Inloggen
IDA ELIZABETH - ID 13954


Kroniekberichten

Datum 03 mei 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 mei. De 28e april is hier aangekomen het Nederlandse schip JOSEPHINA CATHARINA, kapt. A.J. Andresen, met 5 passagiers en 109 man troepen, de 1e januari vertrokken van Amsterdam, de dito bark PICTURA, kapt. M.F. Tijdeman, de 20e november vertrokken van Hellevoetsluis, en de dito bark IDA ELISABETH, kapt. F.C. Bauditz, de 5e april vertrokken van Manilla.
Heden is hier aangekomen Zr.Ms. stoomschip SAMARANG, luit.t.zee 1e klasse J.D. Wolterbeek, met een passagier, de 19e december vertrokken van Helvoetsluis.

Afbeelding
Datum 28 september 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Volgens berichten van Batavia, lopende tot 27 juli, per overlandmail ontvangen, waren in die maand geen Nederlandse schepen bevracht geworden, en lagen op Java voor particuliere rekening nog onbevracht de schepen ANNA EN ELISE, STAD SCHIEDAM, A.R. FALCK, MAXIMILIAAN THEODOOR, MARIA JACOBA CORNELIA, JAPARA, HENRIETTE CLASINA, IDA ELISABETH, GRAAF VAN NASSAU en CELEBES. De EMELIE, te Samarang, bekwam slechts voor een gedeelte lading, zo ook de HONGKONG aldaar, van Soerabaya te vervrachten. De RHOON EN PENDRECHT werd voor reders rekening beladen. De vrachten zijn thans nominaal te beschouwen en niet te noteren.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Dordrecht, 27 oktober. Volgens berichten van Batavia lopende tot 25 augustus per overlandmail ontvangen, werden er volstrekt geen vrachten aangeboden en zijn dezelve als nominaal te beschouwen, men bespeurt bij de agenten der schepen die op avontuur waren uitgekomen, weinig lust tot inkopen. De schepen de VIER GEBROEDERS, IDA ELISABETH, HARMONIE, WILLEM DE CLERQ, AGNETA en GRAAF VAN NASSAU lagen nog zonder bepaalde bestemming. Het schip MR. CORNELIS HAGA zal naar China vertrekken.

Afbeelding
Datum 21 november 1848
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 september. Wat betreft de scheepsvrachten van Java: door de meerdere levendigheid in de produkten handel zijn gedurende deze maand enige bevrachtingen, echter tot lage koersen, gesloten. De VIER GEBROEDERS werd gecharterd voor een lading suiker naar Engeland of Nederland tot GBP 4-10 voor kranjangs (opm: matwerk of gevlochten bamboe, o.a. voor de verzending van suiker) en GBP 3-12/6 voor zakken, om te Samarang en Soerabaja te laden. De PEKING naar de Golf van Perzië voor NLG 18000, zijnde de bevrachting van de MARIA JACOBA CORNELIA voor zodanige reis in de vorige maand vervallen. De IDA ELISABETH en GRAAF VAN NASSAU werden voor een lading suiker en rijst naar Rotterdam genomen, resp. tot NLG 80 en NLG 70 per last zonder meer. Voor het Zweeds schip NORDSKOR heeft men een chartering tot GBP 2-5 voor Hamburg aangenomen, terwijl voor het Hamburger schip ELISABETH een bod van GBP 3 is geweigerd. Nog zijn ter bevrachting aangeboden de ADMIRAAL PIET HEIN en de Engelse schepen COMMERCIAL, BANGELIZE en ADELAIDE, welke echter nog geen bestemming hebben. Op dit moment zijn dus nog vijf Nederlandse bodems onbevracht en daar volgens de juli-berichten weder een twaalftal avontuurschepen (opm: schepen die onbevracht zijn en lading zoeken) in aantocht, en bovendien nog anderen onder weg zijn, terwijl er successievelijk alhier van tussenreizen zullen terug komen, zo is vooreerst aan geen vrachtverbetering te denken.

