Inloggen
SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN - ID 15126


Kroniekberichten

Datum 19 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 18 oktober. Heden vertrok van hier naar Akyab het schip (opm: fregat) SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 maart. Vrachten verkeren ten gevolge van de talrijke arrivementen en het sterk afnemen van de producten voorraad in een gedrukte positie. Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen vercharterd: IDA ELIZABETH à $ 0,50 per picol rijst naar Hongkong met $ 0.20 verhoging naar Shanghai. KANDANGHAUER voor NLG 15.500, voor een reis naar Hongkong. MARGARETHA JOHANNA en NEDERLAND à NLG 60, voor rijst naar Amsterdam. FACTORIJ NLG 67.50 voor suiker naar Rotterdam, te Amsterdam voor scheeps rekening te leveren. ZUID BEVELAND à NLG 65 voor suiker te Semarang te laden voor Amsterdam. SCHOUWEN voor rijst van Indramajoe naar Banka à NLG 0.40 per picol. HERCULES à NLG 70 voor koffie te Padang te laden voor Amsterdam. Te Soerabaja is de Nederlandse COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEYM à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam gecharterd. Door de agenten worden voor reders- of charters-rekening beladen de Nederlandse schepen JASON en ECONOMIST. Ter verdere ontlossing vertrok naar Singapore het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
De onderstaande Nederlandse schepen, die gedeeltelijk nog hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder charter: LAURENTIUS EN EMILIA, CORNELIA, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARIANNE, CHRISTIAAN HUYGENS, EUTERPE, CALYPSO, PROVINCIE DRENTHE, PRESIDENT VAN BUREN, PETRONELLA CATHARINA, JAN PIETERSZOON KOEN, VRIJE HANDEL, JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, KOSMOPOLIET, STAD UTRECHT en ALBRECHT BEYLING.
Men zegt dat de Nederlandse schepen PROVINCIE DRENTHE NLG 52,50 en PRESIDENT VAN BUREN NLG 54 voor rijst hebben geaccepteerd. Aan het laatste schip werd vroeger te vergeefs NLG 60,- geboden.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 september. Scheepsvrachten. De vrachten zijn enigszins verbeterd, daar het getal schepen op avontuur in de laatste tijd minder is. De TERNATE werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 100 per last in eens zonder meer alhier en op de kust te laden, naar Rotterdam. De KANDANGHAUER werd door het Gouvernement opgenomen à NLG 58.000 voor de overvoer naar Nederland van 350 matrozen. De EERSTELING werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht à NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor rijst, op de kust te laden naar Rotterdam. De SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN en WILHELMINA EN CLARA zijn beide door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen, de eerste à NLG 105 voor suiker en tabak en NLG 100 voor koffij, alhier en op de kust te laden voor Rotterdam, en de laatste à NLG 105 in eens zonder meer alhier en te Passaroeang te laden naar Amsterdam. De TONIA, GENERAAL MICHIELS, JULIA en ARDJOENO alle tot NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor koffij naar Nederland. De JACOBA EN CHRISTINA bekwam NLG 105 voor suiker hier, en NLG 115 voor koffij te Padang te laden voor Amsterdam, de ADMIRAAL VAN KINSBERGEN NLG 105 voor rijst, NLG 110 voor suiker en koffij, NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 125 voor indigo en huiden naar Rotterdam, de JULIE NLG 107,50 voor suiker, NLG 110 voor lichte goederen en NLG 115 voor arak naar Amsterdam, hier te laden. De ZWALUW bekwam 0,65 dollar voor rijst naar China, op de kust te laden. De HENRIETTE CORNELIA laadt voor particuliere rekening naar Japan. De VREEDE en JACOBA CORNELIA zijn nog disponibel.

Afbeelding
Datum 06 februari 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 2 februari binnengekomen PRINSES CHARLOTTE, kapt. H.L. Hille, SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, beide van Batavia.
Den 3 dito VESTA, kapt. J.C.P. Gerrebrands, van Padang, CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans.
Den 4 dito SCHOUWEN, kapt. J. Kroll, beide van Batavia alle naar Rotterdam.

NRC 070258
Amsterdam, 6 februari. Het schip STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. F. de Winter, zou volgens bericht van Bombay van 8 januari, naar Damon (opm: waarschijnlijk wordt bedoeld: Daman, 20º25’ N.B. 72º49’ O.L.) verzeilen om te repareren.

