welke bereids hersteld was. De gezagvoerder dacht half maart wederom de reis naar Java te aanvaarden, om daar een lading voor Rotterdam in te nemen.

Afbeelding
Datum 11 maart 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Heelvoetsluis, 10 maart. Even zo als bij de aanvang van deze winter het Voornsche Kanaal bij Hellevoetsluis een interessant gezicht opleverde van wege een grote naar zee bestemd vloot, even zo is thans omgekeerd het geval door de navolgende binnen de sluis aldaar liggende uit zee binnengekomen schepen, als
Naam schip Naam gezagvoerder Van
MALVINA de Jong Batavia
ST. HELENA Sterkenburg dito
ELISE SUSANNE Cars Fzn dito
KAREL AUGUST Bouten dito
EMELIE Latz Port-au-Prince
MARIE HARDY Guthry St. Domingo
SOUTH CAROLINA Stewart New York
TAROLINTA Smith dito
ERNESTINE Frerichs New-Orleans
KOOPHANDEL Haijen Boston
DELAWARE Patton Charleston (USA)
LAMARTINE Zernichow Triëst
EENDRAGT Leisler dito
MARIA ELIZABETH v.d. Velde Alicante
BOREAS Van Gelderen Smirna (opm: Izmir)
ANSELME Anbriet Nantes
JEAN BAPTISTE MARIE Moyon dito
EMILIE Robson Sunderland
ONE Farrow dito
FORTUNA Steinhagen Liverpool
ELIZE SUZAN Watt Newcastle
JOHANNES Pieper Cardiff
IJZERSTAVEN Gust dito
AUDACIOUS Thompson Yarmouth
ELISABETH Matthews Poole
ANNA MARGRETHA ADRIANA Stenger Memel (opm: Klaipeda)
MERCUUR Rottgers dito
ANTOINETTE Christoffers dito
MARY Rieper Ystad
ARON Christensen dito
PETER WILHELM Ipsen Odense
ADOLPHINE Rasmussen dito
ENTYQUARY Rasmussen dito
GODE HINSIGH Rasmussen dito
JENNY MARY Johnson dito
LAURA Svane Assens
DANMARK Gude Kopenhagen
ELINNA Lyngbye dito
CAMILLA Poesen Holbeck
FRADENESMINDE Kjoller dito
ROSE Schan Svendsen
HILDA Svendsen dito
GREVENDE KNUTH Ring Svendborg
KIERSTINE MARIE Nielsen dito
CIMBRIA Warrer Weile
AVANCE Thusland Randers
ORNEN Bahr Aarhus
MARIA Krogh Aalborg
ANDREAS Stibolt Tromsoe
ALIDA FENINGA Dik Stockholm
en in de buitenhaven:
Zr.Ms. stoomschip AMSTERDAM kapt.luit. Spanjaard
GEERTINA HARMINA Dijkstra Londen
MERCUUR de Haan Liverpool
IVANHOE Cairns Leith
EENDRAGT Kwakkelstein Noordzee

Afbeelding
Datum 04 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 1 juli. Het te Rotterdam te huis behorende barkschip ELISE SUSANNE, kapt. Kuyt, van Rotterdam via de Kaap-Verdische eilanden naar Calcutta, is de 27e juni alhier met schade binnengelopen en is heden weder naar Rotterdam geretourneerd om aldaar te repareren.

