Inloggen
KRIMPEN AAN DE LEK - ID 15175


Kroniekberichten

Datum 15 december 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 14 december. Als voorbeeld ener voorspoedige reis delen wij mede dat het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. W. Ouwehand, de 18e april l.l. met een lading kolen (800 ton) van Cardiff naar Batavia vertrok en aldaar 11 juli, dus na 84 dagen arriveerde. Het vertrok na lossing en belading van Batavia op de 12e september en arriveerde te Brouwershaven de 13e december, dus in 91 dagen. De KRIMPEN AAN DE LEK is een schip van de gewone bouworde, dus geen klipper en 703 ton gemeten.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 september. Scheepsvrachten. Het trage binnenkomen onzer stapelartikelen en het grote getal van de vrachtzoekende schepen zijn steeds een hinderpaal tot een rijzing van de vrachten. Buitendien zijn de vrachten in de omliggende havens zo laag, dat een verbetering alhier aan veel schepen aanleiding zou geven hier te komen, zodat aan een aanmerkelijke verhoging binnenkort niet gedacht kan worden.
Sedert onze laatsten werden de volgende schepen opgenomen:
Naar Nederland: de Nederlandse schepen PETRONELLA CATHARINA à NLG 70 voor suiker en huiden, te Samarang, Soerabaja en Passaroeang en ALBRECHT BEYLING à NLG 65 voor suiker, te Cheribon naar Amsterdam te laden.
Voor rederij-rekening laden: Belgisch PHILOTAXE (opm: driemaster, kapt. L.A. Weysen) en Nederlands EUROPA en BELLATRIX.
Te koop zijn Engels STATESMAN en ALICE MARTEN.
Diversen. De Nederlandse schepen ALCOR laadt naar Rotterdam, en METALEN KRUIS naar Padang. De Nederlandse JOHANNA EN GEERTRUIDA heeft een kustvracht aangenomen.
Disponible zijn: Nederlands SCHOONVERBOND, GELDERLAND, CATHARINA WILHELMINA, JOHANNA CHRISTINA, PHOEBUS, VIJF GEBROEDERS, STAD SCHIEDAM, RESIDENT VAN SON, JAVAAN, LOUISE JACOBA JOHANNA, VAN OLDEBARNEVELD, DRIE VRIENDEN, BATAVIER, NOORD BRABANT, JACOB, BANTAM, BEATRIX, JKHR. MR. VAN DER WAL VAN PUTTERSHOEK, ECONOMIST, TWEE ANTHONY'S, JAVA'S WELVAREN, NEPTUNUS, ZEELUST, MACASSAR, NOVA ZEMBLA, ELISABETH, AMAZONE, ISAÄK DA COSTA, DELFT, ZAANSTROOM, IJSSEL, JAN VAN BRAKEL en KRIMPEN AAN DE LEK.

Afbeelding
Datum 16 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 oktober. Vrachten. Tot ons leedwezen kunnen wij nog niet de minste verbetering in de stand van onze rates aangeven. Het aantal disponible schepen groeit dagelijks aan, terwijl het te verschepen product nog steeds schaars blijft en de positie van ons stapelartikel, rijst, nog geen aanleiding tot afschepingen aanbiedt. De vooruitzichten gedurende de volgende maanden blijven dan ook allertreurigst, bij de sterk sprekende cijfers van de disponible scheepsruimte van 230.000 ton in China, 40.000 ton te Singapore en 60.000 ton op Java.
Sedert onze vorige werd het Nederlands schip NOVA ZEMBLA tegen NLG 40 voor rijst, NLG 47,50 voor suiker en NLG 65 voor arak (opm: rijstbrandewijn), hier en te Passaroeang, naar Rotterdam te laden. Nederlands BANTAM maakt een kustreis van Passaroeang naar hier. Nederlands CATHARINA MARIA en JOHANNA GEERTRUIDA laden te Pamanoekan rijst voor hier. Nederlands PHILIPS VAN MARNIX haalt voor NLG 4000 een lading hout van Samarang. Nederlands JEANNETTE neemt op Madura een lading zout voor de zuidkust in. Nederlands RESIDENT VAN SON laadt te Borneo een lading steenkolen voor Padang.
Voor rederij rekening laden naar Nederland: Nederlands DOELWIJK, GRONDWET, VOORUIT.
Te koop zijn: Engels VERNON, ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT.
Disponible zijn: Nederlands VRIENDENTROUW, NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, NIEUW-HOLLAND, LOUISE, WATERLOO, SCHOONDERLOO, DELFTSHAVEN, JAN SCHOUTEN, VALPARAISO, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, LOUISA JACOBA JOHANNA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, ODILIA MARGARIETA, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, CATHARINA WILHELMINA, JAN VAN BRAKEL, EVERDINA ELISABETH, WILLEM DE ZWIJGER, HENRIETTA, ALBEL TASMAN, TAGAL, JACOB, ECONOMIST, KRIMPEN AAN DE LEK, CORNELIS SMIT, ALBLASSERDAM, SUSANNA ELISABETH, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, CHERIBON, VOORWAARTS, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABAND, STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, SOUBURG, LAURENS KOSTER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CORTGENE, WALVISCH, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JONKHEER MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, PRINCES AMELIE, REINHARDT, STAD NIJMEGEN, TWEE CORNELISSEN, VIJF GEBROEDERS.