Afbeelding
Datum 16 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende twaalf schepen, als:
Voor Rotterdam: WITTE CORNELIS DE WITT, kapt. L. Kruijmel; HENDRINA, kapt. C.M. Pompe; VRIENDSCHAP, kapt. T. Buijs Jz; AMBOINA, kapt. W.M. Riesman.
Voor Amsterdam: CALYPSO, kapt. D.R. Nolles; JOHANNA, kapt. A.J. Ouwehand; ANNA, kapt. A.T.Bos; STAD ASSEN, kapt. H.J. Haverbult; MADURA, kapt. T. Draijer, LIBRA, kapt. G. van Os, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, de drie laatsten van Rotterdam.
Voor Dordrecht: MARIA ANNA, kapt. T.J. Verschuur, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 28 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 oktober. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben weinig bevrachtingen plaats gehad, doch was echter enige verbetering te bespeuren.
NOORD-BRABANT bekwam NLG 45 voor rijst en suiker en NLG 40 voor thee, te Indramaijoe en hier te laden. ST. MICHAËL NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor koffij en NLG 45 voor rijst op de kust te laden. BEURS VAN ROTTERDAM NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust te laden voor Rotterdam. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd gecharterd VRIENDENTROUW tot NLG 55 voor thee en suiker op de kust te laden voor Amsterdam; HENRIETTE ELISABETH SUSANNE NLG 55 voor suiker te Passaroean en NLG 70 voor arak hier te laden voor Rotterdam; KOSMOPOLIET NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij en thee te Soerabaija en Passaroeang te laden. JACOBUS NLG 60 voor suiker op de kust en NLG 55 voor thee hier te laden en CATHARINA MARIA NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden. COSMOPOLIET bekwam NLG 55 voor suiker en koffij te Samarang en op de kust te laden. ARLEQUIN (324 ton) bekwam NLG 10.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug. HELMERS vertrok naar Makassar, MARIA CATHARINA, MARIA AGNES en ADÈLE laden voor eigen rekening. DOROTHEA HENRIETTE werd door het gouvernement ingehuurd voor transport van troepen naar Banjermassing, terwijl de 17 volgende schepen voor de tweede Bonische expeditie zijn ingehuurd, als:
PHILIPS VAN MARNIX, WILLEM DE EERSTE, JOHANNA, ZAANSTROOM, BULGERSTEIN, LOEVESTEIN, SINT JAN, AEGIDIA EN PAULINE, LOUIS MEIJER, IDA WILHELMINA, GEERTRUIDA MARIA, STAATSRAAD COMM. VAN EWIJCK, STAD DOKKUM, CANTON, JACOBA HELENA, BIESBOSCH en ROBERTUS HENDRIKUS.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, IJSSEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA. LOUISA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN en HENRIETTE doen kustreizen.
Het Engelse schip SPIRIT OF THE AGE met averij alhier binnengelopen is afgekeurd en met deszelfs inventaris op vendutie verkocht voor NLG 12.000. Het Bremer schip FIDES en het Hamburger schip HERSCHEL zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: JULIE CLAIRE, AGATHA EN MARIA, PAULINE, EDOUARD MARIE, PRINS MAURITS, TONIA, KOERIER, EUTERPE, WALCHEREN, DOELWIJK, MINISTER PAHUD, ELIZABETH, ANNA EN ELISE, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 17 maart 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 15 maart. Binnengekomen KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten, van Batavia naar Rotterdam; STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Londen naar Dordrecht; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, van Batavia naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 februari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 2 januari. De vrachten naar Nederland bleven zich flink soutineren op vorige notering. De volgende schepen vonden emplooi: Het Nederlandse schip BATO, NLG 75 per last voor suiker en NLG 100 voor arak, te Soerabaja en Passaroeang te laden naar Amsterdam. Het Nederlandse schip ALDEBARAN, NLG 75 per last voor suiker, NLG 65 tabak en NLG 90 huiden, te Soerabaja en Passaroeang te laden naar Amsterdam. Het Nederlandse schip RIDDERKERK, NLG 75 per last voor suiker, te Soerabaja naar Rotterdam. Het Nederlandse schip AMAZONE, NLG 80 per last voor suiker en NLG 70 voor rijst, hier ladende naar Amsterdam. Het Nederlandse schip MARIA ADRIANA, NLG 75 voor suiker en NLG 67.50 voor tabak, Soerabaja en Passaroeang te laden naar Rotterdam. Het Nederlandse schip MARIA ADOLFINA, door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 65 voor koffij en thee en NLG 75 voor suiker, te Samarang en Soerabaja te laden naar Amsterdam.
Onbevrachte schepen: De Nederlandse schepen VIER GEBROEDERS, AUSTRALIE, 'T GOEDE VERTROUWEN, MARIA AGNES, SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, WILHELMINA en ADRIANA PETRONELLA.
De ULYSSES en PRINS HENDRIK maken kustreizen.
Het Hamburgse schip CHRISTIAN is te koop.

