Inloggen
ODILIA MARGARIETHA - ID 14932


Kroniekberichten

Datum 14 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Capelle a/d IJssel, 12 juni. Heden is op de werf van de heren W. & J. Hoogendijk en Co de kiel gelegd van het barkschip ODILIA MARGARIETA, groot ca. 330 lasten, bestemd voor de grote vaart en voor een rederij onder directie en het boekhouderschap van de heren Schloss & Co te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 28 augustus. Gisteren is op de werf van de heren W. en J. Hoogendijk & Co te Capelle a/d IJssel met gelukkig gevolg van stapel gelopen het barkschip ODILIA MARGARIETA, voor rekening van de heren Schloss & Co en gevoerd zullende worden door kapitein C.F. Hazelhoff.
Tegelijkertijd is de kiel opgehaald van het barkschip genaamd ALLEGONDA JACOBA, groot ca 450 Java lasten, mede voor rekening van genoemde firma.

Afbeelding
Datum 31 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, zijn van mening te veilen, als last hebbende van hun meester op dinsdag de 5e augustus 1856, na afloop van de veiling van het barkschip ELISE SUSANNE :
- 1/24 Aandeel in het barkschip EDUARD MARIE, groot 250 lasten, gevoerd door kapitein J. van Megchelen, varende onder directie van de heer Edmond Serruys.
- 1/24 Dito, dito.
- 1/24 Dito, dito.
- 1/32 Aandeel in het barkschip ODILIA MARGARIETA, groot 331 lasten, gevoerd door kapitein C.F. Hagelhoff, varende onder directie van de heer M. Schloss.
- 1/64 Aandeel in het barkschip DINA, groot 342 lasten, gevoerd door kapitein J.L. de Haan, varende onder directie van de heren Arbon & Co.
- 1/64 Dito, dito.
- Twee aandelen in de Geldersche Stoomboot-Maatschappij, ieder à NLG 500.
Nader onderrichting bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 04 januari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Mumbles (opm: The Mumbles, 4’ ZZW van Swansea), 1 januari. De Nederlandse bark ODELIA MARGARETHA (opm: ODILIA MARGARIETA), kapt. C.F. Hazelhoff, van Swansea naar Sydney, is in aanzeiling geweest met de Engelse brigantijn ANTIGUA PLANTER. De bark heeft daarbij de kluiverboom verloren en andere schade aan het voorschip bekomen. De brigantijn verloor de grote mast. (opm: zie NRC 140157)

Afbeelding
Datum 13 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Bij onderscheidene vonnissen van de correctionele kamer ven de Arrondissement Rechtbank te Rotterdam zijn wegens overtreding van de wet van 7 mei 1856 (Staatsblad nº. 32) houdende bepaling omtrent de huishouding en tucht op de koopvaardijschepen, ter zake van het na de aanmonstering en voor de aanvang der reis zich niet op de bepaalde tijd aan boord bevinden of zich daarvan verwijderen of ter zake van desertie van boord gedurende de reis, de navolgende zeelieden veroordeeld, als :
Op de 19e augustus.1856 F. S. V, .. matroos aan boord van het Nederlandse schroef stoomschip HOLLANDER, bestemd naar Sint Petersburg, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10, en in de kosten, boeten en kosten desnoods bij lijfsdwang op hem te verhalen.
De 29e augustus J. P, . matroos op bovengenoemd schip, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 16e oktober 1856 J. S, matroos op het Nederlandse fregatschip DELFT, kapt. L. van Geelkerken, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 6e november 1856 J. van D, matroos aan boord van het fregatschip HOLLANDIA, kapt. P. Wap, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 11e november 1856 S. v.d. V, lichtmatroos aan boord van het Nederlandse barkschip HENDRICA, kapt. W. van Aalburg, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e
De 18e november 1856 H. D, matroos aan boord van het Nederlandse fregatschip VAN OLDENBARNEVELD, kapt. A. Meiboom, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, een geldboete van NLG 10 c.e.
De 6e december 1856 C. V, matroos op het Nederlandse barkschip FERDINANDINA EMMA, kapt. R.A. Tange, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 3e maart 1857 A.V…., lichtmatroos op het barkschip M. VAN ROSSUM, kapt. P. F. Rijken, tot een gevangenisstraf van maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 17e maart 1857 P.J. N, matroos op het Nederlandse barkschip ODILIA MARGARETHA, kapt. C.P. Hazelhof, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 18e april 1857 C. de H, lichtmatroos op het barkschip VERTROUWEN, kapt. H.O. Piccardt, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 5e mei 1857 J. B. Konstabel op het Nederlandse fregatschip TERNATE, kapt. T. Carst Tzn, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e; N.V. G, matroos op het Nederlandse schip HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.N. Bok, tot een gevangenisstraf van 14 dagen c.e; C. P, matroos op het fregatschip MARIA ELISABETH MARGARETHA, kapt. P. Bondix, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e. en J. v. B, matroos op het barkschip ALBLASSERDAM, kapt. E. van Lintern, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 6e juni 1857 J. B, lichtmatroos op het barkschip ALLEGONDA JACOBA, kapt. B.C. Deurholt, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG10 c.e.
De 20e juni 1857 J.W. B, hofmeester op het Nederlandse barkschip ARLEQUIN, tot een gevangenisstraf van 14 dagen c.e.
De 10e juli 1857 C. S, matroos op het Nederlandse brikschip HENRICA, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.

Afbeelding
Datum 28 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Sydney, 18 juli. Het alhier op 25 juni van Swansea gearriveerde Nederlandse barkschip ODILIA MARGARETHA, kapt. C.F. Hazelhoff, heeft tussen de Kaap de Goede Hoop en St. Pauls veel slecht weder ondervonden en was genoodzaakt een gedeelte der lading over boord te werpen.

Afbeelding
Datum 14 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 februari. De schepen ODELIA MARGARETHA (opm: bark ODILIA MARGARIETA), kapt. C.F. Hazelhoff, en EERSTELING (opm: bark), kapt. F.G.C. Mann qq, beide van Batavia naar Rotterdam, in de Tafelbaai aangekomen, zijn aldaar binnengelopen, het eerste om schade aan het roer te herstellen en proviand in te nemen en het laatste wegens ziekte van de kapitein.

Afbeelding
Datum 10 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 9 november:
- Het barkschip VLAARDINGEN, gevoerd door kapt. M.S. van Dusseldorp, volgens meetbrief lang 40 el 15 duim, wijd 6 el 80 duim, hol 5 el 63 duim, en alzo groot 683 tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen, chronometer en verdere inventaris: NLG 60.000, opgehouden.
- 1/32e Aandeel in het Nederlandse barkschip RESIDENT VAN SON, kapt. C. Kramers, groot 677 tonnen, volgens laatste berichten te Batavia liggende: in trekgeld NLG 1050, daarboven NLG 100, verkocht.
- 1/32e Aandeel in het Nederlands fregatschip DOELWIJK, kapt. K.J. Swart, groot 824 tonnen, de 8 juni naar Batavia vertrokken: in trekgeld NLG 1700, daarboven NLG 100, verkocht.
- 1/32e Aandeel in het barkschip ODILIA MARGARIETA, kapt. C.F. Hazelhoff, groot 627 tonnen, 14 juni l.l. naar Batavia gezeild: in trekgeld NLG 1550, daarboven NLG 450, opgehouden.