Afbeelding
Datum 02 juli 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Lijst van Nederlandse schepen, welke sedert 1 januari 1850 in Engeland zijn beladen geworden:
maand schip grootte van bestemming
febr. WILHELMINA 110 ton Newport Gibraltar
maart ADMIRAAL ZOUTMAN 364 last North Shields Hong Kong
april MARGARETHA IDA 343 last Newport Singapore
WATERLOO 405 last Hartlepool Singapore
ROOMPOT 450 last North Shields Hong Kong
LOUISE MARIE 413 last id. Batavia
VRIENDSCHAP 415 last Newport Manilla
J.C.J. VAN SPEIJK 274 last id. Singapore
WHAMPOA 246 last id. Hong Kong
GEZINA 328 last Hartlepool Aden
PRESIDENT VERKOUTEREN 349 last North Shields Calcutta
mei FANNY 423 last Newport Singapore
STAD UTRECHT 354 last Hartlepool Aden
NEPTUNUS 412 last id. Singapore
SCHOUWEN 400 last Cardiff Hong Kong
REIJERWAARD 242 last Newport Manilla
CORNELIA 388 last id. Singapore
IDA ELISABETH 230 last id. Hong Kong
WILLEM DE EERSTE 473 last id. Hong Kong
LUCIPARA’S 328 last Cardiff New York
DELTA 498 last Londen Port Philip
LEEUW 219 ton Hartlepool Hong Kong
STAD AMSTERDAM - Londen Batavia
STAD ZIERIKZEE 323 last Newport Panama
EMILIE 241 last Liverpool Batavia
Voorts zijn nog te Liverpool beladen met stukgoederen:
EDOUARD ET MARIE 256 last naar Batavia en Singapore
MERCATOR 239 last id. id.
Uit deze staat blijkt dat onze reders andere uitwegen zoeken (opm: vanwege het gebrek aan uitgaande lading in Nederland), dat zij die reeds ten dele in dit jaar gevonden hebben in Engeland ten gevolge van de opheffing der navigatie-acte in dat rijk en dat, hetgeen vooral opmerking verdient, de Nederlandse schepen de concurrentie met de Engelsen kunnen doorstaan, daar de Engelse reders (opm: bedoeld zal zijn verschepers) de Nederlandse schepen bij voorkeur ter bevrachting hebben gekozen.
(opm: Zeer sterk bekort artikel over de voordelen voor Nederland van de veranderde scheepvaartwetten in Engeland en Nederland. De laadhavens doen vermoeden, dat het hier vrijwel uitsluitend ladingen steenkolen zal betreffen. In hetzelfde artikel wordt een brief van de Nederlandse consul te Riga, de heer Schröder, d.d. 8/20 maart [periode 8-20 maart] 1847 aangehaald ‘die mededeelde, dat het brengen onder Russische vlag dikwerf door Nederlandse rederijen heeft plaats gehad en dit met enige formaliteiten en kosten verbonden is. Uit die brief blijkt alzo dat Nederlandse schepen de scheepsbouw in Rusland niet behoeven te vrezen’.

Afbeelding
Datum 01 januari 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 december.
Aangekomen. De 27e dezer: Nederlandse brik RAPIA, kapt. A.P. Petterson,, van Gotenburg, met twee passagiers. De 28e dezer: Nederlandse bark ZORGVLIED, kapt. J.G. Appel, van Texel de 18e augustus. LAURENS KOSTER JZ., kapt. D.B. Kleve, van Rotterdam de 8e september. AL MOCHLARIE, kapt. Said Moehamat bin Sech bin Sahil, van Riouw de 22e september. De 29e dezer. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, kapt-luitenant ter zee 1e klasse J.J. van der Moore, van Onrust.
Vertrokken. De 28e dezer. Nederlandse bark NEERLANDS KONING, kapt. H. Kramer, naar Semarang. De 30e dezer. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, kapt.-luitenant ter zee 1e klasse I.J. van der Moore, naar Singapore, met enige passagiers en Zr.Ms. troepen; Nederlands stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, naar Semarang met Zr.Ms. troepen.
Schepen liggende ter rede. Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, BOREAS, Zr.Ms. stoomschepen ETNA, SAMARANG, PHOENIX, Nederlandse schepen IJSSEL, DELFT, CASTOR, MARSOEK, FATHAR RACHMAN, SIRIUS, MARIA MAGDALENA, SUZANNA CHRISTINA, GENERAAL VAN DEN BOSCH, barken KALIEMAAS, DE ZES GEZUSTERS, RESIDENT VAN SON, MARIA JOHANNA, IDA ELIZABETH, ELLEN, PRINS HENDRIK, BALGIS, JACATRA, SHAT ELVRAT, REMBRANDT VAN RHIJN, ELISABETH EN JOHANNA, DE JONGE JAN, ZORGVLIET, LAURENS JANSZOON KOSTER, AL MOEHLARIE, brikken SIRENE, ALMANSOOR, schoeners DJEILANIE, ZEEMANSHOOP.

Afbeelding
Datum 17 februari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 december. Scheepsvrachten. Het Amerikaanse schip AKBAR is gecharterd voor Cowes om order à GBP 3.5/- voor suiker en huiden, te Sourabaya te laden. Alle overige vreemde schepen, als de Zweedse schepen GERDA, SIR CHARLES FORBES, MARY, ATALANTE, MARIA CARLOTTA, het Deense schip VALKYRIËN, het Franse schip MYOSOTIS en de Engelse schepen WEST en BORNEO, benevens de Nederlandse schepen RESIDENT VAN SON en IDA ELISABETH, laden voor eigen rekening.
De VRIENDSCHAP, FANNY en KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB zijn beladen tot de vracht, in ons vorig bericht genoteerd. De KOOPHANDEL laadt suiker voor NLG 90, en de ROOMPOT koffij en suiker voor NLG 85, met NLG 5, verhoging op suiker voor Amsterdam. Vrachten zijn in het algemeen stijgende te noemen. Later werd het enig disponibel schip DE ZES GEZUSTERS gecharterd tot NLG 80, voor rijst, NLG 85 voor suiker en NLG 112, voor arak (opm: rijstbrandewijn), en daarna onmiddellijk bij arrivement het schip NEERLANDS KONINGIN tot NLG 85, voor koffij en NLG 95, voor suiker, zijnde in twee dagen een vrachtverhoging van NLG 10, benevens huiden tot NLG 115, en 15 pCt. Thans zijn enkel de REMBRANDT VAN RIJN en de IJSSEL beschikbaar.

