Inloggen
JOAN - ID 14249


Kroniekberichten

Datum 05 november 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 november. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende zes schepen, als:
Voor Rotterdam: JAVA PACKET, kapt. H. van der Meyden, TWEE ANTHONY’s, kapt. J.F. Klomp en MACAO, kapt. De Groot.
Voor Amsterdam: ADMIRAAL TROMP, kapt. K. de Moes, CORNELIA, kapt. T.S. Deinum en JOAN (van Rotterdam), kapt. Van Assendelft de Coningh.

Afbeelding
Datum 05 juli 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia.
Alhier aangekomen schepen:
Juni 30 – Engelse bark CHEBAR, kapt. J. Grayson, van Onrust.
Juli 2 – Nederlandse bark BATAVIA, kapt. Tan Ingok, van Pekalongan, de 28ste juni – dito schip FATHAR RACHMAN, kapt. Sech Obit bin Abdul Rachman Drahim, van Cheribon de 30ste dito, passagiers de heren J.D. van Schelle, J. Rodemski en familie.
Juli 3 – Nederlandse bark IJOESSERIN, kapt. Sech Abdul Kadir Baradja, van Indramaijoe de 1ste juli – Engels schip ORIENTAL, kapt. W. Carr, van Sydney de 6de juni, passagier mevr. Carr.
Van hier vertrokken schepen:
Juli 2 – Nederlandse schoener JONGE PIETER, kapt. J. Worthington, naar Soerbaija.
Juli 3 – Nederlandse brik FIEDHA RACHMAN, kapt. Sech Abdul Rachman bin Abdoen Bilfagie, naar Samarang.
Juli 4 – Nederlandse schoener PAINAN, kapt. J.M. Fischer, naar Bencoelen – dito dito DOLFIJN, kapt. C.B. Brandligt, naar Pekalongan.
Alhier ter rede liggende schepen:
Zr. Ms. korvet NEHALENNIA, fregat PRINS HENDRIK DER NEDERLANDEN, stoomschepen ETNA, SURINAME, schoener DOLFIJN, Gouvernements schoener ZEEMEEUW, Nederlandse schepen MARSOEK, PRINS VAN ORANJE, FATAHOOL RACHMAN, MARSOEK, FATHAR RACHMAN, barken CECILE, ALNOER, MAIJMOON, JOAN, EMILIE, BOERHAVE, FATHOOL BARIE, SAFOERA, GOANSIEN, ALMASSOOR SARIE, FAIDOOL RACHMAN, de JONGE CORNELIS, PRINS VELDMAARSCHALK, BATAVIA, CAMBA TORIDA, IJOESSERIN, schoeners PAINAN, DOLFIJN, GOAN LIONG – Engelse schip CHEBAR.
Indramaijoe, 28 juni.
Alhier aangekomen schepen:
Juni 23 – Nederlandse bark ANOAR SALIM, kapt. P. Boodt, van Batavia, de 16de juni.
Juni 25 – Nederlandse bark IJOESSERIN, kapt. Abdul Kadier Baradja, van Cheribon de 23ste juni – dito dito JADUL KARIM, kapt. K. de Looper, van Batavia de 20ste dito.
Juni 26 – Nederlandse bark INDRAMAIJOE, kapt. Nie Tekwie, van Batavia de 21ste juni.
Van hier vertrokken schepen:
Juni 26 – Nederlandse bark FAIDOOL RACHMAN, kapt. Sech Tjin bin Aboebakar Sebedie, naar Batavia – dito dito JADUL KARIM, kapt. K. de Looper, naar Banka.
Juni 28 – Nederlandse bark ANOAR SALIM, kapt. P. Boodt, naar Muntok (eiland Banka).
Schepen liggende ter rede van Indramaijoe:
Nederlandse barken IJOESSERIN, INDRAMAIJOE.
Tagal, 27 juni.
Alhier aangekomen schepen:
Juni 23 – Nederlandse schoener ALMAS, kapt. Lim Anjan, van Muntok de 31ste mei.
Juni 27 – Nederlandse bark KIMWAN, kapt. Oeij Lietiek, van Riouw de 8ste mei.
Van hier vertrokken schepen:
Juni 24 – Nederlandse schoener ALMAS, kapt. Lim Anjan, naar Grissee.
Schepen liggende ter rede van Tagal:
Nederlandse bark KIMWAN.
Pekalongan, 28 juni.
Alhier aangekomen schepen:
Juni 21 – Nederlandse bark ALUOER, kapt. Sech Sabat Mohamat Baharmoes, van Samarang de 20ste juni.
Juni 22 – Nederlandse schoener TJINGSENG REMBANG, kapt. The Biansing, van Samarang.
Juni 24 – Nederlandse bark BATAVIA, kapt. Tan Ingok, van Banjermassing de 16de juni.
Van hier vertrokken schepen:
Juni 24 – Nederlandse bark ALNOAR, kapt. Sech Sahat Mohamat Baharmoes, naar Batavia.
Juni 26 – Nederlandse schoener TJINSENG REMBANG, kapt. The Biansiang, naar Cheribon.
Juni 28 – Nederlandse bark BATAVIA, kapt. Tan Ingok, naar Batavia.
Pasoeroewan, 25 juni.
Alhier aangekomen schepen:
Juni 23 – Nederlandse kotter LITTLE TOT, kapt. Katjoong, van Soerabaija de 21ste juni.
Schepen liggende ter rede van Pasoeroewan:
Nederlandse kotter LITTLE TOT.
Sumanap, 20 juni:
Alhier aangekomen schepen:
Juni 19 – Nederlandse schoener MANSOOR SORIE BANJARMAAS, kapt. Hadjie Mohamat IJasin, van Soerabaija de 11de juni.
Juni 20 – Nederlandse laadboot de HOOP, kapt. I-Kikbieng, van Rembang de 10de juni.
Van hier vertrokken schepen:
Juni 17 – Nederlandse schoener MARIA, kapt Pa Talieman, naar Banjermassing – dito dito SIE DAMAR, kapt Pa Kalieman, naar dito.
Juni 19 – Nederlandse schoener SIENGIE, kapt. Ho Thaijtjiang, naar Samarang.
.
JC 050751
Advertentie. Verkoping van een schip. Op een nader te bepalen dag, in de loop van deze maand, zal de ondergetekenden op publieke vendutie, voor rekening van belanghebbenden verkopen de romp van het Engels schip CHEBAR, groot 403 ton, gevoerd door kapt. Grayson, zo als hetzelve alhier ter rede is liggende; mitsgaders de nog aanwezige inventaris, bestaande in rondhouten, zeilen, touwwerk, kettingen, ankers, enzovoort.
John Pryce & Co. (opm: de CHEBAR, kapt. J. Grayson, was de 30e juni te Batavia gearriveerd van Onrust)

