Inloggen
WILDEMAN - ID 14593


Kroniekberichten

Datum 19 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 18 augustus. Heden namiddag is van de werf Hollandia van de heren Blok & Matthijssen in de Groote Wittenburgerstraat met goed gevolg te water gelaten het brikschip WILDEMAN, groot 165 lasten en gebouwd voor rekening van de Wed. Lapidoth. Het schip zal gevoerd worden door kapt. J.A. Spijkman en is bestemd voor de grote vaart. (opm: zie AH 081053, verandering van gezagvoerder)

Afbeelding
Datum 29 september 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia en Samarang ligt in lading om tegen medio oktober te vertrekken het nieuw gebouwd, gekoperd Nederlands brikschip WILDEMAN, kapt. S. Berkelbach van der Sprenckel, hebbende bijzonder ruime en luchtige vertrekken voor de overvoer van passagiers. Adres bij de cargadoors Hoyman & Schuurman te Amsterdam. (opm: de WILDEMAN is op 2 november van Texel uitgezeild op deze eerste reis)

Afbeelding
Datum 08 oktober 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia en Samarang ligt te Amsterdam in lading om tegen medio oktober te vertrekken het nieuw gebouwd, gekoperd Nederlands brikschip WILDEMAN, kapt. S. Berkelbach van der Sprenckel, hebbende bijzonder ruime en luchtige inrichtingen voor de overvoer van passagiers. Adres bij de cargadoors Hoyman & Schuurman te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 15 februari 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 februari. De 11e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen PALEMBANG, kapt. Hoekstra, met een passagier, de 19e december vertrokken van Sydney, en WILDEMAN, kapt. Berkelbach v.d. Sprenkel, de 3e november vertrokken van Amsterdam.
Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. P. Buys, met enige passagiers, de 4e november vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip GELDERLAND, kapt. A. van Oosteroom, de 30e januari vertrokken van Samarang.

Afbeelding
Datum 14 april 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 februari. Scheepsvrachten. Sedert ons vorig bericht zijn de vrachten achtervolgens dalende gebleven, en werden de volgende bevrachtingen gesloten. De MACAO naar Rotterdam met suiker tot NLG 105 alhier en NLG 107.50 te Samarang; JOAN MELCHIOR KEMPER tot GBP 5 naar Londen met suiker te Samarang te laden; PALEMBANG NLG 100 voor suiker, NLG 125 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 90 voor rijst naar Rotterdam; WILDEMAN GBP 5 voor suiker naar Antwerpen; HENRIETTA GEERTRUIDA NLG 100 voor suiker van Samarang en Soerabaya naar Amsterdam; JOHANNA CATHARINA NLG 100 voor suiker van Samarang en NLG 90 voor rijst van Indramajoe (opm: Indramayu) naar Amsterdam; GERTRUDA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en verder suiker tot NLG 95 en arak tot NLG 118 naar Rotterdam; de VIER GEBROEDERS is nog onbevracht, moetende eerst een lading steenkolen lossen.
De LAURA en ADÈLE benevens de vreemde schepen AMBIORIX, AUGUSTE, PRINS OSCAR en PRINS CARL laden allen voor eigen rekening, en is het Frans schip MADAGASCAR naar Padang verzeild om koffij te laden. Het Deens schip COLIBRI verzeilde naar Singapore, nadat voor hetzelve GBP 5.2/6 naar Hamburg was geboden, en het Engels schip THAMES gaat naar Australië terug, terwijl het Deens CYBELE naar Makasser en China in lading ligt.
Te Soerabaya werden nog bevracht de Nederlandse schepen JAPARA tot NLG 115 met suiker naar Nederland, WHAMPOA met suiker tot GBP 5 naar Londen of GBP 5.10/- naar het vasteland, en WILLEM I tot NLG 105 met suiker naar Nederland.

Afbeelding
Datum 03 maart 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 maart. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark WILDEMAN, kapt. S. Berkelbach, de 29e oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 01 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 maart. Scheepsvrachten. De Nederlandse schepen WILHELMINA en NEDERLAND werden in de gewone Maatschappij-bevrachtingen opgenomen. De MARY GODDARD werd door de Factorij à NLG 87,50 voor suiker en koffij, op de kust te laden, genomen. Verder bedongen de AMICITIA NLG 90 voor suiker alhier en NLG 95 op de kust, en NLG 85 voor rijst op Indramayoe (opm: Indramayu), de VOORWAARTS NLG 77,50 voor rijst op Indramayoe en NLG 85 voor suiker alhier, de TAGAL NLG 85 voor suiker op de kust, NLG 110 voor arak en NLG 100 voor maatgoederen, beide alhier, de CORNELIS GIPS GBP 5 voor rijst van Akyab (opm: Sittwe) naar Nederland, en voorts te Soerabaija de NEPTUNUS NLG 90 voor suiker. Nog onbevracht, doch veelal ook nog niet disponibel, zijn de NIJVERHEID, PALEMBANG, AZIA, WILDEMAN, JAVA KOERIER, PIO NONO en de direct te Soerabaija gearriveerde VAN DER WERFF. Enige buitenlandse schepen worden voor reders-rekening beladen.

