Inloggen
KONING EN VADERLAND - ID 14772


Kroniekberichten

Datum 06 september 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Vlaardingen, 5 september. Heden is op de werf van de scheepsbouwmeester L. van Dam de kiel gelegd voor een barkschip ter grootte van ongeveer 300 lasten, genaamd KONING EN VADERLAND, bestemd voor de grote vaart, voor rekening ener rederij onder directie van de heer H. Kikkert alhier.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Vlaardingen, 8 augustus. Heden is van de werf De Hoop door de scheepsbouwmeester L. van Dam met goed gevolg te water gelaten het barkschip KONING EN VADERLAND, groot ruim 300 Java-lasten, gevoerd zullende worden door kapt. B.A. van Bruggen, en is daarna de kiel gelegd voor het schip CORNELIA, beide voor een rederij onder directie van de heer H. Kikkert alhier, en bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 26 april 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Rotterdam: KLAZINA, kapt. D. Wels Browning, VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck; JACOBA HELENA, kapt. D.C. Rietbergen; HOLLANDS TROUW, J.C. Kreije; JONGE JAN, kapt. A. Hoogenstraten; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens, en KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.F. van Bruggen.
Voor Amsterdam: LEWE VAN NEIJENSTEIN, kapt. R.H. Borgers; ANJER, kapt. H. Biesthorst; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; CHRISTINA AGATHA, kapt. H. de Visser; KONING WILLEM II, kapt. G. van Eyk Menkman; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; AGNETA, kapt. W.N. Crap Hellingman; en MARIA ELISE, kapt. M. van der Putte.
Voor Dordrecht: JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman; FLORA, kapt. A.A. van der Wijk; J.C. SCHOTEL, kapt. J.P. van Beest Holle, en HELLEVOETSLUIS, kapt. W. J. Vos.
Voor Middelburg: WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M.O. de Groot Stiffry; PHOENIX, kapt. J.E. Verhulst.
Voor Schiedam: ANNA, kapt. P.A. Kleynenberg, FORMOSA, kapt. M.A. Smits, en TRIJNTJE FENNA, kapt. J.F. des Ruelles, de beide laatste van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 oktober. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse barken GUURTJE EN MARIA, kapt. B. Wels, de 28e juni vertrokken van Rotterdam, JOHANNA HENDRIKA, kapt. Haek, de 30e juni vertrokken van Liverpool, en KONING EN VADERLAND, kapt. Van Bruggen, de 22e juli vertrokken van San Francisco.

Afbeelding
Datum 29 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia voor passagiers en goederen, waartoe hetzelve uitmuntend is ingericht, het nieuw, snelzeilend barkschip KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.T. van Bruggen. Adres bij de cargadoors P. Varkevisser & Zonen en Ch. Cornelder & Zoon alhier, en De Coningh & Bert te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 17 september 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 september. De 14e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. Gorter, komende van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangkomen het dito schip MINISTER PAHUD, kapt. J.M. Pfeill, komende van Rotterdam, de dito bark PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. Immink, komende van Rotterdam, de dito bark SOOLO, kapt. P.C. van der Meulen, komende van Rotterdam, de dito bark KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Jack, mede van Rotterdam, de dito bark HENRIETTE, kapt. Van Loenen, komende van Glasgow, de dito bark JOHANNA CHRISTINA, kapt. D. Baumgarten, komende van Rotterdam, en de dito bark AMELIA AUGUSTA, kapt. H.A. van Marle, mede van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark KONING EN VADERLAND, kapt. R.F.A. van Bruggen, komende van Rotterdam, de dito bark SCHEVENINGEN, kapt. J.K. Annokee, mede van Rotterdam, de dito bark JAN SCHOUTEN, kapt. Coening Meijer, met een detachement van 120 man suppletietroepen, mede van Rotterdam, en de dito bark ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. Hazewinkel, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 30 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 oktober. Scheepsvrachten. De bij het afgaan van ons vorig bericht nog disponibele Nederlandse ALCYONE is gecharterd en bedong $ 0,75 voor rijst naar China. Sedert waren arrivementen (opm: aankomst van schepen) weder ruim. De volgende Nederlandse schepen werden aangeboden en opgenomen: KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB voor NLG 30.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug; ANNA voor GBP 5 voor rijst en koffij naar Californië; TONIA voor NLG 20.000 voor een reis naar China en terug; KONING EN VADERLAND laadt te Soerabaija en Passaroeang suiker en koffij à NLG 90 en huiden en lichte goederen à NLG 100 naar Rotterdam; JAN VAN SCHAFFELAAR neemt de lading van de afgekeurde Bremer MARTHA naar Amsterdam tot ongeveer NLG 86 door een; NEDERLAND laadt suiker op de kust à 90 en vult hier voor eigen rekening met rijst op; JACOB CATS verzeilde met de aan boord hebbende steenkolen naar China. Thans zijn nog onbevracht: GEZINA, HENRIETTE, MARGARETHA SIMONETTA, PIET HEIN, BURGEMEESTER HOFFMAN, VOORUIT en MARIA ELIZE. Het Nederlandse schip INDIA wordt door de agenten beladen. Het Nederlandse schip ANJER heeft nog lading voor Makassar in.
Te Soerabaija werd de Nederlandse GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST à $ 0,50 voor rijst naar China gecharterd.

Afbeelding
Datum 15 december 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 oktober. Scheepsvrachten. Sedert de vorige mail zijn verscheidene vrachtzoekende schepen binnengevallen, en hebben de volgende transacties plaats gevonden: HENDRIKA, BROUWERSHAVEN, HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA en STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor NLG 95 per last in ééns, om op de kust te laden. HENDRIK JAN NLG 100 voor koffij en suiker hier, en voor NLG 105 voor koffij en peper te Padang voor Amsterdam. De HELENA EN ANNA NLG 100 per last, op Padang te laden voor Rotterdam. Het Nederlandse schip QUATRE BRAS is in Californië bevracht voor de terugreis daarheen. BURGEMEESTER VAN REENEN NLG 100 per last voor rijst te Indramayoe en NLG 110 voor lichte goederen naar Nederland. JEANNETTE, SENIOR, AZIA, MARIA ELIZABETH MARGARETHA, VIER GEZUSTERS, LOUISA MARIA, KONING EN VADERLAND, JOHANNA ALIDA zijn nog vracht zoekende. ALDEBARAN en PIETER SCHOENMAKER zijn in Europa bevracht.

