Inloggen
VLAARDINGEN - ID 14882


Kroniekberichten

Datum 22 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Vlaardingen, 21 augustus. Heden is op de werf van de scheepsbouwmeester F. Kloos te Alblasserdam de kiel gelegd voor het barkschip VLAARDINGEN, groot 370 gemeten lasten, te bouwen onder leiding van de heer C. Smit aldaar, voor rekening ener rederij onder directie van de heren Van der Drift & Van Dusseldorp.

Afbeelding
Datum 11 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Kinderdijk, 10 mei. Heden is van de scheepstimmerwerf van de heer T. Kloos alhier met het beste gevolg te water gelaten het barkschip VLAARDINGEN, groot ca. 370 gemeten lasten, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heren Van der Drift & Van Dusseldorp te Vlaardingen en zullende gevoerd worden door kapt. M.S. van Dusseldorp.

Afbeelding
Datum 15 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 14 mei. In ons nommer van 11 mei deelden wij van de Kinderdijk mede, dat aldaar in de namiddag van de voorgaande dag met goed gevolg was te water gelaten het barkschip VLAARDINGEN. Naar wij nader vernemen heeft daarbij het volgende plaatsgehad. Toen het schip bijna van de helling was afgelopen, raakte het met de voorsteven grond en bleef met nog ongeveer 10 voeten lengte op de werf zitten. Het verloor daarop het evenwicht en helde tot aan de rusten over. Het water, dat met het aflopen weggedrongen was, keerde nu terug en lichtte de kop; het schip richtte zich weder op en ging zonder enige verdere stoornis, van de helling. Het geheel heeft slechts een oponthoud van enige minuten veroorzaakt.

Afbeelding
Datum 10 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaya voor goederen en passagiers, waartoe uitmuntend is ingericht, het extra op de zeilage nieuw gebouwd barkschip VLAARDINGEN, kapt. M.S. van Dusseldorp, vertrekt ultimo juli. Adres bij de cargadoors P. Varkevisser & Zonen alhier, en De Coningh & Bert te Amsterdam. (opm: eerste reis, schip vertrok pas op 10 september van Hellevoetsluis, echter naar Akyab [Sittwe])

Afbeelding
Datum 15 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaya voor goederen en passagiers, waartoe uitmuntend is ingericht, het extra op de zeilage nieuw gebouwd barkschip VLAARDINGEN, kapt. M.S. van Dusseldorp. Vertrekt ultimo juli. Adres bij de Cargadoors P. Varkevisser & Zonen, alhier en De Coningh & Bert te Amsterdam. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 03 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 februari. Vrachten. Het getal der bij het vertrek der vorige mail nog onbevrachte schepen werd door talrijke arrivementen weder vergroot, waardoor de vooruitzichten nog ongunstiger te noemen zijn, en ook weer iets lagere vrachten geaccepteerd werden. De volgende Nederlandse schepen werden gecharterd naar Amsterdam: WILHELMINA CATHARINA à NLG 67,50 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Samarang te laden; ALBATROS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst, te Soerabaja te laden; LEWE VAN NYESTEYN NLG 65 voor suiker en NLG 62,50 voor rijst, hier te laden; WATERGEUS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Soerabaja in te nemen; ADRIANA PETRONELLA à NLG 65 voor suiker te Samarang te laden; VLAARDINGEN bedingt NLG 70 voor suiker te Soerabaja te laden; ZEENIMPH NLG 67,50 voor suiker te Pekalongan; TELEGRAPH laadt koffij te Padang à NLG 82,50; VAN BOSSE bedingt NLG 5000 per maand van Samarang naar Shanghai, RESIDENT VAN SON is voor twee reizen van Sumanap naar Tjilatjap met zout à NLG 1000 per reis ingehuurd. Voor eigen rekening laden HENDRINA, OUDERKERK AAN DE AMSTEL, JANNETJE, BEZOEKIE en NOORDSTER. MARY HILLEGONDA laadt rijst te Samarang naar Shanghai à USD 0,60 per picol. Door de agenten wordt beladen Nederlands MARIA AGNES.
De volgendeNederlandse schepen zijn nog zonder destinatie waarvan echter nog verscheidene hier en op de kust moeten lossen: COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, ZUID-BEVELAND, LAURENTIUS EN EMILIA, NEDERLAND, JASON, CORNELIA, IDA ELISABETH, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARGARETHA JOHANNA, MARIANNE, ZWARTE ZWAAN, FACTORY, SCHOUWEN, CHRISTIAAN HUIJGENS, KANDANGHAUER.
Het Nederlandse schip ZWARTE ZWAAN is gecharterd à NLG 82,50 naar Nederland om te Makasser en op Java te laden.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 augustus. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 7 schepen als:
Voor Rotterdam: VLAARDINGEN, kapt. M.S. van Dusseldorp.
Voor Amsterdam: VROUW JOHANNA, kapt. A. Lupcke; ADRIANA PETRONELLA, kapt. A. Brocx, allen van Rotterdam.
Voor Dordrecht: ANNA HELENA, kapt. C.M. de Boer.
Voor Middelburg: ELISABETH EN JOHANNA, kapt. T.R. Oomkens.