Afbeelding
Datum 01 mei 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Er is voldoende scheepsruimte geweest voor de behoefte. Door de factorij zijn opgenomen de ZEENYMPH ad NLG 90,- voor suiker en NLG 85,- voor koffie te Passaroeang te laden. De MARY GODDARD NLG 87,50 voor koffie en suiker te Pacalongan en Soerabaya te laden. De WILHELMINA heeft factorij tarief bekomen. Door particulieren zijn bevracht de volgende schepen: de AMICITIA NLG 90,- voor suiker hier, en NLG 85,- voor rijst te Indramayoe te laden voor Holland. CORNELIS GIPS, GBP 5,5/ om een lading rijst te Akyab te laden; Kanaal om orders. De VOORWAARTS NLG 77,50 voor rijst te Indramayoe; NLG 85,- voor suiker, NLG 95,- voor was en NLG 100,- voor arak hier te laden voor Holland. TAGAL NLG 85,- voor suiker te Soerabaya en NLG 110,- voor arak hier, voor Holland. LOUISA (Zweden) is bevracht voor GBP 4,- de ton, om hier te laden voor Amsterdam. Nog ter bevrachting aangeboden de Hollandse schepen AZIA, PALEMBANG, JAVA KOERIER, NIJVERHEID, WILDEMAN, NEDERLAND en PIO NONO.

Afbeelding
Datum 01 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 april. Scheepsvrachten. Nadat de PIO NONO tot GBP5,- via Akyab (opm: Sittwe) naar Nederland werd vervracht, en de AZIA suiker accepteerdetot NLG 80, werd bekend, dat de Factorij verscheidene schepen, waaronder de HENRIETTE CORNELIA, PALEMBANG, WILDEMAN en HENRIETTE MARIA, in haar gewone bevrachtingen opnam, gingen daardoor de vrachten iets hoger, en bedong de VAN GALEN NLG 82,50 voor rijst en NLG 92,50 voor suiker, alhier en te Soerabaija te laden, en later nog de RABENHAUPT NLG 80 voor rijst en NLG 90 voor suiker, alhierte laden, beiden naar Amsterdam. Alhier zijn dus alleen nog disponibel de TWEE GEBROEDERS en NEDERLAND, maar waarvan men zegt, dat een naar Japan zal gaan, terwijl de andere mede in de gewone bevrachting der Factorij zal worden opgenomen. Te Samarang is de VAN DER WERFF ladende tot NLG 90 naar Amsterdam. Te Sooerabaija is de NEPTUNUS tot NLG 82 ladende. Het aldaar aangekomen schip OUDERKERK AAN DEN AMSTEL is mede door de Factorij genomen, en de JAVA KOERIER laadt voor eigen rekening.

Afbeelding
Datum 24 mei 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

New York, 5 mei. Het alhier van Livorno gearriveerde Nederlandse schip (opm: brik) WILDEMAN, kapt. A.J. Driest, heeft schade aan de zeilen (opm: zie NRC 300556).

Afbeelding
Datum 30 mei 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 mei. Volgens brief van kapt. A.J. Driest, voerende het schip WILDEMAN, in dato New York 10 mei, was hij de 5e mei aldaar aangekomen na op de reis een hevige orkaan doorgestaan en daardoor zeilen, stengen, kluiverboom, ra’s, verschansingen, enz. verloren te hebben (opm: zie NRC 240556). Het schip was echter dicht gebleven. Door een stortzee was de kok over boord geslagen en verdronken.

Afbeelding
Datum 18 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen, als:
Voor Rotterdam: ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. T.J.J. Bouman; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink; SOURABAYA, kapt. A.M. Swarts; TRIJNTJE FENNA, kapt.T.F. des Ruelles; CATHARINA MARIA, kapt. N.N, GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Bourse Wils; JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. van de Waal; ORION, kapt. C.M. Borghorst, van Dort; PROTEUS, kapt. N. Kikkert, van Schiedam; H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, van Schiedam; HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA, kapt. N.N, van Schiedam.
Voor Schiedam: HESTER ADRIANA, kapt. G. Strang van Hees.
Voor Amsterdam: WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; THEODORA MACHTILDA, kapt. D. Boelhouwer; ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester; MARGARETHA JOHANNA, kapt. L.P. Wassenaar; CHRISTINA AGATHA, kapt. W. L. Esink; ULIJSSES, kapt. J. Schout; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; MARIA AGNES, kapt. B. ter Brink; JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. N.N.; ORTELIUS, kapt. S.F.H. Groote; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruymel; OCEAAN, kapt. E. Poestkoke; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht; GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van dito; LOOPUYT, kapt. J. Haring, van Schiedam.
Voor Middelburg; ZEEPAARD, kapt. T. Tjebbes q.q; NOORDSTER, kapt. J. Lutijn; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 14 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

New York, 30 oktober. Het alhier van Newcastle gearriveerde Nederlandse schip (opm: brik) WILDEMAN, kapt. A.J. Driest, heeft gedurende de reis kluiverboom en spil gebroken en nog enige andere schade bekomen.

Afbeelding
Datum 16 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 december. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn op heden de navolgende 8 schepen bevracht :
Voor Rotterdam : D’ELMINA , kapt. A. T. A. Hörner; TRITON, kapt. H. G. T. Adriaans.
Voor Amsterdam : ANNA SOPHIA, kapt. H. Beckering; VERTROUWEN, kapt. F. de Vos;
WILDEMAN, kapt. A. J. Driest; HERMINA MARIA ELIZABETH, kapt. U. Bonjer; NIEUW -HOLLAND, kapt. L. Tak.
Voor Middelburg : MINERVA, kapt. J. Botesz.