Afbeelding
Datum 02 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 november 1857. Vrachten. Wij hebben opnieuw het arrivement (opm: aankomst) van vele vrachtzoekende schepen te vermelden, ten gevolge waarvan de vrachten een kleine daling hebben ondergaan. Sedert onze laatste werden de volgende bodems opgenomen: naar Nederland: de Nederlandse schepen JOHANNA ALIDA NLG 95 voor suiker en curcuma (opm: ook wel geelwortel genoemd, bevordert de spijsvertering) en NLG 110 voor huiden te Samarang; MAARTEN VAN ROSSEM NLG 95 voor alle artikelen hier; AZIA NLG 90 voor koffij, NLG 100 voor suiker en NLG 110 voor lichte goederen hier en te Samarang; LOUISA MARIA NLG 85 voor suiker en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaja, allen naar Amsterdam te laden.
Naar Rotterdam nam het Nederlands schip ELISE SUSANNE een partijtje suiker à NLG 95 en lichte goederen à NLG 105 aan, en daar deze bodem geen volle lading kan krijgen, wordt hij voor rederij-rekening opgevuld. Naar China: het Nederlands schip JEANNETTE à $ 0,50 per picol voor rijst voor Macao of Hongkong hier en te Soerabaja te laden; en Nederlands ADMIRAAL PIET HEIN à $ 0,55 voor rijst voor Macao hier te laden.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen VIER GEZUSTERS, KONING EN VADERLAND, KONING WILLEM III, S. VAN HEEL, CATHARINA EN GEERTRUIDA, MARIA ELISE, HENRIETTE, LAURA EN ADÈLE, MACAO en JOHANNA MARIA. De Nederlandse AMERIKA was in Europa bevracht.
P.S. Bij het ter perse leggen dezes vernemen wij nog de bevrachting van de VIER GEZUSTERS en LAURA EN ADÈLE door de factorij à NLG 90 voor suiker, NLG 30 voor tin en NLG 85 voor kleinigheden koffij en lichte goederen, het eerste schip hier en te Samarang en het andere te Pekalongan, Cheribon en Indramayoe naar Amsterdam te laden.
Door particulieren werden nog opgenomen: Nederlands schip JOHANNA MARIA à NLG 85 voor suiker te Soerabaja en S. VAN HEEL à NLG 82,50 voor suiker en NLG 78 voor rijst op de kust naar Amsterdam te laden.

Afbeelding
Datum 15 juni 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen.
Voor Rotterdam: HENRIËTTE GERARDINA SUSANNA, kapt. N.N; GENERAAL DE STUERS, kapt. F. Fokkens; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; KONING EN VADERLAND, kapt. B.A.T. van Bruggen; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A.A. van der Linden; SALATIGA, kapt. J.N. Besier; MARIA ELIZABETH, kapt. K.J. Donker; VIER GEZUSTERS, kapt. J.J. Bik; SCHURINGA, kapt. H.O. Engelsman; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven.
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk; JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder.
Voor Dordrecht: KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten; LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN (opm: KROONPRINSES VAN ZWEDEN), kapt. J. van der Linden.
Voor Amsterdam: LAURA EN ADÈLE, kapt. F.H.C.L. van Noël; LOUISA MARIA, kapt. P. Tjebbes; SENIOR, kapt. K.L. Swart; KONING WILLEM III, kapt. H.H. Zeijlstra; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. J. Berkelbach van den Sprenckel; PROVINCIE DRENTHE, kapt. H. Beckering; AZIA, kapt. T. Molenaar; BURGEMEESTER VAN REENEN, kapt. A.W.C. van der Meer van Kuffeler; H. LIDUINA, kapt. A. van de Brink (van Schiedam), RHIJNVIS FEITH (opm: brik, eerste reis), kapt. A.F. Lammerts, en ANNA, kapt. J.H. Dabrock, (beide van Rotterdam).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. J. Johansen; DUIVELAND, kapt. J.C. Viersma.

Afbeelding
Datum 08 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlaardingen, 7 juni. Volgens particulier bericht was het barkschip KONING EN VADERLAND, kapt. Van Bruggen, van Tjilatjap naar Rotterdam, de 1e juni in goede staat kruisende bij Goudstaart (opm: Start Point).