Afbeelding
Datum 13 maart 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De 27e februari jl. is door de gezagvoerder van het Nederlandse schip JOAN, C.F. van Assendelft de Coningh, 3 à 4 mijlen beoosten de hoek van Indramaijoe, opgevist de bemanning van de verongelukte Deense brik THORWALDSEN, bestaande uit de kapitein, twee stuurlieden en elf mindere schepelingen, benevens een Deens zeeofficier als passagier. Genoemde brik is de 25ste februari jl. van Batavia naar Soerabaija onder zeil gegaan, doch dezelfde nacht gestrand op de Boompjes-eilanden; de bemanning heeft zich in twee sloepen gered en getracht op de Boompjes-eilanden te landen, hetgeen is mislukt, zodat zij zijn afgedreven tot beoosten Indramaijoe. De THORWALDSEN had enig ijzer geladen, en is totaal vergaan.

Afbeelding
Datum 31 maart 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het Deense barkschip THORWALDSEN, gezagvoerder Larsen, is op deszelfs reis van Batavia naar Samarang, op de 25ste februari 1852, op een der klippen van de Boompjes-eilanden gestrand. De gezaghebber geen mogelijkheid ziende om het schip, hetwelk door een groot lek reeds nagenoeg vol water gelopen was, te redden, besloot hetzelve de volgende dag met de equipage te verlaten, ten einde te trachten de wal van Java te bereiken. Na gedurende tweemaal 24 uren tegen wind en stroom te hebben geworsteld, is de equipage door het Nederlandse schip JOAN, gezagvoerder Van Assendelft De Coningh opgenomen, en op de 6de dezer ter rede Batavia aangekomen.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 23 augustus Op de laatste februari van dit jaar, bevond zich een Nederlands barkschip op de terugreis van Cheribon (opm: Ceribon) naar Batavia. Dat schip, de JOAN, kapt. C.F. van Assendelft de Coningh, was met westelijke wind, kruisende omstreeks 18 Engelse mijlen, beoosten de punt van Indramayoe (opm: Indramayu). Om 10 uur ’s ochtends ontdekte de kapitein met de kijker op grote afstand een Europese sloep, die een andere dergelijke op sleeptouw had. Eén dier vaartuigen had aan een opgestoken riem een noodvlag waaien. Dadelijk gaf de gezagvoerder bevel daarheen koers te zetten en fluks werd aan dat bevel voldaan, zodat men een uur daarna de boten met de schipbreukelingen behouden aan boord mocht zien, benevens hun boten, waarin zich niet minder dan 15 personen bevonden. Het was de equipage van de Deense brik THORWALDSEN, die met ijzer bevracht van Batavia naar Samarang was bestemd.
Volgens het verhaal van de Deense kapitein Larsen, bleek het, dat zij in de nacht van de 25e februari met een stijve westelijke wind op het noorderlijkste der Boompjes-eilanden waren verongelukt. Reeds de volgende morgen waren zij genoodzaakt met de beide boten het wrak te verlaten. Na vergeefs te hebben beproefd aan de oostkant op één der Boompjes-eilanden te landen en nadat zij er tussen de koraalriffen hun dreg hadden verloren, besloot men naar de punt van Indramayoe over te steken. Door de felle west-moesson en de sterke stroom was men echter te laag gekomen en beoosten de punt vervallen, zodat de schipbreukelingen waarschijnlijk nog in geen twee of drie dagen het land hadden kunnen bereiken, aangezien de harde moesson hen steeds oostwaarts afdreef. Op dat ogenblik werden zij door kapt. Van Assendelft de Coningh gezien en gered.
De toestand, waarin zich de schepelingen bevonden, was verschrikkelijk: van de weinige medegenomen mondbehoefte was het enige vat water, doordat dit vocht in een bierton was gevuld, schier onbruikbaar geworden. Door het aanhoudend en met inspanning arbeiden in een gloeiende zon waren allen ten hoogste afgemat en verlangden vurig naar een verfrissende dronk waters, welke zij niet vonden. Daarbij brachten hen de aanhoudende stortregens geen verkwikking, maar vermoeiden hen, zodat zij in zeer deerniswaardige toestand aan boord werden gebracht.
Maar zodra waren niet de kapitein, zijn beide stuurlieden, benevens elf matrozen en jongens en ook een passagier behouden binnen boord gebracht, of hun ellende nam een einde. Met de liefderijkste hartelijkheid werden zij door kapt. Van Assendelft ontvangen en met de meeste gastvrijheid en zorg van alle mogelijke verkwikkingen voorzien, terwijl de weinige geredde goederen uit de beide boten werden overgenomen, en van die boten zelf de ene, een Noordsche jol, op dek geborgen en de grootste, aan twee sterke paardenlijnen (opm: touwwerk waarop men normaliter langs de ra staat wanneer men de zeilen zet of reeft) bevestigd, op sleeptouw werd genomen. De 28e februari was reeds een belangrijke dag voor de gezagvoerder van de JOAN; op die dag had hij het levenslicht aanschouwd. Geheel zich overgevende aan de eigenaardige gewaarwordingen, door zulk een dag vooral teweeg gebracht, bij hen, die zich ver van al hun betrekkingen en verwanten bevinden, had kapt. Van Assendelft zich ’s ochtends onder de indruk gevoeld van de herinneringen van de genoegens door hem op die dag zo vaak in de schoot van zijn familie gesmaakt. Het was hem echter bewaard op die dag een dubbel en edel genot te smaken, waardoor die dag onvergetelijk zou blijven. Op die dag mocht hij, de zoetste plichten der mens vervullende, een vijftiental natuurgenoten van een waarschijnlijke ondergang redden en de roem der hartelijkheid van de Nederlandse zeeman, op welke roem wij allen prijs stellen, op eervolle wijze bij de vreemdeling bevestigen. Ere zij kapt. Van Assendelft voor zijn menslievende behandeling.
Wij hebben hierboven gesproken van een passagier. Die passagier was de Deense luitenant Schieve, die de overtocht met de THORWALDSEN had gemaakt. Deze was zo zeer getroffen door de gulle en hartelijke wijze, waarop allen waren behandeld, dat hij kapt. Van Assendelft, op de 5e maart de volgende brief schreef.
“5 maart. De ondergetekende, verzoekt UEd. deze regels van dankbaarheid en erkentenis aan te nemen, die ik u in zulk een ruime mate verschuldigd ben voor de edele en welwillende ontvangst, welke ik aan boord van UEds. (opm: Uw edeles) schip JOAN, genoten heb, en mijn hoogste wens is door daden te bewijzen, wat ik gevoel, en hoe ik UEd. schone en edele behandeling waardeer. Ik wens hartelijk dat deze dag voor u, gedurende een lange reeks van jaren, nog terugkere, en hoop dat die u de blijvende herinnering verschaffe aan dit voor u zo gedenkwaardig jaar. Zo UEd. in het vervolg deze regels nog eens der lezing waardig mocht achten, schenk mij dan telkens een vriendschappelijk herdenken. Verblijvende met achting, Ueds. toegenegen vriend; A.W. Schieve, luit. ter zee bij de Deense marine. “.
Teneinde in het vervolg te voorkomen, dat die riffen, waarop reeds zovele kielen en mensenlevens verloren zijn gegaan, niet bij voortduring de oorzaak worden van het verongelukken van mensen en schepen, ware het raadzaam ze van een vuur of seinlichten te voorzien. Wij bevelen deze gewichtige aangelegenheid dan ook ten dringendste aan in de zorg des bestuurs.