Afbeelding
Datum 27 februari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 januari. Vrachten. Sedert de laatste berichten hadden de volgende bevrachtingen plaats: BATO bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 100 voor arak, te Soerabaja en Passaroean te laden naar Amsterdam; ALDEBARAN NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor tabak en NLG 90 voor huiden, te Soeabaja en Passaroean te laden naar Amsterdam; Ridderkerk NLG 75 voor suiker te Soerabaja en Passaroean te laden naar Rotterdam; AMAZONE laadt alhier à NLG 80 voor suiker en NLG 70 voor rijst naar Amsterdam; MARIA ADRIANA bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak, te Soerabaja en Passaroean te laden naar Rotterdam; MARIA ADOLFINA werd door de factorij opgenomen à NLG 65 voor koffij en thee, NLG 75 voor suiker te Samarang en Soerabaja te laden naar Amsterdam; 'T GOEDE VERTROUWEN bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor tabak, te Soerabaja in te nemen naar Amsterdam; VIER GEBROEDERS laadt op de kust voor eigen rekening naar Amsterdam; AUSTRALIE bekwam NLG 80 voor suiker alhier en te Soerabaja te laden naar Amsterdam; STELLA MARIS NLG 85 voor suiker te Pecalongan te laden naar Rotterdam; COSMOPOLIET NLG 85 voor suiker, NLG 72 voor rijst hier en te Cheribon te laden naar Amsterdam; CORNELIS WERNARD EDUARD NLG 97,50 voor koffij te Padang in te nemen naar Rotterdam; MARIANNE werd te Samarang gecharterd à GBP 3.10/- voor suiker te Soerabaja te laden naar Rio de Janeiro.
De volgende schepen zijn nog disponibel: MARIA AGNES, SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, WILHELMINA, ADRIANA PETRONELLA en WATERGEUS.
De ULYSSES en PRINS HENDRIK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 17 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 februari. Vrachten bleven goed gesoutineerd (opm: prijshoudend) en werden zelfs enige partijen suiker tot NLG 87,50 per last afgescheept. Door de gelijktijdige aankomst van een zestal vrachtzoekende bodems is de vraag nu weer bedaard, terwijl ook afscheepbare producten beginnen op te ruimen.
Sedert het laatste bericht van 15 passato werden de navolgende charters afgesloten: SCHILLER (Nederlands), 212 ton, voor een lading rijst van hier naar Hongkong à 47½ dollarcent per picol; HONINBIJ (Nederlands), 798 ton, NLG 72½ voor rijst van hier en NLG 87½ voor suiker van Passaroean naar Rotterdam; SPERWER (Nederlands), 280 ton, NLG 75 voor koffij en NLG 87½ voor suiker en NLG 97½ voor lichte goederen van hier naar Amsterdam; WATERGEUS (Nederlands), 680 ton, werd te Soerabaja opgenomen voor een lading suiker à NLG 85 van daar naar Rotterdam; JOHANNA MARIA (Nederlands [opm: kapt. L.J. Wilhelmie}), 720 ton, bekomt NLG 85 voor suiker en NLG 72½ voor rijst van hier naar Rotterdam; GRAAF VAN HEIJDEN REINESTEIN (Nederlands), 702 ton, sloot charter af voor plm. 11.000 picols rijst van Soerabaja naar Amoy voor $ 6.500 in full.
Er blijven nu nog disponibel de navolgende Nederlandse bodems: CALYPSO, WILHELMINA, ADRIANA PETRONELLA, WILLEM HENDRIK, SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN; terwijl de ULYSSES en de PRINS HENDRIK met kustreizen bezig zijn.