Afbeelding
Datum 28 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 9 oktober. Vrachten. Sedert onze vorige werden de volgende charters afgesloten.
Naar Nederland nam de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij op de ISAAC DA COSTA en GRAAF DIRK III tegen NLG 50 per last om op de kust te laden. De Nederlandse JAVAAN accepteerde NLG 50 voor suiker en NLG 40 voor koffij op de kust te laten en ZEELUST NLG 50 voor suiker te Cheribon, beide naar Nederland in te nemen.
Naar Manilla acepteerde de Nederlandse ADÈLE $ 0,20 per picol rijst, hier in te nemen.
Naar Sydney nam de Factorij op het Nederlandse schip ST. MICHAEL, groot 185 last, à NLG 6000 in full.
Diversen. Het Nederlandse schip YSSEL gaat een houtlading halen tot 20 pct der waarde van het hout. De GELDERLAND neemt lading in voor Japan, de SOLOO en VAN OLDENBARNEVELD verzeilden naar elders. Voor rederij-rekening laden de REIJERWAARD, TWEE ANTHONY’S, ATLAS, AMAZONE en MAARTEN VAN ROSSEM. De Nederlandse schepen VALPARAISO, LOUISA JACOBA JOHANNA en STAD SCHIEDAM moeten gerepareerd worden.
Verkocht werden de N.Gran. (opm: Nieuw Granada?) COLIBRI à NLG 13.000, terwijl de Engelse schepen ALICE MARTEN en VERNON en de Amerikaanse ESCORT te koop worden aangeboden.
Disponible zijn de Nederlandse RESIDENT VAN SON, JEANNETTE, VIJF GEBROEDERS, JOHANNA CHRISTINA, LOUISA JACOBA JOHANNA, STAD SCHIEDAM, CATHARINA WILHELMINA, DRIE VRIENDEN, NOORD BRABANT, JACOB, BANTAM, BEATRIX, NEPTUNUS, ECONOMIST, ELISABETH, NOVA ZEMBLA, ZAANSTROOM, DELFT, KRIMPEN A/D LEK, JAN VAN BRAKEL, JOHANNA EN GEERTRUIDA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JAN SCHOUTEN, WILHELMINA LUCIA, DOELWIJK, LAURENS KOSTER, REINHARDT, CHERIBON, ALLEGONDA JACOBA, WALVISCH, NIEUW HOLLAND, CORTGENE, VOORWAARTS, PHILIPS VAN MARNIX, LOUISE, WATERLOO, SCHOONDERLOO, DELFTSHAVEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ODILIA MARGARIETA, WILLEM I, GRONDWET, VOORUIT, EVERDINA ELISABETH, HENRIETTA, STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, ABEL TASMAN, CATHARINA MARIA, CORNELIS SMIT, ALBLASSERDAM, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, EERSTELING, en PRINSES AMELIE, en diverse onder buitenlandse vlag.

Afbeelding
Datum 16 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 oktober. Vrachten. Tot ons leedwezen kunnen wij nog niet de minste verbetering in de stand van onze rates aangeven. Het aantal disponible schepen groeit dagelijks aan, terwijl het te verschepen product nog steeds schaars blijft en de positie van ons stapelartikel, rijst, nog geen aanleiding tot afschepingen aanbiedt. De vooruitzichten gedurende de volgende maanden blijven dan ook allertreurigst, bij de sterk sprekende cijfers van de disponible scheepsruimte van 230.000 ton in China, 40.000 ton te Singapore en 60.000 ton op Java.
Sedert onze vorige werd het Nederlands schip NOVA ZEMBLA tegen NLG 40 voor rijst, NLG 47,50 voor suiker en NLG 65 voor arak (opm: rijstbrandewijn), hier en te Passaroeang, naar Rotterdam te laden. Nederlands BANTAM maakt een kustreis van Passaroeang naar hier. Nederlands CATHARINA MARIA en JOHANNA GEERTRUIDA laden te Pamanoekan rijst voor hier. Nederlands PHILIPS VAN MARNIX haalt voor NLG 4000 een lading hout van Samarang. Nederlands JEANNETTE neemt op Madura een lading zout voor de zuidkust in. Nederlands RESIDENT VAN SON laadt te Borneo een lading steenkolen voor Padang.
Voor rederij rekening laden naar Nederland: Nederlands DOELWIJK, GRONDWET, VOORUIT.
Te koop zijn: Engels VERNON, ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT.
Disponible zijn: Nederlands VRIENDENTROUW, NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, NIEUW-HOLLAND, LOUISE, WATERLOO, SCHOONDERLOO, DELFTSHAVEN, JAN SCHOUTEN, VALPARAISO, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, LOUISA JACOBA JOHANNA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, ODILIA MARGARIETA, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, CATHARINA WILHELMINA, JAN VAN BRAKEL, EVERDINA ELISABETH, WILLEM DE ZWIJGER, HENRIETTA, ALBEL TASMAN, TAGAL, JACOB, ECONOMIST, KRIMPEN AAN DE LEK, CORNELIS SMIT, ALBLASSERDAM, SUSANNA ELISABETH, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, CHERIBON, VOORWAARTS, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABAND, STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, SOUBURG, LAURENS KOSTER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CORTGENE, WALVISCH, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JONKHEER MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, PRINCES AMELIE, REINHARDT, STAD NIJMEGEN, TWEE CORNELISSEN, VIJF GEBROEDERS.

Afbeelding
Datum 27 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 november. Vrachten. Zo als te voorzien was zijn de vrachten in dezelfde ongunstige positie gebleven, terwijl thans geen de minste kans op een spoedige verbetering van die staat van zaken bestaat. De berichten van alle de havens beoosten de Kaap zijn ook niet gunstiger, terwijl aldaar ook geen vooruitzicht op een gewenste verandering bestaat. Intussen is het getal particuliere en vreemde schepen in deze wateren nog vermeerderd. Sedert onze laatste werden de volgende charters gesloten.
Naar Nederland: het Nederlands schip WALVISCH à NLG 40 voor suiker te Soerabaija naar Amsterdam.
De Factorij nam buitendien de volgende schepen op, als: Nederlands BANTAM à NLG 45 voor koffij en indigo te Tjilatjap, Nederlands KRIMPEN A/D LEK à NLG 42,50 voor suiker te Cheribon, beiden naar Rotterdam; Nederlands STAATSRAAD VAN DER HOUWEN à NLG 45 voor suiker op de kust naar Amsterdam en naar men zegt ook Nederlands CATHARINA WILHELMINA à NLG 40 voor suiker in de Oosthoek naar Rotterdam te laden.
Naar de Golf van Perzië: Nederlands VRIENDENTROUW (270 last) voor NLG 12.000 voor een reis naar Bushire en terug.
In reparatie zijn: Nederlands VALPARAISO, LOUISE JACOBA JOHANNA en STAD SCHIEDAM.
Te koop zijn: Engels SYDNEY, VERNON en ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT. Diversen. Nederlands ECONOMIST heeft naar Singapore aangelegd. Nederlands JAN VAN BRAKEL is bij de roest (opm: som ineens) à NLG 7.000 voor een reis naar Japan opgenomen.
Disponible zijn: Nederlands NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, LOUISA, WATERLOO, DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, HENRIETTA, WILLEM DE EERSTE, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, WILLEM DE ZWIJGER, ABEL TASMAN, TOGAL CORNELIS SMIT, JACOB, SUSANNA ELISABETH, ALBLASSERDAM, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD-BRABAND, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, LOURENS KOSTER, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JH. MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, CORNELIS HOUTMANS, POSTILJON en JOAN JACOB.

Afbeelding
Datum 13 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, … december 1858. Vrachten. De staat van zaken is niet veranderd en is het nog niet te voorzien, wanneer de zo zeer gewenste verbetering der vrachten zich zal doen gevoelen. Het getal der disponibele schepen wordt dagelijks door nieuwe arrivementen vermeerderd, terwijl van de berichten de naburige vreemde havens hoe langer hoe ongunstiger luiden. Te Singapore en te Manilla wordt zwaar goed à GBP 17/6d naar Europa verscheept, terwijl in China en Calcutta bijna geen lading te vinden is. Gelukkig echter zal de voorgenomen militaire expeditie naar Boni (Z.O. van Celebes) emplooi aan een vijftiental nationale schepen geven en zodoende de disponibele scheepsruimte verminderen. Tot dit doel zijn reeds drie schepen van groot charter tot het overbrengen der cavalerie, en een ziekenschip door het gouvernement bij inschrijving gevraagd, doch is het resultaat der aanbiedingen nog niet bekend.
Sedert onze laatste berichten kwamen ons de volgende bevrachtingen ter ore:
Naar Nederland: de Nederlandse schepen CORNELIS HOUTMAN, à NLG 35 voor rijst, van hier naar Amsterdam; TWEE GEZUSTERS laadt voor rederij rekening en neemt suiker als bijlading à NLG 42,50 naar Amsterdam; WILLEM DE ZWIJGER, die mede voor eigen rekening laadt, accepteerde NLG 35 voor 2000 pikols suiker van Passaroeang naar Rotterdam.
Te koop blijven: Engelse VERNON, ALICE MARTIN en SYDNEY.
Verkocht werd: Amerikaanse ESCORT, groot 475 ton voor NLG 25,000.
Diversen. De Nederlandse POSTILLON heeft naar Japan via Manilla aangelegd. De Nederlandse JOHANNES ANTONIUS laadt 500 ton steenkolen te Onrust voor Muntok en Riouw, tot de verbazend lage vracht van NLG 4,33 per ton.
Disponibel zijn: Nederlandse NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, LOUISA, WATERLOO, DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, HENRIETTA, WILLEM DE EERSTE, VALPARAISO, LOUISA JACOBA JOHANNA, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELIZABETH, ODILIA MARGARETHA, TAGEL, ABEL TASMAN, CORNELIS SMIT, JACOB, SUZANNA ELIZABETH, ALBLASSERDAM, CHERIBON, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABANT, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATO, ALMELO, LOURENS KOSTER, GENERAAL MICHIELS, JHR.MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, JOAN JACOB, FERDINANDINA, EMMA, TERNATE, BALTIMORE, ZEEVAART, LANDBOUW, EERSTELING, ELECTRA, REGINA MARIS, CATHARINA MARIA, STAD MIDDELBURG, ACADIA, EMILIE, CHRISTIAAN LOUIS, OOST INDIA PACKET, PANTALON, SUSANNA, NIEUWLAND, ANNA PALOWNA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, WELVAART, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE en OUWERKERK AAN DE AMSTEL (opm OUDERKERK AAN DEN AMSTEL).
In reparatie zijn echter nog de Nederlandse schepen VALPARAISO en LOUISE JACOBA JOHANNA.

