Inloggen
GUINEA - ID 14964


Kroniekberichten

Datum 17 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 16 april. Heden liep van een der werven van de heren Gebrs. Visser alhier te water het fregatschip BURGEMEESTER HOFFMAN, groot ca. 450 Java-lasten en gevoerd zullende worden door kapitein N.A. Dijkama, terwijl onmiddellijk daarna de kiel werd gelegd van het brikschip GUINEA, voornamelijk bestemd voor de handel en de vaart op de westkust van Afrika, en zulks beiden voor rekening van het handelshuis van de heer H. van Rijckevorsel alhier, zodat hierdoor op de drie werven van de heren Gebrs. Visser weer drie bodems voor genoemd handelshuis in aanbouw zijn.
Behalve een aantal genodigden met hun dames, waren daarbij, meer dan gewoonlijk bij dergelijke gelegenheden, zeer veel toeschouwers tegenwoordig, die door hun opkomst ongetwijfeld een blijk hebben willen geven van hun sympathie met het denkbeeld des reders, om een Rotterdamse bodem de naam te doen dragen van de geachte burgemeester van de tweede handelsstad van Nederland, en daardoor als het ware te delen in de welverdiende hulde, hem op die wijze gebracht. Na het aflopen van het schip, is door de heer van Rijckevorsel aan de heer burgemeester een keurig diner aangeboden in het Grand Hotel des Pays-Bas alhier, dat tevens vereerd werd met de tegenwoordigheid van heren wethouders, van leden van de gemeenteraad, de gemeente-ontvanger en secretaris en een aantal verdere genodigden. Een menigte toasten aan het heil van koning en vaderland, de regering en de gemeente van Rotterdam, de bloei van handel en scheepvaart enz. enz. gewijd, werden met de meeste geestdrift toegejuicht.
Tezelfder tijd werd door de heer van Rijckevorsel nog een ander diner gegeven aan boord van het te water gelopen schip, en wel aan de gezagvoerders der thans hier aanwezig zijnde schepen van, en een aantal andere personen, in betrekking staande tot meergenoemd handelshuis. Ook daar gaf gulheid en heusheid de toon, en werden bij menige dronk de weldaden herdacht, die door de ijverige Rotterdamse handel over stad en land verspreid.

Afbeelding
Datum 23 januari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 22 januari. Heden liep van stapel van de werf van de heren Gebroeders Visser, aan het Zalmgat alhier, het gekoperd en kopervast brikschip GUINEA, groot ca. 146 gemeten lasten en gevoerd zullende worden door kapitein A. van der Harst; en werd dadelijk daarop de kiel gelegd van een clipper-schoenerschip, genaamd IVOORKUST, beiden voor rekening van het handelshuis van de heer H. van Rijckevorsel alhier, en hoofdzakelijk bestemd voor de handel en de vaart op Afrika's Westkust.
Door hetzelfde huis is heden in veiling (opm: zie NRC 060156) aangekocht de schoenerbrik PIO NONO, groot 241 tonnen, voor de som van NLG 30.000.
(opm: de GUINEA, kapt. van der Harst, passeerde op 6 maart Dover op de eerste reis, van Rotterdam naar de kust van Guinea; de PIO NONO werd verdoopt in BENIN, kapt. T.D. de Wit, en vertrok op 3 maart 1856 van Hellevoetsluis naar St. George d’Elmina, eveneens op de kust van Guinea)

Afbeelding
Datum 16 september 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 15 september. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende vier schepen:
Voor Rotterdam: GUINEA, kapt. A.F. Nidschelm.
Voor Amsterdam: WILLEM CAREL, kapt. N.D. Steenveld; SAGITTA, kapt. W.J. Bakker.
Voor Schiedam: TRITON, kapt. H.G.T. Adriaans (van Rotterdam).