Afbeelding
Datum 29 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 februari. Vrachten zijn in de laatste dagen beduidend gedaald ten gevolge van de gelijktijdige aankomst van verschillende bodems, een disponibele laadruimte van plm. 9.000 ton representerende, waarvan ca. 1.200 onder vreemde vlag. Ook worden de zware producten thans schaars, zodat men vrezen moet dat de vrachten nog meer zullen dalen, tenzij de vraag voor scheepsruimte naar China, die nu wat levendiger kan worden, daarin een gunstige wending brengt.
Sedert de laatste opgave werden de volgende charters van Nederlandse schepen bekend, als: MAARTEN VAN ROSSEM werd door de Factorij opgenomen à NLG 87,50 per last voor suiker op de kust te laden naar Rotterdam; NIEUW HOLLAND NLG 80 voor suiker op de kust te laden, NLG 75 van hier naar Amsterdam; CALYPSO NLG 82½ voor suiker te Probolingo te laden naar Amsterdam; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN NLG 82½ voor suiker en NLG 65 voor tabak om te Soerabaija te laden naar Rotterdam.
De WILHELMINA sloot af naar de Golf van Perzië en terug voor NLG 23.500 in full.
Thans blijven nog disponibel de Nederlandse schepen ADRIANA PETRONELLA, WILLEM HENDRIK, HENRIETTE MARIA, JANNETJE, ZWALUW, ADMIRAAL PIET HEIN, JOHANNES LODEWIJK, BURGEMEESTER HOFFMAN, PRINSES CHARLOTTE, ALBRECHT BEIJLING, CITO, en DOGGERSBANK.

Afbeelding
Datum 19 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 26 schepen:
voor Rotterdam: SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein; TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Heldt Jzn.; GEBROEDERS HOUTMAN, kapt.G.C.H. Withoff; KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. van Heijningen; HENDRIKA, kapt. A.J. Bus; BILDERDIJK, kapt. M.C. Löschen; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. J.F. Heijmeriks; ZEPHIR, kapt. N.N.; HUIDECOPER, kapt. C.J.C. Ninck Blok.
Voor Amsterdam: ALCYONE, kapt. H.C. Haacke; REINHARDT, kapt. G.G. Mulder; MARIA ADOLFINA, kapt. A. Blom; WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink; PASSAROEANG, kapt. J.C. Strootman; KALIMAAS, J. Jonker; FERDINAND EN LOUIS, kapt. D.E. Nolting; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. J. de Winter; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. G.N. Gorter; AMERIKA, kapt. P.L. Zeeman.
Voor Dordrecht: VERENIGING, kapt. J. de Jongh; JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq. Voor Schiedam: MERCATOR, kapt. H. van der Wouden; SCHOONDERLOO, kapt. S.K. Otto ( van Rotterdam).
Voor Middelburg: HAAMSTEDE, kapt. H.H. De Boer; CORNELIS SMIT, kapt. R. Wiedenaar (van Rotterdam).
In de bevrachting van februari is de navolgende wijziging gekomen: de KAAP HOORN komt terug op Amsterdam en de JAN DE WITT komt terug op Rotterdam.

