Inloggen
KOOPMANS WELVAREN - ID 14617


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1854-01-03 / 1860-05-28 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1853
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Bom
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Werfnummer:
Technical Data

Gross Tonnage: 16.00 lasts
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1853
Datum agenda: 1853-12-20
Register nr: 0
Scheepsnaam: KOOPMANS WELVAREN
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Niet, P. de
Plaats: Scheveningen
Kapitein op moment van verzoek: Harst, J. v.d.
Opmerkingen: Zb

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1853-12-20 KOOPMANS WELVAREN
Manager: P. de Niet, Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: P. de Niet, Scheveningen, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Scheveningen / Netherlands

Ship Events Data

1860-05-28: Final Fate: Wrecked

In de Pinksterstormen van 27 en 28 mei 1860 is de KOOPMANS WELVAREN met man en muis op de Noordzee vergaan.

Gezagvoerders

Kapitein bom "KOOPMANS WELVAREN " Id 14617.

Varend voor P.de Niet, Scheveningen.

Periode 1853-1860.

Schip en bemanning vermist eind Mei 1860. 

Datum vanaf: 1853
Kapitein: Harst, J. van der

Algemene informatie

1853

Op 20-12-1853 wordt voor de KOOPMANS WELVAREN door P. de Niet uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J. van der Harst.

1854

Op 03-01-1854 wordt voor de KOOPMANS WELVAREN door P. de Niet uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J. van der Harst.

NRC 180154
Scheveningen, 17 januari. In de laatste dagen zijn de pinken CORNELIS MOS, DE EENDRAGT, MARTIJNTJE MOS, allen van de reder A. Mos, en de pink DE JONGE IMMETJE van de reder J. Vrolijk met ladingen boter, gerst enz. naar Engeland, en de pinken DE VIJF GEBROEDERS van de reder A. Krul, de TWEE GUURTJES van de reder F. Varkevisser, en de pink KOOPMANS WELVAREN van de reder P. de Niet, naar Ostende met ladingen bokking gezeild.
RC 260154
Lloydslijst, 23 januari. Op de rivier (Thames) aangekomen KOOPMANS WELVAREN, Harst van Scheveningen.

1855

NRC 150255
Scheveningen, 11 februari. Gisteren avond is naar Londen onder zeil gegaan, met een lading boter en eendvogels, de pink MARTIJNTJE MOS, stuurman Pieter Mos, reder Albert Mos. In den loop van den dag van heden vertrekt naar Oostende, met een lading bokking en zoutenvis, de pink KOOPMANS WELVAREN, stuurman Jacob van der Harst, reder Pieter de Niet.

1856

Op 15-01-1856 wordt voor de KOOPMANS WELVAREN door P. de Niet uit Scheveningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J. van der Harst.


1860

DT 050660
Scheveningen, 3 juni. De belangstelling, welke zoo velen in den lande voor Scheveningen steeds gevoelen en waarvan zoo menig treffend blijk, ook in den jongsten tijd gegeven, noopt ons in enige bijzonderheden te treden, over de gevolgen welke de nieuwe ontzettende ramp gehad heeft, die deze zeeplaats door den orkaan van verleden week heeft geleden. Die gevolgen zijn ongelukkig van grote omvang, gelijk uit de volgende eenvoudige opgaven blijkt: (opm. bekort)
Op de pink KOOPMANS WELVAREN, reder Pieter de Niet, voeren 6 personen. De stuurman Teunis de Ruijter werd door ongesteldheid verhinderd mede te varen. Zijn broeder Machiel de Ruijter oud 34 jaren die hem verving , laat een zwangere vrouw en vier kinderen achter. De matrozen Machiel de Jong, oud 26 jaren laat ook een zwangere vrouw achter - Cornelis Harteveldt laat een vrouw en twee kinderen en Arie Spaans oud 35 jaren een vrouw en een kind na Een jongentje oud 14 jaren van Cornelis Harteveldt en een mede oud 14 jaren van Arie Spaans, waren voor uitspanning medegevaren. De matrozen Jacob Roos, oud 20 jaren en Leendert Spaans, van gelijken ouderdom, zijn ongehuwd. Met deze schuit verdronken alzo acht mensen.
DZG 060660
Scheveningen, 5 Juni. Men weet dat Teunis de Ruijter, een jongeling van 20 jaren, stuurman op de pink KOOPMANS WELVAREN, bij het af varen van zijne pink, door ziekte verhinderd werd de reis mede te maken. Vier dagen vóór de orkaan vertrok hij met  een andere pink om de sijnen (opm. netten), om den Noord, op te zoeken. In den orkaan mocht hij wonderbaarlijk den dood ontkomen; de pink sloeg om, doch hij werd nog gespaard. Door de koorts verzwakt, moet de schrik op hem zodanige invloed gehad hebben, dat hij weder instortte en verleden vrijdag aan boord overleed; en zo werd gisteren avond het lijk te huis gebracht van hem, die de enige steun moest wezen van een ontroostbare weduwe, die op den tweeden Pinksterdag hare man, twee zonen, twee behuwdzonen en twee kleinzonen verloor. Wie kan de smart beschrijven der weduwe de Ruyter en der haar omgevenden bij deze nieuwe ramp. Bij al het hartverscheurende, welk alhier gedurende de laatste dagen wordt ondervonden, kan men nu toch met genoegen melden, dat de pink van Mej. de wed. van Duijne niet vergaan is.

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Bronnen

Jaar: 1853
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
DT = De Tijd
DZG = Dagblad voor Zuidholland en ’s-Gravenhage
NRC = Nieuwe Rotterdamsche Courant
RC = Rotterdamsche Courant