Afbeelding
Datum 18 februari 1851
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 december. Vrachten. De Nederlandse schepen RESIDENT VAN SON en IDA ELISABETH laden voor eigen rekening. De VRIENDSCHAP, FANNY en KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB zijn beladen tot de vracht in ons vorig bericht genoteerd. De KOOPHANDEL laadt suiker voor NLG 90, en de ROOMPOT suiker en koffie voor NLG 85, met NLG 5,- verhoging op suiker voor Amsterdam. Vrachten zijn in het algemeen stijgende te noemen. Later werd het enige disponibele schip, de ZES GEZUSTERS, gecharterd tot NLG 80 voor rijst, NLG 85 voor suiker en NLG 112 voor arak, en daarna onmiddellijk bij arrivement het schip NEERLANDS KONINGIN NLG 85 voor koffie en NLG 95 voor suiker, zijnde in twee dagen een vrachtverhoging van NLG 10.
Thans zijn enkel de REMBRANDT VAN RHIJN en de IJSSEL beschikbaar.

Afbeelding
Datum 28 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 27 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 31 schepen als:
Voor Rotterdam: VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchard; IDA ELIZABETH, kapt. J.M. Kleinhouwer; GRAAF VAN HOOGENDORP, kapt. F. van Hees; RESIDENT VAN SON, kapt. F.C. Bauditz; LUCIE, kapt. J. van der Schaft; ZUID-HOLLAND, kapt. J.C. Jansen; JONGE CORNELIS, kapt. C. Verhey; ZES GEZUSTERS, kapt. G.H. Ruhaak; RIJSWIJK, kapt. J.R.N.J. Bijl; HOOP VAN CAPELLE, kapt. D.F. Browning; WITTE CORNELISZ DE WITTE, kapt. F. van Rossem; COLUMBINE, kapt. J.F. Andriessen; CORNELIS SMIT, kapt. D.O. v.d. Wal.
Voor Amsterdam: FANNY, kapt. C. Tjebbes; DANKBAARHEID, kapt. W. Postma; ANJER, kapt. P. Esink; VAN GALEN, kapt. J.R. Smit; MATHILDA, kapt. Wriborg; HELENA, kapt. H. Wittebol; ZORGVLIET, kapt. J.G. Appel; JAVAAN, kapt. G. Eylers; MARGARETTA SIMONETTA, kapt. F.J. Hoffman; ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wzn; ANNE EN ELISE, kapt. C.J. Jaski; MERCURIUS, kapt. W.C. Ran; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, (van Dordrecht); STAD SCHIEDAM, kapt. F.A. Wulf (van Schiedam); EDOUARD EN MARIE, kapt. H. Eeltjes, (van Rotterdam).
Voor Schiedam: HENRIETTE ELISABETH SUSANNE, kapt. ..(opm: E.T. Prater).
Voor Middelburg: KONING WILLEM II, kapt. W. Blaakhert; ONDERNEMING, kapt. J. Jozanse (opm: mogelijk J. Johanse.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Straat Sunda, 28 september. Doorgezeild. De 22e dezer: Amerikaans schip MAGATTAN, kapt. D. Cotting, van … naar Calcutta. De 23e dezer: Engels schip NIAGARA, kapt. A. Shervan, van Glasgow naar Batavia, een passagier. Engels schip FLORA MURE, kapt. C.T. Glover, van Glasgow naar Singapore. Nederlands schip MARIE JULIE, kapt. L.C. van Dijcke, van Batavia naar Tjilatjap. De 25e dezer: Engels schip CHINSURAH, kapt. J. Furness, van China naar Bombay, een passagier. De 26e dezer: Nederlands schip STAD SCHIEDAM, kapt. T.A. Wulp, van Schiedam naar Batavia. Nederlands schip VRIENDSCHAP, kapt. T.W.E. Schuchard, van Rotterdam de 28e juni, naar Batavia. Nederlands schip WALVISCH, kapt. T. Schut, van Tafelbaai de 22e augustus naar Batavia. Engels schip ELIZA, kapt. P. Nobbe, van New Castle de 27e mei naar Hongkong. De 27e dezer: Nederlands schip RIDDERKERK, kapt. H. Noltee, van Cardiff de 26e juni, naar Hongkong. Nederlands schip CONSTANTIA, kapt. C.J. Kaleshoek, van Batavia de 26e september naar Rotterdam, enige passagiers en zes gepasporteerde militairen. Nederlands schip SOERABAIJA, kapt. A.M. Swarts, van Semarang de 13e september, naar Rotterdam. Engels schip GANGES, kapt. R. Leas, van China de 1e september, naar Londen. Engels schip JULIA, kapt. M.G. Row, van China de 17e augustus naar Bombay. De 28e dezer: Nederlands schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, van Batavia naar Amsterdam. Nederlands schip CAPELLA, kapt. A. Sandberg, van Batavia naar Amsterdam met acht gepasporteerde militairen. Nederlands schip IDA ELISABETH, kapt. M.A. Overgaauw, van Batavia naar Tjilatjap.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 september.