Afbeelding
Datum 06 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Vrachten. Sedert het laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats:
ZWIJGER NLG 80 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak op de kust te laden naar Rotterdam. PAULINE NLG 75 voor suiker en NLG 62,50 voor tabak naar Rotterdam. VICE ADMIRAAL GOBIUS bekwam NLG 82,50 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. ARLEQUIN NLG 70 voor rijst naar Rotterdam. ESTAFETTE NLG 85 voor arak NLG 70, voor suiker NLG 60, voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten, naar Amsterdam. WILLEM DANIEL NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij naar Amsterdam. KONING WILLEM III NLG 80 voor suiker, NLG 62,50 voor tabak op de kust te laden voor Amsterdam. JUNO NLG 77,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak te Samarang en NLG 85 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. KANDANGHAUER werd door de Factorij bevracht tot NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten naar Amsterdam. DINA bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 80 voor Japanse goederen en NLG 30 voor tin, hier te laden naar Amsterdam. MARGARETHA SIMONETTA NLG 70 voor suiker op de kust en NLG 80 voor Japanse goederen van hier naar Amsterdam. HERCULES NLG 75 voor suiker, koffij en indigo, en NLG 70 voor tabak en huiden naar Amsterdam. DERKINA TITIA is alhier ladende voor Macao. JOHANNA laadt voor Nederland. NOACH bekwam NLG 9.500 voor een lading rijst naar Macao. AZIA en ADMIRAAL DE WINTER bekwamen 60 centen van de dollar voor rijst naar Macao.
KRIMPEN AAN DE LEK vertrekt naar Japan, ook PRINS HENDRIK is na gedane reparatie derwaarts vertrokken.
WATERLOO, JAN PIETERSZOON KOEN en de ELEANOR (Eng.) zijn te koop aangeboden. De LOUIS MEIJER, ELIZA (Eng.) en CECILIA (Zweed) liggen in reparatie.
De volgende schepen zijn nog disponibel: PHILIPS VAN MARNIX, NICOT, CATHARINA
WILHELMINA, KONING EN VADERLAND, LOUIS MEIJER, WASSENAAR, ADRINA EN JACOBA, PRINSES AMALIA, KONING WILLEM III.
De DRIE GEBROEDERS, JACQUELINE, ELIZE, en JONKH. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 juni. Vrachten. Deze bleven zich flink soutineren (opm: handhaven). Met het oog op de nieuwe producten die spoedig zullen binnenkomen, en de vraag naar scheepsruimte, is vooreerst geen teruggang te verwachten. Sedert het vertrek der jongste mail vinden de volgende Nederlandse schepen emplooi:
KONING WILLEM III, te Soerabaija bevracht à NLG 80 per last voor suiker en NLG 62 voor tabak, naar Amsterdam. NICOT, werd opgenomen, à NLG 70 voor tabak te Soerabaija, en 1200 pikols tin alhier van de Nederlandsche Handel-Maatschappij à NLG 30, naar Amsterdam. KONING EN VADERLAND, NLG 80 voor suiker, NLG 70 tabak en NLG 65 voor koffij van Soerabaija naar Nederland. PROFESSOR SURINGAR laadt naar Amsterdam à NLG 75 voor suiker en NLG 80 voor licht goed. PHILIPS VAN MARNIX, in lading naar Amsterdam à NLG 75 voor zwaar en NLG 80 voor licht goed. JAN PIETERSZOON KOEN, in lading naar China, vrachtprijs geheim. JACOB ROGGEVEEN door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 100 voor koffij van Menado naar Amsterdam. WILLEM EGGERTS, 250 ton, bedong NLG 9.000 in eens van de Nederlandsche Handel-Maatschappij voor een reis van Soerabaija naar Japan en terug, via Batavia en Singapore. Het Nederlands-Indische schip SMALLWOOD, 424 ton, is te Soerabaija opgenomen voor een lading rijst naar Whampoa of Hongkong à 55 $ cents de pikol en Macao om orders.
CECILIA (Zw), LOUIS MEIJER, MONARCH en ELIZA (Eng) zijn in reparatie.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: CATHARINA WILHELMINA, LOUIS MEIJER, WASSENAAR, ADRIANA EN JACOBA, JAN VAN GALEN, IDA WILHELMINA, WATERGEUS, JACQUELINE EN ELISE, en ELISABETH.
De DRIE GEBROEDERS en JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK maken kustreizen.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Soerabaja, 2 juli. Vrachten. Het product van de laatste oogst is grotendeels afgescheept, terwijl voor het resterende daarvan de nodige scheepsruimte geëngageerd werd. De vrachten zijn dus thans als nominaal te beschouwen in afwachting van ruime afvoeren van product uit de nieuwe oogst. Sedert ons laatste bericht werden de volgende bevrachtingen tot stand gebracht:
Naar Nederland: Nederlands KONING EN VADERLAND tot NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 65 voor rijst en koffij en NLG 100 voor rum naar Rotterdam. Nederlands WASSENAAR à NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 65 voor rijst en NLG 90 voor rum naar Amsterdam. Nederlands PRINSES AMALIA en NICOT engageerden alhier tabak à NLG 70, na het nodige zwaar goed te Batavia te hebben geladen.
Naar China: Nederlands-Indisch SMALLWOOD à $ 0.50 voor rijst naar Hong Kong.
Naar Japan: Nederlands WILLEM EGGERTS (140 last) via Batavia en Singapore naar Decima en terug op Java door de Factorij à NLG 9.000 in eens.
Te koop is Engels ELISE, zijnde afgekeurd.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juli. Vrachten. KONING WILLEM III werd te Soerabaja gecharterd tot NLG 80 voor suiker en NLG 62 voor tabak naar Amsterdam. NICOT bekwam kreeg van de Factorij NLG 70 voor tabak te Soerabaja en NLG 30 voor tin hier te laden naar Amsterdam. KONING EN VADERLAND NLG 80 voor suiker NLG 70 voor tabak en NLG 65 voor koffij van Soerabaja naar Nederland. PROFESSOR SURINGAR laadt voor Amsterdam tot NLG 75 suiker en NLG 80 voor lichte goederen. JAN PIETERSZOON KOEN werd tot geheime condities naar China gecharterd. JAC. ROGGEVEEN werd door de Factorij bevracht tot NLG 100 van Menado naar Amsterdam. GENERAAL JACOBIE laadt voor eigen rekening naar het Kanaal om orders. WILLEM EGGERTS werd voor de Factorij gecharterd voor een reis van Soerabaja naar Japan en terug via Batavia en Singapore tot NLG 9.000. PHILIPS VAN MARNIX werd gecharterd naar Amsterdam tot NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor rijst en NLG 80 voor arak en lichte goederen. WASSENAAR laadt voor Amsterdam. SHANGHAE bekwam 62 cent van de dollar voor rijst te Padang te laden naar Hongkong. ALBLASSERWAARD NLG 100 voor koffij en NLG 30 voor tin te Menado te laden naar Amsterdam.
DRIE GEBROEDERS doet kustreizen.
De CECILIA (Zweeds) LOUIS MEIJER en MONARCH (Engels) liggen in reparatie.
De ELISE (Engels) en de ELEANOR zijn te koop aangeboden. De volgende schepen zijn nog disponibel: ADRIANA EN JACOBA, LOUIS MEIJER, WATERGEUS, JACQUELINE en ELISE.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

St. Helena, 1 oktober. Met het Nederlandse schip KONING EN VADERLAND, kapt. van Brugge (opm: bark, kapt. B.A.T. van Bruggen), is 9 september alhier aangebracht, kapt. Smith en nog 9 man van de equipage van het Amerikaanse schip OLIVER PUTNAM, welke bodem de 26e juli op 36º Z.B. en 50º O.L. in zinkende staat door de equipage in drie boten verlaten werd. Deze boten waren echter van elkander verwijderd geraakt en één daarvan werd 6 augustus door de KONING EN VADERLAND opgemerkt, die de bovengenoemde schipbreukelingen daaruit opnam.