Afbeelding
Datum 11 september 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij, tot Redding der Schipbreukelingen, hebben in hun vergadering van heden besloten, te doen uitreiken: de grote zilveren medaille en loffelijk getuigschrift, als:
aan R.R. Tunteler, voerende het Nederlandse kofschip GEERTRUIDA, te huis behorende te Zuidbroek, als hebbende op de 4e januari ll. in de Baai van Biscaye, een gedeelte der passagiers en equipage, tezamen vijfentwintig personen, die zich reeds in twee boten bevonden, van de verbrande Engelse stoomboot AMAZON, gered, en hen in hun deerniswaardige toestand allermenslievendst verpleegd en te Brest aan wal gebracht. (opm zie o.a. NRC 260552)
Aan C.T. van Assendelft de Coningh, voerende het Nederlandse barkschip JOAN, hier ter stede te huis behorende, als hebbende op zijn reis van Cheribon naar Batavia, de laatste februari l.l, de equipage van het op de Boompjes Eilanden gestrande Deense brikschip THORWALDSEN, gevoerd door kapt. Lasner, komende van Batavia en bestemd naar Samarang, gered, hen met alle mogelijke zeemanshartelijkheid bejegend en veilig te Batavia aan wal gebracht. (opm: zie o.a. NRC 170552)
Aan W. van der Hoeven, gevoerd hebbende het Nederlandse brikschip ST. GEORGE DE LA MINA, hier ter stede te huis behorende, voor zijn grote diensten met gevaren gepaard, de 27e mei ll. bewezen, in het redden der equipage van de op de Goudkust nabij Cape Coast Castle gestrande en totaal verbrijzelde Nederlandse schoener GOUVERNEUR VAN DER EB, gevoerd door kapt. J. Klok, en insgelijks hier ter stede te huis behorende. (opm: zie NRC 190852)

Afbeelding
Datum 31 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 27 december. Te Penarth liggen onder meer andere schepen op een goede gelegenheid te wachten de Nederlandse schepen COLUMBINE, kapt. Andriessen; JOAN, kapt. van Tak; ALIDA IKINA, kapt. Scholtens en MOSAMBIQUE, kapt. Bouman.

Afbeelding
Datum 15 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 11 januari. Hedenmorgen zijn de schepen MATHILDA, kapt. Herman, (van Ostende) en JOAN, kapt. Van der Tak (van Rotterdam), met elkander in aanzeiling geweest, tengevolge waarvan eerstgenoemde de kluiverboom en blinde ra verloor en schade aan de scheg bekwam. Of de JOAN ook schade bekomen heeft, is nog niet bekend.

Afbeelding
Datum 16 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 12 januari. De bark CHARLES KERR is ter rede van Penarth onklaar gedreven van de Nederlandse bark JOAN, kapt. Van der Tak, en heeft aan dat schip belangrijke schade veroorzaakt. De JOAN zal nog heden nagezien worden en zoals men verwacht naar Bristol moeten om te repareren.

Afbeelding
Datum 18 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bristol, 14 januari. Heden is alhier met schade wegens een aanzeiling ter rede van Penarth (opm: zie NRC 150153) binnengebracht het Nederlands barkschip JOAN, kapt. van der Tak, van Cardiff naar Acapulco bestemd.

Afbeelding
Datum 15 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 december. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 4 schepen, als:
Voor Rotterdam:MALIJER, kapt. P.B. Bok; JOAN, kapt. A. van der Tak.
Voor Amsterdam: ARDJOENO, kapt. S.R. Post; HERMINA, kapt. K.B. de Weerd.