Aangekomen. De 26e dezer: Zweeds schip ANTILOPE, kapt. J.S. Liebech, van St. Francisco de 1e juli. Nederlands stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Batten, van Semarang de 25e september, enige passagiers en Zr.Ms. troepen. Nederlands bark VAN DER WERF, kapt. B. van der Plas van Pekalongan de 24e september, een passagier. Nederlandse bark ALNOER, kapt. Sech Sahad Baharmoes, van Semarang de 18e september. Nederlandse bark WADIE ATOOL RACHMAN, kapt. Said Sech bin Hoesien Segaf, van Indramajoe de 25e september. Nederlandse bark HONG GOAN, kapt. Oeij IJangsing, van Cheribon de 25e september. Nederlandse bark MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. K. Latjes, van Amsterdam de 31e mei. Engels schip NIAGARA, kapt. A. Shewan, van Glasgow de 5e juni, een passagier. De 27e dezer: Nederlandse bark INDRAMAIJOE, kapt. Nie Tekwie, van Indramaijoe de 25e september. Zr. Ms. stoomschip BORNEO, kapt. luitenant ter zee 1e klasse F.J.E. van Gorkum, van Lampongs de 26e september. De 28e september Nederlands schip STAD SCHIEDAM, kapt. T.A. Wulp, van Schiedam de 21e juni. Nederlands schip VRIENDSCHAP, kapt. F.W. E. Schuchard, van Rotterdam de 28e juni. De 29e dezer: Nederlands schip MARIA ELISABETH, kapt. K.J. Jonker, van Singapore de 3e september. Nederlands schip KONING WILLEM II, kapt. L.R. Giezen, van Cheribon de 25e september. Nederlandse schoener JOHANNA CATHARINA, kapt. D.C. Claus, van Amsterdam de 21e juni. Nederlands schip WALVISCH, kapt. T. Schur, van de Kaap de Goede Hoop de 22e augustus. Nederlandse bark HOKSOEN, kapt. Agil, van Cheribon de 26e september, twee passagiers. Nederlands schip OEIJ SINJO, kapt. Kwe Samiang, van Cheribon de 26e september. Nederlands schip CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman, van Probolingo de 22e september. Nederlands stoomschip JAVA, kapt. T.R. Stavers, van Soerabaja de 27e september.
Vertrokken. De 27e dezer: Zr.Ms. stoomschip ARDJOENO, kapt. luitenant ter zee A.J. Voet, naar Calcutta, aan boord hebbende zijne excellentie de minister van staat, oud Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië met gevolg. Zr.Ms. advies-brik PYLADES, kapt. luitenant ter zee 1e klasse L. Nocolson, koers stellende om de noord. Nederlandse bark TERNATE, kapt. T. Cars, naar China. Nederlandse bark IDA ELISABETH, kapt. M.A. Overgaauw, naar Tjilatjap. Nederlandse bark JOHANNA MARIA, kapt. L. Keus, naar Cheribon. Nederlandse bark JADUL RACHMAN, kapt. Said Jaffar bin Hassan Segaf, naar Banka. Nederlands schip DJEILANIE, kapt. Said Moehamat bin Alie, naar Soerabaja. Nederlandse brik PASEKAN, kapt. Tan Pikgiok, naar Pekalongan. Nederlands schip ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuijper, naar Amsterdam. Nederlandse bark CAPELLA, kapt. A.P. Sandberg jr., naar Amsterdam met acht militairen. De 28e dezer: Zr.Ms. stoomschip BROMO, kapt. luitenant ter zee J.W. Stoll, naar Nederland. Nederlandse bark GATMIR, kapt. Said Alie bin Aloewie Segaf, naar Soerabaja. Nederlandse bark DE EENDRACHT, kapt. M. van Velthoven, naar Rotterdam met zes militairen. Nederlandse bark ARIEF BANJERMAAS, kapt. Moehamat Ariep, naar Banjermassing. De 29e dezer: Zr.Ms. stoomschip BORNEO, kapt. luitenant ter zee 1e klasse F.J.E. van Gorkum naar Onrust. De 30e dezer. Nederlands schip MARIA, kapt. H.D. van Wijk, naar Soerabaja. Nederlands schip PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen, naar Soerabaja. Nederlandse bark VAN DER WERF, kapt. B. van der Plas, naar Amsterdam. Nederlandse bark FATHOOE RACHMAN, kapt. Said Oesien bin Oemar Maglaar, naar Cheribon. Nederlandse bark SAMARANG thans hernoemd DEFIANCE, kapt. M.L. Pike, naar Padang. Nederlandse bark TARTAR, kapt. Sie Kong pat, naar Pekalongan.
Schepen liggende ter rede: Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, brik DE HAAI, schoener brik BANDA, gouvernements schoeners ZEEMEEUW, ANADIJOMENE, stoomschip JAVA, Nederlandse schepen PRINS VAN ORANJE, GOUVERNEUR GENERAAL ROCHUSSEN, JEANNETTE, JAN DE WITT, WALVISCH, WADIE ATOOL RACHMAN, OEIJ SINJO, PRINS HENDRIK, KONING WILLEM II, MARIA ELISABETH, VRIENDSCHAP, STAD SCHIEDAM, CORNELIS HOUTMAN, PRINS MAURITS, barken DE MAAS, CORTGENE, JANE SERENA, HONG GOAN, ALNOER, NAGA LAUT, HOKSOEN, KOOPHANDEL, WHAMPOS, LACHMADIE, MAXIMILIAAN THEODOOR, INDRAMAIJOE, RESIDENT VAN SON, brik SALIM, schoeners JOHANNA CATHARINA, BLIENJOE SRIE BOELAN.

