Inloggen
PRINS VAN ORANJE - ID 13219


Kroniekberichten

Datum 21 juli 1830
Krant JDA - Journal d'Anvers
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 19 juli. Na de tewaterlating van het Stokketsel is het fregat STAD GENT bij het naar binnen slepen in het dok in aanraking gekomen met twee andere schepen, die beide schade opliepen; ook de kade werd beschadigd.

Afbeelding
Datum 02 maart 1832
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

’s Gravenhage, 26 februari. In de morgen van den 25 februari zijn van de haven van Antwerpen op avontuur uitgezeild het Belgische driemastschip LA VILLE DE GAND, van 1100 ton, en de JAVA, van 900 ton. Die twee bodems zijn te Antwerpen gebouwd. Er stond ene grote volksmenigte op de kaden en men vroeg elkander, werwaarts gaan die schepen? Wie zal het zeggen? Ongetwijfeld naar een land waar de handel onder meer kalme voorspoed is. (opm: beide fregatten waren op 6 februari 1832 door N.J. de Cock te Gent ‘verkocht’ aan N.J. de Cock te Rotterdam en bleven daardoor onder Nederlandse vlag; de STAD GEND / STAD GENT werd daarbij vernoemd in PRINS VAN ORANJE; zie ook DC 030332 en PGC 060332)

Afbeelding
Datum 03 maart 1832
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 28 februari. De koopvaardijschepen JAVA en STAD GENT zijn hier heden van Antwerpen aangekomen en in het dok gehaald. Beide die schepen behoren aan de heer De Cock van Antwerpen, die zich thans te Rotterdam gevestigd heeft, en voor gezegde schepen reeds brieven van naturalisatie moet bekomen hebben. Men verzekert zelfs, dat zij onverwijld een reis naar onze Oost-Indiën doen zullen.

Afbeelding
Datum 05 april 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 3 april. Gisteren zijn van hier naar zee gezeild: DIANA, kapt. J. C. Dinze, van Antwerpen op avontuur; de JAVA, kapt. J.IJ. van der Zweep, en DE PRINS VAN ORANJE (ex-STAD GENT), kapt. T. Versluys, beide van Vlissingen naar Rotterdam; en heden, L’AUGUSTE, kapt. R. Baubure en RAOUL, kapt. J. Persil, beide van Duinkerken naar Middelburg gedestineerd; alle met ballast.
De Engelse brik EXETER, kapt. J. Bailay, in onze vorige vermeld als naar zee gezeild, is, na zulks heden andermaal te hebben ondernomen, ter rede teruggekeerd.
Sedert den 1 dezer zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: AGNETA, kapt. H. Deijens, van Norden, met haver; LOUISA, kapt. C. van Lathen, van Emden, met haver en bonen; ADOLF FRIEDERICH, kapt. J.J. Ras, van Norden, met haver; BRITTANNIA, kapt. J. Fox, met lijnzaad, potas en peper en QUEEN ADELAIDE, kapt. W. Cringel, met lijnzaad, beide van Londen, en moeten quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 23 juni 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 juni. Het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. T. Versluys, van Rotterdam naar Batavia, is op 47 gr. 12 min. breedte en 20 gr. 50 min. lengte gepraaid.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 augustus. Volgens brief van kapt. Theodorus Versluys, voerende het Nederlandse schip PRINS VAN ORANJE, van Rotterdam naar Batavia, geschreven den 21 juni, bevond hij zich toen op 09º NB 25º WL van Greenwich; alles was destijds wel aan boord.

Afbeelding
Datum 08 januari 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 januari. Volgens berichten uit Batavia, van 14 september, was dien dag het fregatschip de DORTENAAR, hetwelk den 9 te voren ter rede van Batavia was aangekomen, van daar naar Sourabaya gezeild, en daarentegen ter rede van Batavia aangekomen het fregatschip de PRINS VAN ORANJE, van Rotterdam

Afbeelding
Datum 23 maart 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 20 maart. Het fregatschip de PRINS VAN ORANJE, kapt. Theodorus Versluys, komende van Batavia en bestemd naar Rotterdam, is de 18e dezer te Portsmouth opgebracht. Gemelde Oost-Indiëvaarder is door de Britse kotter de STORK aangehouden. Luidens berichten uit Deal van die dag, bevonden zich voor als nu in Duins slechts twee Franse en twee Britse kruisers, terwijl het overige gedeelte van de gecombineerde vloot nog gezamenlijk in zee was, en daags te voren aan dezelve nieuwe depêches met Zr. Britse Ms. schip SCOUT waren toegezonden.

Afbeelding
Datum 26 maart 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De lading van het schip DE PRINS VAN ORANJE, kapt. T. Versluys, komende van Batavia en bestemd naar Rotterdam, hetwelk te Portmouth is binnengebracht, bestaat naar men verneemt uit 8.000 picols suiker, 4.000 picols koffie en 250 leggers specerijen.

