Inloggen
HEINRICH MARTIN - ID 16435


Kroniekberichten

Datum 22 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 19 november. Het Noorse schip STROMEN, kapt. Olsen, van Nieuwediep in ballast naar Christiania (Oslo), is alhier masteloos binnen gebracht, aan boord hebbende de stuurman en drie matrozen van het Nederlandse schip HEINRICH MARTIN, kapt. L.J. van Peer, waarmede het de 12e dezer in aanzeiling is geweest. (opm: zie PGC 231170 en 251170 voor meer details)

Afbeelding
Datum 23 november 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 21 november. Het te Wildervank thuisbehorende schoenerschip HEINRICH MARTIN, kapitein Van Peer, van Petersburg naar Rotterdam, is op 12 november in de Noordzee door de Noorse bark STROMMEN, kapitein Olsen, van het Nieuwe Diep naar Christiania, overzeild en gezonken. De kapitein, diens vrouw en een matroos zijn daarbij omgekomen. De stuurman en drie matrozen zijn op de STROMMEN gered, die de masten verloren had, en op 18 november door het stoomschip VICTORIA te Cuxhaven binnengesleept is. (opm: zie PGC 251170)

Afbeelding
Datum 25 november 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Veendam, 23 november. Aangaande het verongelukken in de Noordzee van het Wildervankster schip HEINRICH MARTIN, kapt. L.J. van Peer, wordt nader door de geredden gemeld, dat de stuurman, twee matrozen en de kok niet door het barkschip STROMMEN, kapt. Olsen, zijn gered, doch zichzelven in zee hebben gered door zich vast te hechten aan het reeds overboord zijnde tuig van genoemde schepen, waarna zij bij de bark STROMMEN opklauterden. Dat de kapitein, diens vrouw en 1 matroos van de HEINRICH MARTIN omgekomen zijn, blijkt nog niet zeker, daar men het schip niet heeft zien zinken en het nog wel 3 a 4 uren met licht in de kajuit in het gezicht had.
Volgens het oordeel van het geredde volk, kan waarschijnlijk de nog aan boord zijnde equipage gered zijn, door een daar voorbijvarend schip, doch niet door haar eigen boot. Het was de equipage van de STROMMEN onmogelijk hulp te verlenen, daar zij geheel in ontredderde staat met haar schip voor weer en wind ronddreven, naar de kust van Helgoland, waar zij opgenomen werden door het stoomschip VICTORIA, dat hen behouden te Cuxhaven aan wal zette.

Afbeelding