Afbeelding
Datum 14 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen:
- voor Rotterdam: EUROPA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr.; SILENTIUM, voorheen genaamd RHIJNVIS FEITH, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen; JOHANNA, voorheen genaamd VERTROUWEN, kapt. A. Verduyn; VIER GEBROEDERS, kapt. C.J. Bunk; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; RUDOLF, voorheen genaamd CORNELIA, kapt. K.F. Meinsma; MINISTER THORBECKE, kapt. W.H. Kannegieter en COLUMBINE, kapt. E.J. Kok.
- voor Amsterdam: JACOB ROGGEVEEN, de 26e september 1863 te water gelaten, kapt. J. Vos van Marken; JAN HENDRIK, kapt. J. Lelyvelt; DE ZWAAN, kapt. O. Doekzen; A. R. FALCK, kapt. D. v.d. Plas; SENIOR, kapt. R.P. Bakker; WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; HELENA EN ANNA, kapt. W. van Aalborg; VIER GEZUSTERS, kapt. S.K. Otto; NIEUW HOLLAND, kapt. W. Witting; HELENA, voorheen genaamd JAN VAN BRAKEL, kapt. H.P. Dill; KINDERDIJK, kapt. D. Zwanenburg en TELANAK, voorheen genaamd HERCULES, kapt. F.H. Popken.
- voor Schiedam: JACOBA HELENA, kapt. J.J. Swart.
- voor Middelburg: STAD MIDDELBURG, kapt. D.D. Ouwehand.

Afbeelding
Datum 05 april 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 april. Het schip (opm: brik) WILDEMAN, kapt. A.J. Driest, van Batavia in Texel binnen, heeft op zijn reis hevige stormen doorgestaan, waardoor verschansing en rusten gebroken, veel zeilen gescheurd en bakboordsanker en ketting verloren.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen; Hudig & Pieters alhier en Gerard Mauritz te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia. De Nederlandse bark GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius. Adres: Hartog & Glazener en Ruys & Kellar alhier.
- Naar Batavia. De Nederlandse clipper NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co.; Hudig & Pieters alhier en P.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia. De Nederlandse bark MARY EN HILLEGONDA, kapt. P. Walters.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs.
- Batavia. Het Nederl. clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars T.Zoon.
Adres: Hendrik Muller & Co, Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Batavia. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. La Seur.
Adres: Van Overzee & Co, Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse Bark CORTGENE, kapt P. Wemmerus Pz.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Batavia. Het clipper fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co,
te Amsterdam.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark JOANNES, kapt. I.D.P. Zetteler.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langlaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar. Het Nederl. schip (opm: sloep) DANKBAARHEID, kapt. P. v.d. Wal
Adres: Seeuwen & Co.
- Gibraltar en Malta. De Nederlandse schoener-brik COURIER, kapt. T. van Vliet.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Havana. De Nederlandse schoener CERES, kapt. C. Boog.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co
- Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Lissabon. Het Nederlandse schip BOREAS, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Makassar. De Nederl. bark MAKASSAR, kapt. F. Vitringa Coulon.
Adres: G.W. Koning Jr. te Rotterdam en Amsterdam, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en Canne & Balwé te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederl. fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Samarang (direct). De Nederl. bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Samarang via Batavia. De Nederlandse bark LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang via Batavia. De Nederl. bark HENRIETTE GERARDINA SUSANNE, kapt. P.J. Dam. ~ Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang (direct). Het Nederl. fregat VOORUIT, kapt. K.J.C. Logger qq.
Adres: Hendrik Muller & Co, Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Samarang (direct) met vrijheid om Batavia aan te doen. De Nederl. bark ONRUST, kapt. O.M. Hoogendorp. ~ Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse 3-mast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. P.F. van Overklift. ~ Adres: P.A. van Es & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederl. driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Soerabaija (direct). De bark ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, alhier en B.D. Bosscher & Zn, te Amsterdam.
- St. Petersburg. De Nederl. schoener-galjoot ARENDINA, kapt. W.W. Smit.
Adres: Johs Ooms Ez. & Co.
- St. Petersburg. De Nederl. galjoot JACOBA CORNELIA, kapt. F.D. Fekkes.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- St. Petersburg. Het Nederlandse schip MORGENSTER, kapt. M. v.d. Berg.
Adres: Seeuwen & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse kof JACOB SYNES, kapt. B. Schut.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 05 juni 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in Lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse bark CORTGENE, kapt. P. Wemmerus Pz.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse bark BEZOEKIE, kapt. C.J.A.R. Reckers.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Batavia. Het clipper-fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia. Het Nederlandse fregat DOELWIJK, kapt. L. Hoefman.
Adres: Wm. Ruys & Zonen en Ruys & Kellar.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langelaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt. M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires (direct.) De Nederlandse bark JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. K.F. Lammerts.
Adres: Hudig & Pieters of bij Gerbaulet & Co.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co.
- Kanagawa en Nagasaki (direct). De Nederlandse bark MARIA, kapt. N.E.F. van Wulven.
Adres: Meijer en Ortmann, Hudig & Blokhuijzen, Vlierboom & Suermondt, en te Amsterdam, B.D. Bosscher & Zoon.
- Kaap de Goede Hoop, Port Elisabeth en Port Natal. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier & Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederlandse fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer, of bij Gerbaulet & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co. te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse driemast schoener SOPHIA AMALIA, kapt; P.F. van Overklift.
Adres: P.A. van Es & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse galjoot JANSJEN, kapt. J.J. Meijer.
Adres: Kuyper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 02 juli 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam naar:
- Batavia en Soerabaija. Het clipper-fregat LOUISE, kapt. J.P. Buys Jr.
- Decima en Kanagawa. De ijzeren bark HERMINE MARIE ELISABETH, kapt. U. Bonjer.
- Samarang. De brik MATHILDE, kapt. J.H. Fekkes.
- Samarang (direct). Het barkschip GERREDINA WILHELMINA, kapt. C. van der Zee.
- Suriname. De ijzeren brik WALBORG, kapt. J. Coller.
Adres: Oolgaardt & Bruinier.
- Batavia en Samarang. De bark CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer.
Adres: Oolgaardt & Bruinier alhier en Vlierboom & Suermondt, te Rotterdam.
- Danzig. De Nederlandse kof CONCORDIA, kapt. T.H. Naatje.
- Odense. Het Nederl. schip (opm: hektjalk) BATTRUIDA BATTRUIDA, kapt. R. Kladder.
Adres: A. Spekman.
- Kanagawa en Decima. De brik BANTAM, kapt. J.P. Klaasen.
Adres: De Coningh & Co, alhier en P.A. van Es & Co te Rotterdam.
- Kanagawa en Nagasaki (Decima). De clipper-brik GLORIA, kapt. J.H. Puister.
Adres: Meijer & Ortmann, Hudig & Blokhuijzen en Vlierboom en Suermondt te Rotterdam, en B.D. Bosscher & Zoon te Amsterdam.
- Kaap de Goede Hoop, Port Elisabeth en Port Natal. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer te Rotterdam en Hoyman & Schuurman alhier.
- Padang. Het clipper-barkschip EXELSIOR, kapt. H. Wijtenhorst (opm: eerste reis).
Adres: Hoyman & Schuurman of De Coningh & Co.
- Padang. Het barkschip ANNA EN JEANNETTE, kapt. L. de Haan.
Adres: Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam, en Ruys & Kellar te Rotterdam.
- Padang. De Nederl. bark HELENA, kapt. H.P. Dil.
Adres: Wed. Jan van Wesel & Zoon.
- Samarang (direct). De Nederl. bark ALBLASSERWAARD, kapt. F.L. Zack.
- Samarang (direct). De Nederlandse fregat TELANAK, kapt. F.H. Popken.
Adres: De Coningh & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse bark BERNARD EN AGNES, kapt. B. Ordeman.
Adres: J. Daniels & Zonen en Arbman.
- Soerabaija (direct). De Nederlandse bark BELLATRIX, kapt. H.G. Haacke.
Adres: d’Arnaut & Co.
- Suriname. De Nederlandse bark MARNIX, kapt. L.P. Wassenaar.
Adres: D. Heijdeman Jr. en d’Arnaud & Co.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam naar:
- Decima en Kanagawa. De ijzeren bark HERMINE MARIA ELISABETH, kapt. U. Bonjer. ~ Adres: Oolgaardt & Bruinier.
- Kanagawa en Nagasaki (Decima). De clipper-brik GLORIA, kapt. Puister.
- Kanagawa en Nagasaki (Decima). De clipper-brik GLORIA, kapt. Puister.
Adres: Meijer & Ortmann, Hudig & Blokhuijzen en Vlierboom & Suermondt te Rotterdam, en B.D. Bosscher & Zoon te Amsterdam.
- Kanagawa en Decima. De Nederlandse bark CHINA, kapt. E. Tofield.
Adres: de Coning &Co. alhier en P.A. van Es & Co. te Rotterdam.
- Naar Kaap de Goede Hoop, Port Elisabeth en Port Natal. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer te Rotterdam en Hoyman &
Schuurman alhier.
- Padang. Het clipper-barkschip EXCELSIOR, kapt. H. Wijtenhorst.
Adres: Hoyman & Schuurman of De Coningh & Co.
- Padang. Het barkschip ANNA EN JEANNETTE, kapt. L. de Haan.
Adres: Oolgaardt & Bruinier te Amsterdam, en Ruys & Kellar te Rotterdam.
- Padang. De Nederl. bark HELENA, kapt. H.P. Dil.
Adres: Wed. Jan van Wesel & Zoon.
- Samarang. De brik MATHILDE, kapt. J.H. Fekkes.
- Samarang direct. Het barkschip PADANG PACKET, kapt. P. Huidekoper Jzn.
- Soerabaija direct. Het ijzeren barkschip PRESTO, kapt. U. Bonjer.
- Suriname. De ijzeren brik WALBORG, kapt. J. Coller.
Adres: Oolgaardt & Bruinier.
- Soerabaija (direct). De Nederl. bark BELLATRIX, kapt. H.O. Haacke.
Adres d'Arnand & Co.
- Soerabaija en Macasser. De Nederl. bark HENDERIKA, kapt. Outshoorn de Groot Stiffry.
Adres: de Coningh & Co en de Wed. Jan van Wesel & Zn. en P.A. van Es & Co, te Rotterdam.
- Suriname. De brik ALBRECHT FREDERIK, kapt. Meijer.
Adres: Bosscher & Zoon alhier.

