Inloggen
BILLITON - ID 14937


Kroniekberichten

Datum 31 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Lekkerkerk, 29 augustus. Heden is van de werf van de scheepsbouwmeester J. van Duivendijk alhier met het beste gevolg te water gelaten het barkschip BILLITON, groot 320 lasten, voor rekening ener rederij onder directie van de heer H.W.A. Voorhoeve te Rotterdam, zullende gevoerd worden door kapt. H. ten Zeldam Ganswijk en gestemd voor de grote vaart. En is daarna de kiel gelegd van het barkschip WILLEM DE ZWIJGER, groot 400 lasten, voor rekening van de heer H. Hartog te Rotterdam, zullende gevoerd worden door kapt. W.L. van den Dries.

Afbeelding
Datum 08 mei 1856
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 4 mei binnengekomen BILLITON, kapt. H. ten Zeldam Granswijk, van Rotterdam naar Melbourne, gesleept per stoomboot binnendoor van Hellevoetsluis, en is de 6e dezer uitgezeild.

Afbeelding
Datum 16 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping door de notarissen Van der Hoeven & Lorié, residerende te Rotterdam, op dinsdag de 23e februari, des namiddags ten 2 ure precies, in het Notarishuis aldaar, van scheeps-aandelen:
- 1/16 In het fregatschip PRINSES SOPHIA, kapt. A.L. Hoffman, boekhouder de heer J. Antheunis.
- 2/64 In het barkschip BILLITON, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk, boekhouder thans de heer W.G. Ledeboer.
- 1/60 In het barkschip BREDERODE, kapt. J.L. Van Waning, boekhouders de heren Pistorius & Bicker Caarten, op reis naar Java en bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 1/32 In het schroefstoomschip TRIËST, kapt. A. Hoogendijk, boekhouders de heren Reuchlin, Moll & Dutilh.
Nadere informatiën te bekomen ten kantore van genoemde notarissen Van der Hoeven & Lorié, Beursplein, no.3.

Afbeelding
Datum 24 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 22 februari 1858:
- 1/16e Aandeel in het fregatschip PRINSES SOPHIA, kapt. A.L. Hoffman, boekhouder de heer J. Antheunis; voor NLG 600 verkocht.
- 2/64e Aandeel in het barkschip BILLITON, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk, boekhouder thans de heer W.G. Ledeboer; opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het barkschip BREDERODE, kapt. J.L. van Waning, boekhouders de heren Pistorius & Bicker Caarten, op reis naar Java en bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij: opgehouden.
- 1/32e Aandeel in het schroefstoomschip TRIËST, kapt. A. Hoogendijk, boekhouders de heren Reuchlin, Moll & Dutilh; opgehouden.

Afbeelding
Datum 12 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Van der Hoop & Reepmaker, residerende te Rotterdam, zijn voornemens om op morgen de 13e april 1858, des namiddags ten 2 ure, in het notarishuis aldaar in het openbaar te veilen en te verkopen:
- 4/64 Aandeel in het Nederlandse barkschip BILLITON, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk, groot 306 gemeten lasten, boekhouder de heer W.G. Ledeboer; thans alhier liggende, bevracht voor een reis naar Australië.
- 1/64 Aandeel in het Nederlands barkschip PER ASPERA AD ASTRA, kapt. J. Admiraal Jzn, groot 265 gemeten lasten, boekhouders de heren F.S. Sparnaay & Zoon, thans in China.
- 1/64 Aandeel in het Nederlands barkschip ISAAC DA COSTA, kapt. H.C. Löschen, groot 326 gemeten lasten, boekhouders de heren Anes & van Dam, thans op reis naar de Kaap de Goede Hoop en Java.
- 1/64 Aandeel in het Nederlands barkschip DE HOOP VAN CAPPELLE, kapt. J.R. Bok, groot 304 gemeten lasten, boekhouders de heren Reuchlin, Moll & Dutilh, op terugreis naar Europa.
- Twee aandelen in de Algemeene Sleephelling Sociëteit te Rotterdam, directeuren de heren F.J. Plate c.s, elk groot NLG 500, vol gefourneerd (opm: vol gestort).
- Een aandeel in de geldlening dier sociëteit, groot NLG 1000, rentende 5% en aflosbaar met premie.
- Vijf aandelen in de Stoomvaart-Vereeniging de Maas, te Rotterdam, directeuren de heren Gerrit Schuurmans & Zoon, elk groot NLG 7.500, vol gefourneerd. Laatste uitdeling NLG 500.
Nadere inlichtingen zijn te bekomen ten kantore van de voornoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 19 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Schadee, Kleij en Burger, residerende te Rotterdam, zijn voornemens om op morgen de 20e mei 1858, des namiddags ten 2 ure, in het Notarishuis aldaar te veilen en te verkopen twee 1/64e aandelen in het barkschip BILLITON, onder boekhouderschap van W.G. Ledeboer, thans op reis naar Australië. Nadere infortmatiën te bekomen ten kantore van de voornoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 22 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping op donderdag 22 mei in het Notarishuis aan de Geldersche Kade alhier:
- Twee 1/64e aandelen in het barkschip BILLITON onder boekhouderschap van W.G. Ledeboer, thans op reis naar Australië; om NLG 750 verkocht.
- Twee dito aandelen; om NLG 900 opgehouden.

Afbeelding
Datum 13 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Schadee, Kleij en Burger te Rotterdam zijn voornemens op dinsdag de 22e maart 1859, des namiddags ten 2 ure in het notarishuis aldaar te verkopen:
- Drie aandelen in de Rotterdamsche Stoomvaart-Vereeniging, directeur de heer James Smith, ieder groot NLG 2500, vol gefourneerd.
- Twee 1/64e aandelen in het Nederlands barkschip BILLITON, boekhouder de heer W.G. Ledeboer te Rotterdam, thans op reis van Manilla naar Australië.
- Een 64e aandeel in het Nederlands barkschip MACAO, boekhouder de heer W.C. Versluijs te Rotterdam, op reis van Rotterdam naar Java bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- Een 16e aandeel in de Nederlands barkschip FORMOSA, boekhouders de heren Pistorius en Bicker Caarten te Rotterdam, thans liggende te Bremen.
- Een 64e aandeel in het Nederlands barkschip JAN VAN BRAKEL, boekhouders als boven, thans op een reis van Java naar Japan.
- Een 44e aandeel in het Nederlands brikschip PRINCES CHARLOTTE, boekhouder de heer H.H. Roelofs Heijermans te Rotterdam; thans op een reis van Java naar Japan.
Nadere inlichtingen zijn te bekomen ten kantore van voornoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 23 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het notarishuis aan de Geldersche Kade alhier op dinsdag 22 maart:
- Twee aandelen in de Stoomvaart-Vereniging de Maas te Rotterdam, directeuren de heren G. Schuurmans & Zoon, groot ieder NLG 7.500 vol gefourneerd. Laatste uitdeling NLG 300. Opgehouden.
- Een dito aandeel om 53 pct. verkocht.
- Een aandeel in de Rotterdamsche Stoomvaart-Vereeniging, directeur de heer James Smith, groot NLG 2.500; vol gefourneerd. Om 49 pct. verkocht.
- Een dito aandeel, om 49½ pct. verkocht.
- Een dito aandeel, om 49-7/8 pct. verkocht
- 1/64e aandeel in het Nederlandse barkschip BILLITON, boekhouder de heer W.G. Ledeboer te Rotterdam, thans op reis van Manilla naar Australië. Om NLG 700 verkocht.
- Een dito aandeel, om NLG 755 verkocht.
- 1/64e Aandeel in het Nederlandse barkschip MACAO, boekhouder de heer W.C. Versluijs te Rotterdam, op reis van Rotterdam naar Java bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 215 verkocht.
- 1/16e Aandeel in het Nederlands barkschip FORMOSA, boekhouders de heren Pistorius en Bicker Caarten te Rotterdam, thans liggende te Bremen. Opgehouden.
- 1/64e Aandeel in het Nederlandse barkschip JAN VAN BRAKEL, boekhouders als boven; thans op een reis van Java naar Japan. Opgehouden.
- 1/44e Aandeel in het Nederlands brikschip PRINCES CHARLOTTE, boekhouder de heer H.H. Roelofs Heijermans te Rotterdam, thans op een reis van Java naar Japan. Om NLG 100 verkocht.