Afbeelding
Datum 31 mei 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 mei. Gisteren is hier aangekomen het Nederlands schip MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. G.F. Rijken, de 29e februari vertrokken van Rotterdam, en het dito dito KAAP HOORN, kapt. J.L. Dik, de 17e februari vertrokken van Rotterdam
Heden is hier aangekomen de dito bark JOAN, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Van der Hoop en Reepmaker, residerende te Rotterdam, zijn voornemens op dinsdag de 23e juni 1857, des namiddags ten 1 ure in het notarishuis aldaar te verkopen:
- 5/60 Aandelen in het Nederlands barkschip HERMAN, kapitein M. van Veldhoven, boekhouder de heer N.A. Koning te Rotterdam, groot 338 lasten, thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 4/32 Aandelen in het Nederlands barkschip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans, boekhouder de heer Joost van Vollenhoven, gemachtigden de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 344 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 2/60 Aandelen in het Nederlands barkschip JOAN, kapt. C. la Seur, boekhouders de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 363 lasten; thans in lading liggende naar de Kaap de Goede Hoop.
- 2/32 Aandelen in het Nederlands barkschip AUSTRALIË, kapt. J.C. Harten, boekhouders de heren Hoogewerff & Chabot te Rotterdam, groot 321 lasten; thans op reis naar Manilla.
- 2/66 Aandelen in het Nederlands barkschip WILHELMINA CATHARINE, kapt. N.M. Oudshoorn de Groot Stiffrij, boekhouder de heer Jhr. J.L. de Jonge te Zierikzee, groot 388 lasten; thans op terugreis van Soerabaija naar Amsterdam.
Nadere inlichtingen zijn te bekomen ten kantore van de genoemde notarissen.

Afbeelding
Datum 24 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen. In het notarishuis aan de Gelderse Kade te Rotterdam, dinsdag 23 juni.
- 1/60 Aandeel in het Nederlandse barkschip, HERMAN, kapt. M. van Velthoven, boekhouder de heer N.A. Koning te Rotterdam, groot 338 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Voor NLG 1200 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 1200 verkocht.
- Drie dito aandelen. Voor NLG 1250 verkocht.
- 4/32 Aandelen in het Nederlands barkschip CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans, boekhouder de heer Joost van Vollenhoven, gemachtigden de heren van Overzee & Co, te Rotterdam, groot 344 lasten; thans op reis naar Java, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatsachappij. Voor NLG 5300 verkocht.
- 1/60 Aandeel in het Nederlands barkschip JOAN, kapt. C. la Seur, boekhouders de heren van Overzee & Co te Rotterdam, groot 363 lasten; thans in lading liggende naar de Kaap de Goede Hoop. Voor NLG 800 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 750 verkocht.
- 1/32 Aandeel in het Nederlands barkschip AUSTRALIË, kapt. J.C. Harten, boekhouders de heren Hoogewerff en Chabot te Rotterdam, groot 321 lasten; thans op reis naar Manilla. Voor NLG 1200 verkocht.
- Een dito aandeel. Voor NLG 1225 verkocht.
- Twee 1/66 Aandelen in het Nederlands barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M. Oudshoorn de Groot Stiffrij, boekhouder de heer Jhr. J.L. de Jonge te Zierikzee, groot 388 lasten; thans op terugreis van Soerabaija naar Amsterdam. Elk voor NLG 500 verkocht.

Afbeelding
Datum 27 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 januari. Vrachten. Sedert de laatste mail kwamen vele vrachtzoekende schepen in onze wateren, tengevolge waarvan de vrachten een dalende neiging aangenomen hebben. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
naar Nederland: Nederlands PRINSES SOPHIA à NLG 85 voor koffij, NLG 90 voor suiker en NLG 95 voor lichtgoed te Samarang naar Rotterdam, Nederlands ALCYONE à NLG 90 voor koffij te Padang naar Amsterdam, Nederlands NAGASAKI à NLG 82,50 voor suiker en NLG 77,50 voor rijst hier en op de kust naar Rotterdam; Nederlandse AGNETA en LOEVESTEIN à NLG 85 voor suiker en NLG 80 voor koffij en rijst, de eerste hier en te Samarang en de andere te Indramayoe en te Samarang naar Amsterdam te laden; Nederlands JOAN à NLG 90 voor koffij en lichtgoed te Padang naar Rotterdam. Te Samarang werd Nederlands VALPARAISO à NLG 90 voor koffij opgenomen.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden de volgende schepen naar Nederland bevracht: Nederlands MARIA ADOLPHINA, JOHANNA MARIA en KOSMOPOLIET à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij op de kust te laden; Nederlands DOGGERSBANK rijst naar China; Nederlands LAMINA ELISABETH, onlangs van Japan teruggekeerd, wordt door de Factorij tot maatschappij conditiën naar Nederland beladen.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en MARGARET WEST zijn te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, ZEPHIR, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, SARA ALIDA MARIA, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM en HENRIETTE GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1858
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant

