Inloggen
LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN - ID 14779


Kroniekberichten

Datum 20 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 19 augustus. Heden namiddag om 1½ uur is van de werf van de scheepsbouw- meester Jan Schouten met het beste gevolg te water gelaten het nieuw gebouwd en gekoperd barkschip LOUISA KROONPRINCES VAN ZWEDEN, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heer G. Mauritz alhier en gevoerd zullende worden door kapt. J. van der Linde Hzn. Genoemde bodem is bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 10 mei 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Akyab, 28 februari. Kapt. J. v.d. Linden, voerende het schip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, van Dordrecht alhier aangekomen, rapporteert de 25 dezer, op 19 gr. 14 min. N.B. en 92 gr. 58 min. O.L., dicht aan lij vooruit gezien te hebben de branding ener blinde klip, die op geen der kaarten vermeld is; door onmiddellijk te wenden, was hij spoedig van die klip vrij geraakt.

Afbeelding
Datum 29 maart 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 maart. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark AMICITIA, kapt. J. Janse, met een passagier, van Amsterdam vertrokken de 4e november.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip SARA JOHANNA, kapt. J.L. ten Boekel, met een passagier, van Amsterdam vertrokken de 10e december, de dito bark LOUISA KROONPRINCES VAN ZWEDEN, kapt. J. van der Linden, van Bordeaux vertrokken de 3e december. het dito schip d’ELMINA, kapt. Teengs, van Rotterdam, de dito bark NEERLANDS KONING, kapt. W. Calander, van Rotterdam vertrokken de 20e november, de dito bark WELVAART, kapt. Mooy, van Amsterdam en de dito schoener JOHANNA CATHARINA, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 10 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr, P.J. de Kanter Jr, H. Boonen, D. de Jongh Wz, J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars, presenteren als lasthebbenden van hun principalen, ten overstaan van een bevoegd beambte, op zaterdag 19 juli, des middags ten half één ure precies, ten huize van J. Zahn in het Nederlandsche Koffijhuis over het Marktplein te Dordrecht, bij openbare veiling, te verkopen:
- Een extra ordinair snelzeilend, in 1854 nieuw gekoperd en kopervast barkschip, genaamd SPHYNX, varende onder Nederlandse vlag, en gevoerd door kapitein A.A. Kruisinga, volgens Nederlandse meetbrief lang 29,60 ellen, wijd 5,08 ellen, hol 3,93 ellen en alzo gemeten op 263 tonnen of 139 lasten, liggende in de Vlugthaven te Rotterdam, en breder bij de inventaris omschreven.
- Scheepsaandelen: 1/60e fregat ARY SCHEFFER, 1/100e bark JAN SCHOUTEN, 1/60e bark LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, 1/48e bark EERSTELING, en 1/60e bark TWEE JEANNE’S.
Nadere onderricht te bekomen bij bovengenoemde makelaars en de cargadoors Visser & Van der Sande, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht, op zaterdag 19 juli 1856:
- Het barkschip SPHYNX, gevoerd door kapt. A.A. Kruisinga; trekgeld NLG 100; in veiling NLG 10.500; in slag NLG 18.000; opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het fregatschip ARY SCHEFFER, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 2000, in slag afgelopen.
- 1/100e Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 925, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.
- 1/60e Aandeel in het barkschip LOUISA KROONPRINCES VAN ZWEDEN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1300, in slag afgemijnd NLG 125 daarboven.
- 1/48e Aandeel in het barkschip DE EERSTELING, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1650, in slag NLG 75 daarboven opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het barkschip DE TWEE JEANNES, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1500, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.
- 1/64e Aandeel in het barkschip JAN VAN HOORN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 600, in slag NLG 200 daarboven; opgehouden.
- 1/128e Aandeel in het fregatschip ORION, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 375, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.

