Inloggen
GROOTMEESTER NATIONAAL - ID 15312


Kroniekberichten

Datum 21 mei 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 20 mei. Gisteren is te Dordrecht werkelijk op de scheepstimmerwerf van de heren Schouten, bij gelegenheid van de plechtige viering van het honderdjarig bestaan van het Groot-Oosten der Vrijmetselaren in Nederland en het veertigjarig grootmeesterschap van Z. K.H. prins Frederik, de kiel gelegd van een nieuw fregatschip (opm: bark), genaamd GROOTMEESTER NATIONAAL. (opm: zie NRC 160556)

Afbeelding
Datum 26 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 24 juni. Heden middag ten 6¾ uur is van de werf van de scheepsbouwer Jan Schouten alhier met het beste gevolg te water gelaten het nieuw gebouwd en gekoperd barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heren F. van Wageningen, J. Mauritz en S. van Oldenborgh, welke bodem bestemd is voor de grote vaart en gevoerd zal worden door kapt. A. F. Giesse.

Afbeelding
Datum 23 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 januari. Scheepsvrachten. Sedert ons laatste bericht is het getal van de particuliere schepen vermeerderd, terwijl thans weinig product te verschepen is. Het natuurlijke gevolg daarvan was een daling van de vrachten. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland de Nederlande schepen SARA ALIDA MARIA à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij en HENRIETTA GEERTRUIDA à NLG 70 voor rijst en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier naar Amsterdam te laden. Nederlands GROOTMEESTER NATIONAAL krijgt NLG 10.000 voor een reis voor Sumanap naar Tjilatjap met zout. Nederlands ZEPHIR laadt voor rederij rekening.
Engels HIGHLANDER en EQUATOR zijn nog steeds te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM, NIJVERHEID, STAD GOUDA, ALBLASSERWAARD, ZEENIMPH, ZAANSTROOM, JULIE CLAIRE en NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 18 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen, als:
Voor Rotterdam: ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. T.J.J. Bouman; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink; SOURABAYA, kapt. A.M. Swarts; TRIJNTJE FENNA, kapt.T.F. des Ruelles; CATHARINA MARIA, kapt. N.N, GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Bourse Wils; JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. van de Waal; ORION, kapt. C.M. Borghorst, van Dort; PROTEUS, kapt. N. Kikkert, van Schiedam; H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, van Schiedam; HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA, kapt. N.N, van Schiedam.
Voor Schiedam: HESTER ADRIANA, kapt. G. Strang van Hees.
Voor Amsterdam: WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; THEODORA MACHTILDA, kapt. D. Boelhouwer; ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester; MARGARETHA JOHANNA, kapt. L.P. Wassenaar; CHRISTINA AGATHA, kapt. W. L. Esink; ULIJSSES, kapt. J. Schout; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; MARIA AGNES, kapt. B. ter Brink; JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. N.N.; ORTELIUS, kapt. S.F.H. Groote; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruymel; OCEAAN, kapt. E. Poestkoke; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht; GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van dito; LOOPUYT, kapt. J. Haring, van Schiedam.
Voor Middelburg; ZEEPAARD, kapt. T. Tjebbes q.q; NOORDSTER, kapt. J. Lutijn; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 11 juli 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 juli. Het schip GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker, van Batavia alhier in het Oosterdok aangekomen, is in het Groot Noord-Hollandsch Kanaal aangevaren door het schip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van hier naar Batavia, en heeft daardoor de boeg ingestoten, het galjoen en de fokkera gebroken, en meer andere schade bekomen.

Afbeelding
Datum 14 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Ten gevolge van mindere vraag voor scheepsruimte flauwer en tot NLG 75 per last voor suiker aan te nemen. De volgende Nederlandse bodems sloten sedert het vorig bericht vracht af tot de volgende koersen:
EUGENIE tot NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak, te Indramaijoe en Soerabaija te laden naar Rotterdam. HENDRIKA tot NLG 80 voor suiker, gom damar en specerijen en NLG 70 voor thee. ZWERVER NLG 80 voor suiker, hier te laden, en NLG 90 voor koffij op Padang. BEATRIX te Soerabaija opgenomen tot onbekende koers. GUURTJE EN MARIA NLG 77,50 voor suiker en NLG 72,50 voor rijst. WEST CAPELLE (opm: WESTKAPELLE) NLG 82,50 voor suiker, doch met bepaling van voor 15 november op twee plaatsen de suiker uit de gouvernement pakhuizen ingenomen te hebben, komende anders de pakhuishuur voor rekening van het schip. LAURA EN ADÈLE NLG 80 voor suiker, koffij, indigo en huiden, NLG 70 voor thee en NLG 35 voor kopergeld.
Onbevracht blijven nog de volgende Nederlandse bodems: ARGUS, J.M. KEMPER, AMSTERDAM, KOSMOPOLIET, J.C. SCHOTEL, WILHELMINA EN ELISE, RIJNBRANDT, ULYSSES, CALIFORNIE, ’T GOEDE VERTROUWEN, ORTELIUS, TONIA, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, GROOTMEESTER NATIONAAL en JACOBUS.