Afbeelding
Datum 21 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzoon, W.H. Montauban van Swijdregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, zijn van mening als lasthebbende van hun meesters op dinsdag de 9e november 1858, des middags ten twaalf ure, in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat, Wijk 1, no. 499, publiek te veilen: het snelzeilend, in den jare 1855 gebouwde, gekoperd en kopervast Barkschip VLAARDINGEN, gevoerd door kapt. M.S. van Dusseldorp, volgens meetbrief lang 40 el 15 duim, wijd 6 el 80 duim, hol 5 el 63 duim (opm: 40,15 x 6,80 x 5,63 m.), en alzo groot 683 tonnen met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen, chronometer en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende in de Westerhaven te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 9 november:
- Het barkschip VLAARDINGEN, gevoerd door kapt. M.S. van Dusseldorp, volgens meetbrief lang 40 el 15 duim, wijd 6 el 80 duim, hol 5 el 63 duim, en alzo groot 683 tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen, chronometer en verdere inventaris: NLG 60.000, opgehouden.
- 1/32e Aandeel in het Nederlandse barkschip RESIDENT VAN SON, kapt. C. Kramers, groot 677 tonnen, volgens laatste berichten te Batavia liggende: in trekgeld NLG 1050, daarboven NLG 100, verkocht.
- 1/32e Aandeel in het Nederlands fregatschip DOELWIJK, kapt. K.J. Swart, groot 824 tonnen, de 8 juni naar Batavia vertrokken: in trekgeld NLG 1700, daarboven NLG 100, verkocht.
- 1/32e Aandeel in het barkschip ODILIA MARGARIETA, kapt. C.F. Hazelhoff, groot 627 tonnen, 14 juni l.l. naar Batavia gezeild: in trekgeld NLG 1550, daarboven NLG 450, opgehouden.

Afbeelding
Datum 21 maart 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff te Rotterdam, als lasthebbende van hun meesters, zijn van mening, op dinsdag de 3e april 1860, des middags ten twaalf ure, in de Zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat, Wijk 1, no. 499, publiek te veilen: het in den jare 1855 gebouwd snelzeilend Nederlands gekoperd en kopervast barkschip VLAARDINGEN, gevoerd geweest door kapt. M.S. van Dusseldorp, volgens meetbrief lang 40 el 15 duim, wijd 6 el 80 duim, hol 5 el 63 duim, en alzo groot 683 tonnen, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende te Alblasserdam aan de werf van de heer J. Smit Corns.zn. Nog zal afzonderlijk worden geveild een chronometer.

Afbeelding
Datum 04 april 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping op dinsdag 3 april 1860 in de Zaal op de hoek van de Scheepmakers- haven en Bierstraat te Rotterdam: de Nederlandse bark VLAARDINGEN, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris: verkocht voor NLG 52.700.

Afbeelding
Datum 14 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 maart. Vrachten. Ten gevolge van het arrivement van vele vrachtzoekende schepen ondergingen de vrachten een aanzienlijke verlaging. De volgende schepen vonden emplooi: Nederlands PRINSES CHARLOTTE, 266 ton, door de Nederlandsche Handel- Maatschappij opgenomen à NLG 85 voor suiker en indigo, te Pekalongan en Samarang te laden naar Rotterdam; Nederlands ALBRECHT BEYLING, 507 ton, NLG 75 voor suiker te Samarang naar Amsterdam; Nederlands HENRIETTE MARIA, 801 ton, NLG 70 voor suiker en NLG 60 voor tabak, te Soerabaja en Probolingo naar Amsterdam.
Onbevrachte Nederlandse schepen: JANNETJE, ADMIRAAL PIET HEIN, JOHANNES LODEWIJK, DOGGERSBANK, BURGEMEESTER HOFFMAN, ADRIANA PETRONELLA, POSTILJON, SOUBURG, PROTEUS, GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, NIJVERHEID, CHRISTINA EN JEANETTE, en CITO.
De ULYSSES, PRINS HENDRIK en WILLEM HENDRIK maken kustreizen. De GENERAAL MICHIELS en TWEELING ZUSTERS werden door het gouvernement ingehuurd voor de overvoer van rijst en zout naar Tjilatjap.

Afbeelding
Datum 16 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 35 schepen als:
Voor Rotterdam: SOUBURG, kapt. M.W. Zwart; CORNELIA HENDRIKA, kapt. J. van der Meulen; KONINKLIJKE NEDERLANDSE YACHT-CLUB (opm: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB), kapt. T.L. Zack; JULIE, kapt. R. Brem; MARIA ANNA, kapt. J.D. Van Monnom; MADURA, kapt. B.A.T. van Bruggen; HOLLANDS TROUW, kapt. N.H. Keuker; LUCONIA, kapt. C.J.D. Hulshof; CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak; PIETER, kapt. H. Hoogewerf; RHIJNVIS FEITH, kapt. A.F. Lammerts.
Voor Amsterdam: PRINS HENDRIK, kapt. J. Verloop; STAD ASSEN, kapt. H.J. Haverbult; GEBROEDERS, kapt. C. de Groot; WILHELMINA EN CLARA, kapt. C. Abrahamsz Jz; JACOBA EN CHRISTINA, kapt. T.P.J. Jaski; JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken; AZIA, kapt T. Molenaar; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; CAPELLA, kapt. P.H. Landweer; TJILLINGSIE (opm: TJIELINGSIE), kapt. P. Ouwehand; ZWAAN, kapt. K.J. van Hemert; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. H.A.C. Henny; MINISTER VAN HALL, kapt. C. de Haas; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. J.C. Strootman; EUGENIE, kapt. E.J. Bergman (van Rotterdam); ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J. Koning; EERSTELING, kapt de Zeeuw Bagchus Wz; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel (de drie laatsten van Dordrecht).
Voor Dordrecht: HELLEVOETSLUIS, kapt. W.J. Vos; EUTERPE, kapt. A. Kuipers; KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten.
Voor Schiedam: H. LIDUINA, kapt. A. van Brink; JUNO, kapt. W.H. Nicolai (van Rotterdam). Voor Middelburg: REGINA MARIS, kapt. P. Ouwehand.
Behalve deze 35 schepen heeft de Nederlandsche Handel-Maatschappij nog in deze bevrachting opgenomen voor Rotterdam het schip JULIA, kapt. A. van der Tas, en voor Amsterdam het schip COLOMBINE, kapt. C.A. Malbrone (van Rotterdam). Voor deze beide schepen werd de bevrachting echter niet geaccepteerd.