Brouwershaven. Den 6 augustus binnengekomen COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, kapt. A. van Hoogenstraten, van Batavia; JOAN, kapt. C. Laseur, van Padang; ORISSA, kapt. J. Manson, van Rangoon, alle drie naar Rotterdam; CATHARINA BOLAND, kapt. J. Williams, v. Liverpool, en KATE, kapt. Banks, van Runcorn, beiden naar Dordrecht.
Den 7 dito JOHNS, kapt. G. Lodge, van Newcastle naar Rotterdam; MAASSTROOM, kapt. F. Mellema, v. Rotterdam naar Batavia.
Den 9 dito ANTOINETTE, kapt. J.M. de Winter, van Batavia, ATLANTIC, kapt. Marciel, van New York, AIMABLE ROSE, kapt. Guegan, van Camilla, alle drie naar Rotterdam.
Den 7 dito uitgezeild stoomboot STAD DORDRECHT, kapt. J.H. Stuit, van Dordrecht naar Londen, LAURA, kapt. Williams, van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 13 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 23 schepen:
Voor Rotterdam: MARIA MAGDALENA, kapt. J.H. Willenbrink; GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma; SAMARANG, kapt. C.M. Van Dijcke; JOAN, kapt. C. Laseur; TERNATE, kapt. T. Cars T.Zn; HELENA EN ANNA, kapt. J.C.F. Lupcke Jr; VESTA, kapt. J.P.C. Gerrebrands; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. W.J. de Bourchelles Zetteler, en KRIMPENERWAARD, kapt. J. Speenhoff.
Voor Schiedam: MARY GODDARD, kapt. N.N.
Voor Amsterdam: REGINA, kapt. J. Lelyveldt; BELLATRIX, kapt. A.P. Sandberg; JAVA KOERIER, kapt. G. Diepering; CHINA, kapt. G.G. Luttenberg; GELDERLAND, kapt. D. Crap Hellingman; NEPTUNUS, kapt. P. Schuurman; ALDEBARAN, kapt. B.G. Meyboom; EQUATOR, kapt. J.G. Appel; JAVA, kapt. S. Stikkel van Dam; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. J.C. Strootman; HERMAN DE RUITER, kapt. P.J. Feynt; BUITENZORG, kapt. H.H. Ruhaak; LUITENANT ADMIRAAL TJERK HIDDES, kapt. O.S. Parma.

Afbeelding
Datum 14 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 november. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn de volgende acht schepen bevracht :
Voor Rotterdam : DOGGERSBANK, kapt. F. Mammes ; JOAN, kapt. C. Laseur ; ARY SCHEFFER, kapt. J. G. Kunst.
Voor Amsterdam : KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt ; BERNARD EN AGNES, kapt. B. Ordeman ; STAD LEYDEN , kapt. J. C. van de Poll.
Voor Dordrecht : LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. J. van der Linden.
Voor Schiedam : CORNELIA MATILDA, kapt. C. M. Kortland.
 
NRC 141162
Hellevoetsluis, 13 november. Gisteren avond zijn op Scheelhoek aan de grond gevaren de koffen ZWERVER, kapt. Ades, van Memel (opm: Klaipeda) met erwten naar de Maas, en HELENA, kapt. Dieters, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) met lijnzaad naar Rotterdam. Er is onmiddellijk assistentie verleend, doch beide schepen zitten reeds onder water en zijn als verloren te beschouwen. De equipages zijn gered en ook het tuig is er afgebracht. Van de ladingen wordt met laag water nog iets doornat geborgen. (opm: beide schepen worden afgebracht. Zie daartoe NRC 161162 en PGC 201162)

Afbeelding
Datum 07 januari 1863
Krant JB - Javabode

Bevrachting der Nederlandsche Handel-Maatschappij op 13 november 1862:
Voor Amsterdam:                                                                             
-       KANDANGHAUER, kapt. Zeelt, 382 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 2 januari 1859
-       BERNARD EN AGNES (ex-REIJERWAARD), kapt. Ordeman, 243 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 31 maart 1860
-       STAD LEYDEN, kapt. van de Poll, 230 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 6 april 1860
Voor Rotterdam:
-       DOGGERSBANK, kapt. Mammes, 367 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 31 juli 1859
-       JOAN, kapt. Laseur, 363 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 4 januari 1860
-       ARY SCHEFFER,  kapt. Kunst, van Dordrecht, 398 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 22 januari 1860
Voor Dordrecht:
-       LOUISA, KROONPRINCES VAN ZWEDEN, kapt. Van der Linden, 298 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 15 april 1859
Voor Schiedam:
-       CORNELIA MATHILDA, kapt. Korteland, 355 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 10 april 1859

Afbeelding
Datum 04 augustus 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 augustus. Volgens een bij de rederij Van Overzee & Co. alhier ontvangen dépeche van Suez d.d. 28 juli, is het schip JOAN, kapt. Laseur, ter rede van Batavia lek teruggekomen. Er is verder niets bekend.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 juni. Het Nederlandse schip JOAN, kapt. Laseur, met een maatschappij-lading (opm: een lading van de Nederlandsche Handel-Maatschappij) van hier naar Rotterdam, heeft een orkaan doorgestaan en is alhier na 38 dagen reis, lek uit zee teruggekomen. De lading wordt gelost om het schip te repareren.

Afbeelding
Datum 12 mei 1864
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: GEZIENA, kapt. L.P. Krook, van Stolpmünde, met 68 tonnen hout.
Helvoet, 10 mei. Aangekomen: PELICAN, van Liverpool; LOUISE, van Grangemouth.
Brouwershaven, 10 mei. Aangekomen: BRODRES HAAB, Walloe, van Christiania.
Vertrokken: JOAN, kapt. Cherpion, naar Padang; NEDERWAARD, kapt. Tergast, naar New-York.
Van Par vertrokken, 7 mei, THAMES, kapt. Cracknell, naar Dordt.
Te Middlesbro' aangekomen, 6 mei, W.S.R., kapt. Calpin; GLEANER, kapt. Press; KATE, kapt. Hall, en MARY AND MARGARETH, allen van Dordt.
St. John’s (Terre Neuve [opm: Newfoundland]), april. Volgens ontvangen bericht, zouden 16 schepen bij de robbenvangst verongelukt, en 100 schepen in de Groene en Witte Baaijen in het ijs bezet geraakt zijn.