Afbeelding
Datum 08 april 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 7 maart. Kapitein Driest van het Nederlandse brikschip WILDEMAN, alhier de 20e febr. van de Kaap de Goede Hoop aangekomen, rapporteert dat op 18 febr. op 36º ZB en 54º OL een orkaan heelt gewoed, welke 11 uren heeft geduurd. Hij is bevracht naar Cork of Falmouth om order.

Afbeelding
Datum 23 mei 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 17 april. Het schip TELANAK, kapt. Popken, liep op 22 maart de Tafelbaai binnen, om zich van water te voorzien. Het vertrok van Banjoewangie de 25e januari met een lading koffie en suiker, met bestemming naar Amsterdam, en zette reeds de volgende dag de reis voort.
Op 4 dezer kwam mede in de Tafelbaai aan, het schip WILDEMAN, kapt. Driest, van Mauritius vertrokken op 12 maart, met bestemming naar Falmouth, om zich van enige provisie te voorzien, en vertrok reeds de 5e dezer.
De LOEVESTEIN, kapt. Hulshoff, die enige tijd geleden voor reparatie in de Simonsbaai is binnengelopen, is nu zeewaardig en staat op het punt naar Amsterdam te vertrekken.

Afbeelding
Datum 21 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Portsmouth, 18 september. De schepen WILDEMAN, kapt. Driest en SIJNE JACOBS, kapt. Bloupot, zijn nog niet vertrokken, zoals gisteren abusievelijk is opgegeven.