Afbeelding
Datum 28 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 maart. Vrachten. De PRINSES CHARLOTTE werd door de Factorij opgenomen à NLG 85 voor suiker en indigo, te Pecalongan en Samarang te laden voor Rotterdam. ALBRECHT BEIJLING verkreeg NLG 75 voor suiker te Samarang te laden voor Amsterdam. HENRIETTE MARIA laadt te Soerabaija en Probolingo à NLG 70 voor suiker en NLG 60 voor tabak naar Amsterdam. JANNETJE NLG 100 voor arak hier en NLG 75 voor suiker te Soerabaija te laden naar Amsterdam. ALETTA AUGUSTA laadt hier à NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 80 voor gom elastiek en lichte goederen naar Amsterdam. CHRISTIANA en JANNETTE bekwam NLG 75 en NLG 7 voor suiker, NLG 65 en NLG 62½ voor rijst, NLG 100 voor arak, NLG 85 en NLG 80 voor licht goed hier te laden naar Amsterdam. BURGEMEESTER HOFFMAN NLG 70 voor suiker en NLG 90 voor arak van Cheribon en hier naar Rotterdam. PASSAROEANG bekwam NLG 65 voor suiker van Soerabaja naar Amsterdam. CITO $ 3.300 voor een reis van Soerabaja naar Amoy.
Onbevrachte Nederlandse schepen: ADMIRAAL PIET HEIN, DOGGERSBANK, ADRIANA PETRONELLA, POSTILJON, SOUBURG, PROTEUS, GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, NIJVERHEID, BILDERDIJK en JASON.
De TWEELING ZUSTERS, ULYSSES, PRINS HENDRIK, GENERAAL MICHIELS en WILLEM HENDRIK maken kustreizen. De MARIE ELISE laadt voor eigen rekening.

Afbeelding
Datum 14 mei 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 april. Vrachten. Nederlandse schip NIJVERHEID, 670 ton NLG 90 per last voor arak hier, NLG 60 voor rijst te Indramajoe en NLG 70 voor suiker te Cheribon naar Rotterdam. Nederlands ADMIRAAL PIET HEIN, 671 ton laadt te Soerabaja tabak à NLG 60 en suiker à NLG 70 naar Amsterdam. Nederlands JOHANNES LODEWIJK, 755 ton NLG 67,50 à NLG 70 voor suiker, NLG 60 voor tabak en NLG 30 voor tin naar Rotterdam. Nederlands DOGGERSBANK, 695 ton, NLG 65 voor suiker, NLG 60 voor tabak, NLG 35 voor tin en NLG 50 voor oud geschut naar Rotterdam. Nederlands SOUBURG, 690 ton, opgenomen à NLG 22 per koyang voor een lading zout van Sumanap naar Tjilatjap. Nederlands PROTEUS, 343 ton te Soerabaja bevracht à NLG 65 voor suiker en NLG 60 voor tabak naar Nederland. Nederlands PASSAROEANG, te Soerabaja bevracht à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam. POSTILJON, 347 ton, $ 3.400 in eens naar Amoy.
Onbevrachte schepen: Nederlands WILHELMINA LUCIA, VREDE, TRIJNTJE FENNA, BILDERDIJK, ADRIANAN PETRONELLA, ALCYONE, BATAVIER, JASON, NEDERLAND EN ORANJE, JOHANNES H. FERDINAND en GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST.
De Nederlandse schepen GENERAAL MICHIELS, ZWALUW, ULYSSES, PRINS HENDRIK, SOUBURG, WILLEM HENDRIK en TWEELING ZUSTERS maken kustreizen.
Het Nederlandse schip AMERICA, van Banjoewangie naar Nederland bestemd met een volle lading van de Nederlandsche Handel-Maatschappij is alhier teruggekeerd in averij.