Afbeelding
Datum 15 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 26 schepen, als:
Voor Rotterdam: ELISABETH, kapt. H.A. Harms; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. W. Ouwehand; ERASMUS, kapt. J. van Heiningen; AMERIKA, kapt. J.F. Meermans; OUDERKERK AAN DE AMSTEL, kapt. K.J. Swart, en PRINS VAN ORANJE, kapt. J. Hensing.
Voor Amsterdam: JACOB EN ANNA, kapt. J.F.D. Petersen; LOUISE ROELOFFINE, kapt. J.A. Sijbrandi; CORNELIA EN HENRIETTA, kapt. S. v.d. Mey; BALTIMORE, kapt. P. Tjebbes; HENRICUS GERARDUS, kapt. C. v.d. Zee; ANNA EN ELISA, kapt. C.J. Jaski; ZEEMEEUW, kapt. H.L. Kayzer; JACQUELINE EN ELISA, kapt. B. Sickens; ANTOINETTE SERAPHINE, kapt. A. Viëtor; MARGARETHA SIMONETHA, kapt. F.J. Hoffman; BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, en ANNA EN HELENA, kapt. P. Don, beiden van Dordrecht; NIEUWLAND, kapt. P.G. Pott; CANTON, kapt. H.J. Tweehuys, en BEZOEKIE, kapt. W.H. Rusman, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Dordrecht: EGIDIA EN PAULINE, kapt. C.J. Itz.
Voor Schiedam: CONSTANTIA, kapt. A.D. Overgaauw en SUSANNE, kapt. E. Vonck, beiden van Rotterdam.
Voor Middelburg: STAD MIDDELBURG, kapt. D.D. Ouwehand, en WALCHEREN, kapt. D.H. v.d. Heijde.
De Nederlandsche Handel-Maatschappij heeft gisteren bij circulaire bekend gemaakt, dat zij wenst te bevrachten een schip van 200 à 250 gemeten lasten, tot het overvoeren van een lading stukgoederen van Nederland naar Sumatra, en een lading Indische producten van daar of van Java terug naar Nederland. De aanbiedingen moeten vóór of op dinsdag 19 juni ten kantore van de Nederlandsche Handel-Maatschappij worden ingeleverd, en het schip moet 10 juli a.s. te Amsterdam of Rotterdam ter lading gereed liggen.
Dezelfde maatschappij vraagt ook scheepsruimte naar Soerabaija voor een stoommachine met ketel, afmeting 3,12 x 4,34 x 2,60 el, wicht 16 ton, van 80 paardekracht, te verschepen in de maand juni.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Vrachten. Sedert het laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats:
ZWIJGER NLG 80 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak op de kust te laden naar Rotterdam. PAULINE NLG 75 voor suiker en NLG 62,50 voor tabak naar Rotterdam. VICE ADMIRAAL GOBIUS bekwam NLG 82,50 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. ARLEQUIN NLG 70 voor rijst naar Rotterdam. ESTAFETTE NLG 85 voor arak NLG 70, voor suiker NLG 60, voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten, naar Amsterdam. WILLEM DANIEL NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij naar Amsterdam. KONING WILLEM III NLG 80 voor suiker, NLG 62,50 voor tabak op de kust te laden voor Amsterdam. JUNO NLG 77,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak te Samarang en NLG 85 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. KANDANGHAUER werd door de Factorij bevracht tot NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten naar Amsterdam. DINA bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 80 voor Japanse goederen en NLG 30 voor tin, hier te laden naar Amsterdam. MARGARETHA SIMONETTA NLG 70 voor suiker op de kust en NLG 80 voor Japanse goederen van hier naar Amsterdam. HERCULES NLG 75 voor suiker, koffij en indigo, en NLG 70 voor tabak en huiden naar Amsterdam. DERKINA TITIA is alhier ladende voor Macao. JOHANNA laadt voor Nederland. NOACH bekwam NLG 9.500 voor een lading rijst naar Macao. AZIA en ADMIRAAL DE WINTER bekwamen 60 centen van de dollar voor rijst naar Macao.
KRIMPEN AAN DE LEK vertrekt naar Japan, ook PRINS HENDRIK is na gedane reparatie derwaarts vertrokken.
WATERLOO, JAN PIETERSZOON KOEN en de ELEANOR (Eng.) zijn te koop aangeboden. De LOUIS MEIJER, ELIZA (Eng.) en CECILIA (Zweed) liggen in reparatie.
De volgende schepen zijn nog disponibel: PHILIPS VAN MARNIX, NICOT, CATHARINA
WILHELMINA, KONING EN VADERLAND, LOUIS MEIJER, WASSENAAR, ADRINA EN JACOBA, PRINSES AMALIA, KONING WILLEM III.
De DRIE GEBROEDERS, JACQUELINE, ELIZE, en JONKH. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 14 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 december. Vrachten. Sedert ons bericht van 14 dezer, werden de onderstaande Nederlandse schepen afgesloten: KRIMPEN AAN DE LEK tot NLG 100 voor suiker, NLG 125 voor arak en NLG 90 voor rijst van hier naar Rotterdam. PETRONELLA CATHARINA NLG 97.50 voor suiker, NLG 92.50 voor koffij en NLG 110 voor lichte goederen van Samarang naar Amsterdam. SENIOR NLG 100 voor suiker, NLG 90 voor rijst en thee en NLG 30 voor tin van hier naar Amsterdam. BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG NLG 100 en NLG 97.50 voor suiker en NLG 80 voor tabak van Soerabaja naar Rotterdam. MINERVA NLG 100 voor suiker van Pekalongan en NLG 97.50 van Samarang en NLG 80 voor rijst van hier naar Rotterdam. De MEDEA en BEZOEKIE laden te Pasoeroean voor eigenaars rekening.
Onbevracht blijven thans nog de Nederlandse schepen ZEENIMPH, TWEE GEZUSTERS, SALATIGA, VOORUIT, PATRIARCH SAMHIRI en HELMERS tezamen ca. 3600 ton. Volgens algemene overeenkomst vanaf 1 januari aanstaande, is als usance voor deze plaats aangenomen: vrachten op goederen van Nederland te betalen met 2 procent hoger koers, dan die welke genoteerd wordt op 6 maanden dato en vrachten op goederen in ponden Sterling betaalbaar gesteld met 25 c. van de gulden per GBP meer dan de koers van de dag voor wissels op Engeland op 6 maanden zicht; zijnde een en ander zodoende gelijk in koers aan wissels op kort zicht.