Afbeelding
Datum 09 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 8 februari. Het Nederlandse schip WILDEMAN, kapt. Driest, de 12e december te Buenos Ayres van Londen gearriveerd, had zware storm doorgestaan, waarbij de grote mast gesprongen was en hij meer andere schade bekwam. Het schip was echter dicht gebleven.

Afbeelding
Datum 15 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 8 schepen, als:
voor Amsterdam: ANNA MARIA, kapt. E.T. Jager; JOHANNA EN WILLEM, kapt. C.H. Van der Veen; WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; TELENAK, kapt. F.H. Popken en LICHTSTRAAL, kapt. J. Janzen.
Voor Rotterdam: ANTJE, kapt. P. van der Hoog en PETRONELLA, kapt. W.F. Leicher.
Voor Dordrecht: GENERAAL DE STUERS, kapt. J.C. Viersma.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 17 oktober. Volgens brief van kapt. Driest, voerende het schip WILDEMAN, d.d. 3 september, de 6e augustus te Valparaiso gearriveerd (reeds vroeger gemeld), had hij op de reis zware stormen doorgestaan, en daarbij enige schade aan schip en roer bekomen; een en ander was weder behoorlijk hersteld en zou hij de 6e september naar Buenos-Ayres vertrekken.

Afbeelding
Datum 11 april 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 maart. Aangekomen schepen: ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Witting; BEZOEKIE, kapt. Reekers; CORNELIA EN GEERTRUIDA, kapt. Wielema; CORNELIS SMIT, kapt. Weidenaar; KONING WILLEM II, kapt. Besseling; LANDBOUW, kapt. Sissingh; MATHILDA, kapt. Fekkes; PATRIARCH SAMHIRI, kapt. Lion; PETRONELLA, kapt. Strootman; QUATRE-BRAS, kapt. Westerveld qq.; REGINA MARIS, kapt. Ouwehand; STAD LEYDEN, kapt. Van der Poll; WILDEMAN, kapt. Driest; WILLEM POOLMAN, kapt. Hoogstraaten; MINA, kapt. Van Bruggen.
Vertrokken schepen: BANTAM, kapt. Claasen; CHRISTINA MARIA, kapt. de Veer; CLIO, kapt. Ruardi Bek; HERMAN DE RUYTER, kapt. Esink; JACOBA, kapt. Rijken; JOSEPHINA BERHARDINA, kapt. Willms; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, kapt. Keuker; MARIA REGINA, kapt. Ouwehand; MEPPEL, kapt. Stikkel van Dam; NEREUS, kapt. Planten; NIEUWLAND, kapt. Pott; PADANG PACKET, kapt. Huidekoper Jz; TONIA, kapt. Haarloop Werner; NOACH II, kapt. Wierix.
AH 110468
Travemünde, 7 april, Binnengekomen JANTJE, kapt. H.B. Geerts Azn, van Amsterdam.
(opm: nadat de lading in Lübeck was uitgelost diende het onder de voorwaarden van de bodemarijbrief in Harlingen opgeschoten geld + de [onbekende maar zeer stevige] rente worden voldaan; waarschijnlijk was de rederij hiertoe niet in staat zodat de kof moest worden verkocht; op 6 augustus 1868 werd J.F.E. Weichel uit Lübeck de eigenaar, de nieuwe naam werd VORTSCHRITT; op 27 oktober werd de kof met behoud van naam opnieuw verkocht, mogelijk aan een kapitein Voss; diens laatst gevonden zeetijding dateert van 20 oktober 1870, wanneer Kopenhagen wordt binnengelopen, onderweg van Riga naar West Hartlepool; de kof is rond 1844 gebouwd, volgens B.V. in Leer)

Afbeelding
Datum 13 mei 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.S. Oolgaardt, makelaar, zal op maandag den 31 mei 1869, des avonds ten 6 ure, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam, ten overstaan van de Notaris O. Leefkens, presenteren te verkopen:
- 2/64 Aandelen in het gekoperd Barkschip ANNA & SOPHIA, 382 gem. lasten, kapt. P. Hoekstra, dir. de Heren F.U.H. Reiger & Co, Amsterdam, van Batavia naar Soerabaya vertrokken.
- 2/48 Dito in het gekoperd dito GERARD PIETER SERVATIUS, 350 gem. lasten, kapt. G. de Joode, dir. als boven, 3 april l.l. van Batavia naar Amsterdam vertrokken.
- 1/64 Dito in het gekoperd dito YMUIDEN, 388 gem. lasten, kapt. A.J. de Jong, dir. als boven, zeilende van Batavia naar Amsterdam, bevracht door de N.H. Maatschappij.
- 1/64 Dito in het gekoperd dito ARIA & BETSY, 391 gem. lasten, kapt. R. Ran, voor wijlen kapt. H.J. Haverbult (opm: zie NRC 090569), dir. als boven, te Batavia gereed liggende, gedestineerd naar Amsterdam.
- 3/40 Dito in het gekoperd dito ZAANSTROOM, 324 gem. lasten, kapt. L. Schaap, dir. de Heer M.C. Lapidoth, Amsterdam, te Nieuwediep binnen van Java.
- 2/32 Dito in het gek. Brikschip PRINSES AMELIE, 169 gem. lasten, kapt. W.J. Driest, dir. als boven, van Java vertrokken naar het Kanaal Falmouth om order.
- 3/32 Dito in het gek. dito WILDEMAN, 172 gem. lasten, kapt. A.J. Driest, dir. als boven, op reis van Amsterdam naar de Kaap de Goede Hoop.
- 1/40 Dito in het gek. Barkschip ESTAFETTE, 224 gem. lasten, kapt. C.J. Oepkes, dir. de Heren M.C. Lapidoth & Co, Amsterdam, liggende voor die Stad.
- 1/36 Dito in het gek. Brikschip MATHILDE, 179 gem. lasten, kapt. J.H. Fekkes, dir. de Heren Wm. Pieters en A. Koopmans, Amsterdam, op reis naar Singapore en Hong Kong.
- 1/32 Dito in het gek. Schooner brikschip WILHELMINA & HENRIËTTA, 112 gem. lasten, kapt. H.A. de Boer, dir. de Heren Pfister, Wurfbain & Co, Amsterdam, voor die Stad liggende.
Nadere inlichten te bekomen bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 02 juni 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam op 31 mei 1869:
- 1/64e aandeel in het barkschip ANNA EN SOPHIA: NLG 980, in slag NLG 30, koper C.S. Oolgaardt;
- 1/64e aandeel in idem, NLG 980, in slag NLG 45, koper idem;
- 1/48e aandeel in het barkschip GERARD PIETER SERVATIUS: NLG 1180, opgehouden;
- 1/48e aandeel in idem, NLG 980, in slag NLG 10, idem;
- 1/64e aandeel in het barkschip IJMUIDEN: NLG 980, in slag NLG 50, koper C.S. Oolgaardt;
- 1/64e aandeel in het barkschip ARIA EN BETSY: NLG 1200, idem;
- 1/40e aandeel in het barkschip ZAANSTROOM: NLG 800, opgehouden;
- 1/40e aandeel in idem, NLG 760, in slag NLG 20, idem;
- 1/40e aandeel in idem, NLG 780, in slag NLG 4, koper A.J. Corver;
- 1/32e aandeel in het brikschip WILDEMAN: NLG 400, opgehouden;
- 1/32e aandeel in idem, NLG 400, in slag NLG 30, koper C.S. Oolgaardt;
- 1/32e aandeel in idem, NLG 400, opgehouden;
- 1/32e aandeel in het schoener-brikschip PRINSES AMELIE: NLG 500, in slag NLG 40, koper W.Y. van Reynouts;
- 1/32e aandeel in idem, NLG 520, in slag NLG 14, idem;
- 1/40e aandeel in het barkschip ESTAFETTE: NLG 400, in slag NLG 3, idem;
- 1/56e aandeel in het brikschip MATHILDA, NLG 400, opgehouden;
- 1/32e aandeel in het schoener-brikschip WILHELMINA EN HENRIETTE: NLG 500, idem.

