Inloggen
JAN SCHOUTEN - ID 14601


Kroniekberichten

Datum 17 augustus 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 12 augustus. Door toezending van de heer A. van der Eb, gouverneur van de Nederlandse bezittingen ter kuste van Guinea, zijn met het brikschip ST. GEORGE DE LA MINA, kapt. W. van der Hoeven aangebracht een jonge gevlekte panter, een grote zeldzame aap en een nog zeldzamer vogel welke dieren door de rederij aan de vereniging Natura Artis Magistra te Amsterdam ten geschenke zijn aangeboden. Voor de tentoonstelling zijn nog ontvangen twee kisten inhoudende voortbrengselen van Afrika, alsmede verschillende zeldzame voorwerpen, door negers aan de kust van Guinea vervaardigd en aldaar in gebruik. Hoewel deze voorwerpen thans eerst zijn aangeboden zullen zij evenwel nog op de tentoonstelling worden geëxposeerd.
NRC 180852
Dordrecht, 17 augustus. Gisteren namiddag, omstreeks half zes ure, is van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten alhier met het beste gevolg te water gelaten het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip EVA JOHANNA, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heren G. Mauritz en gevoerd zullende worden door kapt. H. den Boer. Onmiddellijk daarna is de kiel gelegd voor dezelfde rederij voor een schip, hetwelk de naam zal voeren van JAN SCHOUTEN.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 18 augustus. Het nieuw gebouwde barkschip JAN SCHOUTEN, gebouwd voor rekening ener rederij onder directie van de heer Gerard Mauritz en bestemd voor de grote vaart, zal maandag 29 dezer des namiddags ten 12 ure worden te water gelaten.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 29 augustus. Heden werd alhier van de werf van de scheepsbouwmeesters Jan Schouten met het beste gevolg te water gelaten de bark JAN SCHOUTEN, groot 381 gemeten lasten, gebouwd voor rekening van een rederij onder directie van de heer G. Mauritz alhier, en zullen gevoerd worden door kapt. J.C. Meijer.
Onmiddellijk daarna werden de kielen gelegd van twee schepen a 350 gemeten lasten, welke genaamd zullen zijn DE EERSTELING en de TWEE JEANNE’S; het eerste voor rekening van een rederij onder directie van de heren A. Dubois en Zoon, en het tweede voor rekening van een rederij onder directie van de heren Sandberg en Co. Zullende de TWEE JEANNE’S gevoerd worden door kapt. J.W. Noordziek.
Door genoemde bouwmeester zal heden middag aan heren reeders, die door het eerst-genoemde schip de nagedachtenis zijns afgestorven vaders een hulde brengen, een prachtig diner worden aangeboden, hebbende zich de broederen van de orde van vrijmetselaren in deze niet onbetuigd gelaten, daar de grootste, zo niet de gehele, inschrijving door hen is geschied. Zoals men weet, was de waardige Jan Schouten gedeputeerd groot-meester nationaal van die orde, en bekleedde hij die hoge waardigheid sinds vele jaren.

Afbeelding
Datum 06 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading, naar Batavia, Samarang en Sourabaya, voor goederen en passagiers, waartoe hetzelve uitmuntend is ingericht, het nieuw extra op de zeilage gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, voerende een geëxamineerde scheepsdokter. Adres ten kantore van de scheepsmakelaars Jan Corver & Co, te Amsterdam; Kuyper, Van Dam & Smeer, te Rotterdam; en Gerard Mauritz, te Dordrecht. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 12 april 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 10 april. De 8e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma, met drie passagiers, de 25e november vertrokken van Rotterdam, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, met 13 passagiers, de 13e december vertrokken van Rotterdam, JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, de 14e december vertrokken van Dordrecht, NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra, met 7 passagiers en Zr.Ms. troepen, de 23e december vertrokken van Nieuwediep, SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met 6 passagiers, de 25e december vertrokken van Plymouth, CERES, kapt. F. Mellema, de 8e februari vertrokken van Geelong, ORION, kapt. C.M. Borghorst, de 4e februari vertrokken van Sydney, KOOPHANDEL. kapt. P.L. du Pain, de 11e februari vertrokken van Hobart Town, MAKASSER, kapt. W. Timmermans, de 23e februari vertrokken van Hobart Town, JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman, de 28e februari vertrokken van Adelaide, en JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. van Marken, de 2e maart vertrokken van Diemensland.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen AGNETA, kapt. Crab Hellingman, de 2e maart vertrokken van Port Adelaide, JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, de 14e november vertrokken van Hartlepool, IJSTROOM, kapt. N.D. Steenveld, de 20e november vertrokken van Liverpool, OTTO, kapt. P. Flens, met een passagier, de 22e februari vertrokken van Hobart Town, en SPHYNX, kapt. G. Wigman, de 2e maart vertrokken van Adelaide.

Afbeelding
Datum 29 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 april. Omtrent scheepsvrachten valt het volgende te vermelden:
De RESIDENT VAN SON, ANTOINETTE, AGNETA, CLIO, MACASSER en GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST werden door de factorij opgenomen; de SARA LYDIA vertrekt naar Japan;
via Manilla naar Cowes voor orders werden genomen: de JACOB ROGGEVEEN, JOHANNA MARIA (opm: waarschijnlijk kapt. J.C.F. Lupcke), NIJVERHEID en VICE-ADMIRAAL GOBIUS à GBP 5 voor suiker in zakken;
de LEWE VAN NYENSTEIN bedong GBP 3.5 voor rijst en GBP 4 per 50 kub. voeten voor lichte goederen naar Hamburg; die bodem neemt de lading in van het alhier afgekeurde schip SOLIDE;
de ZEEMANSHOOP wordt door de agenten te Soerabaya beladen, zomede de MARIA MAGDALENA, CERES, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, KENAU HASSELAAR en INDIA (Belg.); de KENAU HASSELAAR heeft echter de halve ruimte tot NLG 60 voor rijst afgestaan; de JULIA heeft een vracht aangenomen, welke geheim gebleven is; men verneemt echter NLG 85 voor koffij te laden op Padang voor Rotterdam, na afloop der aanstaande juniveiling; de OTTO bedong NLG 62.50 voor rijst, NLG 70 voor suiker en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) naar Amsterdam;
naar China of Singapore verzeilden de UNCLE TOM, NORTHFLEET en ELISABETH ROSS. Thans zijn nog disponibel: de VIER GEBROEDERS, ZES GEZUSTERS, MARIA EN ELIZE, JEANNETTE CORNELIA, JAN SCHOUTEN, KOOPHANDEL, ORION, THETIS, SPHYNX, JAVA, CASTOR, ANJER en STAD SCHIEDAM. Vele dezer schepen moeten naar de kust verzeilen ter lossing der aangebrachte lading, of zijn om andere redenen niet dadelijk disponibel, terwijl juist de beschikbare schepen voor de weinige ladingen, die zich nog voordoen, minder passend zijn.

Afbeelding
Datum 29 juli 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Scheepsvrachten. Het voortdurend gebrek aan producten houdt de vrachten zeer laag, terwijl vele hier disponibel liggende schepen geen andere keus zullen hebben dan of te verzeilen of nog een paar maanden te blijven liggen. Te Soerabaija werden gecharterd de EUGENIE naar Nederland NLG 70 voor suiker en de MARIA EN ELISA à NLG 70 voor suiker en tabak, het laatste artikel per 800 kg. De MARIA MAGDALENA nam aldaar tabak tot NLG 80 aan. Alhier werd genomen de JAN VAN GALEN à GBP 5 voor suiker, te Manila te laden naar Londen. Verder de HENDRIK WESTER en HENDRIKA via China naar Engeland, Amerika of het vasteland, te laden op Whampoa (opm: Huangpu) à GBP 5 per gemeten ton met sh.10 verbetering zo de lading te Shanghae (opm: Shanghai) moet worden ingenomen. Naar China is doorgegaan of ligt op vertrek de JEANNETTE CORNELIA. Disponibel zijn nog alhier de ORION, IDA WILLEMINA, GENERAAL VAN DEN BOSCH en SALATIGA, en op de kust de JAN DANIEL, JEANNETTE, HENDRIK JAN, WILLEM EN KAREL, VIER GEBROEDERS, SPHYNX, CASTOR, ANJER, STAD SCHIEDAM, ZUID-HOLLAND en JAN SCHOUTEN.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 juni. Scheepsvrachten. Voor Nederland is nog slechts weinig vraag en werden met die bestemming te Soerabaija slechts genomen de YSTROOM à NLG 65 voor tabak en tin tot 1/4 vracht, en de JAN DANIEL, te laden voor 15 augustus à NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor tabak. De GENERAAL VAN DEN BOSCH bedong om te Ceylon te laden naar Londen voor koffij GBP 4.10, en voor olie GBP 5 à GBP 5.10. De RIDDERKERK, HENDRIK JAN, EDUARD en HENRIETTE ELISABETH SUSANNA maakten, om te Calcutta te laden naar Cowes om order, GBP 5.10. De REGINA nam een lading kolen aan van Labuan naar Hongkong à $ 6½ per ton. De JAN SCHOUTEN en WILLEM EN KAREL (WILLEM EN CAREL) werden genomen voor een tussenreis naar Banda.
Verbetering: in ons vorig bericht leze men niet de DUIVELAND, doch wel de HOLLANDS TROUW.

Afbeelding
Datum 19 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 juli. Vrachten. De WILHELMINA CATHARINA laadt, zo hier als op de kust, een kleinigheid rijst à NLG 70 en verder suiker à NLG 80 naar Rotterdam, met 55 ligdagen (opm: overeengekomen laadtijd). De GOUVERNEUR GENERAAL ROCHUSSEN ligt aan op Rotterdam à NLG 65 voor rijst, NLG 97 voor arak (opm: rijstbrandewijn), en NLG 85 voor lichte goederen. Te Soerabaija bedong de JAN SCHOUTEN voor tabak NLG 65, en suiker NLG 70, mits binnen 14 dagen aan boord zijnde; de TIMOR suiker NLG 80, met 50 ligdagen, op drie plaatsen te laden; beide laatste schepen zijn voor Amsterdam bestemd. De HONGKONG verzeilde naar Manilla.

Afbeelding
Datum 16 januari 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Amsterdam ligt in lading naar Batavia, Samarang en Soerabaija, voor goederen en passagiers, het Nederlands gekoperd barkschip JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer. Adres bij de cargadoors Jan Corver & Comp. aldaar en Gerard Mauritz te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 25 januari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 8 schepen, als:
Voor Rotterdam: ZES GEZUSTERS, kapt. G.H. Ruhaak; en JULIE, kapt. J. van Vollenhoven.
Voor Amsterdam: IJSTROOM, kapt. N.D. Steenveld; HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys jr; GOUVERNEUR GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. P.F. Rijken (van Rotterdam) en NAGASAKI, F.A. Bunnemeyer (van Rotterdam).
Voor Dordrecht: JAN VAN HOORN, kapt. M.J. Logger en JAN SCHOUTEN, J.Coening Meijer.

Afbeelding
Datum 11 maart 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 10 maart. Ten gevolge der opdroging van de Goeree, was men vroeger genoodzaakt om de diepgaande schepen, die voor Rotterdam of Dordrecht bestemd waren, vóór Pampus of in zee te lichten, hetgeen altoos met grote onkosten en dikwerf met veel schade aan schepen en ladingen vergezeld ging. Daar die staat van zaken niet langer houdbaar was, liep Zuid-Holland veel gevaar om de grote scheepvaart te verliezen, door een verplaatsing van dezelve naar Amsterdam, langs het Nieuwe Diep. Men kwam toen op het gelukkig denkbeeld het Brouwershavense zeegat af te peilen, waar men een breed, diep vaarwater, een der schoonste zeemonden van dit rijk, vond, hetwelk met spoed werd betond en het dreigende gevaar was afgewend. Sedert die tijd werden de zware schepen te Brouwershaven gelicht, om voor de Vlakte te kunnen varen naar Dordrecht of Hellevoetsluis. Het oude vaarwater op de Vlakte is veeltijds aan veranderingen onderhevig door de gedurige verschuring van grond, die daar plaats heeft, en is buitendien krom en nauw met een dwars overtrekkende stroom. Het was derhalve een gelukkige omstandigheid, dat het Hillegat, mede een vaarwater op de Vlakte, sedert de laatste jaren dieper is geworden; dit vaarwater is ruim, recht, met een rechtlopende stroom; en heeft, behalve de drogen, bij het inlopen aan Dintel, een diepte van 70 à 110 palmen, zodat hetzelve na deze winter door de diepgaandste schepen is bevaren, en zelfs enige door hetzelve met het beste succes zijn gezeild, zoals de SCHEVENINGEN, JAN SCHOUTEN, SOOLO en TIMOR, bij welke gelegenheden niet minder dan 57 palm op de voornoemde drogen werd gepeild, geen wonder derhalve dat men hetzelve gemakkelijk met 50 palmen, zoals de TIMOR, passeerde.
Desniettegenstaande wordt door sommigen beweerd, dat er in het Hillegat, met top hoog water, geen meerdere diepte is te vinden dan 45 palmen; het zal echter, na het opgeven der bovengemelde feiten, overtollig zijn om dit te wederleggen.
De hoofdzaak is nu, dat, door het verdiepen van het Hillegat, een grote verbetering is ontstaan in de waterweg tussen Brouwershaven en de Zuid-Hollandse handelssteden, en derhalve weder een belangrijke aanwinst voor de grote zeevaart van Rotterdam en Dordrecht, en van het grootste belang voor die steden.
Men zou echter het Hillegat nog veel kunnen verbeteren, indien er aan de zijde van Ooltgensplaat kribwerken werden daargesteld, welk denkbeeld reeds door anderen is aangegeven; daardoor zou de stroom, die zich nu in twee vaarwaters verdeelt, geheel door het Hillegat gaan en een kapitaal vaarwater worden, zodat de schepen, zonder lichten, uit zee voor de Dordtse kil en Hellevoetsluis konden arriveren; en laatstgemelde plaats zou als marinehaven daar veel bij winnen, daar zelfs zware oorlogsschepen dan ook daarvan konden gebruik maken.