Afbeelding
Datum 26 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 december 1858. Over vrachten valt heden niets van verblijdende aard te melden. De staat van zaken alhier is nagenoeg onveranderd, terwijl de berichten van de naburige vreemde havens steeds ongunstiger luiden. Te Calcutta wordt zwaar goed van 5/- à 10/- en te Singapore à 17/6 naar het Kanaal verscheept. Voor de expeditie naar Boni zijn reeds vier schepen opgenomen, terwijl het gouvernement dezer dagen weer aanbiedingen van schepen voor de overvoer der troepen, ammunitie en proviand derwaarts gevraagd heeft.
De ophanden zijnde suiker- en koffijveilingen zullen ook emplooi aan enige schepen geven, doch zal dit geen verbetering der vrachten te weeg brengen, daar het getal der disponibele schepen steeds toeneemt en de van de markt genomen scheepsruimte door nieuwe arrivementen uit Singapore, China en Holland ruim geremplaceerd wordt.
Sedert onze laatste berichten werden de volgende schepen opgenomen:
Naar Nederland: Ned. ZEEVAART à NLG 37,50 voor suiker te Passaroeang naar Amsterdam; Ned. HENRIËTTE à NLG 40 en NLG 45 voor suiker te Soerabaija en Passaroeang, mede naar Amsterdam te laden; Ned. EMILIE à NLG 36 voor suiker te Tagal naar Holland;
Naar Sydney: Ned.-Ind. GENERAAL MICHIELS, 389 ton bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) voor NLG 6.000 voor een reis daarheen.
Naar Boni: Ned. ACADIA, als ziekenschip en Ned. ELECTRA, SUSANNE ELISABETH en PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, voor het transport der cavalerie en artillerie, à 35 cts. per last en per dag, door het gouvernement voor de gewapende expeditie tegen de weerspannige vorsten van dat rijk.
Naar Bali: Ned. LOURENS KOSTER, à 32 cts; JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, à 28 cts. en Ned. LOUISA à 40 cts. per last en per dag, mede voor een gewapende expeditie.
Kustreizen doen: Ned. CHRISTIAAN LOUIS, JOAN JACOB, WELVAART, JAVA’S WELVAREN en VALPARAISO.
Voor rederij rekening laadt Nederlands schip COPERNICUS.
Verkocht werd: ALICE MARTIN, 89 ton voor NLG 7.500.
Te koop zijn: Engelse schepen VERNON en SYDNEY; Frans MAURITUS en Amerikaans ROBERT PATTEN.
Diversen. Nederlands ZWALUW is naar Japan bestemd.
In reparatie zijn: Nederlands LOUISA JACOBA JOHANNA en BIESBOSCH.
Disponibel zijn: Ned. NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, WATERLOO, DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, ELISABETH, DELFT, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, TAGAL, ABEL TASMAN, CORNELIS SMIT, JACOB, ALBLASSERDAM, CHERIBON, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABANT, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ALMELO, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, FERDINANDINA EMMA, TERNATE, BALTIMORE, LANDBOUW, EERSTELING, REGINA MARIS, CATHARINA MARIA, STAD MIDDELBURG, OOST INDIA PACKET, PANTALON, SUSANNA, NIEUWLAND, ANNA PAULOWNA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE, OUWERKERK AAN DE AMSTEL, PHILIPS VAN MARNIX, BEURS VAN ROTTERDAM, JEDO, KOERIER, CORNELIA HENDRIKA, WILLEM III, JAN VAN GALEN, TWEE CORNELISSEN, ARGO, CORNELIS EN GEERTRUIDA, ZEELANDIA, BEZOEKIE, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA en PRINS VAN ORANJE.

Afbeelding
Datum 27 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 januari. Vrachten. Over vrachten valt niets nieuws te berichten. De belangrijke bevrachting voor een expeditie naar Boni heeft tot op heden nog geen verandering in onze markt te weeg gebracht en zal wel buiten invloed op de loop van de vrachten blijven. Sedert onze vorige werden de volgende bevrachtingen afgesloten:
Naar Nederland: Nederlands MARGARETHA SIMONETTA bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) voor NLG 12.500 voor een reis naar Amsterdam via Padang.
Diversen. Nederlands CATHARINA MARIA krijgt NLG 2.500 's maands voor een reis van hier naar Pondicherry via Padang en terug. Nederlands PRINSES AMALIA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en neemt bijlading aan.
Voor rederij rekening laden Nederlands BEZOEKIE en JAN VAN GALEN.
Kustreizen doen: Nederlands VALPARAISO, KOERIER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, WELVAART en JAVA'S WELVAREN.
In reparatie zijn: Nederlands BIESBOSCH, TWEE ANTHONYS, AMBOINA, en KINDERDIJK.
Te koop zijn: Bremer OCEAN, Engels VERNON en Nederlands ADOLF VAN NASSAU. Afgekeurd werd Nederlands ANNA PAULOWNA.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, DELFT, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, JACOB, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, PANTALON, NIEUWLAND, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, BEURS VAN ROTTERDAM, TWEE CORNELISSEN, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, HENRIETTE, DEN ELSHOUT, FORTUNA, CHRISTIAAN LOUIS, HEBE, JACOBUS, VRIJHANDEL, JOAN JACOB, JHR. MR. VAN DER WAL VAN PUTTERSHOEK, LOURENS KOSTER, KAREL AUGUST, LOUISE, ADÈLE, FERDINAND EN LOUIS, ZEPHIR, ALMONDE, HELMERS, COLUMBINE, WALCHEREN, THETIS, E.W. VAN DAM VAN ISSELT en JUPITER.

