Inloggen
WERKENDAM - ID 7224


Kroniekberichten

Datum 29 oktober 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 oktober. Wij vernemen dat door de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij, behoudens de gebruikelijke inspectiën, is aangekocht het Engelse stoomschip BRITISH KING, zusterschip van de stoomschepen ROTTERDAM, AMSTERDAM en OBDAM. Het stoomschip zal WERKENDAM heten en vermoedelijk in december in de vaart op New York worden gebracht.

Afbeelding
Datum 19 december 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Liverpool, 16 december. Heden is van hier naar Rotterdam vertrokken het stoomschip WERKENDAM, ex-BRITISH KING. (opm. de WERKENDAM arriveerde op 19 december voor de Nieuwe Waterweg, doch kon wegens mist niet binnenlopen. Dit was de opleveringsreis van het aangekochte schip)

Afbeelding
Datum 01 januari 1890
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Leeuwarden, 31 december. In een vorig no. is gemeld, dat door de Nederlandsch- Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij is aangekocht het zo goed als nieuwe stalen stoomschip ARABIC, dat onder den naam van SPAARNDAM in februari in de vaart zal worden gebracht.
Nader bericht men ons, dat dit stoomschip een bruto inhoud heeft van 4367 register ton, een lengte heeft van 430 Engelse voeten, 42 voet breed en 31 dito hol is, van vier masten voorzien is en een buitengewone sterke machine bezit, waardoor de overtocht van Rotterdam naar New York in circa 10 dagen volbracht zal kunnen worden.
Alles is comfortabel ingericht, zowel voor derde klasse als eerste en tweede klasse passagiers, dat ook volgens het nieuwste systeem zich in het opperdek bevindt.
Dit stoomschip is evenals de nieuwe snelstomers WERKENDAM en MAASDAM, die ook binnen korte tijd in de Noordlijn worden opgenomen, een belangrijke aanwinst voor de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij.

Afbeelding
Datum 07 mei 1890
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Mededelingen. De 14e a.s. wordt alhier en te Amsterdam de openbare inschrijving opengesteld op 1500 obligaties van NLG 1000 van een 4 pct. lening van de Nederlandsch- Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij. De inschrijvingen worden gegund tot een en dezelfde koers, met dien verstande, dat inschrijvingen, hoger dan de vast te stellen koers, alle worden aangenomen, terwijl de inschrijvingen tot dien koers, indien daarmede het uit te geven bedrag mocht worden overtroffen, pondsgewijze, zo na mogelijk, onder de inschrijvers worden verdeeld.
Inschrijvingen beneden de vast te stellen koers blijven buiten aanmerking, ook dan, wanneer tot die koers niet het volle bedrag mocht worden verkregen.
De gereserveerde NLG 200.000 van de 4½ % geldlening van 1888 worden vernietigd. De maatschappij verbindt zich, zolang deze nieuwe lening niet afgelost is, haar eigendommen of schepen niet door hypotheek of anderszins te zullen bezwaren. De aflossing geschiedt à pari, bij uitloting, voor de eerste maal in 1892, met ten minste NLG 50.000 ’s jaars. De toegewezen obligaties moeten op 1 juni aanstaande betaald en in ontvangst genomen worden, met bijbetaling van rente à 4 % van 1 mei af. Het prospectus, waaraan het bovenstaande ontleend is, behelst het volgende tot toelichting:
In het plan van uitbreiding, uiteen gezet in het prospectus van de laatste kapitaalsuitgifte, lag het voornemen opgesloten, de daartoe benodigde middelen ten dele te vinden door een obligatielening, uit te geven, zodra de betalingen op het aangekochte en de in aanbouw zijnde materieel kasbehoefte zouden doen ontstaan. Dat ogenblik is thans gekomen. De stoomschepen WERKENDAM en SPAARNDAM werden aangekocht, terwijl de stoomschepen DIDAM en DUBBELDAM in Nederland in aanbouw zijn. Zijn deze schepen afgeleverd, dan vertegenwoordigt het materieel van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij een waarde van ruim 7.000.000 gulden. De winst en verliesrekening liet, na afschrijving van alle kosten en renten, een voordelig saldo in 1886 van circa NLG 125.823; in 1887 van circa NLG 140.148; in 1888 van circa NLG 239.220, en in 1889 van circa NLG 410.646.
De financiële toestand van de maatschappij is dus in alle opzichten gunstig te noemen, zodat de rente en aflossing van deze lening volkomen verzekerd zijn.

Afbeelding
Datum 12 september 1890
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De stoomsloep ZEPHYR, in conservatie op 's Rijkswerf te Hellevoetsluis, wordt opnieuw in beproeving genomen bij het opnemen van de zeegaten, en daartoe naar het raderstoomschip BUIJSKES te Vlissingen overgebracht, door de stoomkanonneerboot SPERWER, commandant de luitenant ter zee 1e klas W.A. Cambier.