Afbeelding
Datum 29 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Sedert de laatste berichten, werden de volgende bevrachtingen gedaan: LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN werd bevracht à NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak, te Soerabaija en Indramaijoe te laden, naar Rotterdam. De EUGENIE bekwam naar Rotterdam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, en NLG 90 voor lichte goederen, alhier en te Cheribon te laden, naar Rotterdam. De HENDRIKA werd door de Factorij gecharterd naar Rotterdam à NLG 80 voor suiker, dammar en kruidnagelen en NLG 70 voor thee. De ZWERVER bekwam NLG 80 voor suiker alhier en NLG 90 voor koffij, te Padang te laden, naar Rotterdam. BELLATRIX werd te Soerabaija op geheime conditiën naar Amsterdam gecharterd. GUURTJE EN MARIE bekwam naar Rotterdam NLG 77,50 voor suiker en NLG 72,50 voor rijst, alhier te laden. WEST KAPELLE werd gecharterd naar Rotterdam, om suiker, koffij en lichte goederen in te nemen te Samarang en Soerabaija, tot NLG 82,50 voor suiker. LAURA EN ADÈLE werd door de Factorij opgenomen à NLG 80 voor suiker, koffij, indigo en huiden, NLG 70 voor thee en NLG 35 voor koperen duiten, te Tagal en Samarang te laden naar Amsterdam. TONIA bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Samarang, en NLG 85 voor suiker en NLG 110 voor arak, te Tagal te laden naar Rotterdam. KOSMOPOLIET werd gecharterd voor de lading uit het afgekeurde schip BIESBOSCH, à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor koffij en NLG 30 voor tin, van hier naar Dordrecht. ALMONDE, bekwam NLG 82,50 voor suiker, NLG 92,50 voor huiden, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Rotterdam. ARGUS NLG 80 voor suiker, te Passaroean te laden naar Nederland. De I.M. KEMPER (opm: JOAN MELCHIOR KEMPER) werd te Soerabaija gecharterd NLG 80 voor suiker, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Nederland. RIJNBRANDT werd gecharterd, à NLG 80 voor suiker te Samarang, te laden naar Nederland. JOHANNES CHRISTIAAN laadt gedeeltelijk te Pekalongan à NLG 85 voor suiker, naar Amsterdam. DIONIJSIA CATHARINA bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, te Indramaijoe en Cheribon te laden naar Amsterdam. De ANNA en TWEE CORNELISSEN à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor specerijen, NLG 35 voor duiten en NLG 70 voor thee, naar Rotterdam. WILHELMINA EN ELISE werd naar Bushire en terug gecharterd à NLG 17/m. (opm: 17.000) in full om te Soerabaija te laden. De MALVINA VIDAL hield van Australië 1.000 ton steenkolen in, om voor gouvernements rekening à NLG 17 per ton naar Macassar te brengen. De GROOTMEESTER NATIONAAL bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor koffij, om alhier en op de kust te laden naar Amsterdam.
De CROUCH BROTHERS wordt voor bevrachting en te koop aangeboden. Het Engelse schip ORESTES van omtrent 700 ton register werd met 1.000 ton steenkolen aan boord verkocht à NLG 40/m (opm: 40.000), te Soerabaija te leveren.
De Nederlandse ULYSSES doet kustreizen. JAN PIETERSZOON KOEN wordt te koop aangeboden.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AMSTERDAM, J.C. SCHOTEL, CALIFORNIE, ’T GOEDE VERTROUWEN, ORTELIUS, WILLEM KROONPRINS DER NEDERL, STAD GOUDA, ALDEBARAN en MARIA CATHARINA.

Afbeelding
Datum 29 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op vrijdag 28 december: 1/300e aandeel in het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, boekhouders de heren J. Mauritz, F. van Wageningen en J. van Oldenborgh te Dordrecht, liggende te Batavia. Om NLG 250 verkocht.

Afbeelding
Datum 16 juni 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 15 schepen:
Voor Rotterdam: KORTENAER, kapt. A. Glazener Jr; TONIA, kapt. C.F. Zeeman; GENERAAL DE STUERS, kapt. J.C. Viersma; JOHANNA MARIA (opm: Vaesen & Steinhaus), kapt. P.J. Dam; EVA JOHANNA, kapt. S. van Bockhove; MAASSLUIS, kapt. S. Post.
Voor Amsterdam: VREDE, kapt. L. van der Plas; CHRISTINA AGATHA, kapt. W.L. Esink; LAURA EN ADÈLE, kapt. H.F.C. Noël; OCEAAN, kapt. D. Herderschee; ANTHONY VAN HOBOKEN, kapt. H.P. Hazewinkel; ANNA, kapt. J.R. Bok (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. M. van der Hidde.
Voor Middelburg: NOORDSTER, kapt. J. Luteyn.

Afbeelding
Datum 01 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 31 mei. Het schip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse, van Java alhier binnen, heeft de 1e maart op 28°30'ZB. en 71°OL. en de 13e dito op 30°ZB en 52°OL een orkaan doorgestaan, in welke laatste het rondhout en zeilen verloren heeft en suiker gepompt.

Afbeelding
Datum 05 april 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen te Dordrecht op zaterdag 4 april 1863:
-       Het Nederlands fregat BATO, kapt. v.d. Burg: trekgeld NLG 29.500, opgehouden op NLG 30.000.
-       1/300 aandeel in de Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL: om NLG 175 verkocht.
-       Twee aandelen in de Dordtsche Scheepsreederij: om NLG 205 verkocht.