Afbeelding
Datum 07 februari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzoon, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt, te Rotterdam, als lasthebbende van hunne meester, zijn van mening op dinsdag 26 februari 1861, des middags ten twaalf ure, in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk 1, No. 499, publiek te veilen: het snelzeilend Nederlands gekoperd en kopervaste, in 1854 gebouwde, barkschip KONING EN VADERLAND, laatst gevoerd geweest door kapitein B.A.T. van Bruggen, volgens meetbrief lang 35 el 45 duim, wijd 6 el 30 duim, hol 5 el 2 duim, en alzo groot 498 tonnen of 263 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende in de Haringvliet, Zuidzijde, te Rotterdam.
Voorts zal nog afzonderlijk geveild worden een chronometer, benevens een partij kaarten en boeken.

Afbeelding
Datum 06 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkopingen in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 5 maart:
-  Nederlands barkschip KONING EN VADERLAND, groot 498 tonnen, om NLG 37.200; chronometer om NLG 160; kaarten en boeken om NLG 70; alles verkocht.
-  1/15e Aandeel in het fregat MINISTER PAHUD, NLG 2.000 geboden doch niet gegund.
-  Nederlands kofschip CORNELIA, groot 71 tonnen, om NLG 2.500 opgehouden.
-  Nederlands schoonerschip TWEE VRIENDEN, groot 170 tonnen, om NLG 11.500; chronometer om NLG 95 verkocht.

Afbeelding
Datum 27 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Nederlandse vlag. De ELSHOUT, JOHANNA ELISABETH, HUGO GROTIUS, MARIA ANNA, SUSANNA JOHANNA en JEANNETTE CORNELIA, die voor ongeveer een maand geleden gecharterd warden, bedongen allen nog NLG 100 voor suiker naar Holland op de kust te laden; vracht voor andere goederen naar evenredigheid.
Later werd de WILLEM HENDRIK à NLG 95 voor suiker van Passaroeang naar Amsterdam gecharterd, terwijl CORNELIS GIPS, QUARTET, GRAAFSTROOM, KORTENAER, JACOBA en CHRISTINA, CELEBES en JAVA niet hoger dan NLG 90 voor suiker en van NLG 85 tot NLG 70 voor rijst van de kust naar Holland konden bedingen. De POSTILJON bedong NLG 3,50 per picol voor suiker naar de Perzische Golf. Van de H. LIDUINA en ALETTA AUGUSTA, zijn de charters niet bekend geworden, terwijl de WILHELMINA, GBP 3.17.6 per ton voor rijst, GBP 4 voor suiker en GBP 3.10 voor arak hier en te Dadap te laden naar het Kanaal aangenomen heeft.
Ter bevrachting blijven nog aangeboden de Nederlandse schepen CORNELIA HENDRIKA, CATHARINA WILHELMINA, GRONDWET, CONCURRENT, HENDRINA, GRAAF DIRK III, JOHANNA MARIA (opm: vermoedelijk de bark van Vaesen & Steinhausen), PIETER, CAPELLA, VAN DER PALM, S. VAN HEEL, ALBLASSERDAM, TJILINGSIE, CATHARINA JACOBA, HENRIETTE, EUTERPE, ACADIA en FORTUNA.

Afbeelding
Datum 05 juli 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Dalen, Lambert & Van Wijngaarden, residerende te Rotterdam, zijn van mening om op dinsdag de 14e juli 1863, des namiddags ten 2 ure, in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam in het openbaar te verkopen:
-       2/25e aandelen in het Nederlands driemast schoenerschip D.T. VISSER, gevoerd door kapt. W. van der Linden, varende onder boekhouderschap van de heer Herman van Houten.
-       1/32e aandeel in het Nederlands barkschip ANTONIA PETRONELLA,  gevoerd door kapt. A. Voorendijk, onder directie van de heren L. ’t Hoen & Co.
-       1/40 aandeel in het Nederlands barkschip SUSANNA JOHANNA, gevoerd door kapt. L.P. Peeters, varende onder boekhouderschap van de heren Van Zeijlen & Decker te Rotterdam.
Alles breder beschreven bij notitiën, welke vier dagen voor de veiling ten kantore van genoemde notarissen verkrijgbaar zijn.

Afbeelding
Datum 12 juli 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 juli. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 15 schepen als:
Voor Rotterdam: MEDEA, kapt. A.W.F. van Teutem; HOLLANDIA, kapt. P. Wap; SUSANNE, kapt. C. Vonck; MARIA ANNA, kapt. J.D. van Monnom; SUSANNA JOHANNA, kapt. J.P. Peters.
Voor Amsterdam: ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap; LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch; WATERGEUS, kapt. R.H. Giezen; LAURA EN ADÈLE, kapt. D.T. Lund; ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. W.J. De Bourghelles Zetteler; CHRISTINA EN JEANNETTE, kapt. N. Rademaker; ORTELIUS, kapt. F.H. Groote.
 Voor Middelburg: CATHARINA MARIA, kapt. T. Oomkens; PAULINE, kapt. B.J. Post.

