Inloggen
ROBERTUS HENDRIKUS - ID 15478


Kroniekberichten

Datum 28 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 oktober. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben weinig bevrachtingen plaats gehad, doch was echter enige verbetering te bespeuren.
NOORD-BRABANT bekwam NLG 45 voor rijst en suiker en NLG 40 voor thee, te Indramaijoe en hier te laden. ST. MICHAËL NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor koffij en NLG 45 voor rijst op de kust te laden. BEURS VAN ROTTERDAM NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust te laden voor Rotterdam. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd gecharterd VRIENDENTROUW tot NLG 55 voor thee en suiker op de kust te laden voor Amsterdam; HENRIETTE ELISABETH SUSANNE NLG 55 voor suiker te Passaroean en NLG 70 voor arak hier te laden voor Rotterdam; KOSMOPOLIET NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij en thee te Soerabaija en Passaroeang te laden. JACOBUS NLG 60 voor suiker op de kust en NLG 55 voor thee hier te laden en CATHARINA MARIA NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden. COSMOPOLIET bekwam NLG 55 voor suiker en koffij te Samarang en op de kust te laden. ARLEQUIN (324 ton) bekwam NLG 10.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug. HELMERS vertrok naar Makassar, MARIA CATHARINA, MARIA AGNES en ADÈLE laden voor eigen rekening. DOROTHEA HENRIETTE werd door het gouvernement ingehuurd voor transport van troepen naar Banjermassing, terwijl de 17 volgende schepen voor de tweede Bonische expeditie zijn ingehuurd, als:
PHILIPS VAN MARNIX, WILLEM DE EERSTE, JOHANNA, ZAANSTROOM, BULGERSTEIN, LOEVESTEIN, SINT JAN, AEGIDIA EN PAULINE, LOUIS MEIJER, IDA WILHELMINA, GEERTRUIDA MARIA, STAATSRAAD COMM. VAN EWIJCK, STAD DOKKUM, CANTON, JACOBA HELENA, BIESBOSCH en ROBERTUS HENDRIKUS.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, IJSSEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA. LOUISA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN en HENRIETTE doen kustreizen.
Het Engelse schip SPIRIT OF THE AGE met averij alhier binnengelopen is afgekeurd en met deszelfs inventaris op vendutie verkocht voor NLG 12.000. Het Bremer schip FIDES en het Hamburger schip HERSCHEL zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: JULIE CLAIRE, AGATHA EN MARIA, PAULINE, EDOUARD MARIE, PRINS MAURITS, TONIA, KOERIER, EUTERPE, WALCHEREN, DOELWIJK, MINISTER PAHUD, ELIZABETH, ANNA EN ELISE, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 07 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 april. De vrachten blijven in een zeer vaste positie verkeren. In de laatste dagen bespeurde men enige vraag voor scheepsruimte zo voor Nederland als China. Enige van de Bonische schepen zijn teruggekomen. Sommigen daarvan vonden hun charterpartij van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, anderen wachten die af, terwijl nog anderen moeten repareren, zodat dit geen of weinig invloed op onze markt uitoefent. In China, Manilla en Singapore is scheepsruimte ook schaars en gezocht, wij zullen dus spoedig hogere vrachten voor Nederland en China te vermelden hebben.
Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen bevracht: WELTEVREDEN, te Soerabaja opgenomen à NLG 70 per last voor suiker en NLG 52,50 voor tabak naar Rotterdam; MAASSTROOM werd alhier bevracht à NLG 67,50 voor suiker en NLG 35 voor koperen duiten, te Soerabaja en Passaroeang te laden naar Rotterdam; STELLA MARIS, 307 ton, bedong 45 $ c. per picol rijst naar Hongkong of Amoy. COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 70 voor suiker te Soerabaja, NLG 80 voor koffij te Padang en NLG 30 voor tin naar Rotterdam. ROBERTUS HENDRIKUS opgenomen door de Factorij van de Nederlandsche Handel-Maatschappij tot NLG 82,50 per last om koffij te Padang te laden.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AEGIDIA EN PAULINE, BIESBOSCH, JOHANNA, ANTOINETTE SERAPHINE, HOLLANDIA, LOUIS MEIJER en VOORWAARTS.
De IJSEL, DRIE GEBROEDERS, JAN PIETERSZOON KOEN, JACQUELINE EN ELISE en JONKHEER MEESTER VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK zijn kustreizende.

