Inloggen
HAINAUT - ID 2630


Kroniekberichten

Datum 19 april 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De Staats Courant (No. 91) bevat de statuten van de alhier gevestigde N.V. American Petroleum Company (Amerikaansche Petroleum Maatschappij). Doel: het uitoefenen van de petroleumhandel in de meest uitgebreide zin, het redersbedrijf en andere handelszaken, waartoe door de directie en commissarissen besloten wordt.
Aangegaan tot 31 december 1920. Hoofdzetel alhier, met een kantoor te Antwerpen, en met bevoegdheid ook buiten Nederland bijkantoren of filialen te vestigen. Kapitaal NLG 5.000.000, in 100 aandelen (opm: bedoeld zal zijn 200 aandelen) op naam van NLG 25.000 ieder, alle geplaatst.
Het beheer van de zaken is, onder toezicht van de commissarissen, opgedragen aan vijf directeuren, waartoe benoemd zijn de heren O. Randebrock, F.W. Randebrock, O. Horstmann, F. Speth en A. Maquinay.
Tot commissarissen zijn voor de eerste maal benoemd de heren Ch.F. Ackermann, Th.C. Bushnell, G.F. Gregory, W.H. Libby, en A.J. Pouch. Als volledige storting op de aandelen, waarvoor in deze vennootschap wordt deelgenomen door de heren H. Stursberg, O. Randebrock, F.W. Randebrock, F. Speth, Ch. Good, F.W.O. Horstmann en H.F. Korhammer, worden door hen respectievelijk ingebracht en aan haar in eigendom overgedragen de navolgende zaken, te weten:
Door de heren H. Stursberg, O. Randebrock en F.W. Randebrock: het ijzeren schroefstoomschip genaamd: BREMERHAVEN, gemeten op netto tweeduizend eenhonderd negen en zeventig tonnen; het ijzeren schroefstoomschip genaamd: CHARLOIS, gemeten op netto eenduizend achthonderd een en vijftig tonnen; het ijzeren schroefstoomschip genaamd: CHESTER, gemeten op netto eenduizend achthonderd twee en zeventig tonnen; het ijzeren schroefstoomschip genaamd: OCEAN, gemeten op netto eenduizend achthonderd twee en zeventig tonnen, en zulks met al de tot die schepen behorende ankers, zeilen, sloepen, boten, gehele inventaris en verdere toebehoren.
Deze schepen zijn nimmer op een van de openbare registers hier te lande te boek gesteld. Door dezelfde voor hun firma Hermann Stursberg & Co; tien twintigste aandelen in de Tank-Rijnschip-reederij, gevestigd alhier, aan welke rederij toebehoort het onder Nederlandse vlag varende petroleum-tankschip genaamd: PETROLEA I; de helft in een voor gezamenlijke rekening met de firma Horstmann & Co te Charlois, als roerend goed opgerichte tankinrichting met al hetgeen daartoe behoort; door de heer F.W.O. Horstmann; het overdekte ijzeren schroefstoombootje genaamd: MIGNON, gemeten op vijftien tonnen, met de gehele inventaris en verder toebehoren, welk schip nimmer op een van de openbare registers alhier te lande is te boek gesteld.
Door de heren F.W.O. Horstmann en H.F. Korhammer voor hun firma Horstmann & Co; tien twintigste aandelen in de Tank-Rijnschip-reederij gevestigd te Rotterdam, aan welke rederij toebehoort het onder Nederlandse vlag varende petroleum-tankschip genaamd: PETROLEA I; de helft in een voor gezamenlijke rekening met de firma Hermann Stursberg & Co, te Charlois, als roerend goed opgerichte tankinrichting met al hetgeen daartoe behoort; twintig tankwagons; diverse tanklichters, petroleumwagens en verdere zaken tot de detailhandel te Amsterdam behorende; de kantoorinrichtingen alhier te Amsterdam.
Door de heren F. Speth en Ch. Good voor hun firma Fr. Speth & Co: het stalen zeilschip genaamd: HAINAUT, gemeten op eenduizend zevenhonderd achttien en drie en twintig honderdste tonnen; het stalen stoomschip genaamd: LA FLANDRE, gemeten op eenduizend vijfhonderd negen en acht en tachtig honderdste tonnen; het stalen stoomschip genaamd LA CAMPINE, gemeten op tweeduizend zeven en tachtig en een en dertig honderdste tonnen, en zulks met al de tot die schepen behorende ankers, zeilen, sloepen, boten, gehele inventaris en verder toebehoren. Deze schepen zijn nimmer op een van de openbare registers hier te lande te boek gesteld. Voorts drie spoorwegwagons en de te Antwerpen door hen als roerend goed opgerichte tankinrichting, met al hetgeen daartoe behoort.