Afbeelding
Datum 18 september 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C.S. Oolgaardt, makelaar, zal op maandag 27 september 1869, des avond ten 6 ure, ten overstaan van de notaris J.E. Clausing, aan de meestbiedende of hoogstmijnende verkopen: de volgende scheepsaandelen als:
- 1/16 Aandeel in het gekoperd fregatschip JAVA, groot 683 gemeten lasten, kapt. M.C. Tuk, varende onder directie van de heer H.B. Wiardi Beckman alhier, thans zeilende naar Java, retour bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 2/30 aandelen in het gekoperd barkschip SINGAPORE, groot 171 gemeten lasten, kapt. G.L.L. Comfurius, varende onder directie van de heer T.C. Schol alhier, volgens laatste berichten zeilende van Manilla naar San Francisco.
- 1/8 Aandeel in het gekoperd brikschip WILDEMAN, groot 172 gemeten lasten, kapt. A.J. Driest, varende onder directie van de heer M.C. Lapidoth alhier, thans zeilende van de Kaap de Goede Hoop naar Java.
- 1/32 Aandeel in het gekoperd brikschip PRINSES AMELIE, groot 169 gemeten lasten, kapt. W.J. Driest, varende onder directie als boven, thans te Riga liggende, bestemd naar Amsterdam.
- 1/30 Aandeel in het gekoperd barkschip ALMELO, groot 149 gemeten lasten, kapt. H.P. Gronbeck, q.q, varende onder directie van de heren H. & D. Rahusen alhier, thans zeilende van Java naar Amsterdam.
- 1/40 Aandeel in het gekoperd barkschip ESTAFETTE, groot 224 gemeten lasten, kapt. C.J. Oepkes, varende onder directie van de heren M.C Lapidoth & Co alhier, thans voor deze stad, liggende in lading naar Semarang.
- 1/60 Aandeel in het gekoperd fregatschip BILDERDIJK, groot 399 gemeten lasten, kapt. A. Viëtor, varende onder directie van de heren Anes & Co te Rotterdam, thans op reis naar Java.
- 2/16 Aandelen in het gekoperd schooner brikschip SYMPATHIE, groot 116 gemeten lasten, kapt. A. Bakema, varende onder directie van de heren Jan Corver & Co alhier, thans zeilende van New-York naar Engeland.
- 10/160 Aandelen in het schoener brikschip STAD OLDENZAAL, groot 127 gemeten lasten, kapt. J. Hoogterp, varende onder directie van de heren Heijdeman & Houck alhier, thans zeilende van Mauritius naar New Bedford.
- 5/80 Aandelen in het gekoperd brikschip CATHARINA, groot 127 gemeten lasten, kapt. S. Visman, varende onder directie als boven, volgens laatste berichten te Amoy liggende.
- 1/22 aandeel in het gekoperd schooner brikschip JULIUS, groot 110 gemeten lasten, kapt. K. Wijtsma, varende onder directie als boven, thans liggende te Suriname, gedestineerd naar Amsterdam.
De verkoping zal geschieden ten huize van L.H. Wolters, kastelein in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, op maandag de 27 september 1869.
Nadere informatiën zijn te bekomen bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 29 september 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, te Amsterdam op maandag 27 september:
1/32 Aandeel in het fregatschip JAVA: NLG 1700, in slag NLG 20. Koper: G.J. Boelen.
1/32 Aandeel in idem, NLG 1750. Opgehouden.
2/30 Aandeel in het barkschip SINGAPORE: NLG 1375, in slag NLG 10. Koper: G.J. Boelen.
1/32 Aandeel in het brikschip WILDEMAN: NLG 275 in slag 14. Koper: W.IJ. v. Reinouts.
1/32 Aandeel in idem: NLG 250, in slag NLG 1. Koper: idem.
1/32 Aandeel in idem: NLG 275. Opgehouden.
1/32 Aandeel in idem: NLG 275. Idem.
1/32 Aandeel in het brikschip PRINSES AMELIE: NLG 425, in slag NLG 10. Koper: W.IJ. v. Reinouts.
1/30 Aandeel in het barkschip ALMELO: NLG 850, in slag NLG 50. Koper: P.J. van der Aa Gzn.
1/40 Aandeel in het barkschip ESTAFETTE: NLG 250, in slag NLG 45. Koper: W.IJ. v. Reinouts.
1/60 Aandeel in het fregatschip BILDERDIJK: NLG 345, In slag NLG 5. Koper: C.S. Oolgaardt.
2/16 Aandeel in het brikschip SYMPATHIE: NLG 2300, A.J. Corver.
10/160 Aandeel in het schoener-brikschip STAD OLDENZAAL, NLG 875, in slag NLG 25. Koper: D. Heijdeman Jr.
5/80 Aandeel in het brikschip CATHARINA: NLG 585, in slag NLG 20. Koper: idem.
1/22 Aandeel in het schoener-brikschip JULIUS: NLG 375, in slag 25. Koper: P.J. v.d. Aa Gzn.