Afbeelding
Datum 28 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 mei. Vrachten. Gedurende de afgelopen maand hebben de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats gehad: WELTEVREDEN te Soerabaija bevracht tot NLG 70 per last voor suiker en NLG 52,50 voor tabak naar Rotterdam. MAASSTROOM laadde hier tot NLG 76,50 voor suiker en NLG 35 voor koperen duiten te Soerabaija en Passaroeang te laden naar Rotterdam. STELLA MARIS (307 ton) tot 45 doll. centen per pikol voor rijst naar Hongkong of Macao. De COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HELM is bevracht door de Factorij tot NLG 70 voor suiker te Soerabaija en NLG 80 voor koffij te Padang te laden en NLG 30 voor tin naar Rotterdam. AEGIDIA EN PAULINA (747 ton) tot 54 doll. centen voor rijst naar Hongkong, Macao of Whampoa. ANTOINETTE SERAPHINE (373 ton) 47½ doll. centen voor rijst naar Hongkong. ROBERTUS HENDRIKUS NLG 82,50 voor koffij te Padang en NLG 30 voor tin hier te laden naar Rotterdam. VOORWAARTS (706 ton) 54 doll. centen voor rijst, hier te laden, naar Hongkong of Macao. HOLLANDS TROUW vertrekt naar Hongkong. CANTON werd te Soerabaija naar Rotterdam vervracht tot NLG 75 voor suiker en NLG 60 voor tabak te Amsterdam te leveren. De BULGERSTEIN is bevracht tot NLG 82½ voor suiker van Tjilatjap en tot NLG 90 voor koffij van Padang naar Amsterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: BIESBOSCH, JOHANNA, LOUIS MEIJER, ESTAFETTE, DE ZWIJGER, WATERLOO, PHILIPS VAN MARNIX, PAULINA, AZIA, CATHARINA WILHELMINA, LOEVESTEIN, ARLEQUIN, en ZAANSTROOM.
De IJSSEL, DRIE GEZUSTERS, JAN PIETERSZOON KOEN, JACQUELINE en ELIZE, JHR. MR. V.D. WALL VAN PUTTERSHOEK en HOLLANDIA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 17 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 november. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende negen schepen, als:
Voor Rotterdam: BEATRIX, kapt. C.A.L. van Wijck; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Verwey en ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Amsterdam: ALMELO, kapt. R.P. Tjebbes; SHANGHAY, kapt. H. Uitermark; JACOBA, kapt. M.T. Schaap; CORTGENE, kapt. D. Dunlop; ALBLASSERDAM, kapt. J. 't Hoen en CHERIBON, kapt. W.J. Coers (de vier laatsten van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 03 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 april. Volgens particulier schrijven van kapt. R.H. Mulder, voerende het campagne barkschip ROBERTUS HENDRIKUS, van hier naar Batavia bestemd, bevond hij zich de 24e januari l.l. in goede staat zeilende op 2º52' N.B. en 20º13' W.L; alles was wel aan boord. Kapt. Mulder vermeldt verder dat hij op de hoogte van Goudstaart (Engels Kanaal [opm: Start Point]) door een hevige storm is belopen, die drie dagen aanhield en in de nacht van 31 december op 1 januari een stortzee overkreeg, die de deuren van de campagne, alsmede de kap van de kerk (opm: ruimte voor de kajuit, die van de eigenlijke kajuit gescheiden was door een schot; men hield daar vroeger de kerkdiensten) aan stuk het een en ander aan dek los en weg sloeg, waardoor kerk en kajuit vol water liepen.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 augustus. Vrachten. De volgende charters van Nederlandse schepen zijn bekend geworden. NEDERLAND EN ORANJE (755 ton) bevracht à NLG 110 per last voor suiker en NLG 110 voor koffij, te Pekalongan en Samarang te laden naar Rotterdam. PRINSES AMALIA (842 ton) NLG 110 voor suiker, NLG 105 voor koffij, NLG 125 voor huiden en indigo en NLG 115 voor gom elastiek, hier en te Samarang te laden naar Rotterdam. ALBLASSERWAARD (738 ton) NLG 110 voor suiker, NLG 105 voor koffij en NLG 120 voor huiden, te Indramajoe, Tagal en Samarang te laden naar Amsterdam. VIER GEZUSTERS (737 ton) NLG 110 voor suiker, te laden hier en te Pekalongan naar Rotterdam. KOSMOPOLIET (753 ton) NLG 110 voor suiker, NLG 105 voor koffij en NLG 120 voor huiden, te laden hier en te Samarang naar Rotterdam. ROBERTUS HENDRIKUS (753 ton) opgenomen voor NLG 45.000 ineens voor de Golf van Perzië en terug.
Onbevrachte Nederlandse schepen: PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JAN DANIEL, INDIA, HUGO GROTIUS.

