Inloggen
TERNATE - ID 14911


Kroniekberichten

Datum 17 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Kinderdijk, 16 juli. Heden is alhier van stapel gelopen het door de heer Fop Smit, voor rekening van het handelshuis van den heer H. van Rijckevorsel te Rotterdam nieuw gebouwde ijzeren clipper campagne fregatschip TERNATE, groot ca. 400 gemeten lasten, lang 175 voet en gevoerd zullende worden door kapitein Th. Cars Thz. Het is bestemd voor de vaart en de handel op de tropische landen. Deskundigen roemen zeer de fraaiheid van de bouw, de vormen en de inrichtingen van dit schip en vooral de doelmatigheid van de verdeling en betimmering der kajuit, welke aan ruimte, luchtigheid en smaakvolle versiering niet te wensen overlaat. Men verheugt zich in het denkbeeld van de heer Fop Smit, om het model van dit schip, kunstig en getrouw nagebootst, naar de wereldtentoonstelling te Parijs te zenden, mede als een nieuwe proef van de vooruitgang van de scheepsbouwkunst in ons vaderland.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam, ligt in lading naar Java, om tegen ultimo september te vertrekken: het nieuw gebouwde ijzeren campagne clipper-fregatschip TERNATE, gevoerd door kapt. T. Cars Tz. Het schip, geheel op zeilage gebouwd, bevat buitengewoon ruime en elegante inrichtingen voor passagiers en voldoet in alle opzichten aan de vereisten van de tegenwoordige tijd. Informatiën zijn te bekomen bij de reder H. van Rijckevorsel, en de cargadoors Hudig & Blokhuizen, Kuyper, Van Dam & Smeer en Wm. Ruys J.Dzn. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 16 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Lissabon, 4 december. Het te Rotterdam te huis behorende clipper-fregatschip TERNATE, kapt. Cars Tnz (opm: T. Carst Tzn), van die plaats naar Batavia bestemd, is hier heden met verlies van fokke-mast en andere schade binnengelopen. (opm: zie NRC 220256)

Afbeelding
Datum 19 januari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 23 schepen, als:
Voor Rotterdam: PADANG, kapt. M.W. Zwart; OTTO, kapt. W.C. Rotgans; GERARDUS JACOBUS, kapt. J.B.C.H. Ruysch; TWEE ANTHONY’S, kapt. J.F. Klomp; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder; TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije; TERNATE, kapt. T. Cars Tz, ALBLASSERWAARD, kapt. E. von Lindern.
Voor Amsterdam: GELDERLAND, kapt. D. Crap Hellingman; NIJVERHEID, kapt. N.N; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. J.F.D. Petersen; NEPTUNUS, kapt. P. Schuurman; DRIE VRIENDEN, kapt. N.N; JAVA KOERIER, kapt. F.G. Reinitz; CHINA, kapt. F. Mulder; DIRK ARNOLD, kapt. N.N; AZIA, kapt. C. Abrahams Jr; WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink; HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr. (van Rotterdam); CORNELIA, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. G. Rotgans.
Voor Schiedam: PIETER CORNSZ. HOOFT, kapt. N. Koens.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 22 februari 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Lissabon, 9 februari. Het schip (opm: bark) TERNATE, kapt. Cars Tz, van Rotterdam naar Batavia, is heden van hier, na geëindigde reparatie (opm: zie NRC 161255), vertrokken.

Afbeelding
Datum 05 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 april. Wij zijn verzocht het volgende te melden:
Hulde aan wie hulde toekomt! In 1852 werd kapitein Th. Cars Th.zoon, voerende het barkschip TERNATE, hier ter stede te huis behorende, voor het verzuimen ener blote en onbeduidende formaliteit, aan hem gezagvoerder geheel onbekend, door de fiscale autoriteiten te Manilla in de enorme en tevens hoogst onrechtvaardige boete van ca. NLG 2500 geslagen. De reder van het schip wendde zich met zijn belangen aan onze minister van buitenlandse zaken, die daarop met de meeste bereidwilligheid deze aangelegenheid aan de zorg van Z.M. gezant te Madrid, de baron van Grovestins, aanbeval. Deze diplomaat, reeds zo gunstig bekend door zijn ijver, wanneer het de verdediging van de belangen zijner landgenoten geldt, trok zich ook deze zaak met ijver, klem en takt aan en het mocht hem gelukken dat zijn onvermoeide en gedurig herhaalde pogingen met die goede uitslag werd bekroond, dat dezer dagen door de hoge regering te Madrid de teruggave der gehele boete aan de gezagvoerder van de TERNATE werd bevolen.

Afbeelding
Datum 07 december 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten. Te Rotterdam arriveerde het schip (opm: fregat) TERNATE, kapt. T. Carst Tzn, van Batavia, met 5140 balen koffij, 1905 kranjangs (opm: gevlochten mand van bamboe als verpakking) suiker, 840 kisten thee, 235 kisten indigo, 80 kisten cochenille (opm: rode verfstof), 20 vaten noten, 72 pakken kaneel, 563 blokken tin, 64 kisten duiten en 5331 bossen rotting. Adres: Nederlandsche Handel-Maatschappij.

Afbeelding
Datum 13 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Bij onderscheidene vonnissen van de correctionele kamer ven de Arrondissement Rechtbank te Rotterdam zijn wegens overtreding van de wet van 7 mei 1856 (Staatsblad nº. 32) houdende bepaling omtrent de huishouding en tucht op de koopvaardijschepen, ter zake van het na de aanmonstering en voor de aanvang der reis zich niet op de bepaalde tijd aan boord bevinden of zich daarvan verwijderen of ter zake van desertie van boord gedurende de reis, de navolgende zeelieden veroordeeld, als :
Op de 19e augustus.1856 F. S. V, .. matroos aan boord van het Nederlandse schroef stoomschip HOLLANDER, bestemd naar Sint Petersburg, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10, en in de kosten, boeten en kosten desnoods bij lijfsdwang op hem te verhalen.
De 29e augustus J. P, . matroos op bovengenoemd schip, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 16e oktober 1856 J. S, matroos op het Nederlandse fregatschip DELFT, kapt. L. van Geelkerken, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 6e november 1856 J. van D, matroos aan boord van het fregatschip HOLLANDIA, kapt. P. Wap, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 11e november 1856 S. v.d. V, lichtmatroos aan boord van het Nederlandse barkschip HENDRICA, kapt. W. van Aalburg, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e
De 18e november 1856 H. D, matroos aan boord van het Nederlandse fregatschip VAN OLDENBARNEVELD, kapt. A. Meiboom, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, een geldboete van NLG 10 c.e.
De 6e december 1856 C. V, matroos op het Nederlandse barkschip FERDINANDINA EMMA, kapt. R.A. Tange, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 3e maart 1857 A.V…., lichtmatroos op het barkschip M. VAN ROSSUM, kapt. P. F. Rijken, tot een gevangenisstraf van maanden, geldboete van NLG 10 c.e.
De 17e maart 1857 P.J. N, matroos op het Nederlandse barkschip ODILIA MARGARETHA, kapt. C.P. Hazelhof, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 18e april 1857 C. de H, lichtmatroos op het barkschip VERTROUWEN, kapt. H.O. Piccardt, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 5e mei 1857 J. B. Konstabel op het Nederlandse fregatschip TERNATE, kapt. T. Carst Tzn, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG 10 c.e; N.V. G, matroos op het Nederlandse schip HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.N. Bok, tot een gevangenisstraf van 14 dagen c.e; C. P, matroos op het fregatschip MARIA ELISABETH MARGARETHA, kapt. P. Bondix, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e. en J. v. B, matroos op het barkschip ALBLASSERDAM, kapt. E. van Lintern, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.
De 6e juni 1857 J. B, lichtmatroos op het barkschip ALLEGONDA JACOBA, kapt. B.C. Deurholt, tot een gevangenisstraf van 2 maanden, geldboete van NLG10 c.e.
De 20e juni 1857 J.W. B, hofmeester op het Nederlandse barkschip ARLEQUIN, tot een gevangenisstraf van 14 dagen c.e.
De 10e juli 1857 C. S, matroos op het Nederlandse brikschip HENRICA, tot een gevangenisstraf van 3 maanden c.e.