Afbeelding
Datum 16 september 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkopingen in het notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 15 september:
-       een 40e aandeel in het campagne barkschip GENERAAL DE STUERS, gebouwd in 1854, groot 396 last, boekhouder de heer J. Vroege te Alblasserdam, kapt. J.C. Viersma, op 23 juni ll. met een retourlading van tabak en koffie vertrokken van Soerabaja naar Rotterdam. Om NLG 1.350 verkocht.
-       een 64e aandeel in het barkschip KRIMPENERWAARD, gebouwd in 1857, groot 397 last, boekhouder de heer H.L.C. Lehr te Rotterdam, kapt. F.W. van Heijningen, thans aan de kust van Java en zullende eerlang de terugreis naar Nederland aannemen en vallende alsdan in de bevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 600 verkocht.
-       een 50e aandeel in het barkschip PIETER SCHOENMAKERS, gebouwd in 1856, groot 371 last, boekhouder de heer P. van den Arend te Rotterdam, kapt. J.J. van Varelen, thans in lading te Soerabaja. Om NLG 900 verkocht.
-       Vijf 40e aandelen in gemeld barkschip PIETER SCHOENMAKERS, resp à NLG 1.350, à NLG 1.400, à NLG 1.300, à NLG 1.350 en à NLG 1.400 verkocht.
-       een 70e aandeel in het barkschip ADRIANA PETRONELLA, gebouwd in 1856, groot 348 last, boekhouder de heren P. Varkevisser & zonen te Rotterdam en ten Den Haag 's Hage, kapt. S. van der Velde, thans op reis naar Hongkong. Om NLG 825 verkocht.
-       een 32e aandeel in het barkschip CATHARINA MARIA, gebouwd in 1856, groot 398 last, boekhouder de heren M.C. De Crane & Zoon te Zierikzee, kapt. J.R. Oomkens, thans op reis naar Java, van waar het terug bevracht is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Om NLG 1.600 verkocht.
-       Drie 64e aandelen in het barkschip BILLITON, gebouwd in 1855, groot 306 last, boekhouder de heer W.G. Ledeboer te Rotterdam, kapt. H. ten Zeldam Ganswijk, liggende te Rotterdam, bestemd naar Batavia en vallende alsdan bij de retourreis in de bevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij: resp à NLG 825, à NLG 850 en à NLG 825 verkocht.
-       een 32e aandeel in het barkschip COLUMBINE, gebouwd in 1851, groot 289 last, boekhouder de heer E. Serruys te Rotterdam, kapt. E.J. Kok, thans met een volle lading stukgoederen op reis naar Australië. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 oktober. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 7 schepen:
Voor Rotterdam: JAPAN PACKET, kapt. A.M.C. den Exter van den Brink, JACOB, kapt. J. Mulder Drenth.
Voor Amsterdam: WILLEM EN CAREL, kapt. N.D. Steenveld; SAN SALVADOR, kapt. H. Munnix; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. J. van der Haften; BILLITON ( van Rotterdam) kapt. N.N.
Voor Schiedam: SINT JAN, kapt. P. Lommerse.

Afbeelding
Datum 15 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op donderdag 14 april:
-       1/32e aandeel in het nieuw gebouwd, gekoperd barkschip COLOMBINE, groot 288 gemeten lasten, kapt. A.J. Andriesen, boekhouder E. Serruys. Het schip is in februari 1863 te huis gekomen met een vracht voor de Nederlandsche Handel Maatschappij en thans met een particuliere vracht zeilende van Madras naar Melbourne: om NLG. 550 verkocht.
-       1/32e dito aandeel. Om NLG 560 verkocht
-       Twee 1/64e aandelen in het barkschip BILLITON, kapt. A. de Voogd van der Straaten, boekhouder W.G. Ledeboer, op reis naar Java, voor de retourreis bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij. Beide opgehouden.

Afbeelding
Datum 07 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: LIZZY MARY, kapt. Th. Mary, van Runcorn, met 147 ton ruw zout; ALBERTHA ROMELING, kapt. J.H. de Vries, van Lissabon, met 283 mooijen Portug. zout; ALMA, kapt. L. Lockijer, van Runcorn, met 217 ton ruw zout; TREWARTHA, kapt. J. Johns, van Runcorn, met 152 ton ruw zout.
Helvoet, 4 mei. Aangekomen: BENGALEN, kapt. Van der Meulen, van Iquique; VRIENDSCHAP, kapt. Elles, van Colberg.
Vertrokken: PRESIDENT PLATE, kapt. Harten, naar Batavia; FRIEDRICH WILHELM 4, kapt. Raaf, naar St. Johns; EARL OF AUCKLAND, naar Londen; SEAHORSE, en ALBERT, beiden naar Hull; MARIA ELISABETH, kapt. Van Dorp, naar Umea; FORTUNE TELLER, kapt. Welm; ELISABETH AUSTEN, kapt. Foster, en ANNE, kapt. Organ, allen naar Middlesbro; COSMOPOLIT, kapt. Due, naar Noorwegen. De stoomboten SEINE en RHONE liggen uitgaande in de Kanaalhaven.
Te Texel aangekomen, 3 mei, BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Rossem, en 4 dito, QUARTET, kapt. Mulder, beiden van Banjoewangie.
Vertrokken: 8 dito, DRIE GEBROEDERS, kapt. Wehdemijer, en 4 dito, BATAVIA, kapt. Van Dolder, beiden naar Batavia.
Helvoet, 6 mei. Aangekomen: SEAGULL, stoomboot, van Hull; PROMPT, stoomboot, van Hartlepool; ELVE, stoomboot, van Hamburg; ANNA HENDRIKA, kapt. Ebding, van Pillau.
Brouwershaven, 6 mei. Vertrokken: KORTENAER, kapt. Schuchard, en SOUBURG, kapt. Zwart, beiden naar Batavia.
Te Bergen aangekomen, 16 april, CONCORDIA, kapt. De Groot, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java vóór 1 april: ANNA SOPHIA, kapt. Hoekstra; CLIO, kapt. Wijnmalen, en AMAZONE, kapt. Kramer, allen van Amsterdam; JAN HENDRIK, kapt. Lelyveld, van Melbourne; BILLITON, kapt. De Voogd v.d. Straten, en MARIE, kapt. Biesthorst, beiden van Rotterdam.
Gepraaid 6 Maart, bij Kaap Agulhas, CORNELIS GIPS, kapt. Seiffert, van Banjoewangie naar Amsterdam; 28 April, op 49° NB. 7° WL., LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, van Rotterdam naar Singapore.

Afbeelding
Datum 14 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 1 april. Het schip ROTTERDAM, waarover men zich zowel hier als in het moederland ongerust begon te maken, is eindelijk de 22e maart gearriveerd; het was 26 november uitgezeild; de loods was nog aan boord. Het bericht van die behouden aankomst zal aan vele familiën in Nederland kalmte en rust hergeven.
De BILLITON, op dezelfde dag als de ROTTERDAM van Nederland uitgezeild, is gisteren alhier aangekomen.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 27 oktober. Volgens ontvangen telegram is heden op de hoogte van het eiland Wight gearriveerd het barkschip BILLITON, kapt. v.d. Straten, van Java naar Nederland. Alles wel aan boord. (opm: zie NRC 061264)

Afbeelding
Datum 06 december 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.M. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaf, H.N. Montauban van Swijndregt, en H.H. van Dam, te Rotterdam, als lasthebbende van hun meester, zullen op dinsdag 13 december 1864, des middags ten 12 ure, in de Zaal op de Scheepmakershaven, Wijk 1, no. 499, publiek veilen: Het snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip BILLITON, gevoerd door H. de Voogd van der Straten, volgens meetbrief lang 38,30 ellen, wijd 6,69 ellen, hol 5,08 ellen, en alzo groot 579 tonnen of 306 lasten; met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende te Amsterdam, aan de scheepstimmerwerf Prins Casimierus & Arend, hoogte van de Kadijk, No. 450. Nog zal afzonderlijk worden geveild een chronometer.
Nadere informaties te bekomen bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 01 maart 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Amsterdam naar:
Batavia en Soerabaija. Het barkschip KONING WILLEM II, kapt. J.L. Besseling.
Curaçao. De Nederl. schoener ZEEMANSHOOP, kapt. C.P. Dekker.
Adres: Oolgaardt & Bruinier alhier.
Buenos Aires. De Nederlandse brik STELLA MATUTINA, kapt. H.J. Beekman.
Adres: De Vries & Co, alhier of bij Gerbaulet & Co.
Curaçao. De Nederlandse brik WILHELMINA MARIA, kapt. W. Postma.
Kanagawa en Decima. De Nederlandse bark JULIE, kapt. N.N. (opm: F.J. Cherpion)
Kanagawa en Decima. De brik BANTAM, kapt, J. P. Claasen.
Adres: de Coningh & Co alhier en P.A. van Es & Co te Rotterdam.
Kanagawa en Decima. De Nederlandse brik JACQUELINE EN ELISE, kapt. J.H. Krukkenberg.
Adres: B.D. Bosscher & Zoon alhier en te Rotterdam bij Vlierboom & Suermondt en Meijer & Ortmann.
Padang. De Nederlandse bark PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. E. van lngen.
Adres: Oolgaardt & Bruinier alhier en Ruys & Kellar te Rotterdam.
Padang. De Nederlandse bark BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Adres: Van Overzee & Co, en De Coningh & Co alhier en Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer te Rotterdam.
Samarang (direct). Het barkschip SLIEDRECHT, kapt. Y. Feenstra.
Soerabaija (direct). Het barkschip QUINTET, kapt. L. Slijboom.
St. Thomas en Curaçao. Het schoenerschip ESPÉRANCE, kapt. C. Brandt.
Adres: Oolgaardt en Bruinier alhier.