Afbeelding
Datum 05 april 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 4 april. Men maakt zich ongerust over het Nederlandse schip HAINAUT, kapt. C. Gerdes, dat 22 januari van Antwerpen naar New York vertrok, en 16 februari Lizard passeerde. Verder werd van gemeld schip niets vernomen. Hoewel het schip een lange reis heeft van Antwerpen, is het nog zeer wel mogelijk, dat het zal arriveren, aangezien de reizen voor schepen naar New York wel eens zeer lang kunnen uitvallen, en vanaf de Lizard gerekend is de reis nog niet zo lang. (opm: zie NRC 070494)

Afbeelding
Datum 07 april 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 april. Het Nederlandse schip HAINAUT, waarover men zich ongerust maakte (opm: zie NRC 050494), arriveerde de 6e april van Antwerpen te New York.

Afbeelding
Datum 30 maart 1897
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 28 maart. Na het beloodsen van het Nederlandse driemast schip HAINAUT is vrijdagavond (opm: 26 maart) in het Engelse Kanaal de jol van de Belgische Loodsboot No. 4 omgeslagen, door welk ongeluk drie matrozen van de Belgische loodsdienst hun graf in de golven vonden.

Afbeelding
Datum 14 maart 1901
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 maart. Volgens telegram van Lloyd’s is het Nederlandse schip HAINAUT, kapt. H Jacobs, van Antwerpen te New York aangekomen met verlies van enige zeilen en lek door het loswerken van enige platen. Het schip zal te New York repareren. Op genoemde bodem werd reeds 10% herverzekering afgesloten.

Afbeelding
Datum 21 februari 1903
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 20 februari. Het Nederlandse driemastschip HAINAUT is op de rede met onklare ankers gaan drijven. Het werd door een sleepboot klaar gesleept en is ter rede geankerd.

Afbeelding
Datum 13 november 1904
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 12 november. Het Nederlandse schip HAINAUT is te Falmouth aangekomen zijnde in aanvaring geweest. De secretaris der Vereeniging van Assuradeuren te Amsterdam heeft uit Londen bericht ontvangen, dat de HAINAUT, kapt. Jacobs, van New York naar Antwerpen bestemd, met verlies van fokkemast en boegspriet en schade aan de zeilen te Falmouth is binnengelopen.

Afbeelding
Datum 15 november 1904
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 12 november. De HAINAUT is op 10 november op ongeveer 30 mijl van Lizard met de Franse bark JEANNE CORDONNIER in aanvaring geweest.

Afbeelding
Datum 16 november 1904
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 12 november. Buiten het verlies van fokkemast en al het daarmede verband staande tuig, heeft de HAINAUT ook de boegspriet en voorbramsteng verloren en tevens zware schade aan bakboordsbrug, bak en meerdere averij. (opm: brug moet boeg zijn)

Afbeelding
Datum 20 november 1904
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cherbourg, 14 november. De Franse bark JEANNE CORDONNIER, 5 dezer van hier naar Hobart Town vertrokken, was 10 dezer 4 uur n.m. ter hoogte van Ouessant in aanvaring met het Nederlandse zeilschip HAINAUT. De JEANNE CORDONNIER keerde naar hier met schade terug en is heden in het dok opgenomen om te repareren.

Afbeelding
Datum 23 november 1904
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De HAINAUT passeerde op 22 november Vlissingen, gesleept door de sleepboot PRESIDENT LUDWIG. De fokkemast en tuig waren weg, en de bakboordsboeg was met planken dichtgemaakt.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1907
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 23 oktober. Heden vertrok van hier het stoomschip ’s JACOB, naar Java via Newcastle.

NRC 241007
Ventnor, 21 oktober. Het van Antwerpen naar New York bestemde Nederlandse tank-zeilschip HAINAUT, nu bij Spithead voor anker liggende, heeft ter hoogte van Start Point door een Zuiderstorm de fok en voor-ondermarszeil

Afbeelding
Datum 01 december 1908
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

(Geen plaats of datum) Van het Nederlandse driemastschip HAINAUT, zondag (opm: 29 november) te Vlissingen gepasseerd naar bestemming Antwerpen, is tijdens de laatste storm een 15-jarige jongen uit de mast gevallen en verdronken.

Afbeelding
Datum 09 september 1911
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Verkoop schepen

Antwerpen, 7 september. Het bekende Nederlandse stalen tank-fregat HAINAUT, toebehorende aan de American Petroleum Company te Rotterdam, is aan een Engelse rederij verkocht. Alhoewel het vaartuig de Hollandse vlag voerde, werd het toch als een Belgische bodem beschouwd. Dit schip was een echte kweekschool voor de Belgische varenslui en het getal zeeofficieren die op de HAINAUT hun leertijd hebben gedaan, is zeer groot. Voornoemd schip, dat steeds met petroleum van New York op Antwerpen voer, werd in 1887 te Barrow gebouwd en is groot bruto 1.783 en netto 1.734 reg.ton.

Afbeelding