Afbeelding
Datum 10 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 8 januari. Het Nederlandse clipperfregat TERNATE, kapt. Th. Cars Tzn, van Batavia naar Rotterdam bestemd, is alhier wegens ongesteldheid van de gezagvoerder binnengelopen.

Afbeelding
Datum 13 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 23 schepen:
Voor Rotterdam: MARIA MAGDALENA, kapt. J.H. Willenbrink; GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma; SAMARANG, kapt. C.M. Van Dijcke; JOAN, kapt. C. Laseur; TERNATE, kapt. T. Cars T.Zn; HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr; VESTA, kapt. J.P.C. Gerrebrands; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. W.J. de Bourchelles Zetteler, en KRIMPENERWAARD, kapt. J. Speenhoff.
Voor Schiedam: MARY GODDARD, kapt. N.N.
Voor Amsterdam: REGINA, kapt. J. Lelyveldt; BELLATRIX, kapt. A.P. Sandberg; JAVA KOERIER, kapt. G. Diepering; CHINA, kapt. G.G. Luttenberg; GELDERLAND, kapt. D. Crap Hellingman; NEPTUNUS, kapt. P. Schuurman; ALDEBARAN, kapt. B.G. Meyboom; EQUATOR, kapt. J.G. Appel; JAVA, kapt. S. Stikkel van Dam; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. J.C. Strootman; HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feynt; BUITENZORG, kapt. H.H. Ruhaak; LUITENANT ADMIRAAL TJERK HIDDES, kapt. O.S. Parma.

Afbeelding
Datum 05 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 4 januari. Het van Batavia te Brouwershaven gearriveerd clipper-fregat TERNATE, kapt. Cars Tz, heeft door een stortzee de kluiverboom verloren terwijl vijf man van de equipage zijn gekwetst. Overigens alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 01 februari 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Rotterdam:
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark RIDDERKERK, kapt. H. Teerlink.Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en J.A. Nieuwkamp & Co.
Naar Batavia de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen. Adres Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Vermeij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Batavia en Samarang de Nederlandse bark MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. P.F. Rijken. Adres van Overzee & Co. en P.A. van Es & Co. alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat NOACH, kapt. P. Wierikx Adres de bevrachters 't Hoen, Hudig & Co. en de cargadoors Hudig & Pieters, alhier, en Vriesendorp & Gaade, te 's Hage.
Naar Batavia de Nederlandse brik BENGALEN, kapt. H.F. Planten. Adres Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Batavia de Nederlandse bark NIJVERHEID, kapt. E.F. Bonjer. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija het Nederlandse clipper-campagne-fregat JAN DE WITT, kapt. F. Guijt Jr. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, Hudig & Blokhuyzen en bij de reders Corn. Balguerie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok (termijn: 1858-1962).
Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Belfast de Nederlandse kof EENDRAGT, kapt. A.J. Bos. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse schoener SIRENE, kapt. J.P. Schroot. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Boston de Nederlandse brik KAREL AUGUST, kapt. A. van der Eijk. Adres Hudig & Blokhhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Boston de Nederlandse brik AMERIKA, kapt. J.T. Meermans. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Bremen de Hanoverse schip ALIDA IKEA, kapt. L.B. Pieper. Adres Seeuwen & Co.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. ……Adres C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
Naar Genua en Livorno de Deense schoener ERNDTE, kapt. H. Breckwold.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KLEINKINDEREN, kapt. G. de Jong .
Adres Seeuwen & Co.
Naar Hamburg het Nederlandse kofschip BIJKA, kapt. E.J. Gort. Adres Seeuwen & Co.
Naar Java het Nederlandse campagne-clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Carst Tzn.
Adres bij de reder H. van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Montevideo en Buenos-Ayres de Nederlandse schoener ALIDA, kapt. G.A. Valk .
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar New York de Pruisische bark EDUARD, kapt. H. Wieting. Adres Wambersie & Zoon.
Naar New York de Nederlandse bark NEDERLAND. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar Philadelphia de Nederlandse schoener PAULINA EN CORNELIA, kapt. K.K. Hagedoorn. Adres P.A. van Es & Co. alhier, de Groot Roelants & Co. te Schiedam en Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam.
Naar Samarang direct de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse drie mastschoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik.
Adres P.A. van Es & Co.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen alhier.
Naar Soerabaija en Macassar de Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Sydney, N.Z.W. de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres de Vries & Co., te Amsterdam, en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet, alhier.
-   Schepen in lading te Vlaardingen:
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, te Rotterdam.
-   Schepen in lading te Amsterdam:
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija de Nederlandse bark AMALIA AUGUSTA, kapt. K.C. de Veer. Adres de Coningh & Co. alhier en P. Varkevisser & Zonen, te Rotterdam.
Naar Batavia de Nederlandse bark HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feijnt. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Batavia de Nederlandse campagne-bark FERDINAND EN LOUIS, kapt. D.E. Nolting. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Dantzig de Hanoverse schoener ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres A. Spekman.
Naar Kanagawa, met vrijheid Batavia aan te doen het Nederlandse brikschip DOLFIJN, kapt. T.D. Gollards, Adres de Coningh & Co., alhier, en Hudig & Pieters te Rotterdam.
Naar Macassar, via Amboina de Nederlandse bark MACASSAR, kapt. P. Vitringa Coulon. Adres Canne & Balwé alhier en C.W. Koning Jr. en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Naar Melbourne (Hobsons Bay) de Nederlandse bark BALTIMORE, kapt. G.H. Brakke. Adres de Vries & Co. alhier, en Vlierboom & Suermondt of Dörschlag & Gerbaulet te Rotterdam.
Naar Samarang de Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. G.L. Muller. Adres Oolgaardt & Bruinier alhier, P.A. van Es & Co. te Rotterdam en de Groot Roelants & Co. te Schiedam.
Naar Samarang de Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija de Nederlandse bark HENRIETTA, kapt. J. Portengen. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija direct de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres de Coningh & Co. te Amsterdam, en Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
-   Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip VROUW HELENA, kapt. W. Schellaers.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Antwerpen en Brussel het schip VIER GEBROEDERS, kapt. M. Martins.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip FRANS ELBERT, kapt. F. Elbert. Adres H.A.T. Koek.
Naar Dusseldorp het schip DE HOOP, kapt. J. Fischer. Adres H.A.T. Koek.
Naar Gent het schip MARIA LOUISE, kapt. P. Ponsen. Adres H. Braakman & Co.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip HENDRIKUS JOHANNA, kapt. A.J. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip FLORA, kapt. H.P. Disch. Adres H.A.T. Koek.