Afbeelding
Datum 20 mei 1865
Krant JB - Javabode
Type bericht Schepen in lading

Amsterdam, 6 april. Alhier ligt in lading naar Padang het schip (opm: bark) PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Van Ingen, ex-BILLITON.

Afbeelding
Datum 31 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 29 januari. Het alhier van Java gearriveerde schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Van Ingen, heeft op de reis een orkaan doorgestaan en daarin bramsteng, zeilen en rondhout verloren, en meer andere zeeschade bekomen.

Afbeelding
Datum 19 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 april. Volgens telegram uit Londen van gisteren was het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Kuyper (opm: bark, kapt. J.P. Kuijper), van Tjilatjap met stukgoederen herwaarts, door een stoomschip aangezeild. Het had te Hythe op strand moeten lopen om totaal verlies te voorkomen. De lading wordt in lichters gelost.
Volgens later ontvangen telegram uit Dover, was het schip af- en in zinkende staat aldaar binnengebracht. Het volk is gered. (opm: zie ook NRC 190468, 220468, 260468 en 190768)

Afbeelding
Datum 19 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 17 april. Het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Kuyper, van Tjilatjap naar Amsterdam bestemd, geladen met koffij en suiker, is gisteren bij Fairleigh in aanzeiling geweest met een groot stoomschip en is in zinkende staat bij Hythe op strand gesleept. De lading is bijna geheel in lichters gelost en het schip is een weinig gerepareerd om te trachten, indien het mogelijk is, het vlot te slepen en in veiligheid te brengen.

Afbeelding
Datum 22 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 19 april. Het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Kuyper, van Tjilatjap naar Amsterdam bestemd, geladen met koffij en suiker, is alhier binnengebracht door assistentie der beide stoomsleepboten DOURO en PALMERSTON , met grote schade aan de boeg, boegspriet en kluiverboom, gescheurde zeilen en al het tuig dat er aan bevestigd was, makende een grote hoeveelheid water en de matrozen zijn onophoudelijk aan het pompen, zijnde genoemd schip met een groot stoomschip in aanvaring geweest (opm: zie twee berichten NRC 190468).

Afbeelding
Datum 26 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 25 april. Van de lading van het te Dover binnengebrachte schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Kuiper, van Tjilatjap naar Amsterdam, zullen den 2 mei aldaar ongeveer 7.006 centners koffij, meer of min beschadigd, worden verkocht.

Afbeelding
Datum 19 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 juli. Door het Admiraliteitshof te Londen is de 15e juli uitspraak gedaan in zake het schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Kuiper, van Tjilatjap naar Amsterdam, dat in aanzeiling geweest was met het Hamburger stoomschip GERMANIA (opm: zie NRC 190468), waarbij het eerste uit hoofde van het ondoelmatig plaatsen van de seinlantarens in het ongelijk is gesteld.

Afbeelding
Datum 12 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 mei. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, zijn aan de Nederlandsche Handel Maatschappij de navolgende schepen aangeboden :
KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam, NLG 92, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; KENNEMERLAND, 763 l., naar Amsterdam NLG 77,77, naar Rotterdam NLG 82,77; ORTHELIUS, 392 l., naar Amsterdam NLG 81,99, naar Rotterdam NLG 86,99;
CORNELIA ADOLPHINA, 398 l., naar Amsterdam NLG 77,94; ARIA EN BETSY, 391 l., naar Amsterdam NLG 81,40; ANNA EN SOPHIA, 382 l., naar Amsterdam NLG 86,40; JAN PIETERSZOON KOEN, 398 l., naar Amsterdam NLG 78,90, naar Rotterdam NLG 88,90; BESTEVAER, 393 l., naar Amsterdam NLG 78,90, naar Rotterdam NLG 88,90; JACOB ROGGEVEEN 377 l., naar Amsterdam NLG 79,85; JACOBA EN CHRISTINA, 240 l., naar Amsterdam NLG 79,34; AUGUSTE, 316 l., naar Amsterdam NLG 82,49.; VICE ADMIRAAL MAY, 399 l., naar Amsterdam NLG 81,50; HOLLANDS TROUW, 387 l., naar Amsterdam NLG 82; DEN ELSHOUT, 332 l., naar Amsterdam NLG 87; GEERTRUIDA, 246 l., naar Amsterdam NLG 87,18; NICOLAAS WITSEN, 352 l., naar Amsterdam NLG 79,85; PAULINE CONSTANCE ELEONORA, 306 l., naar Amsterdam NLG 78,40; STAD DOCKUM, 206 l., naar Amsterdam NLG 80,40; BALTIMORE, 329 l., naar Amsterdam NLG 84,84; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,84; SENIOR, 311 l., naar Amsterdam NLG 78,80; JAVA, 683 l., naar Amsterdam NLG 79,49; CORNELIS, 249 l., naar Amsterdam NLG 82,50; PASSAROEANG, 325 l., naar Amsterdam NLG 79,90; JOHANNES 845 l., naar Amsterdam NLG 77,88; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 l., naar Amsterdam NLG 79,97; AURORA, 744 l., naar Amsterdam NLG 76,98; MENTOR, 394 l., naar Amsterdam NLG 84,68; INSULINDE, 516 last, naar Amsterdam NLG 84,68; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 l., naar Amsterdam NLG 75,97, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,97, naar Middelburg NLG 79,97; NOORDZEEKANAAL, 439 l., naar Amsterdam NLG 85; MARIA ADOLPHINA, 347 l., naar Amsterdam NLG 79,49; DORDRECHT II, 403 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,49; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 l., naar Amsterdam NLG 95; naar Rotterdam, Middelburg en Schiedam NLG 89,50; MARIA, 561 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,79; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 l., naar Amsterdam NLG 86,99; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,77; WILLEM POOLMAN, 859 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,77; CONSTANTIA, 391 l., naar Amsterdam NLG 82,85; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,85;
GRAAFSTROOM, 399 l., naar Amsterdam NLG 84, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 84, naar Schiedam NLG 82 ; HENDRIKA, 398 l., naar Amsterdam NLG 90,90, naar Rotterdam NLG 87,90, naar Dordrecht NLG 88,90, naar Middelburg NLG 89,90, naar Schiedam NLG 88,90 ; JASON, 438 l., naar Rotterdam en Schiedam NLG 90,03 ; NESTOR, 834 l., naar Amsterdam NLG 82,50, naar Rotterdam NLG 81 ; BARON VAN PALLAND VAN ROOSENDAAL, 800 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 77,99 ; PROF. VAN DER BOON MESCH, 394 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,99 ; CORNELIS SMIT, 399 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 83,75 ; OTTOLINA, 780 l., Amsterdam en Rotterdam NLG 79,75, naar Dordrecht en Schiedam NLG 81,90 ; MINA, 397 l., naar Amsterdam NLG 89,49, naar Rotterdam NLG 84,49, naar Dordrecht NLG 84,49, naar Middelburg NLG 85,49, naar Schiedam NLG 84,49 ; CORNELIA, 769 l., naar Amsterdam NLG 84, naar Rotterdam NLG 82, naar Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 84, naar Schiedam NLG 82 ; KORTENAER, 514 l., naar Amsterdam NLG 81,79, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,79, naar Middelburg NLG 81,79 ; HENRIËTTE ADRIANA, 795 l., naar Amsterdam NLG 80,74, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,74, naar Middelburg NLG 80,74 ; MARIA ELISABETH, 718 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,74, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,74 ; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 l., naar Amsterdam NLG 84,90, naar Rotterdam NLG 82,40, naar Dordrecht NLG 82,90, naar Schiedam NLG 82,50 ; JANNETTE, 346 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84 ; BALI, 572 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; ERASMUS, 655 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; INDIA, 685 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; JEDO, 399 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; OCEANUS, 613 l., naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam en Schiedam NLG 76, naar Dordrecht NLG 78 ; ALLEGONDA JACOBA, 370 l., naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85 ; CATHARINA MARIA, 337 l., naar Amsterdam NLG 84,48, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,48, naar Middelburg NLG 81,98, naar Schiedam NLG 79,48 ; MAASSLUIS, 471 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,90 ; TERNATE, 395 l., naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,69, naar Middelburg NLG 81,69, naar Schiedam NLG 79,69 ; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,90 ; JOHANNA MARIA, 472 l., naar Amsterdam NLG 91,75, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,75 ; EUROPA, 669 l., naar Amsterdam NLG 84,90, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,90 ; SUMATRA, 347 l., naar Amsterdam NLG 83,50, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 83,50.
(opm: l = last, voorafgegaan door de grootte in lasten)