Afbeelding
Datum 27 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Nederlandse schepen. KRIMPEN AAN DE LEK, bevracht à NLG 100 per last voor suiker, NLG 125 voor arak en NLG 90 voor rijst hier te laden voor Rotterdam. PETRONELLA CATHARINA laadt te Samarang koffij à NLG 92.50, licht goed à NLG 100 en suiker à NLG 97.50 voor Amsterdam. SENIOR laadt te Tagal à NLG 100 voor suiker, NLG 90 voor rijst en thee en NLG 30 voor tin voor Amsterdam. BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG NLG 97.50 voor suiker, NLG 80 voor tabak te Samarang en te Soerabaija te laden voor Rotterdam. MINERVA verkreeg NLG 100 voor suiker te Pecalongan, NLG 97.50 te Samarang en NLG 80 voor rijst hier te laden voor Rotterdam. De MEDEA en de BEZOEKIE laden voor eigen rekening te Passaroean voor Rotterdam. ABEL TASMAN laadt hier en te Samarang suiker à NLG 97.50, NLG 92.50 voor koffij en NLG 105 voor huiden voor Rotterdam. STAD GOUDA NLG 97.50 voor suiker, NLG 95 voor koffij te Cheribon, Tagal en Samarang te laden voor Rotterdam. ZEENYMPH NLG 97.50 voor suiker, NLG 92.50 voor koffij hier, Cheribon en Samarang te laden voor Amsterdam. VOORUIT verkreeg GBP 4 per ton voor de lading van het Amerikaans schip ROSETTE voor Sydney. De AMSTERDAM NLG 90 voor suiker te Passaroeang te laden voor Amsterdam. PATRIARCH SAMHIRI NLG 90 voor suiker te Soerabaija en Passaroeang te laden voor Rotterdam. NICOT NLG 90 voor suiker te Soerabaija te laden voor Amsterdam. HELENA EN ANNA NLG 90 voor suiker en NLG 115 voor arak hier te Samarang en Probolingo te laden naar Amsterdam. ALLEGONDA JACOBA NLG 90 voor een volle lading suiker van Samarang naar Amsterdam. MINISTER PAHUD NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor rijst alhier en NLG 95 voor koffij te Padang te laden naar Rotterdam.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: DE TWEE GEZUSTERS, SALATIGA, HELMERS, AEGIDIA EN PAULINE, GENERAAL MICHIELS, DOELWIJK, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL, ISAAC DA COSTA, JACOB, LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN, LOEVESTEIN, NOORD BRABAND, SUSANNA, TALANAK.

Afbeelding
Datum 20 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de 15 navolgende schepen:
Voor Rotterdam: LOUIS MEIJER, kapt. G.H. Holtgreve; VREDE, kapt. J.L. ten Bruggen; BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, kapt. A. Hoogenstraaten; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. W. Ouwehand.
Voor Amsterdam: ANNA DIGNA, kapt. C. Ouman; KOOPHANDEL, kapt. J.N. Mooi; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. P.C. Rosier; FRIESLAND, kapt. M.C.E.M. Beijer; NEDERLAND, kapt. J. Hoekstra; JULIE CLAIRE, kapt. A. van Oosteroom; MARIA VERONICA, kapt. J.A. Scholl; WILHELMINA MARIA, kapt. W. Postma.
Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder; MARY GODDARD, kapt. F.W. Ridder.
Voor Dordrecht: VOORUIT, kapt. W.C. Kool ( v. Rotterdam).

Afbeelding
Datum 18 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men meldt ons uit Krimpen aan de Lek, d.d. 16 juni het volgende:
Als een bijzonderheid kan vermeld worden dat het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, na aan de werf alhier van het koper, tot aan het water ontdaan te zijn, op woensdag de 10e dezer in het dok te Slikkerveer gebracht is. In 23 werkuren is aldaar het verdere koper afgenomen, het schip geheel gekalfaat en op nieuw gekoperd. Vrijdagmorgen om drie ure naar Rotterdam gesleept, is daar de verdere ballast alsmede de provisie enz. ingenomen, en volledig uitgerust voor een reis naar Australië, is het schip zaterdagmiddag ten 1 ure, van Rotterdam naar Hellevoetsluis vertrokken. Indien zulk een spoed niet voorbeeldeloos is, zal deze toch wel tot de zeldzaamheden behoren.