Afbeelding
Datum 15 juni 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende 27 schepen, als:
Voor Amsterdam: DOGGERSBANK, kapt. P.J. Kerkhoven; JAVA’S WELVAREN, kapt. K.C. de Veer; A.R. FALCK, kapt. D. van Duivenbooden; SCHOON VERBOND, kapt. D. Doornbos Borchers; MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra; JULIE CLAIRE, kapt. A. van Oosterom; PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; ZAANSTROOM, kapt. D. Hofker; STAD LEIJDEN, kapt. C.C. Ruige; TWENTHE, kapt. A. Coopmans; ATLAS, kapt. R. Bakker Gz; MARIA VERONICA, kapt. G. Mulder; HONIGBIJ, kapt. A.M. van Marion, van Rotterdam; JUNO, kapt. W.J. Chevalier, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: DOROTHEA HENRIETTE, kapt. C.J.D. Hulshoff; NIEUW LEKKERLAND, kapt. M.B. Hoffman; DEN ELSHOUT, kapt. E.J. Bonjer; BORNEO, kapt. T.A. Jansen; MARIA ADRIANA, kapt. S. v.d. Held Szn; JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, kapt. G.H. Lodewijks.
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. J.H. Mugge.
Voor Middelburg: ONDERNEMING, kapt. J.E. Verhulst; STAD TIEL, kapt. W.R. Dirks, van Tiel; MACHTILDA CORNELIA, kapt. L.E. Lundegren; JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, de beide laatste van Dordrecht.
Voor Schiedam: LOURENS KOSTER, kapt. M. Koenen; RIDDERKERK, kapt. A.H. Pesant, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr, P.J. de Kanter Jr, H. Boonen, D. de Jongh Wz, J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars, presenteren als lasthebbenden van hun principalen, ten overstaan van een bevoegd beambte, op zaterdag 19 juli, des middags ten half één ure precies, ten huize van J. Zahn in het Nederlandsche Koffijhuis over het Marktplein te Dordrecht, bij openbare veiling, te verkopen:
- Een extra ordinair snelzeilend, in 1854 nieuw gekoperd en kopervast barkschip, genaamd SPHYNX, varende onder Nederlandse vlag, en gevoerd door kapitein A.A. Kruisinga, volgens Nederlandse meetbrief lang 29,60 ellen, wijd 5,08 ellen, hol 3,93 ellen en alzo gemeten op 263 tonnen of 139 lasten, liggende in de Vlugthaven te Rotterdam, en breder bij de inventaris omschreven.
- Scheepsaandelen: 1/60e fregat ARY SCHEFFER, 1/100e bark JAN SCHOUTEN, 1/60e bark LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, 1/48e bark EERSTELING, en 1/60e bark TWEE JEANNE’S.
Nadere onderricht te bekomen bij bovengenoemde makelaars en de cargadoors Visser & Van der Sande, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht, op zaterdag 19 juli 1856:
- Het barkschip SPHYNX, gevoerd door kapt. A.A. Kruisinga; trekgeld NLG 100; in veiling NLG 10.500; in slag NLG 18.000; opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het fregatschip ARY SCHEFFER, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 2000, in slag afgelopen.
- 1/100e Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 925, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.
- 1/60e Aandeel in het barkschip LOUISA KROONPRINCES VAN ZWEDEN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1300, in slag afgemijnd NLG 125 daarboven.
- 1/48e Aandeel in het barkschip DE EERSTELING, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1650, in slag NLG 75 daarboven opgehouden.
- 1/60e Aandeel in het barkschip DE TWEE JEANNES, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 1500, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.
- 1/64e Aandeel in het barkschip JAN VAN HOORN, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 600, in slag NLG 200 daarboven; opgehouden.
- 1/128e Aandeel in het fregatschip ORION, trekgeld NLG 10; in veiling NLG 375, in slag afgemijnd NLG 25 daarboven.

Afbeelding
Datum 17 september 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 september. De 14e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. Gorter, komende van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangkomen het dito schip MINISTER PAHUD, kapt. J.M. Pfeill, komende van Rotterdam, de dito bark PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. Immink, komende van Rotterdam, de dito bark SOOLO, kapt. P.C. van der Meulen, komende van Rotterdam, de dito bark KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Jack, mede van Rotterdam, de dito bark HENRIETTE, kapt. Van Loenen, komende van Glasgow, de dito bark JOHANNA CHRISTINA, kapt. D. Baumgarten, komende van Rotterdam, en de dito bark AMELIA AUGUSTA, kapt. H.A. van Marle, mede van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark KONING EN VADERLAND, kapt. R.F.A. van Bruggen, komende van Rotterdam, de dito bark SCHEVENINGEN, kapt. J.K. Annokee, mede van Rotterdam, de dito bark JAN SCHOUTEN, kapt. Coening Meijer, met een detachement van 120 man suppletietroepen, mede van Rotterdam, en de dito bark ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. Hazewinkel, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 01 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op dinsdag 30 maart:
- 1/64 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; opgehouden voor NLG 300.
- 1/64 Dito dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; verkocht voor NLG 120.
- 1/64 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 120; verkocht voor NLG 125.
- 1/30 Aandeel in het fregatschip BIESBOSCH, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 840, verkocht voor NLG 1030.
- 1/144 Aandeel in het fregatschip OSIRIS, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475 en daarvoor afgelopen.
- 1/144 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475, verkocht voor NLG 480.
- 1/30 Aandeel in het barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 800, opgehouden voor NLG 1300.
- 1/30 Aandeel in het barkschip HELLEVOETSLUIS, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 1925, opgehouden voor NLG 2000.
- 1/30 Aandeel in het barkschip CORNELIS GIPS, niet geveild.
- 1/60 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling NLG 1040, opgehouden voor NLG 1100.
- 1/100 Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 750, opgehouden voor NLG 800.
- Zes aandelen in het stoomschroefschoenerschip STAD DORDRECHT zijn niet verkocht.
- Een aandeel in de Dordrechtsche Scheepsreederij, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 375 en daardoor afgelopen.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 340, verkocht voor NLG 350.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 350 en daarvoor afgelopen.

Afbeelding
Datum 13 juni 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op zaterdag 12 juni: 1/100e aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 10, in veiling NLG 570, en in slag afgemijnd voor NLG 740.

Afbeelding
Datum 13 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 september. Vrachten. Het steeds aangroeiend aantal disponible schepen, gevoegd bij het langzaam binnenkomen van onze stapel-artikelen en bij de bekendheid dat een massa schepen nog vrachtzoekend herwaarts onderweg zijn, beletten een verbetering van de rates en bij de weinige gelegenheid tot het maken van tussenreizen, die zich aanbiedt, hebben verscheidene bodems naar Europa ruïneuse charters geaccepteerd. Inderdaad zien ook wij niet de minste aanleiding tot een zo gewenste verbetering in deze stand van zaken gedurende de eerstvolgende maanden.
Sedert onze laatste werden de volgende schepen opgenomen:
Naar Nederland: Nederlands BATAVIER door de factorij tot NLG 65 voor suiker te Pekalongan naar Rotterdam te laden; Nederlands SCHOON VERBOND laadt suiker à NLG 50 te Soerabaja en Nederlands MACASSAR suiker en koffie tot NLG 50 op de kust, beide naar Amsterdam. Naar China via Singapore werd Nederlands PHOEBUS (271 last) à $ 4000 opgenomen.
Diversen: Nederlands JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK (328 last) bedong NLG 2000 ter afhaling van een lading steenkolen van Borneo. Nederlands JAVA'S WELVAREN (248 last) neemt op Madura voor NLG 5000 een lading zout in voor de Zuidkust. Nederlands ALIDA MARIA neemt lading in naar Japan.
Voor rederij rekening laden de Nederlandse schepen ATLAS, TWEE ANTHONY'S, REIJERWAARD en AMAZONE.
Disponible zijn de Nederlandse schepen ELISABETH, ECONOMIST, NOVA ZEMBLA, ISAAC DA COSTA, DOELWIJK, LOURENS KOSTER, REINHARD, CHERIBON, ALLEGONDA JACOBA, RESIDENT VAN SON, JAVAAN, JEANNETTE, VIJF GEBROEDERS, GELDERLAND, LOUISA JACOBA JOHANNA, JOHANNA CHRISTINA, DRIE VRIENDEN, NOORD-BRABAND, JACOB, BANTAM, BEATRIX, ZEELUST, NEPTUNUS, ZAANSTROOM, IJSEL, DELFT, KRIMPEN A/D LEK, JAN VAN BRAKEL, JOHANNA EN GEERTRUIDA, ADÈLE, WILHELMINA LUCIA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JAN SCHOUTEN, CATHARINA WILHELMINE, OLDENBARNEVELD, STAD SCHIEDAM, VOORWAARTS, NIEUW-HOLLAND, CORTGENE, WALVISCH, en ST. MICHAEL.

Afbeelding
Datum 28 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 9 oktober. Vrachten. Sedert onze vorige werden de volgende charters afgesloten.
Naar Nederland nam de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij op de ISAAC DA COSTA en GRAAF DIRK III tegen NLG 50 per last om op de kust te laden. De Nederlandse JAVAAN accepteerde NLG 50 voor suiker en NLG 40 voor koffij op de kust te laten en ZEELUST NLG 50 voor suiker te Cheribon, beide naar Nederland in te nemen.
Naar Manilla acepteerde de Nederlandse ADÈLE $ 0,20 per picol rijst, hier in te nemen.
Naar Sydney nam de Factorij op het Nederlandse schip ST. MICHAEL, groot 185 last, à NLG 6000 in full.
Diversen. Het Nederlandse schip YSSEL gaat een houtlading halen tot 20 pct der waarde van het hout. De GELDERLAND neemt lading in voor Japan, de SOLOO en VAN OLDENBARNEVELD verzeilden naar elders. Voor rederij-rekening laden de REIJERWAARD, TWEE ANTHONY’S, ATLAS, AMAZONE en MAARTEN VAN ROSSEM. De Nederlandse schepen VALPARAISO, LOUISA JACOBA JOHANNA en STAD SCHIEDAM moeten gerepareerd worden.
Verkocht werden de N.Gran. (opm: Nieuw Granada?) COLIBRI à NLG 13.000, terwijl de Engelse schepen ALICE MARTEN en VERNON en de Amerikaanse ESCORT te koop worden aangeboden.
Disponible zijn de Nederlandse RESIDENT VAN SON, JEANNETTE, VIJF GEBROEDERS, JOHANNA CHRISTINA, LOUISA JACOBA JOHANNA, STAD SCHIEDAM, CATHARINA WILHELMINA, DRIE VRIENDEN, NOORD BRABANT, JACOB, BANTAM, BEATRIX, NEPTUNUS, ECONOMIST, ELISABETH, NOVA ZEMBLA, ZAANSTROOM, DELFT, KRIMPEN A/D LEK, JAN VAN BRAKEL, JOHANNA EN GEERTRUIDA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JAN SCHOUTEN, WILHELMINA LUCIA, DOELWIJK, LAURENS KOSTER, REINHARDT, CHERIBON, ALLEGONDA JACOBA, WALVISCH, NIEUW HOLLAND, CORTGENE, VOORWAARTS, PHILIPS VAN MARNIX, LOUISE, WATERLOO, SCHOONDERLOO, DELFTSHAVEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ODILIA MARGARIETA, WILLEM I, GRONDWET, VOORUIT, EVERDINA ELISABETH, HENRIETTA, STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, ABEL TASMAN, CATHARINA MARIA, CORNELIS SMIT, ALBLASSERDAM, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, EERSTELING, en PRINSES AMELIE, en diverse onder buitenlandse vlag.