Afbeelding
Datum 05 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. - Voor Dordrecht ingeklaard: LADY BASSETT, kapt. J. Gregory, van Liverpool, met 165 ton ruw zout; TRIUMPH, kapt. E. Peters, van Liverpool, met 168 ton ruw zout.
Hellevoetsluis, 3 januari. Aangekomen: DRAGON, van Londen; ALBATROSS, van Liverpool; ANTINA, kapt. Jans, van Memel; SWALLOW, van Hull.
Vertrokken: VERWISSELING, kapt. Ripkes, naar Buenos-Ayres; LEVANT, naar Havre, ligt voor Pampus ten anker; BALMORAL, naar Bristol; ELIZA, kapt. De Boer, naar Belfast; SEAGULL, naar Hull; MARGARETH ROSA, kapt. Morin, naar Newcastle.
De stomer PROMPT ligt uitgaande in de Kanaalhaven. Wind NO.
Van Plymouth vertrokken, 30 december. Zr.Ms. stoomschip PRINSES AMALIA, kapt. Wichers, van  Texel naar Batavia.
Te Queenstown aangekomen, 2 januari., VASCO DA GAMA, kapt. De Groot, van Rio-Plata naar Gloucester.
Van Liverpool vertrokken 30 December, PIETER, kapt. Hoogerwerff, naar Batavia.
Te Shields aangek., 1 januari, MARG. COOK. kapt. Troon, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java vóór 29 november: JEDO, kapt. v. Rossen; ARGO, kapt. Andringa, en JUNO, kapt. Nicolai, allen van Rotterdam; MARIA ADOLPHINA, kapt. Blom, en MARIA CATHARINA, kapt. de Bos, beiden van Saigon; ALCYON, kapt. Landweer; NEDERLAND, kapt. van Steenderen; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Möllinger, en JOHANNES HENDR. FERD., kapt. Lodewijks, allen van Amsterdam; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. Van Duyn; ISAAC DA COSTA, kapt. Klein, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, allen van Melbourne; J.C. SCHOTEL, kapt. de Groot, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 20 februari 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 17 schepen, als:
Voor Amsterdam: YMUIDEN, kapt. G.J. Molenberg; CONSTANCE, kapt. J.S. Mulder; CAPELLE, kapt. A.R. de Lang; WILHELMINA EN ELISE, kapt. A.R. Wiersma; MARIA CATHARINA, kapt. H.C. de Bos; ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. F. Turenhout; FERDINAND EN LOUIS, kapt. D.E. Nolting; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN,
kapt. L. Klein; MARIA ADRIANA, kapt. C.J. Itz; HENDRIKA, kapt. A.J. Bus.
Voor Rotterdam: NIEUWE WATERWEG, kapt. E. von Lindern; DOROTHEA HENRIETTE, kapt. D. Smits; MARIA LOUISA ANTOINETTA, kapt. A. Muysson.
Voor Dordrecht: J.C. SCHOTEL, kapt. J. de Groot; JACOBA, kapt. H.T. Schaap.
Voor Middelburg: HAAMSTEDE, kapt. J. Termarsch.
Voor Schiedam: WILHELMINE, kapt. M.C. v.d. Kerkhoff.

Afbeelding
Datum 06 november 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Manilla, 12 september. Naar men verneemt, heeft het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN op de kust van Mindoro aan de grond gezeten en is met verlies van roer in de Baai van Batangas (op dit eiland) binnengelopen. De kapitein had een stoomboot tot assistentie gevraagd, waaraan men gelooft dat voldaan is. (Sh. and Merc. Gaz).
(NB. Het Nederlandse schip SOPHIE KONINGIN DER NEDERLANDEN (het enige van dien naam dat wij kennen), kapt. Klein, vertrok, volgens de bij ons ontvangen berichten, 23 augustus van Batavia naar Nederland.) (opm: de naam van het Nederlandse fregat is toch SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN; het schip bleef behouden)

Afbeelding
Datum 30 november 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 28 november. Het schip (opm: fregat) SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, van Batavia naar Rotterdam bestemd, is hier binnengelopen met verlies van zeilen.

Afbeelding
Datum 11 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 april. Vrachten op NLG 75 à 80 voor tabak. Gecharterd werden de volgende schepen: de YOKOHAMA naar Amsterdam tot NLG 80 voor tabak, NLG 70 voor lichtgoed, NLG 15 voor tin en NLG 60 voor koffij, hier, Soerabaja en Probolingo te laden; de SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN tot NLG 80 voor tabak, NLG 50 voor koffij, in de Oosthoek in te nemen; de NEDERLAND EN ORANJE nam NLG 75 aan voor tabak op vracht, NLG 40 voor suiker, in de Oosthoek naar Rotterdam; de MAARTEN VAN ROSSEM bekomt NLG 82,50 voor tabak, NLG 15 voor tin, NLG 85 voor damar en NLG 120 voor arak naar Rotterdam. De ASIA tot NLG 75 voor tabak, NLG 50 voor koffij en NLG 15 voor tin, in de Oosthoek te laden; de HAAMSTEDE laadt vol tot NLG 85 voor tabak. Daar nu al veel tabak zijn bestemming heeft gekregen, zal het resterende wellicht goedkoper kunnen verscheept worden.