Afbeelding
Datum 17 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht, de navolgende 19 schepen, als:
Voor Rotterdam: GRAAFSTROOM, kapt. J.R. de Boer; EMILIE, kapt. J.A. Bruinseels; ISAÄC DA COSTA, kapt. J.J. Klein; PANTALON, kapt. P. Hessels; CONSTANTIA, kapt. M.A. Overgaauw; DOELWIJK, kapt. L. Hoefman; JAVA, kapt. F.G.C. Mann.
Voor Amsterdam: ARGO, kapt. J. Gesterkamp; HENDRINA, kapt. J. van Breen; JUNO, kapt. H.W. Nicolai; QUARTET, kapt. Z. Mulder; CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille; PEKING, kapt. S. Deinum; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. A. van Duyn; HOLLAND, kapt. B. Auffmorth; CORNELIA HENDRIKA, kapt. J.J. Swart; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Schiedam: PAUL JOHAN, kapt. A. Kooy.

Afbeelding
Datum 27 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten. Nederlandse vlag. Voor Nederland werden opgenomen de PROVINCIE DRENTHE, tot NLG 65 voor suiker en tabak en NLG 75 voor lichtgoed, de HENRIETTE GEERTRUIDA SUSANNA à NLG 65 voor suiker en NLG 70 voor tabak, terwijl de MINISTER VAN HALL maar NLG 50 voor suiker en NLG 60 voor tabak bedong. GENERAAL DE STUERS laadt tot NLG 50 koffij en NLG 70 tabak. De HEILIGE LIDUINA gaat via Bangkok met rijst naar Canton Waters à 45 $ cents, of naar Ningpo of Shanghai tot 75 $ cents. De ROBERTUS HENDRIKUS laadt te Soerabaja à 35 $ cents naar Hongkong of 60 $ cent naar Shanghai.
Ter bevrachting blijven nog de Nederlandse schepen AEOLUS, GROOTMEESTER NATIONAAL, SCHEVENINGEN, CORNELIS ANTHONIE, OCEAAN, MATHILDE, WATERGEUS, SCHOONDERLOO, KONINKLIJKE NEDERLANDSE YACHTCLUB, EMERGENS, TOLLENS.

Afbeelding
Datum 12 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen.
Helvoet, 10 januari. Aangekomen: ALBERDINA, kapt. Boerhave, v. St.Petersburg; HELENA, kapt. Gortmaker, en ERNST REINHARD, kapt. Ellerman, beiden van Riga; CERES, kapt. Rieckleff, van Libau; VICTOR. kapt. Jensen, van Odensee, allen met assistentie van sleepboot en ijssloepen. De stoomboot LEVANT is geschut, heeft geprobeerd in het Kanaal door het ijs te breken, doch heeft het moeten opgeven en is blijven liggen. De wind O.
Brouwershaven, 10 januari Aangekomen: ENGELINA, kapt. Smith, van Libau.
Vertrokken: LOODSKOTTER NO. 6, kapt. De Neef, Geen ijs. ZZO.
Van Batavia vertrokken: 3 november. JOHANN, kapt. Verduin, en 5 nov., CORN. ANTHONY, kapt. Reinders, beiden naar Nederland; 6 nov., IDA WILLEMINA, kapt. Rotgans, en CORNELIS GIPS, kapt. Seyfert, beiden naar Soerabaija; 8 nov., INDIA, kapt. Vonck, en  CATHARINA MARIA, kapt. v. Amerongen, beiden naar Nederland; HELLEVOETSLUIS, kapt. Steffens, naar Pekalongang; 13 nov, ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder; BONI, kapt. Möller; 16 nov., SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee; 18 nov., CHERIBON, kapt. Coers; JAN DANIËL, kapt. Zweede ; 19 nov., SUSANUA ELISABETH, kapt. Ouwehand; 22 nov., HENRIETTE, kapt. Drijver qq.; 26 nov., WATERGEUS, kapt. Giezen; GOEDE VERWACHTING, kapt. Hellenius; KORTENAAR, kapt. Schuchard; RUDOLF, kapt. Meinsma, en CORNWALLIS, kapt. Bliek, allen naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 28 nov., KOSMOPOLIET, kapt. Koning, naar Batavia.
Van Passaroeang vertrokken, 9 nov., JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, naar Ned. Van Banjoewangie vertrokken, 29 okt., MACASSAR, kapt. Vitringa Coulon, naar Rotterdam;
A.R. FALCK, kapt. Van Duyvenboden, naar Amsterdam.
Van Tjilatjap vertrokken, 12 nov., KIJKDUIN, kapt. Dekker, naar Amsterdam.
Te Hongkong aangekomen, 29 nov., ANTH. PETRONELLA, kapt. Van de Velde, van Cardiff.