NRC 160959
Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.H. Zn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, zijn van mening, als lasthebbende van hun meester, op dinsdag de 27e september 1859, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven, wijk 1, no. 499, te verkopen: het snelzeilend Nederlands Tjalkschip FRANCIENA ELIZABETH (opm: FRANCINA ELISABETH), laatst gevoerd door kapt. F. Wunderlich, volgens meetbrief lang 17 el 30 duim, wijd 3 el 37 duim, hol 1 el 65 duim, en alzo groot 43 tonnen, (voor de binnenvaart op 58 tonnen), met al deszelfs staand en lopend want, ankers, kettingen, zeilen en verdere scheeps-gereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende aan de Wolfshoek. Gemeld schip blijft uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 10 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 8 schepen, als:
Voor Rotterdam: TWEE GEZUSTERS, kapt. P. Keuzenkamp; GUINEA, n.n.; ZEPHIR, kapt. N.J. de Vries; GOUVENEUR VAN SWIETEN, kapt. A. van der Harst.
Voor Amsterdam: NEDERLAND, kapt. F. Hoekstra; HENRIETTA, kapt. J. Portengen; ARDJOENO, kapt. J.F.A. Rap; JAVAAN, kapt. H. Munnix.

Afbeelding
Datum 26 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 januari. Volgens telegrafisch bericht, is het Nederlandse brikschip GUINEA, kapt. Van Boven Fagg, gisteren avond van hier te North-Shields aangekomen, na gedurende de overtocht met aanhoudend slecht weder gekampt te hebben. Aan boord is alles wel.

Afbeelding
Datum 20 januari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 januari. Het brikschip GUINEA, kapt. L. Crevecoeur, is gisterenmiddag ten 12½ uur van deze stad naar Hellevoetsluis vertrokken, alwaar het in de namiddag ten vijf uur aankwam. Hedennacht zal het hoogstwaarschijnlijk van daar zijn reis naar Japan aanvaarden.

Afbeelding
Datum 06 december 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De 13e oktober zijn door toedoen van Z.H. de Sultan van Tidore ter hoofdplaats Ternate aangebracht vijf Javanen en één Javaanse vrouw, volgens door hen afgelegde verklaring alle van Soerabaija geboortig en behoord hebbende tot de equipage van de onder Engelse vlag varende en te Hongkong thuis behorende brik HARWAY, gevoerd door kapt. Smit. Dat vaartuig, bemand met 22 koppen, bestaande uit de kapitein, 2 Engelse stuurlieden en 19 Javaanse matrozen, was ongeveer 7 maanden geleden van Newcastle (Australië), alwaar het een lading steenkolen voor Shanghai had ingenomen, vertrokken, doch had na 13 dagen reis met gunstige wind en goed weer op een boven het water uitstekende klip (vermoedelijk in de Torres straat) gestoten. Na 10 dagen verblijf op de klip, had de bemanning op last van de kapitein het vaartuig verlaten en wel de kapitein en diens echtgenoot benevens 7 matrozen in één sloep, de twee stuurlieden en 6 matrozen op een van rondhout vervaardigd vlot, en de hier bedoelde Javanen in een andere sloep. Deze laatsten waren echter drie dagen daarna van de anderen afgeraakt, zonder verder iets van hun lot te hebben vernomen. Na ongeveer 3 maanden op zee te hebben rondgezworven, zonder ander voedsel dan enig beschuit, waren zij op een zekere plaats, Amborpon genaamd, (Papoesche Eilanden of Nieuw Guinea) aangedreven, vanwaar zij door bemiddeling en met behulp van de hoofden van Omka, Gebé Patani en Weda naar Tidore overgevoerd en eindelijk, na een paar dagen verblijf aldaar, naar Ternate waren opgezonden.
 
JB 061262
Batavia. Van het Engels schip LADY ALICE, kapt. Mickleburgh, dat op de 1e dezer alhier van Japan is aangekomen, hebben wij bericht ontvangen, dat de Nederlandse brik GUINEA, kapt. L. Crevecoeur, op de 16e oktober ll. in de baai van Jedo totaal is verongelukt. De equipage is echter gered en een gedeelte van de lading en inventaris geborgen geworden.

Afbeelding
Datum 17 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 16 december. De Rotterdamse brik GUINEA, kapt. Crevecoeur, is in de baai van Jedo (opm: Tokyo) verongelukt. (opm: zie NRC 281262).

Afbeelding
Datum 17 januari 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Yokohama, 11 november. Het wrak, tuig en inventaris van het in de baai van Jeddo (opm: Jedo, thans Tokyo) gestrande Rotterdamse brikschip GUINEA is in publieke veiling verkocht. Ook de lading zijde, waarvan slechts weinig beschadigd was, is verkocht.

Afbeelding