Afbeelding
Datum 22 november 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Scheepsvrachten. De HERMAN DE RUYTER werd voor NLG 35 te Samarang te laden voor koffie en suiker opgenomen naar Amsterdam. De DORDRECHT II laadt te Indramayoe en Padang tot geheime vracht naar Amsterdam. JAN PIETERSZOON KOEN en L.J. ENTHOVEN liggen naar Nederland in lading en namen tot NLG 35 à 40 aan wat voorkomt (opm: de lading, die ze konden krijgen). De NOACH II sloot tot geheime conditiën naar Rotterdam af. PRESIDENT PLATE accepteerde NLG 35 voor koffie en suiker, NLG 20 voor tin en NLG 50 voor licht goed naar Rotterdam. De GRAAFSTROOM en de KINDERDIJK liggen aan. De NOORD BRABANT is, zegt men, tot NLG 37,50 voor een volle lading suiker naar het Kanaal voor orders opgenomen, doch dit wordt betwijfeld. SUSANNA en JOHANNA MARIA bekomen NLG 37,50 dooreen voor gedeeltelijke lading, op de kust te laden. De IDA ELIZABETH laadt rijst te Soerabaija voor reders rekening. WAALSTROOM en WILDEMAN, beide te Padang liggende, zijn tot GBP 3 voor bepaalde qualiteiten koffie naar Amerika opgenomen. De ZEEBLOEM, nog hier liggende, gaat ook naar Padang om koffie voor Amerika te laden tot GBP 2.15/- De JUNO en de RIO DE LA PLATA accepteerden 25 $cents voor oliekoeken naar Amoy. De NEPTUNUS accepteerde GBP 1 voor suiker naar Melbourne.
Ter bevrachting blijven de Nederlandse schepen ARY SCHEFFER, COPERNICUS, HENRIETTE, ADRIANA MARIA ELISABETH, CONSTANCE, KAAP HOORN, LOUIS MEYER, CATHARINA MARIA, SPERWER, HELLEVOETSLUIS, JEDO, ADA, EDOUARD MARIE, HOEK VAN HOLLAND, REGINA MARIS, WALCHEREN, VIER GEBROEDERS, LUCTOR ET EMERGO, DOESBORGH, VOORLICHTER, JANNETJE, SUSANNA ELIZABETH, SCHEVENINGEN, JASON, AEOLUS, NEDERLAND EN ORANJE, G.K. GRAAF VAN HOGENDORP, BILDERDIJK, BARON VAN HEEMSTRA, KRIMPEN A/D LEK, CORNELIA, L. GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, MARIA, SARAH, JACOBA HELENA, NEDERLAND, DAGERAAD en LANDBOUW.

Afbeelding
Datum 04 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 2 mei:
-          zeven 1/40e aandelen in het barkschip ZAANSTROOM: gemiddeld NLG 490, in slag gemiddeld NLG 5,-, koper C.S. Oolgaardt.
-          Twee 1/32e aandelen in het brikschip WILDEMAN: het eerste NLG 230, in slag NLG 60, het tweede NLG 240, in slag NLG 10, koper C.S. Oolgaardt
-          Twee 1/32e aandelen in het brikschip PRINSES AMELIE: het eerste NLG 380, in slag 10, het tweede NLG 390, in slag NLG 5, koper C.S. Oolgaardt.
-          Twee 1/40e aandelen in het barkschip ESTAFETTE: niet geveild.

Afbeelding
Datum 05 maart 1872
Krant SUR - Suriname, Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 4 maart. Heden is alhier uitgeklaard het Nederlandse schip WILDEMAN, kapt. A.J. Driest, naar Amsterdam met 176.660 pond suker, 560 kannen lemmetjessap, 28.098 gallons melasse, 18.470 pond kwassiehout, 298 voeten hout, 8.915 pond cacao en 4.500 pond huiden.

Afbeelding
Datum 05 november 1872
Krant SUR - Suriname, Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad

De 3e dezer is te Paramaribo aangekomen van Amsterdam het schip WILDEMAN, kapt. Driest, met vijf passagiers en elf Chinezen. Een passagier was op zee overleden. (opm: men lette op de omschrijving: passagiers en Chinezen!!!)