Afbeelding
Datum 16 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 oktober. Vrachten. Tot ons leedwezen kunnen wij nog niet de minste verbetering in de stand van onze rates aangeven. Het aantal disponible schepen groeit dagelijks aan, terwijl het te verschepen product nog steeds schaars blijft en de positie van ons stapelartikel, rijst, nog geen aanleiding tot afschepingen aanbiedt. De vooruitzichten gedurende de volgende maanden blijven dan ook allertreurigst, bij de sterk sprekende cijfers van de disponible scheepsruimte van 230.000 ton in China, 40.000 ton te Singapore en 60.000 ton op Java.
Sedert onze vorige werd het Nederlands schip NOVA ZEMBLA tegen NLG 40 voor rijst, NLG 47,50 voor suiker en NLG 65 voor arak (opm: rijstbrandewijn), hier en te Passaroeang, naar Rotterdam te laden. Nederlands BANTAM maakt een kustreis van Passaroeang naar hier. Nederlands CATHARINA MARIA en JOHANNA GEERTRUIDA laden te Pamanoekan rijst voor hier. Nederlands PHILIPS VAN MARNIX haalt voor NLG 4000 een lading hout van Samarang. Nederlands JEANNETTE neemt op Madura een lading zout voor de zuidkust in. Nederlands RESIDENT VAN SON laadt te Borneo een lading steenkolen voor Padang.
Voor rederij rekening laden naar Nederland: Nederlands DOELWIJK, GRONDWET, VOORUIT.
Te koop zijn: Engels VERNON, ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT.
Disponible zijn: Nederlands VRIENDENTROUW, NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, NIEUW-HOLLAND, LOUISE, WATERLOO, SCHOONDERLOO, DELFTSHAVEN, JAN SCHOUTEN, VALPARAISO, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, LOUISA JACOBA JOHANNA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, ODILIA MARGARIETA, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, CATHARINA WILHELMINA, JAN VAN BRAKEL, EVERDINA ELISABETH, WILLEM DE ZWIJGER, HENRIETTA, ALBEL TASMAN, TAGAL, JACOB, ECONOMIST, KRIMPEN AAN DE LEK, CORNELIS SMIT, ALBLASSERDAM, SUSANNA ELISABETH, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, CHERIBON, VOORWAARTS, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABAND, STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, SOUBURG, LAURENS KOSTER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CORTGENE, WALVISCH, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JONKHEER MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, PRINCES AMELIE, REINHARDT, STAD NIJMEGEN, TWEE CORNELISSEN, VIJF GEBROEDERS.

Afbeelding
Datum 27 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 november. Vrachten. Zo als te voorzien was zijn de vrachten in dezelfde ongunstige positie gebleven, terwijl thans geen de minste kans op een spoedige verbetering van die staat van zaken bestaat. De berichten van alle de havens beoosten de Kaap zijn ook niet gunstiger, terwijl aldaar ook geen vooruitzicht op een gewenste verandering bestaat. Intussen is het getal particuliere en vreemde schepen in deze wateren nog vermeerderd. Sedert onze laatste werden de volgende charters gesloten.
Naar Nederland: het Nederlands schip WALVISCH à NLG 40 voor suiker te Soerabaija naar Amsterdam.
De Factorij nam buitendien de volgende schepen op, als: Nederlands BANTAM à NLG 45 voor koffij en indigo te Tjilatjap, Nederlands KRIMPEN A/D LEK à NLG 42,50 voor suiker te Cheribon, beiden naar Rotterdam; Nederlands STAATSRAAD VAN DER HOUWEN à NLG 45 voor suiker op de kust naar Amsterdam en naar men zegt ook Nederlands CATHARINA WILHELMINA à NLG 40 voor suiker in de Oosthoek naar Rotterdam te laden.
Naar de Golf van Perzië: Nederlands VRIENDENTROUW (270 last) voor NLG 12.000 voor een reis naar Bushire en terug.
In reparatie zijn: Nederlands VALPARAISO, LOUISE JACOBA JOHANNA en STAD SCHIEDAM.
Te koop zijn: Engels SYDNEY, VERNON en ALICE MARTEN en Amerikaans ESCORT. Diversen. Nederlands ECONOMIST heeft naar Singapore aangelegd. Nederlands JAN VAN BRAKEL is bij de roest (opm: som ineens) à NLG 7.000 voor een reis naar Japan opgenomen.
Disponible zijn: Nederlands NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, LOUISA, WATERLOO, DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, HENRIETTA, WILLEM DE EERSTE, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, WILLEM DE ZWIJGER, ABEL TASMAN, TOGAL CORNELIS SMIT, JACOB, SUSANNA ELISABETH, ALBLASSERDAM, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, JOHANNES ANTHONIUS, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD-BRABAND, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, LOURENS KOSTER, GENERAAL MICHIELS, ALMELO, JH. MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, CORNELIS HOUTMANS, POSTILJON en JOAN JACOB.

Afbeelding
Datum 13 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, … december 1858. Vrachten. De staat van zaken is niet veranderd en is het nog niet te voorzien, wanneer de zo zeer gewenste verbetering der vrachten zich zal doen gevoelen. Het getal der disponibele schepen wordt dagelijks door nieuwe arrivementen vermeerderd, terwijl van de berichten de naburige vreemde havens hoe langer hoe ongunstiger luiden. Te Singapore en te Manilla wordt zwaar goed à GBP 17/6d naar Europa verscheept, terwijl in China en Calcutta bijna geen lading te vinden is. Gelukkig echter zal de voorgenomen militaire expeditie naar Boni (Z.O. van Celebes) emplooi aan een vijftiental nationale schepen geven en zodoende de disponibele scheepsruimte verminderen. Tot dit doel zijn reeds drie schepen van groot charter tot het overbrengen der cavalerie, en een ziekenschip door het gouvernement bij inschrijving gevraagd, doch is het resultaat der aanbiedingen nog niet bekend.
Sedert onze laatste berichten kwamen ons de volgende bevrachtingen ter ore:
Naar Nederland: de Nederlandse schepen CORNELIS HOUTMAN, à NLG 35 voor rijst, van hier naar Amsterdam; TWEE GEZUSTERS laadt voor rederij rekening en neemt suiker als bijlading à NLG 42,50 naar Amsterdam; WILLEM DE ZWIJGER, die mede voor eigen rekening laadt, accepteerde NLG 35 voor 2000 pikols suiker van Passaroeang naar Rotterdam.
Te koop blijven: Engelse VERNON, ALICE MARTIN en SYDNEY.
Verkocht werd: Amerikaanse ESCORT, groot 475 ton voor NLG 25,000.
Diversen. De Nederlandse POSTILLON heeft naar Japan via Manilla aangelegd. De Nederlandse JOHANNES ANTONIUS laadt 500 ton steenkolen te Onrust voor Muntok en Riouw, tot de verbazend lage vracht van NLG 4,33 per ton.
Disponibel zijn: Nederlandse NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, LOUISA, WATERLOO, DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, COPERNICUS, ELISABETH, DELFT, HENRIETTA, WILLEM DE EERSTE, VALPARAISO, LOUISA JACOBA JOHANNA, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELIZABETH, ODILIA MARGARETHA, TAGEL, ABEL TASMAN, CORNELIS SMIT, JACOB, SUZANNA ELIZABETH, ALBLASSERDAM, CHERIBON, DRIE VRIENDEN, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABANT, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATO, ALMELO, LOURENS KOSTER, GENERAAL MICHIELS, JHR.MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, JOAN JACOB, FERDINANDINA, EMMA, TERNATE, BALTIMORE, ZEEVAART, LANDBOUW, EERSTELING, ELECTRA, REGINA MARIS, CATHARINA MARIA, STAD MIDDELBURG, ACADIA, EMILIE, CHRISTIAAN LOUIS, OOST INDIA PACKET, PANTALON, SUSANNA, NIEUWLAND, ANNA PALOWNA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, WELVAART, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE en OUWERKERK AAN DE AMSTEL (opm OUDERKERK AAN DEN AMSTEL).
In reparatie zijn echter nog de Nederlandse schepen VALPARAISO en LOUISE JACOBA JOHANNA.

Afbeelding
Datum 26 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 december 1858. Over vrachten valt heden niets van verblijdende aard te melden. De staat van zaken alhier is nagenoeg onveranderd, terwijl de berichten van de naburige vreemde havens steeds ongunstiger luiden. Te Calcutta wordt zwaar goed van 5/- à 10/- en te Singapore à 17/6 naar het Kanaal verscheept. Voor de expeditie naar Boni zijn reeds vier schepen opgenomen, terwijl het gouvernement dezer dagen weer aanbiedingen van schepen voor de overvoer der troepen, ammunitie en proviand derwaarts gevraagd heeft.
De ophanden zijnde suiker- en koffijveilingen zullen ook emplooi aan enige schepen geven, doch zal dit geen verbetering der vrachten te weeg brengen, daar het getal der disponibele schepen steeds toeneemt en de van de markt genomen scheepsruimte door nieuwe arrivementen uit Singapore, China en Holland ruim geremplaceerd wordt.
Sedert onze laatste berichten werden de volgende schepen opgenomen:
Naar Nederland: Ned. ZEEVAART à NLG 37,50 voor suiker te Passaroeang naar Amsterdam; Ned. HENRIËTTE à NLG 40 en NLG 45 voor suiker te Soerabaija en Passaroeang, mede naar Amsterdam te laden; Ned. EMILIE à NLG 36 voor suiker te Tagal naar Holland;
Naar Sydney: Ned.-Ind. GENERAAL MICHIELS, 389 ton bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) voor NLG 6.000 voor een reis daarheen.
Naar Boni: Ned. ACADIA, als ziekenschip en Ned. ELECTRA, SUSANNE ELISABETH en PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, voor het transport der cavalerie en artillerie, à 35 cts. per last en per dag, door het gouvernement voor de gewapende expeditie tegen de weerspannige vorsten van dat rijk.
Naar Bali: Ned. LOURENS KOSTER, à 32 cts; JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, à 28 cts. en Ned. LOUISA à 40 cts. per last en per dag, mede voor een gewapende expeditie.
Kustreizen doen: Ned. CHRISTIAAN LOUIS, JOAN JACOB, WELVAART, JAVA’S WELVAREN en VALPARAISO.
Voor rederij rekening laadt Nederlands schip COPERNICUS.
Verkocht werd: ALICE MARTIN, 89 ton voor NLG 7.500.
Te koop zijn: Engelse schepen VERNON en SYDNEY; Frans MAURITUS en Amerikaans ROBERT PATTEN.
Diversen. Nederlands ZWALUW is naar Japan bestemd.
In reparatie zijn: Nederlands LOUISA JACOBA JOHANNA en BIESBOSCH.
Disponibel zijn: Ned. NEPTUNUS, WILHELMINA LUCIA, WATERLOO, DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ARDJOENO, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, ELISABETH, DELFT, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, TAGAL, ABEL TASMAN, CORNELIS SMIT, JACOB, ALBLASSERDAM, CHERIBON, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, NOORD BRABANT, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ALMELO, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, FERDINANDINA EMMA, TERNATE, BALTIMORE, LANDBOUW, EERSTELING, REGINA MARIS, CATHARINA MARIA, STAD MIDDELBURG, OOST INDIA PACKET, PANTALON, SUSANNA, NIEUWLAND, ANNA PAULOWNA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE, OUWERKERK AAN DE AMSTEL, PHILIPS VAN MARNIX, BEURS VAN ROTTERDAM, JEDO, KOERIER, CORNELIA HENDRIKA, WILLEM III, JAN VAN GALEN, TWEE CORNELISSEN, ARGO, CORNELIS EN GEERTRUIDA, ZEELANDIA, BEZOEKIE, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA en PRINS VAN ORANJE.

Afbeelding
Datum 27 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 januari. Vrachten. Over vrachten valt niets nieuws te berichten. De belangrijke bevrachting voor een expeditie naar Boni heeft tot op heden nog geen verandering in onze markt te weeg gebracht en zal wel buiten invloed op de loop van de vrachten blijven. Sedert onze vorige werden de volgende bevrachtingen afgesloten:
Naar Nederland: Nederlands MARGARETHA SIMONETTA bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) voor NLG 12.500 voor een reis naar Amsterdam via Padang.
Diversen. Nederlands CATHARINA MARIA krijgt NLG 2.500 's maands voor een reis van hier naar Pondicherry via Padang en terug. Nederlands PRINSES AMALIA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en neemt bijlading aan.
Voor rederij rekening laden Nederlands BEZOEKIE en JAN VAN GALEN.
Kustreizen doen: Nederlands VALPARAISO, KOERIER, CORNELIA EN GEERTRUIDA, WELVAART en JAVA'S WELVAREN.
In reparatie zijn: Nederlands BIESBOSCH, TWEE ANTHONYS, AMBOINA, en KINDERDIJK.
Te koop zijn: Bremer OCEAN, Engels VERNON en Nederlands ADOLF VAN NASSAU. Afgekeurd werd Nederlands ANNA PAULOWNA.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, ALLEGONDA JACOBA, BEATRIX, DELFT, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, ODILIA MARGARETHA, JACOB, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, SOUBURG, JOHANNA CHRISTINA, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, STAD NIJMEGEN, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, PANTALON, NIEUWLAND, JOHANNA MARIA CHRISTINA, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANTIA, HAAMSTEDE, IDA ELISABETH, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, BEURS VAN ROTTERDAM, TWEE CORNELISSEN, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, HENRIETTE, DEN ELSHOUT, FORTUNA, CHRISTIAAN LOUIS, HEBE, JACOBUS, VRIJHANDEL, JOAN JACOB, JHR. MR. VAN DER WAL VAN PUTTERSHOEK, LOURENS KOSTER, KAREL AUGUST, LOUISE, ADÈLE, FERDINAND EN LOUIS, ZEPHIR, ALMONDE, HELMERS, COLUMBINE, WALCHEREN, THETIS, E.W. VAN DAM VAN ISSELT en JUPITER.

