Inloggen
FREDERIKA - ID 2301


Kroniekberichten

Datum 02 januari 1905
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

(Geen plaats) 31 December. De Ned. tjalk CONFIANCE II, kapt J.N. Wijnstok, van Londen naar Kopenhagen, is bij Cuxhaven gestrand. Het schip zit hoog en droog en zal lading moeten lossen om vlot te komen.

PGC 030105
Kopenhagen, 31 december. De te Groningen thuisbehorende tjalk FREDERIKA, schipper Salomons, met stenen van Allinge naar Bremen en op 26 december van Sasnitz vertrokken, is nabij Gedser gestrand.

Afbeelding
Datum 22 maart 1905
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kopenhagen, 22 maart. De Nederlandse tjalk FREDERIKA, welke voor drie maanden was gestrand bij Gedser, is vlot gebracht en hier binnen gesleept voor herstel.

Afbeelding
Datum 11 juni 1905
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Bremen, 8 juni. Na een halfjarige reis is de Nederlandse tjalk FREDERIKA van Bornholm alhier aangekomen. Het schip werd door ijs en storm op de Deense kust gedreven, liep later te Kopenhagen binnen en verkreeg aldaar voor 7500 kronen een nieuwe bodem.

Afbeelding
Datum 13 juni 1905
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bremen, 8 juni. De ijzeren koftjalk FREDERIKA, kapt. Salomons, met een lading stenen van Allinge op 26 december 1904 van Sasnitz vertrokken, is heden, na een reis van een half jaar alhier aangekomen. Het schip werd indertijd door ijs en storm op de Deense kust gedreven en zwaar beschadigd. Het liep Kopenhagen binnen alwaar voor 7500 Kronen een nieuwe bodem in het schip gezet werd.

Afbeelding
Datum 17 mei 1916
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Door Duitse onderzeeërs aangehouden.
De zeetjalken FREDERIKA en CONCURRENT, beide van Londen te IJmuiden aan gekomen, werden op de heenreis van Schiedam naar Londen nabij het Galloper vuurschip door twee Duitse onderzeeërs aangehouden.
De scheepspapieren werden ingezien en later weer terug gegeven met uitzondering van de cognossementen. Echter na lang praten kreeg men ook deze terug, waarna de reis zo spoedig mogelijk werd voortgezet.

Afbeelding
Datum 18 mei 1916
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Nederland en de oorlog. Door Duitse duikboten aangehouden.
De gezagvoerders W. Salomons van de koftjalk FREDERIKA met een lading straatblokjes voor Amsterdam en D.F. Kajuiter van de zeetjalk CONCURRENT met een lading koffiebonen voor de Belgium Relief Committee te Rotterdam, beiden van Londen te IJmuiden aangekomen deelden, zoals wij in een deel van onze vorige oplage reeds met een enkel woord meedeelden, het volgende mee over een ontmoeting met twee Duitse onderzeeërs: Wij waren beiden met onze schepen beladen met lege flessen op de heenreis van Schiedam naar Londen onderweg, toen wij op 10 mijlen afstand van het Galloper vuurschip door twee Duitse duikboten werden aangehouden. Een van deze U-boten was gemerkt U-10, doch de merken van de andere konden wij niet waarnemen. Langszij van beide schepen ging toen een U-boot, maakte vast en ontscheepte een officier, die de papieren wenste te zien. Deze nam de papieren mee aan boord van zijn schip en gaf ze een tijdje later weer terug, na ons eerst bang gemaakt te hebben onze schepen naar Zeebrugge te zullen opbrengen. Zij gaven toen orders de trossen los te werpen, doch wij voldeden daar niet aan voor zij onze connossementen terug hadden gegeven, welke zij behouden hadden. Na ons nog eens gevraagd te hebben wat de Engelsen toch met die flessen deden, waarop wij antwoordden, dat wij het niet wisten, gaven zij het connossement weer terug en wierpen wij de sleeptros los, waarna de duikboten verdwenen en wij de reis konden vervolgen.

Afbeelding
Datum 08 september 1916
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 6 september. Behalve de gisteren gemelde ARENDINA zijn nog de volgende Nederlandse zeilschepen tot onderzoek naar Swinemünde opgebracht:
HOLLAND, van Rotterdam naar Gefle; MARGINA, dito; WILHELMINA, van Rotterdam naar Stockholm; ROELFINA, van Amsterdam naar Gefle; SPESMEA, van Rotterdam naar Gefle; FREDERIKA, van Rotterdam naar Ronneby en ALBERTINA, van Rotterdam naar Stugsund bestemd.