Afbeelding
Datum 14 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, Jan Corver, H. Salm, H.I. Rietveld, P.C. de Gijselaar, C.A. Schröder, B. Bakker Wz, P. Blom en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 17e mei 1852, des avonds ten half zes ure te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, ten overstaan van de notaris F.W. Fabius verkopen:
- 1/20 part in het gekoperd fregatschip PASSAROEANG, kapt. C.C.B. Fullbrun, gemeten op 413 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip JAVA, kapt. L. Tuk, gemeten op 338 lasten.
- 1/10 part in het gekoperd fregatschip HESTER, kapt. A. Viëtor, gemeten op 443 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot, gemeten op 228 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap gemeten op 321 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip CATHARINA JOHANNA, kapt. J.B. Jaski, gemeten op 330 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip SARA JOHANNA, kapt. H. Sweijs, gemeten op 409 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eijlerts, gemeten op 349 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. I.J.H.Stolte, gemeten op 252 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip JAN DANIEL, kapt. J.H. Zeeman, gemeten op 334 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip MARGARETHA IDA, kapt. H. Hagers, gemeten op 343 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip FOP SMIT, kapt. K.J. Swart, gemeten op 290 lasten.
- 2/32 parten in het gekoperd barkschip WHAMPOA, kapt. W.C. Kuyk, gemeten op 246 lasten.
- 2/36 parten in het gekoperd barkschip JAPARA, kapt. L. van Haften, gemeten op 237 lasten.
- 2/36 parten in het gekoperd barkschip IDA ELISABETH, kapt. M.A. Overgaauw, gemeten op 232 lasten.
- 2/32 parten in het gekoperd barkschip CORNELIS SMIT, kapt. D.O. van der Wal, gemeten op 382 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip AGNETA, kapt. W.N. Crap Hellingman, gemeten op 361 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip OOST–INDIA PAKET, kapt. B. Bakker Gzn, gemeten op 392 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip BATAVIER, kapt, D. Grim, gemeten op 315 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip JAVA KOERIER, kapt. F.G. Rienitz, gemeten op 284 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip CHINA, kapt. D.A. Zylstra, gemeten op 194 lasten.
- 2/40 parten in het gekoperd barkschip GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, gemeten op 350 lasten.
- 2/80 parten in het gekoperd fregatschip DOCTRINA & AMICITIA, kapt. T.C.H. Wynandts, gemeten op 368 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn, gemeten op 612 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip WATERLOO, kapt. W.W. van Epen, gemeten op 405 lasten.
- 1/32 part in het gekoperd barkschip SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Teekelenburg, gemeten op 399 lasten.
- 1/30 part in het gekoperd barkschip ANNA MARGARETHA, kapt. J.J.S. Rühl, gemeten op 318 lasten.
- 1/16 part in het gekoperd barkschip URANIA, wijlen kapt. E.K. de Boer, gemeten op 163 lasten.
- 1 aandeel à NLG 10.000 in het gekoperd barkschip SIRIUS, kapt. H. Mulder, gemeten op 274 lasten.
- 3 aandelen ieder à NLG 1000 in het gekoperd fregatschip STAD TIEL, wijlen kapt. E.M. Chevalier, gemeten op 496 lasten.
- 1/32 part in het kofschip CLARA DOROTHEA, kapt. W.T. Fenenga, gemeten op 68 lasten.
- 1 aandeel groot NLG 1000 in de Nederlandsche Kofscheep-Reederij.
- 2 aandelen ieder groot NLG 1000 in de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij.
- 2 aandelen iedere groot NLG 1000 in de Reederij van de Drijvende Droogdokken tot het Repareren van Schepen.
- 2 schuldbekentenissen, ieder groot NLG 500, ten laste van dezelfde rederij.
- 5 aandelen, ieder NLG 500, in de Societeit van Nederlandsche Scheepsbouw & Scheepvaart.