NRC 120990
De 17e a.s. wordt hier en te Amsterdam de openbare inschrijving opengesteld op 461 obligaties van NLG 1000 van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij. Deze obligaties, 4 pct. rente dragende van 1 mei 1890 af, vormen, blijkens het prospectus, het niet gegunde deel van de uitgifte van 14 mei jl, groot NLG 1.500.000. De koers van inschrijving is 100 procent. De toegewezen obligaties moeten op 1 oktober a.s. betaald en in ontvangst genomen worden, met bijbetaling van rente à 4 pct. van 1 mei 1890 af.
In het prospectus van de uitgifte van NLG 1.500.000, waarvan de thans ter inschrijving aangeboden NLG 461.000 een onderdeel uitmaken, werd de volgende toelichting gegeven, die dus ook geacht kan worden op deze uitgifte van toepassing te zijn:
In het plan van uitbreiding, uiteengezet in het prospectus van de laatste kapitaals-uitgifte, lag het voornemen opgesloten, de daartoe benodigde middelen ten dele te vinden door een obligatielening, uit te geven, zodra de betalingen op het aangekochte en in aanbouw zijnde materieel kasbehoefte zouden doen ontstaan. Dat ogenblik is thans gekomen. De stoomschepen WERKENDAM en SPAARNDAM werden aangekocht, terwijl de stoomschepen DIDAM en DUBBELDAM in Nederland in aanbouw zijn. Zijn deze schepen afgeleverd, dan vertegenwoordigt het materieel van de N.A.S.M. een waarde van ruim zeven miljoen gulden. De winst- en verliesrekening liet, na afschrijving en betaling van alle kosten en renten, een voordelig saldo in 1886 van ca. NLG 125.823; in 1887 van ca. NLG 140.148; in 1888 van ca. NLG 239.220 en in 1889 van ca. NLG 410.646.
De financiële toestand van de maatschappij is dus in alle opzichten gunstig te noemen, zodat de rente en aflossing van deze lening volkomen verzekerd zijn.

Afbeelding
Datum 03 januari 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York, 29 december. Het stoomschip WERKENDAM, van Amsterdam hier aangekomen, heeft een stormachtige reis herwaarts gehad. Enige tussendeks passagiers hebben verwon-
dingen en andere letsel bekomen.

Afbeelding
Datum 10 januari 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York, 28 december 1890. De gezagvoerder van het stoomschip WERKENDAM, van Amsterdam hier aangekomen, rapporteert op reis vanaf 49º50’ N.B. en 22º WL voortdurend stijve W. winden gehad te hebben met hoge zee. De 27e december 1890 op 40 Engelse mijlen ten zuiden van St. George reven werd hij door de hoge zee genoodzaakt 6 uur bij te leggen om te voorkomen dat deze over het stoomschip heen brak.

Afbeelding
Datum 24 januari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde den 21 dezer te IJmuiden; BANTAM, van Glasgow naar Batavia, arriveerde 21 dezer te Padang; CELEBES, van Newcastle N.S.W. (opm: New South Wales, Australië) naar Londen, passeerde 21 Ouessant; PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 21 dezer te Suez; WERKENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 22 dezer van New York te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 04 februari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 31 januari van Padang; PRINS HENDRIK, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 2 dezer te Suez; PRINS VAN ORANJE, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 1 dezer Kaap Rocca; PRINS ALEZANDER arriveerde 31 januari van Amsterdam te Batavia; BANTAM arriveerde 31 januari van Glasgow te Batavia; NOORD BRABAND, van Cardiff, arriveerde 2 dezer te Soerabaja; DRENTHE, van Java naar Rotterdam, passeerde 2 dezer Dover en wordt 3 dezer te Rotterdam verwacht; MAASDAM, van de N.A.S.M, vertrok 31 januari van New York naar Rotterdam; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 2 dezer Prawlepoint; SCHIEDAM, van de N.A.S.M, van de Plata rivier naar Amsterdam, passeerde 2 dezer Ouessant.

Afbeelding
Datum 05 februari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 2 dezer Lezard; PRINS HENDRIK, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 3 dezer van Port Said; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 2 dezer Gibraltar; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, arriveerde 3 dezer te Batavia.