Afbeelding
Datum 01 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading
- te Rotterdam:
Naar Baltimore het Amerikaanse fregat ISABELLA, kapt. John E. Allen.
Adres Wambersie & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen.
Adres Vlierboom en Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Vermij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat NOACH, kapt. P. Wierikx.
Adres de bevrachters 't Hoen, Hudig & Co. en de cargadoors Hudig & Pieters, alhier en Vriesendorp & Gaade te 's Gravenhage.
Naar Batavia de Nederlandse brik BENGALEN, kapt. H.F. Planten.
Adres Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija het Nederlandse clipper-campagne-fregat JAN DE WITT, kapt. F. Guijt Jr. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, Hudig & Blokhuijzen en bij de reders Corn. Balguerie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Batavia het Nederlandse fregat PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade.
Adres C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia de Nederlandse campagne-bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder. Adres Vaesen & Steinhaus, alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heymerichs. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters, Vroege, Nieuwkamp & de Wijs en P. Varkevisser & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat INDIA, kapt. C. Vonck. Adres Bonke & Co. en Wambersie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. A.J. Bus. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia de Nederlandse bark KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. van Heijningen. Adres Slingerland & Lehr of D. Burger & Zoon.
Naar Belfast de Nederlandse galjoot BARTELD HERMAN. Kapt. F.M. Rasker. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse brik PRESTO, kapt. F.F. Cremer. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Boston de Oldenburger bark FALKE, kapt. B.H. Kassebohm. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Bremen het Hannoverse schip ALIDA IKEA, kapt. L.B. Pieper. Adres Seeuwen & Co.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. A.M.C. den Exter van den Brink. Adres C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suemondt en P.A. van Es & Co. Naar Dublin de Nederlandse kof JAKOBUS, kapt. J.H. Koning. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Gibraltar de Nederlandse hoeker WILHELMINA, kapt. A. Koster. Adres Seeuwen & Co.
Naar Glasgow het Engelse fregat MAJESTIC, kapt. J. Jones. Adres R. Twiss Hz.
Naar Guernsey de Engelse schooner CAROLINE, kapt. Chs. Allcock. Adres Hudig & Pieters.
Naar Hamburg het Nederlandse schip SOPHIA, kapt. L. Vonk. Adres Seeuwen & Co.
Naar Harburg en Hamburg de Nederlandse kof JANTINA ROELFINA, kapt. E.G. Broekema.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Java het Nederlandse campagne- clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars Tz. Adres bij de reder H. Van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuypers, van Dam & Smeer.
Naar Jersey de Engelse schoener UNITE, kapt. W. Colverson. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Jersey en Guernsey het kotterschip MARCO, kapt. Wm. Richardson. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Lissabon de Nederlandse schoener POMONA, kapt. D. Haddeman.
Adres Seeuwen & Co.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark SOUBURG, kapt. M.W. Zwart. Adres Kuyper, van Dam & Smeer alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) het schip VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen. Adres Hudig & Pieters alhier, of de Vries & Co., te Amsterdam, of bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar New York de Nederlandse bark NEDERLAND, kapt. J.T. Meermans. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar New York het Amerikaanse fregat FAIRFIELD, kapt. B. Hull. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Padang de Nederlandse bark CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak.
Adres van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer alhier, en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Philadelphia de Nederlandse schoener PAULINA EN CORNELIA, kapt. K.K. Hagedoorn. Adres P.A. van Es & Co. alhier, de Groot, Roelants & Co. te Schiedam en Oolgardt & Bruinier te Amsterdam.
Naar Quebec het Noorse fregat SCANDINAVIEN, kapt. M. Gude. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Samarang (direct) de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse 3 mast schoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse bark CHINA, kapt. E. Tofield. Adres W. Ruys & Zonen.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen alhier.
Naar Soerabaija en Macassar de Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Stettin (opm: Szczecin) de Pruisische Brik MARGARETHA, kapt. A. Radloff. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Stettin (opm: Szczecin), eventueel Kopenhagen het Pruisische schroefstoomschip HUMBOLDT, kapt. L. Mehring. Adres Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres Vlierboom & Suermondt alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en Dörschlag & Gerbaulet.
- te Vlaardingen:
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam.
- te Amsterdam:
Naar Batavia de Nederlandse bark HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feijnt. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Buenos Aires de Nederlandse schoener-brik GEZUSTERS, kapt. …..
Adres Petrus Scheffer & Zoon.
Naar Dantzig (opm: Gdansk) de Hannoverse ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres A. Spekman.
Naar Genua de Deense bark SVENDBORG, kapt. A. Thuroe. Adres Hurrelbrinck & Co.
Naar Kanagawa, met vrijheid Batavia aan te doen het Nederlandse schip (opm: brik) DOLFIJN, kapt. T.D. Gollards. Adres de Coningh & Co., alhier en Hudig & Pieters te Rotterdam.
Naar Macassar, via Amboina de Nederlandse bark MACASSAR, kapt. P. Vitrings Coulon. Adres Canne & Balwé alhier en C.W. Koning Jr. en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Naar Samarang de Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. G.L. Muller. Adres Oolgaardt & Bruinier alhier, P.A. van Es & Co. te Rotterdam en de Groot Roelants & Co. te Schiedam.
Naar Samarang de Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres Oolgardt & Bruinier.
Naar Soerabaija de Nederlandse bark HENRIËTTA, kapt. J. Portengen Jr. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres de Coningh & Co. te Amsterdam, en Kuiper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
- Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip TWEE GEBROEDERS, kapt. E. v.d. Kuyl.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip PAULINE, kapt. P. Kroll. Adres H.A.T. Koek.
Naar Dusseldorp het schip STOLZENFELS, kapt. G. Hendriks. Adres H.A.T. Koek.
Naar Gent het schip PAULINE, kapt. P.J. de Landtsheer. Adres H. Braakman & Co.
Naar Gent het schip VROUW MARIA, kapt. J. Koster. Adres H. Braakman & Co.
Naar Maastricht de stoomboot ELPIS. Adres J. v.d. Maaden.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip JOHANNA CORNELIS, kapt. J.P. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip DE CORNELIA, kapt. H.J. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip HOFFNUNG, kapt. S. Hartmann. Adres H.A.T. Koek.

Afbeelding
Datum 08 maart 1862
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 maart. Het te Rotterdam aan de Westerkade liggende fregatschip TERNATE, kapt. Cars Tzn., is gisteren morgen te 4½ ure, in een hevige windvlaag, op zijde geslagen. Het schip ligt naar de wal over en niet gevaarlijk, zodat men hoopt hetzelve spoedig weder overeind te brengen.