Afbeelding
Datum 19 juli 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kapitein F.J. Cherpion, gezagvoerder van het barkschip JOAN, van hier naar Padang, te Bahia aangekomen, deelt het volgende mede: In de morgen van de 15 juni waren wij in goede staat zeilende op 02º30' NB 27º30' WL, toen wij een in brand staand schip in het oog kregen; wij brasten onmiddellijk tegen om het schip af te wachten en om de nodige assistentie te kunnen verlenen. Het schip genaderd zijnde bleek het te zijn de NIEUW HOLLAND (opm: clipper), kapitein W. Witting van Amsterdam naar Batavia bestemd, bemand met 24 koppen, twee passagiers en een Javaanse vrouw. Wij streken onmiddellijk de boot om de passagiers en een gedeelte der equipage af te halen, terwijl de kapitein en het overige gedeelte pogingen aanwendden om een en ander te redden; ten 2 ure verlieten de achtergelatenen het schip en nauwelijks was de boot afgestoken of de grote mast viel over boord en verbreidden zich de vlammen over het gehele schip, hetgeen spoedig geheel wrak was. Uit hoofde van het groot aantal manschappen die wij aan boord hadden, waren wij verplicht naar Bahia koers te zetten en kwamen wij de 25 juni gelukkig aldaar aan. Door de gezant is alles geadsisteerd, hebben wij de equipage hier achtergelaten, terwijl de passagiers en de Javaanse vrouw bij ons aan boord zijn gebleven om de reis naar Padang mede te maken die wij eerst op de 29ste kunnen vervolgen. (opm: zie ook AH 020565)

Afbeelding
Datum 21 juli 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bahia, 28 juni. Het Nederlandse schip NIEUW-HOLLAND, kapt. Witting, van Amsterdam naar Batavia, is 15 dezer op 02°NB. en 27°WL., in brand geraakt en tot op het water toe afgebrand. De passagiers en equipage zijn 25 dezer alhier aangebracht door het Nederlandse schip JOAN, kapt. Cherpion, van Rotterdam naar Padang bestemd.

Afbeelding
Datum 21 juli 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kapt. F.J. Cherpion, gezagvoerder van het barkschip JOAN, van Rotterdam naar Padang, te Bahia aangekomen, deelt het volgende mede:
In de morgen van de 15e juni waren wij in goede staat zeilende op 02°30'NB. en 27°30' WL., toen wij een in brand staand schip in het oog kregen. Wij brasten onmiddellijk tegen om het schip af te wachten en de nodige assistentie te kunnen verlenen. Het schip genaderd zijnde, bleek het te zijn de NIEUW-HOLLAND, kapt. W. Witting, van Amsterdam naar Batavia bestemd, bemand met 24 koppen, twee passagiers en een Javaanse vrouw. Wij streken onmiddellijk de boot om de passagiers en een gedeelte van de equipage af te halen, terwijl de kapitein en het overige gedeelte pogingen aanwendden om een en ander te redden. Ten 2 ure verlieten de achtergeblevenen het schip en nauwelijks was de boot afgestoken, of de grote mast viel over boord en verbreidden zich de vlammen over het gehele schip, hetwelk spoedig geheel wrak was. Uit hoofde van het groot aantal manschappen die wij aan boord hadden, waren wij verplicht naar Bahia koers te zetten en kwamen wij de 25e juni gelukkig aldaar aan. Door de consul in alles geassisteerd, hebben wij de equipage hier achtergelaten, terwijl de passagiers en de Javaanse vrouw bij ons aan boord zijn gebleven om de reis naar Padang mede te maken, die wij eerst op de 28e kunnen vervolgen.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading te Rotterdam naar:
- Batavia. Het Nederlandse fregat KORTENAER, kapt. A.T. Schuchard.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co en Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Ch. Cornelder & Zonen; Hudig & Pieters alhier en Gerard Mauritz te Dordrecht.
- Batavia. Het Nederlandse clipper-fregat KOSMOPOLIET, kapt. J. Koning.
Adres: Visser & Van der Sande alhier en te Dordrecht.
- Batavia. De Nederlandse bark GIJSBERT KAREL GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius. Adres: Hartog & Glazener en Ruys & Kellar alhier.
- Naar Batavia. De Nederlandse clipper NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co.; Hudig & Pieters alhier en P.D. Bosscher & Zn. te Amsterdam.
- Batavia. De Nederlandse bark MARY EN HILLEGONDA, kapt. P. Walters.
Adres: E. Suermondt & Zonen & Co, Vlierboom & Suermondt en P.A. van Es & Co.
- Batavia. De Nederlandse bark NIEUWLAND, kapt. P.G. Pot.
Adres: Vroege, Nieuwkamp & de Wijs.
- Batavia. Het Nederl. clipper-fregat TERNATE, kapt. T. Cars T.Zoon.
Adres: Hendrik Muller & Co, Hudig & Blokhuyzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Batavia. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. La Seur.
Adres: Van Overzee & Co, Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co te Amsterdam.
- Batavia en Soerabaija. De Nederlandse Bark CORTGENE, kapt P. Wemmerus Pz.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Batavia. Het clipper fregatschip KOFFIJBOOM, kapt. F. Fokkens.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Co,
te Amsterdam.
- Buenos Aires (direct). De Nederlandse bark JOANNES, kapt. I.D.P. Zetteler.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co of bij Gerbaulet & Co.
- Buenos Aires. De Nederlandse brik LOUISA, kapt. P.F.A. Antusch.
Adres: C. Langlaan en Ch. Cornelder & Zonen.
- Buenos Aires (direct). De Holl. bark ALMONDE, kapt M. Pijl.
Adres: Wambersie & Zoon, of bij Gerbaulet & Co.
- Gibraltar. Het Nederl. schip (opm: sloep) DANKBAARHEID, kapt. P. v.d. Wal
Adres: Seeuwen & Co.
- Gibraltar en Malta. De Nederlandse schoener-brik COURIER, kapt. T. van Vliet.
Adres: Kuijper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Havana. De Nederlandse schoener CERES, kapt. C. Boog.
Adres: Hudig & Blokhuijzen.
- Hamburg. Het Nederlandse schip DRIE GEBROEDERS, kapt. J.A. Klein.
Adres: Seeuwen & Co
- Kaap de Goede Hoop. De Nederlandse brik WILDEMAN, kapt. A.I. Driest.
Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en Hoyman & Schuurman te Amsterdam.
- Lissabon. Het Nederlandse schip BOREAS, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Makassar. De Nederl. bark MAKASSAR, kapt. F. Vitringa Coulon.
Adres: G.W. Koning Jr. te Rotterdam en Amsterdam, Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en Canne & Balwé te Amsterdam.
- Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederl. fregat KANAGAWA, kapt. W. Ouwehand.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Samarang (direct). De Nederl. bark HENDRIKA, kapt. M. van der Valk.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Samarang via Batavia. De Nederlandse bark LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang via Batavia. De Nederl. bark HENRIETTE GERARDINA SUSANNE, kapt. P.J. Dam. ~ Adres: Vaesen & Steinhaus alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Samarang (direct). Het Nederl. fregat VOORUIT, kapt. K.J.C. Logger qq.
Adres: Hendrik Muller & Co, Kuiper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen.
- Samarang (direct) met vrijheid om Batavia aan te doen. De Nederl. bark ONRUST, kapt. O.M. Hoogendorp. ~ Adres: Hudig & Blokhuijzen en Kuijper, Van Dam & Smeer.
- Singapore en Hongkong. De Nederlandse 3-mast schoener SOPHIA AMALIA, kapt. P.F. van Overklift. ~ Adres: P.A. van Es & Co.
- Singapore en Hongkong. De Nederl. driemast schoener MARY GODDARD, kapt. N.N.
Adres: P.A. van Es & Co te Rotterdam, en De Groot, Roelants & Co te Schiedam.
- Singapore. De Nederl. bark NEÊRLANDS VLAG, kapt. T. van den Broek Humfreij.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters alhier en B.D. Bosscher & Zn te Amsterdam.
- Soerabaija (direct). De bark ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co, Hudig & Pieters, alhier en B.D. Bosscher & Zn, te Amsterdam.
- St. Petersburg. De Nederl. schoener-galjoot ARENDINA, kapt. W.W. Smit.
Adres: Johs Ooms Ez. & Co.
- St. Petersburg. De Nederl. galjoot JACOBA CORNELIA, kapt. F.D. Fekkes.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- St. Petersburg. Het Nederlandse schip MORGENSTER, kapt. M. v.d. Berg.
Adres: Seeuwen & Co.
- St. Petersburg. De Nederlandse kof JACOB SYNES, kapt. B. Schut.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.