Afbeelding
Datum 17 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 januari. Vrachten. Zoals men het voorzien had, zijn de vrachten niet verbeterd; integendeel heeft men heden een nieuwe, echter niet zeer belangrijke daling derzelve te melden. De berichten van alle havens beoosten de Kaap blijven bij voortduring zeer ongunstig en voorziet men aldaar geen verbetering voor een lange tijd even als hier.
Heden heeft men de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland: Nederlands DELFT, VALPARAISO en ALLEGONDA JACOBA à NLG 35 voor suiker naar Rotterdam; Nederlands JOHANNA CHRISTINA à NLG 35 per gemeten last naar Amsterdam; Nederlands JHR.MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK (328 last) voor NLG 10,00 en Nederlands PANTALON (176 last) voor NLG 7.000 bij de roes (opm: voor bedrag ineens, onafhankelijk van het gewicht of de hoeveelheid van de ingenomen lading) naar Amsterdam, allen op de kust te laden; Nederlands NIEUWLAND à NLG 35 voor suiker op de kust en NLG 30 voor rijst hier naar Amsterdam te laden; Nederlands CONSTANTIA, NLG 35 voor suiker op de kust naar Amsterdam en eindelijk Nederlands IDA ELISABETH à NLG 40 per last op de kust naar Rotterdam; dit schip laadt echter gedeeltelijk voor rederij-rekening.
Naar China: Nederlands BEURS VAN ROTTERDAM en SOUBURG à $ 0,27 per picol voor rijst naar Amoy en Nederlands KOOPHANDEL à $ 0,27 per picol van Samarang naar Hongkong.
Naar Japan: Nederlands THETIS (168 last) bij de roest voor NLG 5.000 voor de uitreis. Naar Melbourne: Nederlands JACOBUS (155 last) voor NLG 5.000 voor een volle lading. Kustreizen: Nederlands KOERIER, VALPARAISO, ALMELO, WELVAART, CORNELIA EN GEERTRUIDA en STAD NIJMEGEN.
Te koop zijn: Amerikaans ROBBERT PATTEN (waarvan wij d.d. 24 december de bevrachting naar Pondicherry abusievelijk mededeelden) en Nederlands JAVA'S WELVAREN.
Diversen. Nederlands HENRIETTE naar Rotterdam aangelegd. Nederlands ADÈLE en PRINCES CHARLOTTE verzeilden naar Japan en DEN ELSHOUT is naar Akyab vertrokken. Nederlands ODILIA MARGARETHA is als transportschip door het gouvernement naar Nederland opgenomen.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, SCHOONDERLOO, JAN SCHOUTEN, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, BEATRIX, WILLEM DE EERSTE, STAD SCHIEDAM, EVERDINA ELISABETH, JACOB, DRIE VRIENDEN, VOORWAARTS, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST- INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, HAAMSTEDE, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, TWEE CORNELISSEN, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, FORTUNA, CHRISTIAAN LOUIS, HEBE, JOAN JACOB, LOURENS KOSTER, KAREL AUGUST, LOUISE, FERDINAND EN LOUIS, ZEPHIR, ALMONDE, HELMERS, COLUMBINE, WALCHEREN, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, JUPITER, JOHANNA EN LOUISA, ZEENIMPH, NEDERLAND, VAN OLDENBARNEVELD, GEBROEDERS HOUTMAN, WILLEM EGGERTS, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, TRITON, EDOUARD MARIE, REINHARDT, METALEN KRUIS, CANTON en JOHANNES ANTONIUS.

Afbeelding
Datum 30 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 februari. Vrachten. Sedert ons laatste bericht zijn de vrachten niet verbeterd, integendeel heeft men wederom een nieuwe, ofschoon niet belangrijke, achteruitgang te rapporteren. Naar de Chinese havens werden verscheidene schepen bevracht, doch verwacht men daarvan geen opmerkelijke verbetering op onze markt. De daarheen gezeilde schepen namelijk, zullen er geen emplooi vinden en zich voor een goed gedeelte genoodzaakt zien op hier terug te keren, waardoor onze markt, op het moment waarop men met grond een rijzing tegemoet kan zien, opnieuw gedrukt zal worden.
Sedert onze laatste opgave werden de volgende schepen bevracht:
Naar Nederland: Nederlands SCHOONDERLOO à NLG 27,50 voor rijst naar Rotterdam als bijlading. Nederlands BEATRIX à NLG 35 voor suiker en arak te Soerabaija naar Amsterdam. Nederlands FORTUNA en WILLEM EGGERTS à NLG 35 per gemeten last, de eerste te Passaroeang en Soerabaija naar Dordrecht en de tweede te Dadep (Indramayoe) naar Amsterdam te laden. Nederlandse JACOB (312 last) voor NLG 9.750 in eens te Soerabaija naar Amsterdam. Nederlands HEBE à NLG 35 voor suiker, NLG 30 voor koffij en NLG 20 voor tin, van hier naar Rotterdam. Nederlands HAAMSTEDE à NLG 30 voor rijst te Indramayoe en NLG 32 voor suiker op de kust naar Rotterdam te laden. Nederlands KINDERDIJK à NLG 27,50 voor rijst te Soerabaija naar Rotterdam en eindelijk Nederlands NEDERLAND à NLG 35 per gemeten last naar Amsterdam.
Naar China: Nederlands JOHANNES ANTONIUS à $ 0,25 voor rijst hier naar Hongkong te laden en Nederlands EDUARD MARIE à $ 0,27 voor rijst te Cheribon en Samarang naar Amoy te laden.
Naar Sydney: Nederlands JOAN JACOB voor NLG 3.800 in eens.
Naar Boni: Nederlands EVERDINA ELISABETH (317 last) à NLG 5.000 en Nederlands STAD SCHIEDAM (411 last) à NLG 4.000 in eens voor het transport van koelies, ten dienste der expeditie tegen dat rijk.
Kustreizen doen: Nederlands KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, REINHART, COLUMBINE en CHRISTIAAN LOUIS.
Voor rederij-rekening laden: Nederlands TRITON en ZEPHIR.
Diversen: Nederlands HELMERS, verzeilde naar Japan en Bremen en de AUGUSTE EN MELINE naar Akyab.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, WILLEM DE EERSTE, DRIE VRIENDEN, LOUIS MEYER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, EERSTELING, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANCE, PHILIPS VAN MARNIX, ZEELANDIA, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHA, PRINS VAN ORANJE, LAURENS KOSTER, LOUISE, FERDINAND EN LOUIS, WALCHEREN, ZEENIMPH, VAN OLDENBARNEVELD, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, METALEN KRUIS, CANTON, JUPITER, KONING WILLEM II, ADMIRAAL PIET HEIN, AMERIKA, ADMIRAAL DE WINTER, STAD NIJMEGEN, PATRIARCH SAMHIRI en BROEDERTROUW.
.
NRC 300359
Soerabaija, 28 januari. Scheepsvrachten. De KINDERDIJK bedong NLG 27,50 voor rijst en NLG 35 voor tabak naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 13 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 februari. Vrachten. Ten gevolge van de schaarste van de artikelen van uitvoer op onze markten, werden sedert onze laatste slechts weinige bevrachtingen tot stand gebracht, terwijl het getal van de disponibele vaartuigen steeds alhier alleraanzienlijkst blijft. Deze staat van zaken bevestigt ons geuit gevoelen, dat voor enige maanden geen verbetering te verwachten is, te meer daar de berichten van de naburige vreemde havens steeds zeer ongunstig luiden. Heden heeft men slechts de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland: Nederlands JAVA'S WELVAREN à NLG 35 voor suiker en NLG 40 voor arak te Indramayoe en Pekalongan naar Amsterdam; Nederlands EERSTELING à NLG 35 voor suiker, NLG 32 voor tabak en rijst en NLG 50 voor arak te Soerabaja te laden. Kustreizen doen: KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, REINHARDT, COLUMBINE, CHRISTIAAN LOUIS, ZEELANDIA, VALPARAISO, WELVAART, ALMELO, ZEENIMPH, JOHANNA LOUISA en PHILIPS VAN MARNIX.
Verkocht werd: Amerikaans ROBERT PATTEN (600 ton) tot geheime conditiën, nadat deze bodem op vendutie à NLG 15.000 opgehouden was.
Te koop zijn: Nederlands PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN en AMBOINA.
In reparatie zijn: Nederlands BIESBOSCH, TWEE ANTHONIJS en JOHANNA MARIA CHRISTINA.
Diversen. Nederlands KOERIER laadt naar Macao à $ 0,25 per picol rijst. Nederlands NASSAU heeft naar Japan aangelegd.
Disponibel zijn: Nederlands DELFSHAVEN, JAN SCHOUTEN, WILLEM DE EERSTE, DRIE VRIENDEN, LOUIS MEIJER, PRESIDENT PLATE, ZAANSTROOM, VIJF GEBROEDERS, BALTIMORE, REGINA MARIS, OOST INDIA PACKET, EVA JOHANNA, EENSGEZINDHEID, CONSTANCE, ARY SCHEFFER, JEANNETTE EN AGATHE, PRINS VAN ORANJE, LAURENS KOSTER, FERDINAND EN LOUIS, WALCHEREN, JUPITER, VAN OLDENBARNEVELDT, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DERKINA TITIA, METALEN KRUIS, CANTON, ADMIRAAL PIET HEIN, ADMIRAAL DE WINTER, AMERIKA, STAD NIJMEGEN, BROEDERTROUW, PATRIACH SAMHIRI, STAD GOUDA, JACOBA CORNELIA CLASINA, WILHELMINA, JAN DANIEL en CORNELIA EN GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 28 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 maart. Vrachten blijven voortdurend laag en geen verandering is waarschijnlijk voor de nieuwe oogst. Op dit ogenblik zijn de producten schaars. De enige transacties in deze maand gedaan, zijn de volgende:
NEDERLAND gecharterd naar Holland tot NLG 35 per gemeten last te Soerabaija te laden; JAVA’S WELVAREN tot NLG 35 voor suiker en NLG 40 voor arak naar Amsterdam te Indramaijoe en Pekslongan te laden; EERSTELING te Soerabaija gecharterd tot NLG 35 voor suiker, NLG 32 voor tabak, NLG 50 voor arak en verder met rijst op te vullen, tot GBP 1 per ton hier en te Passaroeang te laden naar Amsterdam; AMERIKA tot NLG 35 per last voor suiker naar Holland te Samarang te laden; PRESIDENT PLATE NLG 27,50 voor rijst, NLG 32 voor suiker, NLG 45 voor arak en NLG 50 voor was en lichte goederen, hier te laden naar Amsterdam; NASSAU ligt in lading voor Japan; KOERIER laadt rijst te Soerabaija voor Macao tot 25 dollarcents; CONSTANCE, 744 ton, bevracht voor een reis naar Banka en terug tot NLG 7.500 en METALEN KRUIS, 344 ton, voor NLG 3.600 voor een lading kolen van Bandjermassing naar Timor; STAD NIJMEGEN te Soerabaija gecharterd tot NLG 35 per last naar Amsterdam.
De RESIDENT VAN SON werd bevracht voor NLG 12.000 naar Rotterdam, het Nederlandse OLDENBARNEVELD (opm: VAN OLDENBARNEVELDT) naar Rangoon.
Het Nederlandse schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN en het Engelse schip REGINA worden verkocht.
De Nederlandse schepen BIESBOSCH, KINDERDIJK en JOHANNA MARIA CHRISTINA worden gerepareerd.
Het Amerikaanse schip ROBERT PATTEN was in publieke veiling gebracht en ingezet voor NLG 15.000, doch later uit de hand verkocht tot geheime prijs. De AMBOINA werd verkocht voor NLG 7.000.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog onbevracht: BALTIMORE, DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, EENSGEZINDHEID, BIESBOSCH, EVA JOHANNA, JUPITER, WILLEM I, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, WALCHEREN, HOLLANDIA, DRIE VRIENDEN, REGINA MARIS, LOUIS MEIJER, JEANNETTE EN AGATHA, ARY SCHEFFER, JOHANNA MARIA CHRISTINA, OOST INDIA PACKET, CANTON, ADMIRAAL DE WINTER, BROEDERTROUW, PATRIARCH SAMHIRI, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, STAD GOUDA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, VRIJHANDEL, CORNELIS SMIT, AEGIDIA EN PAULINA en CAROLINA.
De WELVAART, ALMELO, JOHANNA EN LOUISA, PHILIP VAN MARNIX, ZEELANDIA, VALPARAISO, KAREL AUGUST, TWEE CORNELISSEN, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, EERSTELING, JAN SCHOUTEN, JEANNETTE, ADMIRAAL PIET HEIN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA, CORNELIA CLASINA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 maart. Nog steeds in een uiterst gedrukte toestand verkerende vonden er weinig afdoeningen in de afgelopen veertien dagen plaats. Zij waren de volgende:
De EVA JOHANNA, neemt de lading over van het afgekeurde schip ZEEVAART à NLG 55 voor suiker naar Amsterdam; de JUPITER, 970 tonnen, wordt door de factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor NLG 17.500 in eens; de PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, 650 ton, voor NLG 15.000 in eens van Padang naar Amsterdam; de WALCHEREN, 442 ton, bedong $ 2.500 in eens van Soerabaija naar Amoy; de LOUIS MEIJER, 756 ton, is door het gouvernement opgenomen voor NLG 3.400 om troepen naar Palembang over te brengen; de TWEE CORNELISSEN krijgt $ 0,30 voor rijst van Tagal en Samarang naar Amoy; de JOHANNA MARIA CHRISTINA, 1017 ton, is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen voor NLG 19.500 in eens, om op Soerabaija en Passoeroean te laden voor Amsterdam; de PRINSES SOPHIA kwam hier vercharterd aan en laadt voor Nederland.
De BIESBOSCH en KINDERDIJK zijn aan het repareren.
De E.W. VAN DAM ISSELT is te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: BALTIMORE, DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, EENSGEZINDHEID, BIESBOSCH, WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DRIE VRIENDEN, REGINA MARIS, ARY SCHEFFER, OOST INDIA PACKET, ADMIRAAL DE WINTER, BROEDERTROUW, PATRIARCH SAMHIRI, STAD GOUDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, CORNELIS SMIT, AEGIDIA EN PAULINA, ELISABETH EN ANTOINETTE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, HOLLAND, IJSSEL, ALMELO, AMALIA AUGUSTA en LOURENS KOSTER.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, ZEELANDIA, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, EERSTELING, JAN SCHOUTEN, JEANNETTE, ADMIRAAL PIET HEIN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINE, CANTON en GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 17 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: JAPAN, kapt. J. Muller; PADANG, kapt. M.W. Zwart; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. T. Heymeriks; MACASSAR, kapt. N.N.; OTTOLINA, kapt. J.J. Prange; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; SCHEVENINGEN, kapt. J.K, Anokkee; DELFSHAVEN, kapt. C. Schaap; HONINGBIJ, kapt. J. van der Valk; DEN ELSHOUT, kapt. E.T. Bonjer; BATAVIER, kapt. A. de Voogt.
Voor Amsterdam: QUATRE BRAS, kapt. F.B. Bondix; PHOEBUS, kapt. J.G. de Roever; OOST INDIE PAKKET, kapt. W. Postma; MARIA ADOLFINA, kapt. A. Blom; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. F. de Winter; STAD LEIJDEN, kapt. A. Dekker qq; VIER GEBROEDERS, kapt. C. ter Marsch; NICOLAAS WITSEN, kapt. B.T. Stoffels; JEANNETTE AGATHA, kapt. A. Cleyndert; ALEXANDER, kapt. A. Dekker; DOGGERSBANK, kapt. P.J. Kerkhoven; CORNELIA, kapt. G. de Vries van Rotterdam; GEBROEDERS HOUTMAN, kapt. C.J. Bax.
Voor Schiedam: JOHANNES ANTHONIUS, kapt. Metz qq. van Rotterdam.
Voor Dordrecht: JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer.
Voor Middelburg: SUSANNA ELISABETH, kapt. C. Ouwehand; CATHARINA MARIA, kapt. J.A. Ballot; REGINA MARIS, kapt. S. Ouwehand; GRONDWET, kapt. T.C. Kamminga.

