Inloggen
JOHANNA CATHARINA - ID 16952


Kroniekberichten

Datum 24 december 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. R. Hoyman, J. van Ouwerkerk de Vries, T. van Olivier, J.E. Lublink en H. Smit, makelaars, zullen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op maandag de 2e januari 1815, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam, in het Nieuwezyds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdyk, verkopen: een extraordinair welbezeild fregatschip, genaamd MARIA POLONIA, gevoerd door kapt. Juan Ramon de Muxica; lang over steven 97 voet, wijd 26 voet, hol 12 voet 4 duim, het verdek hoog 4 voet 2 duim, alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris omschreven. Nader onderrichting te bekomen bij de voornoemde makelaars.
(opm: op de veiling van 2 januari 1815 werd dit oorspronkelijk Zweeds fregat door de Spaanse eigenaar voor NLG 8.300 verkocht aan koopman J.C. Zimmerman Carlszoon te Amsterdam; daarna werd het schip door scheepsbouwmeester Johannes Wijnbergh tot brik vertimmerd en als JOHANNA CATHARINA door boekhouder C.H. Kraanstuijver namens P.C. van Dragt in augustus 1815 in de vaart gebracht)

Afbeelding
Datum 28 mei 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 mei. Kaptein A. Voortman, voerende het schip JOHANNA CATHARINA, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, meldt van St. Thomas (opm: Maagden Eilanden), van den 21 maart, dat hij aldaar met een lek schip binnengelopen was, en een gedeelte der lading lossen moest om te repareren, waarmede hij echter dacht in veertien dagen gereed te zullen zijn. (opm: zie volgend bericht)

Afbeelding
Datum 30 mei 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 mei. Het schip JOHANNA CATHARINA, kaptein Anthonij Voortman, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, te St. Thomas lek binnengelopen, was, volgens een brief van de kaptein, in dato 5 april, van deszelfs geleden schade hersteld en zou den 10 dito de reis vervolgen. (opm: zie RC 280518)

Afbeelding
Datum 06 april 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 4 april. Het brikschip JOHANNA CATHARINA, kapt. A. Fortman (opm: kapt. Antoon Voortman), met passagiers van Amsterdam den 13 januari te New Orleans gearriveerd, is op deszelfs reis derwaarts, den 21 december, des namiddags te vijf uren, op 21º40’ N.B. 84º50’ W.L, bij Kaap St. Antoine, 3 mijlen onder land zeilende, ontmoet door een schooner, naar gissing groot 25 lasten, bemand met 25 à 30 negers en voerende witte vlag met rode rand en een doodshoofd; na de brik gepraaid te hebben, loste de schooner een schot met scherp; kapitein Fortman hierop de zeilen opbrassende en het voor de wind latende lopen, werd spoedig door de schooner achterhaald en gelast over te komen; hij weigerde zulks en ontving dadelijk wel 25 schoten, hetgeen door zijn volk en passagiers, die hij alle gewapend had, met enige schoten uit de kajuit en van het dek beantwoord werd, waarop de schooner dreigde te enteren en niemand het leven te sparen, bij aldien de brik zich niet overgaf; kapitein Fortman, dit weder weigerende, werd te 7 uren andermaal door de rover met draaibassen (opm: klein stuk scheepsgeschut, op een spil gemonteerd, zodat het in alle richtingen draaien kan) en donderbussen (opm: ouderwets en primitief klein bronzen kanon) aangevallen en ontving 40 à 50 schoten, zo in de masten en zeilen als door de verschansingen op het dek, waardoor een matroos en een passagier ligt gekwetst werden; de moedige tegenstand van de kapitein, volk en passagiers deden de rover van zijn voornemen afzien, die, na het schip tot des nachts te drie uren gevolgd te hebben, uit het gezigt geraakte.

Afbeelding