Afbeelding
Datum 15 juni 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen.
Voor Rotterdam: HENRIËTTE GERARDINA SUSANNA, kapt. N.N; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.T. van Bruggen; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A.A. van der Linden; SALATIGA, kapt. J.N. Besier; MARIA ELIZABETH, kapt. K.J. Donker; VIER GEZUSTERS, kapt. J.J. Bik; SCHURINGA, kapt. H.O. Engelsman; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven.
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk; JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder.
Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten; LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN (opm: KROONPRINSES VAN ZWEDEN), kapt. J. van der Linden.
Voor Amsterdam: LAURA EN ADÈLE, kapt. F.H.C.L. van Noël; LOUISA MARIA, kapt. P. Tjebbes; SENIOR, kapt. K.L. Swart; KONING WILLEM III, kapt. H.H. Zeijlstra; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. J. Berkelbach van den Sprenckel; PROVINCIE DRENTHE, kapt. H. Beckering; AZIA, kapt. T. Molenaar; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A.W.C. van der Meer van Kuffeler; H. LIDUINA, kapt. A. van de Brink (van Schiedam), RHIJNVIS FEITH (opm: brik, eerste reis), kapt. A.F. Lammerts, en ANNA, kapt. J.H. Dabrock, (beide van Rotterdam).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. J. Johansen; DUIVELAND, kapt. J.C. Viersma.

Afbeelding
Datum 29 december 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Sedert de laatste berichten, werden de volgende bevrachtingen gedaan: LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN werd bevracht à NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak, te Soerabaija en Indramaijoe te laden, naar Rotterdam. De EUGENIE bekwam naar Rotterdam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, en NLG 90 voor lichte goederen, alhier en te Cheribon te laden, naar Rotterdam. De HENDRIKA werd door de Factorij gecharterd naar Rotterdam à NLG 80 voor suiker, dammar en kruidnagelen en NLG 70 voor thee. De ZWERVER bekwam NLG 80 voor suiker alhier en NLG 90 voor koffij, te Padang te laden, naar Rotterdam. BELLATRIX werd te Soerabaija op geheime conditiën naar Amsterdam gecharterd. GUURTJE EN MARIE bekwam naar Rotterdam NLG 77,50 voor suiker en NLG 72,50 voor rijst, alhier te laden. WEST KAPELLE werd gecharterd naar Rotterdam, om suiker, koffij en lichte goederen in te nemen te Samarang en Soerabaija, tot NLG 82,50 voor suiker. LAURA EN ADÈLE werd door de Factorij opgenomen à NLG 80 voor suiker, koffij, indigo en huiden, NLG 70 voor thee en NLG 35 voor koperen duiten, te Tagal en Samarang te laden naar Amsterdam. TONIA bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Samarang, en NLG 85 voor suiker en NLG 110 voor arak, te Tagal te laden naar Rotterdam. KOSMOPOLIET werd gecharterd voor de lading uit het afgekeurde schip BIESBOSCH, à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor koffij en NLG 30 voor tin, van hier naar Dordrecht. ALMONDE, bekwam NLG 82,50 voor suiker, NLG 92,50 voor huiden, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Rotterdam. ARGUS NLG 80 voor suiker, te Passaroean te laden naar Nederland. De I.M. KEMPER (opm: JOAN MELCHIOR KEMPER) werd te Soerabaija gecharterd NLG 80 voor suiker, te Soerabaija en Passaroean te laden naar Nederland. RIJNBRANDT werd gecharterd, à NLG 80 voor suiker te Samarang, te laden naar Nederland. JOHANNES CHRISTIAAN laadt gedeeltelijk te Pekalongan à NLG 85 voor suiker, naar Amsterdam. DIONIJSIA CATHARINA bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst, te Indramaijoe en Cheribon te laden naar Amsterdam. De ANNA en TWEE CORNELISSEN à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor specerijen, NLG 35 voor duiten en NLG 70 voor thee, naar Rotterdam. WILHELMINA EN ELISE werd naar Bushire en terug gecharterd à NLG 17/m. (opm: 17.000) in full om te Soerabaija te laden. De MALVINA VIDAL hield van Australië 1.000 ton steenkolen in, om voor gouvernements rekening à NLG 17 per ton naar Macassar te brengen. De GROOTMEESTER NATIONAAL bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor koffij, om alhier en op de kust te laden naar Amsterdam.
De CROUCH BROTHERS wordt voor bevrachting en te koop aangeboden. Het Engelse schip ORESTES van omtrent 700 ton register werd met 1.000 ton steenkolen aan boord verkocht à NLG 40/m (opm: 40.000), te Soerabaija te leveren.
De Nederlandse ULYSSES doet kustreizen. JAN PIETERSZOON KOEN wordt te koop aangeboden.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: AMSTERDAM, J.C. SCHOTEL, CALIFORNIE, ’T GOEDE VERTROUWEN, ORTELIUS, WILLEM KROONPRINS DER NEDERL, STAD GOUDA, ALDEBARAN en MARIA CATHARINA.