Afbeelding
Datum 11 juni 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 april. Vrachten steeds flauw, en de markt vrij van alle producten. De gedane transacties hebben geen invloed op prijzen gehad.
DELFSHAVEN (Ned.), bevracht naar Melbourne, vertrekt na ontlossing naar Newcastle, om een lading steenkolen voor Java bestemd; prijs geheim.
In stede van de ZEELANDIA gaat de HOLLANDIA naar Newcastle (Australië) steenkolen laden à 80 cents per picol voor Java bestemd.
ALMELO (Ned.) bedong NLG 7,50 per ton voor steenkolen van Banjermassing naar Batavia.
De BIESBOSCH en JANNETJE (Ned.) zijn onder reparatie.
De navolgende schepen zijn nog ter bevrachting: Ned. WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BROEDERTROUW, JAN DANIEL, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEYN, JACQUELINE EN ELIZE, ZEELANDIA, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, ZEEPLOEG, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNÉLIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, GOUV.-GEN. DUYMAER VAN TWIST, VIJF GEBROEDERS, ELISABETH EN ANTOINETTE en IJSSEL doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 06 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 mei. Vrachten. Scheepsruimte is steeds overvloedig en de markt geheel zonder producten. De volgende bevrachtingen tonen aan, dat daarin nog geen verbetering heeft plaats gevonden.
De DELFSHAVEN is te Melbourne gecharterd voor een lading kolen naar Java, vracht onbekend. PRINS VAN ORANJE gecharterd tot NLG 35 per last voor tabak, en NLG 32 voor suiker naar Rotterdam. BROEDERTROUW NLG 32 voor suiker en tabak naar Amsterdam. ZEELANDIA NLG 35 voor suiker en NLG 32 voor tabak naar Amsterdam, op de kust te laden. HOLLANDIA bevracht voor NLG 0,80 per pikol voor kolen van Newcastle (Australië) naar Java. ALMELO NLG 7,50 per ton voor kolen van Banjermassing naar Batavia. AMICITIA 30 cents dollar voor rijst naar Amoy.
STRAAT BALI, JAN DANIEL en WHAMPOA laden voor reders rekening. EVERDINA ELISABETH 29½ dollar cents naar China via Singapore, JEDO NLG 35 naar Rotterdam. GOUV. GEN. DUIJMAER VAN TWIST NLG 42,50 voor koffij van Padang naar Amsterdam. Per schip SOPHIA (500 ton) 370 dollar cents naar Hamburg in eens.
Nederlands schip HERMAN gecharterd tot $ 3.400 naar Amoy.
De Nederlandse PRINSES SOPHIA, Amerikaanse SMALLWOOD en de Engelse stoomboot LEICHARDT worden verkocht.
De JANNETJE wordt gerepareerd.
De volgende schepen zijn nog onbevracht: Holl. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, AMALIA AUGUSTA, GELDERLAND, BULGERSTEYN, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, NICOT, MARIA ADOLPHINE, DRIE GEBROEDERS, ELECTRA, STAD MIDDELBURG, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ALDEBARAN, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST. MICHAEL, ACADIA, LOUISA, RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, IJSSEL en ZEEPLOEG doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 12 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 mei. Vrachten. Het getal disponibele schepen is steeds aanzienlijk, en met weinig vooruitzicht van verbetering in vrachtprijzen. In de laatste dagen zijn de volgende transacties gesloten.
De NICOT, MARIA VERONICA en ARGO laden voor eigen rekening.
STAD MIDDELBURG, NLG 40 per last voor suiker, en NLG 50 voor licht goed alhier; en NLG 42,50 voor koffij en andere goederen te Padang, naar Rotterdam. ACADIA NLG 32 voor suiker en tabak, en NLG 30 voor koffij, te Soerabaija te laden voor Amsterdam.
De SMALLWOOD (Amerikaans) van 400 ton, en PRINSES SOPHIA (Nederlands) 607 ton, werden op vendutie verkocht; de eerste voor NLG 7.100, en de laatste voor NLG 5.010 buiten inventarissen.
De ESPERANZA (Hamburg) en de Engelse stomer LEICHARDT zijn te koop.
De volgende schepen zijn steeds disponibel: Ned. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMM. DES KONINGS V.D. HEIM, AMALIA AUGUSTA, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, MARIA ADOLPHINE, JANNETJE, ELECTRA, SUZANNE EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST.MICHAEL, LOUISA RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, WILHELMINA LUCIA, CHRISTINA HELENA, FERDINANDINA EMMA, DOROTHEA HENRIETTE, MINISTER VAN HALL, CHERIBON, WILLEM III, CORNELIA EN HENRIETTE, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, REINHARDT, TAGAL, SAMUEL HENDRICUS, OSIRIS, MINISTER PAHUD.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEYN, DRIE GEBROEDERS en IJSSEL zijn nog kustreizende.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. In vrachten is sedert onze laatste berichten geen verbetering gekomen. MARIA VERONICA, NICOL en ARGO laden voor eigen rekening; STAD MIDDELBURG bekwam NLG 40 voor een klein partijtje suiker en NLG 50 voor lichte goederen hier en NLG 42½ voor koffij en andere goederen te Padang te laden naar Rotterdam; ACADIA NLG 32 voor suiker en tabak en NLG 30 voor koffij, te Soerabaja te laden naar Amsterdam; LAMINA ELIZABETH NLG 35 voor suiker en thee naar Amsterdam; SUSANNA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en arak tot NLG 45 naar Rotterdam; ook de FERDINANDINA EMMA, MINISTER PAHUD en FOP SMIT laden voor Nederland.
De DRIE VRIENDEN werd door het gouvernement gecharterd voor transport van troepen naar Bandjermassin tot 30 c. per last per dag.
De volgende schepen doen kustreizen: WELVAART, JACOBA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, CANTON, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEIJN, DRIE GEBROEDERS, LOUIZA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), MARIA ADOLPHINE, BOMMELERWAARD, REINHARDT, KAREL AUGUST, CHRISTIANA HELENA en JAN VAN BRAKEL.
De PRINCES SOPHIA (607 ton), werd zonder inventaris verkocht voor NLG 5.010; SMALLWOOD (Amerikaans) (400 ton), bracht NLG 7.100 op; de Engelse stoomboot LEICHARDT werd door het gouvernement gekocht voor GBP 7.000.
ESPERANZA (Hamburg), ARGO (Zweeds) en het Engelse stoomschip BURRA BURRA zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, JACQUELINE EN ELISE, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, JANNETJE, ELECTRA, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ST. MICHAEL, JOHANNA CATHARINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, DOROTHEA HENRIETTE, CHERIBON, WILLEM III, CORNELIA HENRIETTE, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, SAMUEL HENRICUS, OSIRIS en VRIENDENTROUW.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 juni. Vrachten. Scheepsruimte nog steeds overvloedig met zeer weinig levendigheid. In de laatste dagen zijn de volgende transacties gesloten:
ALIDA MARIA laadt voor reders rekening; ELECTRA in lading naar Amsterdam; CHERIBON bedong NLG 6,25 per ton voor 800 ton kolen van Soerabaja naar Macasser; CORNELIA EN HENRIETTE neemt 800 picols rijst à NLG 22,50 per last en vult op met licht goed naar Amsterdam.
De ESPERANZA (Hamburg), ARGO (Zweeds) en BURRA BURRA (Engelse stoomboot) zijn te koop. De BIESBOSCH en JANNETJE zijn in reparatie.
De volgende Nederlandse schepen doen kustreizen: DE WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEIJN, DRIE GEBROEDERS, LOUISE ROELOFFIENA, MARIA ADOLPHINE, CHRISTINA HELENA en JAN VAN BRAKEL.
De nu nog disponibele schepen zijn: WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, JACQUELINE EN ELISE, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, PHILIPS VAN MARNIX, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORD-BRABANT, JOHANNA CATHARINA, ST. MICHAEL, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM III, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, SAMUEL HENRICUS, VRIENDENTROUW, VALPARAISO, HENRIETTE, WILHELMINA, HELMERS, ST. JAN en CONSTANCE.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 julij. Vrachten. De betreurenswaardige toestand der vrachten onderging sedert ons vorig bericht, zoals te voorzien was, niet de minste verbetering. Het aantal particuliere bodems, die hier op onze rede en op de kust ter bekoming van enige vracht vertoeven, is inderdaad groot, terwijl er bijna geen producten te verschepen vallen. Tot bewijs daarvan mag strekken, dat het Hamburger schip NECKAR in ballast de retourreis aanvaard heeft.
Het is waar, dat binnen kort de oogst ruim ter markt komen zal, doch een vraag blijft het, of bij de bestaande verwikkelingen in Europa er wel spoedig aanleiding wezen zal, alle de diverse producten te verschepen. In gewone rustige tijden zou men daarvan verzekerd kunnen zijn, thans echter niet.
De navolgende charters werden sedert ons vorig bericht afgesloten, als:
naar Nederland: (Ned.) CORNELIA HENRIETTE, wordt beladen met 8000 pikols rijst à NLG 22,50 per last en verder met lichte goederen opgevuld voor Amsterdam. (Ned.) CAROLINE is naar Amsterdam gecharterd à NLG 35 per last voor suiker en NLG 40 per last voor licht goed.
Naar Macassar: (Ned.) CHERIBON krijgt van Soerabaija daarheen 800 ton steenkolen à NLG 6,25 per ton.
Voor rederijrekening laadt (Ned.) ALIDA MARIA.
In reparatie zijn: (Ned.) BIESBOSCH en JANNETJE.
Verkocht werd (Hamb.) ESPERANZA tot geheime prijs.
Te koop zijn: (Zweed) ARGO en de Eng. stoomboot BURRA BURRA.
Kustreizen doen: de WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, JACOBA CORNELIA CLASINA, CAROLINE, CANTON, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEIJN, DRIE GEBROEDERS, LOUISE ROELOFFIENA, MARIA ADOLPHINE, JAN VAN BRAKEL, MINISTER PAHUD en CHRISTINA HELENA.
Disponibel zijn: WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, COMM. DES KONINGS V.D. HEIM, JACQUELINE EN ELISE, ADM. TROMP, JULIE CLAIRE, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, PHILIPS VAN MARNIX, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ST. MICHAEL, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, DOROTHEA HENRIETTE, WILLEM III, GRAAF V. HEIDEN REINESTEIN, SAMUEL HENRICUS, VRIENDENTROUW, VALPARAISO, HENRIETTE WILHELMINA, HELMERS, ST.JAN, CONSTANCE, JOHANNA, GOEDE VERWACHTING, MALEIJER, ZAANSTROOM, JEANNETTE EN AGATHA en CORNELIA EN GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 29 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 november. Het schip JAN SCHOUTEN, kapt. Coening Meijer, te Passaroeang voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij vol beladen, is lek geworden en moet de lading weder lossen om nagezien te worden.