Afbeelding
Datum 11 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 maart. Voor de overvoer van steenkolen zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij uit de van hier aangeboden schepen de navolgenden aangenomen:
JOHANNA, kapt. A. Verduin, voor ca. 800 Engelse ton steenkolen van Birkenhead naar Soerabaya, tot NLG 33,19 per last. VIER GEZUSTERS, kapt. S.K. Otto, voor ca. 850 Engelse ton smeedkolen, van Newcastle naar Soerabaya, tot NLG 31,49 per last. SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, voor 460 Engelse ton smeedkolen van Newcastle naar Soerabaya, tot NLG 36,- per last, voor 200 Engelse ton smeedkolen van Newcastle naar Onrust tot NLG 34,- per last, voor 100 Engelse ton cokes, van Newcastle naar Onrust, tot NLG 28,- per last, en 50 Engelse ton cokes, van Newcastle naar Soerabaya, tot NLG 30,- per last.

Afbeelding
Datum 09 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 april. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende 38 schepen: VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last), vracht naar Amsterdam NLG 90,94; PRESIDENT PLATE, van Rotterdam (396 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90; HENRIETTA MARIA, van Amsterdam (423 last), naar Amsterdam NLG 99, Rotterdam NLG 104, Dordrecht NLG 104, Schiedam NLG 104; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last), naar Amsterdam NLG 92,80; PIETER ADOLF, van Amsterdam (449 last), naar Amsterdam NLG 92,74, Rotterdam NLG 95,90; BESTEVAÊR, van Amsterdam (393 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68; GALILEI, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 93,68; MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 99,45; MARIA CATHARINA, van Amsterdam (399 last), naar Amsterdam NLG 91,49; NEDERLAND, van Dordrecht (373 last), naar Amsterdam NLG 105, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100, Schiedam NLG 100, Middelburg NLG 110; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Den Haag (392 last), naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90, Middelburg NLG 90; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 95, Middelburg NLG 100; CATHARINA MARIA, van Rotterdam (337 last), naar Amsterdam NLG 98,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 90,90, Schiedam NLG 89,90, Middelburg NLG 93,90; IDUNA, van Rotterdam (161 last), naar Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 89,50, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89,50, Middelburg NLG 89,50; SUSANNE, van Rotterdam (576 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 94,05, Dordrecht NLG 95, Schiedam NLG 94,45, Middelburg NLG 97; HENDRIKA, van Rotterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 93,45, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 94,25, Middelburg NLG 98; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 98,25, Rotterdam NLG 93,55, Dordrecht NLG 94,25, Schiedam NLG 93,55, Middelburg NLG 96; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, van Den Haag (394 last), naar Amsterdam NLG 91,88, Rotterdam NLG 89,88, Dordrecht NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Middelburg NLG 91,88; CORTGENE, van Den Haag (397 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; HELENA EN ANNA, van Den Haag (455 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 93,70, Dordrecht NLG 94, Schiedam NLG 94, Middelburg NLG 97; CHERIBON, van Den Haag (398 last), naar Amsterdam NLG 94,67, Rotterdam NLG 93,67, Dordrecht NLG 96,67, Schiedam NLG 96,67; SUSANNA JOHANNA, van Den Haag (261 last), naar Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Schiedam NLG 91, Middelburg NLG 91; ALDEBARAN, van Amsterdam (319 last), naar Amsterdam NLG 89,90, Rotterdam NLG 94,90; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last), naar Amsterdam NLG 94,50; STAD MIDDELBURG, van Middelburg (397 last), naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 97,50, Dordrecht NLG 97,50, Schiedam NLG 97,50, Middelburg NLG 97,50; SUSANNA EN ELISABETH, van Middelburg (390 last), naar Amsterdam NLG 104,74, Rotterdam NLG 102,24, Dordrecht NLG 102,24, Schiedam NLG 102,24, Middelburg NLG 102,24; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (596 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam 91,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 91,98; WILLEMINA EN CLARA, van Amsterdam (342 last), naar Amsterdam NLG 91,91; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last), naar Amsterdam NLG 94,20; ALCYONE, van Amsterdam (249 last), naar Amsterdam NLG 94,99; PRESTO, van Amsterdam (231 last), naar Amsterdam NLG 105; LOUISE, van Amsterdam ( 396 last), naar Amsterdam NLG 94,98; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 94,95; DRIE GEZUSTERS, van Amsterdam (276 last), naar Amsterdam NLG 110; ANNA MARIA WILHELMINA, van Amsterdam (331 last), naar Amsterdam NLG 98; GEBROEDERS VAN DER BEEK, van Waalwijk (655 last), naar Amsterdam NLG 91,48, Rotterdam NLG 91,48, Dordrecht NLG 91,48, Schiedam NLG 91,48, Middelburg NLG 91,48.