Afbeelding
Datum 09 juli 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 juli. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen als:
voor Amsterdam: JAVA, kapt. B.L. Bakker, 683 lasten, NLG 70,99 vracht; NOORDZEE-KANAAL, kapt. R.P. Tjebbes, 439 lasten, NLG 73,98 vracht; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. S.P. Kuyper, 306 lasten, NLG 74,37 vracht; KITTIJ, kapt. Z. Mulder, 458 last, NLG 74,94 vracht; NICOLAAS WITSEN, kapt. C. de Groot, 352 last, NLG 74,94 vracht; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken, 377 last, NLG 74,94 vracht; MARIA ADOLFINA, kapt. W. Bakker Wz., 347 last, NLG 74,99 vracht.
Voor Rotterdam: CATHARINA MARIA ,kapt. F.H.D.C. Riecks qq., 337 last, NLG 74,45 vracht; MINISTER FRANSEN VAN DER PUTTE, kapt. J. Bouwmeester, 828 last, NLG 75,99 vracht.

Afbeelding
Datum 18 maart 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 februari. Vrachten. Kort voor het laatste bericht werd voor dadelijk disponibele scheepsruimte naar Nederland nog NLG 72,50 bedongen; door het binnenkomen in de laatste dagen van onderscheidene schepen waaronder van grote tonnenmaat, werden vrachtprijzen gedrukt en is later tot NLG 70,- en NLG 67,50 afgesloten. De volgende afsluiting had plaats van 2 tot 6 februari: Nederlandse BALI, naar Amsterdam NLG 67,50 suiker in de Oosthoek te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: ALBLASSERWAARD, ADRIANA PETRONELLA, HENDRIKA, PETRONELLA, GRONDWET, ARGO, KOSMOPOLIET I, SINGAPORE, ALETTA AUGUSTA, VIER GEBROEDERS, MARIA EN SARAH, PROF. VAN DER BOON MESCH, MINA, INDIA, MARIA, MARIA ADOLPHINA, PAULINE CONSTANCE ELEONORE en ALCYONE.
Diversen: Nederlandse BILDERDIJK en RIO DE LA PLATA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 01 april 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 februari. Vrachten. In de stand der vrachten is geen verandering gekomen, schepen zijn ruim aangeboden maar weinig gevraagd. De Nederlandse schepen INDIA en MARIA werden opgenomen om te Rangoon naar het Kanaal en Engeland te laden en worden dergelijke charters nog aangeboden. De volgende afsluitingen hadden plaats: Nederlandse ARGO naar Rotterdam NLG 70,- voor suiker, in de Oosthoek en koffie te Samarang, NLG 95,- voor kapok; Nederlandse HENDRIKA naar idem NLG 70,- voor suiker, NLG 55,- voor tabak, in de oosthoek te laden; Nederlandse ALBLASSERWAARD naar het Kanaal GBP 3.12/6, indien naar U.K. GBP 3.17/6 indien naar het continent voor suiker, Pekalongan en in de Oosthoek te laden; Nederlandse ADRIANA PETRONELLA, naar het Kanaal, GBP 3.15 stroopsuiker, in de Oosthoek te laden; Nederlandse INDIA, naar het Kanaal GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.2/6 cutch, GBP 4.15 katoen, te Rangoon te laden; Nederlandse MARIA, naar Engeland, GBP 3.12/6 rijst, GBP 4.5 cutch te Rangoon te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: PETRONELLA, GRONDWET, KOSMOPOLIET I, SINGAPORE, ALETTA AUGUSTA, VIER GEBROEDERS, MARIA SARAH, PROF VAN DER BOON MESCH, MINA, MARIA ADOLPHINA, PAULINE CONSTANCE ELEONORE, ALCYONE, PASSAROEANG, NOACH I, NIEUWLAND, NEDERLAND, ELECTRA en JOHANNA MARIA.
Diversen. Nederlandse BILDERDIJK en RIO DE LA PLATA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 01 mei 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 21 maart. Vrachten. Tengevolge van de vele schepen, die in de laatste veertien dagen opgenomen werden om te Bangkok rijst voor Hongkong te laden is de toestand van de overblijvende ruimte gunstiger geworden. De weinige voorraad van productie is echter oorzaak, dat de vrachten voor Europa niet hoger gaan. De volgende afsluitingen hadden plaats: Nederlandse GRONDWET, naar Bangkok rijst voor Hongkong binnen de Baar $ 0,65 per picol, buiten de Baar $ 0,60 per picol. Nederlandse EUROPA naar Bangkok, rijst voor Hongkong, buiten de Baar $ 0,65 per picol.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: PAULINE CONSTANCE ELEONORE, NEDERLAND, JOHANNA MARIA, STAD DOCKUM, LUCTOR ET EMERGO, MARIA DIEDERIKA, SLIEDRECHT, JAVA-PACKET en NICOT. De Nederlandse BILDERDIJK, RIO DE LA PLATA, VIER GEBROEDERS, ELECTRA en TRITON doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 29 november 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 november. Het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE,
kapt. Kuyper, van Drammen herwaarts, lag, volgens telegram uit Moss, dd. 27 dezer, wegens storm bij Lauerkollen geankerd. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 10 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 april. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
LIBERAAL, 1.090 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam, NLG 83,50 per gehele ruimte; INDIA PACKET, 400 last, naar Amsterdam, NLG 98 per 280 last, NLG 86,89 per gehele ruimte naar Rotterdam, NLG 92,89 per gehele ruimte; JACOBA EN CHRISTINA, 240 last, naar Amsterdam, NLG 92 per 280 last; WATERLOO, 394 last, naar Amsterdam, NLG 89 per gehele ruimte; WILHELMINA EN CLARA, 342 last, naar Amsterdam, NLG 90 per gehele ruimte; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 last, naar Amsterdam, NLG 89,98 per 280 last, NLG 94,93 per gehele ruimte; JAN PIETERZOON KOEN, 409 last, naar Amsterdam, NLG 87,90 per 280 last, NLG 83,50 per gehele ruimte; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam, NLG 89,89 per gehele ruimte. Naar Rotterdam, NLG 93 per gehele ruimte; MENTOR, 296 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 86,68 per 280 last; NOORDZEEKANAAL, 439 last, naar Amsterdam, NLG 89,97 per gehele ruimte; SLIEDRECHT, 714 last, naar Amsterdam, NLG 89,89 per gehele ruimte; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam, NLG 92,92 per gehele ruimte; naar Rotterdam NLG 96 per gehele ruimte; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, 449 last, naar Amsterdam, NLG 87,42 per gehele ruimte; TWEE GEZUSTERS, 312 last, naar Amsterdam, NLG 90 per gehele ruimte; PRINSES AMALIA, 445 last, naar Amsterdam, NLG 87,42 per gehele ruimte; PAULINE CONSTANCE ELEONORA, 306 last, naar Amsterdam, NLG 87,42 per gehele ruimte; VIER GEBROEDERS, 