Afbeelding
Datum 17 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Zoals men het voorzien had, zijn de vrachten niet verbeterd; integendeel heeft men heden een nieuwe, echter niet zeer belangrijke daling derzelve te melden. De berichten van alle havens beoosten de Kaap blijven bij voortduring zeer ongunstig en voorziet men aldaar geen verbetering voor een lange tijd even als hier.
Heden heeft men de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland: Nederlands DELFT, VALPARAISO en ALLEGONDA JACOBA à NLG 35 voor suiker naar Rotterdam; Nederlands JOHANNA CHRISTINA à NLG 35 per gemeten last naar Amsterdam; Nederlands JHR.MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK (328 last) voor NLG 10,00 en Nederlands PANTALON (176 last) voor NLG 7.000 bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) naar Amsterdam, allen op de kust te laden; Nederlands NIEUWLAND à NLG 35 voor suiker op de kust en NLG 30 voor rijst hier naar Amsterdam te laden; Nederlands CONSTANTIA, NLG 35 voor suiker op de kust naar Amsterdam en eindelijk Nederlands IDA ELISABETH à NLG 40 per last op de kust naar Rotterdam; dit schip laadt echter gedeeltelijk voor rederij-rekening.
Naar China: Nederlands BEURS VAN ROTTERDAM en SOUBURG à $ 0,27 per picol voor rijst naar Amoy en Nederlands KOOPHANDEL à $ 0,27 per picol van Samarang naar Hongkong.
Naar Japan: Nederlands THETIS (168 last) bij de roest voor NLG 5.000 voor de uitreis. Naar Melbourne: Nederlands JACOBUS (155 last) voor NLG 5.000 voor een volle lading. Kustreizen: Nederlands KOERIER, VALPARAISO, ALMELO, WELVAART, CORNELIA EN GEERTRUIDA en STAD NIJMEGEN.
Te koop zijn: Amerikaans ROBBERT PATTEN (waarvan wij d.d. 24 december de bevrachting naar Pondicherry abusievelijk mededeelden) en Nederlands JAVA'S WELVAREN.
Diversen. Nederlands HENRIETTE naar Rotterdam aangelegd. Nederlands ADÈLE en PRINCES CHARLOTTE verzeilden naar Japan en DEN ELSHOUT is naar Akyab vertrokken. Nederlands ODILIA MARGARETHA is als transportschip door het gouvernement naar Nederland opgenomen.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, BEATRIX, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, JACOB, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST- INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, HAAMSTEDE, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, TWEE CORNELISSEN, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, FORTUNA, CHRISTIAAN LOUIS, HEBE, JOAN JACOB, LOURENS KOSTER, KAREL AUGUST, LOUISE, FERDINAND EN LOUIS, ZEPHIR, ALMONDE, HELMERS, COLUMBINE, WALCHEREN, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, JUPITER, JOHANNA EN LOUISA, ZEENIMPH, NEDERLAND, VAN OLDENBARNEVELD, GEBROEDERS HOUTMAN, WILLEM EGGERTS, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, TRITON, EDOUARD MARIE, REINHARDT, METALEN KRUIS, CANTON en JOHANNES ANTONIUS.

Afbeelding
Datum 08 mei 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 38 schepen, als:
Voor Rotterdam: JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Flens Jzn; DAVO, kapt. M. Wijtenhorst; SCHOONDERLOO, kapt. D. Kruyt; EVERDINA ELISABETH, kapt. C.J. Tonjes; EMILIE, kapt. J.A. Bruinseels; JEDO, kapt. W. van der Hoeven; CATHARINA MARIA, kapt. A.J. Schuchard; CORNELIS SMIT, kapt. R. Wiedenaar; DOELWIJK, kapt. K.J. Zwart; PANTALON, kapt. T. Nepperus; VOORUIT, kapt. W.C. Kool; EERSTELING, kapt. J.C. Mann.
Voor Amsterdam: ANNA LENA, kapt. C. Zaal; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman; JAN VAN BRAKEL, kapt. D. de Roever; MENTOR, kapt. P.Pzn Duinker Jr; VALPARAISO, kapt. N.N; CORNELIA HENDRIKA, kapt. C. Jaski; ESTAFETTE, kapt. A.M.H. Rietveld; ADMIRAAL TROMP, kapt. J. van Tubergen; DRIE GEZUSTERS, kapt. O.G. Fischer; CESAR, kapt. A.D. de Jong; ELISABETH EN ANTOINETTE, kapt. H.A. Besier; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; DERKINA TITIA, kapt. P. Esink; STAD ENSCHEDÉ, kapt. J.M.B. Noordhoek Hegt; JUPITER, kapt. P. Burggraaff; ALLEGONDA JACOBA, kapt. B.C. Deurholt; LANDBOUW, kapt. P.A. Kleynenberg; JACOBUS, kapt. J.J. van Loon; IDA MARIA DE RAATH, kapt. J. de Boer (de vier laatste van Rotterdam).
Voor Schiedam: ODILIA MARGARETHA, kapt. J. Martens van Geffen; ARGO, kapt. A.W.F. van Teutem (beide van Rotterdam).
Voor Dordrecht: EVA JOHANNA, kapt. H. de Boer.
Voor Middelburg: MARIA, kapt. E.N.F. van Wulven; ZEELANDIA, kapt. W. Blaakhert; EDUARD EN MARIE, kapt. M.F. Remmers; WILLEM DE ZWIJGER, kapt. W.L. van de Dries (de beide laatste van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 17 januari 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 november 1860. Het schip (opm: bark) ODILIA MARGARETHA, kapt. F.W.H.P.J. Martini van Geffen, van Rotterdam alhier aangekomen is naar Sourabaya verzeild om te repareren, hebbende boven water koper verlaten (opm: wellicht verloren).

Afbeelding
Datum 06 september 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt te Rotterdam zullen als last hebbende van hunne meesters op dinsdag de 24e september 1861, des middags ten twaalf ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven, Wijk 1, No. 499, te Rotterdam, publiek verkopen: het extra snelzeilend gekoperd en kopervast Nederlands barkschip ODILIA MARGARIETA, laatst gevoerd door kapt. F.W.H.P.J. Martini van Geffen, volgens meetbrief lang 36 el 50 duim, wijd 7 el 40 duim, hol 5 el 17 duim en alzo groot 627 ton of 331 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende in de Vlugthaven binnen deze gemeente.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal op de hoek Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 8 oktober:
-  Nederlands barkschip ODILIA MARGARIETA, groot 627 tonnen, verkocht voor NLG 40.000 (opm: nieuwe naam FRANS EN ELISE; de prijs was echter NLG 34.000, zie NRC 101061); 1 chronometer à NLG 90 en 1 dito à NLG 50 verkocht.
-  1/24 Aandeel in het schip EDOUARD MARIE, voor NLG 250 verkocht.
-  Een dito aandeel, voor NLG 360 verkocht.
-  1/64 Aandeel in het schip WILLEM DE ZWIJGER, voor NLG 510 verkocht.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verbetering. In ons nommer van gisteren stond het barkschip ODILIA MARGARIETA abusief als verkocht voor NLG 40.000. Dit moet zijn NLG 34.000.

Afbeelding
Datum 12 februari 1862
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Scheepvaartberichten uit Nederland (opm: van tweede helft december1861)
Het de 17e december te Rotterdam geveilde schip BEATRIX,  kapt. Van der Wijck, gebouwd in 1852, groot 218 gemeten lasten, is verkocht voor NLG. 18.800.
Het schip ODILIA MARGARETHA, thans genaamd FRANS EN ELISE, gevoerd door kapt. Niedfeld, vaart voor de rederij Bahlmann & Co.
Het schip SOPHIA ELISABETH is thans genaamd KROONENBURG, gevoerd door kapt. Van der Hoeff, voor de rederij Insinger & Co. te Amsterdam.
De Nederlandsche Handel Maatschappij heeft aanbieding gevraagd van schepen, laatst door haar bevracht binnengekomen (opm: in Nederland) tot ultimo februari 1860, benevens alle nieuwgebouwden. De schepen, welke zich in Nederland bevinden, moeten de 10e januari e.k. zeilklaar liggen naar Java, vooruit vertrokkenen moeten vóór of op de 10e mei e.k. ter dispositie zijn der Factorij  van de Nederlandsche Handel Maatschappij te Batavia. Vracht NLG 110, zonder meer op de gewone conditiën.

Afbeelding
Datum 12 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 april. Vrachten. De volgende charters van Nederlandse schepen zijn bekend geworden: De GRAAFSTROOM, 756 ton, opgenomen voor $ 7.500 ineens voor olie, koeken en 250 dekpassagiers, van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore naar China. De HENRIETTA GEERTRUIDA, 338 ton, laadt suiker en tabak te Soerabaija en Probrolingo à NLG 70 per last naar Amsterdam. Het schip KOOPHANDEL ,267 ton, verkreeg 60 dollarcents per picol rijst, van Bangkok naar Hongkong, Macao, of Whampoa in China. Het schip ACADIA, 724 ton, opgenomen voor $ 6.200, ineens van Soerabaija naar Amoij, via Samarang en Singapore, voor olie, koeken en 200 dekpassagiers naar China. Het schip MARIA, 380 ton, NLG 70,00 voor suiker, NLG 65,00 koffij en opvullen met tabak à NLG 70,00 te Soerabaija te laden naar Rotterdam.
Onbevracht: de Nederlandse schepen JOAN M. KEMPER, KIJKDUIN, MENTOR, CATH. JACOBA HENRIETTE, CORNELIS W. EDOUARD, WILHELMINA, BROEDERTROUW, AMAZONE, HOLLANDIA, POLLUX, TRITON, CORTGENE, WASSENAAR, JOHANNA ELISABETH, FRANS EN ELISE.
De HOLLANDIA is in reparatie. In veiling zullen verkocht worden de Amerikaanse schepen SWEEPSTAKES en ROSETTE, en de PIETER CORNELISZOON HOOFT (Ned.)