Afbeelding
Datum 26 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 19 mei. Op het ogenblik hebben we in onze havens geen andere Nederlandse schepen dan de GALILEÏ, kapt. Van der Mey, die, na op de stoomhelling een degelijke reparatie te hebben ondergaan, thans in het buitendok ligt en zich voor de thuisreis gereed maakt.
De FREDERIK HENDRIK heeft ruim twee maanden in Simonsbaai gelegen en de 23e april de reis naar Rotterdam voortgezet.
Op de 28e april kreeg Tafelbaai een bezoek van het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Rotgans. Het kwam van Macao met koelies, bestemd voor Havana. Na water ingenomen te hebben is het twee dagen later weer vertrokken.

Afbeelding
Datum 28 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alblasserdam, 26 juni. Volgens particulier bericht is het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Rotgans, de 3e maart met 368 emigranten (koelies) van Macao naar Havana vertrokken, de 24e april te Kaapstad gearriveerd - zie ons nummer van gisteren. Gedurende de reis was slechts één koelie overleden; de gehele equipage en de overige emigranten verkeerden in de beste welstand; de 27e april is het schip vertrokken en hoopte men de verdere reis genoegelijk te volbrengen.

Afbeelding
Datum 23 november 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Alblasserdam,, 22 november. Volgens telegrafisch bericht van Lissabon, dd. 21 dezer, is het schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Rotgans, van New York naar Rotterdam bestemd, na zwaar stormweer doorgestaan te hebben en een gedeelte van de lading overboord geworpen te hebben, met verlies van zeilen en andere belangrijke schade aldaar binnengelopen.

Afbeelding
Datum 07 december 1867
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Lissabon, 26 november. Het schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Rotgans, van New York naar Rotterdam, hier binnengelopen, zal moeten lossen om het lek te kunnen vinden.

Afbeelding
Datum 11 juni 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 juni. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen ter bevrachting retour van Java, hebben zich aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij de volgende 50 schepen aangeboden: JACOB ROGGEVEEN (377 last), naar Amsterdam NLG 89,38; DOESBORGH (176 last), naar Amsterdam NLG 95; SUSANNA EN ELISABETH (390 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Middelburg NLG 89, Schiedam NLG 90; STAD MIDDELBURG (397 last), naar Amsterdam NLG 94, Rotterdam NLG 92,50, Dordrecht NLG 92,50, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 92,50; LUCTOR ET EMERGO (398 last), naar Amsterdam NLG 91, Rotterdam NLG 89, Dordrecht NLG 89, Middelburg NLG 88,50, Schiedam NLG 89; SINBAD (254 last), naar Amsterdam NLG 89,88; GRONDWET (396 last), naar Middelburg NLG 97,48; KOSMOPOLIET I (398 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 90,94, Dordrecht NLG 90,94, Schiedam NLG 90,94; J.C. SCHOTEL (334 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Schiedam NLG 89,98; WATERLOO (394 last), naar Amsterdam NLG 90,44; GELDERLAND (243 last), naar Amsterdam NLG 90,44; KINDERDIJK (353 last), naar Amsterdam NLG 92,98, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 90,98, Middelburg NLG 91,98, Schiedam NLG 89,98; JASON (438 last), naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; EUROPA ( 669 last), naar Amsterdam NLG 93,45, Rotterdam NLG 88,75, Dordrecht NLG 89,75, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 89,75; JOHANNA MARIA (471 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; CHERIBON (398 last), naar Rotterdam NLG 88,34, Dordrecht NLG 89,43, Middelburg NLG 93,43, Schiedam NLG 89,43; SUSANNA (476 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; NICOLAAS WITSEN (351 last), naar Amsterdam NLG 89,38; HEBE (328 last), naar Amsterdam NLG 95,50, Rotterdam NLG 90,50, Dordrecht NLG 91,50, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 90,50; ZEELANDIA (391 last), naar Rotterdam NLG 88,98, Dordrecht NLG 87,98, Middelburg NLG 85,49; KRIMPEN AAN DE LEK (371 last), naar Amsterdam NLG 92,98, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 90,98, Middelburg NLG 91,98, Schiedam NLG 89,98; HELENA EN ANNA (456 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; ANTJE (452 last), naar Amsterdam NLG 86,97, Rotterdam NLG 84,97, Dordrecht NLG 85,50, Middelburg NLG 86,97, Schiedam NLG 85; ALBLASSERDAM (371 last), naar Amsterdam NLG 91,98, Rotterdam NLG 87,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 90,98, Schiedam NLG 88,98; LICHTSTRAAL (794 last), naar Rotterdam NLG 89, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89; JANNETJE (346 last,) naar Amsterdam NLG 93, Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 91; DAGERAAD (382 last), naar Amsterdam NLG 93, Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 91; TWEE GEZUSTERS (293 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90,25, Dordrecht NLG 91,25, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 91,25; DOELWIJK (435 last), naar Rotterdam NLG 88,95, naar Schiedam NLG 90; VIER GEZUSTERS (389 last), naar Amsterdam NLG 91,47, naar Rotterdam NLG 89,87, naar Dordrecht NLG 90,98, naar Middelburg NLG 98,87, naar Schiedam NLG 89,87; JOHANNA (377 last), naar Amsterdam NLG 91,47, naar Rotterdam NLG 89,87, naar Dordrecht NLG 90,98, naar Middelburg NLG 89,87, naar Schiedam NLG 89,87; JEDO (399 last), naar Amsterdam NLG 96, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 92, naar Middelburg NLG 93, naar Schiedam NLG 91; INDIA (685 last), naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 87, naar Dordrecht NLG 89, naar Middelburg NLG 90, naar Schiedam NLG 88; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA ( 303 last), naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 89,94, naar Dordrecht NLG 90,94, naar Schiedam NLG 90.94; ’S GRAVENHAGE (1058 last), naar Amsterdam NLG 89,99, naar Rotterdam NLG 87,87, naar Dordrecht NLG 87,87, naar Middelburg NLG 87,87, naar Schiedam NLG 87,87; HUIDECOPER (398 last), naar Rotterdam NLG 87,87, naar Dordrecht NLG 87,87, naar Middelburg NLG 87,87, naar Schiedam NLG 87,87; TWEELINGEN ( 314 last), naar Amsterdam NLG 88,99; QUATRE-BRAS (161 last), naar Amsterdam NLG 90,90; BATAVIA (243 last), naar Amsterdam NLG 89,88; INDIA PACKET (400 last), naar Amsterdam NLG 90,98, naar Rotterdam NLG 95,98; PETRONELLA (295 last), naar Amsterdam NLG 89,50; ZEENIMPH (329 last), naar Amsterdam NLG 91,85; HENRIETTE MARIA ( 423 last), naar Amsterdam NLG 94,50, naar Rotterdam NLG 99,50, naar Dordrecht NLG 99,50, naar Schiedam NLG 99,50; ELMINA (153 last), naar Amsterdam NLG 95; CHERIBON (398 last) naar Amsterdam NLG 89,87; ANNA MARIA WILHELMINA (319 last), naar Amsterdam NLG 89,88; DRIE GEZUSTERS (273 last), naar Amsterdam NLG 89,98; LOUISE (396 last), naar Amsterdam NLG 89; CONSTANCE (381 last), naar Amsterdam NLG 89,48, naar Rotterdam NLG 93,48, naar Dordrecht NLG 93,48, naar Middelburg NLG 93,48, naar Schiedam NLG 93,48; DEN ELSHOUT (332 last), naar Amsterdam NLG 89,48, naar Rotterdam NLG 93,48, naar Dordrecht NLG 93,48, naar Middelburg NLG 93,48, naar Schiedam NLG 93,48.