Afbeelding
Datum 18 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 maart. Gisterenavond mocht het eindelijk gelukken om het schip TERNATE, dat, zoals vroeger gemeld, aan de Westerkade alhier op zijde gevallen was, weder op te richten. De werkzaamheden hebben veel zwarigheden opgeleverd en men had daarenboven nog met allerlei tegenspoeden en ongelukken te kampen, die het werk telkens vertraagden, zoals het omvallen van een bok en het breken van een ketting dat tot horentouw dienende. Men zal het schip op de slip halen om aldaar onderzocht te worden. Dat het tuig veel en de kajuit-inventaris zeer veel geleden heeft, behoeft wel niet gezegd te worden.

Afbeelding
Datum 02 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading:
- te Rotterdam:
Naar Batavia. Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Batavia. Nederlands fregat PRINSES AMALIA, kapt. L.W. Van Rijn van Alkemade. Adres: C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaja. Nederlandse campagne-bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder. Adres: Vaesen & Steinhaus, alhier en de Coningh & Co., te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaja. Nederlandse bark STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heymerichs. Adres: 't Hoen, Hudig & Co,. Hudig & Pieters, Vroege, Nieuwkamp & de Wijs en P. Varkevisser & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaja. Nederlandse klipper-fregat INDIA, kapt. C. Vonk. Adres: Bonke ? & Co. en Wambersie & Zoon.
Naar Batavia. Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. A.J. Bus. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
Naar Batavia. Nederlandse bark KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. Van Heijningen. Adres: Slingeland & Lehr of D. Burger & Zoon.
Naar Batavia. Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten. Adres: Visser & van der Sande te Rotterdam en te Dordrecht.
Naar Batavia. Nederlandse driemast-schoener ZEPHIR, kapt. W.H. Scheij. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
Naar Batavia en Soerabaja. Nederlandse bark MARIA DIEDERICA, kapt. A. van Marion. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen alhier en de Wed. Jan van Wesel & Zoon te Amsterdam.
Naar Bahia. Bremer brik BAHIANA, kapt.A Koster. Adres: Wambersie & Zoon.
Naar Boston. Nederlandse brik PRESTO, kapt. F.F. Cremer. Adres: Hudig & Blokhuyzen.
Naar Bremen. Hanoverse kof FRAU JOHANNA, kapt. J.H. Jacobs. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Dantzig. Hanoverse schip KEA, kapt. H. Buss. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Dantzig. Nederlandse kof JOHANNA WILHELMINA, kapt. T.K. Faber. Adres: Vlierboom & Suermondt.
Naar Decima en Kanagawa. Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. A.M.C. den Exter van den Brink. Adres: C.Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suermondt en P.A. Van Es & Co.
Naar Gibraltar. Nederlandse schoener DE HOOP, kapt. J. Manneken. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Hamburg. Nederlandse galjoot MARTHA, kapt. H.H. Nieboer. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Harburg en Hamburg. Hanoverse kof CATHARINA MARIA, kapt. H.H. de Roth. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Hongkong direct. Nederlandse bark JUNO, kapt. H.W. Nicolai. Adres: C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
Naar Java. Nederlandse campagne-clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars Tz. Adres bij de reder H. van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Lissabon. Nederlandse hoeker BOREAS, kapt. J. van Dijk. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Melbourne Hobsons-Bay en eventueel Sydney N.S.W. Nederlandse bark SOUBURG, kapt. M.W. Zwart. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer alhier, de Vries & Co. te Amsterdam en bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Melbourne Hobsons-Bay en eventueel Sydney N.S.W. Nederlands schip VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen. Adres: Hudig & Pieters, alhier, of de Vries & Co. te Amsterdam of bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Montevideo en Buenos-Aires. Nederlandse schoener STAD APPINGADAM, kapt. G.S. Prange. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar New York. Engelse bark CABOT, kapt. J. Mc. Gregor. Adres: Wambersie & Zoon.
Naar New York. Noorse brik TORDENSKJOLD, kapt. A. Hansen. Adres: P.A. Van Es & Co.
Naar New York Engelse brik ADELAÏDE, kapt. John Mc Cough. Adres: Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar New York. Noorse brik LAMARTINE, kapt. P.N. Zernichow. Adres: Kuyper, van Dam & Smeer en Wambersie & Zoon.
Naar New York. Bremer bark ST. BERNHARD, kapt. C.L. Deetjen. Adres: Wambersie & Zoon.
Naar New York. Nederlandse bark LUCONIA, kapt. C.J.D. Hulshoff. Adres: Wambersie & Zoon.
Naar Padang. Nederlandse bark CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak. Adres: van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer, alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Quebec. Noors fregat SCANDINAVIEN, kapt. M. Gude. Adres: P.A. van Es & Co.
Naar Singapore en Hongkong. Nederlandse driemast-schoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres: Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Singapore en Hongkong. Nederlandse bark CHINA, kapt. E. Tofield. Adres: W. Ruys & Zonen.
Naar Singapore en Hongkong na arrivement Deense bark JURGEN LORENTZEN, kapt. Reimer. Adres: Vlierboom & Suermondt.
Naar Soerabaja en Macassar. Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres: 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs.Cornelder & Zonen.
Naar Stettin, eventueel Kopenhagen. Pruisisch schroefstoomschip HUMBOLDT, kapt. L. Mehring. Adres: Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Stettin. Pruisisch stoomschip HERMANN, kapt. Robt. Klock. Adres: Seeuwen & Co.
Naar Sydney N.S.W. Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres: Vlierboom & Suermondt alhier, de Vries & Co. te Amsterdam en Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Sydney N.Z.W. Nederlands fregat ELISABETH, kapt. H.A. Harms. Adres: P.A. van Es & Co. en Nolda & Dewing.
- te Amsterdam:
Naar Buenos Aires. Nederlandse schoener-brik GEZUSTERS, kapt. … Adres: Petrus Scheffer & Zoon.
Naar Dantzig. Hannoverse schoener ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres: A. Spekman.
Naar Dantzig. Nederlandse galjoot GEORGE, kapt. B.B. Mulder. Adres A. Spekman.
Naar Decima. Nederlandse bark COPERNICUS, kapt. J. Algra. Adres: de Vries & Co., alhier en Vlierboom & Suermondt te Rotterdam.
Naar Kaap de Goede Hoop, Kaapstad, Port Elisabeth en Port Natal. Nederlandse campagne-bark WILLEM HENDRIK, kapt. J. Beckering. Adres : Hoyman & Schuurman.
Naar Koningsbergen via Kopenhagen. Deense stoomschip L. N. HVIDT, kapt Harböe. Adres: W.J. Langeveld junior & Co.
Naar Koningsbergen, via Kopenhagen. Het schroefstoomschip HIPPEL, kapt. B. Wendt. Adres: B.J. van Hengel.
Naar Padang. Nederlandse brik CONSTANCE, kapt. T. Sipkes. Adres: Canne & Balwé en de Coningh & Co. alhier en Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam.
Naar Samarang direct. Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres: Oolgaardt & Bruinier.
Naar Samarang direct. Nederlandse bark ALMELO, kapt. R.P. Tjebbes. Adres: Hoyman & Schuurman.
Naar Samarang direct Nederlandse campagne-bark HENRIETTA, kapt. J. Portengen. Adres: Oolgaardt & Bruiner.
Naar Soerabaja direct. Nederlandse bark ALETTA AUGUSTA, kapt. J.A. Tinholt. Adres: de Coningh & Co., alhier en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
- Riviervaart Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel. Het schip DE HOOP, kapt. J. van den Berg. Adres: H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfurt. Het schip FORTUNA, kapt. F. Leinweber. Adres: H.A.T. Kock.
Naar Dusseldorf. Het schip GOEDE VERWACHTING, kapt. J.H. Jansen. Adres: H.A.T. Kock.
Naar Gent. Het schip LA PAULINE, kapt. P.J. De Landtsheer. Adres: H. Braakman & Co.
Naar Maastricht, Luik en Aken. Het schip HENDRIKUS JOHANNA, kapt. A.J. Oomes. Adres: H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen. Het schip ELEONORE, kapt. H. Mundschenk. Adres: H.A.T. Kock.