Afbeelding
Datum 29 juni 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 mei. Vrachten. Sedert ons laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats: GRAAFSTROOM opgenomen voor China voor $ 7.500 in eens voor lijnkoeken en 250 dekpassagiers, van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore. HENRIETTE GEERTRUIDA, laadt suiker en tabak te Soerabaija en Probolingo à NLG 70 per last voor Amsterdam. KOOPHANDEL verkreeg  $ 0,60 per picol voor rijst van Bangkok voor Hongkong, Macao of Whampoa. ACADIA is opgenomen voor $ 6.200 in eens van Soerabaija naar Amoy, via Samarang en Singapore, voor lijnkoeken en 200 dekpassagiers. MARIA laadt te Soerabaija à NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor koffij en vult op met tabak à NLG 70 naar Rotterdam. De WILHELMINA is te Soerabaija bevracht voor $ 3.900 in eens naar China; JOAN MELCHIOR KEMPER en POLLUX zijn bevracht voor $ 0,50 per picol voor rijst van Bangkok naar Whampoa; CORNS. WERNARD EDUARD is opgenomen voor een zoutvracht à NLG 24 per koyang van Sumanap naar Patjitan. De HOLLANDIA: NLG 70 voor rijst, NLG 75 voor suiker en NLG 90 voor arak en licht goed, hier en te Indramaijoe te laden voor Rotterdam; TRITON laadt op de kust suiker voor eigen rekening en tabak voor NLG 84 naar Rotterdam; JOHANNA ELISABETH is door het gouvernement bevracht voor een lading zout van Bangkok naar Batavia à NLG 1,45 per picol; WALCHEREN, idem, idem, idem à NLG 1,48; SIRIUS, idem, idem, idem à NLG 1,48½. MENTOR NLG 72,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 77,50 voor koffie naar Amsterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: KIJKDUIN, CATHARINA JACOBA HENRIETTE, BROEDERTROUW, AMAZONE, HELENA, CORTGENE, WASSENAAR, FRANS EN ELIZE  en GENERAAL MICHIELS.
De CORNELIA ging door naar Singapore.

Afbeelding
Datum 15 juli 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 mei. De stemming voor de vrachten is veel vaster geworden, voornamelijk ten gevolge van de gunstige berichten van Manilla, China en Singapore. Naar Nederland werden bereids hogere vrachtcijfers besteed. De volgende charters voor Nederlandse schepen zijn bekend geworden: BROEDERTROUW, 848 ton, bevracht voor NLG 85 per last voor suiker en NLG 75 voor tabak, te Soerabaija, Passaroeang en alhier te laden naar Rotterdam; AMAZONE, 434 ton, opgenomen à 30 dollarcents de pikol rijst naar Macao en Whampoa, en Hong Kong om orders voor China. STAD ENSCHEDE, 586 ton, NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffij en tabak, hier en Samarang te laden naar Amsterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen: KIJKDUIN, CATHARINA JACOBA HENRIETTE, FRANS EN ELISE, CORTGENE, WASSENAAR, HEBE en HELENA.

Afbeelding
Datum 29 juli 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 juni. Vrachten. Sedert ons laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats: BROEDERTROUW bevracht à NLG 85 per last voor suiker en NLG 75 voor tabak, te Passaroeang, Soerabaija en hier te laden voor Amsterdam; AMAZONE opgenomen à 50 dollarcents per pikol rijst van Bangkok naar Macao of Whampoa, Hongkong voor orders; STAD ENSCHEDE NLG 90 voor suiker, NLG 85 voor koffij en tabak, hier en te Samarang te laden voor Amsterdam;
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: KIJKDUIN, JACOBA HENRIETTE CATHARINA, FRANS EN ELIZE, CORTGENE, WASSENAAR, HEBE  en HELENE.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 juni. Vrachten. Deze bleven in een gunstige stemming en sedert het vertrek der jongste mail werden op nieuw hogere cijfers besteed. Bij het binnen komen der nieuwe suiker zullen de vrachten ongetwijfeld nog hoger gaan.
De volgende Nederlandse schepen vonden emplooi: HELENA (497 ton) opgenomen voor NLG 6500 voor een lading steenkolen naar Amboina en de Moluccos. WASSENAAR (619 ton) opgenomen door de Factorij voor zout van Bangkok naar Sumanap à NLG 1,95 per picol voor één reis naar Siam. Het Nederlands-Indische schip POSTILJON (347 ton) opgenomen door de Factorij voor zout van Bangkok naar Sumanap é NLG 1,98 per picol voor twee reizen naar Siam. HEBE (650 ton) in lading à NLG 100 voor suiker, andere goederen in proportie, naar Rotterdam. KIJKDUIN (363 ton) NLG 95 voor suiker, NLG 90 voor koffij, ladende te Samarang, Soerabaija en Passaroeang naar Amsterdam.
Onbevracht zijn de Nederlandse schepen CATHARINA JACOBA HENRIETTE, FRANS EN ELIZE, NOACH, CORTENE en AMERICA.
Het Nederlandse schip MACASSAR ligt in reparatie.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 juli. Vrachten blijven stijgend en verwacht men het gehele jaar door hoge vrachten te zullen houden. Nederlandse vlag. HELENA laadt steenkolen naar Amboina tot NLG 6.500 in full. WASSENAAR laadt zout van Bangkok naar Sumanap tot NLG 1,95 voor één reis en POSTILJON tot NLG 1,98 voor twee reizen. HEBE laadt naar Rotterdam suiker tot NLG 100 en andere goederen naar evenredigheid. KIJKDUIN laadt te Samarang, Soerabaja en Passaroeang naar Amsterdam tot NLG 95 voor suiker en NLG 90 voor koffij. CORNELIA GEERTRUIDA laadt voor bevrachters rekening naar Amsterdam of Triest, Gibraltar voor orders. FRANS EN ELISE laadt te Soerabaja, Probolingo en Panaroekan naar Amsterdam tot NLG 90 voor tabak en NLG 95 voor suiker. NOACH laadt te Padang naar Amsterdam NLG 120 voor koffij per last van 1800 kilo en NLG 130 voor lichte goederen. CELERITAS laadt te Padang naar Amsterdam koffij tot NLG 110 per last, volgens maatschappij conditie en lichte goederen tot NLG 125. CORTGENE laadt te Padang naar Amsterdam koffij en peper tot NLG 115. PAUL JOHAN laadt alhier 1000 picols suiker tot NLG 100 en te Padang 11000 picols koffij tot NLG 117.50 en lichte goederen tot NLG 125 naar Amsterdam.
Ter bevrachting: Nederlands CATHARINA JACOBA HENRIETTE. Nederlands MACASSAR repareert. Nederlands DOLFIJN heeft enige bijlading alhier naar Japan ingenomen. Het gouvernement heeft tegen 17 juli weer een inschrijving geopend voor schepen ter inname van zout te Bangkok voor Sumanap.

Afbeelding
Datum 30 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 december. Het schip FRANS EN ELISE, kapt. Niedfeld, van Batavia herwaarts, is volgens brief van St. Helena d.d. 27 november, aldaar met schade aan het roer binnengelopen en moet repareren.

Afbeelding
Datum 04 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.A. Schröder, G.J. Boelen, C.S. Oolgaardt, P.J. van der Aa Gz., J.F.L. Meyjes en P. Reineke, makelaars, zullen op maandag de 14e januari 1867 te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, des avonds ten 6 ure, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte verkopen: twee extra ordinair welbezeild gekoperde tweedeks barkschepen, varende onder Nederlandse vlag:
-          De FRANS EN ELISE, gevoerd door kapt. T.J. Niedfeld, volgens Nederlandse meetbrief lang 36 el 40 duimen, wijd 7 el 33 duimen, hol 5 el 9 duimen en alzo gemeten op 604 ton of 319 lasten.
-          De BERNARD EN AGNES, gevoerd door kapt. B. Ordeman, volgens Nederlandse meetbrief lang 35 el 20 duimen, wijd 6 el 18 duimen, hol 4 el 75 duimen, en alzo gemeten op 459 ton of 243 lasten.
Breder bij inventarissen en bericht bij bovengemelde makelaars of bij de cargadoors J. Daniels & Zonen en Arbman.