Afbeelding
Datum 15 juni 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 mei. Vrachten. Hierin valt weinig variatie mede te delen. De vraag voor scheepsruimte was in de laatste veertien dagen niet levendig.
De volgende schepen vonden emplooi als: Nederlands HENDRIKA, 752 ton, te Soerabaija bevracht à NLG 65 per last voor suiker en NLG 62.50 voor tabak naar Amsterdam. Nederlands JOHANNES H. FERDINAND (opm: bark JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND), 687 ton, NLG 72,50 à NLG 75 voor suiker, NLG 60 voor rijst, NLG 65 voor tabak, NLG 30 voor tin, NLG 95 à NLG 100 voor arak, hier, te Tagal en Samarang te laden naar Amsterdam. Nederlands BATAVIER, 628 ton, NLG 65 voor suiker, NLG 60 voor rijst en NLG 100 voor arak te Samarang; NLG 60 voor tabak en NLG 100 voor arak te Soerabaija naar Amsterdam. Nederlands HENRICA, 325 ton, opgenomen à 60 $ cents per pikol rijst, hier te laden naar Macao. Nederlands GENERAAL MICHIELS, 433 ton, bevracht à 55 $ cents de pikol rijst naar China. Nederlands SOERABAIJA PACKET laadt te Soerabaija tabak voor rederij rekening.
Onbevrachte Nederlandse schepen: STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, TERNATE, BUITENZORG, HUYDECOPER, NEDERLAND EN ORANJE, en PRINS HENDRIK.
De Nederlandse schepen ZWALUW, ULYSSES, SOUBURG, G. G. DUYMAAR VAN TWIST (opm: bark GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST) en STAD ASSEN doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 28 juni 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 mei. Vrachten. De HENDRIKA is te Soerabaja bevracht à NLG 65 voor suiker en NLG 62.50 voor tabak naar Amsterdam. JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND NLG 72,50 à 75 voor suiker, NLG 60 voor rijst, NLG 65 voor tabak, NLG 30 voor tin, NLG 95 à 100 voor arak, hier, te Tagal en te Samarang te laden naar Amsterdam. BATAVIER verkreeg NLG 55 voor suiker, NLG 60 voor rijst en NLG 100 voor arak te Samarang; NLG 60 voor tabak en NLG 100 voor arak te Soerabaja te laden naar Amsterdam. HENRICA (Nederlands) laadt hier à 60 $ cents per picol, rijst naar Macao. De GENERAAL MICHIELS werd bevracht om rijst te laden naar China à 55 $ cents per picol. SOERABAIJA PACKET laadt te Soerabaja tabak voor eigen rekening voor Amsterdam. TERNATE, in Nederland bevracht à NLG 80 voor tabak naar Rotterdam. KRIMPENERWAARD NLG 82,50 voor koffij, NLG 100 voor cassia, huiden en gutta percha te Padang te laden naar Amsterdam. HUIJDENCOPER, laadt hier suiker à NLG 67,50, rijst à NLG 60, arak à NLG 100 en huiden à NLG 85 voor Rotterdam. BUITENZORG laadt hier suiker à NLG 67,50 en voor rijst à NLG 60 naar Rotterdam. VAN GALEN bekwam NLG 67,50 voor suiker, NLG 60 voor rijst en NLG 100 voor arak van hier naar Amsterdam.
De volgende schepen zijn nog disponibel: de STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, PRINS HENDRIK, DOGGERBANK.
De ZWALUW, ULYSSES, SOUBURG, GOUVENEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST en STAD ASSEN maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 18 juli 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 mei. In vrachten ging in de jongste 14 dagen weinig om. De stemming is echter zeer vast, en spoedig wordt een rijzing daarvan tegemoet gezien. De volgende Nederlandse schepen vonden emplooi:
VAN GALEN, 609 ton, à NLG 67,50 voor rijst en NLG 70 voor suiker naar Amsterdam, te Cheribon en hier te laden. JACOBUS MARTINUS, 391 ton, à NLG 65 voor rijst en NLG 75 voor suiker hier te laden naar Rotterdam.
Onbevracht zijn de Nederlandse schepen DOGGERSBANK, MARGARETHA JOHANNA, ALCOR, PRINS HENDRIK, KONING WILLEM III.
De ULYSSES, SOUBURG, GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST en STAD ASSEN maken kustreizen. De STAATSRAAD VAN DER HOUVEN was in Europa bevracht.