Afbeelding
Datum 10 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 juli. Bij de op de 7e dezer plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, hebben zich aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij de volgende 53 schepen aangeboden: KRIMPEN AAN DE LEK (371 last), naar Amsterdam, NLG 91, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 89,98; JOHANNES LODEWIJK (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; JASON (438 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; STAD DELFT (399 last), naar Amsterdam NLG 86,93, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 94,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,93, HENDRIKA (397 last), naar Amsterdam NLG 97,40, Rotterdam NLG 94,40, Dordrecht NLG 94,40, Middelburg NLG 97,40, Schiedam NLG 94,40; JOHANNA CHRISTINA (375 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; KINDERDIJK ( 359 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, NLG 89,98; GRAAFSTROOM (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; GRONDWET (396 last), naar Rotterdam NLG 90, naar Middelburg NLG 88,70; LAURENS COSTER (692 last), naar Amsterdam NLG 84, Rotterdam NLG 81,82, Dordrecht NLG 81,82, Middelburg NLG 81,82, Schiedam NLG 81,62; PHILIPS VAN MARNIX (800 last), naar Amsterdam NLG 84,60, Rotterdam NLG 83, Dordrecht NLG 83, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 83; AEROLIET (354 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 91; ALLEGONDA JACOBA (370 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,90, Dordrecht NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; SINDBAD (254 last), naar Amsterdam NLG 100; JACOBA CORNELIA (260 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; KOFFIJBOOM (687 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,98, Dordrecht NLG 84,98, Middelburg NLG 84,98, Schiedam NLG 84,98; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA (303 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; ’S GRAVENHAGE (1058 last), naar Amsterdam NLG 82,92, Rotterdam NLG 81,81, Dordrecht NLG 81,81, Middelburg NLG 81,81, Schiedam NLG 81,81; NOORD-BRABANT (389 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 86,95, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 86,95; LICHTSTRAAL (794 last), naar Rotterdam NLG 82,82, Dordrecht NLG 83,38, Schiedam NLG 82,82; JACOBA HELENA (389 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,80, Dordrecht NLG 87,30, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 87,30; TWEE GEZUSTERS (293 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,70, Dordrecht NLG 98,20, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 89,20; DOELWIJK (435 last), naar Rotterdam NLG 88,92, Schiedam NLG 89,20; JOHANNA (377 last), naar Amsterdam NLG 89, Rotterdam NLG 87, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 87; ALBLASSERDAM (371 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 84,50, Dordrecht NLG 86,50, Middelburg NLG 87,50, Schiedam NLG 85,50; YEDO (399 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 91; BATAVIA (243 last), naar Amsterdam NLG 89,48; QUATRE-BRAS (160 last), naar Amsterdam NLG 88,95; AUSTRALIE (355 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 92,50, DOESBORG naar Amsterdam NLG 100; CHERIBON (389 last), naar Rotterdam NLG 83,36, Dordrecht NLG 84,36, Middelburg NLG 88,79, Schiedam NLG 84,36; ROTTERDAM (397 last), naar Amsterdam NLG 89,75, naar Rotterdam NLG 87,75; HENRIETTE MARIA (423 last), naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam NLG 99,49, Dordrecht NLG 99,49, Schiedam NLG 99,49; GEZINA MARIA (267 last), naar Amsterdam NLG 88,48; ANNA MARIA WILHELMINA (319 last), naar Amsterdam NLG 88,88; DRIE GEZUSTERS (273 last), naar Amsterdam NLG 86,90; CHERIBON (398 last), naar Amsterdam NLG 84,36; ARA EN BETSY ( 390 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; IJMUIDEN (388 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; OCEAAN (486 last), naar Amsterdam NLG 93,49, naar Rotterdam NLG 98,49, Dordrecht NLG 98,49, Schiedam NLG 98,49; AUGUSTE (316 last), naar Amsterdam NLG 90,44; WATERLOO (393 last), naar Amsterdam NLG 85,44; GELDERLAND (243 last), naar Amsterdam NLG 85,44; ZEEBLOEM (221 last), naar Amsterdam NLG 92,50; COSM0POLIET I (398 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; J.C. SCHOTEL (334 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 87,49, Dordrecht NLG 87,49, Schiedam NLG 87,49; HEBE (328 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 89,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; CONSTANCE (381 last), naar Amsterdam NLG 88,88; BELLATRIX (264 last), naar Amsterdam NLG 84,97; PETRONELLA (295 last), naar Amsterdam NLG 88,25; ZEENIMPH (329 last), naar Amsterdam NLG 91,85; EUROPA (669 last), naar Amsterdam NLG 88,33, Rotterdam NLG 85,34, Dordrecht NLG 85,34, Middelburg NLG 86,80, Schiedam NLG 85,34; SUSANNA (476 last), naar Amsterdam NLG 89,95, Rotterdam NLG 88,20, Dordrecht NLG 88,20, Middelburg NLG 89,40, Schiedam NLG 88,20.