Afbeelding
Datum 20 mei 1863
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Geveilde en verkochte schepen en scheepsparten:
De 30e maart 1863 werden te Amsterdam geveild:
-       WILHELMINA, kapt. Klint, in 1844 gebouwd, groot 151 gemeten lasten, voor NLG 10.000 verkocht en weder ingekocht door de rederij Wed. van Hasselt & Co. te Amsterdam
-       KALIMAS, ex-SAMUEL HENRICUS, kapt. Jonker, in 1856 gebouwd, groot 315 gemeten lasten, voor NLG 38.700 verkocht aan de rederij L. ’t Hoen & Co. te Rotterdam
De 4e april 1863 werden te Dordrecht geveild:
-       BATO, kapt. v.d. Burg, in 1836 gebouwd, groot 475 gemeten lasten, bij NLG 30.000 opgehouden, doch kort daarna uit de hand verkocht aan een Engelse rederij, zo men zegt tot om NLG 32.000,- (opm: zie JB 040763)
-       Drie aandelen, elk 1/300e GROOTMEESTER NATIONAAL,  kapt. Giesse, in 1857 gebouwd, groot 399 gemeten lasten, waarvan twee om NLG 200 opgehouden en een om NLG 175 verkocht.
Het schip PRINS HENDRIK, gevoerd geweest door kapt. J. Verloop, groot 210 lasten, in 1831 gebouwd, is aan een Noorse rederij verkocht, prijs onbekend.
Het schip BROEDERTROUW, gevoerd geweest door kapt. Rotgans, groot 450 lasten, is uit de hand verkocht aan een Noorse rederij.
Te Amsterdam wordt uit de hand te koop aangeboden een Nederlands fregatschip met inventaris, bijzonder geschikt tot overvoer van machineriën of zware masten.
Te Amsterdam is bij de scheepsbouwmeester Th. Boelen te koop het op stapel staand schip, groot ongeveer 500 lasten, genaamd WIJK AAN ZEE.

Afbeelding
Datum 29 mei 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 april. Vrachten zijn iets vaster; er werden enige schepen voor China gecharterd, en was er, daar de laatste tabaksoogst binnenkomt, meer vraag voor ruimte naar Holland. IJSTROOM, bevracht te Soerabaija à GBP 3.12.6 per ton, om te Singapore te laden naar Londen of Liverpool. DAGERAAD, laadt suiker à NLG 60 en NLG 75 voor licht goed naar Rotterdam. GALILEI NLG 55 voor rijst en NLG 60 voor suiker naar Amsterdam. SINT JAN, ligt in lading te Soerabaija voor Nederland; GEERTRUIDA MARIA, NLG 75 voor koffij, NLG 50 voor rijst en NLG 85 voor licht goed van Padang naar Rotterdam; AMAZONE laadt te Soerabaija voor Holland. H.V. DE PAULO, 40 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters, 60 naar Amoy en 70 naar Shanghay, te Soerabaija te laden; MARIA LOUISE ANTOINETTE,  38 dollarcents van Soerabaija naar Hongkong of Macao, 62½ naar Shanghay. H. LIDUINA, 45 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters of 75 naar Shanghay, te Bangkok in te nemen. De navolgende schepen zijn nog disponibel: PROVINCIE DRENTHE, TWEELINGEN, HERCULES, ÆOLUS, MINISTER VAN HALL, VREDE, ELISE HENRIETTE, ROBERTUS HENDRICUS, GROOTMEESTER NATIONAAL.
De ELISE HENRIETTE, ANTHONY VAN HOBOKEN, ANTONIA PETRONELLA, BONI, BATAVIA, SCHEVENINGEN, ABEL TASMAN, ALEXANDER, HENRIETTE GEERTRUIDA SUSANNA, THEODORA MACHTILDA en PATRIARCH SAMHIRI doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 27 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten. Nederlandse vlag. Voor Nederland werden opgenomen de PROVINCIE DRENTHE, tot NLG 65 voor suiker en tabak en NLG 75 voor lichtgoed, de HENRIETTE GEERTRUIDA SUSANNA à NLG 65 voor suiker en NLG 70 voor tabak, terwijl de MINISTER VAN HALL maar NLG 50 voor suiker en NLG 60 voor tabak bedong. GENERAAL DE STUERS laadt tot NLG 50 koffij en NLG 70 tabak. De HEILIGE LIDUINA gaat via Bangkok met rijst naar Canton Waters à 45 $ cents, of naar Ningpo of Shanghai tot 75 $ cents. De ROBERTUS HENDRIKUS laadt te Soerabaja à 35 $ cents naar Hongkong of 60 $ cent naar Shanghai.
Ter bevrachting blijven nog de Nederlandse schepen AEOLUS, GROOTMEESTER NATIONAAL, SCHEVENINGEN, CORNELIS ANTHONIE, OCEAAN, MATHILDE, WATERGEUS, SCHOONDERLOO, KONINKLIJKE NEDERLANDSE YACHTCLUB, EMERGENS, TOLLENS.

Afbeelding
Datum 30 september 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 29 september: 1/300e aandeel in het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse, gebouwd in 1857, boekhouders de heren J. Mauritz, F. van Wageningen en J. van Oldenborgh te Dordrecht, de 6e september l.l. van Batavia te Brouwershaven gearriveerd: om NLG 155 verkocht.