Afbeelding
Datum 16 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 januari. Vrachten. Nederlands TWEE GEZUSTERS te Soerabaja bevracht à NLG 95 per last voor suiker; ISAAC DA COSTA NLG 90 voor suiker van Cheribon; MARIA MAGDALENA NLG 90 voor suiker en NLG 82½ voor koffij, hier en te Samarang te laden; DOELWIJK, NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor rijst en koffij, hier en op de kust te laden; MINISTER PAHUD, NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor rijst hier en NLG 95 voor koffij te Padang ; OUDERKERK AAN DE AMSTEL, NLG 80 voor suiker NLG 75 voor rijst, NLG 90 voor thee en NLG 95 voor maatgoederen, hier en te Samarang te laden; suiker NLG 82½ ingeval te Amsterdam leverbaar, allen voor Rotterdam; HELENA EN ANNA, NLG 90 voor suiker en NLG 115 voor arak, hier en op de kust te laden; ALLEGONDA JACOBA, NLG 90 voor suiker van Samarang; SUZANNE NLG 85 voor suiker van Soerabaja; LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, NLG 85 voor suiker, NLG 100 voor arak en NLG 75 voor tabak, te Soerabaja te laden; AEGIDIA EN PAULINE, NLG 85 voor suiker, te Soerabaja allen voor Amsterdam; NOORD-BRABANT, condities geheim, voor Bushire en terug;
VOORWAARTS, NLG 87½ voor suiker, NLG 77½ voor rijst, NLG 107½ voor arak en NLG 95 voor lichtgoed, hier en te Samarang te laden, voor Hamburg.
Onbevracht: Nederlands TALANAK, AUSTRALIE, LOEVESTEIJN, HENRIETTA GEERTRUIDA, STAD MIDDELBURG, IDA ELISABETH, LANDBOUW, SALATIGA, JACOB. ZEELANDIA, GELDERLAND, BERNHARD EN AGNES.
De GENERAAL MICHIELS doet kustreizen.

Afbeelding
Datum 14 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 november. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn de volgende acht schepen bevracht :
Voor Rotterdam : DOGGERSBANK, kapt. F. Mammes ; JOAN, kapt. C. Laseur ; ARY SCHEFFER, kapt. J. G. Kunst.
Voor Amsterdam : KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt ; BERNARD EN AGNES, kapt. B. Ordeman ; STAD LEYDEN , kapt. J. C. van de Poll.
Voor Dordrecht : LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. J. van der Linden.
Voor Schiedam : CORNELIA MATILDA, kapt. C. M. Kortland.
 
NRC 141162
Hellevoetsluis, 13 november. Gisteren avond zijn op Scheelhoek aan de grond gevaren de koffen ZWERVER, kapt. Ades, van Memel (opm: Klaipeda) met erwten naar de Maas, en HELENA, kapt. Dieters, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) met lijnzaad naar Rotterdam. Er is onmiddellijk assistentie verleend, doch beide schepen zitten reeds onder water en zijn als verloren te beschouwen. De equipages zijn gered en ook het tuig is er afgebracht. Van de ladingen wordt met laag water nog iets doornat geborgen. (opm: beide schepen worden afgebracht. Zie daartoe NRC 161162 en PGC 201162)

Afbeelding
Datum 05 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke Verkopingen te Dordrecht, 2 januari.
1/32 Aandeel, KOSMOPOLIET NLG 200, Mr. A. Blussé, opgehouden op NLG 1500.
2/64 Aandelen, J.C. SCHOTEL, NLG 100, denzelfden, opgehouden op NLG 600.
1/30 Aandeel, JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, NLG 300, J. Klok, gemijnd door denzelfden qq., voor NLG 900.
1/30 Aandeel, LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, NLG 200, K. van der Made, opgehouden op NLG 1300.
2/60 Aandelen, ARIJ SCHEFFER, NLG 400, denzelfden, kooper G. Mauritz, voor NLG 1480.