323 last, naar Amsterdam, NLG 90 per gehele ruimte; MR. JACOB VAN LENNEP, 404 last, naar Amsterdam, NLG 88,44 per 280 last; NLG 89,44 per gehele ruimte; VESTA, 231 last, naar Amsterdam, NLG 84,90 per gehele ruimte; DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam, NLG 89,49 per gehele ruimte; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,49 per gehele ruimte; naar Middelburg. NLG 87,49 per gehele ruimte; ÆGIDIA EN PAULINA, 395 last, NLG 94,80 per gehele ruimte; naar Amsterdam, NLG 89,49 per gehele ruimte; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,49 per gehele ruimte; naar Middelburg, NLG 87,49 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA, 472 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Middelburg, NLG 94,80 per gehele ruimte; naar Schiedam, NLG 84,80 per gehele ruimte; EUROPA, 669 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam, NLG 94,80 per gehele ruimte; ADA, 376 last, naar Amsterdam en Rotterdam, NLG 94,90 per 280 last; naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,90 per gehele ruimte; naar Middelburg, NLG 86,90 per gehele ruimte; HEBÉ, 328 last, naar Amsterdam en Rotterdam, NLG 94,90 per 280 last; naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,90 per gehele ruimte; naar Middelburg, NLG 86,90 per gehele ruimte; EMMA, 397 last, naar Amsterdam en Rotterdam, NLG 94,90 per 280 last; naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,90 per gehele ruimte; naar Middelburg, NLG 86,90 per gehele ruimte; NOACH II, 503 last, naar Rotterdam, NLG 96 per 280 last; HENRIETTE ADRIANA, 795 last, naar Amsterdam en Middelburg, NLG 85,69 per gehele ruimte; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 83,69 per gehele ruimte; ZUID HOLLAND, 682 last, naar Amsterdam, NLG 86,48 per gehele ruimte; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam, NLG 84,48 per gehele ruimte; naar Middelburg NLG 85,48 per gehele ruimte; MAIBIT, 609 last, naar Amsterdam, NLG 85,84 per gehele ruimte; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam, NLG 93,84 per 280 last; NLG 89,84 per gehele ruimte; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam, NLG 89,84 per 280 last; 85,84 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 17 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: SOEMBING 699 lasten, naar Amsterdam NLG 83,33 per gehele ruimte; TELANAK 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,84 per gehele ruimte; MAIBIT 609 lasten, naar Amsterdam NLG 83,84 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL 439 lasten, naar Amsterdam NLG 87 per gehele ruimte; GERARD PIETER SERVATIUS 360 lasten, naar Amsterdam NLG 88,98 per 260 lasten, NLG 88,98 per gehele ruimte; ELIZABETH 610 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 94,87 per gehele ruimte; A.M.E. 422 lasten, naar Amsterdam NLG 85,97 per gehele ruimte; FRIESLAND 378 lasten, naar Amsterdam NLG 89,87 per gehele ruimte; MEESTER JACOB VAN LENNEP 404 lasten, naar Amsterdam NLG 89,97 per 260 lasten, NLG 88,97 per gehele ruimte; ELECTRA 590 lasten, naar Amsterdam NLG 89,95 per gehele ruimte; ARY SCHEFFER 398 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRINSES AMALIA 445 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL 449 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte PAULINE CONSTANCE ELEONORA 306 lasten, naar Amsterdam NLG 84,70 per gehele ruimte; JACOBA EN CHRISTINA 240 lasten, naar Amsterdam NLG 92 per 260 lasten; WILHELMINA EN CLARA 342 lasten, naar Amsterdam NLG 90 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA 472 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 94,80 per gehele ruimte EUROPA 669 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 90,25 per gehele ruimte; HEBÉ 328 lasten, naar Amsterdam NLG 99,40 per 260 lasten en NLG 94,40 per gehele ruimte Rotterdam NLG 96,90 per 260 lasten en NLG 91,90 per gehele ruimte, Dordrecht NLG 91,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 94,40 per gehele ruimte, Schiedam NLG 91,90 per gehele ruimte; JONGE CORNELIS 351 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 99,50 per 260 lasten en NLG 94,50 per gehele ruimte, Dordrecht, Schiedam NLG 94,50 per gehele ruimte, Middelburg NLG 100 per gehele ruimte; ADA 376 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 89,90 per gehele ruimte, Middelburg NLG 92,40 per gehele ruimte; ROBERTUS HENDRIKUS 397 lasten, naar Rotterdam NLG 94,49 per 260 lasten; NIEUWLAND 398 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; JOHANNA EN MARGARETHA 596 lasten, naar Amsterdam, Middelburg NLG 92,90 Rotterdam NLG 89,90 Dordrecht, Schiedam NLG 90,90 per gehele ruimte; SALATIGA 648 lasten, naar Amsterdam NLG 99,74 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 94,74 Middelburg NLG 95,74 per gehele ruimte; BARON VAN PALLAND VAN ROOSENDAAL 752 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam NLG 83,49 per gehele ruimte; DORDRECHT II 408 lasten naar Amsterdam NLG 89,44 Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 84,44 Middelburg NLG 87,44 per gehele ruimte; CORNELIA 440 lasten, naar Amsterdam NLG 93,93 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 95,98 per gehele ruimte; INDIA PACKET 400 lasten, naar Amsterdam NLG 83,47 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 20 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 9 schepen, als:
Voor Amsterdam:
SOEMBING, kapt. W.H. Kannegieter, 699 gem. lasten, NLG 83,33; INDIA PACKET, kapt. G. Diepering, 400 gem. lasten, NLG 83,47; MAIBIT, kapt. A. Altmann, 609 gem. lasten, NLG 83,84; ARY SCHEFFER, kapt. J.L. Besseling, 398 gem. lasten, NLG 84,70;
PRINSES AMALIA, kapt. G.H. Timmerman, 445 gem. lasten, NLG 84,70; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. K.J. Lieuwen, 449 gem. lasten, NLG 84,70; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. P.H. Bloem, 306 gem. lasten, NLG 84,70.
Voor Rotterdam:
BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAEL, kapt. J.A. Vrijman, 752 gem.lasten NLG 83,49
Voor Schiedam:
DORDRECHT II, kapt. C.J. Rotgans, 408 gem. lasten, NLG 84,44.