Afbeelding
Datum 15 juli 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam op dinsdag 14 juli 1863:
-       1/25e aandeel in het Nederlands driemast schoenerschip D.T. VISSER, gevoerd door kapt. W. van der Linden, varende onder boekhouderschap van de heer Herman van Houten alhier, groot 305 tonnen of 161 lasten, volgens het laatste bericht op reis van Shanghai naar Ningpo. Om NLG 1000 verkocht.
-       Een dito aandeel, om NLG 1000 verkocht.
-       1/32e aandeel in het Nederlands barkschip ANTONIA PETRONELLA,  gevoerd door kapt. A. Voorendijk, vroeger onder directie van de heren G.S. Pieters & Co., thans van de heren L. ’t Hoen & Co., groot 711 tonnen of 375 lasten, volgens de laatste tijding van Batavia gearriveerd te Padang. Om NLG 1200 verkocht.
-       1/40 aandeel in het Nederlands barkschip SUSANNA JOHANNA, gevoerd door kapt. L.P. Peeters, varende onder boekhouderschap van de heren Van Zeijlen & Decker te Rotterdam, groot 498 tonnen of 264 lasten, thans op reis naar Java. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 01 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 28 februari. Aangekomen: GIRONDE, van Bordeaux, ligt in het Kanaal; PRINCESS ALICE, van Harwich.
Vertrokken: NUMMER I, kapt. van Duijn, naar Japan; LINA, kapt. Alberts, naar Buenos-Ayres; FIJENOORD, naar Londen; FOREST QUEEN, naar Hartlepool; VOLUNTEER, naar Leith; CERES, kapt. Ricklefs, naar Libau; ELVE, naar Hamburg.
De JUBILÄUM, KOOPHANDEL en ZEEVAART en OCEAAN zijn naar zee gezeild.
Brouwershaven, 23 februari. Vertrokken: NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Bouwmeester, naar  Dordrecht. (opm: de NUMMER 1 was een voor Japanse rekening in Nederland gebouwd en onder Nederlandse vlag uitgebracht stoomschip)
Te Texel aangekomen, 27 februari, GOUVENEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. Hoeksma, van Batavia.
Helvoet, 29 februari. De stoomboot GIRONDE is opgestoomd.
Van Batavia vertrokken, 1 januari, PRINSES AMELIE, kapt. Groeneveld; 8 jan., JAN VAN GALEN, kapt. De Boer, en 12 jan., RIDDERKERK, kapt. Teerlink, allen naar Nederland.
Zeilklaar, 14 januari, NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, naar Amsterdam; HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, naar Nederland.
Van Indramaijoe vertrokken, 26 december, HENRIETTE, kapt. Visser, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 2 januari, KIANDRA, kapt. Van Kuffeler, en DOELWIJK, kapt. Hofman, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 19 december, CALIFORNIA, kapt. De Wijn, naar Amsterdam; 21 dec., JACOBA HELENA, kapt. Swart, naar Nederland; 23 dec., CHINA, kapt. Tofield, naar  Rotterdam; SUSANNA JOHANNA, kapt. Peters, naar Nederland; 25 dec., HOLLANDIA, kapt. Wap, naar Rotterdam; WASSENAAR, kapt. Hofstee, naar Nederland; 26 dec., BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Van Rossum, naar Amsterdam; 29, CONSTANTIA, kapt. Overgaauw, en 30 dec., MARIA LOUISA ANTOINETTA, kapt. Muysson, beiden naar Rotterdam.
Van Patjitan vertrokken: 23 december, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, naar Amsterdam.
Van Bezoekie vertrokken: 12 december, GEBROEDERS, kapt. De Groot, naar Amsterdam.
Te Soerabaija aangekomen: 29 dec., EERSTELING, kapt. De Zeeuw; BAGCHUS, van  Newcastle; 5 jan., FERDINAND EN LOUIS, kapt. Nolting, van Amsterdam.
Te Padang aangekomen: 3 december, MARIA AGNES, kapt. Van Deursem, van Amsterdam.
Vertrokken: 3 januari, KOERIER, kapt. Carst, naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen: 15 januari, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glasener, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia en Soerabaija. Het Nederl. fregat HUGO GROTIUS, kapt. J. Immerzeel.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en B.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De bark JOHANNA, kapt. A. Verduin;
Adres: Ruys & Kellar.
- Batavia. De Nederlandse bark CONSTANTIA, kapt. M.A. Overgaauw.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Batavia. Het clipper-campagneschip CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. K.J. Swart.
Adres: Wm. Ruys & Zonen en Ruys & Kellar.
- Batavia en Samarang. De campagne bark ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Samarang. De Nederlandse bark SUSANNA JOHANNA, kapt. Peeters.
Adres: Van Zeylen en & Decker en Ch. Cornelder & Zonen alhier, en Hoyman, Schuurman te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. Het Nederl. fregat ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst.
Adres: Ch. Cornelder en Zonen alhier en Gerard Maurits te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse Fregat D'ELMINA,kapt. L.H. Demmers.
- Batavia (na arrivement). Het fregat EVA JOHANNA, kapt. A.J.B. Hordijk.
Adres: C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom & Suermondt.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark RIDDERKERK, kapt. Bunk.
Adres: Buijs & Kellar, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar en Malta. Het Nederlandse schip CALIFORNIE, kapt. D.P. Stam.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Kanagawa en Nagasaki (Decima) direct. De Nederlandse bark MARIA, kapt. N.E.F. van Wulven.
Adres: Meijer & Ortmann, Hudig & Blokhuijzen, Vlierboom & Suermondt, en te Amsterdam, B.D. Bosscher & Zoon.
- Lissabon. Het Nederlandse schip Boreas, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Montevideo en of Buenos Aires. Het Nederl. schoener-brikschip KAAPSTAD PACKET, kapt. Th. Niewold.
Adres: C. Langelaan en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Melbourne, Hobson’s Bay. De Nederlandse bark HOLLANDS TROUW, kapt. F. de Vos.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs, De Coningh & Co te Amsterdam, of Gerbaulet & Co.
- Napels. De Nederl. schoener MAGDALENA JOHANNA, kapt. K.B. Gust.
- Riga. De Nederl. brik JAN JACOB, kapt. J. Burghart.
- Stettin. De Nederlandse galjoot SOPHIA, kapt. H.E. van Laten.
- Triëst. De Nederl. schoener-brik ZWIJGER, kapt. W.L. Wolters.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Riga. De Nederlandse brik HERMINA, kapt. P. de Vos.
Adres: Fauchey & De Vletter.
- Samarang (direct) met vrijheid Batavia aan te doen tot het landen van passagiers. Het clipper-fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijjzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en de Coningh & Co te Amsterdam.
- Samarang. Het brikschip JAN DANIEL, kapt. H. van IJsendoorn.
Adres: W. Ruys & Zonen en Ruys & Kellar.
- Samarang direct. De clipper-fregat JUPITER, kapt. P.H. Kiewit.
Adres: Ruys & Kellar, alhier en Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandsche driemast schoener MARY GODDARD, kapt. H.J. van Nouhuys.
Adres: P.A. van Es & Co alhier, De Groot Roelants & Co. te Schiedam en De Coningh & Co te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 augustus. De Rotterdamse Diergaarde heeft de volgende geschenken ontvangen:
1 hamervogel (Megacephalon Maleo) en 5 vogeltjes van Australië, van de gezagvoerder J.A.N. Schagen van Leeuwen, van het barkschip SILENTIUM, van de heren J.M. van der Lely & Co te Maassluis;
3 Javaan apen, 2 muskuseenden en enige naturaliën, van de gezagvoerder J.M. Möller, van het barkschip BONI, van de heren G. van Hoogstraten en Zoon te Dordrecht;
2 Javaan apen en 1 marter, van gezagvoerder K. Doedes Breuning van het fregatschip ZUIDHOLLAND van de heer J.H. Veder;
2 troupialen van de heer P. Crans, luit. t./z. 2e kl. op Zr.Ms. korvet PALLAS;
enige levende zeeslakken van Curaçao van de heer H.C. Steenbergen, off. van gez. 2e kl. op gemelde bodem;
1 zwarte panter en 1 Javaan aap van de gezagv. H.G. Haasloop Werner van het fregatschip TONIA, van de heer Hend. Veder;
1 Laponder aap van de 1ste stuurman Kock, van gemelden bodem;
1 zeeschildpad en enige mineralen van de gezagvoerder H. de Vos, van het brikschip HERMINA, van de heer J. Maurits te Maassluis;
1 penelope van de heer J.P.A.E. van Lansberge te Paramaribo, overgevoerd door de gezagvoerder D. Visser, van het brikschip ANNA LENA, van de heer J. Zaal te Amsterdam; 1 grote boa slang, geschenk van gemelde heer, is dadelijk na de aankomst overleden;
2 mandril-, 3 moustac- en 1 talapoinapen, 1 Afrikaans schaap en 1 muskus-eend van de gezagvoerder O.J. Bax van het driemast schoenerschip LODEWIJK van de heren Kerdijk & Pincoffs;
1 mandril aap van de heer F.J. Widerian te Quisembo, overgevoerd door gemelde gezagvoerder;
2 Javaanse boshanen en 1 marter van de heren van Zeijlen & Dekker, aangebracht met hun barkschip SUSANNA JOHANNA, gezagvoerder J.P. Peeters;
1 Javaan aap van de gezagvoerder C. Vonck, van het fregatschip INDIA, van de heren Bonke & Co.;
1 grote slang (Python Reticulatus) van de gezagvoerder J. Admiraal Jzn, van het barkschip LUCONIA, mede van de heren Bonke & Co;
1 partij slakken uit de ovens van de glasblazerij van de heren J.F. Hoffmann & Zoon, geschenk van de heren B. Commender en A.B. Wieghel, beambten bij gemelde fabriek.