Afbeelding
Datum 22 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam, H.H. Zoon, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, zijn van mening om als last hebbende van hunne meesters op dinsdag de 5e augustus 1856, des middags ten 12 ure, in de zaal op de hoek van de Scheepsmakershaven en Bierstraat, wijk 1, no. 499, publiek te veilen: het snelzeilend Nederlands gekoperd en kopervast barkschip, ELISE SUSANNE, laatst gevoerd door kapitein J. Kuijt, volgens meetbrief lang 35 el 20 duim, wijd 7 el 5 duim, hol 5 el 5 duim en alzo groot 557 tonnen of 294 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zo als hetzelve is liggende in de Zalmhaven, aan de Scheepstimmerwerf van de heren Gebroeders Visser, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 31 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, zijn van mening te veilen, als last hebbende van hun meester op dinsdag de 5e augustus 1856, na afloop van de veiling van het barkschip ELISE SUSANNE :
- 1/24 Aandeel in het barkschip EDUARD MARIE, groot 250 lasten, gevoerd door kapitein J. van Megchelen, varende onder directie van de heer Edmond Serruys.
- 1/24 Dito, dito.
- 1/24 Dito, dito.
- 1/32 Aandeel in het barkschip ODILIA MARGARIETA, groot 331 lasten, gevoerd door kapitein C.F. Hagelhoff, varende onder directie van de heer M. Schloss.
- 1/64 Aandeel in het barkschip DINA, groot 342 lasten, gevoerd door kapitein J.L. de Haan, varende onder directie van de heren Arbon & Co.
- 1/64 Dito, dito.
- Twee aandelen in de Geldersche Stoomboot-Maatschappij, ieder à NLG 500.
Nader onderrichting bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in de zaal op de hoek der Scheepsmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 5 augustus:
- Het snelzeilend Nederlands gekoperd en kopervast barkschip ELISE SUSANNE, laatst gevoerd door kapt. J. Kuyt, groot 557 tonnen of 294 lasten: NLG 20.300: verkocht
- 3/24e Aandelen in het barkschip EDOUARD MARIE, groot 250 lasten, gevoerd door kapt. J. van Megchelen: NLG 2600, opgehouden per 1/24e.
- 2/64e Aandelen in het barkschip DINA, groot 342 lasten, gevoerd door kapt. J.L. de Haan: NLG 1400, opgehouden per 1/64e.
- 3/63e Dito, dito: NLG 2600, opgehouden per 1/64e.
Overige aandelen niet geveild.

Afbeelding
Datum 26 maart 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 maart. Het aan de rederij van de heer H. van Rijckevorsel alhier toebehorende barkschip ELISE SUSANNE, kapt. J. Kuijt, met een detachement troepen van hier naar Batavia bestemd, is de 19e februari wegens muiterij onder de militairen te Rio Janeiro binnengelopen. Aangaande deze muiterij meldt de kapitein d.d. 24 februari het volgende:
Tot 12 februari, ons toen bevindende op 19º30’ Z.B. en 30º10’ W.L. was de reis vrij voorspoedig en alles in orde. Op de avond van die dag echter werd de commandant der troepen door een soldaat, een Fransman, onderricht, dat de militairen aan het muiten waren en dat men het plan gemaakt had om die avond ten 9 ure de bemanning van het schip te overrompelen en allen te vermoorden. Gelukkig waren de onder-officieren en korporaals, zomede de Fransen en Nederlanders, die zich onder de troepen bevonden, niet in het complot en dezen schaarden zich dus onmiddellijk aan onze zijde op het achterdek. Alsnu werd aan de anderen gelast naar beneden te gaan, hetgeen zij met tegenzin deden. De commandant gaf daarna met veel overleg de nodige bevelen en de luiken werden met dubbele posten bezet. Wij brachten daarop de stukken op het achterdek en laadden ze, deelden vervolgens de scheepswapenen onder de ons getrouw gebleven militairen en equipage uit en hielden aldus gedurende die nacht gezamenlijk de wacht. De volgende morgen onderzochten wij de zaak en bevonden, dat werkelijk het plan bestaan had om het schip te overmeesteren en wij besloten alstoen af te houden en naar Rio Janeiro koers te zetten. Zeven dagen en nachten hebben wij aldus aan dek doorgebracht, zodat wij ten laatste geheel uitgeput zijn geworden, doch wij hebben het volgehouden en zijn hier gelukkig gearriveerd. Bereids zijn 14 man geboeid en daaronder bevindt zich een der stuurlieden en een matroos. Er zijn veel vermoedens die tegen de stuurman getuigen. De matroos is echter hoofdzakelijk verdacht om de verstandhouding, welke hij met de stuurman had. De belhamels zullen heden van boord gehaald worden en op het fort Santa Crux tot nader order in verzekerde bewaring genomen worden. (opm: zie NRC 200457 en 020557)

Afbeelding
Datum 20 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 april. Het alhier te huis behorende barkschip ELISE SUSANNE, kapt. J. Kuijt, dat blijkens het bericht in ons nommer van 26 maart wegens muiterij aan boord te Rio Janeiro was binnengelopen, heeft de 3e maart de reis naar Batavia voortgezet, na te Rio Janeiro gevangen te hebben achtergelaten 20 militairen en zeelieden, waaronder de 2e stuurman Daveman, die met de eerste gelegenheid naar Nederland zullen worden getransporteerd. Uit het hospitaal waren drie soldaten, die aldaar ziek lagen, gedeserteerd en zijn een militair en twee matrozen ziek achter gebleven. Het complot was door de Nederlandse consul-generaal zo veel mogelijk geïnstrueerd, terwijl de nodige bescheiden door deze aan de Nederlandse regering zijn opgezonden.