Afbeelding
Datum 24 december 1872
Krant SUR - Suriname, Koloniaal Nieuws- en Advertentieblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 23 december. De 19e dezer is alhier uitgeklaard naar Amsterdam het Nederlandse schip WILDEMAN, kapt. A.J. Driest, met 623.815 pond suiker, 1.630 gallons rum, 10.065 pond cacao, 7.850 gallons melasse en 440 kannen lemmetjessap.

Afbeelding
Datum 16 januari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 januari. Het Nederlandse schip WILDEMAN, kapt. Driest, lag 20 december te Suriname zeilklaar voor hier en zou de volgende dag vertrekken; terwijl de Nederlandse schepen ADRIANA JOHANNA, kapt. Bakker, en ALBATROS, kapt. Koch, in de loop dezer maand van daar herwaarts zullen vertrekken.

Afbeelding
Datum 30 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. W.Y. van Reinouts, W. de Lorme van Rossem, J.W.B. Zurmuhlen, E.C.A. Koli en D. Heijdeman Jr., makelaars, zullen op dinsdag 13 mei 1873, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam in De Brakke Grond in de Nes, ten overstaan van de notarissen C.J. & W.L. Diemont, aan de meestbiedende of hoogstmijnende presenteren te verkopen het gekoperd en kopervast brikschip WILDEMAN, gevoerd door kapt. A.J. Driest. Volgens Nederlandse meetbrief gemeten op 332 tonnen of 175 lasten. Het schip ligt aan de Ooster-Doksdijk te Amsterdam. Met zijn complete inventaris, alles bij biljetten omschreven.
Nadere informatiën bij bovengenoemde makelaars of bij de cargadoors Hoyman & Schuurman, te Amsterdam. (opm: zie NRC 150573)

Afbeelding
Datum 15 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen op dinsdag de 13e mei in de Brakke Grond te Amsterdam:
- het brikschip HOLLAND, groot 214 tonnen: NLG 20.000, koper C. Ament.
- het brikschip WILDEMAN, groot 332 tonnen: NLG 13.200, in slag NLG 200. Koper A. Vinke.
(opm: beide kopers zijn makelaars, die handelden in opdracht)

Afbeelding
Datum 18 november 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 november. Volgens brief van Elseneur de dato 11 dezer van kapt. Teensma, voerende het Nederlandse schip GEERTRUIDA CORNELIA, van Wyborg herwaarts, had hij op de reis veel slecht weer doorstaan, waardoor het schip enige lichte schade bekwam en hij genoodzaakt was de 6e dezer de deklast overboord te werpen.

Afbeelding
Datum 30 september 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 september. Het Nederlandse schip GEERTRUIDA CORNELIA, kapt. Teensma, van Nerva herwaarts, lag volgens een particulier bericht de 22e dezer wegens tegenwind op de rede van Elseneur.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Amsterdam 8 oktober. Het Nederlandse schip GEERTRUIDA CORNELIA, kapt. Teensma, van Nerva naar Nederland, is zwaar lek en met schade aan de boeg en voorsteven te Cuxhaven binnengelopen.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 oktober. Het Nederlandse schip GEERTRUIDA CORNELIA, kapt. J.J.W. Teensma, van Nerva naar Zaandam, met schade te Cuxhaven binnen, zal naar de bestemming gesleept worden.

Afbeelding
Datum 02 december 1885
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 november. Het brikschip GEERTRUIDA CORNELIA, groot 293 ton n.m., gebouwd in 1853, toebehorend hebbende aan J. en J. Vinke te Amsterdam en laatst gevoerd door kapt. J.J.W. Teensma, heden in het lokaal De Brakke Grond in publieke veiling gebracht, is gekocht door de makelaar A. Vinke voor NLG 2.350 + NLG 300.
(opm: naar verluidt in 1885 te Zijpe gesloopt)

Afbeelding
Datum 07 januari 1886
Krant SCC - Schager Courant

Advertentie. Eerste grote openbare verkoping aan het Zand, gemeente Zijpe, op woensdag 13 januari 1886, van eiken en grenenhout, afkomstig van het in 1853 gebouwde brikschip GEERTRUIDA CORNELIA, zoals: 25 eiken dekbalken, zwaar 10 à 12 duim, lang 20 tot 26 voet, 4 à 5 grenen balken, zwaar 10 à 12 duim, lang 48 tot 50 voet, 1 zware grenen boegspriet, lang 30 voet, 2 grenen ra's, lang 52 voet, 4 dito, 40 – en 2 dito, 30 voet, 1 grenen gaffelboom, lang 48 voet, 1 splinternieuwe kluiverboom, lang 39 voet, 4 grenen stengen: 2 lang 30 en 2 lang 26 voet, 80 à 100 stuks grenen dekplanken, lang 18 tot 40 voet, 50 eiken verschansingstijlen, zwaar 5 à 8 duim, lang 6 à 8 voet, 4 stuks eiken ribben, zwaar 3 à 5 duim, lang 28 à 30 voet, 6 eiken dekbalken, zwaar 4 à 5 duim, lang 14 voet, plus minus 250 stuks 1 duimsplanken, lang 6 en 8 voet, 25 grenen 1½ en 10 duims, lang 10 tot 14 voet en 25 grenen 5/4 duimsplanken lang 18 tot 20 voet, 16 kajuitsdeuren, 1 glazen kajuitskap, 1 kokshut, 1 grote ijzeren waterketel, 4 watervaten, benevens een grote partij grenen en eiken brandhout en onmiddellijk daar na in het lokaal van de heer A.J. Swærts te 't Zand van scheepsbenodigheden, zoals pannen, kaarten, boeken, vlaggen, canapé, secretaire, tafel, fornuis, olie- en azijnstellen, borden, flessen, glazen, koffieketels enz.enz. Tot vervoer zeer geschikt liggende aan het Noord-Hollandsch Kanaal. J.v.d. Maaten, deurwaarder.

Afbeelding