Afbeelding
Datum 29 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 26 maart. Aangekomen: THERESE, van Grangemouth; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, van Rochester; ISABELLA, kapt. Horner, van Bo’ness; ELVE, van Hamburg.
Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith.
Brouwershaven, 26 Maart. Aangekomen: SARA, van Londen; DELFT, kapt. Van Geelkerken, van Hellevoet. Vertrokken: STAD DORDRECHT, naar Londen.
Brouwershaven 27 maart. In zee gezeild: AEGIDIA EN PAULINE, kapt. P.P. Hoogland, naar  Batavia.
Te Texel aangekomen, 26 maart, ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder, van Batavia.
Goudstaart gepasseerd, 22 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duyvenboden, van Banjoewangie naar Amsterdam.
Van Banjoewangie vertrokken, 15 januari, JUNO; 18, HENDRIKA; 19, HELLEVOETSLUIS; 21, HENRIETTE MARIA; 28, TONIA, CAPELLA, en H.V. VAN PAULO, allen naar Nederland.
Van Tjilatjap vertrokken, 20 januari, ISAAC DA COSTA, naar Nederland.

Afbeelding
Datum 13 juli 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 juli. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen, als:
- Voor Rotterdam: PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, kapt. J. van Zanten; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, kapt. D. Forbes Browning; MARIA ELISABETH, kapt. W. van der Valk; GOUVERNEUR VAN SWIETEN, kapt. H. Singer; BILDERDIJK, kapt. A. Viëtor; JOHANNES MARTINUS, kapt. O. Dalloyaux; VESTA, kapt. onbekend (opm: vermoedelijk kapt. A. van der Eijk).
- Voor Amsterdam: ZEENIMPH, kapt. F. Schipper; JAN VAN BRAKEL, kapt. D. de Roever; PADANG PACKET, kapt. P. Huidekoper; ANNA, kapt. P.R. Bok; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. J. Bouwmeester; JAN DANIEL, kapt. H. van IJsendoorn; CORTGENE, kapt. W. Wemmerus; TJILINGSIE, kapt. P. Ouwehand; BONI, kapt. J. W. Möller; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. T. Vogelesang.
- Voor Schiedam: CANDATI, kapt. D.B. Bosscher; HUGO GROTIUS, kapt. J. Immerzeel.
- Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET II, kapt. J. Bouten; KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.

Afbeelding
Datum 23 december 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 november. Aangekomen schepen: BANTAM; CORNELIS WERNARD EDUARD; BELLATRIX; ZES GEZUSTERS; AEGIDIA EN PAULINE; ADRIANA PETRONELLA; ADMIRAAL PIET HEIN; JOHANNES MARTINUS; MARIA ELISABETH; JAPAN PACKET; BERNARD EN AGNES; ROBERTUS HENDRIKUS.
Het schip FAGEL is lek uit zee terug.

Afbeelding
Datum 11 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 december. Volgens telegrafisch bericht is het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder, van Rotterdam heden in goede staat te Sunderland aangekomen.