Afbeelding
Datum 13 april 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: ELISE SUSANNE, kapt. L. E. Grafthuis; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. J. D. de Wit; TERNATE, kapt. T. Cars Tz.; BATAVIER, kapt. E. H. Pfeiffer; JACOBA HELENA, kapt. J. J. Swart; ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers; JEDO, kapt. T. van Rossum; DELFSHAVEN, kapt. C. Schaap; LAMMINA ELISABETH, kapt. A. Gersen; ADRIANA PETRONELLA, kapt. J. A. Annokkee.
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H. B. R. Jaski; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A. H. Zwaneveld; DYONISIA CATHARINA, kapt. S. Berkelbach v/d Sprenkel;
KONING WILLEMM lll, kapt. H. H. Zeilstra; LEWE VAN NYENSTEYN, kapt. B. H. Borchers;
VAN GALEN, kapt. C. B. Brandligt; HENRIETTA, kapt. J. Portengen; PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; ZEELUST, kapt. J. A. Knaap; DRIE GEZUSTERS, kapt. G. C. Fischer;
JAN VAN BRAKEL, kapt. K. Visser; ADMIRAAL TROMP, kapt. J. van Tubergen; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; ANNA EN ELIZE, kapt. J. G. de Roeve;
A. R. FALCK, kapt. van Duyveboden; ALMELO,  kapt. R. P. TJEBBES.
Voor Dordrecht: JACOBA, kapt. T. M. Schaap.
Voor Schiedam: MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion, (van Rotterdam).
Voor Middelburg: WESTKAPELLE, kapt. A. R. Crucq; WALCHEREN, kapt. D. H. van der Heijden.

Afbeelding
Datum 26 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 24 januari, Aangekomen: CATH. LOUISA, kapt. Van Aalst, van Faro; CORNELIA CATH., kapt. Hagedoorn, van Riga. Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith; LORD RAGLAN, naar  Newcastle; bij Dungeness van loods voorzien, BUREAU VERITAS, kapt. Rosenbeek, van Palermo. De wind W.
Brouwershaven, 24 januariNiets gepasseerd.
Te Texel aangekomen, 21 januari, HERCULESkapt. Deterding, van Batavia.
22 dito, HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. de Boer, en DE ZWAAN, kapt. Van Hemert, beiden van Batavia; EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal, van Bantam; KNIGHT, kapt. Watson, van Padang.
Te Vlissingen aangekomen, 21 jan., MINERVA, kapt. Botesz, van Batavia naar Middelburg.
Aaugekomen schepen op Java, vóór 16 december: MARIA ANNA, kapt. J. D. van Monnom; MEDEA, kapt. A.W.F. van Teutem; en TERNATE, kapt. T. Carz Tz., allen van Rotterdam;  ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; HOLLAND, kapt. H.P. Grönbeck; SIRIUS, kapt.  W. van Wijngaarden van Rees; DIONYSIA CATHARINAkapt. C.J. Jaski, en CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille, allen van Amsterdam; WESTKAPELLE, kapt. A.B. Crucq, van Zierikzee; Peking, kapt. S. Deinum, en ÆOLUS, kapt. N.J. de Vries, beiden van Singapore; PAULINE, kapt. B.J. Post, van Kaap de Goede Hoop; CAPELLA, kapt. J. Kruisinga, van Shields; FAGEL, kapt. J. Verloop, en ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. L. Sontag Winkler, beiden van Amsterdam naar Japan.

Afbeelding
Datum 01 december 1864
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 november. Volgens telegram is heden te Vlissingen gearriveerd en naar Antwerpen opgezeild het ijzeren klipperschip TERNATE, kapt. Carsten, komende van New York.

Afbeelding
Datum 13 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen, als:
- Voor Rotterdam: ONRUST, kapt. C.M. Hogendorp qq.; TERNATE, kapt. T. Cars Tz.
- Voor Amsterdam: WAALSTROOM, kapt. C. de Groot; HENRIETTE MARIA, kapt. P. Tjebbes; HENRIETTE, kapt. J. van Loenen; FAGEL, kapt. C. van Duyn; FRIESLAND, kapt. T. Sipkes.
- Voor Dordrecht: EERSTELING, kapt. C. de Zeeuw Bagchus Wz.; NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
- Voor Middelburg: WALCHEREN, kapt. G. van der Borden.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen; Hudig & Pieters alhier en Gerard Mauritz te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia. De Nederlandse bark GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius. Adres: Hartog & Glazener en Ruys & Kellar alhier.
- Naar Batavia. De Nederlandse clipper NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co.; Hudig & Pieters alhier en P.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia. De Nederlandse bark MARY EN HILLEGONDA, kapt. P. Walters.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs.
- Batavia. Het Nederl. clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars T.Zoon.
Adres: Hendrik Muller & Co, Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Batavia. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. La Seur.
Adres: Van Overzee & Co, Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse Bark CORTGENE, kapt P. Wemmerus Pz.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Batavia. Het clipper fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co,
te Amsterdam.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark JOANNES, kapt. I.D.P. Zetteler.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langlaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar. Het Nederl. schip (opm: sloep) DANKBAARHEID, kapt. P. v.d. Wal
Adres: Seeuwen & Co.
- Gibraltar en Malta. De Nederlandse schoener-brik COURIER, kapt. T. van Vliet.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Havana. De Nederlandse schoener CERES, kapt. C. Boog.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co
- Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Lissabon. Het Nederlandse schip BOREAS, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Makassar. De Nederl. bark MAKASSAR, kapt. F. Vitringa Coulon.
Adres: G.W. Koning Jr. te Rotterdam en Amsterdam, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en Canne & Balwé te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederl. fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Samarang (direct). De Nederl. bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Samarang via Batavia. De Nederlandse bark LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang via Batavia. De Nederl. bark HENRIETTE GERARDINA SUSANNE, kapt. P.J. Dam. ~ Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang (direct). Het Nederl. fregat VOORUIT, kapt. K.J.C. Logger qq.
Adres: Hendrik Muller & Co, Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Samarang (direct) met vrijheid om Batavia aan te doen. De Nederl. bark ONRUST, kapt. O.M. Hoogendorp. ~ Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse 3-mast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. P.F. van Overklift. ~ Adres: P.A. van Es & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederl. driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Soerabaija (direct). De bark ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, alhier en B.D. Bosscher & Zn, te Amsterdam.
- St. Petersburg. De Nederl. schoener-galjoot ARENDINA, kapt. W.W. Smit.
Adres: Johs Ooms Ez. & Co.
- St. Petersburg. De Nederl. galjoot JACOBA CORNELIA, kapt. F.D. Fekkes.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- St. Petersburg. Het Nederlandse schip MORGENSTER, kapt. M. v.d. Berg.
Adres: Seeuwen & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse kof JACOB SYNES, kapt. B. Schut.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 10 maart 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 februari. Aangekomen schepen: ANTONY VAN HOBOKEN, kapt. Hazewinkel; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Rossum; ELECTRA, kapt. Landweer; ELISABETH, kapt. Storm; EVA JOHANNA, kapt. Hordijk; MACASSAR (ex AMICITIA), kapt. P. Vitringa Coulon; MARY EN HILLEGONDA, kapt. Walters; SCHEVENINGEN, kapt. Anokkee; TERNATE, kapt. Kars.
Vertrokken schepen: AUSTRALIË, kapt. .... (opm: D.B. Jochems); BALTIMORE, kapt. Brakke; CONSTANCE, kapt. Schroot; DOELWIJK, kapt. Hoefman; GEZINA MARIE, kapt. Rolff; LICHTSTRAAL, kapt. Wierikx; SAMARANG (ex EUTERPE), kapt. De Groot; PASSAROEANG, kapt. F. Hollanders, naar Australië; JOHANNA EN WILLEM, kapt. Wier.