Afbeelding
Datum 14 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie - Openbare verkoping, ten overstaan van de Notaris Van Dorsser, op Zaterdag 21 Mei 1864, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht, onmiddellijk na de afloop der verkoping van de IJzeren Stoomsleep-schepen DORDRECHT No. 1 en 2, van:
- Vijf aandelen in de Maatschappij van Dordrechtsche Scheepsreederij, gevestigd te Dordrecht.
- 1/60 aandeel in het barkschip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, waarvan boekhouder is de heer G. Mauritz.

Afbeelding
Datum 12 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 februari. Volgens telegram is heden te Anjer aangekomen, het schip (opm: bark) LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. G. Kunst Jzn, van Hongkong naar Melbourne bestemd; 31 dagen reis.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1865
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 26 oktober. Op de 27e september heeft te Manilla een orkaan gewoed, waarbij verscheidene schepen zijn vergaan, en daaronder de Nederlandse bark COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM (opm: bark, kapt. H. van Moerkerken; zie ook NRC 101165, AH 281165, 011265 en 211265), terwijl de Nederlandse bark LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN (opm: kapt. G. Kunst Jzn) gestrand is, maar vermoedelijk zal kunnen worden afgebracht.

Afbeelding
Datum 13 november 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Manilla, 19 september. De Nederlandse bark LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapitein G. Kunst Jzn, van Melbourne alhier gearriveerd, heeft op de kust van Mindoro op het strand gezeten, kwam echter vlot en ankerde toen in de Baai van Bantangas, vanwaar het schip hier heen gesleept is. Naar men zegt heeft het schip weinig geleden, maar zal toch moeten kielen, om nagezien te worden.

Afbeelding
Datum 25 november 1865
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Bij de rederij van het alhier te huis behorende barkschip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, zijn thans nadere en uitvoerige berichten ontvangen van de gezagvoerder, van die bodem, G. Kunst, aangaande de wederwaardigheden die dit schip op zijn reis van Melbourne naar Manilla getroffen heeft (opm: zie NRC 131165).
Na eerst op een onbekend rif van Portagallere, aan de kust van Mindanao gevaren te zijn, waarvan men na 24 uren tobben weder afkwam, werd de reis voortgezet; doch al spoedig bleek dat er onbekende gebreken waren, althans op 2 september wilde het schip niet meer wenden en men hield af naar de naastbij gelegen haven, van Batangasam en van daar werd naar Manilla om hulp gevraagd. Deze hulp werd door de Spaanse autoriteiten op de meest onbekrompen wijze verleend. De Spaanse oorlogsstoomboot NARVAEZ werd dadelijk van Manilla afgezonden, die op 13 september arriveerde en het schip naar Manilla opsleepte. Doch hierbij bleef het niet, alle Spaanse autoriteiten wedijverden om de gezagvoerder Kunst met raad en daad bij te staan. Gaarne delen wij deze, de echte zeeman en mensenvriend kenschetsende, handelingen mede, en voegen daar de wens bij, dat zij ook vanwege de Nederlandse regering openlijke erkenning zullen ondervinden.

Afbeelding
Datum 28 november 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 26 november. Aangaande de Nederlandse schepen LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN en COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, die zo als vroeger gemeld in een te Manilla gewoed hebbende storm gestrand zijn, deelt een van daar op heden ontvangen bericht d.d. 4 okt. het volgende mede: De LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN ligt in een zeer ongunstige positie en zal denkelijk geabandonneerd worden (opm: onjuist).
De COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM (opm: bark, kapt. H. van Moerkerken, zie o.a. JB 261065), is bij het binnenkomen bij Cavite (opm: vroegere provincie hoofdstad, 1.5’ ten zuiden van Manilla) gestrand en is als verloren te beschouwen.

Afbeelding
Datum 02 december 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 december. Het schip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. G. Kunst, te Manilla met schade van Melbourne aangekomen, zat nog op het strand.

Afbeelding
Datum 21 december 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Manilla, 23 oktober. Het schip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. J.G. Kunst (opm: kapt. G. Kunst Jzn), alhier gestrand, zal vermoedelijk met weinig schade weer in vlot water gebracht kunnen worden.

Afbeelding
Datum 21 december 1865
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Manilla, 23 oktober. Het Nederlandse schip LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. Kunst, alhier gestrand, zal denkelijk zonder grote schade in vlot water gebracht worden.

Afbeelding