Afbeelding
Datum 18 februari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 16 februari. Het schip CATHARINA, kapt. Sap, van Suriname hier binnen, heeft 25 januari 20 mijlen buiten het Engelse Kanaal zware stormen doorstaan , waardoor het tuig en rustijzers zijn gesprongen en de voorsteven ontzet is.
Ook de schepen PAULINE CONSTANCE ELEONORE en LOUISE, beide van Java hier binnen, hebben 9 dezer en volgende dagen zeer zware stormen doorstaan.

Afbeelding
Datum 12 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
WATERLOO, 394 last, naar Amsterdam, NLG 88,40 per 260 last, en NLG 84,40 per gehele
ruimte; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 83,97 per 260 last en NLG 81,97 per gehele ruimte; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 84,94 per 260 last, en NLG 84,94 per gehele ruimte; JAVA 683 last, naar Amsterdam NLG 73,40 per gehele ruimte; WIJK AAN ZEE, 385 last, naar Amsterdam, NLG 85,85 per 260 last, en NLG 81,69 per gehele ruimte; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 76,90 per 260 last; BESTEVAÊR, 393 last, naar Amsterdam NLG 85,89 per 260 last, en NLG 80,89 per gehele ruimte; OCEAAN, 486 last, naar Amsterdam NLG 84,84 per 260 last en NLG 79,79 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,79 per gehele ruimte;
HELENA HENRIETTE, 243 last, naar Amsterdam NLG 82,40 per 260 last, en NLG 82,40 per gehele ruimte; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 86,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL, 439 last, naar Amsterdam NLG 84,93 per 260 last en NLG 83,93 per gehele ruimte; THORBECKE, 500 last, naar Amsterdam NLG 84,92 per 260 last en NLG 82,93 per gehele ruimte; STAD DOCKUM, 206 last, naar Amsterdam NLG 98,- per gehele ruimte; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, 306 last, naar Amsterdam NLG 81,40 per gehele ruimte; LOUISE, 396 last, naar Amsterdam NLG 78,35 per gehele ruimte; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 78,35 per gehele ruimte; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 85,88 per 260 last en NLG 82,88 per gehele ruimte; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 81,47 per gehele ruimte; ELECTRA, 590 last, naar Amsterdam NLG 79,24 per gehele ruimte; JULIE, 230 last, naar Amsterdam, NLG 92,90 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,90 per gehele ruimte, naar Middelburg NLG 86,90; EMMA, 397 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 88,90 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; ADA, 376 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Middelburg en Schiedam NLG 84,90 per 260 last en NLG 79,90 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA, 472 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82,48 per gehele ruimte; KANAGAWA, 642 last, naar Amsterdam NLG 80,24, naar Rotterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 79,- per gehele ruimte; INDUSTRIE, 975 last, naar Amsterdam NLG 81,-, naar Rotterdam NLG 80,- en Middelburg NLG 79,- per gehele ruimte; ALBLASSERDAM, 642 last, naar Amsterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,40, naar Rotterdam NLG 78,40 per gehele ruimte; ELIZABETH MARIA, 382 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85,- per gehele ruimte; KORTENAAR, 513 last, naar Amsterdam NLG 83,69 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 80,69 per 260 last en NLG 81,69 per gehele ruimte, naar Dordrecht NLG 81,69 per 260 last en NLG 82,69 per gehele ruimte, naar Middelburg NLG 80,69 per gehele ruimte, naar Schiedam NLG 81,69 per 260 last en NLG 82,69 per gehele ruimte; MARY, 800 last, naar Amsterdam NLG 81,69, naar Rotterdam NLG 79,69, naar Dordrecht 80,69, naar Middelburg NLG 78,69 en naar Schiedam NLG 80,69 per gehele ruimte; NOACH II, 503 last, naar Rotterdam en naar Schiedam NLG 82,50 per 260 last; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 94,49 per 260 last en NLG 87,49 per gehele ruimte; JACOBA HELENA, 389 last, naar Amsterdam NLG 92,50 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 90,- per gehele ruimte; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 94,49 per 260 last en NLG 87,49 per gehele ruimte; ERNESTINE, 745 last, naar Amsterdam NLG 76,68 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,68 per gehele ruimte; ANNA ELISABETH, 449 last, naar Amsterdam NLG 84,68, per 269 last en NLG 79,68 per gehele ruimte; WILLEM POOLMAN, 813 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,81 per 260 last; LICHTSTRAAL, 794 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 80,- per gehele ruimte; NEDERLAND, 373 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 95,- per 260 last en NLG 84,90 per gehele ruimte; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 84,68 per 260 last en NLG 79,68 per gehele ruimte; SOERABAYA PACKET, 262 last, naar Amsterdam NLG 89,- per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 16 april 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handelmaatschappij.
JAVA, 683 last, naar Amsterdam NLG 74,90 per gehele ruimte; WIJK AAN ZEE, 385 last naar Amsterdam NLG 83,70 per 260 last en NLG 80,40 per gehele ruimte; CHRISTINA, 250 last, naar Amsterdam NLG 83,70 per 260 last en NLG 83,70 per gehele ruimte; MAARTEN VAN ROSSEM, 381 last, naar Amsterdam. Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 89,50 per 260 last en NLG 84,90 per gehele ruimte; ADA, 376 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,45 per 260 last en NLG 79,90 per gehele ruimte; JULIE, 230 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85,90 per gehele ruimte; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 89,49 per 260 last en NLG 84,49 per gehele ruimte; JACOB ROGGEVEEN, 379 last, naar Amsterdam NLG 89,49 per 260 last en NLG 84,49 per gehele ruimte; ERNESTINE, 740 last, naar Amsterdam NLG 78,68, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80,68 en Middelburg NLG 79,68 per gehele ruimte; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 85,74 per 260 last en NLG 82,74 per gehele ruimte; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 79,90 per gehele ruimte; FRIESLAND, 378 last, naar Amsterdam NLG 84,69 per gehele ruimte; TROMP, 917 last, naar Amsterdam NLG 74,74 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA, 472 last, naar Rotterdam NLG 81,50 per 260 last; NICOLETTE, 640 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 81,50, naar Dordrecht NLG 79,50, naar Middelburg NLG 77,50, alles per gehele ruimte; DORDRECHT II, 408 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,49 per 260 last en NLG 83,94 per gehele ruimte; NEDERLAND, 373 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 95,- per 260 last en NLG 84,90 per gehele ruimte; CORNELIA MATHILDA, 384 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 84,95 per 260 last en NLG 83,45 per gehele ruimte, naar Dordrecht NLG 85,95 per 260 last en NLG 84,45 per gehele ruimte; INDUSTRIE, 935 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Schiedam NLG 80,- en Middelburg NLG 79,- per gehele ruimte; MARY, 790 last, naar Amsterdam NLG 81,64, naar Rotterdam NLG 79,64, aar Dordrecht NLG 80,64, naar Middelburg NLG 78,64 en naar Schiedam 80,64 per gehele ruimte; COPERNICUS, 392 last, naar Rotterdam NLG 81,65, naar Dordrecht NLG 82,65, naar Middelburg NLG 79,65 en naar Schiedam NLG 82,65 per 260 last; MR. JACOB VAN LENNEP, 404 last, naar Amsterdam NLG 83,82 per 260 last en NLG 83,82 per gehele ruimte; ELECTRA, 590 last, naar Amsterdam NLG 79,24 per gehele ruimte; THORBECKE, 504 last, naar Amsterdam NLG 83,78 per 260 last en NLG 83,78 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL, 439 last, naar Amsterdam NLG 83,79 per 260 last en NLG 83,79 per gehele ruimte; JOHANNA EN WILLEM, 234 last, naar Amsterdam NLG 84,60 per gehele ruimte; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 86,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; PRINSES AMALIA, 445 last, naar Amsterdam NLG 82,35 per 260 last en NLG 78,35 per gehele ruimte; LOUISE, 379 last, naar Amsterdam, NLG 82,35 per 260 last en NLG 78,35 per gehele ruimte; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, 306 last naar Amsterdam NLG 84,35 per 260 last en NLG 80,35 per gehele ruimte, WATERLOO, 394 last, naar Amsterdam NLG 82,40 per 260 last en NLG 81,40 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 17 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij:
FRIESLAND, 378 last, naar Amsterdam NLG 87,49 per 260 last, NLG 84,49 per gehele ruimte; ZUID-HOLLAND, 682 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82,50 per gehele ruimte; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, 306 last, naar Amsterdam NLG 82,35 per 260 last en NLG 79,85 per gehele ruimte; TROMP, 917 last, naar Amsterdam NLG 84,74 per gehele ruimte; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 88,88 per 260 last en NLG 84,84 per gehele ruimte; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 84,44 per 260 last en per gehele ruimte; MAIBIT, 609 last, naar Amsterdam NLG 82,82 per 260 last en NLG 80,82 per gehele ruimte; TELENAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 82,82 per 260 last en NLG 80,82 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL, 439 last, naar Amsterdam NLG 83,48 per 260 last en per gehele ruimte; THORBECKE, 504 last, naar Amsterdam NLG 83,48 per 260 last en per gehele ruimte; WILLEMINA EN CLARA, 342 last, naar Amsterdam NLG 82,34 per 260 last en NLG 81,34 per gehele ruimte; SLIEDRECHT, 706 last, naar Amsterdam NLG 80,- per gehele ruimte; ELISABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 80,- per gehele ruimte; ANTOONETH (opm: mogelijk verminkte naam; denkelijk ANTOINETTE), 358 last, naar Amsterdam NLG 82,30 per 260 last en NLG 80,40 per gehele ruimte; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 82,- per gehele ruimte; FLEVO, 686 last, naar Amsterdam NLG 82,68 per gehele ruimte; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 87,49 per 260 last en NLG 82,49 per gehele ruimte; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 87,49 per 260 last en NLG 82,49 per gehele ruimte; DORDRECHT II, 408 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,49 per 260 last en NLG 83,49 per gehele ruimte; B.R.H., 657 last, naar Amsterdam NLG 79,97 per gehele ruimte; NICOLETTE, 640 last, naar Rotterdam NLH 80,50, Dordrecht NLG 78,50, Middelburg NLG 77,-, Schiedam NLG 80,50 per gehele ruimte; NEDERLAND, 373 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 90,- per 260 last en NLG 85,- per gehele ruimte; EMMA, 397 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 86,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; ADA, 376 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; JEDO, 399 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 90,- per 260 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85,- per gehele ruimte; JOHANNA MARGARETHA, 598 last, naar Amsterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,40, Rotterdam NLG 79,40 per gehele ruimte; MARY, 790 last, naar Amsterdam NLG 87,44, Rotterdam NLG 84,44, Dordrecht en Schiedam NLG 84,94, Middelburg NLG 83,44 per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 20 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappijzijn bevracht de navolgende 7 schepen:
Voor Amsterdam: ANTOINETTE, kapt. J.H. Hoven, 260 in te nemen lasten, NLG 82,30; WILLEMINA CLARA, kapt. A.A.H. van Herwerden, 260 in te nemen lasten, NLG 82,34; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. P.H. Bloem, 260 in te nemen lasten, NLG 82,35; TELENAK, kapt. J.R. Lusink, 260 in te nemen lasten, NLG 82,82; NOORDZEEKANAAL, kapt. L. Bron, 260 in te nemen lasten, NLG 83,48; THORBECKE, kapt. H.J. Klasen, 260 in te nemen lasten, NLG 83,48.
Voor Schiedam: ADA, kapt. J.G. Wiebenga, 260 in te nemen lasten, NLG 84,40.