Afbeelding
Datum 22 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: FAME, kapt. J. Davison, van Newcastle, met 81 chaldrons steenkolen; GUARDIAN, kapt. W. Breckon, van Newcastle, met 122 chaldrons steenkolen; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen; FORTITUDE, kapt. G. Timmer, van Par, met 150 tons porceleinaarde.
Helvoet, 20 maart. Aangekomen: CERES, kapt. Olsen, van Holmstrand; CONCORDIA, kapt. Orts, van Ystad; Z.M. stoomboot AERT VAN NES, van Vlissingen, per FRANS NAEREBOUT. De stoomboot LOUISE is heden nacht met schade aan de machine teruggekomen en ligt ter rede geankerd.
Vertrokken: MARY, kapt. Shorehead, naar Newcastle; KILLARNEY, stoomboot, en HARRIET EN ELISE, kapt. Hosrow, beiden naar Goole; Hollander, stoomboot, naar Kopenhagen.
Brouwershaven, 20 Maart. Eergisteren aangekomen: KOSMOPOLIET, kapt. Koning, van Batavia; VOORWAARTS, kapt. Kerkstra, van Batavia, laatst van Mauritius.
Vertrokken: GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse; JULIE, kapt. Brem, en ORANJE NASSAU, kapt. van Hees, allen naar Batavia.
Gisteren aangekomen: HUGO GROTIUS, kapt. Vogelensang, van Banjoewangie.
Vertrokken: PELICAN, naar Liverpool ; SARA, naar Londen.
Te.Texel aangekomen, 18 Maart, HENRIETTE, kapt. Drijver, van Batavia; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. Van Varelen, van Wijnkoopers-Baai, laatst van Lissabon.  Vertrokken, 18 Maart, MARIA VERONICA, kapt. Schol, en KANDANGHOUWER, kapt. Zeelt, beiden naar Batavia.
Van Vlissingen vertrokken, 19 Maart, BURG. VAN MIDDELBURG, kapt. Hoek, van Batavia naar Middelburg.
Helvoet. 31 maart. Aangekomen: ALBATROSS, stoomboot, van Liverpool; SWALLOW, stoomboot, en SEAHORSE, stoomboot, beiden van Hull; NORA, stoomboot, van Londen; ADM. VERHEULL, stoomboot, van Havre. Op de Kanaalhaven gekomen KOSMOPOLIET, Koning, van Brouwershaven.
Van St. Helena vertrokken, voor 2 februari, MARTHA THERESIA, kapt. Visser,
van Japan naar Amsterdam; SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Java naar Rotterdam;
4 dito, NEDERWAARD, kapt. Tergast, van Padang: CORNWALLIS, kapt. Blick, van Batavia, beiden naar Rotterdam.
Gepasseerd, 4 februari, GRAAFSTROOM, kapt. De Boer; ZEELANDIA, kapt. Blaakhert; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. Rotgans qq., en 5 dito, JOH. CHRISTINA, kapt. Leclercq, allen van Java naar Nederland.
Gepraaid: 27 januari, op 29° ZBr. en 11° WL., JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 24 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: CANTON, kapt. T. Hall, van Goole, met 112 vaten steenkolenteerolie; CERES, kapt. H.C. Olsen, van Holmstrand, met 239 tonnen hout.
Helvoet, 22 maart. Aangekomen: JOH. MARIA, kapt. Schummelketel, van Riga; CHRISTIAN AGATHON, kapt. Garr, van Holmstrand. De stoomboot LOUISE is van de rede naar zee gestoomd.
Brouwershaven, 22 maart. Aangekomen: KORTENAER, kapt. Schuchard, van Batavia.
Vertrokken: d’ELMINA, kapt. Demmers, naar Hongkong.
Van Texel vertrokken, 22 maart, LEWE VAN NIJESTEIN, kapt. Borchers, naar Batavia.
Helvoet en Brouwershaven, 23 maart. Niets gepasseerd.
Singels gepasseerd, 19 maart, GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giese, van Rotterdam naar Java.
Te Grimsby aangekomen, 19 maart, WIEKA, kapt. Eefting, van Dordt.
Te Shields aangekomen, 21 maart, SIR ROBERT PEEL, kapt. Larsen, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java vóór 15 februari: QUATRE-BRAS, kapt. Nieuwenhuys, van Amoy; PANTALON, kapt. Hessels, van Newcastle (Austr.) en HOLLANDIA, kapt. Ruige, van Singapore.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 18 oktober.
-       1/30 aandeel in het fregatschip BILDERDIJK, kapt. A. Viëtor, boekhouder de heren Anes & Co te Rotterdam, groot 785 tonnen of 414 lasten, op reis naar Batavia in particuliere bevrachting. Om NLG 900 verkocht.
-       1/30 aandeel in het barkschip ISAÄC DA COSTA, kapt. J.J. Klein, boekhouder de heren Anes, van Dam & Co te Rotterdam, groot 617 tonnen of 326 lasten, op reis naar Batavia in particuliere bevrachting. Om NLG 1.260 verkocht.
-       1/60 aandeel in hetzelfde schip Om NLG 660 verkocht.
-       1/24 aandeel in het barkschip EMILIE, kapt. J.A. Bruynseels, groot 474 tonnen of 251 lasten, thans liggende te Rotterdam, in lading naar Australië. Om NLG 240 verkocht.
-       1/24 aandeel in hetzelfde schip. Om NLG 260 verkocht.
-       1/24 Aandeel in hetzelfde schip. Om NLG 300 verkocht.
-       1/32 Aandeel in het barkschip COLOMBINE, kapt. E.J. Kok, boekhouder de heer E. Serruys te Rotterdam, groot 543 tonnen of 288 lasten, thans in Australië om te zeilen naar Java en vandaar bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 700 verkocht.
-       1/48 aandeel in het driemast schoenerschip JULIA, kapt. A. van der Tas, boekhouder de heer E. Serruys te Rotterdam, groot 366 tonnen of 193 lasten; aangekomen op Java en voor retour bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 300 verkocht.
-       1/48 aandeel in hetzelfde schip. Om NLG 350 verkocht.
-       1/48 aandeel in het barkschip PANTALON, kapt. van Geyt, boekhouder de heer E. Serruys te Rotterdam, groot 343 tonnen of 181 lasten; op reis van Java naar Rotterdam en voor retour bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 250 verkocht.
-       1/40 aandeel in het barkschip HENDRINA, kapt. J. van Breen, boekhouder de heer J.J. Kam te Delfshaven, groot 562 tonnen of 297 lasten, thans op reis naar Batavia. Om NLG 700 verkocht.
-       1/22 aandeel in het barkschip MARIA LOUISA ANTOINETTE, kapt. A. Muysson, boekhouders de heren L. 't Hoen & Co te Rotterdam, groot 613 tonnen of 324 lasten, thans op reis van Nederland naar Singapore en terug naar Java. Om NLG 1.500 opgehouden.
-       1/64 aandeel in het barkschip GRONDWET, kapt. F.C. Kamminga, boekhouders de heren M.C. De Crane & Zoon te Zierikzee, groot 749 tonnen of 396 lasten, thans liggende te Rotterdam. Om NLG 1.100 opgehouden.
-       1/40 aandeel in het barkschip GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. G.C.H. Withof, boekhouders de heren Batenburg & Co te Rotterdam, groot 490 tonnen of 259 lasten, thans op reis van San Francisco naar Hongkong. Om NLG 700 verkocht.
-       1/50 aandeel in het barkschip CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer, boekhouders de heren De Cock & Hop te Rotterdam, groot 722 tonnen of 381 lasten, thans op reis van Nederland naar Java. Om NLG 800 verkocht.
-       1/300 aandeel in het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse, boekhouders de heren J. Mauritz en J. van Oldenborg te Dordrecht, groot 755 tonnen of 399 lasten, thans op retourreis van Java bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 160 verkocht.
-       1/16 aandeel in het barkschip JACOBUS, kapt. J. van der Tas, boekhouder de heer E. Serruys te Rotterdam, groot 294 tonnen of 156 lasten, in juli ll. te Valparaiso aanzienlijk vertimmerd en nieuw gekoperd. Om NLG 1.200 opgehouden.