Afbeelding
Datum 10 mei 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 14 schepen als:
Voor Amsterdam: ALCYONE, kapt. J. Kruisinga, 249 lasten, vracht NLG 89,98; SLIEDRECHT, kapt. R.H. Borchers, 360 lasten, vracht NLG 90,-; CORNELIA ADOLFINA, kapt. J.G. de Roever, 398 lasten, vracht NLG 90,24; JAVA, kapt. M.C. Tuk, 683           lasten, vracht NLG 90,86; BESTEVAER, kapt. P.C. Rosier           , 393 lasten, vracht NLG 91,-; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. L. Klein, 392 lasten, vracht NLG 91,-; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. W. Witting, 305 lasten, vracht NLG 91,30 en JAVA PACKET, kapt. D. Crap Hellingman, 394 lasten, vracht           NLG 91,44.
Voor Rotterdam: HOLLANDSTROUW, kapt. B.J. Brauer, 399 lasten, vracht NLG 89,98; GUURTJE EN MARIA, kapt.            W. Flens JHzn, 376 lasten, vracht NLG 90,-; LANDBOUW, kapt. A. Sissingh, 383 lasten, vracht NLG 90,- en MARIA EN ELISABETH, kapt. E.F. Bonjer, 718 lasten, vracht NLG 90,38.
Voor Dordrecht: RIDDERKERK, kapt. C.J. Bunk, 399 lasten, vracht NLG 90,-.
Voor Middelburg: S. VAN HEEL, kapt. F.W.A. van Munchen, 392 lasten, vracht NLG 89,89.

Afbeelding
Datum 22 december 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 november. Aangekomen schepen: ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. J. de Haan; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; PRINSES AMALIA, kapt. D. van Bentveld; WATERLOO, kapt. Abrahams Jr; TWEE GEZUSTERS, kapt. Bemolt.
Vertrokken schepen: ELISABETH, kapt. Feenstra; EUROPA, kapt. Lupeke; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, kapt. P.J. Dam; JASON, kapt. Rusman; JOHANNA, kapt. A. Ouwehand; KINDERDIJK, kapt. A. Verdoes; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. A. List; LOUISE, kapt. Bonjer; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, en WILLEMINA EN CLARA, kapt. Herwerden.

Afbeelding
Datum 06 januari 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 november. Vrachten. Nederlandse schepen. De LOUISE sloot tot geheime vracht af om op de kust en te Padang voor Boston te laden. SIRIUS bekwam NLG 80 voor rijst, NLG 85 voor thee, NLG 72,50 voor koffie, NLG 40 voor tin hier en op de kust voor Amsterdam te laden. KORTENAER NLG72,50 voor suiker en koffie op Samarang naar Rotterdam te laden SAMARANG NLG 90 voor specerijen en NLG 85 voor huiden van Soerabaija naar Rotterdam. De STAD DOCKUM en IDA GEERTRUIDA sloten tot GBP 4.5/- voor suiker naar Copenhagen af. De Factorij nam op de NEHALENNIA en WILLEM POOLMAN tot NLG 74,47, JANNETJE tot NLG 75,90, MINA tot NLG 76, LAURENS KOSTER tot NLG 76,99, JEDO tot NLG 77,50, RIDDERKERK tot NLG 79, MARY HILLEGONDA tot NLG 79,80 naar Amsterdam en Rotterdam, en KOSMOPOLIET tot NLG 77,49 naar Dordrecht. De VICE ADMIRAAL MAY bedong NLG 80 voor suiker en NLG 65 voor tabak naar Amsterdam. SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN NLG 75 en NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie te Samarang te laden. ALLEGONDA JACOBA ligt tot NLG 80 voor suiker te Soerabaija naar Rotterdam aan. NOACH II bekomt NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie van Samarang naar Rotterdam. MAARTEN VAN ROSSEM NLG 75 voor suiker en koffie voor Amsterdam. JUNO GBP 4 voor koffie van Padang naar New-York. VIER GEBROEDERS gaat tot geheime vracht naar de Verenigde Staten.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen. PRINSES AMALIA, ADRIANA PETRONELLA, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM en GRAAFSTROOM.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 10 september. Het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, van Tachinrivier naar Londen, heeft 18 augustus bij de Kaap de Goede Hoop zeer slecht weer gehad en daardoor verschansingen verloren en zeilen gescheurd.

Afbeelding