Afbeelding
Datum 02 mei 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 mei. De Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen te Rotterdam, heeft een gouden medaille toegekend aan kapitein F.J. Cherpion, voor het redden van de equipage van het Nederlandse schip NIEUW HOLLAND, kapt. W. Witting (opm: zie NRC 190764), op de reis van Amsterdam naar Batavia, met zijn schip (opm: bark) JOAN.

Afbeelding
Datum 13 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 22 schepen, als:
- Voor Rotterdam: G.K. GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. E.W. Fabritius; HOEK VAN HOLLAND, kapt. J. Bakker; KRIMPEM A/D LEK, kapt. W.G. Rotgans; BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. L.E. Grafthuis; NOACH, kapt. A. Lupcke; JACOBUS, kapt. J. van der Tas.
- Voor Amsterdam: JACOB EN ANNA, kapt. M.C. Bonger; ELISABETH EN MARIE; kapt. P. Flens Jzn; STAD DOCKUM, kapt. H.B.R. Jaski; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. T.T. Mollinger; MARIE ELISE, kapt. T.D. van Deursen; STAD LEYDEN, kapt. J.C. van der Poll; MENTOR, kapt. H.W. Butenuth; STAD ENSCHEDE, kapt. S.W.F. Kretschmer; HERCULES, kapt. J.F. Deterding; ABEL TASMAN, kapt. J.R. Rijken; PRINSES AMALIA, kapt. L.W. van Rhijn van Alkemade; DELFT, kapt. L. van Geelkerken; LANDBOUW, kapt. A. Sissingh.
- Voor Schiedam: PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion.
- Voor Dordrecht: JOAN, kapt. C. Laseur.
- Voor Middelburg: VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.

Afbeelding
Datum 20 mei 1865
Krant VWB - Vlissingsch Weekblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 19 mei. Het heeft Z.M. de koning behaagd aan de heer F.J. Cherpion, kapitein van het Nederlandse barkschip JOAN, de zilveren medaille te verlenen, wegens de redding der bemanning van het op 15 juni 1864 op zee in brand geraakte Nederlandse fregatschip NIEUW HOLLAND (opm: zie AH 020565).