Afbeelding
Datum 22 november 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brouwershaven, 21 november. Het alhier van Batavia gearriveerde Nederlandse schip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giezen, heeft buiten de Gronden zwaar weder ondervonden, waarin een gedeelte der verschansing is ingeslagen en meer andere schade bekomen.

Afbeelding
Datum 06 januari 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia en Soerabaija ligt te Rotterdam in lading het snel zeilend gekoperd Nederlands barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapitein A.F. Giesse, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers.
Adres bij de cargadoors Ch. Cornelder & Zonen te Rotterdam en Gerard Mauritz te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 01 maart 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
Batavia en Soerabaija. De Nederlandse bark DELFT, kapt. L. van Geelkerken.
Adres: Bonke & Co, Wambersie & Zoon en Hudig & Blokhuyzen.
Batavia en Samarang. Het Nederlandse fregat CATHARINA Wilhelmina, kapt. K. de Boer.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
Batavia. Het Nederlandse fregat PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade.
Adres: C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co, alhier.
Batavia en Samarang. De Nederlandse clipperfregat MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, kapt. D. Forbes Browning.
Adres: Van Zeylen & Decker en Ch. Cornelder & Zonen, alhier.
Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Batavia. De Nederlandse bark COPERNICUS, kapt. J. Algra.
Adres: E. Suermondt & Zoonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen, Hudig & Pieters alhier en Gerard Maurits te Dordrecht.
Batavia. Het Nederlandse fregat MARIA EN ELISABETH, kapt. E.F. Bonjer.
Adres: E. Suermondt & Zoonen en Co en Vlierboom & Suermondt.
Batavia. De Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. A.J. Bus.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
Batavia en Soerabaija. Het Nederlandse clipperschip JASON, kapt. N.N. (opm: kapt. W.H. Busman)
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
Batavia en Soerabaija. De Nederlandse bark TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & De Wijs.
Gibraltar. Het Nederlandse schip (opm: schoener) POMONA, kapt. D. Haddeman.
Hamburg. Het Nederlandse schip (opm: hektjalk) DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Lissabon. Het Nederlandse schip (opm: schoener) DE HOOP, kapt. J. Manneken.
Adres: Seeuwen & Co.
Melbourne (Hobson's Bay). De Nederlandse Bark NEREUS, kapt. H.T. Planten.
Adres: Hudig & Blokhuijzen of Gerbaulet & Co.
Melbourne (Hobson's Bay). De Nederlandse Bark HENDRIK IDO AMBACHT, kapt. L. Bijl.
Adres: Wambersie & Zn of Gerbaulet & Co.
New York. Het Pruissisch fregat ARNOLD BÖNINGER, kapt. D. Steenken.
New York. Het Pruissisch fregat GERMANIA, kapt. W. Franke.
Adres: Wambersie & Zoon.
Padang. De Nederlandse bark FREDRIK HENDRIK, kapt. L.N. Glazener.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
Samarang (direct). De Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.
Samarang (direct). De Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Soerabaija (direct). De Nederlandse bark SALATIGA, kapt. J. Kettler.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
Singapore en Hongkong (na arr.). De Nederlandse driemast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. W.J. Lourens.
Jersey en Guernsey. De Hollandse schoener ROLLO, kapt. P.L. Schep.
Adres bij P.A. van Es & Co.
Singapore en Hongkong. De Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. C. van der Burg.
Adres: P.A. van Es & Co alhier en De Groot, Roelants & Co. te Schiedam.
St. Thomas. De Nederlandse schoener HERMANUS ISAAK, kapt. C. v.d. Veen.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen; Hudig & Pieters alhier en Gerard Mauritz te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia. De Nederlandse bark GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius. Adres: Hartog & Glazener en Ruys & Kellar alhier.
- Naar Batavia. De Nederlandse clipper NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co.; Hudig & Pieters alhier en P.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia. De Nederlandse bark MARY EN HILLEGONDA, kapt. P. Walters.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs.
- Batavia. Het Nederl. clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars T.Zoon.
Adres: Hendrik Muller & Co, Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Batavia. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. La Seur.
Adres: Van Overzee & Co, Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse Bark CORTGENE, kapt P. Wemmerus Pz.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Batavia. Het clipper fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co,
te Amsterdam.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark JOANNES, kapt. I.D.P. Zetteler.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langlaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar. Het Nederl. schip (opm: sloep) DANKBAARHEID, kapt. P. v.d. Wal
Adres: Seeuwen & Co.
- Gibraltar en Malta. De Nederlandse schoener-brik COURIER, kapt. T. van Vliet.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Havana. De Nederlandse schoener CERES, kapt. C. Boog.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co
- Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Lissabon. Het Nederlandse schip BOREAS, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Makassar. De Nederl. bark MAKASSAR, kapt. F. Vitringa Coulon.
Adres: G.W. Koning Jr. te Rotterdam en Amsterdam, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en Canne & Balwé te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederl. fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Samarang (direct). De Nederl. bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Samarang via Batavia. De Nederlandse bark LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang via Batavia. De Nederl. bark HENRIETTE GERARDINA SUSANNE, kapt. P.J. Dam. ~ Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang (direct). Het Nederl. fregat VOORUIT, kapt. K.J.C. Logger qq.
Adres: Hendrik Muller & Co, Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Samarang (direct) met vrijheid om Batavia aan te doen. De Nederl. bark ONRUST, kapt. O.M. Hoogendorp. ~ Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse 3-mast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. P.F. van Overklift. ~ Adres: P.A. van Es & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederl. driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Soerabaija (direct). De bark ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, alhier en B.D. Bosscher & Zn, te Amsterdam.
- St. Petersburg. De Nederl. schoener-galjoot ARENDINA, kapt. W.W. Smit.
Adres: Johs Ooms Ez. & Co.
- St. Petersburg. De Nederl. galjoot JACOBA CORNELIA, kapt. F.D. Fekkes.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- St. Petersburg. Het Nederlandse schip MORGENSTER, kapt. M. v.d. Berg.
Adres: Seeuwen & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse kof JACOB SYNES, kapt. B. Schut.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 1 mei. Volgens het bulletin “International de l’observatoire Imperial de Paris” van 25 april, is aan de Hollandse zeevarenden een der vijf uitgeloofde premies van 300 franc toegekend voor meteorologische waarnemingen, welke prijs wordt verdeeld onder de heren Van der Pol, Van der Eb en A.F. Giesse, gezagvoerder van het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, zijnde voor ieder een gouden medaille ter waarde van 100 franc.