Afbeelding
Datum 02 mei 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

’s-Gravenhage, 1 mei. Men verneemt, dat in deze of de volgende maand een oorlogsschip van hier naar Rio de Janeiro zal gezonden worden om de aldaar gevangen soldaten en zeelieden, ten gevolge van het oproer aan boord van het te Rotterdam te huis behorende barkschip ELISE SUSANNE, kapt. Jan Kuijt (opm: zie NRC 260357), gevankelijk naar Batavia over te brengen ten einde aldaar te recht te staan wegens het hun te laste gelegde misdaad.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juli. Scheepsvrachten. De meeste bevrachtingen in deze maand waren voor China. SENIOR, ELISE, SUSANNE, ALMONDE en LAURA EN ADÈLE werden allen tot 50 cent van de dollar (opm: per picol à 61,7613 kg) voor rijst naar China bevracht. SALATIGA werd te Soerabaja bevracht tot NLG 80 voor tabak, NLG 85 voor suiker en rijst en NLG 90 voor huiden naar Amsterdam. WELTEVREDEN, bekwam NLG 80 voor rijst en suiker van Soerabaja naar Nederland. JACOB ROGGEVEEN NLG 95 voor suiker van Samarang naar Amsterdam. BELLATRIX NLG 100, waarvoor 8000 picol rijst te Indramaijo in te nemen en verder hier met andere goederen vol te laden. Voor een militaire expeditie naar Timor zijn door het gouvernement ingehuurd de schepen: HENDRIK JAN, FERNANDINA EN EMMA, STAD MIDDELBURG, LANDBOUW, BAREND WILLEM en HELENA EN ANNA.
De nu nog disponibele schepen zijn: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, JACOBUS MARINUS, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN en SCHOUWEN N.B. Het schip KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB is intussen bevracht tot NLG 95 voor rijst en NLG 105 voor suiker hier en op de kust en NLG 110 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 21 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 25 schepen, als voor:
Rotterdam: ELISE SUSANNE, kapt. Jan Kuijt; VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen; DILIGENTIA, kapt. D. van Bentveld; JULIA, kapt. A. van der Kolff; HOLLANDS TROUW, kapt. N.H. Keuker; JONGE JAN, kapt. E.H. Pfeiffer; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan; HUGO GROTIUS, kapt. O.K. Zweede; TONIA, kapt. C.F. Zeeman; NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra; KORTENAER, kapt. A. Glazener Jr.
Amsterdam: LOUISE, kapt. P.F.A. Antusch; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; WILHELMINA CLARA, kapt. N.N; ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. J. Jansen; PEKING, kapt. H. Croese; TRITON, kapt. H. Olie; PROFESSOR SURINGAR, kapt. G.H. Sneltjes; VREDE, kapt. L. v.d. Plas; ANTONIA GEERTRUIDA, kapt. D. Forbes Browning, van Rotterdam.
Dordrecht: EUTERPE, kapt. A. Kuipers; J.C. SCHOTEL, kapt. J.P. van Beest Holle; BERNHARD HERTOG VAN SAKSEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel.
Schiedam: NOACH, kapt. P. Wierikx, van Rotterdam; JEANNETTE CORNELIA, kapt. J. Verhoeven, van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 09 juni 1858
Krant JB - Javabode