Afbeelding
Datum 11 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 juli. Vrachten waren bij het vertrek der laatste mail iets flauwer, doch nu, daar de producten langzamerhand binnenkomen en arrivementen van onbevrachte schepen onbeduidend bleven, weder iets vaster.
Naar Amsterdam werden opgenomen de Nederlandse schepen PIETER ADOLF à NLG 15 voor tin alhier, NLG 75 voor suiker en koffie te Soerabaija en NLG 90 voor koffie te Padang en aldaar op te vullen met licht goed à NLG 100. VERTROUWEN NLG 80 voor suiker, koffie, specerijen en tabak, hier en te Soerabaija te laden. JAVA NLG 80 voor koffie en suiker, NLG 75 voor rijst en NLG 100 voor thee, op verschillende kustplaatsen en hier te laden.
TWEELINGEN is alhier aangelegd. Naar Rotterdam bedong de Nederlandse SUSANNA JOHANNA NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffie, in de Oosthoek te laden. Naar Australie werd gecharterd de Nederlandse JOHANNES ANTHONIUS, à GBP 3.2/6 voor suiker in zakken naarMelbourne en/of Sydney en met een lading steenkolen van New- Castle terug naar Java à GBP 1 per ton.
Onbevracht zijn thans de Nederlandse schepen QUARTET, NOACH, DIONYSIA CATHARINA en JASON.

Afbeelding
Datum 29 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zierikzee, 26 januari. Het alhier van Batavia gearriveerde Nederlandse schip (opm: bark) SUSANNA JOHANNA, kapt. J.P. Peeters, heeft zware schade aan het roer en zeilen, verlies van verschansingen en maakt water, en heeft ook suiker gepompt; hebbende de van af 17 januari zwaar stormweder ondervonden, waarin het schip gedurende 10 uren plat op zijde heeft gelegen.
Genoemde gezagvoerder rapporteert verder, dat hij in de namiddag van 22 januari j.l, en wel op 49º39’ NB. en 05º52’ WL, volgens gissing, heeft gezien het Engelse stoomschip ACRAM, ’t welk noodseinen deed, doch konde het niet helpen door het hevige stormweder; dat hij op 23 januari, des voormiddags, praaide het Franse barkschip SOLIDE, van Havre, wiens geheel achterschip was in-, en hut en verschansingen waren weggeslagen en ons om kompas en sextant seinde, doch op ons sein om de boot uit te zetten, niet antwoordende, konden wij geen hulp verlenen.

Afbeelding
Datum 01 februari 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 29 januari. Kapt. Peeters, voerende het schip SUSANNA JOHANNA, van Batavia hier binnen, rapporteert van af 17 januari onophoudelijk zwaar stormweer doorgestaan te hebben, waardoor schade aan het roer, de zeilen, verschansingen enz. veroorzaakt werden en er suiker gepompt werd.