Afbeelding
Datum 19 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dartmouth, 17 mei. Het Nederlandse schip (opm: bark) GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van Rotterdam naar Batavia, is alhier met verlies van verschansing, stutten en andere schade in de stuurboordzijde binnengelopen. Het schip bekwam die averij (op de hoogte van Goudstaart), door aanzeiling van een onbekend schip (opm: zie AH 120665).

Afbeelding
Datum 12 juni 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dartmouth, 7 juni. Het schip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giesse, van Rotterdam naar Batavia bestemd, heeft heden na geëindigde reparatie de reis voortgezet (opm: zie NRC 190565).

Afbeelding
Datum 22 augustus 1865
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 21 augustus. Wij vernemen, dat door de meteorologische commissie alhier, een premie, ter waarde van vijftig gulden, voor het best gehouden journaal van Dordrechtse koopvaarders, is toegewezen aan de heer A.F. Giesse, gezagvoerder van het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, en dat de staat van beoordeling door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut te Utrecht, voor de belanghebbenden ter visie ligt bij de secretaris van bovengenoemde commissie.

Afbeelding
Datum 05 november 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 september. In de nacht van zaterdag op zondag is brand ontstaan aan boord van het alhier ter rede liggende schip WILLEM HENDRIK, kapitein J. Beckering, hetzelfde schip dat men wegens zijn lang uitblijven verloren had gewaand, en waarvan later bericht kwam dat het met zware averij aan de Kaap was binnengelopen. De brand werd tegen half één ure ontdekt door de wachthebbende officier, die een luik hoorde openslaan. Toen hij beneden kwam om de oorzaak hiervan te onderzoeken, sloegen de rook en vlammen hem uit het ruim tegemoet. Het schip zowel als hetgeen van de lading nog niet gelost was geworden, met al het toebehoren van officieren en schepelingen, is totaal verbrand. De oorzaak van de brand is geheel onbekend gebleven. De enige licht ontbrandbare stof die zich bij de lading bevond, was een hoeveelheid van 90 vaatjes zwartsel (opm: zie o.a. JB 260965).
De equipages van de nabij liggende schepen CORTGENE, GRAAF VAN HOGENDORP en GROOTMEESTER NATIONAAL hebben de snelste en ijverigste hulp geboden, zodat niettegenstaande er enige zieken aan boord waren, gelukkig geen mensenlevens te betreuren zijn. De gezagvoerder, die bij deze brand zeer veel verliest omdat het schip hem voor een groot gedeelte toebehoorde en onvoldoende was geassureerd, heeft eerst de volgende ochtend ten half negen ure van het gebeurde kennis bekomen. Het is zonderling dat geen van de wacht hebbenden aan de uitkijk, bij wie zijn verblijf bekend was, er aan gedacht heeft, hem enig bericht van de brand te doen toekomen.