Afbeelding
Datum 04 november 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 november. De Factorij van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in Java heeft van de haar aangeboden 10 schepen de 8 volgende bevracht:
Voor Amsterdam: ESTAFETTE, NLG 110.- groot 424 tonnen; CONSTANCE, NLG 110,- groot 722 tonnen; GELDERLAND, NLG 110,- groot 460 tonnen.
Voor Rotterdam: EUROPA, NLG 103,50 groot 1265 tonnen; JOHANNA, NLG 107,40 groot 713 tonnen; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, NLG 108,- groot 575 tonnen.
Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET, NLG 106,- groot 753 tonnen.
Voor Middelburg: SUSANNA ELIZABETH, NLG 106,25 groot 739 tonnen.
Van de 10 aangeboden schepen zijn niet aangenomen de KRIMPEN AAN DE LEK en KINDERDIJK.

Afbeelding
Datum 04 november 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Singapore, 25 september. Het Nederlandse barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. A.K. List, heeft op de reis van Cardiff herwaarts een hevige storm belopen, welke drie uren duurde, met steeds toenemende wind, waardoor de verschansingen, relingen enzovoort werden weggeslagen.

Afbeelding
Datum 22 december 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 november. Aangekomen schepen: ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. J. de Haan; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; PRINSES AMALIA, kapt. D. van Bentveld; WATERLOO, kapt. Abrahams Jr; TWEE GEZUSTERS, kapt. Bemolt.
Vertrokken schepen: ELISABETH, kapt. Feenstra; EUROPA, kapt. Lupeke; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, kapt. P.J. Dam; JASON, kapt. Rusman; JOHANNA, kapt. A. Ouwehand; KINDERDIJK, kapt. A. Verdoes; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. A. List; LOUISE, kapt. Bonjer; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, en WILLEMINA EN CLARA, kapt. Herwerden.

Afbeelding
Datum 09 juni 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 5 juni. Kapt. List, van het schip KRIMPEN AAN DE LEK, van Bangkok alhier aangekomen, rapporteert de 28e mei op 44º NB en 28º WL zwaar stormweer van het ZZW tot NNW te hebben gehad, hetwelk tot de 30e aanhield, waardoor hij vele zeilen en alles van dek verloor en de naden van het schip ontzetten.

Afbeelding
Datum 15 juli 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 14 juli. De stomer LEVANT, gisteren van hier naar Le Havre vertrokken, is teruggekomen met averij aan de tuigage, zijnde in het Bokkegat aangevaren door het schip KRIMPEN AAN DE LEK, en is hedenmorgen opgestoomd naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 17 mei 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Alblasserdam, 16 mei. Volgens ontvangen telegram, is het schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. List, op 6 mei te Batavia aangekomen. Alles wel aan boord. Het schip werd bevracht op Rotterdam tegen NLG 80,- per last; te Tagal, Cheribon en Bantam te laden.

Afbeelding
Datum 15 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 mei. Vrachten. Tengevolge der grote schaarste aan scheepsruimte verkeren vrachten in een zeer vaste stemming, die verhoogd wordt, doordat de Factorij op 15 dezer een inschrijving zal houden voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, waarvoor de schepen op 1 juni e.k. disponibel moeten zijn. Het Nederlandse schip NESTOR is op vooruitreis bevracht tot NLG 75,- voor suiker. Alleen de volgende afsluiting had plaats: Nederlands NEDERLAND naar Amsterdam NLG 30,- tin, NLG 65,- tabak, NLG 70,- thee, NLG 90,- à 97,50 andere lichte goederen te Soerabaya en Cheribon te laden. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: JAVA PACKET en KRIMPEN AAN DE LEK.
De Nederlandse schepen BILDERDIJK, VIER GEBROEDERS, ELECTRA en TRITON doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 27 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 mei. Vrachten zonder omgang, daar producten opgeruimd zijn. Intussen is de stemming vast, daar bijna geen disponibele bodems aanwezig zijn en de Factorij op 15 dezer een inschrijving zal houden, waaraan vermoedelijk 4 à 5 schepen zullen deel nemen. Naar Amsterdam werd door de Nederlandse stoomboot PRINS VAN ORANJE (8 dezer vertrokken) aangenomen: tin à NLG 75,-, tabak NLG 90,-, koffie NLG 100,-, specerijen NLG 130,-, benevens Gouvernementslading uit suiker, koffie en specerijen bestaande.
Onbevracht zijn nog de Nederlandse JAVA PACKET, KRIMPEN AAN DE LEK, ANNA JOHANNA en BILDERDIJK.