Afbeelding
Datum 04 april 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven, 30 maart. Binnengekomen: SAMARANG, kapt. A.M. Swarts, van Batavia naar Rotterdam; PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion, van Rotterdam naar Batavia, gesleept per stoomboot KINDERDIJK binnendoor van Hellevoetsluis; NEDERWAARD, kapt. D. Kwakkelsteijn 31 dito LOUIS, kapt. J.P. Hessels qq., beide van Batavia naar Rotterdam; REIJERWAARD, kapt. W.J. Sablairolles qq., van Batavia naar Rotterdam; BOMMELERWAARD, kapt. F.A.H. Loos; 1 april, JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, beide van Batavia naar Dordrecht.
31 Maart uitgezeild STAD DORDRECHT, kapt. Stuit, van Dordrecht naar Londen.

Afbeelding
Datum 15 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Veiling van scheepsaandelen te Rotterdam. Op dinsdag de 19e maart 1861, zullen na afloop van de veiling van het barkschip ELISABETH nog worden verkocht:
-  1/64 Aandeel in het barkschip WILLEM DE ZWIJGER, varende onder directie van de heren Hartog & Glazener.
-  2/64 Aandeel in het barkschip ALMONDE.
-  4/64 Aandelen in het barkschip BULGERSTEIN, beide varende onder directie van de heren Pistorius & Bicker Caarten.
-  1/64 Aandeel in het barkschip MINISTER THORBECKE, varende onder directie van de heer J. Vroege,
-  11/64 Aandelen in het barkschip MACAO.
-  4/64 Aandelen in het barkschip CANTON, beide varende onder directie van de heer W.C. Versluys.
-  1/64 Aandeel in het barkschip DINA, varende onder directie van de heren Arbon & Co.
-  1/100 Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, groot 381 lasten, varende onder directie van de heer Gerard Mauritz.
-  1/12 Aandeel in het driemast schoenerschip VALPARAISO, varende onder directie van de heer E. Serruys.
-  1/32 Aandeel in het schroef-stoomschip TRIËST, varende onder directie van de heren Reuchelin, Moll & Dutilh.
Nadere informaties zijn te bekomen bij de makelaars Montauban van Swijndregt en T. & W. van Dam, bij wie de notitie te verkrijgen is.

Afbeelding
Datum 20 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen. In de zaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat op woensdag, 19 maart:
-  Nederlands barkschip ELISABETH, groot 612 ton, verkocht om NLG 34.800; een chronometer à NLG 190 verkocht, een barometer à NLG 25, een sextant à NLG 76, een verrekijker à NLG 40, kaarten en boeken à NLG 61 verkocht.
-  1/64e Aandeel in het barkschip WILLEM DE ZWIJGER, varende onder directie van de heren Hartog & Glazener. Om NLG 800 verkocht.
-  1/64e Aandeel in het barkschip ALMONDE, varende onder directie van de heren Pistorius & Bicker Caarten. Om NLG 400 verkocht.
-  Een dito aandeel. Om NLG 600 opgehouden.
-  2/64e Aandelen in het barkschip BULGERSTEIN, varende onder directie van de heren Pistorius & Bicker Caarten. Om NLG 1.000 verkocht.
-  Twee dito aandelen. Om NLG 975 verkocht.
-  1/64e Aandeel in het barkschip MINISTER THORBECKE, varende onder directie van de heer J. Vroege. Om NLG 500 verkocht.
-  3/64e Aandelen in het barkschip MACAO, varende onder directie van de heer W.C. Versluys. Om NLG 700 opgehouden.
-  Twee dito aandelen. Om NLG 450 opgehouden.
-  Vier dito aandelen. Niet geveild.
-  Twee dito aandelen. Om NLG 380 verkocht.
-  4/64e Aandelen in het barkschip CANTON, varende onder directie van de heer W.C. Versluys. Niet geveild.
-  1/64e Aandeel in het barkschip DINA, varende onder directie van de heren Arbon & Co. Om NLG 650 verkocht.
-  1/100e Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, groot 381 last, varende onder directie van de heer Gerard Mauritz. Om NLG 335 opgehouden.
-  1/12e Aandeel in het driemast schoenerschip VALPARAISO, varende onder directie van de heer E. Serruys. Niet geveild.
-  1/32e Aandeel in het schroefstoomschip TRIËST, varende onder directie van de heren Reuchlin, Moll & Dutilh. Om NLG 1700 opgehouden.

Afbeelding
Datum 16 mei 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr, P.J. de Kanter, J.H. Boonen, D. de Jongh Wzn, J. Vriesendorp, B. de Witt en J. de Voogd Jz. Jr, zullen op last van hun meester op vrijdag de 24e mei 1861, des namiddags ten een ure, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht over het Marktplein publiek verkopen: het snelzeilend nieuwgekoperd en kopervast Nederlands barkschip JAN SCHOUTEN, laatst gevoerd door kapt. J. Coening Meijer, volgens meetbrief lang 39 el 80 duim, wijd 7 el 22 duim, hol 5 el 57 duim, en alzo groot 711 tonnen; met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen, enz. zoals hetzelve thans is liggende in de Kalkhaven te Dordrecht, alwaar het schip enz. is te bezichtigen van de 21e mei tot op de dag van de verkoop, van des morgens 9 ure tot des namiddags 5 ure.
Nog zal afzonderlijk worden verkocht: een chronometer no. 2498, van Charles Fiodsham.
Nadere informaties zijn te bekomen bij bovengemelde makelaars of bij de cargadoor Gerard Mauritz.

Afbeelding
Datum 25 mei 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op vrijdag 24 mei in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht: het barkschip JAN SCHOUTEN, groot 711 tonnen, verkocht voor NLG 54.000. Kopers de heren J.R. Veder & Zn, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 06 juli 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland te houden veilingen van schepen en scheepsparten.
Te Dordrecht op 24 mei 1861:
-       het schip (opm: bark) JAN SCHOUTEN, kapt. J. Cooning Meijer, gebouwd in 1853, groot 381 lasten.
Te Amsterdam op 27 mei:
-       Het schip (opm: bark) SOOLO, kapt. P.C. van der Meulen, gebouwd in 1843, groot 349 lasten (opm: voor de sloop verkocht)
-       Het schip ANNA EN HELENA (opm: bark ANNA HELENA), kapt. P. Don, gebouwd in 1835, groot 125 lasten.
-       2/32e Part in het schip (opm: fregat) JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, gebouwd in 1841 (opm: tewater 1841, bijlbrief 29 juli 1842), groot 537 lasten.
-       4/40e Part in het schip (opm: bark) ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap, gebouwd in 1854, groot 324 lasten.
-       2/38e Part in het schip (opm: bark) ESTAFETTE, kapt. C.J. Oepkes, gebouwd in 1852, groot 224 lasten.
-       2/20e Part in het schip (opm: fregat) WILHELMINA, kapt. D. van Dale, gebouwd in 1857 (opm: tewater 1857, bijlbrief 1 april 1858), groot 261 lasten.
Te Rotterdam op 4 juni:
-       Het schip IJSSEL (opm: fregat YSSEL), kapt. C. Maarschalk, gebouwd in 1841, groot 291 lasten.
In Nederland geveilde schepen en scheepsparten.
Te Amsterdam op 14 mei 1861:
-       1/60e Part in het schip (opm: bark) TOLLENS, kapt. T. van Rossen, gebouwd in 1856, groot 370 lasten: NLG 375, opgehouden.
-       1/60e Part in het schip (opm: bark) HERMAN, kapt. M. van Velthoven, gebouwd in 1855, groot 370 lasten: NLG 130, verkocht.
-       5/64e Part in het schip (opm: bark) MACAO, kapt. J. Kroll, gebouwd in 1848 (opm: tewater december 1848, bijlbrief 5 maart 1849), groot 202 lasten: niet geveild.
-       3/32e Part in het schip (opm: bark) CANTON, kapt. J. Kettler, gebouwd in 1846, groot 207 lasten: niet geveild.

Afbeelding
Datum 24 juli 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland te houden veilingen van schepen en scheepsparten.
Te Amsterdam op 10 juni 1861:
-  Het schip (opm: bark) ARGONAUT, kapt. J.P. Carst, gebouwd in 1858, groot 205 lasten.
In Nederland geveilde schepen en scheepsparten:
Te Dordrecht op 24 mei 1861:
-  Het schip (opm: bark) JAN SCHOUTEN, kapt. J. Cooning Meijer, gebouwd in 1853, groot 381 lasten: NLG 54.000, verkocht.
Te Amsterdam op 27 mei:
-  Het schip (opm: bark) SOLOO, kapt. P.C. van der Meulen, gebouwd in 1843, groot 349 lasten; NLG 18.100, verkocht.
-  2/32e Part in het schip (opm: fregat) JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, gebouwd in 1841, groot 537 lasten, NLG 1.020, opgehouden.
-  4/40e Part in het schip (opm: bark) ZAANSTROOM, kapt. R.L. Schaap, gebouwd in 1854, groot 324 lasten; niet geveild.
-  2/38e Part in het schip (opm: bark) ESTAFETTE, kapt. C.J. Oepkes, gebouwd in 1852, groot 224 lasten; niet geveild.
-  2/20e Part in het schip (opm: fregat) WILHELMINA, kapt. D. van Dale, gebouwd in 1857, groot 261 lasten; NLG 5.901, opgehouden.
Te Rotterdam op 4 juni:
-  Het schip IJSSEL (opm: fregat YSSEL), kapt. C. Maarschalk, gebouwd in 1841, groot 291 lasten; NLG 13.0000 verkocht.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1861
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In Nederland geveilde schepen en scheepsparten, te Amsterdam op 10 juni 1861:
-  Het schip (opm: bark) ARGONAUT, kapt. J.P. Carst, gebouwd in 1858, groot 205 lasten; voor NLG 46.601 verkocht.
-  Het schip ARGONAUT vaart thans voor de rederij N. Brantjes te Alkmaar en zal gevoerd worden door kapt. R.M. Donema. (opm: zie NRC 280561)
-  Het schip (opm: bark) JAN SCHOUTEN, de 24e mei in publieke veiling verkocht, vaart voor de rederij J.R. Veder & Zoon te Rotterdam. (opm: zie NRC 160561)
-  Het schip IJSSEL (opm: fregat YSSEL), de 4e juni geveild, is gekocht door de rederij E.R. de Boer. (opm: zie NRC 150561)
-  Het schip (opm: fregat) MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker, verkrijgt de Noorse vlag (opm: zie NRC 260361).

Afbeelding
Datum 30 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Nederlandse vlag. De ANNA DIGNA laadt alhier, te Cheribon en Tagal voor Amsterdam suiker tot NLG 105, thee voor NLG 100 en tin voor NLG 30. De JULIE CLAIRE laadt te Soerabaja en te Passaroeang naar Amsterdam suiker tot NLG 105, tabak NLG 95 en NLG 97,50 voor rijst. De ELISABETH laadt alhier en te Samarang naar Rotterdam NLG 125 voor arak, NLG 95 voor rijst en NLG 105 voor suiker. De OTTO laadt alhier en te Cheribon naar Rotterdam NLG 102,50 voor suiker en NLG 92,50 voor rijst. De ARGO laadt voor rekening van de rederij naar Rotterdam. De MARTHA JACOBA laadt alhier en te Soerabaja suiker tot NLG 105, koffij NLG 100, en NLG 115 voor lichte goederen. De HOLLANDIA laadt alhier, Indramaijoe, Tagal en Samarang suiker tot NLG 105; koffij tot NLG 95 en NLG 112,50 voor lichte goederen. De KANDANGHAUER laadt te Samarang en Pekalongan suiker tot NLG 102,50, koffij NLG 100, thee NLG 90 en tin tot NLG 30. De ZEEMANSHOOP laadt te Tagal en Pekalongan suiker tot NLG 105 en arak tot NLG 120. De NOVA ZEMBLA laadt te Soerabaja suiker tot NLG 105, huiden tot NLG 115 en tabak tot NLG 95. Laatstelijk werden nog opgenomen de CORNELIA tot NLG 102,50 voor suiker hier en op de kust en de STAD LEYDEN tot NLG 105 voor suiker te Cheribon naar Amsterdam te laden.

Afbeelding
Datum 20 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen als:
Voor Rotterdam: KOOPHANDEL, kapt. A.M. Swarts; ZEEMANSHOOP, kapt. G.N. Phaff; JOHANNES ANTHONIUS, kapt. A. de Voogd van Straten; PRESIDENT PLATE, kapt. J.C. Harten; GERARDUS JACOBUS, kapt. J.J. Kilian; NOVA ZEMBLA, kapt. A.J.B. Hordijk; WHAMPOA, kapt. J.G. Marcussen.
Voor Amsterdam: CALYPSO, kapt. G. Poolman; AMSTERDAM, kapt. E. Poestkoke; GOEDE VERWACHTING, kapt. J. Hillenius; ELISABETH, kapt. J. Snoek; ARGO, kapt. A.W.F. Van Teutem; NIEUWLAND, kapt. P.G. Pott ( de laatste drie van Rotterdam); HENRICUS GERARDUS, kapt. C. van der Zee; REGINA MARIS, kapt. S. Ouwehand; BALTIMORE, kapt. G.H. Brakke; TWEELINGZUSTERS, kapt. T. de Jong; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. F.T.A. Möllinger, CLIO, kapt. J.O. Wijnmalen Cz.
Voor Dordrecht: JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK,kapt. K.F. Lammerts.
Voor Schiedam: PRINS VAN ORANJE, kapt. J. Hensing (van Rotterdam).
Voor Middelburg: COMMERCIE COMPAGNIE, kapt. G.J. Bruker.