Afbeelding
Datum 26 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te R otterdam op dinsdag 25 juni 1867:
- 1/30e aandeel in het barkschip ISAAC DA COSTA, groot 326 lasten of 617 tonnen, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. J.J. Klein, thans liggende alhier, bevracht naar Hongkong, boekhouders de heren Anes van Dam & Co. te Rotterdam: opgehouden.
- 1/60e aandeel in hetzelfde schip: opgehouden.
- 1/30e aandeel in het ijzeren barkschip CORNELIA, groot 440 lasten of 833 tonnen, gebouwd in den jare 1863, gevoerde door kapt. H. Croese, thans op reis naar Java, boekhouders de heren Louis Bienfait & Soon te Amsterdam: opgehouden.
- 1/25e aandeel in het driemast clipperschip ELLINA, groot 260 Java-lasten of 365 tonnen, gebouwd in den jare 1863, gevoerd door kapt. H.F. Lammerts, thans op reis naar Hongkong, boekhouders de heren Batenburg & Co. te Rotterdam. Om NLG 550 verkocht.
- 1/25e aandeel in het barkschip JOHANNES MARTINUS, groot 503 tonnen of 265 lasten, gebouwd in den jare 1854, gevoerd door kapt. C. Dalloijaux, thans op reis naar Hongkong, boekhouders de heren Batenburg & Co. te Rotterdam. Om NLG 420 verkocht.
- 1/40e aandeel in het clipper-fregatschip WILLEM POOLMAN, groot 1627 tonnen of 859 lasten, gebouwd in den jare 1866, gevoerd door kapt. A. Hoogenstraten, thans op Java, ladende voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam: opgehouden.
- 1/30e aandeel in het clipper-fregatschip PHILIPS V AN MARNIX, groot 1516 tonnen of 800 lasten, gebouwd in den jare1863, gevoerd door kapt. L.F. van Ruyven, thans liggende te Samarang, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam: opgehouden.
- 1/40e aandeel in hetzelfde schip: opgehouden.
- 1/40e aandeel in het clipper-fregatschip L.J. ENTHOVEN, groot 848 tonnen of 432 lasten, gebouwd in den jare 1864, gevoerd door kapt. N. Koens, thans op reis van Java naar Rotterdam, boekhouders de heren De Groot Roelants & Co. te Shiedam: opgehouden.
- 10/96e aandelen in het barkschip GENERAAL MICHELS, groot 207 lasten of 393 lasten, gebouwd in den jare 1850, gevoerd door kapt. P.G. Visser, thans op Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren De Cock & Hop te Rotterdam:
opgehouden.
-          7/96e aandelen in hetzelfde schip: opgehouden.
-          1/60e aandeel in het barkschip GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, groot 754 tonnen of 398 lasten, gebouwd in den jare 1864, gevoerd door kapt. E.W. Fabritius, thans op reis naar China, boekhouders de heren Hartog & Glazener te Rotterdam: opgehouden.
-          1/60e aandeel in het barkschip LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, groot 755 tonnen of 399 lasten, gebouwd in den jare 1865, gevoerd door kapt. N.H. Keuker, thans alhier liggende, boekhouders de heren Hartog & Glazener te Rotterdam: opgehouden.
-          1/64e aandeel in het barkschip ALMONDE, groot 556 tonnen of 294 lasten, gebouwd in den jare 1854, gevoerd door kapt. M. Pijl, thans op reis naar Java met retourvracht voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren Pistorius & Bicker Caarten te Rotterdam: om NLG 375 verkocht.
-          1/60e aandeel in het barkschip TOLLENS, groot 711 tonnen of 376 lasten, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. B. Verhagen, thans alhier liggende, boekhouders de heren Pistorius & Bicker Caarten te Rotterdam: om NLG 300 verkocht.
-          1/50e aandeel in het campagne-fregatschip JOHANNES ANTHONIUS, groot 720 tonnen of 380 lasten, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. A. v.d. Voogd v.d. Straaten, thans op reis naar Java, boekhouder de heer W.G. Ledeboer te Rotterdam: opgehouden.
-          Drie 1/300e aandelen in het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, groot 755 tonnen of 399 lasten, gebouwd in den jare 1857, gevoerd door kapt. A.F. Giesse, thans liggende hier te lande, boekhouders de heren J. Mauriz, F. van Wageningen en J. van Oldenborgh te Dordrecht. Om NLG 105 verkocht.
-          1/64e aandeel in het barkschip KRIMPENERWAARD, groot 397 lasten of 752 tonnen, gebouwd in den jare 1857, gevoerd door kapt. H.P. Kluit, thans op reis van Melbourne naar Java, terug bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouder de heer H.L.C. Lehr te Rotterdam: opgehouden.
-          Vijf 1/16e aandelen in het barkschip CORNELIA HENDRIKA, groot 306 lasten of 581 tonnen, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. H. IJzendoorn, thans alhier in lading liggende naar Java, boekhouders de heren Wm. Ruys & Zonen: opgehouden.
-          1/20e aandeel in het brikschip GOUVERNEUR NAGTGLAS, groot 112 lasten of 210 tonnen, gebouwd in den jare 1861, gevoerd door kapt. H.J. Lieneman, thans op reis naar de Westkust van Afrika, boekhouders de heren Bouman & Van Rijckevorsel te Amsterdam: om NLG 510 verkocht.
-          1/54e aandeel in het clipper-fregatschip de KOFFIJBOOM, groot 1300 tonnen of 687 lasten, gebouwd in den jare 1865, gevoerd door kapt. A. van Galen, thans op reis naar Singapore, boekhouder de heer F. Fokkens te Delfshaven: opgehouden.
-          1/16e aandeel in het driemast schoenerschip SINGAPORE, groot 332 tonnen of 175 lasten, gebouwd in den jare 1850, gevoerd door kapt. J.P. Stoop, thans alhier liggende, boekhouders de heren Batenburg & Co. te Rotterdam. Om NLG 410 verkocht.
-          1/16e aandeel in hetzelfde schip: om NLG 410 verkocht.
-          1/20e aandeel in het clipperschip met hulpstoomvermogen ’s-GRAVENHAGE, groot 2000 tonnen of 1050 lasten, gebouwd in den jare 1866, gevoerd door kapt. J.R. Bok, thans op reis naar Java, met retourvracht voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam: opgehouden.
-          1/60e aandeel in het clipper-fregatschip MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, groot 1568 tonnen of 828 lasten, gebouwd in den jare 1864, gevoerd door kapt. J. Bouwmeester, op de tehuisreis van Java, boekhouders de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam: opgehouden.
-          Twee 1/26e aandelen in het ijzeren fregatschip HOEK VAN HOLLAND, groot 480 lasten of 909 tonnen, gebouwd in den jare 1864, gevoerd door kapt. J. Bakker, thans liggende op Java, bevracht voor NLG 105 per last, boekhouders de heren Wm. Ruys & Zonen te Rotterdam: opgehouden.
-          Vier 1/20e aandelen in het barkschip JAPARA, groot 410½ lasten of 778 tonnen, gebouwd in den jare 1863, gevoerd door kapt. W. Leverstein, thans op reis naar China, boekhouders de heren Wm. Ruys & Zonen te Rotterdam: opgehouden.
-          4/120e aandelen in het fregatschip ZUID-HOLLAND, groot 1292 tonnen of 682 lasten, gebouwd in den jare 1864, gevoerd door kapt. J. Immerzeel, thans op reis naar Hongkong, boekhouder de heer Hendrik Veder te Rotterdam: opgehouden.
-          1/20e aandeel in het fregatschip MARIA EN ELIZABETH, groot 1359 tonnen of 718 lasten, gebouwd in den jare 1863, gevoerd door kapt. E.F. Bonjer, thans op reis naar Singapore, boekhouders de heren E. Suermondt & Zonen & Co. te Rotterdam: opgehouden.
-          1/20e aandeel in het barkschip FREDERIK HENDRIK, groot 315 lasten of 611 tonnen, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. A. van Ameyden van Duym, thans op de reis van Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, boekhouders de heren L. ’t Hoen & Co. te Rotterdam: om NLG 300 verkocht.
-          1/20e aandeel in hetzelfde schip: om NLG 470 verkocht.
-          2/50e aandelen in het clipper-fregatschip NOORD-BRABANT, groot 389 lasten of 736 tonnen, gebouwd in den jare 1856, gevoerd door kapt. M. Rademakers, thans liggende te Amsterdam, boekhouders de heren P. Rademakers & Co. te Delfshaven: opgehouden.
-          1/100e aandeel in hetzelfde schip: opgehouden.
-          1/40e aandeel in het in aanbouw zijnde clipperschip met stoomvermogen UTRECHT, waarop voor eerste storting is betaald NLG 2000, en zullende varen onder boekhouderschap van de heren Van Zeylen & Decker te Rotterdam: niet geveild.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Sunderland, 16 oktober. Het Nederlandse schip GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. Giese, alhier van Dordt aangekomen, is in het dok verhaald geworden om te repareren. Het schijnt dat terwijl het de haven wilde inzeilen, het schip op de rotsen bij the Blue House stootte en de bodem beschadigd heeft.