Afbeelding
Datum 16 september 1916
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 14 september. Het Nederlandse zeilschip FREDERIKA, dat op reis van Rotterdam naar Rönneby, naar Swinemünde werd opgebracht, is na losgelaten te zijn, volgens particulier bericht, 9 september te Rönneby aangekomen.

Afbeelding
Datum 25 november 1916
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 23 november. Door de heer R. Groenewold alhier is onderhands aangekocht de zeetjalk FREDERIKA van de reder, tevens kapitein W. Salomons Hzn. te Gasselternijveen.

Afbeelding
Datum 21 december 1916
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Gravesend, 15 december. Het Engelse stoomschip BAZALGETTE kwam gisteravond in de Higham bocht in aanvaring met de geankerd liggende Nederlandse koftjalk FREDERIKA, kapt. Salomons. De FREDERIKA bekwam schade aan stuurboord. Of de BAZALGETTE averij beliep is niet bekend

Afbeelding
Datum 29 december 1917
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 december. De zeetjalk FREDERIKA, van Londen naar Rotterdam, is 27 dec. te Vlissingen aangekomen als bijlegger.

Afbeelding
Datum 11 juli 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

De FREDERIKA in brand geschoten.
Gistermiddag te 7.05 uur is binnengebracht in de Scheveningse haven door schokker SCH-114 de bemanning van de Nederlandse koftjalk FREDERIKA. De tjalk, bestemd naar Havre, via Yarmouth is gisteren WNW 21 mijl van de Waterweg door een Duitse duikboot in brand geschoten. De bemanning, bestaande uit: kapt. J. Londema, van Rotterdam, stuurman D. Londema, kok J. Burgerhoudt, en matroos A. Van der Zwaan, allen zijn ongedeerd aangekomen. De FREDERIKA was gistermorgen om 11 uur uit Rotterdam vertrokken met een lading glas en mat. De bemanning is door de goede zorgen van de Scheveningse politie om 10.10 uur gisteravond naar Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 juli 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Het tot zinken brengen van de koftjalk FREDERIKA.
Wij hebben gemeld, dat de Nederlandse koftjalk FREDERIKA, die maandagmorgen van Rotterdam vertrok met een lading glas en mat, bestemd naar Havre via Yarmouth, WNW 21 mijlen van de Waterweg door een Duitse duikboot in brand is geschoten en de bemanning in de Scheveningse haven werd aangebracht door de schokker SCH-114.
Hoe de koftjalk FREDERIKA tot zinken werd gebracht, vertelt ons de kapitein, de heer J. Londema, van hier, als volgt:
Zodra door ons een schot werd gehoord dat ons schip niet raakte, gingen wij, gezamenlijk, dus met ons vieren, in de reddingboot en roeiden naar de U-boot heen.
Daar aangekomen kreeg ik op alles wat ik aan de duikbootcommandant wilde zeggen het stereotype antwoord: „Halten Sie Ihren Schnabel" Wij kregen vier man van de duikboot mee en moesten naar de FREDERIKA terug roeien, de vier Duitsers waren allen van een geladen revolver voorzien, zeker om ons ‘weerlozen’, het nodige ontzag in te boezemen! Niet zodra waren die vier mensen aan boord, of er begon een wilde plundering, alles wat los en vast was, hebben zij meegenomen: Schoenen, laarzen, kleding, waaronder de oliejassen van de bemanning, alles, wat maar enigszins bruikbaar was, werd weggehaald, tot zelfs het touwwerk werd bij de nagelbanken afgesneden en als ‘oorlogs’-buit meegevoerd, ja zelfs het zilveren horloge van onze stuurman werd uit de kajuit weggenomen en zo ons hele schip in het kort leeggeroofd!
Toen werd de FREDERIKA met bommen tot zinken gebracht en wij aan ons lot overgelaten, moesten nog circa 3 uur ronddobberen, voor de SCH-114 ons opmerkte en behouden te Scheveningen aan land bracht. De kapitein merkte nog op, dat hij door dit optreden nu niet bepaald een vriend van de Duitsers was geworden. Bovenstaande verklaring werd ook door de kapitein voor de militaire autoriteiten te Scheveningen afgelegd en aldaar door hem beëdigd.

Afbeelding