Breder volgens biljetten en notities, en bericht bij bovengemelde makelaars, en bij de cargadoors Hoyman & Schuurman te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 19 mei 1852
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Verkoping van schepen. Maandag 17 mei, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ. 1/20 part in het fregatschip PASSAROEANG. NLG 3.000,-. NLG 550,00. Rietveld. – 1/16 part in het barkschip JAVA. NLG 2.850,-. NLG 175,-. Opgeh. – 1/10 part in het fregatschip HESTER. Niet geveild. – 1/16 part in het barkschip EENSGEZINDHEID. NLG 2.550,-. NLG 300,-. Bosscher. – 1/32 part in het barkschip CHRISTINA AGATHA. NLG 1.800,-. NLG 200,-. Opgeh. – 1/32 part in het barkschip CATHARINA JOHANNA. NLG 1.600,-. NLG 10,-. Opgeh. – 1/16 part in het fregatschip SARA JOHANNA. NLG 3.100,-. NLG 1.200,-. Bosscher. – 1/16 part in het barkschip PRESIDENT VERKOUTEREN. NLG 3.550,-. NLG 400,-. Rietveld. – 1/16 part in het fregatschip SUSANNA CHRISTINA. NLG 2.300,-. NLG 550,-. Blom. – 1/32 part in het barkschip JAN DANIEL. Niet geveild. – 1/32 part in het barkschip MARGARETHA IDA. Niet geveild .- 1/16 part in het barkschip FOP SMIT. Niet geveild. - 2/32 part in het barkschip JAPARA. Niet geveild. – 2/36 part in het barkschip IDA ELISABETH. Niet geveild. – 2/32 part in het barkschip CORNELIS SMIT. Niet geveild. – 1/16 part in het fregatschip AGNETA. NLG 2.750,-. NLG 200,-. Bosscher. – 1/16 part in het barkschip BATAVIER. Niet geveild. – 1/16 part in het fregat OOST-INDIA PACKET. Niet geveild. – 1/16 part in het barkschip JAVA COERIER. NLG 2.300,-. NLG 100,-. B. Bakker. – 1/16 part in het barkschip CHINA. NLG 1.950,-. NLG 100,-. dito – 1/40 part in het barkschip GRAAF VAN NASSAU. NLG 1.400,-. NLG 450,-. Boelen. – 1/40 part in dito. NLG 1.725,-. NLG 200,-.Idem. – 1/80 part in het fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA. NLG 800,-. NLG 50,-. Idem. – 1/80 part in dito. NLG 750,-. NLG 100,-. Der Kinderen. – 1/16 part in het fregatschip PHLIPS VAN MARNIX. NLG 2.675,-. NLG 1.200,-. Dito. – 1/16 part in het barkschip WATERLOO. NLG 3.550,-. NLG 500,-. Dito. – 1/32 part in het barkschip SARA ALIDA MARIA. NLG 2.000,--. NLG 400,-. Van der Meulen. – 1/30 part in het barkschip ANNA MARGARETHA. NLG 1.450,-. NLG 350,-. Rietveld. – 1/16 part in het barkschip URANIA. NLG 1.000,-. NLG 20,-. Dito. – NLG 10.000,- Aandeel in het barkschip SIRIUS. NLG 550,-. NLG 250,-. Der Kinderen. – NLG 1.000,- Aandeel in het fregatschip STAD TIEL. NLG 350,-. NLG 50,-. Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito. NLG 400,-. NLG 50,-. Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito. NLG 430,-. NLG 30,-. Rijnolds. – 1/32 part in het kofschip CLARA DOROTHEA. NLG 120,-. NLG 30,-. J. Corver. – NLG 1.000,- Aandeel in de Kofscheeps-Reederij, 40 procent 3 procent C.A. Schröder. – NLG 1.000,- Aandeel Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij, 31 ¼ procent. ¼. Bouhof. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito, 32 ¼ procent Dito. – NLG 1.000,- Aandeel Reederij Drijvende Droogdokken, 111 procent 5 procent C.A. Schröder. – NLG 1.000,- Aandeel in Dito, 110 ½ procent 6 procent Holst. – Een schuldbekentenis van NLG 500,-, ten laste der Reederij Drijvende Dokken. 100 procent 2 procent Rietveld.- Een Dito NLG 5.00,-. 101 procent 1 procent Corver. – NLG 1.000,- Aandeel in de Sociëteit Nederlandsche Scheepsbouw en Scheepvaart. 41 procent 4 procent. Der Kinderen. – NLG 1.000,- in Dito. 41 ½ procent 3 procent Oolgaard. – NLG 1.000,- in Dito. 41 ½ procent 3 procent Der Kinderen. – NLG 1.000,- in Dito. 43 ½ procent 1 procent Oolgaard. – NLG 1.000,- in Dito. 43 3/4 procent 1 procent Dito. – NLG 1.000,- Aandeel in het fregatschip de STAD TIEL. – NLG 1.000,- in Dito. – NLG 1.000,- in Dito. – NLG 1.000,- in dito. – NLG 1.000,- in Dito. De vijf laatstgenoemden niet geveild.