Afbeelding
Datum 01 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading
- te Rotterdam:
Naar Baltimore het Amerikaanse fregat ISABELLA, kapt. John E. Allen.
Adres Wambersie & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark ALCOR, kapt. F.J. van Oppen.
Adres Vlierboom en Suermondt.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse fregat PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. C. Vermij. Adres Wm. Ruys & Zonen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat NOACH, kapt. P. Wierikx.
Adres de bevrachters 't Hoen, Hudig & Co. en de cargadoors Hudig & Pieters, alhier en Vriesendorp & Gaade te 's Gravenhage.
Naar Batavia de Nederlandse brik BENGALEN, kapt. H.F. Planten.
Adres Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Batavia, Samarang en Soerabaija het Nederlandse clipper-campagne-fregat JAN DE WITT, kapt. F. Guijt Jr. Adres Kuyper, van Dam & Smeer, Hudig & Blokhuijzen en bij de reders Corn. Balguerie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HUYDECOPER, kapt. C.J.N. Blok. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen te Rotterdam.
Naar Batavia het Nederlandse fregat PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade.
Adres C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
Naar Batavia de Nederlandse campagne-bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder. Adres Vaesen & Steinhaus, alhier en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heymerichs. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters, Vroege, Nieuwkamp & de Wijs en P. Varkevisser & Zoon.
Naar Batavia en Soerabaija de Nederlandse bark JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia en Soerabaija het Nederlandse clipper-fregat INDIA, kapt. C. Vonck. Adres Bonke & Co. en Wambersie & Zoon.
Naar Batavia de Nederlandse bark HENDRIKA, kapt. A.J. Bus. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Batavia de Nederlandse bark KRIMPENERWAARD, kapt. F.W. van Heijningen. Adres Slingerland & Lehr of D. Burger & Zoon.
Naar Belfast de Nederlandse galjoot BARTELD HERMAN. Kapt. F.M. Rasker. Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Boston de Nederlandse brik PRESTO, kapt. F.F. Cremer. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Boston de Oldenburger bark FALKE, kapt. B.H. Kassebohm. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Bremen het Hannoverse schip ALIDA IKEA, kapt. L.B. Pieper. Adres Seeuwen & Co.
Naar Decima en Kanagawa de Nederlandse brik JAPAN PACKET, kapt. A.M.C. den Exter van den Brink. Adres C. Vlierboom & Zonen, Vlierboom & Suemondt en P.A. van Es & Co. Naar Dublin de Nederlandse kof JAKOBUS, kapt. J.H. Koning. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Gibraltar de Nederlandse hoeker WILHELMINA, kapt. A. Koster. Adres Seeuwen & Co.
Naar Glasgow het Engelse fregat MAJESTIC, kapt. J. Jones. Adres R. Twiss Hz.
Naar Guernsey de Engelse schooner CAROLINE, kapt. Chs. Allcock. Adres Hudig & Pieters.
Naar Hamburg het Nederlandse schip SOPHIA, kapt. L. Vonk. Adres Seeuwen & Co.
Naar Harburg en Hamburg de Nederlandse kof JANTINA ROELFINA, kapt. E.G. Broekema.
Adres Kuyper, van Dam & Smeer.
Naar Java het Nederlandse campagne- clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars Tz. Adres bij de reder H. Van Rijckevorsel en de scheepsmakelaars Hudig & Blokhuyzen en Kuypers, van Dam & Smeer.
Naar Jersey de Engelse schoener UNITE, kapt. W. Colverson. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Jersey en Guernsey het kotterschip MARCO, kapt. Wm. Richardson. Adres Hudig & Blokhuyzen.
Naar Lissabon de Nederlandse schoener POMONA, kapt. D. Haddeman.
Adres Seeuwen & Co.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark SOUBURG, kapt. M.W. Zwart. Adres Kuyper, van Dam & Smeer alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar Melbourne (Hobson Bay) en eventueel Sydney (N.S.W.) het schip VREDE, kapt. J.L. ter Bruggen. Adres Hudig & Pieters alhier, of de Vries & Co., te Amsterdam, of bij Dörschlag & Gerbaulet.
Naar New York de Nederlandse bark NEDERLAND, kapt. J.T. Meermans. Adres Hudig & Blokhuyzen en Wambersie & Zoon.
Naar New York het Amerikaanse fregat FAIRFIELD, kapt. B. Hull. Adres Wambersie & Zoon.
Naar Padang de Nederlandse bark CATHARINA MARIA, kapt. A. van der Tak.
Adres van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, van Dam & Smeer alhier, en de Coningh & Co. te Amsterdam.
Naar Philadelphia de Nederlandse schoener PAULINA EN CORNELIA, kapt. K.K. Hagedoorn. Adres P.A. van Es & Co. alhier, de Groot, Roelants & Co. te Schiedam en Oolgardt & Bruinier te Amsterdam.
Naar Quebec het Noorse fregat SCANDINAVIEN, kapt. M. Gude. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Samarang (direct) de Nederlandse bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan. Adres Kuyper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse 3 mast schoener D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden. Adres Ch. Cornelder & Zonen.
Naar Singapore en Hongkong de Nederlandse bark CHINA, kapt. E. Tofield. Adres W. Ruys & Zonen.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.T. van Ruyven. Adres van Zeylen & Decker en P. Varkevisser & Zonen alhier.
Naar Soerabaija en Macassar de Nederlandse bark EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolf. Adres 't Hoen, Hudig & Co., Hudig & Pieters en Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Stettin (opm: Szczecin) de Pruisische Brik MARGARETHA, kapt. A. Radloff. Adres P.A. van Es & Co.
Naar Stettin (opm: Szczecin), eventueel Kopenhagen het Pruisische schroefstoomschip HUMBOLDT, kapt. L. Mehring. Adres Chs. Cornelder & Zonen.
Naar Sydney (N.S.W.) de Nederlandse bark JAVA, kapt. F.G.C. Mann. Adres Vlierboom & Suermondt alhier, de Vries & Co. te Amsterdam, en Dörschlag & Gerbaulet.
- te Vlaardingen:
Naar Gibraltar en Malta de Nederlandse hoeker KOOPHANDEL EN ZEEVAART, kapt. H. den Breems. Adres Kuyper, van Dam & Smeer te Rotterdam.
- te Amsterdam:
Naar Batavia de Nederlandse bark HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feijnt. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Buenos Aires de Nederlandse schoener-brik GEZUSTERS, kapt. …..
Adres Petrus Scheffer & Zoon.
Naar Dantzig (opm: Gdansk) de Hannoverse ESPERANCE, kapt. A.J. Dirksen. Adres A. Spekman.
Naar Genua de Deense bark SVENDBORG, kapt. A. Thuroe. Adres Hurrelbrinck & Co.
Naar Kanagawa, met vrijheid Batavia aan te doen het Nederlandse schip (opm: brik) DOLFIJN, kapt. T.D. Gollards. Adres de Coningh & Co., alhier en Hudig & Pieters te Rotterdam.
Naar Macassar, via Amboina de Nederlandse bark MACASSAR, kapt. P. Vitrings Coulon. Adres Canne & Balwé alhier en C.W. Koning Jr. en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
Naar Samarang de Nederlandse bark ALBRECHT BEYLING, kapt. G.L. Muller. Adres Oolgaardt & Bruinier alhier, P.A. van Es & Co. te Rotterdam en de Groot Roelants & Co. te Schiedam.
Naar Samarang de Nederlandse bark WAALSTROOM, kapt. P.W.B. Mellink. Adres Oolgardt & Bruinier.
Naar Soerabaija de Nederlandse bark HENRIËTTA, kapt. J. Portengen Jr. Adres Oolgaardt & Bruinier.
Naar Soerabaija (direct) de Nederlandse bark OTTOLINA, kapt. A. Eeleman. Adres de Coningh & Co. te Amsterdam, en Kuiper, van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen te Rotterdam.
- Riviervaart van Rotterdam:
Naar Antwerpen en Brussel het schip TWEE GEBROEDERS, kapt. E. v.d. Kuyl.
Adres H. Braakman & Co.
Naar Biebrich en Frankfort het schip PAULINE, kapt. P. Kroll. Adres H.A.T. Koek.
Naar Dusseldorp het schip STOLZENFELS, kapt. G. Hendriks. Adres H.A.T. Koek.
Naar Gent het schip PAULINE, kapt. P.J. de Landtsheer. Adres H. Braakman & Co.
Naar Gent het schip VROUW MARIA, kapt. J. Koster. Adres H. Braakman & Co.
Naar Maastricht de stoomboot ELPIS. Adres J. v.d. Maaden.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip JOHANNA CORNELIS, kapt. J.P. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Maastricht, Luik en Aken het schip DE CORNELIA, kapt. H.J. Oomes.
Adres H. de Groot.
Naar Mannheim en Ludwigshafen het schip HOFFNUNG, kapt. S. Hartmann. Adres H.A.T. Koek.