Afbeelding
Datum 13 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 februari. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn gisteren bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden de volgende 49 schepen: CORNELIA van Amsterdam (440 lasten) vracht naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam 95,49, Dordrecht NLG 98,-, Schiedam NLG 98,-; SENIOR van Amsterdam (311 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 89,-; WIJK AAN ZEE van Amsterdam (385 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; PASSAROEANG van Amsterdam (325 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; HELENA HENRIETTA van Amsterdam (261 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,74, Rotterdam NLG 101,74; CELEBES van Amsterdam (250 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 115,-; VERTROUWEN van Amsterdam (360 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; IDA GEERTRUIDA van Amsterdam (246 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,-; CONSTANCE van Amsterdam (381 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 102,50; BETTY van Amsterdam (292 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50; MARIA ELIZA van Amsterdam (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,50; QUATRE BRAS van Amsterdam (161 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; MARIA VERONICA van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50, naar Rotterdam NLG 100,-; MENTOR van Amsterdam (294 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; GALILEI van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; KONING WILLEM II van Amsterdam (383 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA van Amsterdam (255 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,72; STAD DOCKUM van Amsterdam (206 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; KAAP HOORN van Rotterdam (251 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 105,-; ARIE SCHEFFER van Dordrecht (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 110,-, naar Rotterdam NLG 100,-, naar NLG 100,-, naar Schiedam NLG 100,-, naar Middelburg NLG 105,-; ST. JAN van Schiedam (308 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 97,-, naar Dordrecht NLG 97,-, naar Schiedam NLG 97,-, naar Middelburg NLG 100,-; JACOBA CHRISTINA van Amsterdam (240 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; AZIA van Amsterdam (235 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; DORDRECHT van Dordrecht (399 lasten) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; HELLEVOETSLUIS van Dordrecht (333 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; L.J. ENTHOVEN, van Schiedam (448 lasten), naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam 89,60, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-; MINIST. FRANSEN V.D. PUTTE, van Rotterdam (828 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 84,90, Dordrecht NLG 84,90, Schiedam NLG 84,90, Middelburg NLG 84,90; WILLEM POOLMAN, van Rotterdam (859 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 86,-, Dordrecht NLG 86,-, Schiedam NLG 86,-; REGINA MARIS, van Middelburg (399 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; WALCHEREN van Middelburg (234 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam (381 lasten), naar Amsterdam NLG 104,-, Rotterdam NLG 94,-, Dordrecht NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 99,-; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg (397 lasten), naar Rotterdam NLG 93,50, Middelburg NLG 88,25; WILHELMINA, van Rotterdam (377 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,- CORTGENE, van Rotterdam (397 lasten), naar Rotterdam NLG 94,98; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage (399 lasten), naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; NIEUWE WATERWEG, van Rotterdam (744 lasten), naar Amsterdam NLG 88,88, Rotterdam NLG 88,88, Dordrecht NLG 88,88, Schiedam NLG 88,88, Middelburg NLG 88,88; HELENA EN ANNA, van Rotterdam (455 lasten), naar Amsterdam NLG 97,35, Rotterdam NLG 94,35, Dordrecht NLG 95,35, Schiedam NLG 94,35, Middelburg NLG 96,35; ANNA, van Rotterdam (441 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; KORTENAER, van Rotterdam (513 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; MINISTER THORBECKE, van Rotterdam (299 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,99, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 lasten), naar Amsterdam NLG 96,50, Rotterdam NLG 92,45, Dordrecht NLG 94,35, Schiedam NLG 93,50, Middelburg NLG 96,50; TWEE CORNELISSEN, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,91, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 lasten), naar Amsterdam NLG 98,70, Rotterdam 94,70, Dordrecht NLG 96,20, Schiedam NLG 95,20, Middelburg NLG 96,70; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 lasten), naar Amsterdam NLG 102,44, Rotterdam NLG 98,44, Dordrecht NLG 99,74, Schiedam NLG 99,74; NOACH, van Rotterdam (471 lasten), naar Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; HENDRIKA, van Rotterdam (352 lasten), naar Amsterdam NLG 97,85, Rotterdam NLG 94,85, Dordrecht NLG 95,85, Schiedam NLG 94,85, Middelburg NLG 96,85.

Afbeelding
Datum 13 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij de navolgende schepen ingeschreven:
CORNELIA, van Amsterdam (440 last), vracht naar Amsterdam NLG 89,89, Rotterdam NLG 94,89, Dordrecht NLG 94,89, Shiedam NLG 94,89; SLIEDRECHT, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 102,-; KAAP HOORN, van Rotterdam (251 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-, Dordrecht NLG 106,-, Schiedam NLG 106,-; CHERIBON, van Rotterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last) naar Amsterdam NLG 104,75; STAD DOCKUM, van Amsterdam (206 last) naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA ELISE, van Amsterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 89,99: MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,95, naar Rotterdam NLG 98,95; ELIZABETH, van Amsterdam (610 last) naar Amsterdam 89,90, naar Rotterdam NLG 93,-; VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 94,48; PRESIDENT PLATE, (396 last) naar Amsterdam NLG 94,80, Rotterdam 94,80; CELEBES, van Amsterdam (250 last) naar Amsterdam NLG 110,-; CONSTANCE, van Amsterdam (381 last) naar Amsterdam NLG 210,-; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last) naar Amsterdam NLG 95,80; ANNA DIGMA, van Amsterdam (498 last) naar Amsterdam NLG 89,75, Rotterdam NLG 92,-, Dordrecht NLG 92,- Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 100,-; INSULINDE, van Amsterdam (516 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; BROUWERSHAVEN, van Rotterdam (316 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 91,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 94,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last) naar Amsterdam NLG 99,75; JACOBA CHRISTINA, van Amsterdam (240 last) naar Amsterdam NLG 91,94; AZIA, van Amsterdam (235 last) naar Amsterdam NLG 91,94; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last) naar Amsterdam NLG 94,49; SUSANNA JOHANNA, van Rotterdam (261 last) naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam NLG 91,90, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 92,-; CATHERINA MARIA, van Zierikzee (398 last) naar Middelburg NLG 88,88; ADRIANA PETRONELLA, van Rotterdam (348 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 100,-; WILHELMINA, van Rotterdam (377 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (569 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; DORDRECHT, van Dordrecht (399 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; HELVOETSLUIS, van Dordrecht (333 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; ST. JAN, van Schiedam (308 last) naar Rotterdam NLG 90,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 90,98, Middelburg NLG 93,98; S. VAN HEEL, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,94, Rotterdam NLG 91,91, Dordrecht NLG 92,92, Schiedam NLG 92,92, Middelburg NLG 93,93; PROF. VAN DER BOON MESCH, van ‘s-Gravenhage (394 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; CORTGENE, van Rotterdam (397 last) naar Rotterdam NLG 94,98; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94,98; HELENA & ANNA, van Rotterdam (455 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; EUROPA, van Rotterdam (669 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 91,85, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 95,-; SUSANNA, van Rotterdam (476 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 92,85, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-, Middelburg NLG 96,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 92,74, Dordrecht NLG 93,74, Schiedam NLG 92,74, Middelburg NLG 99,74; KORTENAER, van Rotterdam (513 last) naar Amsterdam NLG 94,74, Rotterdam NLG 88,74, Dordrecht NLG 89,74, Schiedam NLG 88,74, Middelburg NLG 94,74; MINISTER THORBECKE, van Alblasserdam (299 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; PRESIDENT V. RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 last) naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 87,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 last) naar Amsterdam NLG 94,95, Rotterdam NLG 89,45, Schiedam NLG 90,45, Middelburg NLG 91,95; NOACH, van Kinderdijk (471 last) naar Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-; TWEE CORNELISSEN, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 last) naar Amsterdam NLG 95,95, Rotterdam NLG 91,95, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-.