Afbeelding
Datum 16 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Publieke verkopingen
In het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 15 januari:
-          de stoomboot, genaamd DEN BOMMEL, om NLG 8700 verkocht.
In de Nieuwe Stads-Herberg te Amsterdam op maandag 14 januari:
-          het brikschip MACHTILDA EN SIMONETTA, kapt. C. Maalsteed, gebouwd in 1864: NLG 29.900, in slag NLG 100, opgehouden.
-          het barkschip FRANS EN ELISE, kapt. T.J. Niedveld, gebouwd in 1855: NLG 25.000, in slag NLG 1600, koper A. Roquette.
-          het barkschip BERNARD EN AGNES, kapt. B. Ordeman, gebouwd in 1848: NLG 15.200, in slag NLG 1600, koper J.F.L. Meijjes (opm: doorverkocht aan J.C. Thormann, Wismar en op 25 juli 1876 als BERNHARD UND AGNES bij Donmouth [bij Aberdeen] gestrand; 12 opvarenden verloren hierbij het leven).

Afbeelding
Datum 26 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. De vrachten ondergingen weder een verhoging. Producten worden ruimer afgevoerd doch houden de arrivementen van onbevrachte bodems hiermede geen gelijke tred. De volgende transacties vonden sedert ons vorig bericht plaats. Naar Nederland werden opgenomen : de Nederlandse VESTA, hoofdzakelijk met rijst naar Rotterdam tot geheime condities. BURGEMEESTER HOFFMAN insgelijks naar Rotterdam à NLG 90 voor suiker en koffij in de Oosthoek en te Tjilatjap te laden. ALCYONE tot dezelfde condities naar Amsterdam in de Oosthoek te laden. SLIEDRECHT à NLG 92,50 voor suiker en koffij, te Samarang in te nemen voor Rotterdam. JAVA PACKET NLG 95 voor koffij, suiker en specerijen, hier en te Tagal te laden voor Amsterdam. MADURA NLG 97,50 voor suiker en koffij, NLG 115 voor huiden te Soerabaija voor Rotterdam te laden.
Nederlands SUSANNA ELISABETH en KOFFIJBOOM accepteerden NLG 95 voor koffij en suiker, op de kust in te nemen. ANNA MARIA WILHELMINA bedong NLG 100 voor een lading suiker, te Soerabaija voor Amsterdam in te nemen.
Onbevracht is alleen nog Nederlands NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 09 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 april. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende 38 schepen: VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last), vracht naar Amsterdam NLG 90,94; PRESIDENT PLATE, van Rotterdam (396 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90; HENRIETTA MARIA, van Amsterdam (423 last), naar Amsterdam NLG 99, Rotterdam NLG 104, Dordrecht NLG 104, Schiedam NLG 104; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last), naar Amsterdam NLG 92,80; PIETER ADOLF, van Amsterdam (449 last), naar Amsterdam NLG 92,74, Rotterdam NLG 95,90; BESTEVAÊR, van Amsterdam (393 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68; GALILEI, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 93,68; MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 99,45; MARIA CATHARINA, van Amsterdam (399 last), naar Amsterdam NLG 91,49; NEDERLAND, van Dordrecht (373 last), naar Amsterdam NLG 105, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100, Schiedam NLG 100, Middelburg NLG 110; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Den Haag (392 last), naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90, Middelburg NLG 90; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 95, Middelburg NLG 100; CATHARINA MARIA, van Rotterdam (337 last), naar Amsterdam NLG 98,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 90,90, Schiedam NLG 89,90, Middelburg NLG 93,90; IDUNA, van Rotterdam (161 last), naar Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 89,50, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89,50, Middelburg NLG 89,50; SUSANNE, van Rotterdam (576 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 94,05, Dordrecht NLG 95, Schiedam NLG 94,45, Middelburg NLG 97; HENDRIKA, van Rotterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 93,45, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 94,25, Middelburg NLG 98; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 98,25, Rotterdam NLG 93,55, Dordrecht NLG 94,25, Schiedam NLG 93,55, Middelburg NLG 96; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, van Den Haag (394 last), naar Amsterdam NLG 91,88, Rotterdam NLG 89,88, Dordrecht NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Middelburg NLG 91,88; CORTGENE, van Den Haag (397 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; HELENA EN ANNA, van Den Haag (455 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 93,70, Dordrecht NLG 94, Schiedam NLG 94, Middelburg NLG 97; CHERIBON, van Den Haag (398 last), naar Amsterdam NLG 94,67, Rotterdam NLG 93,67, Dordrecht NLG 96,67, Schiedam NLG 96,67; SUSANNA JOHANNA, van Den Haag (261 last), naar Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Schiedam NLG 91, Middelburg NLG 91; ALDEBARAN, van Amsterdam (319 last), naar Amsterdam NLG 89,90, Rotterdam NLG 94,90; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last), naar Amsterdam NLG 94,50; STAD MIDDELBURG, van Middelburg (397 last), naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 97,50, Dordrecht NLG 97,50, Schiedam NLG 97,50, Middelburg NLG 97,50; SUSANNA EN ELISABETH, van Middelburg (390 last), naar Amsterdam NLG 104,74, Rotterdam NLG 102,24, Dordrecht NLG 102,24, Schiedam NLG 102,24, Middelburg NLG 102,24; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (596 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam 91,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 91,98; WILLEMINA EN CLARA, van Amsterdam (342 last), naar Amsterdam NLG 91,91; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last), naar Amsterdam NLG 94,20; ALCYONE, van Amsterdam (249 last), naar Amsterdam NLG 94,99; PRESTO, van Amsterdam (231 last), naar Amsterdam NLG 105; LOUISE, van Amsterdam ( 396 last), naar Amsterdam NLG 94,98; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 94,95; DRIE GEZUSTERS, van Amsterdam (276 last), naar Amsterdam NLG 110; ANNA MARIA WILHELMINA, van Amsterdam (331 last), naar Amsterdam NLG 98; GEBROEDERS VAN DER BEEK, van Waalwijk (655 last), naar Amsterdam NLG 91,48, Rotterdam NLG 91,48, Dordrecht NLG 91,48, Schiedam NLG 91,48, Middelburg NLG 91,48.