Afbeelding
Datum 05 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 oktober. Vrachten. Bij het vertrek van de laatste mail bleven slechts weinig onbevrachte schepen over, terwijl aanvankelijk bijna geen arrivementen plaats vonden. Hierdoor werd de stemming wat williger, waardoor ook iets hoger werd aangelegd. De gelijktijdige aankomst van enige onbevrachte bodems, deed die stemming wel weer verflauwen, doch daar verscheidene schepen vooreerst nog niet disponibel zijn en er meer product ter afscheep komt, is men nu weer wat fermer. Sedert ons bericht van 14 dezer werden de volgende charters voor Nederlandse schepen afgesloten:  JACOBA HELENA à NLG 72,50 voor suiker te Soerabaja en Probolingo naar Amsterdam; TOLLENS à NLG 80 voor suiker en thee te Pekalongan te laden naar Rotterdam; MARIA LOUISA ANTOINETTA NLG 75 koffij, NLG 80 suiker hier, te Tagal en Samarang te laden naar Rotterdam. ZEEMANSHOOP, CHINA en ALDEBARAN à NLG 75 voor suiker; RUDOLF de lading van het afgekeurde Zweedse schip AUSTRALIA naar Rotterdam à NLG 72,50 voor rijst, NLG 77,50 voor suiker, NLG 87,50 voor licht goed en NLG 110 voor arak; HAEMSTEDE NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst naar Rotterdam. LAMMINA ELISABETH GBP 3.10/- voor rijst, naar Kanaal om orders. NIJVERHEID NLG 77,50 suiker, NLG 72,50 rijst naar Amsterdam; KORTENAER NLG 77,50 voor suiker, NLG 72,50 voor rijst en koffij hier en te Samarang te laden naar Rotterdam; MAASSLUIS NLG 80 voor suiker, NLG 87,50 voor koffij te Tjilatjap te laden. De JONKHEER MR. VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK heeft een kustreis aangenomen. De volgende schepen zijn nog onbevracht, doch merendeels nog lossende: BILDERDIJK, REGINA MARIS, WALCHEREN, JAN VAN GALEN, HERMAN DE RUYTER, DOELWIJK en H. VINCENTIUS VAN PAULO.

Afbeelding
Datum 02 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: AFINA, kapt. H.C. Broekema, van Stolpmünde, met 70 tonnen hout; SALTMARSHE, kapt. G. Green, van Londen, met 1500 balen rijst; INTEGRITY, kapt. J. Biggs, van Newcastle, met 152 chaldrons steenkolen; SCHYRYD, kapt. C. Seagell, van Runcorn, met 225 tons ruw zout; FLORENTINE, kapt. H. Möhlman, van Londen, met 100 ton vuurstenen.
Helvoet, 31 maart. Aangekomen: DANKBAARHEID, kapt. v.d. Berg, van Messina; GESINA, Haesloop, van Alicante; LORD RAGLAN, van Newcastle; TREKFUGLEN, kapt. Christensen, van Dundee; de stomer ELVE ligt uitgaande in de Kanaalhaven. Vertrokken, 31 maart, MARIA ANNA, kapt. Rutters, en FORTITUDE, kapt. Turner, beiden naar Newcastle; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk, naar Middlesbro'; CHARLES, kapt. Klencke, naar Bremen; TELEGRAPH, kapt. Haggblom, naar Christinestad; JACOBA ALIDA, kapt. v.d. Laan, naar Windau; BUREAU VERITAS, kapt. Rozenbeek, naar Arendsburg; MERWESTROOM, kapt. De Goede, naar Libau; JEANNE, kapt. Kroon, naar Libau.
Brouwershaven, 31 maart. Gisteren aangekomen: CORNWALLIS, kapt. Blick, van Soerabaija. Heden aangekomen: ELISABETH, kapt. Harms, van Banjoewangie; PARAGON, kapt. Todd, van St. Domingo; HOPE, kapt. Pill, van Runcorn ; SURPRISE, kapt. Osborn, van Cardiff.
Te Texel aangekomen, 30 maart, THERESIA, kapt. Visser, van Nagasaki; 31 dito, LUCONIA, kapt. Admiraal, van Probolingo; A.R. FALCK, van Duyvenbooden, van Banjoewangie.
Te Zierikzee aangekomen, 31 maart, ZEELANDIA, kapt. Blaakhert, van Banjoewangie, naar Middelburg.
Te Portsmouth aangekomen, 28 maart, ZEEMANSHOOP, kapt. G.N.R. Phaff, van Java naar Rotterdam (wegens ziekte van de kapitein).
Te Shanghai aangekomen, 2 februari, TWEE CORNELISSEN, kapt. Kreije, van Java.
Te Akyab aangekomen, 16 februari, ZEEPAARD, kapt. Tjebbens, van Point de Galle.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: GRACES, kapt. J. Swales, van Newcastle, met 104 chaldrons steenkolen; SURPRISE, kapt. C. Osborne, van Cardiff, met 7587 stuks en 640 bundels plaatijzer; SNOWDROP, kapt. M.H. Lelean, van Par, met 100 ton porceleinsteen en 60 tons porceleinaarde; HOPE, kapt. P. Pill, van Runcorn, met 108 ton ruw zout; INDEX, kapt. J. Long, van Charlestown, met 137 tons porceleinaarde; STAD DORDRECHT, kapt. H.L. Stasse, van Londen, met stukgoederen.
Helvoet, 3 april. Aangekomen: DEUX REINES, kapt. Soulas, van Nantes; SCOTS SHIPS, kapt.Swirk, van Teignmouth; SEINE, van Hamburg.
Vertrokken: FIJENOORD, naar Londen. LOUISE is van Goereehaven naar zee gestoomd. HOLLANDER ligt uitgaande bij Goereehaven geankerd. GIRONDE ligt inkomende onder Goereehaven ten anker.
Brouwershaven, 3 april. Gisteren aangekomen: SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee, van Batavia; VIER GEBROEDERS, kapt. Bunk, van Banjoewangie.
Vertrokken: SARA, naar Londen.
Te Texel aangekomen, 31 maart, A.R. FALCK, kapt. Van Duivenboden, van Banjoewangie; 1 april, THEODORA MECHTELDA, kapt. v.d. Wijck, en 2 dito, EUGENIE, kapt. Bargman, beiden van Tjilatjap; ANNA DIGNA, kapt. Ouman, van Batavia.
Te Zierikzee aangekomen, 1 april, ZEEMANSHOOP, kapt. Phaff, van Samarang, naar Rotterdam.
Helvoet, 4 April. Vertrokken: GIRONDE, stoomboot, naar Bordeaux; NORA, stoomboot, naar Londen; BROTHER SUCCESS, kapt. Hobart, naar Rochester; ALBERT, stoomboot, naar Hull; HOLLANDER, stoomboot, naar Ystad.
Te St. Helena aangekomen, 4 februari: RUDOLF, kapt. Meinsma, van Java, vertrok, 6 dito naar Rotterdam; 7 dito, BULGERSTEIN, kapt. Geerling, van Java.
Gepraaid 6 februari, op 14° 07' ZB. en 06° 40' WL., JEANETTE CORNELIA, kapt. Romijn, van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 06 april 1864
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Advertentie. Heden overleed na een smartelijk lijden in de ouderdom van 33 en na een gelukkige echtvereniging van bijna 7 jaren, mijn geliefde echtgenoot de heer G.N.R. Phaff, in leven gezagvoerder op het barkschip ZEEMANSHOOP.
Zierikzee, 5 april 1864, M.J. Ochtman, weduwe van G.N.R. Phaff.

Afbeelding
Datum 04 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 3 mei in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam:
-       1/3 Aandeel in het fregatschip LOEVESTEIN, kapt. C.J.D. Hulshoff, boekhouders de heren Bonke & Co. te Rotterdam, groot 736 tonnen of 389 lasten. Op reis van Rotterdam naar Batavia, om NLG 12.100 verkocht.
-       1/24 Aandeel in het fregatschip JEDO, kapt. T.W. van Rossen, boekhouders de heren Bonke & Co. te Rotterdam, groot 755 tonnen of 399 lasten. Op reis van Java naar Rotterdam, om NLG 2.000 verkocht.
-       1/24 Aandeel dito, om NLG 2.050 verkocht.
-       1/24 Aandeel dito, om NLG 2.000 verkocht.
-       Twee 2/20 aandelen in het barkschip HENDRIKA, kapt. A.J. Bus, boekhouder de heer Henri J.L. Minderop, te Rotterdam, groot 752 tonnen of 397 lasten. Liggende te Soerabaja. Ieder om NLG 2.800 verkocht.
-       1/50 Aandeel in het barkschip CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer, boekhouders de heren De Cock en Hop te Rotterdam, groot 722 tonnen of 381 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 900 verkocht.
-       1/50 Aandeel in hetzelfde schip, om NLG 1.100 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het fregatschip PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. ….., boekhouder de heer H. Veder te Rotterdam, groot 851 tonnen of 449 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 2.755 verkocht.
-       1/16 Aandeel dito, om NLG 2.745 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het fregatschip TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Bergman, boekhouder de heer H. Veder te Rotterdam, groot 554 tonnen of 293 lasten. Liggende te Soerabaja, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, om NLG 3.005 verkocht.
-       1/16 Aandeel dito, om NLG 2.995 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het barkschip HENDRIKA, kapt. A. van der Valk, boekhouders de heren J.R. Veder en Zoon, te Rotterdam, groot 667 tonnen of 352 lasten. Op reis naar Java, terug bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, om NLG 2.220 verkocht.
-       1/20 Aandeel in het barkschip ZEEMANSHOOP, kapt. ….., boekhouders de heren J.R. Veder & Zoon te Rotterdam, groot 711 tonnen of 376 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 1.500 verkocht.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1864
Krant JB - Javabode

Bevrachtingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij op de 15e juni 1864:
Voor Amsterdam:
-       HERMAN, ex-CHINA, kapt. Van Oosteroom, groot 193 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 4 februari 1860.
-       JOHANNA ELIZABETH, ex-HERMAN, kapt. D. Duinker, groot 338 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 21 mei 1861.
-       CALIFORNIA, kapt. Leonhardt, groot 343 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 18 november 1862.
-       HENRIETTE, kapt. Visser, groot 228 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 31 december 1862
-       GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius, groot 396 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 25 februari 1863
-       ZEEMANSHOOP,  ex-JAN SCHOUTEN, kapt. Reinierse, van Rotterdam, groot 376 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 18 maart 1863.
-       ANNA DIGNA, kapt. Ouman, groot 498 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 27 maart 1863.
Voor Rotterdam:
-       MARY EN HILLEGONDA, kapt. Wolters, groot 398 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 4 februari 1862.
-       TOLLENS, kapt. Verhagen, groot 375 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 5 mei 1862
-       NIJVERHEID, kapt. Schaap, van Delftshaven, groot 354 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 6 december 1862
-       RIDDERKERK, kapt. Teerlink, van Kinderdijk, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 1 januari 1863.
-       JOHANNA MARIA, kapt. Wilhelmie, groot 351 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 23 februari 1863.
Voor Middelburg:
-       REGINA MARIA,  kapt. Ouwehand, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 13 maart 1863.
Voor Schiedam:
-       MERCATOR, kapt. Van der Woude, groot 213 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 2 januari 1863
-       JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq, van Alblasserdam, groot 375 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 26 februari 1863.

Afbeelding
Datum 30 juni 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 juni. Op 4 juli zal voor het gerechtshof alhier wegens moedwillege doodslag terechtstaan Heinrich Wiemer, oud 21 jaar, geboren te Iserlohn, lichtmatroos, laatstelijk aan boord van het Nederlandse koopvaardijschip ZEEMANSHOOP.
Ten laste van de beschuldige is gebleken, dat hij op 18 maart van dit jaar met het schip ZEEMANSHOOP, waarop hij als lichtmatroos in dienst was geweest, van een reis naar Oost-Indië teruggekeerd en in de haven het Nieuwediep binnengekomen, na evenals het overige scheepsvolk te zijn afgedankt, zich des middags omstreeks 5 uur in het volkslogies heeft bevonden; dat daar ook was de zeilmaker M. Peder, die hem gedurende de reis herhaaldelijk had geslagen en vooral op zekere avond op de uitreis in het volkslogies verschrikkelijk gestompt had; dat Peder eerst aan A. de Bond en daarna aan de beschuldigde een nijptang heeft gevraagd, waarop de besch. te kennen heeft gegeven, dat hij die niet meer had en dat hij met de zeilmaker niets meer te maken had; dat de besch. die wel enige sterke drank gebruikt had, maar niet dronken was, dit nog al bars tegen Peder gezegd heeft en deze hem daarop heeft toegevoegd, dat hij zo brutaal niet moest wezen, want dat hij hem nog wel durfde slaan; dat de besch. toen geantwoord heeft dat hij nu een vrij man was, want dat hij evenals de zeilmaker was afgedankt en dat indien hij hem sloeg, hij terug zou slaan; dat Peder hem daarop twee stompen in het aangezicht gegeven en nogmaals op de besch. had willen aanvliegen; dat deze toen zijn mes uit de schede tussen de band van zijn broek gehaald heeft en daarmee op Peder heeft toegestoten en hem in de linkerborst heeft geraakt; dat Peder daarop achterover is gevallen tegen een kist en onmiddelijk na de bekomen stoot is overleden; dat de besch. dadelijk zich begeven hebbende naar het dek, aldaar op last van de kapitein is gebonden en aan de politie overgeleverd.
De beschuldigde, die de hem ten laste gelegde feiten erkent en volgens de verklaring van de kapitein een geschikt mens was, die nimmer reden tot ontevredenheid heeft gegeven, zal worden bijgestaan door de hem toegevoegde advocaat mr. C.A. Cosman.