Afbeelding
Datum 17 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 maart. Een belangrijke wijziging is door de directie van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij gebracht in het vaarplan van New York.
Zaterdag 21 dezer vertrekt de WERKENDAM van Amsterdam naar New York en daarmee is de zaterdagse dienst van daar vervallen. Te beginnen met 28 maart, zal van hier op zaterdag een wekelijkse dienst plaats hebben en van Amsterdam een dienst op woensdag om de andere week. Het stoomschip AMSTERDAM, 7 maart van New York vertrokken, komt hier binnen en de P. CALAND te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 25 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 maart. In het vaarplan van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij is nader zodanige wijziging gebracht, dat het stoomschip AMSTERDAM nog van Amsterdam naar New York zal vertrekken op zaterdag 4 april. Het aantal passagiers 3e klasse voor het stoomschip WERKENDAM was zó groot, dat ruim 300 moesten wachten tot het vertrek van de VEENDAM op aanstaande zaterdag.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 9 oktober. Het stoomschip WERKENDAM, gisteravond alhier van New York aangekomen, is alhier aan de grond gelopen en wordt gelicht. De passagiers zijn per sleepboot naar Rotterdam vetrokken.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1891
Krant ZZN - Zierikzeesch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 oktober. Donderdagavond ongeveer half 7 is het stoomschip WERKENDAM van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij, varende van New York naar Rotterdam, even beneden de haven van Maassluis aan de noordzijde van het vaarwater aan de grond gevaren. De passagiers zijn gistermorgen per sleepboot ROTTERDAM naar hier gebracht. Nadat in twee lichters een gedeelte van de lading was overgeladen, is het stoomschip vlot gebracht door de sleepboten ZUID-HOLLAND en ROTTERDAM.

Afbeelding
Datum 21 januari 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 januari. Het Nedelandse stoomschip WERKENDAM, van Rotterdam naar New York, is met enige lichte machineschade te Plymouth binnen gelopen.

Afbeelding
Datum 10 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip EDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, vertrok 8 dezer van Boulogne; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, vertrok 8 dezer van Boulogne; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Kaap St. Vincent; SOENDA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 7 dezer van Suez; ZUID-HOLLAND, van Java naar Rotterdam, arriveerde 7 dezer te Marseille; MERAPI, van Rotterdam naar Java, arriveerde 8 dezer te Southampton; LAWANG, van Java naar Amsterdam, vertrok 5 dezer van Singapore; WERKENDAM, van de N.A.S.M, vertrok 7 dezer van New York naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip ZUID-HOLLAND, laatst van Marseille, arriveerde 18 dezer te Rotterdam; DIDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 18 dezer Dover; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 18 dezer Wight.

Afbeelding
Datum 22 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip PATROCLUS, van Java naar Amsterdam, vertrok 18 dezer van Marseille; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 18 dezer te New York; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, arriveerde 19 dezer, des middags, voorgaats van den Nieuwe Waterweg. PRINS VAN ORANJE, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 18 dezer Point de Galle; CELEBES arriveerde 18 dezer van Londen te Halifax.

Afbeelding
Datum 02 april 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 april. Per stoomschip WERKENDAM werd van New York hier heden aangebracht de gezagvoerder en equipage van het Nederlandse barkschip JAN PIETERSZOON KOEN, dat in zinkende toestand werd verlaten (opm: zie PGC 100392), en die te Savannah werden geland, van waar zij naar New York werden vervoerd.

Afbeelding
Datum 13 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zeetijdingen. Het stoomschip MAASDAM, van de N.A.S.M, vertrok 9 dezer van New York naar Rotterdam; ORANJE NASSAU, van West Indië naar Amsterdam, arriveerde 10 dezer te Havre; PRINSES WILHELMINA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 10 dezer te Southampton; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 11 dezer Lezard (opm: Lizard).

Afbeelding
Datum 05 januari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 1 dezer Gibraltar; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 1 dezer te New York; PRINS ALEXANDER, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 3 dezer te Suez; SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 2 dezer Kaap St. Vincent; HECTOR, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 3 dezer Gibraltar; SALAK, van Rotterdam naar Java, arriveerde 3 dezer te Batavia; SCHIEDAM, van de N.A.S.M, van Baltimore naar Rotterdam, passeerde 3 dezer Scilly.

Afbeelding
Datum 08 februari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 7 februari. Het stoomschip GEDÉ, van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Port Said; ARDJOENO, van Rotterdam naar Java, arriveerde 5 dezer te Southampton; UTRECHT, van Java naar Rotterdam, passeerde 6 dezer Gibraltar; PRINS HENDRIK, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 5 dezer te Padang; SOENDA, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 5 dezer Dungeness; SUMATRA, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 5 dezer Gibraltar; WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 6 dezer Lizard; MAASDAM, van de N.A.S.M, vertrok 4 dezer van New York naar Rotterdam; PRINS WILLEM II, arriveerde 4 dezer van West-Indië te New York.