Afbeelding
Datum 13 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij de navolgende schepen ingeschreven:
CORNELIA, van Amsterdam (440 last), vracht naar Amsterdam NLG 89,89, Rotterdam NLG 94,89, Dordrecht NLG 94,89, Shiedam NLG 94,89; SLIEDRECHT, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 102,-; KAAP HOORN, van Rotterdam (251 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-, Dordrecht NLG 106,-, Schiedam NLG 106,-; CHERIBON, van Rotterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last) naar Amsterdam NLG 104,75; STAD DOCKUM, van Amsterdam (206 last) naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA ELISE, van Amsterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 89,99: MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,95, naar Rotterdam NLG 98,95; ELIZABETH, van Amsterdam (610 last) naar Amsterdam 89,90, naar Rotterdam NLG 93,-; VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 94,48; PRESIDENT PLATE, (396 last) naar Amsterdam NLG 94,80, Rotterdam 94,80; CELEBES, van Amsterdam (250 last) naar Amsterdam NLG 110,-; CONSTANCE, van Amsterdam (381 last) naar Amsterdam NLG 210,-; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last) naar Amsterdam NLG 95,80; ANNA DIGMA, van Amsterdam (498 last) naar Amsterdam NLG 89,75, Rotterdam NLG 92,-, Dordrecht NLG 92,- Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 100,-; INSULINDE, van Amsterdam (516 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; BROUWERSHAVEN, van Rotterdam (316 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 91,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 94,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last) naar Amsterdam NLG 99,75; JACOBA CHRISTINA, van Amsterdam (240 last) naar Amsterdam NLG 91,94; AZIA, van Amsterdam (235 last) naar Amsterdam NLG 91,94; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last) naar Amsterdam NLG 94,49; SUSANNA JOHANNA, van Rotterdam (261 last) naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam NLG 91,90, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 92,-; CATHERINA MARIA, van Zierikzee (398 last) naar Middelburg NLG 88,88; ADRIANA PETRONELLA, van Rotterdam (348 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 100,-; WILHELMINA, van Rotterdam (377 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (569 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; DORDRECHT, van Dordrecht (399 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; HELVOETSLUIS, van Dordrecht (333 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; ST. JAN, van Schiedam (308 last) naar Rotterdam NLG 90,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 90,98, Middelburg NLG 93,98; S. VAN HEEL, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,94, Rotterdam NLG 91,91, Dordrecht NLG 92,92, Schiedam NLG 92,92, Middelburg NLG 93,93; PROF. VAN DER BOON MESCH, van ‘s-Gravenhage (394 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; CORTGENE, van Rotterdam (397 last) naar Rotterdam NLG 94,98; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94,98; HELENA & ANNA, van Rotterdam (455 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; EUROPA, van Rotterdam (669 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 91,85, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 95,-; SUSANNA, van Rotterdam (476 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 92,85, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-, Middelburg NLG 96,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 92,74, Dordrecht NLG 93,74, Schiedam NLG 92,74, Middelburg NLG 99,74; KORTENAER, van Rotterdam (513 last) naar Amsterdam NLG 94,74, Rotterdam NLG 88,74, Dordrecht NLG 89,74, Schiedam NLG 88,74, Middelburg NLG 94,74; MINISTER THORBECKE, van Alblasserdam (299 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; PRESIDENT V. RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 last) naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 87,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 last) naar Amsterdam NLG 94,95, Rotterdam NLG 89,45, Schiedam NLG 90,45, Middelburg NLG 91,95; NOACH, van Kinderdijk (471 last) naar Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-; TWEE CORNELISSEN, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 last) naar Amsterdam NLG 95,95, Rotterdam NLG 91,95, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-.

Afbeelding
Datum 09 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 april. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende 38 schepen: VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last), vracht naar Amsterdam NLG 90,94; PRESIDENT PLATE, van Rotterdam (396 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90; HENRIETTA MARIA, van Amsterdam (423 last), naar Amsterdam NLG 99, Rotterdam NLG 104, Dordrecht NLG 104, Schiedam NLG 104; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last), naar Amsterdam NLG 92,80; PIETER ADOLF, van Amsterdam (449 last), naar Amsterdam NLG 92,74, Rotterdam NLG 95,90; BESTEVAÊR, van Amsterdam (393 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68; GALILEI, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 93,68; MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 99,45; MARIA CATHARINA, van Amsterdam (399 last), naar Amsterdam NLG 91,49; NEDERLAND, van Dordrecht (373 last), naar Amsterdam NLG 105, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100, Schiedam NLG 100, Middelburg NLG 110; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Den Haag (392 last), naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90, Middelburg NLG 90; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 95, Middelburg NLG 100; CATHARINA MARIA, van Rotterdam (337 last), naar Amsterdam NLG 98,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 90,90, Schiedam NLG 89,90, Middelburg NLG 93,90; IDUNA, van Rotterdam (161 last), naar Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 89,50, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89,50, Middelburg NLG 89,50; SUSANNE, van Rotterdam (576 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 94,05, Dordrecht NLG 95, Schiedam NLG 94,45, Middelburg NLG 97; HENDRIKA, van Rotterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 93,45, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 94,25, Middelburg NLG 98; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 98,25, Rotterdam NLG 93,55, Dordrecht NLG 94,25, Schiedam NLG 93,55, Middelburg NLG 96; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, van Den Haag (394 last), naar Amsterdam NLG 91,88, Rotterdam NLG 89,88, Dordrecht NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Middelburg NLG 91,88; CORTGENE, van Den Haag (397 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; HELENA EN ANNA, van Den Haag (455 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 93,70, Dordrecht NLG 94, Schiedam NLG 94, Middelburg NLG 97; CHERIBON, van Den Haag (398 last), naar Amsterdam NLG 94,67, Rotterdam NLG 93,67, Dordrecht NLG 96,67, Schiedam NLG 96,67; SUSANNA JOHANNA, van Den Haag (261 last), naar Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Schiedam NLG 91, Middelburg NLG 91; ALDEBARAN, van Amsterdam (319 last), naar Amsterdam NLG 89,90, Rotterdam NLG 94,90; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last), naar Amsterdam NLG 94,50; STAD MIDDELBURG, van Middelburg (397 last), naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 97,50, Dordrecht NLG 97,50, Schiedam NLG 97,50, Middelburg NLG 97,50; SUSANNA EN ELISABETH, van Middelburg (390 last), naar Amsterdam NLG 104,74, Rotterdam NLG 102,24, Dordrecht NLG 102,24, Schiedam NLG 102,24, Middelburg NLG 102,24; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (596 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam 91,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 91,98; WILLEMINA EN CLARA, van Amsterdam (342 last), naar Amsterdam NLG 91,91; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last), naar Amsterdam NLG 94,20; ALCYONE, van Amsterdam (249 last), naar Amsterdam NLG 94,99; PRESTO, van Amsterdam (231 last), naar Amsterdam NLG 105; LOUISE, van Amsterdam ( 396 last), naar Amsterdam NLG 94,98; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 94,95; DRIE GEZUSTERS, van Amsterdam (276 last), naar Amsterdam NLG 110; ANNA MARIA WILHELMINA, van Amsterdam (331 last), naar Amsterdam NLG 98; GEBROEDERS VAN DER BEEK, van Waalwijk (655 last), naar Amsterdam NLG 91,48, Rotterdam NLG 91,48, Dordrecht NLG 91,48, Schiedam NLG 91,48, Middelburg NLG 91,48.