Afbeelding
Datum 15 december 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 oktober. Vrachten naar Engeland GBP 2.2/- à 2.10/-, naar New York USD 10 à 12. Het Nederlandse schip JAN HENDRIK is naar Batavia gezeild, waarheen de BROEDERTROUW en IDA ELISABETH ook zullen vertrekken, terwijl de TERNATE van daar wordt gewacht en de SPHYNX van Singapore is aangekomen. Per MARY ANN zijn naar Hamburg uitgevoerd 4400 kn. (opm: kanasters) cassia (opm: Padang-cassia = valse kaneel, heeft scherpere smaak dan goede Ceylon-kaneel), 219 kn. steranijs, 100 kn. anijsolie, 150 kn. gallen, enz.

Afbeelding
Datum 17 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 november. Scheepsvrachten. Nog vóór het vertrek van de vorige mail werd de SCHELDE naar Rotterdam bevracht tot NLG 90 voor suiker en NLG 80 voor rijst, om alhier en te Soerabaija te laden, en weinige dagen later bedong men voor de AUSTRALIE dezelfde koersen, om hier voor Rotterdam beladen te worden. Later werden nog voor diezelfde bestemming bevracht de ALBLASSERDAM tot NLG 90 voor suiker, NLG 82,50 voor rijst en NLG 115 voor arak (opm: rijstbrandewijn), en de IDA ELIZABETH tot NLG 90 en NLG 80. Voor de MARGARETHA JOHANNA is te Soerabaija suiker tot NLG 90 naar Amsterdam aangenomen. De KOOPHANDEL is doorgezeild naar Samarang, alwaar men de MACAO heeft bevracht tot NLG 90 voor suiker, NLG 82 voor koffie en NLG 115 voor lichte goederen. De AMSTEL is doorgezeild naar Soerabaya. Van Engelse schepen werden nog gecharterd de DALREADE (1500 ton), naar Amsterdam tot GBP 3.10/. voor rijst en GBP 4 voor suiker; en de AMEER (460 ton) naar Antwerpen met rijst tot GBP 3.10/ en suiker tot GBP 4.5/. Onze markt nog ruim van producten voorzien zijnde, zullen de eerst aankomende schepen waarschijnlijk nog wel tot de bovenstaande vrachten spoedig een lading kunnen vinden.

Afbeelding
Datum 28 juni 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 juni. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende 35 schepen, als:
Voor Rotterdam: ALBLASSERDAM, kapt. P.G. Pott; AUSTRALIE, kapt. R.A. Tange; PIO NONO, kapt. J.D. Nordlohne; IDA ELIZABETH, kapt. M.A. Overgaauw; FACTORIJ, kapt. J. Jansen; ROTTERDAM, kapt. P. Vis; NOORD, kapt. H.R. Rubaak; MENADO, kapt. P.A. Schaap; CORTGENE, kapt. J.A. Scott; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Amsterdam: SIRIUS, kapt. H. Mulder; JOHANNA CATHARINA, kapt. C.A. Hjelmström; LODEWIJK ANTONIE, kapt. M. de Wijn; PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matsen; KONING WILLEM II, kapt. G. v. Eijk Menkman; NEDERLAND & ORANJE, kapt. L. van der Plas; JAVA COURIER, kapt. F.G. Reinitz; CHINA, kapt. J.G. Appel; A.R. FALCK, kapt. P. v. Duivenboden; STRAAT BALY, kapt. G. Mulder; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; HENRIETTE (opm: bark, rederij Jas), kapt. J. van Loenen; MENTOR, kapt. D.A. Zijlstra; JAN VAN BRAKEL, kapt. W.L. Esink; JULIE CLAIRE, kapt. H. de Wijn; MARIANNE, kapt. R.P. Tjebbes; DERKINA TITIA, kapt. W.B. van Zijp; QUATRE-BRAS,kapt. H. Bondix; PRINS MAURITZ, kapt. J.J. Bart.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. L. v. Wagtendonk; STAD TIEL, kapt. W.B. Derks (van Tiel).
Voor Middelburg: PHOENIX, kapt. P.J. Kasse; WALCHEREN, kapt. J.E. Verhulst; ZWALUW, kapt. J. Luteyn.