Afbeelding
Datum 10 december 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 december. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, zijn de volgende 34 schepen aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden:
ELECTRA (590 last), naar Amsterdam NLG 79,97; HENRIETTE GEERTRUIDA (260 last), naar Amsterdam NLG 110,-; ANNA SOPHIA (382 last), naar Amsterdam NLG 89,74; FAGEL (315 last), naar Amsterdam NLG 94,44, Rotterdam NLG 94,44, Dordrecht NLG 99,44, Middelburg NLG 99,44, Schiedam NLG 99,44; CHRISTINA MARIA (210 last), naar Amsterdam NLG 99,98; VICE-ADMIRAAL MAY (399 last), naar Amsterdam NLG 90,97; FERDINAND & LOUIS (269 last), NLG 93,98; PRESTO (231 last), naar Amsterdam NLG 100,-; JUPITER (387 last), naar Amsterdam NLG 94,90, Rotterdam NLG 100,-; HERMAN DE RUIJTER (319 last), naar Amsterdam NLG 92,49; ORTELIUS (392 last), naar Amsterdam NLG 92,49, Rotterdam NLG 94,49; VOORUIT (143 last), naar Amsterdam NLG 110,-; HOLLANDSCH TROUW (387 last), naar Amsterdam NLG 110,-; MARIA REGINA (225 last), naar Amsterdam NLG 94,50; SCHIEDAM (395 last), naar Amsterdam NLG 103,-, Rotterdam NLG 98,-, Dordrecht NLG 99,-, Middelburg NLG 103,-, Schiedam NLG 98,-; MARIA (561 last), naar Amsterdam NLG 93,-, Rotterdam NLG 88,88; Dordrecht NLG 88,88, Middelburg NLG 89,89, Schiedam NLG 88,88; TRITON (396 last), naar Rotterdam NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-; ARGO (284 last), naar Rotterdam NLG 100,-, Schiedam NLG 100,-; MEDEA (398 last), naar Rotterdam NLG 100,-, Schiedam NLG 100,-; MARIE (396 last), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 97,-, Dordrecht NLG 97,-, Middelburg NLG 98,-, Schiedam NLG 97,-; MINA (397 last), naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-; KANAGAWA (642 last), naar Amsterdam NLG 92,50, Rotterdam NLG 87,50, Dordrecht NLG 87,50, Middelburg NLG 92,50, Schiedam NLG 87,50; CORNELIS SMIT (398 last), naar Amsterdam NLG 104,98, Rotterdam NLG 99,98, Dordrecht NLG 99,98, Middelburg NLG 104,98, Schiedam NLG 99,98; HONINGBIJ (399 last), naar Amsterdam NLG 91,39, Rotterdam NLG 88,39, Dordrecht NLG 88,39, Middelburg NLG 88,39, Schiedam NLG 88,39; CONSTANTIA (391 last), naar Rotterdam NLG 92,40, Dordrecht NLG 92,40, Schiedam NLG 92,40; TERNATE (395 last), naar Rotterdam NLG 89,83, Dordrecht NLG 89,83, Schiedam NLG 89,83; MARY EN HILLEGONDA (398 last), naar Amsterdam NLG 94,88, Rotterdam NLG 89,48, Dordrecht NLG 90,48, Middelburg NLG 94,88, Schiedam NLG 89,48; PRINSES AMALIA (445 last), naar Rotterdam NLG 93,44, Dordrecht NLG 94,44, Schiedam NLG 94,44; EVA JOHANNA (517 last), naar Rotterdam NLG 93,34, Dordrecht NLG 94,34, Schiedam NLG 94,34; ALMONDE (294 last), naar Amsterdam NLG 97,99, Rotterdam 92,49, Dordrecht NLG 96,-, Middelburg NLG 97,-, Schiedam NLG 95,-; GENERAAL DE STUERS (396 last), naar Amsterdam NLG 84,-, Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 80,-, Middelburg NLG 83,-, Schiedam NLG 80,-; BASTIAAN POT (394 last), naar Amsterdam NLG 83,50, Rotterdam NLG 79,98, Dordrecht NLG 81,-, Middelburg NLG 83,50, Schiedam NLG 81,-; NIEUWLAND (398 last), naar Amsterdam NLG 84,-, Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 80,-, Middelburg NLG 83,-, Schiedam NLG 80,-; CORNELIS WERNARD EDUARD (470 last), naar Rotterdam NLG 80,-, Dordrecht NLG 83,-, Schiedam NLG 82,-.