Afbeelding
Datum 02 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 mei. Vrachten. Bij de inschrijving der Factorij op 15 dezer werden drie schepen aangeboden, als: ANNA EN JOHANNA, naar Amsterdam NLG 100,-, naar Rotterdam NLG 97,50, naar Schiedam NLG 97,50; JAVA PACKET, naar Amsterdam NLG 94,75; KRIMPEN AAN DE LEK, naar Amsterdam NLG 90,50, naar Rotterdam NLG 88,-, naar Schiedam NLG 88,-, naar Dordrecht NLG 88,-, naar Middelburg NLG 90,-, en werd alléén laatstgenoemde opgenomen tot NLG 88,- naar Rotterdam. De stemming voor vrachten is ten gevolge van het gebrek aan disponibele scheepsruimte zeer vast en zijn ook de vrachtkoersen per stoomboot via Suezkanaal hoger. De stoomboot PRINS VAN ORANJE, laadde tabak à NLG 90,-, koffie à NLG 100,-, tin à NLG 75,-, specerijen à NLG 130,-, terwijl voor de stoomboot CONRAD die 8 juni naar Nederland vertrekt, reeds à NLG 107,50 voor tabak, Panaroekan te laden, werd afgesloten. Voorts werden de Nederlandse KRIMPEN AAN DE LEK naar Rotterdam, opgenomen door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij à NLG 88,-; ANNA EN JOHANNA naar Amsterdam NLG 90,- suiker, NLG 100,- licht goed, NLG 110,- huiden, NLG 125 arak Batavia te laden; JAVA PACKET naar Amsterdam NLG 80,-, suiker NLG 75,- en NLG 80,- tabak in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: alleen de ELISABETH MARIA.
De Nederlandse BILDERDIJK, VIER GEBROEDERS, ELECTRA EN TRITON doen kust-reizen.

Afbeelding
Datum 02 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 mei. Bij de inschrijving voor de overvoer van producten naar Nederland is door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen het schip KRIMPEN AAN DE LEK tot NLG 88 per last naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Alblasserdam, 13 augustus. Volgens een telegrafisch bericht is het schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. List, de 7e dezer te Soerabaija aangekomen. Het schip houdt de lading steenkolen in en is door het gouvernement opgenomen voor de kust van Atchin.

Afbeelding
Datum 16 september 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 2 augustus. Vrachten. Ten gevolge van de aankomst van verscheidene schepen, waaronder sommige van grote tonnenmaat, zijn vrachtkoersen minder vast, zodat NLG 80,- voor suiker naar Nederland en GBP 3.15/- naar het Kanaal is aangenomen. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats: VICE-ADMIRAAL MAY, naar Amsterdam, NLG 90,- suiker, NLG 80,- koffie; RIDDERKERK, naar Rotterdam, NLG 82,50 suiker op de Kust te laden; EMMA, naar Rotterdam, NLG 82,50 suiker in de Oosthoek te laden; NOACH II, naar Rotterdam, NLG 85,- suiker, NLG 80,- koffie hier en te Samarang te laden; ELISABETH MARIA, naar Amsterdam NLG 85,- suiker, NLG 82,50 koffie, NLG 80,- thee, te Cheribon en hier te laden; CORNELIA MATHILDA, naar Rotterdam, NLG 80,- koffie en suiker, in de Oosthoek te laden; LOUISE, naar Amsterdam, NLG 115,- koffie, te Menado te laden. De Nederlandse JUPITER ligt in lading naar Rotterdam en accepteerde NLG 80,- voor suiker te Samarang. Nederlandse REGINA MARIS, doet een kustreis. Nederlandse VRACHTZOEKER, moet repareren. Nederlandse ROTTERDAM bestemd naar Saigon. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: MINA, MENTOR, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, ELECTRA, KENNEMERLAND, OTTO, KITTY, MINISTER FRANSEN V.D. PUTTE, PHILIPS VAN MARNIX, HAAMSTEDE, KRIMPEN AAN DE LEK, SALATIGA, L.J. ENTHOVEN, WATERLOO.

Afbeelding
Datum 09 december 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alblasserdam, 8 december. Volgens telegram van Batavia d.d. 6 dezer was het schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. List, de 4e dezer aldaar van Singkei en Siboga gearriveerd. Alles wel aan boord. De kapitein heeft vracht afgesloten naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 12 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Alblasserdam, 10 mei. Volgens schrijven van kapt. List, voerende het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, had hij de 10e maart j.l. op 27°30’ ZB 73°30’ OL, opgenomen de kapitein en equipage, te zamen 25 man, van het ijzeren Engelse clipperschip MOORESFORT. Dit schip met 1.665 ton steenkolen beladen was de 5e maart in brand geraakt en moest in allerijl door de equipage worden verlaten, die zich in drie boten met geringe en door zeewater beschadigde provisie, gedurende vijf dagen in de nabijheid van het brandende wrak hadden opgehouden. Vrees voor gebrek aan proviand en water deden kapt. List besluiten te Kaapstad binnen te lopen. Hij kwam aldaar de 4e april aan, en zette de schipbreukelingen die hij 25 dagen lang aan boord verpleegd had, allen behouden aan wal. De KRIMPEN AAN DE LEK zeilde de 6e april van Kaapstad naar Rotterdam. (opm: MOORESFORT, een Brits fregat van 1.187 registerton, gebouwd in 1864).