Afbeelding
Datum 11 juni 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 juni. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen ter bevrachting retour van Java, hebben zich aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij de volgende 50 schepen aangeboden: JACOB ROGGEVEEN (377 last), naar Amsterdam NLG 89,38; DOESBORGH (176 last), naar Amsterdam NLG 95; SUSANNA EN ELISABETH (390 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Middelburg NLG 89, Schiedam NLG 90; STAD MIDDELBURG (397 last), naar Amsterdam NLG 94, Rotterdam NLG 92,50, Dordrecht NLG 92,50, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 92,50; LUCTOR ET EMERGO (398 last), naar Amsterdam NLG 91, Rotterdam NLG 89, Dordrecht NLG 89, Middelburg NLG 88,50, Schiedam NLG 89; SINBAD (254 last), naar Amsterdam NLG 89,88; GRONDWET (396 last), naar Middelburg NLG 97,48; KOSMOPOLIET I (398 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 90,94, Dordrecht NLG 90,94, Schiedam NLG 90,94; J.C. SCHOTEL (334 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Schiedam NLG 89,98; WATERLOO (394 last), naar Amsterdam NLG 90,44; GELDERLAND (243 last), naar Amsterdam NLG 90,44; KINDERDIJK (353 last), naar Amsterdam NLG 92,98, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 90,98, Middelburg NLG 91,98, Schiedam NLG 89,98; JASON (438 last), naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; EUROPA ( 669 last), naar Amsterdam NLG 93,45, Rotterdam NLG 88,75, Dordrecht NLG 89,75, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 89,75; JOHANNA MARIA (471 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; CHERIBON (398 last), naar Rotterdam NLG 88,34, Dordrecht NLG 89,43, Middelburg NLG 93,43, Schiedam NLG 89,43; SUSANNA (476 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; NICOLAAS WITSEN (351 last), naar Amsterdam NLG 89,38; HEBE (328 last), naar Amsterdam NLG 95,50, Rotterdam NLG 90,50, Dordrecht NLG 91,50, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 90,50; ZEELANDIA (391 last), naar Rotterdam NLG 88,98, Dordrecht NLG 87,98, Middelburg NLG 85,49; KRIMPEN AAN DE LEK (371 last), naar Amsterdam NLG 92,98, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 90,98, Middelburg NLG 91,98, Schiedam NLG 89,98; HELENA EN ANNA (456 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 90,35, Dordrecht NLG 91,85, Middelburg NLG 93,50, Schiedam NLG 91,45; ANTJE (452 last), naar Amsterdam NLG 86,97, Rotterdam NLG 84,97, Dordrecht NLG 85,50, Middelburg NLG 86,97, Schiedam NLG 85; ALBLASSERDAM (371 last), naar Amsterdam NLG 91,98, Rotterdam NLG 87,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 90,98, Schiedam NLG 88,98; LICHTSTRAAL (794 last), naar Rotterdam NLG 89, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89; JANNETJE (346 last,) naar Amsterdam NLG 93, Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 91; DAGERAAD (382 last), naar Amsterdam NLG 93, Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 91; TWEE GEZUSTERS (293 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90,25, Dordrecht NLG 91,25, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 91,25; DOELWIJK (435 last), naar Rotterdam NLG 88,95, naar Schiedam NLG 90; VIER GEZUSTERS (389 last), naar Amsterdam NLG 91,47, naar Rotterdam NLG 89,87, naar Dordrecht NLG 90,98, naar Middelburg NLG 98,87, naar Schiedam NLG 89,87; JOHANNA (377 last), naar Amsterdam NLG 91,47, naar Rotterdam NLG 89,87, naar Dordrecht NLG 90,98, naar Middelburg NLG 89,87, naar Schiedam NLG 89,87; JEDO (399 last), naar Amsterdam NLG 96, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 92, naar Middelburg NLG 93, naar Schiedam NLG 91; INDIA (685 last), naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 87, naar Dordrecht NLG 89, naar Middelburg NLG 90, naar Schiedam NLG 88; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA ( 303 last), naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 89,94, naar Dordrecht NLG 90,94, naar Schiedam NLG 90.94; ’S GRAVENHAGE (1058 last), naar Amsterdam NLG 89,99, naar Rotterdam NLG 87,87, naar Dordrecht NLG 87,87, naar Middelburg NLG 87,87, naar Schiedam NLG 87,87; HUIDECOPER (398 last), naar Rotterdam NLG 87,87, naar Dordrecht NLG 87,87, naar Middelburg NLG 87,87, naar Schiedam NLG 87,87; TWEELINGEN ( 314 last), naar Amsterdam NLG 88,99; QUATRE-BRAS (161 last), naar Amsterdam NLG 90,90; BATAVIA (243 last), naar Amsterdam NLG 89,88; INDIA PACKET (400 last), naar Amsterdam NLG 90,98, naar Rotterdam NLG 95,98; PETRONELLA (295 last), naar Amsterdam NLG 89,50; ZEENIMPH (329 last), naar Amsterdam NLG 91,85; HENRIETTE MARIA ( 423 last), naar Amsterdam NLG 94,50, naar Rotterdam NLG 99,50, naar Dordrecht NLG 99,50, naar Schiedam NLG 99,50; ELMINA (153 last), naar Amsterdam NLG 95; CHERIBON (398 last) naar Amsterdam NLG 89,87; ANNA MARIA WILHELMINA (319 last), naar Amsterdam NLG 89,88; DRIE GEZUSTERS (273 last), naar Amsterdam NLG 89,98; LOUISE (396 last), naar Amsterdam NLG 89; CONSTANCE (381 last), naar Amsterdam NLG 89,48, naar Rotterdam NLG 93,48, naar Dordrecht NLG 93,48, naar Middelburg NLG 93,48, naar Schiedam NLG 93,48; DEN ELSHOUT (332 last), naar Amsterdam NLG 89,48, naar Rotterdam NLG 93,48, naar Dordrecht NLG 93,48, naar Middelburg NLG 93,48, naar Schiedam NLG 93,48.

Afbeelding
Datum 10 juli 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 juli. Bij de op de 7e dezer plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, hebben zich aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij de volgende 53 schepen aangeboden: KRIMPEN AAN DE LEK (371 last), naar Amsterdam, NLG 91, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, Schiedam NLG 89,98; JOHANNES LODEWIJK (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; JASON (438 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; STAD DELFT (399 last), naar Amsterdam NLG 86,93, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 94,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,93, HENDRIKA (397 last), naar Amsterdam NLG 97,40, Rotterdam NLG 94,40, Dordrecht NLG 94,40, Middelburg NLG 97,40, Schiedam NLG 94,40; JOHANNA CHRISTINA (375 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; KINDERDIJK ( 359 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 89,98, Dordrecht NLG 89,98, Middelburg NLG 92, NLG 89,98; GRAAFSTROOM (399 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,95, Dordrecht NLG 84,95, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 84,95; GRONDWET (396 last), naar Rotterdam NLG 90, naar Middelburg NLG 88,70; LAURENS COSTER (692 last), naar Amsterdam NLG 84, Rotterdam NLG 81,82, Dordrecht NLG 81,82, Middelburg NLG 81,82, Schiedam NLG 81,62; PHILIPS VAN MARNIX (800 last), naar Amsterdam NLG 84,60, Rotterdam NLG 83, Dordrecht NLG 83, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 83; AEROLIET (354 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 94, Schiedam NLG 91; ALLEGONDA JACOBA (370 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,90, Dordrecht NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; SINDBAD (254 last), naar Amsterdam NLG 100; JACOBA CORNELIA (260 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; KOFFIJBOOM (687 last), naar Amsterdam NLG 86,95, Rotterdam NLG 84,98, Dordrecht NLG 84,98, Middelburg NLG 84,98, Schiedam NLG 84,98; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA (303 last) naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 89,94, Schiedam NLG 89,94; ’S GRAVENHAGE (1058 last), naar Amsterdam NLG 82,92, Rotterdam NLG 81,81, Dordrecht NLG 81,81, Middelburg NLG 81,81, Schiedam NLG 81,81; NOORD-BRABANT (389 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 86,95, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 86,95; LICHTSTRAAL (794 last), naar Rotterdam NLG 82,82, Dordrecht NLG 83,38, Schiedam NLG 82,82; JACOBA HELENA (389 last), naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 86,80, Dordrecht NLG 87,30, Middelburg NLG 90, Schiedam NLG 87,30; TWEE GEZUSTERS (293 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,70, Dordrecht NLG 98,20, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 89,20; DOELWIJK (435 last), naar Rotterdam NLG 88,92, Schiedam NLG 89,20; JOHANNA (377 last), naar Amsterdam NLG 89, Rotterdam NLG 87, Dordrecht NLG 87, Middelburg NLG 87, Schiedam NLG 87; ALBLASSERDAM (371 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 84,50, Dordrecht NLG 86,50, Middelburg NLG 87,50, Schiedam NLG 85,50; YEDO (399 last), naar Amsterdam NLG 96, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 91; BATAVIA (243 last), naar Amsterdam NLG 89,48; QUATRE-BRAS (160 last), naar Amsterdam NLG 88,95; AUSTRALIE (355 last), naar Amsterdam NLG 88,50, Rotterdam NLG 92,50, DOESBORG naar Amsterdam NLG 100; CHERIBON (389 last), naar Rotterdam NLG 83,36, Dordrecht NLG 84,36, Middelburg NLG 88,79, Schiedam NLG 84,36; ROTTERDAM (397 last), naar Amsterdam NLG 89,75, naar Rotterdam NLG 87,75; HENRIETTE MARIA (423 last), naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam NLG 99,49, Dordrecht NLG 99,49, Schiedam NLG 99,49; GEZINA MARIA (267 last), naar Amsterdam NLG 88,48; ANNA MARIA WILHELMINA (319 last), naar Amsterdam NLG 88,88; DRIE GEZUSTERS (273 last), naar Amsterdam NLG 86,90; CHERIBON (398 last), naar Amsterdam NLG 84,36; ARA EN BETSY ( 390 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; IJMUIDEN (388 last), naar Amsterdam NLG 89,44, Rotterdam NLG 94,44; OCEAAN (486 last), naar Amsterdam NLG 93,49, naar Rotterdam NLG 98,49, Dordrecht NLG 98,49, Schiedam NLG 98,49; AUGUSTE (316 last), naar Amsterdam NLG 90,44; WATERLOO (393 last), naar Amsterdam NLG 85,44; GELDERLAND (243 last), naar Amsterdam NLG 85,44; ZEEBLOEM (221 last), naar Amsterdam NLG 92,50; COSM0POLIET I (398 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; J.C. SCHOTEL (334 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 87,49, Dordrecht NLG 87,49, Schiedam NLG 87,49; HEBE (328 last), naar Amsterdam NLG 93,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 89,90, Middelburg NLG 91,90, Schiedam NLG 88,90; CONSTANCE (381 last), naar Amsterdam NLG 88,88; BELLATRIX (264 last), naar Amsterdam NLG 84,97; PETRONELLA (295 last), naar Amsterdam NLG 88,25; ZEENIMPH (329 last), naar Amsterdam NLG 91,85; EUROPA (669 last), naar Amsterdam NLG 88,33, Rotterdam NLG 85,34, Dordrecht NLG 85,34, Middelburg NLG 86,80, Schiedam NLG 85,34; SUSANNA (476 last), naar Amsterdam NLG 89,95, Rotterdam NLG 88,20, Dordrecht NLG 88,20, Middelburg NLG 89,40, Schiedam NLG 88,20.