Afbeelding
Datum 05 juni 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 april. Vrachten. Nederlands schip TERNATE naar Rotterdam NLG 25 tin, NLG 65 suiker, NLG 90 à 100, damar (opm: naam voor verschillende harssoorten) alhier, NLG 102,50 thee alhier en Cheribon (opm: Cirebon) en NLG 70 tabak te Rembang.
Nederlandse FAGEL, ANNA EN SOPHIA en PRESTO naar Amsterdam, door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij bij inschrijving opgenomen, de eerste à NLG 75, de tweede à NLG 78,45, en de derde à NLG 79,75 per last.
Nederlands ALETTA AUGUSTA naar Rotterdam NLG 75 koffie, NLG 90, gom damar en huiden te Batavia en NLG 80 tabak te Tjilatjap (opm: Cilacap) te laden.
Onbevrachte Nederlandse schepen CHRISTINA MARIA, UTRECHT, SCHEVENINGEN, LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, HENRIETTE GEERTRUIDA en CORNELIA maken kustreizen

Afbeelding
Datum 07 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen: STAD DOCKUM, 206 last, naar Amsterdam NLG 87.78; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 82.97; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 84.40; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82.40; IDA GEERTRUIDA, 246 last, naar Amsterdam NLG 82.89; HOLLANDS TROUW, 387 last naar Amsterdam, NLG 82.40; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 87.40; naar Rotterdam NLG 92; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 83.40; naar Rotterdam NLG 88.40; CORNELIA ADOLPHINA, 398 last naar Amsterdam NLG 82.90; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 82.97; CORNELIS, 249 last, naar Amsterdam NLG 82.50; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam, NLG 81.50; SENIOR, 311 last, naar Amsterdam NLG 83.95; BALTIMORE, 329 last, naar Amsterdam NLG 89.80, naar Rotterdam NLG 91.80, naar Dordrecht NLG 91.80, naar Schiedam NLG 91.80; CALIFORNIA, 343 last, naar Amsterdam NLG 94.80, naar Rotterdam NLG 96.80, naar Dordrecht NLG 96.80, naar Schiedam NLG 96.80; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 last, naar Amsterdam NLG 82.97; WILHELMINA EN CLARA, 342 last, naar Amsterdam NLG 92; JACOBA EN CHRISTINA, 240 last, naar Amsterdam NLG 82.49; ORTELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 82.97, naar Rotterdam NLG 87.97; MARIA ADOLPHINA, 347 last, naar Amsterdam NLG 81.99; SOERABAYA PACKET, 262 last, naar Amsterdam NLG 80.88; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 79.94, naar Rotterdam NLG 85; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 79.99, naar Rotterdam NLG 85; INSULINDE, 516 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 91.68; MENTOR, 293 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.68; BATO 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 92, naar Rotterdam NLG 84.83, naar Dordrecht en Middelburg NLG 86 naar Schiedam NLG 84.83; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam NLG 87.26, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.17, naar Middelburg NLG 86.27, naar Schiedam NLG 84.17; HENDRIKA, 398 last, naar Amsterdam NLG 90.90, naar Rotterdam NLG 87.90, naar Dordrecht NLG 88.90, naar Middelburg NLG 89.90, naar Schiedam NLG 88.90; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 78.98, naar Dordrecht NLG 80.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 79.98; MINA, 397 last, naar Amsterdam NLG 89.49, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.49, naar Middelburg NLG 85.49, naar Schiedam NLG 84.49; NESTOR, 884 last, naar Amsterdam NLG 82.50, naar Rotterdam NLG 81; OTTOLINA, 780 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 81.98; BARON PALLANT VAN ROOSENDAAL, 800 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82.23; CORNELIA MATHILDA 355 last, naar Amsterdam NLG 92.95, naar Rotterdam NLG 87.95, naar Dordrecht NLG 88.95, naar Middelburg NLG 92.95, naar Schiedam NLG 87.95, DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 86.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.49; A.M.E., 491 last, naar Amsterdam NLG 76.98; H.W.M. 665 last, naar Amsterdam NLG 76.98; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 94.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84.98; VIER GEZUSTERS, 389 last, naar Amsterdam NLG 82.96; naar Rotterdam NLG 82, naar Dordrecht NLG 82.46, naar Middelburg NLG 82.96, naar Schiedam NLG 82; JOHANNA, 377 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 88; RIDDERKERK, 399 last, naar Amsterdam NLG 86, naar Rotterdam, Dordrecht NLG 84, naar Middelburg NLG 86, naar Schiedam NLG 84; ZUIDHOLLAND, 682 last, naar Amsterdam NLG 82.95, naar Rotterdam NLG 79.95, naar Dordrecht NLG 80.95, naar Middelburg NLG 81.95, naar Schiedam NLG 79.95; TERNATE, 395 last, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.93, naar Middelburg NLG 84.93, naar Schiedam NLG 82.93; KORTENAER, 513 last, naar Amsterdam NLG 85.47, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.47, naar Middelburg NLG 85.47, naar Schiedam NLG 82.47; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 93.-, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87.94; NIEUWLAND, 398 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; CORNELIA 796 last, naar Amsterdam NLG 84.48, naar Rotterdam NLG 83.48, naar Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84.48; GENERAAL DE STUERS, 396 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 last, naar Amsterdam NLG 92.-, naar Rotterdam NLG 83.99, naar Dordrecht NLG 86.99, naar Middelburg en Schiedam NLG 83.99.