Afbeelding
Datum 02 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. - Hellevoetsluis, 31 decemberAangekomen: LORD RAGLAN, van Newcastle.
Vertrokken: AFRIKA, kapt. Dekker, naar Quisembo; MARGARETHA, kapt. Theesing, naar  Manzan.; CLASINA, kapt. Vassen, en ANNA MARIA, kapt. Bakker, beiden naar Buenos-Ayres; ARROW, kapt. Matthews, naar de Azorische Eilanden; VERWISSELING, kapt. v.d. Weijden, naar Gibraltar; MINERVA, kapt. Doewes, naar Havre; WARREN HASTINGS, kapt.  Hedley, naar Londen; BROTHERS SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; BELLA,  kapt. Elson, naar Cardiff; STAR, kapt. Benton, naar Leith; ANNECHINA, kapt. Smit, naar Bellast; ENTREPRISE, kapt. Böling; STAR, kapt. Smit; COLLINGWOOD, kapt. Nunn; JEANNETTE ROELINE, kapt. Hoeksema; VLAARDINGEN, kapt. Goudswaard; LOTUS, kapt. Knowles; NYMPH, kapt. Coole, en LORD PALMERSTON, kapt. Johnson, allen naar Newcastle; SCORPION, kapt. VVelsh, en VOORWAARTS, kapt. Vink, beiden naar Engeland; SWAN, kapt. Cherry, naar Middlesbro'.
Het schip CORNELIA, kapt. Croese, naar Batavia bestemd, is door de KINDERDIJK tot de Kwak gesleept en daar geankerd.
De stomer OSPREY en RHÓNE liggen uitgaande in ' t Kanaal.
Brouwershaven, 31 december. Aangekomen: JASON, kapt. v. Bueren, van Batavia.
Vertrokken: NEDERLAND, kapt. v.d. Eb; ALLEGONDA JACOBA, kapt. Swart, en VREDE, kapt. Ter Bruggen, allen naar Batavia; ST. JAN, kapt. Lommerse, en WHAMPOA, kapt. Metz, beiden naar Samarang; MARIE, kapt. Biesthorst, naar Soerabaija; BASTIAAN POT 9opm: eerste reis van deze bark), kapt. Van der Hoog, naar Melbourne; BALTIMORE, kapt. Meijer, EMIL, kapt. Bormann, beiden naar New-York; LOBELIA, kapt. Joblin, naar Londen.
Van Texel vertrokken. 31 december. KONING WILLEM II, kapt. Besseling, naar Batavia; AMAZONE, kapt. Kramer, naar Samarang; GOUVERNEUR ELIAS, kapt. Schuurman, naar Japan.
Te Belfast aangekomen. 28 december. ZEEMEEUW, kapt. Swart, van Dordrecht.
Aangekomen schepen op Java vóór 14 november, PRINSES AMÉLIE, kapt. Groeneveld, van de Kaap de Goede Hoop; EDOUARD MARIE, kapt. v.d. Kolff, en BELLATRIX, kapt. Haacke, beiden van Shields.

Afbeelding
Datum 12 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 11 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 24 schepen, als:
Voor Rotterdam: PHILIPS VAN MARNIX (op 8 oktober 1863 te water gelaten), kapt. L.T. van Ruyven; KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand; ALBLASSERDAM, kapt. J. 't Hoen; HENDRIK-IDO-AMBACHT, kapt. L. Bijl; KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard; BATAVIA, kapt. J.J. Prange; HENRIETTE GERARDINA SUSANNE (voorheen genaamd HENRIETTE MARIA) , kapt. A. Sissingh, en CORNELIS ANTHONIE, A.E. Bouten.
Voor Amsterdam: DRIE GEBROEDERS (voorheen genaamd RIJSWIJK), kapt. J. van Tubergen; YSTROOM, kapt. A. Hansen; NICOLAAS WITZEN, kapt. J. Portenger; LOUISE, kapt. P. Buys Jr.; BANTAM, kapt. J.P. Claasen; JACOBA CORNELIA, ………; HONIGBIJ, kapt. J. v.d. Valk; BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer; ZEPHIR, kapt. P. Wemmers Pz.; PRESIDENT PLATE, kapt. J.C. Harten; HUYDECOPER, kapt. R.J. Reynders; STAATSRAAD VAN DE HOUVEN, kapt. F. Heymeriks; NOVA ZEMBLA, kapt. T. Mammes; SOUBURG (voorheen genaamd VLAARDINGEN), kapt. M.W. Zwart, en BEZOEKIE, kapt. C.J.A.R. Reckers.
Voor Schiedam: JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. v.d. Waal.
In de bevrachting van maart zijn nog opgenomen de navolgende 8 schepen, als:
Voor Rotterdam: COPERNICUS, kapt. J. Algra; JOHANNA MARIA, kapt. P.J. Dam, en TRITON, kapt. W.H. Rusman.
Voor Amsterdam: GELDERLAND, kapt. D. Graaff; COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. W.J. Kramers, en ELIZE HENRIETTE, P.J. Deterding.
Voor Dordrecht: ARY SCHEFFER, kapt. G.J. Kunst, en ÆGIDIA EN PAULINE, kapt. P.P. Hoogland.