Afbeelding
Datum 01 april 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Rotterdam.
- Naar Batavia en Samarang. De clipper fregat WILLEM POOLMAN, kapt. A. Hoogenstraaten. ~ Adres: van Zeijlen & Decker, Wambersie & Zoon en P.A. van Es & Co. alhier, Hoyman & Schuurman te Amsterdam en F.L. der Kinderen te 's Hage.
- Naar Batavia en Samarang. De Nederl. bark BESTEVAER, kapt. P.C. Rosier.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuijzen alhier en Hoyman en Schuurman te Amsterdam.
- Naar Batavia en Soerabaja. Het Nederl. fregat SUSANNE, kapt. E. Vonck.
Adres: Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar Batavia. Het Nederl. clipperschip NOACH, kapt. A. Lupcke.
Adres: Hudig en Pieters.
- Naar Batavia. Het Nederlandse fregat DAGERAAD, kapt. J.J. Duinker.
Adres: Hudig & Pieters.
- Naar Batavia en Soerabaja. De Nederlandse bark JOAN, kapt. C. la Seur.
Adres: Van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer, alhier en De Coningh &, Co. te Amsterdam.
- Naar Batavia en Soerabaja. Het Nederlandse fregat JASON, kapt. W.H. Rusman.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Naar Boston. De Nederlandse schoener TRITON, kapt. Sandberg.
Adres: Wambersie & Zoon.
- Naar Bremen. De Nederlandse kof MEERMIN, kapt. B.G. Smith.
Adres: Fauchey & De Vletter.
- Naar Buenos Aires, eventueel Montevideo. De Nederlandse schoener ADRIANUS, kapt. Kremer.
Adres: Vlierboom & Suermondt of bij Gerbaulet & Co.
- Naar Buenos Aires. De Nederlandse schoener CONCORDIA, kapt. J. Goossens.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.
- Naar Decima en Kanagawa. De Nederlandse bark JACOB , kapt. J. Mulder Drenth.
Adres: P.A. Van Es & Co. en Vlierboom & Suermondt alhier en De Coningh & Co. te A’dam.
- Naar Gibraltar. Het Nederlandse schip MARIA JOHANNA, kapt. S. van Gelderen.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Naar Gibraltar. De Nederlandse schoener MORGENSTER, kapt. J. van Dijk.
Adres: Seeuwen & Co.
- Naar Hongkong (direct). De bark KRIMPEN A/D. LEK, kapt. W.G. Rotgans.
Adres: Vroege, Nieuwkamp en De Wijs en Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar Japan (na arrivement). De Nederlandse brik ST. HELENA, kapt. J.T.H. Pille.
Adres: C. Vlierboom & Zonen en Vlierboom en Suermondt.
- Naar Lissabon. Het Nederlandse schip OCEAAN, kapt. W. Post.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Vlierboom & Suermondt.
- Naar Macassar. De Nederlandse bark KONING WILLEM III, kapt. J.J. Vellenga q.q.
Adres: 't Hoen, Hudig & Co. en Hudig & Pieters.
- Naar Melbourne (Hobson's Bay). De Nederlandse bark FRANCINA WILLEMINA, kapt. J.A. van Winkel. ~ Adres: Johs. Ooms Ez. & Co., of bij Gerbaulet & Co.
- Naar Melbourne (Hobson's Bay). Het Nederlandse fregat BURGEMEESTER HOFFMAN, kapt. L.E. Grafthuis. ~ Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer of bij Gerbaulet & Co.
- Naar Napels. De Nederlandse schoenerbrik PERSA, kapt. A.Ph. Drenth.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar Oporto en Lissabon. Het Nederlandse schip FORTUNA, kapt. J. Hoogerwerf.
Adres: Seeuwen & Co.
- Naar Padang. De Nederlandse bark BROUWERSHAVEN, kapt. A. Huizer.
Adres: Van Overzee & Co., Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier en De
Coningh & Co. te Amsterdam.
- Naar Philadelphia. De Nederlandse schoener SIRENE, kapt. Hermanns.
Adres: Wambersie & Zoon.
- Naar Samarang (direct). De Nederlandse. bark VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johan.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar Singapore en Hongkong (na arrivement). De Nederlandse clipper-bark ELLINA, kapt. A.F. Lammerts. ~ Adres: P.A. van Es & Co. alhier, en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Naar Singapore. De Nederlandse bark PETRONELLA, kapt. W.F. Leicher.
Adres: Vroege, Nieuwkamp en De Wijs alhier en De Coningh & Co. te Amsterdam.
- Naar Soerabaja (direct). De Nederlandse bark MADURA, kapt. M.F. van den Kerkhoff.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.
- Naar St. Petersburg. De Nederlandse galjoot GRIETJE, kapt. R.R. Lukkien.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar St. Petersburg. De Nederlandse galjoot CATHARINA JOHANNA, kapt. D.J. Mulder.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar St. Petersburg. Het Nederlandse galjootschip MARTHA, kapt. J.J. Scherpbier.
Adres: Kuyper, van Dam & Smeer.
- Naar St. Petersburg. De Nederlandse kof ZWERVER, kapt. B.B. Höster.
Adres: Joh. Ooms Ez. & Co.
- Naar St. Petersburg Het Nederlandse galjootschip MARIA, kapt. H.M. Pot.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar St. Petersburg Het Nederlandse galjootschip JANTINA, kapt. G.W. Lohman.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.
- Naar Triëst. De Nederlandse schoener HIRAM, kapt. L.R. Roelfsema.
Adres: Kuyper, Van Dam & Smeer.

Afbeelding
Datum 15 september 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 augustus. Wij ontvingen heden onderstaand telegram:
Aangekomen schepen:
DAGERAAD, kapt. Duinker, van Rotterdam.
NICOT, kapt. Duinker, van Glasgow naar Singapore.
HOLLANDSTROUW, kapt. De Vos, van Hongkong.
JASON, kapt. Rusman, van Rotterdam.
JOAN, kapt. Laseur, van Rotterdam.
NEDERLAND, kapt. Rotgans, van Amsterdam.
DE ZWAAN, kapt. Doeksen, van Manilla naar Cork.
CELEBES, kapt. Teppema, van Cowes.
DOESBORG, kapt. Spaanderman, van Sydney.
GRAAFSTROOM, kapt. De Boer, van Singapore.
Er hebben weer nieuwe ongeregeldheden plaats gehad in de Pasoemah-landen.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 september. Aangekomen schepen:
H. VINC. VAN PAULO, kapt. Nagel, van Swansea naar Singapore
CORNELIA HENDRIKA, kapt. Marcussen, van Singapore
PETRONELLA, kapt. Strootman, van Amoy
JOAN, kapt. Laseur, van Rotterdam
JEDO, kapt. Van Rossem, van Singapore
HENDRIK-IDO-AMBACHT, kapt. Bijl, van Rotterdam
BALTIMORE, kapt. Brakke, van Amsterdam
FAGEL, kapt. Van Duin, van Sunderland
KORTENAER, kapt. Schuchard, van Singapore
KRIMPENERWAARD, kapt. Kluit, van Singapore
GALILEI, kapt. Van der Mey, van Sunderland
KRIMPEN A/D LEK, kapt. Rottgans, van Rotterdam
DYONISIA CATHARINA, kapt. Berkelbach v. d. Sprenkel, van Amsterdam
HELLEVOETSLUIS, kapt. Rems, van Hongkong

Afbeelding