Afbeelding
Datum 12 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 mei. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, zijn aan de Nederlandsche Handel Maatschappij de navolgende schepen aangeboden :
KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam, NLG 92, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; KENNEMERLAND, 763 l., naar Amsterdam NLG 77,77, naar Rotterdam NLG 82,77; ORTHELIUS, 392 l., naar Amsterdam NLG 81,99, naar Rotterdam NLG 86,99;
CORNELIA ADOLPHINA, 398 l., naar Amsterdam NLG 77,94; ARIA EN BETSY, 391 l., naar Amsterdam NLG 81,40; ANNA EN SOPHIA, 382 l., naar Amsterdam NLG 86,40; JAN PIETERSZOON KOEN, 398 l., naar Amsterdam NLG 78,90, naar Rotterdam NLG 88,90; BESTEVAER, 393 l., naar Amsterdam NLG 78,90, naar Rotterdam NLG 88,90; JACOB ROGGEVEEN 377 l., naar Amsterdam NLG 79,85; JACOBA EN CHRISTINA, 240 l., naar Amsterdam NLG 79,34; AUGUSTE, 316 l., naar Amsterdam NLG 82,49.; VICE ADMIRAAL MAY, 399 l., naar Amsterdam NLG 81,50; HOLLANDS TROUW, 387 l., naar Amsterdam NLG 82; DEN ELSHOUT, 332 l., naar Amsterdam NLG 87; GEERTRUIDA, 246 l., naar Amsterdam NLG 87,18; NICOLAAS WITSEN, 352 l., naar Amsterdam NLG 79,85; PAULINE CONSTANCE ELEONORA, 306 l., naar Amsterdam NLG 78,40; STAD DOCKUM, 206 l., naar Amsterdam NLG 80,40; BALTIMORE, 329 l., naar Amsterdam NLG 84,84; naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,84; SENIOR, 311 l., naar Amsterdam NLG 78,80; JAVA, 683 l., naar Amsterdam NLG 79,49; CORNELIS, 249 l., naar Amsterdam NLG 82,50; PASSAROEANG, 325 l., naar Amsterdam NLG 79,90; JOHANNES 845 l., naar Amsterdam NLG 77,88; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 l., naar Amsterdam NLG 79,97; AURORA, 744 l., naar Amsterdam NLG 76,98; MENTOR, 394 l., naar Amsterdam NLG 84,68; INSULINDE, 516 last, naar Amsterdam NLG 84,68; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 l., naar Amsterdam NLG 75,97, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,97, naar Middelburg NLG 79,97; NOORDZEEKANAAL, 439 l., naar Amsterdam NLG 85; MARIA ADOLPHINA, 347 l., naar Amsterdam NLG 79,49; DORDRECHT II, 403 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,49; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 l., naar Amsterdam NLG 95; naar Rotterdam, Middelburg en Schiedam NLG 89,50; MARIA, 561 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,79; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 l., naar Amsterdam NLG 86,99; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,77; WILLEM POOLMAN, 859 l., naar Amsterdam NLG 86; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,77; CONSTANTIA, 391 l., naar Amsterdam NLG 82,85; naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,85;
GRAAFSTROOM, 399 l., naar Amsterdam NLG 84, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 84, naar Schiedam NLG 82 ; HENDRIKA, 398 l., naar Amsterdam NLG 90,90, naar Rotterdam NLG 87,90, naar Dordrecht NLG 88,90, naar Middelburg NLG 89,90, naar Schiedam NLG 88,90 ; JASON, 438 l., naar Rotterdam en Schiedam NLG 90,03 ; NESTOR, 834 l., naar Amsterdam NLG 82,50, naar Rotterdam NLG 81 ; BARON VAN PALLAND VAN ROOSENDAAL, 800 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 77,99 ; PROF. VAN DER BOON MESCH, 394 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,99 ; CORNELIS SMIT, 399 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 83,75 ; OTTOLINA, 780 l., Amsterdam en Rotterdam NLG 79,75, naar Dordrecht en Schiedam NLG 81,90 ; MINA, 397 l., naar Amsterdam NLG 89,49, naar Rotterdam NLG 84,49, naar Dordrecht NLG 84,49, naar Middelburg NLG 85,49, naar Schiedam NLG 84,49 ; CORNELIA, 769 l., naar Amsterdam NLG 84, naar Rotterdam NLG 82, naar Dordrecht NLG 82, naar Middelburg NLG 84, naar Schiedam NLG 82 ; KORTENAER, 514 l., naar Amsterdam NLG 81,79, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,79, naar Middelburg NLG 81,79 ; HENRIËTTE ADRIANA, 795 l., naar Amsterdam NLG 80,74, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,74, naar Middelburg NLG 80,74 ; MARIA ELISABETH, 718 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,74, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,74 ; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 l., naar Amsterdam NLG 84,90, naar Rotterdam NLG 82,40, naar Dordrecht NLG 82,90, naar Schiedam NLG 82,50 ; JANNETTE, 346 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84 ; BALI, 572 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; ERASMUS, 655 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; INDIA, 685 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; JEDO, 399 l., naar Amsterdam en Middelburg NLG 80, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78, naar Schiedam NLG 79 ; OCEANUS, 613 l., naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam en Schiedam NLG 76, naar Dordrecht NLG 78 ; ALLEGONDA JACOBA, 370 l., naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85 ; CATHARINA MARIA, 337 l., naar Amsterdam NLG 84,48, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,48, naar Middelburg NLG 81,98, naar Schiedam NLG 79,48 ; MAASSLUIS, 471 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,90 ; TERNATE, 395 l., naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,69, naar Middelburg NLG 81,69, naar Schiedam NLG 79,69 ; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 l., naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,90 ; JOHANNA MARIA, 472 l., naar Amsterdam NLG 91,75, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,75 ; EUROPA, 669 l., naar Amsterdam NLG 84,90, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,90 ; SUMATRA, 347 l., naar Amsterdam NLG 83,50, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 83,50.
(opm: l = last, voorafgegaan door de grootte in lasten)

Afbeelding
Datum 14 oktober 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 oktober. Van Batavia wordt van de 29e augustus bericht, dat de 19e dito gedurende een bui het Engels schip COUNTY OF AYR, kapt. M'Nicoll, van Glasgow aldaar aangekomen, door 's Rijks stoomschip ARDJOENO aangevaren was en daarbij de boegspriet verloren had, terwijl het schip TERNATE, kapt. T. Cars Tzn., door het driftig geraken van een Engels schip een steng verloren en andere schade bekomen had.

Afbeelding
Datum 24 mei 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 mei. Aangaande het Nederlandse schip TERNATE, kapt. T. Carst Tz., de 9e november van Batavia naar Rotterdam vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding
Datum 09 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Op de 4e februari 1879, ten verzoeke van Anna Maria Franken, huisvrouw van Theodorus Klipp, wonende te Rotterdam, heb ik, Johannes Brakkee, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, voor de derde maal gedagvaard Theodorus Klipp, zeevarende, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, om op maandag de 19e mei 1879 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- Aangezien eiseresse de 23e maart 1870 te Rotterdam met de gedaagde is gehuwd,
- Aangezien deze zich te Rotterdam de 28e maart 1870 als matroos heeft laten aanmonsteren op het Nederlands fregatschip TERNATE, gevoerd door schipper Thomas Cars Tzn. voor een reis van Rotterdam naar Java via de kust van Guinea en voorts naar zodanige andere plaatsen als de schipper zou goedvinden en om daarmede terug te komen op een Nederlandse haven.
- Aangezien dit schip de 9e november 1870 van Batavia is vertrokken met bestemming naar Rotterdam en sedert niets meer van dat schip noch zijn bemanning is gehoord, zodat het waarschijnlijk met man en muis is vergaan.
- Aangezien alzo meer dan drie jaren zijn verlopen zonder dat bewijs is ingekomen van zijn aanwezen of van zijn overlijden.
- Aangezien de eiseresse verzoekt haar verlof te verlenen om een ander huwelijk aan te gaan.
Van zijn aanzijn te doen blijken.
J. Brakke, deurwaarder (opm: sterk bekort; zie NRC 240571)

Afbeelding
Datum 13 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. In den jare 1882, de 11e juli, ten verzoeke van Geertruida Cornelia Noordhuizen, winkelierster, wonende te Bergen op Zoom, echtgenote van Cornelis Tavenier, heb ik ondergetekende Dirk Johannes Janssen, deurwaarder bij de Arrondissements-Rechtbank te Breda, voor de derde maal gedagvaard Cornelis Tavenier, hofmeester, laatst gewoond hebbende te Bergen op Zoom, om op dinsdag de 17e oktober 1882 des voormiddags ten 10 ure, te verschijnen ter gewone audientie der genomede rechtbank, ten einde:
• aangezien de gedaagde op de 2e april 1870 als hofmeester op het schip TERNATE, kapt. Cars, voor de rederij van Hendrik Mulder, uit Rotterdam naar Oost-Indië is vertrokken en daarmede de 9e november 1870 van Batavia naar Nederland is teruggekeerd, doch noch van schip, noch van equipage nader iets is vernomen, zodat er alle waarschijnlijkheid is, dat het met man en muis is vergaan.
• aangezien de eiseresse alzo tot een verklaring van het vermoedelijk overlijden van de gedaagde en tot vergunning tot het aangaan van een ander huwelijk wenst te procederen,
mitsdien aan gemelde rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken, de gedaagde aanzeggende, dat ingeval noch hij noch iemand voor hem op deze dagvaarding opkomt en alzo niet behoorlijk van zijn aanwezen mocht blijken, zal worden geconcludeerd, dat er rechtsvermoeden van zijn overlijden bestaat en wel sedert de 9e november 1870.
Breda, 11 juli 1882, D.J. Janssen, deurwaarder
(opm: sterk bekort)

Afbeelding