Afbeelding
Datum 22 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 20 juli 1868:
-          het schoener-brikschip DENI, 175 ton, gebouwd in 1859, kapt. A.Y. Visser: NLG 6.300. Opgehouden.
-          Het kotterschip de JONGE INDIËR: NLG 675. Opgehouden.
-          Twee 1/64e aandelen in het barkschip YMUIDEN: resp. NLG 500, in slag NLG 300 en NLG 700, in slag NLG 100. Koper van beide aandelen W.Y. van Reinouts.
-          1/64e aandeel in het fregatschip WIJK AAN ZEE: uit de hand verkocht.
-          1/32e aandeel in het brikschip RIO DE LA PLATA: NLG 800, in slag NLG 200. Opgehouden.
-          1/16e in het schoenerschip CATO ANNETTE: NLG 700, in slag NLG 10. Koper C.S. Oolgaardt.
-          1/20e aandeel in het schoener-brikschip ZEEMANSHOOP: NLG 270, in slag NLG 20. Koper C.S. Oolgaardt.
-          1/8e aandeel in het brikschip CATHARINA: NLG 1650, in slag NLG 10. Koper D. Heydeman Jr.
-          3/300 aandeel in het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL: NLG 275, opgehouden.
-          Twee aandelenl in de Stoomboot-Reederij tot het Sleepen van Schepen naar het Nieuwediep à NLG 250, resp. 85 pCt, in slag 7 pCt. en 85 pCt, in slag 5 pCt. Koper van beide aandelen A.J. Corver.

Afbeelding
Datum 01 juni 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. E. Mauritz, A. C. van Wageningen Jr., P. J. de Kanter Jr., D. de Jongh Wzn., B. de Witt en J. de Voogd Jr., makelaars te Dordrecht, zullen op zaterdag de 4e juni 1870, ten huize van J. Zahn, in het Nederlandsch Koffiehuis over het Scheffersplein, presenteren te verkopen het extra ordinair, welbezeild, gekoperd en kopervast barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, varende onder Nederlandse vlag, gevoerd door kapt. A. F. Giesse, gemeten op 755 tonnen of 399 lasten. Breder volgens inventaris omschreven en nadere informaties te bekomen bij bovengenoemde makelaars en de cargadoor Gerard Mauritz.

Afbeelding
Datum 09 juni 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen:
-          in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam op dinsdag 7 juni: het barkschip TJILINGSI, groot 662 ton, gebouwd in 1856, kapt. P. Ouwehand: NLG 12.800, in slag NLG 500. Opgehouden.
-          Te Dordrecht op zaterdag 4 juni: het barkschip GROOTMEESTER NATIONAAL, groot 755 ton, gebouwd in 1857, kapt. A.F. Giesse: NLG 16.400. Koper: Cornelder & Zn, Rotterdam

Afbeelding