Afbeelding
Datum 12 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 november. Vrachten. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats, als: SALATIGA naar Rotterdam, NLG 47,50 voor suiker te Soerabaja, NLG 55 voor suiker te Samarang, NLG 77,50 voor koffie in de Oosthoek; KITTY naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, particulier NLG 40 à 42,50 tabak te Soerabaja. HENRIETTE ADRIANA en CORNELIA MATHILDA naar Rotterdam laden voor bevrachters rekening in de Oosthoek; MARIA EN ELISABETH naar het Kanaal voor order, laadt voor bevrachters rekening op de kust; STAD DOCKUM naar Amsterdam, NLG 80 koffie, te Tjilatjap te laden; stoomschip VOORWAARTS naar Nieuwe Diep, NLG 65 tin, NLG 106 koffie; PAULINE CONSTANCE ELEONORE naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij: particulier NLG 55 voor koffie te Batavia en voor suiker te Pekalongan.
In lading hier en op de kust. Voor Nederland: ALBLASSERWAARD, 1.430 ton; HOEK VAN HOLLAND, 1.177 ton; stoomschip TROMP, 2.280 ton; DORDRECHT II, 773 ton; OTTOLINA, 1.473 ton; TELANAK, 754 ton; EMMA, 752 ton; JAVA PACKET, 745 ton.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: TROMP, EUROPA, GIJSBERTUS HERMANUS, CORNELIS WERNARD EDUARD, NESTOR, VOORLICHTER.
Het Engelse schip EGERATERA is verkocht.

Afbeelding
Datum 23 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 december. Het Nederlandse barkschip PAULINE CONSTANCE ELEANORE, kapt. Bloem, gedeeltelijk beladen met steenkolen en koffie, is alhier aangekomen, hebbende aan de grond gezeten. Het zal nagezien worden.

Afbeelding
Datum 27 december 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 november. Het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Bloem, is door het stoomschip AMSTERDAM van de Nederlandsch-Indische Droogdok Maatschappij heden van de rede naar Onrust gesleept.

Afbeelding
Datum 24 januari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 december. Het schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Bloem, gedeeltelijk met kolen, Gouvernementsgoederen en koffie bestemd naar Nederland via Tjilatjap, weigerde bij Poelo Dapoer te wenden en geraakte op een rif aan de grond. Het schip kwam weder vlot en werd door een stoomboot naar hier teruggesleept. Het heeft ogenschijnlijk geen schade bekomen en maakt geen water. De 23e zal een expertise gehouden worden.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 augustus. Vrachten. De levendige stemming in het vorig bericht vermeld, bleef ook dezer dagen deze markt beheersen en zijn weer verscheidene afdoeningen te vermelden, waardoor het getal onbevrachte schepen zeer verminderde. Behalve de schepen door de Factorij, werden onderhands nog enige opgenomen voor 15.000 picols tot NLG 65 en bleef NLG 75 voor 260 last van de Noordkust grif te bedingen. De grote schepen bleven echter 260 last weigeren, totdat zij van de nodige bijlading verzekerd waren, want, eenmaal koffie aangenomen hebbende, is het hun genoeg bekend dat de exporteurs van andere artikelen niet achterwege zullen blijven hiervan te profiteren. Dezer dagen betaalde de Factorij NLG 70 voor 12.000 picols koffie van de noordkust. Suiker naar Nederland werd zeer weinig aangeboden en varieerden de koersen tussen NLG 52½ en NLG 55. Hoger is echter niet te bedingen. Twee schepen accepteerden te samen 12.000 picols rijst van Indramayoe tot NLG 55. Naar het Kanaal werd grif GBP 3 betaald met zeer gunstige bijcondities en een afdoening had plaats tot GBP 2.3.6. Voor suiker naar Amerika werden enige schepen opgenomen tot GBP 3. Naar Australië wordt thans GBP 1.15/- naar Melbourne geboden en GBP 1.12.6 à GBP 1.11.6 naar Sydney betaald. In tussenvrachten ging niets om. Stoomboten laden koffie en thee tot NLG 100.
De laatste afdoeningen zijn: Naar Nederland, de Nederlandse SINDORO NLG 65 voor 15.000 picols koffie, naar Amsterdam; SUNDA NLG 65 voor 15.000 picols koffie naar Rotterdam; KORTENAER NLG 65 voor 15.000 picols koffie, uit de Oosthoek naar Rotterdam; AMSTELSTROOM NLG 70 voor 12.000 picols koffie naar Amsterdam; PAULINE CONSTANCE ELEONORE NLG 75 voor koffie van Pangool naar Amsterdam; INDIA NLG 55 voor suiker, NLG 65 voor koffie naar Middelburg; de Nederlandse JOHANNA EN WILLEM GBP 1.12/6, voor suiker. De Nederlandse JUPITER accepteerde zout van Sumanap naar Tjilatjap tot NLG 18,96 per koyang.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LOURENS COSTER, JONGE JAN, HENRIETTE ADRIANA, JOHANNA EN MARIA, JAVA, JAVA PACKET, AURORA, NIEUWE WATERWEG II, PRINSES AMALIA, GESIENA MARIA, BATAVIA en AARDENBURG.

Afbeelding
Datum 22 november 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rechtszaken. Een voor assuradeuren belangrijke rechtsvraag werd heden alhier bepleit.
De verzekeringsmaatschappij Fortuna te Berlijn liep in vereniging met anderen NLG 12.740,- op diverse goederen van Amsterdam naar Padang per schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, en wel de Fortuna voor zich voor NLG 3.000,-. Onder de verzekerde goederen waren begrepen 150 manden met kruiken mineraalwater. Zonder bijzondere zeeëvenementen kwam het schip aan. Toch was er schade aan de emballage, er ontbraken vele kruiken, zodat het restant werd verkocht en de schade aan voor het deel der Fortuna 8,19 procent of NLG 245,70 beliep. De geassureerde, de firma Surie & Co., vroeg betaling; de Fortuna weigerde. Zij beweerde dat het gebruik een bestendig stilzwijgend beding medebracht: dat schade aan emballage en waardevermindering van het verzekerde goed, ten gevolge van schade aan de emballage, niet ten laste van de verzekeraar komt, alsook dat schade door breken alleen dán vergoed wordt, als zij een gevolg is van stoten aan de grond, schipbreuk, stranding, lossen of herladen in een noodhaven, waarvan niets was voorgekomen, en wenste dat te bewijzen door getuigen, terwijl zij reeds overlegde twee stukken, door bijna alle Rotterdamse en Amsterdamse assuradeuren getekend, die haar in die bewering gelijk stelden.
De eisende firma sprak de ontvankelijkheid tegen. Voor de Fortuna trad op mr. Knottenbelt (proc. mr. Burger). Het beroep, dat partij had gedaan op art. 256 8° W.v.K., volgens hetwelk de polis moet inhouden; “alle omstandigheden welker kennis van wezenlijk belang voor de verzekeraar kan zijn en alle andere tussen de partijen gemaakte bedingen”, was z.i. krachteloos, omdat daar sprake is van gemaakte bedingen, en men hier zich juist beroept op een stilzwijgend gebruik. Integendeel artt. 1375 en 1382 Burgerlijk Wetboek (B.W.) waren hier van volle kracht, dat overeenkomsten ook binden tot al wat: “naar de aard der overeenkomsten door de billijkheid het gebruik of de wet wordt gevorderd, en dat bestendig gebruikelijke bedingen worden geacht stilzwijgend in de overeenkomst te zijn begrepen, ofschoon dezelve daarbij niet zijn uitgedrukt.”
Evenmin baatte het beroep op art. 258 Wetboek van Koophandel (W.v.K.), omdat ook daarbij sprake is van gemaakte bedingen en van al wat niet usueel (opm: gebruikelijk) is. Verschillende uitspraken werden tot staving van dit gevoelen bijgebracht, en aangevoerd, dat zo men niet aannam, de artt. 1375 en 1383 alle toepassing zouden missen.
Voor de eisende firma kwam mr. Reepmaker op (proc. Mr. v. Reesema), die als basis aannam art. 3 Alg. Bep. “gewoonte geeft geen recht, dan alleen waar de wet daarop verwijst.”
In de polis nu worden 18 vrijdommen aan assuradeuren toegestaan; het gaat niet aan er nog een stilzwijgende bij aan te nemen. De regel is dat assuradeuren moeten betalen, 637 W.v.K. De wet zelve maakt vele uitzonderingen, b.v. artt. 249, 276, 638, 641, 643, 649. Nu zijn er wel usantiën, doch ze staan niet in de polis, er wordt niet naar verwezen. Te Amsterdam heeft men ook usantiën, doch daar worden ze bij een notaris gedeponeerd en in de polis er naar verwezen. Dán maken ze deel uit van de overeenkomst, nu niet. – Leest men artt. 1375, dan ziet men dat niet de overkomst gewijzigd wordt, doch dat het gevolg uitgebreid wordt tot de gewoonte, mits altijd die gewoonte niet strijdig is met het gewone recht: “de billijkheid, het gebruik of de wet.” Deze kunnen niet gescheiden worden. Hier nu moet voor de wet worden betaald, voor de gewoonte zegt men? niet. Dus strijd; gaat dan de gewoonte boven de wet. Nu kan het wel een gewoonte, een bestendig gebruik zijn van de wet af te wijken; wil men dat zelf ook, dan heeft men naar de gewoonte te verwijzen, welker bestaan dan bewezen kan worden. Verwijst men er niet naar, zwijgt men, dan geldt de wet. Het beroep op artt. 256 lid 8 en 258 W.v.K. komt pleiter dus gegrond voor.
Na re- en dupliek wordt de uitspraak bepaald op 15 december e.k.