Afbeelding
Datum 24 januari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 januari. Lijst van schepen op de onderstaande plaatsen liggende of ingevroren, alle herwaarts gedestineerd.
In het Nieuwe Diep: VALPARAISO, ANNA EN ELISE, DIONYSIA CATHARINA, CLAUDIUS CIVILIS, ZEEVAART, NEPTUNUS, CHRISTINA, ANNA PAULOWNA, DOGGERSBANK, NEHALENNIA, MAGDALENA, GRAAF DIRK III, allen van Batavia; DIANA, van Padang; SCHOON VERBOND, van Cheribon (opm: Cirebon); BALTIMORE, van Soerabaya; ADMIRAAL TROMP, BIESBOSCH, beiden van Passaroeang; PRINS HENDRIK, van Panaroekan; OOSTERGOO, TWEELING ZUSTERS, beiden van Akyab; AUGUST JULIUS, PYLADES, QUEEN BEE, allen van Bahia; WILHELMINA, WILHELMINA FREDERIKA, ONDERNEMING, GOEDE VREDE, JUNO, ANTONIE EN EUGENIE, allen van Suriname; ZUIDERZEE, JANE CLARK, ANTJE, allen van Havana; ISABELLA C. JONES, ADMIRAAL, beiden van Baltimore, ADRIANUS EN WILLEM, van New York; EQUATOR, CORNELISZOON, beiden van Ismaïl; AMICITIA, van Konstantinopel (opm: Istanbul); AMSTEL, NOORD-HOLLAND, beiden van Triëst; PIET HEIN, MARIS, beiden van Cette (opm: Sète); ALIDA ELISABETH, van Lissabon; ANNA MARTHA, van Bayonne; JOHANNA ETTINA, SICILIË, TREKVOGEL, allen van Bordeaux; JACOMINA, ROELINA OOSTRA, BELLAMY, NEPTHUN, TWEE GEBROEDERS, CATHARINA ISABELLA, allen van Londen; CONDOR, van Liverpool; JAN HENDRIK, GEZUSTERS BOLL, beiden van Bo’ness; PROVINCIE OVERIJSSEL, van Dundee; WIJNANDA LUCRETIA, NIESSINA, beiden van Newcastle; CLARA DOROTHEA, ANTINA, beiden van Sunderland; BERNHARD EN ELISA, van Grimsby; GOUVERNEUR VAN EWIJCK, van Hull; DRIE GEBROEDERS, HEILINA, FIDES, allen van St. Petersburg, ENIGHEDEN, van Stockholm; JOHANNA MARIA, HARBERDINA, beiden van Dantzig (opm: Gdansk); FREDERIKA WILHELMINA, van Kjerteminde; FIRE SODSKENDE, van Djensee; CAROLINA, van Nakskov; ELLEN, DRIE ANNA’S, beiden van Vejle; SVALEN, van Nexoe; SOPHIE, van Nyburg; GUSTAAF WILLEM, van Wadsoe; JOHANNA ELISA, SORBLOMSTEN, beiden van Bergen; VRIESLAND, ATALANTE, beiden van Frederikstad; GRIETJE, van Christiansand; STAD ALMELO, van Osterrisoer; DE HOOP, van Noorwegen; STOOMVAART (st.), van Hamburg.
Te Purmerend: LAMMECHINA MARGONDA, van New Castle; CATHARINA, van Riga.
Aan de Willem-Sluis: HENDRIKA ROELINA, van Goole; JONGE WIGCHER, ANTJE JANSEN, beiden van St. Petersburg; LUDOLF THEODORUS, van Riga; EEMSTROOM, van Newcastle.

Afbeelding
Datum 01 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 31 oktober. Volgens een op heden ontvangen telegrafische dépêche van Liverpool van hedenmorgen ten 11 ure, is het alhier te huis behorende barkschip IDA ELIZABETH (opm: ook IDA ELISABETH), kapt. M.A. Overgaauw, hetwelk de 26e dezer van Liverpool naar Batavia vertrok, bij South Light (opm: op de Cannon Rock) gestrand en zou het schip hoogstwaarschijnlijk totaal verloren zijn (opm: zie NRC 071154). De equipage is gelukkig gered.

Afbeelding
Datum 07 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Strangford (opm: Noord-Ierland), 2 november. De Nederlandse bark IDA ELIZABETH, van Liverpool naar Batavia, welke, zo als vroeger gemeld, op Cannon Rock strandde – zie ons nommer van 1 dezer – is laatstleden maandag (opm: 30 oktober) uit elkander geslagen.

Afbeelding