Inloggen
ALBERDINA - ID 17847


Kroniekberichten

Datum 08 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Delfzijl. 6 oktober. Volgens telegram is gisteren te Kingstown gearriveerd het barkschip ALBERDINA, kapt. Wolkammer. De 24e september ll. vertrok genoemd schip van hier.

Afbeelding
Datum 07 september 1876
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 4 september. De schepen SINGAPORE, kapt. Borst, en ALBERDINA, kapt. Wolkammer, zijn de 30e augustus l.l. te Sundsvall aangekomen, hebbende beide een voorspoedige reis van 8 dagen van hier uit. Het eerste schip deed de afstand van hier naar Elseneur in 2½ etmaal.

Afbeelding
Datum 20 juni 1877
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 16 juni. De schepen TEXEL, kapt. Smaal, van Brake naar Lovisa, en ALBERDINA, kapt. Wolkammer, van Brake naar Hernösand, zijn van hier na geëndigde reparatie vertrokken, het eerstgenoemde schip gisteren ,de ALBERDINA heden.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1877
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 14 augustus. Het hier van Hernösand binnengekomen barkschip ALBERDINA, kapt. Wolkammer, heeft op de rede van Elseneur de stuurman verloren.

Afbeelding
Datum 22 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 17 mei. Volgens telegram kwamen binnen, te Sundsvall, het Nederlandse schip ALBERDINA, kapt. Wolkammer, en te Riga het Nederlandse schip ALIDA, kapt. Albers, beiden van hier uitgegaan. Aan boord van beide bodems alles wel.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1879
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Delfzijl, 3 augustus. Volgens een eergisteren ontvangen telegram is het te Farmsum te huis behorende driemast schoenerschip ALBERDINA, kapt. Aug. Wolkammer, komende van Nieuwediep, te Sundsvall gearriveerd. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 20 augustus. Het Nederlandse schip ALBERDINA, kapt. A.A. Wolkammer Jr., van Sundsvall naar Delfzijl, is alhier met verlies van anker, kluiverboom en meer andere schade binnen gebracht, zijnde met een Frans schip in aanvaring geweest.

Afbeelding
Datum 09 september 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 5 september. Het schip ALBERDINA, kapt. Wolkammer, van Sundsvall naar Delfzijl, met schade alhier binnengelopen, heeft heden, na volbrachte reparatie de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men schrijft ons uit Delfzijl van 23 oktober: In het begin der vorige maand vertrok van hier de Nederlandse driemast schoener ALBERDINA (ex B. DAVIS, ex ANNE LUCIE), kapt. A.A. Wolkammer, te huis behorende te Farmsum, bestemd naar Sundsvall. Tot nu toe is er nog geen tijding van dit vaartuig ontvangen. Men ziet dus reikhalzend naar enig bericht uit, daar ook de vrouw en twee kinderen van de kapitein zich aan boord bevinden.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 26 oktober. Aangaande het te Farmsum te huis behorend driemastschoenerschip ALBERDINA, kapt. Wolkammer, wordt nog nader melding gemaakt dat het schip 17 september jl. van hier naar Sundsvall vertrok, met het bepaalde voornemen Elseneur of Kopenhagen aan te doen, ten einde zaken te regelen. Volgens ingekomen bericht is het schip 23 september in de Noordzee plat op zijde aangetroffen, zonder dat er iets van de equipage te bespeuren was. De bemanning heeft alzo – naar men veronderstelt – gebruik gemaakt van haar boot, zich daarin begeven en zo getracht de wal te bereiken, hetgeen haar niet gelukt is. ’t Kan zijn dat zij opgenomen is door een naar Archangel of naar het noorden koers zettend schip, doch gegronde hoop, dat deze zienswijze bewaarheid wordt, is er bijna niet aan te nemen.

Afbeelding
Datum 14 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 10 december. Reeds vroeger is medegedeeld de vrees die er bestond dat het te Farnsum thuisbehorende driemast schoenerschip ALBERDINA, kapt. Wolkammer, met de gehele bemanning zou zijn verongelukt. Daar naderhand niets over deze bodem en zijn bemanning - waar ook aan boord waren de vrouw van de kapitein en 2 kinderen - werd gehoord, is dit vermoeden zo goed als zekerheid geworden. Op de 17e september laatstleden van Delfzijl naar Sundsvall vertrokken, werd genoemd schoenerschip in het Skagerrak aangetroffen door kapt. P. Rottinghuis, voerende het schoenerschip JOHANNA. De ALBERDINA was toen in ontredderde staat en lag nagenoeg op zijde. Van de bemanning kon men niets ontdekken, zodat deze het schip reeds scheen verlaten te hebben, en aangezien men sedert omtrent hen niets vernam, moet men tot de treurige gevolgtrekking komen dat alle opvarenden van de ALBERDINA de dood in de golven hebben gevonden.