Afbeelding
Datum 05 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 mei. Vrachten. De volgende Nederlandse schepen werden naar Nederland opgenomen: STAD LEYDEN tot NLG 63 voor tabak te Semarang en NLG 15 voor tin hier; FOP SMIT tot NLG 70 voor suiker en NLG 60 voor tabak, in de Oosthoek te laden; SCHOONDERLOO tot geheime condities, om hier en te Padang te laden; MAARTEN VAN ROSSEM tot NLG 70 voor suiker en rijst hier, NLG 82,50 voor koffie en NLG 90,50 voor licht goed, te Padang te laden; AEOLUS en ARGO liggen aan. PATRIARCH SAMHIRI laadt te Padang tot geheime condities.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen: WIJK AAN ZEE, IDA ELISABETH, ANNA, IDA GEERTRUIDA, DIANA, ROBERTUS HENDRIKUS en HELENA HENRIËTTE.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 augustus. Aangekomen schepen: ANNA DIGNA (opm: kapt. J.G. Lucas); EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal; JACOBA EN CHRISTINA, kapt. Gaaff; JULIE, kapt. Cherpion; OUDERKERK AAN DE AMSTEL, kapt. Dingemans; SOERABAIJA PACKET, kapt. Olivier; WAALSTROOM, kapt. Drijver.
Vertrokken schepen: GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Mulder.

Afbeelding
Datum 17 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 november. Volgens brief van kapt. A. Sissingh q.q., voerende het schip ROBERTUS HENDRIKUS, van hier naar Java, d.d. 14 dezer, was hij die dag met zijn schip onder Noord-Voorland, bij de ton van de North Stairs, ten anker gekomen en had hij uit voorzorg een Engelse loods aan boord genomen. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 16 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 maart. Vrachten soutineerden zich; de vraag naar scheepsruimte staat bijna geheel in verhouding tot het aantal disponibele bodems. Nederlandse schepen: TRITON laadt in de Oosthoek naar Rotterdam tot NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor tabak. YMUIDEN werd door de factorij opgenomen voor koffie van Menado tot NLG 110 en ST. JAN voor koffie te Padang te laden tot NLG 83, beide naar Amsterdam. WILHELMINA CLARA sloot af tot NLG 50 voor tabak in de Oosthoek en NLG 20 en NLG 30 voor tin alhier.
SUSANNA tot NLG 75 voor suiker en rijst, NLG 120 voor arak, hier en op de kust te laden.
HENRIETTE SUSANNA ELISABETH werd opgenomen voor Padang koffie tot NLG 90 allen naar Amsterdam. JOHANNA MARIA bedong NLG 75 voor koffie, NLG 80 voor suiker, NLG 65 voor tabak, te Samarang in te nemen. ’s-GRAVENHAGE NLG 70 en NLG 75 voor suiker,
NLG 70 voor koffie, NLG 64 voor tabak, NLG 90 voor indigo, te Samarang te laden. G. K. VAN HOGENDORP NLG 70 voor suiker in de Oosthoek. NOACH I NLG 70 voor rijst, NLG 75 voor koffie, NLG 80 à 82,50 voor licht goed te Batavia te laden; allen naar Rotterdam.
SAMHIRI en BELLATRIX leggen voor Nederland aan tot ca. NLG 70 voor suiker.
SINDBAD laadt oliekoeken naar Amoy tot $ 0,42 per pikol. PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL is opgenomen voor suiker van Soerabaya naar New- York tot GBP 3,17,6.
Onbevrachte schepen. NEDERLANDS VERTROUWEN, JOHANNA, ELECTRA, ROBERTUS HENDRIKUS, WATERLOO.