Afbeelding
Datum 07 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: LIZZY MARY, kapt. Th. Mary, van Runcorn, met 147 ton ruw zout; ALBERTHA ROMELING, kapt. J.H. de Vries, van Lissabon, met 283 mooijen Portug. zout; ALMA, kapt. L. Lockijer, van Runcorn, met 217 ton ruw zout; TREWARTHA, kapt. J. Johns, van Runcorn, met 152 ton ruw zout.
Helvoet, 4 mei. Aangekomen: BENGALEN, kapt. Van der Meulen, van Iquique; VRIENDSCHAP, kapt. Elles, van Colberg.
Vertrokken: PRESIDENT PLATE, kapt. Harten, naar Batavia; FRIEDRICH WILHELM 4, kapt. Raaf, naar St. Johns; EARL OF AUCKLAND, naar Londen; SEAHORSE, en ALBERT, beiden naar Hull; MARIA ELISABETH, kapt. Van Dorp, naar Umea; FORTUNE TELLER, kapt. Welm; ELISABETH AUSTEN, kapt. Foster, en ANNE, kapt. Organ, allen naar Middlesbro; COSMOPOLIT, kapt. Due, naar Noorwegen. De stoomboten SEINE en RHONE liggen uitgaande in de Kanaalhaven.
Te Texel aangekomen, 3 mei, BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Rossem, en 4 dito, QUARTET, kapt. Mulder, beiden van Banjoewangie.
Vertrokken: 8 dito, DRIE GEBROEDERS, kapt. Wehdemijer, en 4 dito, BATAVIA, kapt. Van Dolder, beiden naar Batavia.
Helvoet, 6 mei. Aangekomen: SEAGULL, stoomboot, van Hull; PROMPT, stoomboot, van Hartlepool; ELVE, stoomboot, van Hamburg; ANNA HENDRIKA, kapt. Ebding, van Pillau.
Brouwershaven, 6 mei. Vertrokken: KORTENAER, kapt. Schuchard, en SOUBURG, kapt. Zwart, beiden naar Batavia.
Te Bergen aangekomen, 16 april, CONCORDIA, kapt. De Groot, van Dordt.
Aangekomen schepen op Java vóór 1 april: ANNA SOPHIA, kapt. Hoekstra; CLIO, kapt. Wijnmalen, en AMAZONE, kapt. Kramer, allen van Amsterdam; JAN HENDRIK, kapt. Lelyveld, van Melbourne; BILLITON, kapt. De Voogd v.d. Straten, en MARIE, kapt. Biesthorst, beiden van Rotterdam.
Gepraaid 6 Maart, bij Kaap Agulhas, CORNELIS GIPS, kapt. Seiffert, van Banjoewangie naar Amsterdam; 28 April, op 49° NB. 7° WL., LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, van Rotterdam naar Singapore.

Afbeelding
Datum 13 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Voor de overvoer van steenkolen zijn door de N.H.M. de volgende Rotterdamse schepen aangenomen:
ZES GEZUSTERS, voor 300 ton naar Telok Betong, tot de vracht van NLG 27,43 en voor 400 ton naar Anjer tot NLG 24,43; JOSEPH WILLEM, voor 1500 ton naar Soerabaija, tot NLG 23,89; SOUBURG, voor 780 ton en KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, voor 720 ton, beide naar Onrust of Kuyper, tot NLG 23,43; ELISABETH, naar Onrust, tot NLG 23,98; alles per in te nemen last.

Afbeelding
Datum 06 maart 1867
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cheribon (geen datum). In de namiddag van de 16e februari is een sloep, bemand met de tweede stuurman en vier Europese matrozen van het te Plaijangan tot het lossen van steenkolen ten anker liggende Nederlandse koopvaardijschip SOUBURG, kapt. Swart, naar de wal roeiende, omgeslagen, met het ongelukkig gevolg dat de tweede stuurman, genaamd C.D. Walter en de twee matrozen, met name G.W. Seger en C. Falck, zijn verdronken. De lijken der twee matrozen zijn de volgende dag op het strand gespoeld, doch dat van de stuurman is nog niet gevonden.

Afbeelding
Datum 16 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 21 schepen als :
voor Rotterdam : JOHANNA MARIA, kapt. M.A. Overgaauw; JULIE, kapt. F.J. Cherpion; HELENA EN ANNA, kapt. W. van Aalborg; ALMONDE, kapt. M. Pijl.
Voor Amsterdam: ELISABETH, kapt. IJ. Feenstra; ALBLASSERDAM, kapt. J. 't Hoen; JOHANNES LODEWIJK, kapt. P. van Delft; SOUBURG, kapt. M.W. Swart; HUYDECOPER, kapt. D. Forbes Browning; IJSTROOM, kapt. A. Hansen; WILHELMINA EN ELISE, kapt. A.K. Wietsma; GELDERLAND, kapt. P.J. Mulder; VIER GEZUSTERS, kapt. S.K. Otto; NICOLAAS WITSEN, kapt. J. Portengen; ANNA DIGNA, kapt. J.G. Lucas; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; JACOBA CORNELIA, kapt. G. Jansen.
Voor Dordrecht: KINDERDIJK, kapt. J. Verdoes.
Voor Middelburg: ZEELANDIA, kapt. J. Botesz.
Voor Schiedam: JAN VAN GALEN, kapt. M.C. Braat; HENDRIKA, kapt. M van der Valk.

