Inloggen
POOLSTER - ID 5231


Kroniekberichten

Datum 10 januari 1913
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Harwich, 8 november. De te Groningen thuis behorende tjalk POOLSTER, kapt. Veen met steenkool van Newcastle naar Teignmouth is alhier binnengelopen. Door het breken van het ankerspil is het stuurboord anker en 15 vaam ketting nabij de Aldeburgh Ridge boei verloren gegaan.

Afbeelding
Datum 24 december 1914
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 22 december. Men maakt zich ongerust over de Groninger tjalk POOLSTER, kapitein Veen, welke 24 september van Grangemouth naar Sute (opm: Surte) vertrok. Tot heden is geen bericht van behouden aankomst ontvangen. (opm: zie ook RN 241214)

Afbeelding
Datum 24 december 1914
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 22 december. Van het tjalkschip POOLSTER, kapt. Veen, thuis behorende te Groningen, welk schip in aug. jl. van St. Petersburg naar Engeland vertrok en aldaar 1 sept. opnieuw een reis ondernam naar Zweden, is bij de familie van een van de opvarenden, J. Arkema alhier, tot heden geen bericht van behouden aankomst ingekomen. Men maakt zich alhier over het lot van genoemd schip ongerust.

Afbeelding
Datum 20 januari 1915
Krant VCO - Vlissingsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het Groninger kofschip POOLSTER is zeer waarschijnlijk vergaan. De 23e september is het schip van Grangemouth naar Gotenburg vertrokken en sedert dien heeft men er niets meer van vernomen. De 29-jarige kapt. J. Veen had zijn jonge echtgenote ook aan boord.
(opm: POOLSTER – geb. in 1911 – 112 brt)

Afbeelding
Datum 10 februari 1915
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De Algemeene Groninger Scheepshypotheekbank hield haar algemene vergadering van aandeelhouders. Besloten is 12% (v.j. 14%) dividend uit te keren.
Het jaar 1914 begon met 7 vette maanden, doch de laatste vijf maanden waren mager. De grote oorlog verhinderde veel zaken tot het gewenste einde te brengen en was oorzaak van een belangrijke winstderving. Directe schade of verliezen werden niet geleden.
Het maatschappelijk kapitaal is van 2 tot 3 miljoen gulden verhoogd. Van de nieuwe aandelen is NLG 500.000 uitgegeven tegen een koers van 160.
Door de oorlogstoestand werden 3 schepen in beslag genomen; de leningen op deze vaartuigen waren tegen molest verzekerd, zodat voor de bank geen schade is te duchten. Twee onderpanden van de bank vergingen door zeeëvenementen. In januari 1914 bleef een Engelse stoomboot in een storm. Assuradeuren betaalden het restant van de lening met rente en kosten binnen de verplichte termijn zeer coulant uit. Verder verging in september een Nederlandse koftjalk op reis van Engeland naar Zweden met man en muis. (opm: de POOLSTER uit Groningen, zie NRC 300315) Het resterende bedrag van de lening (NLG 7.150) met rente en kosten zal door assuradeuren in maart 1915 aan de bank worden uitgekeerd. In 1914 hadden 3 executies plaats die evenmin verliezen opleverden. (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 30 maart 1915
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

De Raad voor de Scheepvaart deed gisteren uitspraak inzake het vermoedelijk met man en muis vergaan van het kofschip POOLSTER uit Groningen.
Waar vaststaat, dat de POOLSTER op 23 september 1914 van Grangemouth is vertrokken, dat hij zijn bestemmingsplaats niet heeft bereikt, dat op 23 februari 1915 door de belanghebbenden te Gotenburg generlei bericht omtrent dit vaartuig was ontvangen en ook de rederij sedert 23 september 1914 niets meer heeft vernomen omtrent het lot van schip en opvarenden, meent de Raad te mogen concluderen dat de POOLSTER op de reis van Grangemouth naar Gotenburg met man en muis is vergaan.
De oorzaak van deze scheepsramp is dus niet met zekerheid vast te stellen. Daar echter niet van buitengewoon slecht weer omstreeks 23 september 1914 is gebleken, is het niet onwaarschijnlijk, dat de POOLSTER op een zich in het vaarwater bevindende mijn is gelopen en dientengevolge gezonken.

Afbeelding
Datum 30 maart 1915
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

De Raad voor de Scheepvaart deed uitspraak in de volgende zaak: Het vermoedelijk met man en muis vergaan van het kofschip POOLSTER uit Groningen.
Waar vaststaat, dat de POOLSTER op 23 september 1914 van Grangemouth is vertrokken, dat hij zijn bestemmingsplaats niet heeft bereikt, dat op 23 febr. 1915 door de belanghebbenden te Gotenburg generlei bericht omtrent dit vaartuig was ontvangen en ook de rederij sedert 23 september 1914 niets meer heeft vernomen omtrent het lot van schip en opvarenden, meent de Raad te mogen concluderen, dat de POOLSTER op de reis van Grangemouth naar Gotenburg met man en muis is vergaan.
De oorzaak van deze scheepsramp is dus niet met zekerheid vast te stellen. Waar echter niet van buitengewoon slecht weer omstreeks 23 september 1914 is gebleken, is het niet onwaarschijnlijk, dat de POOLSTER op een zich in het vaarwater bevindende mijn is gelopen en dientengevolge is gezonken.

Afbeelding