Afbeelding
Datum 04 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 3 februari. Volgens telegrafisch bericht van heden, is het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, van Amsterdam via de kust van Guinea naar Java vertrokken, laatst van Margate, ter rede van Swansea gearriveerd met onklare pompen. Het had 10 uren plat op zijde gelegen, en veel geleden, doch geen zichtbare schade. Passagiers en equipage allen wel.

Afbeelding
Datum 26 maart 1872
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. Volgens telegram uit Maassluis kwam hedenmiddag goed en wel langs de Nieuwe Waterweg in zee de eerste Oost-Indiëvaarder zijnde de ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, diepgang 40 dm.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 juli. Vrachten. Bij de inschrijving der Factorij op 5 dezer werden de volgende schepen opgenomen: naar Rotterdam ROBERTUS HENDRIKUS à NLG 93,50; NOACH II à
NLG 94,45; NOACH III à NLG 94,45; naar Amsterdam HOLLANDIA à NLG 94,50; JACOBA EN CHRISTINA à NLG 94,80.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: JOHANNA EN MARGARETHA, SUSANNA, KANDANGHAUER, NEHALENNIA, BATAVIA, JUPITER, ANNA ELISABETH, WATERLOO, ERASMUS, STAD LEYDEN, HEBE en MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE.
De Nederlandse BILDERDIJK doet een kustreis.

Afbeelding
Datum 13 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Volgens ontvangen telegram is het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, bestemd naar Macasser, gisteren met gunstige wind van Sunderland naar zee vertrokken.

Afbeelding
Datum 19 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 18 april. Het Nederlandse schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, van Sunderland naar Macasser, is met verstopte vullings en pompen te Portsmouth binnengelopen.

Afbeelding
Datum 21 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 18 april. Het schip ROBERTUS HENDRIKUS, van Sunderland naar Macassar met verstopte vullings hier gisteren binnengekomen, is in de haven gesleept. Men is begonnen de lading te lossen.

Afbeelding
Datum 17 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: SOEMBING 699 lasten, naar Amsterdam NLG 83,33 per gehele ruimte; TELANAK 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,84 per gehele ruimte; MAIBIT 609 lasten, naar Amsterdam NLG 83,84 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL 439 lasten, naar Amsterdam NLG 87 per gehele ruimte; GERARD PIETER SERVATIUS 360 lasten, naar Amsterdam NLG 88,98 per 260 lasten, NLG 88,98 per gehele ruimte; ELIZABETH 610 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 94,87 per gehele ruimte; A.M.E. 422 lasten, naar Amsterdam NLG 85,97 per gehele ruimte; FRIESLAND 378 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte; MEESTER JACOB VAN LENNEP 404 lasten, naar Amsterdam NLG 89,97 per 260 lasten, NLG 88,97 per gehele ruimte; ELECTRA 590 lasten, naar Amsterdam NLG 89,95 per gehele ruimte; ARY SCHEFFER 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRINSES AMALIA 445 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL 449 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte PAULINE CONSTANCE ELEONORA 306 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; JACOBA EN CHRISTINA 240 lasten, naar Amsterdam NLG 92 per 260 lasten; WILHELMINA EN CLARA 342 lasten, naar Amsterdam NLG 90 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA 472 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 94,80 per gehele ruimte EUROPA 669 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 90,25 per gehele ruimte; HEBÉ 328 lasten, naar Amsterdam NLG 99,40 per 260 lasten en NLG 94,40 per gehele ruimte Rotterdam NLG 96,90 per 260 lasten en NLG 91,90 per gehele ruimte, Dordrecht NLG 91,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 94,40 per gehele ruimte, Schiedam NLG 91,90 per gehele ruimte; JONGE CORNELIS 351 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 99,50 per 260 lasten en NLG 94,50 per gehele ruimte, Dordrecht, Schiedam NLG 94,50 per gehele ruimte, Middelburg NLG 100 per gehele ruimte; ADA 376 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 89,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 92,40 per gehele ruimte; ROBERTUS HENDRIKUS 397 lasten, naar Rotterdam NLG 94,49 per 260 lasten; NIEUWLAND 398 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; JOHANNA EN MARGARETHA 596 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; SALATIGA 648 lasten, naar Amsterdam NLG 99,74 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 94,74 Middelburg NLG 95,74 per gehele ruimte; BARON VAN PALLAND VAN ROOSENDAAL 752 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 83,49 per gehele ruimte; DORDRECHT II 408 lasten naar Amsterdam NLG 89,44 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 84,44 Middelburg NLG 87,44 per gehele ruimte; CORNELIA 440 lasten, naar Amsterdam NLG 93,93 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 95,98 per gehele ruimte; INDIA PACKET 400 lasten, naar Amsterdam NLG 83,47 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 oktober. Volgens heden ontvangen particulier telegram van Soerabaja in dato de 17e dezer, was het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, bevracht van Macassar via Menado, Ternate enz. naar Nederland. De kapitein dacht pl.m. NLG 55.000,- vracht te zullen bevaren.