Afbeelding
Datum 08 december 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 november. Vrachten. Sedert het bericht van 18 oktober bleef de toestand onzer markt even lusteloos, en nam de opkomende vraag weder af. Ook in de naburige havens schijnt geen verbetering te zijn, want van Singapore worden handige schepen tot zeer lage cijfers aangeboden, en sloot Engelse RUTH, 468 tons, aldaar liggende, af tot GBP 2,5/- voor suiker van 2 havens van Java naar Kanaal voor order. Alhier werd voor disponibele schepen naar die bestemming GBP 2,10/- à 2,7/6 betaald. Suiker naar Nederland ging weder lager; NLG 47½ werd met moeite bedongen, en later zelfs tot NLG 45,- geaccepteerd. Factory- koffie is op het ogenblik niet meer verkrijgbaar. Licht goed ter opvulling is zeer moeilijk en tot zeer lage cijfers verkrijgbaar. Huiden werd tot NLG 50,- geaccepteerd. Dezelfde moeilijkheid om lading machtig te worden ondervinden stoomschepen, welke tot enorm lage cijfers moeten aannemen, alleen om een vertrek met wanruimte te voorkomen. Voor Amerika werd weder GBP 2,10/- voor koffie van Padang besteed. Voor suiker naar Melbourne wordt slechts GBP 1,6,3 geboden. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: naar Nederland SLAMAT NLG 47½ suiker van Samarang, en ’s-GRAVENHAGE NLG 45,- van de Kust naar Amsterdam. Naar Kopenhagen: Nederlandse stomer MADURA GBP 4.1/6 suiker. De PAULINE CONSTANCE ELEONORE accepteerde zout van Sumanap naar Pangool tot NLG 18,- per koyang.
Onbevracht op Java, behalve die met de vorige mail opgegeven: Nederlandse ARY SCHEFFER.

Afbeelding
Datum 09 maart 1878
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Anjer, 9 maart. Heden passeerde hier het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Bloem, van Pangool naar Batavia. De equipage is ziek en het schip lek. (opm: het schip zou de 11e maart te Batavia arriveren)

Afbeelding
Datum 17 maart 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 maart. Het schip PAULINE CONSTANCE ELEONORA, moet in het dok om nagezien en gerepareerd te worden. Misschien zal het de lading moeten lossen.

Afbeelding
Datum 14 april 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 13 april. Het schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE is nagezien en afgekeurd; 3.000 balen koffie zullen wegens beschadigdheid verkocht worden.

Afbeelding
Datum 29 april 1878
Krant JB - Javabode

Advertentie. Vendutie op maandag de 13e mei, voor rekening van belanghebbenden, voor het commissiehuis van Van den Abeelen & Co. van het Nederlands barkschip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Bloem, groot 517 tonnen nieuwe meting, geclassificeerd bij Veritas 5.6.L II, gekoperd en kopervast, zo als hetzelve is liggende ter rede Batavia met deszelfs staand en lopend tuig, twee zware ankers met kettingen, ijzeren kombuis, enz.
En daarna de volledige inventaris, waaronder twee stellen zeilen, tui-anker met ketting, chronometer, barometer, twee kompassen, zeekaarten, sein- en scheepsvlaggen, touwwerk, watervaten, ijzeren waterketels, waarloos rondhout (waaronder twee nieuwe marsstengen), enz., voorts een barkas met toebehoren, een giek met toebehoren en een vlet met toebehoren.
Inmiddels te bezichtigen, informatiën te bekomen bij Daendels & Co.
(opm: het schip was met schade te Batavia aangekomen en daar afgekeurd; zie ook JB 180978)

Afbeelding
Datum 04 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 mei. Vrachten. De markt bleef in dezelfde treurige toestand verkeren en zijn slechts een paar afdoeningen te vermelden. De 7e dezer zal een inschrijving worden gehouden voor de overvoer naar Amsterdam van resterende lading gouvernementskoffie, pl.m. 6.000 picols, uit de PAULINE CONSTANCE ELEONORE. Naar het Kanaal werd tot GBP 2 afgesloten. In kustvrachten ging niets om. De laatste afdoening naar Nederland is Nederlands stoomschip ARIADNE NLG 80 à 100 voor tabak, NLG 75 voor koffie, NLG 35 voor particuliere tin, naar Rotterdam, van Noord- en Zuidkust.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: UTRECHT, ZES GEZUSTERS, ALBLASSERDAM, EUROPA, PRESIDENT TRAKRANEN, INDIA PACKET, LUITENANT GENERAAL VAN SWIETEN, MAASSLUIS, SUSANNA JOHANNA, ELISABETH, OCEAAN, ANNA EN SOPHIA, RUDOLPHINE, L.J. ENTHOVEN en JOHANNA EN WILLEM.

Afbeelding
Datum 05 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 1 mei. Het schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Bloem, 10 maart met zware averij alhier aangekomen en later afgekeurd, zal 13 mei in publieke veiling verkocht worden.

Afbeelding
Datum 20 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 mei. Vrachten. De stemming bleef sedert het bericht van 5 dezer even lusteloos, en daar het product dagelijks schaarser wordt is er vóór het binnenkomen van de nieuwe oogst geen verbetering te hopen. Voor de overvoer der resterende lading ex PAULINE CONSTANCE ELEONORE was slechts één inschrijver tot NLG 60,- naar Rotterdam, leverbaar Amsterdam, doch werd niet geaccepteerd. Later werd deze partij koffie (plm. 6.500 picols) door de NOACH I genomen tot NLG 58 naar Amsterdam. De Factorij betaalde voor een klein partij koffie van de Noordkust NLG 50 en nam van de Zuidkust enige ruimte op tot NLG 60. Naar Kanaal werd van de Zuidkust GBP 2-2-6 betaald. Voor koffie van Padang naar New York wordt een klein schip gezocht tot hoogstens GBP 2-5-0. Voor Australië is geen vraag. Voor zout van Sumanap naar Java en Sumatra’s Westkust werden de UTRECHT en ZES GEZUSTERS bevracht. Stoomschepen hebben voortdurend veel moeite de nodige lading bijeen te krijgen. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn:
ALBLASSERDAM NLG 50,- suiker, NLG 50 à 60 koffie, van de Noord- en Zuidkust naar Rotterdam; NOACH I NLG 47,50 tabak, NLG 55 à 58 koffie, van Batavia naar Amsterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: EUROPA, PRESIDENT TRAKRANEN, INDIA PACKET, LUITENANT GENERAAL VAN SWIETEN, MAASSLUIS, SUSANNA JOHANNA, ELISABETH, OCEAAN, ANNA EN SOPHIA, RUDOLPHINE, PRINSES AMALIA, GEBR. V.D. BEEK, L.J. ENTHOVEN, en PROF. SIMON THOMAS.

Afbeelding
Datum 20 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 15 mei. Het Nederlandse PAULINE CONSTANCE ELEONORE, is 13 mei in publieke veiling voor NLG 3.110 en de inventaris voor NLG 5.844 verkocht. De NOACH I zal de lading van het schip naar Nederland vervoeren.

Afbeelding
Datum 18 september 1878
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 september. Heden is van hier naar Soerabaija vertrokken het Nederlandse schip PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. Lewerisse. (opm: zie JB 290478, het schip was afgekeurd, maar is dus toch weer hersteld en in de vaart gekomen)

Afbeelding