Afbeelding
Datum 10 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 17 schepen, als:
Voor Amsterdam: VERTROUWEN, kapt. D.J. Seinstra, 360 lasten, vracht NLG 90,94; KANDANGHOUWER, kapt. W. Zeelt, 382 last, NLG 92,80; PIETER ADOLF, kapt. C. Jaski, 449 last, vracht NLG 92,74; MARIA CATHARINA, kapt. A. Blom, 399 last, vracht NLG 91,49; MENTOR, kapt. H.W. Buthenuth, 293 last, vracht NLG 93,68; GALILEÏ, kapt. B.S. van der Mey, 392 last, vracht NLG 93,68; IDUNA, kapt. W.J. Du Sar, 161 last, vracht NLG 89,50; ALDEBARAN, kapt. B.G. Meyboom, 319 last, vracht NLG 89,90; WILHELMINA EN CLARA, kapt. A.A.H. van Herwerden, 342 last, vracht NLG 91,91; GEBROEDERS VAN DER BEEK, kapt. J.F.H. Göbel, 655 last, vracht NLG 91,48.
Voor Rotterdam: PRESIDENT PLATE, kapt. C.D. Julius, 396 last, vracht NLG 90,--; CATHARINA MARIA, kapt. D. van Amerongen, 337 last, vracht NLG 88,90; HENDRIKA, kapt. M. van der Valk, 352 last, vracht NLG 93,45; CORTGENE, kapt. P. Wemmerus Pzn, 397 last, vracht NLG 90,--; SUSANNA JOHANNA, kapt. J.P. Peeters, 261 last, vracht NLG 91,--; KOSMOPOLIET II, kapt. J. Bouten, 569 last, vracht NLG 91,98.
Voor Schiedam: PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, kapt. J.A. Vrijman, 394 last, vracht NLG 89,88.

Afbeelding
Datum 06 december 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 oktober. Vrachten. Nederlandse schepen. CONSTANCE sloot af tot NLG 2,25 per picol voor Bushire. HENRIËTTE GEERTRUIDA accepteerde NLG 72,50 voor suiker en NLG 60 voor tabak van Soerabaja naar Rotterdam, terwijl de PASOEROEAN tot geheime vracht voor rijst van Indramaijoe naar Amsterdam afsloot. Daarop nam de Factorij de volgende 6 schepen op als GIJSBERTUS HENDRIKUS tot NLG 72,43, BALTIMORE tot NLG 73,60, beide naar Amsterdam, CORNELIA tot NLG 72,40; ISAAC DA COSTA en HENDRIKA tot NLG 73,80 naar Rotterdam en CORNELIA MATHILDE tot NLG 73,75 naar Schiedam. Verder sloten af de JOHANNA EN WILLEM voor NLG 75 voor suiker en de HUIJDECOPER tot NLG 72,50. AUGUSTE tot NLG 70 voor suiker en NLG 55 voor tabak; GRONDWET tot NLG 72,90 voor suiker en NLG 70 voor koffie. De SCHIEDAM, MARIA ELISABETH, ALBLASSERWAARD en CONSTANTIA namen alle NLG 72,50 voor suiker en evenredige vrachten voor ander goed aan. AQUARIUS bekomt GBP 3.7/6 voor suiker naar Londen. SUSANNA JOHANNA en ASTREA GBP 3.10/- voor suiker naar Boston. Onbevrachte schepen; Nederlands KORTENAER, SAMARANG, IDA GEERTRUIDE, ALLEGONDA JACOBA, MARY EN HILLEGONDA, SUMATRA, JOHANNA, RIDDERKERK, WILLEM POOLMAN, LOUISE, MINA, CORNELIA, JANNETJE, VICE ADMIRAAL MAY en STAD DOCKUM.

Afbeelding
Datum 11 december 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 oktober. Vrachten. Nederlands SUSANNA JOHANNA naar Boston à GBP 3.10, Oosthoek te laden; ASTREA naar New York à GBP 10, Oosthoek te laden; LOUISE naar Boston vracht geheim, op de kust en te Padang te laden; SIRIUS naar Amsterdam à NLG 80 rijst, NLG 85 thee, NLG 72,50 koffie NLG 40 tin te Indramajoe, Cheribon en hier te laden;`KORTENAER naar Rotterdam à NLG 72,50 suiker en koffie, Semarang laden.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz., B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt H.H. van Dam, C.H. van Dam & H. Montauban van Swijndregt, te Rotterdam, zullen, als last hebbende van hunne meesters, op dinsdag 29 augustus 1871, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven, wijk 1, No. 499, publiek verkopen het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip SUSANNA JOHANNA, laatst gevoerd door kapt. W.S. Kramers, volgens meetbrief lang 35,50 meters, wijd 6,46 meters, hol 4,84 meters, en alzo groot 493 ton of 261 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere gereedschappen, zo als hetzelve thans is liggende in de Westerhaven, binnen deze gemeente, blijvende het schip inmiddels uit de hand te koop.
Nadere informatiën zijn te bekomen bij bovengemelde makelaar.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal aan de Scheepmakershaven te Rotterdam op dinsdag 29 augustus: het Nederlandse barkschip SUSANNA JOHANNA, groot 261 lasten: opgehouden voor NLG 16.000.

Afbeelding
Datum 10 september 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen:
- het Nederlandse barkschip SUSANNA JOHANNA, groot 498 ton, gebouwd in 1854, gevoerd door kapt. W.S. Kramers, is uit de hand gekocht door de makelaar Ed.C.A. Koli voor een Oostzees huis (opm: verkocht naar Duitsland).
- Het Nederlands brikschip MINERVA, groot 241 ton, gebouwd in 1855, gevoerd door kapt. P. Cordia, is uit de hand gekocht door de makelaar Ed.C.A. Koli voor de heren Vrendenberg & Co. te Amsterdam (opm: herdoopt in JOHANNA MARGARETHA, kapt. H.A. de Boer).

Afbeelding