Afbeelding
Datum 04 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 december. Volgens particulier bericht was het barkschip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. W. Hageraats, van hier naar Batavia, de 2e dezer op de hoogte van Beachy Head. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 08 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 5 december. De ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, van Rotterdam naar Batavia, is alhier met stukgeslagen boot en verlies van zeilen aangekomen.

Afbeelding
Datum 09 april 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam 8 april. Volgens telegram van Batavia d.d. 7 dezer was het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, aldaar gearriveerd.

Afbeelding
Datum 24 mei 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 april. In de stand van onze markt is geen noemenswaardige verandering gekomen. De aanwezige scheepsruimte is niet groot, maar tegelijkertijd is, als gewoonlijk in deze tijd van het jaar, de vraag weinig betekenend. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen hebben plaats gehad: JASON naar Rotterdam, ligt aan, accepteerde NLG 55 voor koffie in de Oosthoek, ROBERTUS HENDRIKUS, naar Marseille, frank 80, suiker op de kust te laden, stoomschip MADURA, naar Amsterdam, NLG 85 à 90 tabak, NLG 75 koffie, NLG 35 Factorij en NLG 50 particulier tin.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

St. Helena, 21 september. Het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, van Batavia naar Marseille, 14 september, alhier gearriveerd, heeft 30 augustus op 35° ZB 20°OL, zwaar stormweer gehad.

Afbeelding
Datum 17 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 december. Het schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, is zwaar lek van Batavia te Marseille aangekomen.

Afbeelding
Datum 18 november 1876
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 15 november. Het hier van Kroonstad binnengekomen schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, heeft een anker verloren.

Afbeelding
Datum 29 juni 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 28 juni. Volgens heden bij de rederij van kapt. W. Hageraats ontvangen telegrafisch bericht is het schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: bark, bouwjaar 1859) met een volle lading hout te Nerva gestrand. (opm: zie ook een achttal volgende berichten over schip en lading in 1879)

Afbeelding
Datum 01 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 30 juni. Volgens later bericht van kapt. Hageraats, voerende het barkschip ROBERTUS HENDRIKUS, te Nerva gestrand - zie scheepstijdingen van 29 juni - was het schip geheel masteloos.

Afbeelding
Datum 24 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 23 juli. Volgens particulier bericht uit Nerva is het Nederlandse schip ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. Hageraats, 27 juni aldaar gestrand (opm zie o.a. NRC 290679), in ontredderde staat. Het roer is weggeslagen, het schip doorgebroken en in het zand geweld, de masten zijn overboord, zodat het geheel als wrak te beschouwen en derhalve afgekeurd is.

Afbeelding
Datum 30 juli 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 juli. Het Nederlands schip ADRIANA, kapt. Fenenga, en Zweedse schip MATHILDE, kapt. Simonsen, zijn bevracht om de lading van het afgekeurde schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679), van Nerva herwaarts, naar destinatieplaats te brengen.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 1 augustus. Het wrak en de inventaris van het bij Nerva gestrande Nederlands schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679) zal 4 augustus in publieke veiling verkocht worden.

Afbeelding
Datum 21 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 18 september. Door het schip MATHILDE, kapt. Symonsen, werd alhier aangebracht de lading van het bij Narva gestrande en afgekeurde schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679), kapt. Hageraats.

Afbeelding
Datum 04 november 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 3 november. Het Nederlands schip AURORA, kapt. Zwaal, is te Nerva bevracht om het restant der lading van het gestrande schip ROBERTUS HENDRIKUS (opm: zie NRC 290679) naar hier te brengen.

Afbeelding
Datum 03 december 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nerva, 22 november. Het schip AURORA, kapt. Zwaal, is gisteren vertrokken met het restant van het hier gestrande en afgekeurde barkschip ROBERTUS HENDRIKUS.

Afbeelding