Afbeelding
Datum 22 februari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 21 februari. Het stoomschip OBDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 20 dezer Lezard; WERKENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 19 dezer te New York; PRINS MAURITS, arriveerde 20 dezer te Amsterdam; PRINS ALEXANDER, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 19 dezer Carboéra; SOENDA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 20 dezer te Suez; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, arriveerde 19 dezer te Southampton; SOERABAJA, van Rotterdam naar Java, arriveerde 19 dezer te Batavia; GEDE, van Java naar Rotterdam, passeerde 19 dezer Ouessant en wordt 20 dezer des nachts verwacht; SALAK, van Java naar Rotterdam, vertrok 20 dezer Port Said; DEUCALION, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 19 dezer bij Perim; LARNACA, van Singapore naar Amsterdam, passeerde 20 dezer Dover; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 20 dezer te Genua.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 24 augustus. De bomschuit DORP SCHEVENINGEN, schipper Roeleveld, aan boord hebbende 400 tonnen haring, is hedennacht met het stoomschip WERKENDAM in aanvaring geweest en verloor een zwaard en bekwam een gat aan stuurboordszijde. De bom werd omhoog gezet en zal na de lading en vistuig gelost te hebben, naar Vlaardingen worden gesleept.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 6 oktober. Het stoomschip WERKENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 5 dezer Beachy Head; VEENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 4 dezer te New York; SCHIEDAM, van de N.A.S.M, vertrok den 4e dezer van New York naar Amsterdam; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 4 dezer van Suez.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 7 oktober. Het stoomschip OBDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 6 dezer des middag 12 uur Wight; DUBBELDAM, van de N.A.S.M, vertrok 5 dezer van New York naar Rotterdam; P. CALAND, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York via Plymouth, arriveerde 4 dezer des namiddag te New York; WERKENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 6 dezer van New York te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 18 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 17 november. Het stoomschip AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 16 dezer Prawle Point; MAASDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 16 dezer Prawle Point; ZUID-HOLLAND, van Java naar Rotterdam, vertrok 15 dezer van Port Said; SAMARANG, van Rotterdam naar Java, arriveerde 15 dezer te Port Said; WERKENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde den 16 dezer van New York te Rotterdam; DIDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 16 dezer Wight; PRINS WILLEM I, van West-Indië naar Amsterdam, arriveerde 16 dezer te Havre.

Afbeelding
Datum 02 juli 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 29 juni. Volgens telegram heeft het stoomschip DANIA de 26e dezer op 350 mijlen van Sandy Hook de schroefas gebroken en werd het de volgende morgen door het Nederlandse stoomschip WERKENDAM op sleeptouw genomen.

Afbeelding
Datum 02 juli 1895
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 29 juni. Het Nederlandse stoomschip WERKENDAM, van Amsterdam naar New-York, bevindt zich bij Sandy Hook met op sleeptouw het Duitse stoomschip DANIA, van Hamburg naar New-York.

Afbeelding
Datum 29 februari 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 februari. Het stoomschip WERKENDAM van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij, gisteren van Amsterdam te New York aangekomen, heeft een schroefblad verloren en moet te New York dokken.

Afbeelding
Datum 20 januari 1898
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 januari. Volgens van Lloyd’s ontvangen telegram heeft het stoomschip WERKENDAM, dat de 16e dezer van New-York naar hier vertrok, schade veroorzaakt aan de Lloydspier.

Afbeelding
Datum 13 februari 1899
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 februari. Het stoomschip WERKENDAM, heden alhier van New-York aangekomen, had een moeilijke reis; vliegend stormweer met zeer hoge zee, waarbij zware stortzeeën overkwamen, vier reddingboten met davits werden totaal verbrijzeld en twee boten beschadigd. De machinekap werd geheel weggeslagen, terwijl bovendien andere dekschade bekomen werd.

Afbeelding
Datum 23 december 1899
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 22 december. Het stoomschip WERKENDAM, van Rotterdam naar New York, werd hedennacht ten anker liggende ter hoogte van Vlaardingen aangevaren door het van Rotterdam komende stoomschip SILVIA. Vijf platen en spanten aan bakboord boven het potdeksel zijn ingedrukt of gebroken. Het stoomschip SILVIA kreeg geen schade. Bij helder weer zal de WERKENDAM de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 28 juli 1900
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Londen, 26 juli. Het stoomschip WERKENDAM van de Holland Amerika Lijn te Rotterdam is volgens rapport verkocht naar Rusland door tussenkomst van de heren H.E. Moss & Co te Londen.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1900
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Verkoop schepen

Het naar Rusland verkochte stoomschip WERKENDAM is op 3 augustus overgedragen te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1900
Krant DS - Dagblad Scheepvaart

Heden, 11 augustus, is van Rotterdam vertrokken naar de Zwarte Zee het Russische stoomschip HARBIN (ex WERKENDAM).

Afbeelding