Afbeelding
Datum 09 juli 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 7 juni. Het Nederlandse schip ZEEMANSHOOP, kapt. Reiniersen, van Bassein naar Rotterdam, is alhier de 1e juni binnengelopen, hebbende in de Baai van Bengalen veel slecht weer ondervonden en aldaar lek gesprongen.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 16 juli. De Nederlandse bark ZEEMANSHOOP, kapt. Reiniersen, van Bassein naar Rotterdam, in averij hier binnen (bevorens gemeld), heeft een bodemarij gesloten voor de som van $ 5.000 à $ 4,25 pct., betaalbaar 20 dagen na behouden aankomst.

Afbeelding
Datum 20 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Amsterdam, 19 september. Volgens brief uit Mauritius, d.d. 18 augustus, wordt gemeld, dat de reparatiekosten van het Nederlandse schip CHERIBON, kapt. A.M. Swarts, van Bassein naar Falmouth, aldaar met schade binnengelopen, USD 6.000 beliepen; die van het Nederlandse schip SUMATRA, kapt. J. Buyser, van Cardiff naar Singapore, mede aldaar met schade binnengelopen, bedroegen USD 7.000, die van het Nederlandse schip ARGO, kapt. J. Ankringe, van Batavia naar Nederland, bereids gemeld als vertrokken USD 3.277 en die van het Nederlandse schip ZEEMANSHOOP, kapt. J. Reiniersen, van Bassein naar Rotterdam, aldaar met schade te Mauritius binnengelopen, USD 5.192,36. (opm: het is onduidelijk of dit US-dollars zijn, dan wel z.g. Mexicaanse dollars, meestal de reken-eenheid in het Verre Oosten)

Afbeelding
Datum 28 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam HHzn., B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt, H.H. van Dam en C.H. van Dam te Rotterdam zullen als lasthebbende van hun meesters in de Zaal aan de Scheepmakershaven, Wijk 1 no. 499, op dinsdag de 19e maart 1867, des middags ten 12 ure, publiek verkopen:
-          Het snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands barkschip ZEEMANSHOOP, laatst gevoerd door kapt. J. Reiniersen, volgens meetbrief lang 39 el 80 duim, wijd 7 el 22 duim, hol 5 el 57 duim en alzo groot 711 tonnen of 376 lasten; met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende in de Westerhaven. Gemeld schip is gebouwd in 1853 en het laatst de 18e maart 1865 voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht binnengekomen, en alzo aan de beurt der bevrachting.
-          Het extra snelzeilend gekoperd en kopervast brikschip HOLLANDER, laatst gevoerd door kapt. D. Kruyt, volgens meetbrief lang 29 el 20 duim, wijd 5 el, hol 3 el 53 duim, en alzo groot 229 tonnen of 121 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve thans is liggende in de Haringvliet.
Nadere informaties zijn te bekomen bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 20 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal, hoek Scheepmakershaven en Bierstraat op dinsdag 19 maart:
-          Het barkschip ZEEMANSHOOP, om NLG 20.200 opgehouden
-          Het brikschip HOLLANDER, om NLG 8900 opgehouden, doch later uit de hand verkocht om NLG 8500.
-          Chronometers, boeken en kaarten: niet verkocht.

Afbeelding
Datum 13 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen, als :
Voor Rotterdam : HOLLANDSTROUW, kapt. K. P. Brauer ; KORTENAER, kapt. A. F. Schuchard , ZEEMANSHOOP, kapt. J. D. van Monnom ; COLUMBINE, kapt. C. A. Malbranc, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. L. F. van Ruyen.
Voor Amsterdam : AUGUSTA, kapt. J. van Tubergen ; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. J. Zwart ; HELENA, kapt. H. P. Dill ; WILLEMINA EN CLARA, kapt. A. A. H. van Herwerden ; LOUISA, kapt. U. Bonjer ; NIJVERHEID, kapt. C. Schaap ; SENIOR, kapt. R. P. Bakker, JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. Vos van Marken ; A. R. FALCK, kapt. D. van der Plas ; HENRIETTA GEERTRUIDA, kapt. T. C. de Boer ; HENDERIKA, kapt. J. R. Lusink.
Voor Schiedam : VRIENDSCHAP, kapt. J. L. ter Bruggen.
Voor Dordrecht : BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Voor Middelburg : STAD MIDDELBURG, kapt. L. P. de Vries.

Afbeelding
Datum 25 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Point de Galle (opm: Ceylon), 18 januari. Volgens telegrafisch bericht heeft er den 3 dezer op de hoogte van en bij Mauritius een hevige storm gewoed, waarin onder meer schepen, die schade hebben geleden, ook voorkomt het Nederlands schip ZEEMPSOMP (?) (Red. NRC: waarschijnlijk de ZEEMANSHOOP, kapt. Van Monnom, van Batavia naar Rotterdam bestemd); het was bezig de lading te lossen, om te repareren.

Afbeelding
Datum 14 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 6 januari. Het Nederlands schip ZEEMANSHOOP, kapt. J.D. van Monnom, van Batavia naar Rotterdam bestemd, is 28 december alhier binnengelopen. Het had 16 december op 26º ZB 67º OL, gedurende een storm plat op zijde gelegen en het lijdek zes uren lang onder water gehad, hebbende zes voet water in het ruim, en heeft toen naar hier afgehouden, om te repareren. Het is aanbevolen om te lossen.

Afbeelding
Datum 24 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Port Louis (Mauritius), 5 februari. De ZEEMANSHOOP vertrekt 8 februari na volbrachte reparatie, en verkocht 1890 balen koffij en 121 kranjangs suiker. Haar uitgaven zijn ongeveer $ 10.000.

Afbeelding
Datum 24 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Louis (Mauritius), 5 februari. A. Boelen, officier bij het Nederlands Oost-Indisch leger, passagier aan boord van de PHILIPS VAN MARNIX, in reparatie te Mauritius, deelt het volgende mede:
Men weet dat Mauritius in de weg der orkanen ligt. Dit wil niet zeggen dat deze aldaar aan de orde van de dag zijn. Voor onze gelukkige aanlanding waren drie jaren verlopen sedert de laatste op dit eiland woedde. Het juiste tijdsverloop waarin men alhier stormen kan verwachten, zal ik later opgeven. Gedurende ons verblijf heeft Mauritius twee verschrikkelijke orkanen doorstaan. Naar gissing van kapt. Van Monnom van de ZEEMANSHOOP, welke alhier in ontredderde staat is binnengelopen, zouden met hem de volgende Nederlandse schepen door de orkaan van 17 december j.l. zijn geteisterd: ANTJE, kapt. De Hoog, VRIENDSCHAP, kapt. Terbrugge, SIMBAT, kapt. Kooij. Daarvan is tot dusverre echter nog niets bekend. Van vreemde natiën zijn, vooral in een latere orkaan verscheidene schepen vergaan. Op het tot Mauritius behorende eiland St. Brandon strandde de ST. PAUL.

Afbeelding
Datum 17 november 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York, 3 november. Het Nederlandse schip ADA, kapt. Wiebenga, gisteren van Rotterdam alhier aangekomen, heeft zware Westelijke stormen doorstaan en daardoor voor- en grootmastzeilen en bagijnera verloren.

Afbeelding
Datum 18 november 1870
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 november Het schip ADA, kapt. Wielenga, van Amsterdam te New York aangekomen, had schade aan rondhout en zeilen.

Afbeelding
Datum 28 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 februari. Volgens bericht van kapt. Wiebenga, schip ADA, van Batavia in Texel binnen, was het schip NOORD BRABAND, van Texel naar Cardiff, 25 dezer bij Beachy Head.

Afbeelding
Datum 01 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 februari. De gezagvoerders van de schepen PASSAROEANG en ADA, van Batavia in Texel binnen, rapporteren in de laatste tijd zware stormen te hebben doorgestaan.

Afbeelding
Datum 20 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappijzijn bevracht de navolgende 7 schepen:
Voor Amsterdam: ANTOINETTE, kapt. J.H. Hoven, 260 in te nemen lasten, NLG 82,30; WILLEMINA CLARA, kapt. A.A.H. van Herwerden, 260 in te nemen lasten, NLG 82,34; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, kapt. P.H. Bloem, 260 in te nemen lasten, NLG 82,35; TELENAK, kapt. J.R. Lusink, 260 in te nemen lasten, NLG 82,82; NOORDZEEKANAAL, kapt. L. Bron, 260 in te nemen lasten, NLG 83,48; THORBECKE, kapt. H.J. Klasen, 260 in te nemen lasten, NLG 83,48.
Voor Schiedam: ADA, kapt. J.G. Wiebenga, 260 in te nemen lasten, NLG 84,40.

Afbeelding
Datum 05 april 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 april. Volgens bij de rederij ontvangen telegram bevond zich het barkschip ADA, kapt. Wiebenga, van Batavia naar Rotterdam hedenochtend bij de Lizards. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 29 mei 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 5 schepe, als voor Amsterdam: OCEAAN, kapt. W. Cramer, NLG 81,89; NOORDZEEKANAAL, kapt. L. Bron, NLG 84,48; VIER GEBROEDERS kapt. C. van der Zee, NLG 84,48.
Voor Dordrecht: DORDRECHT II, kapt. C.J. Rotgans, NLG 84,49.
Voor Schiedam: ADA, kapt. F.J. Cherpion, NLG 81,89.
elk per last voor 260 in te nemen lasten (opm: de overgebleven ruimte via de vrije markt te vullen)

Afbeelding
Datum 21 september 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 september. Volgens particulier bericht is het barkschip ADA, kapt. F.J. Cherpion, voor 18 dezer op Java aangekomen.

Afbeelding
Datum 08 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 maart. Het schip ADA, kapt. Cherpion, zou volgens brief van de kapitein de 31e december l.l. van Patjitan naar Nederland vertrekken.

Afbeelding
Datum 01 april 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz., B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt, H.H. van Dam, C.H. van Dam en H. Montauban van Swijndregt, te Rotterdam, zullen als lasthebbende van hunne meesters, op dinsdag 17 april 1877, des middags ten 12 ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven no. 29, publiek veilen:
- het gekoperd en kopervast Nederlands barkschip ADA, laatst gevoerd door kapt. F. J. Cherpion, volgens meetbrief lang 39,80 meter, wijd 7,22 meter, hol 5,57 meter en alzo groot 711 tonnen;
- het gekoperd en kopervast Nederlands barkschip KRIMPEN A/D. LEK, laatst gevoerd door kapt. W. A. van der Stoop, volgens meetbrief lang 40,74 meter, wijd 6,93 meter, hol 5,60 meter, en alzo groot 703 tonnen; beide met derzelver rondhout, staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris.
- het Nederlands ijzeren schroefstoomschip ADMIRAAL VER-HUELL, volgens meetbrief lang 41,30 meter, wijd 4,39 meter, hol 3,40 meter, en alzo groot 274 tonnen, en na aftrek der machinekamer groot 210 tonnen, hebbende ene stoommachine van 50 paardenkracht;
- het Nederlands ijzeren schroefstoomschip LEVANT, volgens meetbrief lang 44,83 meter, wijd 6,07 meter, hol 3,52 meter, en alzo groot 414 tonnen, en na aftrek der machinekamer groot 360 tonnen, hebbende ene stoommachine van 70 paardenkracht, allen met derzelver staand en lopend want, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere scheeps- en machinegereedschappen.
- het Nederlands ijzeren schroefstoomschip SEINE, volgens meetbrief lang 40,50 meter, wijd 4,61 meter, hol 3,30 meter, en alzo groot 274 tonnen, en na aftrek der machinekamer, groot 212 tonnen, hebbende ene stoommachine van 40 paardenkracht.
Liggende de drie eerstgemelde schepen in de Westerhaven en laatstgemeld schip in de Zalmhaven te Rotterdam.
Nadere informatie bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 19 april 1877
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen te Rotterdam op 17 april in de zaal aan de Scheepmakershaven:
- Het Nederlands barkschip ADA, groot 711 ton., gebouwd in 1853: NLG 16.000,- opgehouden.
- Het Nederlands barkschip KRIMPEN A/D LEK, groot 703 ton, gebouwd in 1857: NLG 16.500,- verkocht.
- Het Nederlands ijzeren schroefstoomschip ADMIRAAL VERHUELL, groot 274 ton, gebouwd in 1848: NLG 5.100,- verkocht.
- Het Nederlands ijzeren schroefstoomschip LEVANT, groot 413 ton, gebouwd in 1848: NLG 20.000,- opgehouden.
- Het Nederlands ijzeren schroefstoomschip SEINE, groot 273 ton gebouwd in 1850: NLG 5.100,- verkocht.
- Cronometer Hohwu verkocht voor NLG 185,-.

Afbeelding
Datum 30 mei 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. Het Nederlandse barkschip JONGE CORNELIS, groot 664 ton, gebouwd in 1855, is door de makelaar Ed. C.A. Koli uit de hand verkocht aan de heren Oolgaardt & Bruinier, wordt thans genaamd ZEELEEUW en gevoerd door kapt. Puister.
Het Nederlandse barkschip ADA is aan een Duits huis verkocht.

Afbeelding