Afbeelding
Datum 14 november 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 oktober. Aangekomen schepen: ALDEBARAN, kapt. Meyboom; BESTEVAER, kapt. Rosier; DAGERAAD, kapt. Duinkerken; DOESBORGH, kapt. Spaanderman; GRAAFSTROOM, kapt. Rösingh; HENRIËTTE MARIA, kapt. Tjebbes; INDIA PACKET, kapt. Diepering; JANNETJE, kapt. Van Striemen; JAVA PACKET, kapt. Crap Hellingman; JOHANNA CHRISTINA, kapt. Rosingh; JOHANNES LODEWIJK, kapt. Van Delft; MARIA EN ELISABETH, kapt. Bonjer; RIDDERKERK, kapt. Buuk; S. VAN HEEL, kapt. von Munchen; YMUIDEN, kapt. De Jongh; ZEENIMPH, kapt. Grandt van Roggen.
Vertrokken schepen: ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Haan; ANTJE, kapt. Van der Hoog; CORNELIA EN GEERTRUIDA, kapt. Wielema; CORTGENE, kapt. Wemmerus; FRIESLAND, kapt. Sipkes; HELENA EN ANNA, kapt. Van Aalborg; HOEK VAN HOLLAND, kapt. Bakker.

Afbeelding
Datum 22 december 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 november. Aangekomen schepen: ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. J. de Haan; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; PRINSES AMALIA, kapt. D. van Bentveld; WATERLOO, kapt. Abrahams Jr; TWEE GEZUSTERS, kapt. Bemolt.
Vertrokken schepen: ELISABETH, kapt. Feenstra; EUROPA, kapt. Lupeke; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, kapt. P.J. Dam; JASON, kapt. Rusman; JOHANNA, kapt. A. Ouwehand; KINDERDIJK, kapt. A. Verdoes; KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. A. List; LOUISE, kapt. Bonjer; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein, en WILLEMINA EN CLARA, kapt. Herwerden.

Afbeelding
Datum 19 februari 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 februari. Het Nederlandse schip ALBRECHT BEILING, kapt. Van der Burg, is ter rede van Samarang aangevaren door het schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Haan en heeft daardoor vrij belangrijke schade bekomen. Het zal te Soerabaija moeten repareren.

Afbeelding
Datum 19 februari 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 februari. Het te Samarang van Amsterdam aangekomen schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Haas, heeft op 23 december daar ter rede door aanvaring enige schade bekomen.

Afbeelding
Datum 20 februari 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Samarang, 24 december. Gisteren middag wilde het schip ANNA MARIA WILHELMINA, na op de Samarangse buitenree kruit gelost te hebben, naar de binnenree zeilen, doch kon die verplaatsing niet ten einde brengen zonder in aanraking te komen met de ALBRECHT BEYLING. (Zie ons nommer van gisteren). Aan het laatstgenoemde schip is toen een vrij belangrijke schade berokkend, waardoor het te Soerabaija reparatie zal moeten zoeken. Hedenochtend geraakte een derde schip ter rede alhier aan het drijven. Ongelukken schijnen echter daardoor niet ontstaan te zijn.

Afbeelding
Datum 18 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 november. Als een grote bijzonderheid kan worden vermeld, dat het Nederlands schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Van Grol, gisteren van Riga in het Nieuwediep binnengekomen, 5 april laatstleden voor de eerste maal van dit jaar derwaarts vertrok en in die tussentijd vijf uit- en thuisreizen heeft gemaakt.

Afbeelding
Datum 16 september 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 13 september. Het Nederlandse barkschip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Grol, van Riga naar Rotterdam, is alhier aangekomen, op sleeptouw hebbende de Noorse schoener VERANDA, van Stavanger met haring naar Reval bestemd.

Afbeelding
Datum 21 september 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 20 september. Het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Van Grol, vertrok 21 augustus ll. uit IJmuiden, arriveerde den 29e daaraanvolgende te Riga en vertrok beladen van daar de 5e september herwaarts. Na den 13 dito te Kopenhagen te zijn binnengelopen om de op zee gevonden door het volk verlaten schoener VERANDA binnen te brengen, is het sedert van daar vertrokken en gisteren te IJmuiden aangekomen, zodat het de uit- en tehuisreis met inbegrip van het beladen, in 29 dagen heeft volbracht.

Afbeelding
Datum 25 september 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 september. Volgens brief van kapt. Van Grol, voerende het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, van Riga herwaarts, was hij de 17e dezer wegens storm en met los gewerkte lading te Arendal binnengelopen.

Afbeelding
Datum 02 september 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 september. Het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Jong, van Riga herwaarts, is wegens storm te Darmstad binnengelopen, doch heeft 23 augustus de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 07 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 december. Het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Jong, van Riga hierheen, lag 27 november wegens storm en tegenwind te Sandefjord.

Afbeelding
Datum 23 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 december. Het Nederlandse schip BALTIMORE, kapt. Hoedemaker, van Sundsvall herwaarts, is volgens telegram wegens schade en met verlies van een gedeelte van de deklast te Mandal binnengelopen, zou vermoedelijk moeten lossen om te worden nagezien. Volgens telegram aan de rederij de dato gisteren, is het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. De Jong, van Riga hierheen, met schade te Flekkefjord.

Afbeelding
Datum 24 december 1881
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens telegram aan de rederij d.d. 23 december 1881, is het schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. W. de Jong, van Riga naar Delfzijl, met schade te Flekkefjord binnengelopen.

Afbeelding
Datum 07 juni 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 6 juni. Het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. A. Mosterman, van Borga naar Amsterdam is bij Farö gestrand.

Afbeelding
Datum 08 juni 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 7 juni. Er is een contract afgesloten voor 33% van de waarde van het gestrande Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA om het af te brengen naar Slite.

Afbeelding
Datum 18 juni 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Wisby, 11 juni. Het op Farö gestrande schip ANNA MARIA WILHELMINA is zo zwaar lek, dat het stoomschip NEPTUN met alle kracht en met de beste pompen werkende, het schip niet leeg heeft kunnen krijgen.

Afbeelding
Datum 19 juni 1883
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Wisby, 11 juni. Het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Mosterman, van Borea naar Amsterdam, bij Farö gestrand, is zo lek, dat de sleepboot NEPTUN, die er bij is, het schip met zijn krachtigste pompen niet vrij kan krijgen.
Amsterdam, 18 juni. Volgens particulier ontvangen bericht is het Nederlandse schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Mosterman, wrak geworden.

Afbeelding
Datum 20 juni 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 18 juni. Het reeds vermelde schip ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. Mosterman, bij Farö gestrand, is totaal wrak.

Afbeelding
Datum 25 september 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 22 september. Gedurende de maand juni dezes jaars kwamen de volgende Nederlandse schepen uit de vaart:
- De ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. A. Mosterman, strandde op de reis van Borga naar Amsterdam.
- De Delfzijlster kotter EEMS, kapt. H. van der Leest, van Delfzijl naar de Noordzee en de te Delfshaven te huis behorende schoener EENDRACHT, kapt. G. de Groot, van Bo’ness naar Gothenburg, werden vermist.
- De Harlinger galjoot NICOLAAS, kapt. F.D. Rijf, op de reis van Windau naar Harlingen, werd afgekeurd.

Afbeelding