Afbeelding
Datum 11 maart 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alblasserdam, 10 maart. Volgens bij de rederij ontvangen telegram is het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. List, 1 maart te Soerabaya gearriveerd. Alles wel aan boord. Het schip werd bevracht met een volle lading koffie van Pangool en Tjilatjap naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 april 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 maart. In vrachten ging weder weinig om. Naar Amsterdam werden bevracht de volgende Nederlandse schepen: PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, gedeeltelijk door de Nederlandsche Handel Maatschappij bevracht, NLG 55 voor suiker te Samarang; GRAAFSTROOM NLG 50 voor suiker, NLG 60 voor koffie, in de Oosthoek te laden; stoomschip PRINS HENDRIK NLG 100 voor koffie, NLG 90 à 100 voor tabak, NLG 50 voor tin. Naar Rotterdam, KRIMPEN AAN DE LEK NLG 65 voor koffie te Pangool en Patjitan te laden. Naar Saigon vertrekken om rijst voor Java te laden à 90 cent per picol: HENRIËTTE ELISABETH en SUSANNA, stoomschip SUMATRA bekomt dollar 0,45 indien in één haven en dollar 0,50 wanneer in twee havens gelost moet worden. Naar Australië zijn tot geheime condities opgenomen de volgende Nederlandse schepen: ANNA EN SOPHIA en IJMUIDEN. Stoomschip JAVA is à NLG 650 per dag verhuurd van Batavia naar Poeloe Bras en terug. Onbevracht zijn nog de volgende Nederlandse schepen: CORNELIA, stoomschip HOLLAND, MADURA, KONING DER NEDERLANDEN, ALBLASSERDAM, IDA GEERTRUIDA, PETRONELLA.

Afbeelding
Datum 25 april 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 18 maart. In vrachten voor zeilschepen naar Nederland is het flauw tot omstreeks de laatste koersen, terwijl er voor stoomboten nog weinig lading wordt aangeboden. Naar het Kanaal is voor schepen van passende grootte GBP 3./- betaald. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen kunnen worden opgegeven: CORNELIA, naar Rotterdam NLG 70 voor koffie, NLG 50 suiker, NLG 40 à 50 tabak, hier en op de kust te laden, LUITENANT GENERAAL VAN SWIETEN, naar Amsterdam NLG 102,50 à 110 voor arak, NLG 50 à 55 suiker, NLG 45 tabak, hier en op de kust te laden, KRIMPEN AAN DE LEK, naar Rotterdam, NLG 65 voor koffie te Pangool en Tjilatjap te laden; IJMUIDEN naar Australië, condities geheim; stoomschip JAVA, van Batavia naar Poeloe Bras en terug à 650 per dag; CALIFORNIE naar Amsterdam, NLG 52,50 à 55 voor suiker, NLG 110 arak in de Oosthoek te lade; IDA GEERTRUIDA, naar het Kanaal, GBP 3 voor suiker in de Oosthoek; stoomschip KONING DER NEDERLANDEN, naar Nieuwediep, NLG 40 à 42,50 tin, NLG 85 voor koffie, NLG 90 à 100 tabak.
In lading hier op de kust, voor Nederland: PETRONELLA, stoomschip HOLLAND, stoomschip MADURA.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ALBLASSERDAM, ADMIRAAL DE RUYTER, ONRUST, JONGE JAN.

Afbeelding
Datum 12 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens particulier bericht was hert Nederlandse barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. W. van der Stoop, van Rotterdam naar Batavia, de 9e dezer bij het eiland Wight. Alles wel aan boord. Wind NO.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 juni. Vrachten. In de vraag naar scheepsruimte is sedert ons vorig bericht nog weinig verbetering gekomen en werd door de Factorij op de 17e dezer een inschrijving gehouden voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, waarvan de uitslag later vermeld wordt. De particuliere afsluitingen voor Nederlandse stoomschepen waren: PRINS HENDRIK naar Nieuwediep NLG 95 voor koffie en tabak, NLG 100 voor thee, NLG 120 voor indigo en NLG 50 voor particulier tin, FRIESLAND, NLG 90 voor tabak, NLG 95 voor thee, NLG 120 voor indigo, NLG 50 voor particulier tin, KRIMPEN AAN DE LEK, NLG 60 voor koffie, NLG 85 voor huiden, NLG 57,50 voor tabak, ELISABETH MARIA, NLG 67,50 voor koffie, te Tjilatjap te laden; alle naar Rotterdam. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: UTRECHT, SALATIGA, WIJK AAN ZEE, ELECTRA, LAURENS COSTER, CORNELIA, MINA, PROFESSOR SIMON THOMAS, JONGE JAN, STAD MIDDELBURG, JAN VAN HAAFTEN, BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAEL, EMMA en NEREUS.

Afbeelding
Datum 15 april 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 april. Volgens particulier bericht zal de lading uit het te New York afgekeurde Nederlandse schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Jansonius, van Doboy naar Schiedam, met het Noorse schip NOR naar de destinatieplaats gebracht worden.

Afbeelding
Datum 18 april 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

New York, 4 april. Het afgekeurde schip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Jansonius, van Doboy naar Schiedam, alhier voor noodhaven binnengelopen, is gisteren in publieke veiling voor USD 3.950 verkocht.

Afbeelding