Afbeelding
Datum 28 februari 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 26 februari. De volgende Nederlandse schepen geraakten gedurende de maand december van het vorig jaar uit de vaart:
ALBERDINA, kapt. A.A. Wolkammer, op reis van Delfzijl naar Sundsvall vermist;
CORNELIA, kapt. G.H. Koning, van Danzig met hout naar Rouen, gestrand;
HERMANUS THEODORUS, kapt. Butjer, van Hamburg naar Londen, in de Noordzee verlaten;
HOOP, kapt. B.J. de Boer, van Antwerpen naar Buenos Aires, afgebrand;
JANTINA, kapt. J.A. Braam, van Leer met spoorstaven naar Rio Grande, gestrand doch later afgebracht en verkocht;
MARTHA, kapt. J. Zant, van Malmö naar België, verlaten;
NICOLA GEZINA, kapt. H.T. Hitman, van Tayport naar Norrköping, in averij verkocht;
terwijl het Nederlands-Indisch schip ISABEL gezonken is en
het van Riga met planken naar Delfzijl bestemde schip ANGELA, kapt. Walker, strandde.

Afbeelding
Datum 07 februari 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. In den jare 1893, de 2e februari, ten verzoeke van:
1 Albert Augustinus Wolkammer, zonder beroep, wonende te Groningen, in hoedanigheid van voogd over de minderjarige Albert Augustinus Wolkammer, als zodanig bij voorraad benoemd door de kantonrechter te Appingedam op de 28e april 1882
2 Jacob Ritsema, olieslager, wonende te Appingedam, in hoedanigheid van toeziend voogd over voornoemde minderjarige, als zodanig bij voorraad benoemd door de kantonrechter te Appingedam op de 28e april 1882
Aan welke requiranten bij geregistreerde beschikking der Arrondissements-Rechtbank te Groningen de dato 30 december 1892 verlof is verleend tot het uitbrengen dezer derde openbare dagvaarding, heb ik Hero Hendrik Ettema, deurwaarder bij de Arrondissements-Rechtbank te Groningen, aldaar wonende, voor de derde maal gedagvaard:
1. Augustinus Albert Wolkammer, zo voor zich als voor zover nodig tot sterking en bijstand zijner sub 2. gemelde echtgenote en als vader en wettelijk vertegenwoordiger zijner sub 3 en 4 genoemde kinderen,
2. Grietje Siewke Ritsema, echtgenote van gedaagde sub 1 en voor zover nodig door deze te sterken en bij te staan
3. Antje Augustinus Wolkammer,
4. Sieuwke Augustinus Wolkammer,
de beide sub 3 en sub 4 genoemden vertegenwoordigd voor zoveel nodig door die sub 1, allen gewoond hebbende te Farmsum, doch wier tegenwoordige woon- of verblijfplaats is onbekend, mijn exploit doende door aanplakking van een afschrift aan de hoofddeur van de gehoorzaal van voormelde rechtbank en aan het gemeentehuis van Delfzijl, terwijl een derde afschrift door mij is overgegeven aan de ambtenaar van het openbaar ministerie bij meergenoemde rechtbank, die het oorspronkelijk met “gezien” heeft getekend, sprekende met zijne edelachtbare in persoon, en voorts dit exploit zal worden geplaatst in de Nederlandsche Staatscourant en in de Provinciale Groninger Courant als aangewezen nieuwspapieren, om op vrijdag de 12e mei 1893, des voormiddags te 10 uur te verschijnen ter openbare terechtzitting der Arrondissements-Rechtbank te Groningen, ten einde:
Aangezien op de 17e september 1881 is vertrokken van Delfzijl met bestemming naar Sundsvall het te Farmsum te huis behorende driemast schoenerschip ALBERDINA, als kapitein gevoerd door de gedaagde sub 1, vader van bovengenoemde minderjarige.
Aangezien zich aan boord van genoemd schip mede bevonden de echtgenote van genoemde kapitein, de gedaagde sub 2, moeder van bovengenoemde minderjarige, en hun twee kinderen, de gedaagde sub 3, enige zuster, en de gedaagde sub 4, enige broeder van de minderjarige.
Aangezien genoemd schip de 23e september 1881 in het Skagerrak verlaten en in ontredderde staat is aangetroffen door het schoenerschip JOHANNA, kapt. P. Rottinghuis.
Aangezien sedert die tijd niets meer van de opvarenden van de ALBERDINA, noch van het wrak is vernomen, zodat als zeker mag worden beschouwd, dat gedaagden daar zijn omgekomen.
Aangezien eisers het van groot belang achten voor de minderjarige Albert Augustinus Wolkammer, dat er na drie vruchteloze openbare dagvaardingen rechtvermoeden van het overlijden van de gedaagden wordt uitgesproken, zulks sedert de 24e september 1881.
Aldaar en alsdan van hun aanwezen te doen blijken, zullende ingeval de gedaagden niet mochten verschijnen of iemand voor zich mochten doen verschijnen, zodat van hun aanwezen niet blijkt, voor de eisers q.q. worden geconcludeerd, dat hun daarvan moge worden verleend acte, en wijders voor eisers q.q. worden geconcludeerd, dat bij vonnis van voornoemde rechtbank zal worden verklaard, dat er rechtsvermoeden van der gedaagden overlijden bestaat, en zulks sedert de 24e september 1881.
Groningen, 2 februari 1893, H.H. Ettema, deurwaarder
(opm: bekort)

Afbeelding