Naar men ons van Samarang meldt, hebben enige ingezetenen zich tot de Handelsvereeniging daar ter stede gewend ten einde enige ondersteuning te verlangen voor twee Nederlandse zeelieden, die door het Nederlandse schip ELIZE SUSANNE (opm: ELISE SUSANNE), gezagvoerder J. Kuijt, te Rio Janeiro gevankelijk waren achtergelaten als beschuldigd van medeplichtigheid aan het maken van oproer aan boord van gemeld vaartuig.
Deze zeelieden, Daveman en Andersen genaamd, de eerste 2e stuurman en de laatste matroos op de ELIZE SUSANNE, zijn, zoals wij reeds vroeger in ons blad meldden, van Rio Janeiro naar Samarang overgevoerd, om aldaar wegens de hun aangewreven misdaad terecht te staan.
Bij het gerechtelijk onderzoek is ten duidelijkste gebleven, dat beide beschuldigden ten enenmale onschuldig waren, zodat dan ook door de raad van justitie te Samarang het verlenen van rechtsingang tegen hen geweigerd is.
De behandeling, welke zij te Rio Janeiro ondervonden, moet allerbetreurenswaardigst geweest zijn en later hopen wij in de gelegenheid gesteld te worden, daaromtrent een en ander mede te delen.
Na hunne vrijspraak, hebben zij zich nog steeds te Samarang opgehouden, daar hun de middelen ontbraken naar Nederland terug te keren.
Aangezien er op Java geen agentschap van de ELIZE SUSANNE bestaat, heeft het bestuur van Samarang zich zoveel mogelijk hun lot aangetrokken, en kan er omtrent hun gedrag niet dan loffelijk getuigd worden.
Wij hopen van harte, dat het beroep op de Handelsvereeniging ruime vruchten moge afwerpen en alzo het lot verzacht worden van twee brave zeelieden, die de slachtoffers geworden zijn van de weinige mensenkennis van de gezagvoerder Kuijt.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 22 oktober. Het Nederlands schip (opm: bark) ELISE SUSANNE, kapt. L.E. Grafthuis, van Rangoon naar Rotterdam, is alhier wegens ziekte der equipage binnengelopen.

Afbeelding
Datum 12 april 1862
Krant JB - Javabode

Voor het transport van 3000 tons steenkolen van Newcastle upon Tyne naar Soerabaija zijn door de Nederlandsche Handel Maatschappij aangenomen tot de ingeschreven vracht de schepen:
ZES GEZUSTERS, kapt. Rutgers, 680 tons à NLG. 32,38
VIER GEZUSTERS (ex-BUITENZORG), kapt. Duinker, 460 tons à NLG. 33,85 ALBLASSERWAARD, kapt. Von Lindern, 830 tons à NLG.32,33
ELISE SUSANNE, kapt. Grafthuis, 600 tons à NLG. 33,97
BULGERSTEIN, kapt. Geerling, 600 tons à NLG. 33,97.

Afbeelding
Datum 13 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: ELISE SUSANNE, kapt. L. E. Grafthuis; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. J. D. de Wit; TERNATE, kapt. T. Cars Tz.; BATAVIER, kapt. E. H. Pfeiffer; JACOBA HELENA, kapt. J. J. Swart; ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers; JEDO, kapt. T. van Rossum; DELFSHAVEN, kapt. C. Schaap; LAMMINA ELISABETH, kapt. A. Gersen; ADRIANA PETRONELLA, kapt. J. A. Annokkee.
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H. B. R. Jaski; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A. H. Zwaneveld; DYONISIA CATHARINA, kapt. S. Berkelbach v/d Sprenkel;
KONING WILLEMM lll, kapt. H. H. Zeilstra; LEWE VAN NYENSTEYN, kapt. B. H. Borchers;
VAN GALEN, kapt. C. B. Brandligt; HENRIETTA, kapt. J. Portengen; PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; ZEELUST, kapt. J. A. Knaap; DRIE GEZUSTERS, kapt. G. C. Fischer;
JAN VAN BRAKEL, kapt. K. Visser; ADMIRAAL TROMP, kapt. J. van Tubergen; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; ANNA EN ELIZE, kapt. J. G. de Roeve;
A. R. FALCK, kapt. van Duyveboden; ALMELO,  kapt. R. P. TJEBBES.
Voor Dordrecht: JACOBA, kapt. T. M. Schaap.
Voor Schiedam: MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion, (van Rotterdam).
Voor Middelburg: WESTKAPELLE, kapt. A. R. Crucq; WALCHEREN, kapt. D. H. van der Heijden.

Afbeelding
Datum 04 maart 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 3 maart 1863:
-       1/60e aandeel in het barkschip HENDRIK-IDO-AMBACHT, groot 399 lasten, onder boekhouderschap van de heren Pistorius en Bicker Caarten te Rotterdam, op de terugreis van Java, particulier bevracht: om NLG 1200 verkocht.
-       1/60e aandeel in het fregatschip PIETER, groot 395 lasten, onder boekhouderschap van de heren P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam, thans op reis van Java naar de Golf van Bengalen: om NLG 500 verkocht
Het barkschip ELISE SUSANNE  is tot NLG 21000 uit de hand aan een Engelse rederij verkocht.

Afbeelding