Afbeelding
Datum 06 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 1 maart. Vrachten hebben een kleine verbetering ondergaan. De L.J. ENTHOVEN werd door de Factorij opgenomen voor koffij en suiker tot NLG 47,50. De EDUARD EN MARIE bekomt te Sourabaija 40 dollarcenten per pikol oliekoeken naar China. In onderhandeling is men over een klein scheepje naar Nederland tot NLG 50. Drie vreemde schepen zullen naar Singapore en Calcutta verzeilen, alwaar de vrachten hoog en steeds rijzende zijn, uit gebrek aan disponibele laadruimte.
Onbevrachte Nederlandse schepen: WIJK AAN ZEE, LOUIS MEIJER, QUINTET, STAD LEYDEN, HELENA HENRIETTE, PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, J. M. CHRISTINA, KANDANGHAUER, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, MARIA ELISE, SOUBURG en HONIGBIJ. De MARIA VERONICA, HENRIETTE. VIER GEZUSTERS en HENDRIKA, maken kunstreizen. Het Pruisische schip EXPRESS en het Bremer schip BETTY zijn te koop.
Nog werd heden de DIANA door de Factorij opgenomen tot de vracht van NLG 50.

Afbeelding
Datum 27 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 maart. Vrachten. Nederlandse vlag. L.J. ENTHOVEN, werd door de Factorij opgenomen tot NLG 47,50 voor koffij en suiker en daarna de DIANA tot NLG 50 voor suiker en koffij insgelijks door de Factorij. De EMILIE accepteerde 40 $ cents per picol van Soerabaja naar Amoy voor oliekoeken. Er zouden nog wel een paar schepen dadelijk lading naar Nederland kunnen bekomen, doch tot de tegenwoordige vrachten zijn daartoe ongeneigd de volgende ter bevrachting blijvende Nederlandse schepen: LOUIS MEIJER, QUINTET, HELENA HENRIETTE, PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, J.M. CHRISTINA, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, SOUBURG en HONIGBIJ.
De MARIA VERONICA, HENRIETTE, VIER GEZUSTERS, HENDRIK en STAD LEYDEN maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 05 mei 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 maart. Hoewel weinig hierin omging, is opnieuw enige verbetering te vermelden en is het aantal onbevrachte schepen door de laatst bekende bevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij weder verminderd. Naar Amsterdam is te Soerabaja opgenomen Engels HERALD OF THE MORNING à NLG 45 voor suiker en NLG 35 voor tabak en werd later mede aldaar gecharterd Nederlands MARIA CATHARINA à NLG 55 en NLG 60 voor tabak en suiker. Nederlands ELISABETH JACOBA bedong NLG 60 voor suiker, op de kust te laden.
Onbevracht blijven alsnog Nederlands PHILIP VAN MARNIX, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, STAD LEIJDEN, SALATIGA, SOUBURG, HENDRIKA en KONINKLIJKE NEDERLANDSE YACHT CLUB.

Afbeelding
Datum 27 mei 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 april. Vrachten, Nederlandse vlag. MARIA CATHARINA sloot af tot NLG 55 voor suiker NLG 60 voor tabak; ELISABETH JACOBA tot NLG 60 suiker; STAD LEIJDEN tot NLG 75 voor tabak; HENRIETTE tot NLG 80 voor tabak en NLG 70 voor suiker; allen naar Amsterdam. De MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE accepteerde NLG 50 voor suiker en NLG 70 voor tabak naar Rotterdam, en de JUPITER NLG 80 en NLG 85 voor tabak naar Amsterdam. De HENDRIKA bekomt te Indramaijoe rijst à NLG 75 en hier arak tot NLG 120 naar Rotterdam.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH, NEDERLAND EN ORANJE, JOKOHAMA, MAARTEN VAN ROSSEM, SOUBURG, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB en CAROLINE.

Afbeelding
Datum 18 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 11 november. Het Nederlandse schip SOUBURG, kapt. Zwart, van Batavia naar Amsterdam bestemd, is alhier de 8e dezer met 8 duim water in het ruim binnengelopen, hebbende op de reis zeer slecht weder ondervonden, waardoor het schip zeer zwaar werkte; eens had het 21 duim water in en pompte men enige koffie op; de experts hebben het aanbevolen om boven de waterlijn te kalefateren en om dit te doen, moest omstreeks 100 ton lading gelost worden.

Afbeelding
Datum 19 december 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

St. Helena, 16 november. Het schip SOUBURG, kapt. Zwart, van Batavia naar Amsterdam bestemd, ’t welk de 8e dezer alhier met schade is binnengelopen - zie ons vorig nummer - heeft 1600 balen koffie gelost, waarvan 358 balen waren beschadigd, welke verkocht zullen worden.

Afbeelding
Datum 29 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 januari. Volgens telegrafisch bericht uit Havre d.d. 27 dezer, is het Nederlands schip SOUBURG, kapt. Swart (opm: bark, kapt. M.W. Zwart), van Batavia naar Amsterdam bestemd, den 23 dezer, op 49º30’ NB. en 09º30’ WL (opm: 150’ beW Lands End), door de equipage verlaten geworden, welke de 27e met het schip N. BOYNTON te Havre is aangekomen.

Afbeelding