Afbeelding
Datum 06 juni 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 juni. De 3e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis GERMANIA, kapt. W.K. de Grooth, van Bordeaux.
De 3e dezer, des namiddags, arriveerden in de Maas ZELDENRUST, kapt. H.D. Coordes van Londen; NEÊRLANDS KROONPRINSES, kapt. J.C. Hahn, van Portorica, laatst van Harwich en DE VROUW HENKA, kapt. R. Oubrichs, van Harlingersiel.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis ANNA, kapt. H.K. Wijkmeyer, van Liverpool en FELIX, kapt. D.F. Pust, van Falmouth; de 5e, des morgens, HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, van Batavia, laatst van Portsmouth. 
Volgens rapport van de zeeloodsen waren voor de wal met loodsen aan boord PRINS VAN ORANJE, kapt. T. Versluys, WILLEM, kapt. A. Plug en INDIAAN, kapt. H. Peters, van Batavia, laatst van Portsmouth en hadden de stoomboot de BATAVIER tot assistentie.
De 4e dezer, des namiddags, zeilde uit de Maas MARGARETHA, kapt. P. Breckwoldt Groot, naar Hamburg en arriveerden GEZINA, kapt. R.J. Roelsema, van Hamburg en DE VROUW HELENA, kapt. A.J. Picklen, van Dantzig. De 5e, des morgens, zeilden ANNA ADELHEID, kapt. G.J. Wesseling, naar Duinkerken; CATHARINA, kapt. J. Luike, naar Weyms en DE HOOP, kapt. D. Guyt, naar Liverpool.
Het schip DIE FRAU MARGARETHA, kapt. M.L. de Boer, van Londen naar Amsterdam, is de 30e mei te Harwich binnengelopen.
Te Bayonne is aangekomen kapt. Lang van Harwich, met de lading van het aldaar opgebrachte Hollandse schip NEÊRLANDS KROONPRINSES, kapt. J.C. Hahn, van Portorico naar Bremen.
Het fregatschip PAULINA, kapt. L.M. Hoffman, komende van Demerary, voor Middelburg bestemd en sedert vijf maanden onder embargo in Engeland gehouden, is de 3e dezer voor Veere aangekomen.

Afbeelding
Datum 08 juni 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 juni. De 5e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis INDIAAN, kapt. H. Peters, WILLEM, kapt. A. Plug, NEDERLANDSCHE NIJVERHEID, kapt. F.H. von Lindern en PRINS VAN ORANJE, kapt. T. Versluys, van Batavia, laatst van Portsmouth, de laatste is met het naar binnen zeilen op het Pampus aan de grond vastgeraakt en heeft de stoomboot DE BATAVIER, de loodsboot n.º 5 en poonschuiten tot assistentie; FORTUNA, kapt. J.C. Bartels, van Londen. De 6e, des morgens, arriveerde MINERVA, kapt. N. Aukens, van Liverpool.
De 5e dezer, na posttijd, arriveerden in de Maas CATHARINA, kapt. A.J. Hogen, van Londen; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.W. Alkes, van Eckernförde; JONGE JOHANN, kapt. J.F. Muis, van Jersey; HENDRIKUS EVERARDUS, kapt. A. Kremer, van Cardiff, de 6e, des morgens, DAS VERGNÜGEN, kapt. L. Noordzij, van St. Ubes en zeilden NANTINA, kapt. G.J. Schudde, naar Leer; CAROLINA, kapt. A.F. Voss, naar Sunderland; DIANA, kapt. A.K. Jongbloed, naar ….. ; ZWEI GEBRÜDER, kapt. S.A. Speelman, naar Hamburg en JUNGE ROSE, kapt. R. Reinders, naar Duinkerken.
De 5e dezer, na posttijd, arriveerden te Maassluis DE VROUW MARIA, kapt. B.J. Koths, van Wangerooge.
De 6e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis SOPHIE, kapt. M. Sleur, van Greifswald. De 7e, des morgens, zeilden DE BATAVIER, luitenant Galup; AUGUSTA, kapt. J.J. Kok, naar Nantes.
De 6e dezer, des avonds, arriveerden in de Maas JULIANA, kapt. J.J. Boomgaarden, van Bordeaux; MARIA ENGELINA, kapt. H.J. Linge, van Cardiff. De 7e, des morgens, zeilden VICTORIE, kapt. C. Valander, naar St. Ubes; MERCURIUS, kapt. J. van Duyn, naar Liverpool; MINERVA, kapt. J.J. Kopcke, naar de Oost Zee.
Kapt. N. Aukens bovengemeld rapporteert, dat hij de 4e dezer in goede staat gezien heeft het brikschip JOHANNA, kapt. E. Bergman, tonende Rotterdamse nommervlag 79, hebbende toen Zuid-Voorland W. per kompas in pijl 5 mijlen.
De 4e dezer is, van het embargo ontslagen, uit Portsmouth te Middelburg ter rede gekomen het schip DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofstede, van Batavia.

Afbeelding
Datum 11 juni 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 10 juni. Het schip de PRINS VAN ORANJE, dat den 5 dezer, bij het binnenkomen van het Goereesche Gat, op het Pampus vast raakte, is de 8e dezer met hoog water er afgeraakt en in het kanaal gekomen.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1833
Krant JC - Javasche Courant

Volgens de tot 2 mei uit Engeland ontvangen particuliere berichten duurde het embargo en het kruisen van Engelse en Franse oorlogsschepen op onze kusten nog voort. Luidens brieven uit Nederland tot de 24. maart, zijn de schepen ANTHONY, kapt. J.H. Bruhn, van Canton, en PRINS VAN ORANJE, kapt. T. Versluijs, van Batavia, beide bestemd naar Rotterdam, in Engeland opgebracht.

Afbeelding
Datum 07 september 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 september. Onze Stoomboot-Maatschappij heeft een nieuwe dienst aangelegd, om de schepen te doen slepen. Heden is daarvan voor het eerst gebruik gemaakt, zijnde het schip de PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, in minder dan twee en een half uur van voor de stad tot aan de Nieuwe Sluis gesleept.

Afbeelding
Datum 21 december 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 19 december. Heden arriveerde alhier het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, met een passagier, de 8 september vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 mei 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 19 mei. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: EDE, kapt. J. Boomer, van Antwerpen; VROUW CATHARINA, kapt. R.R. Engelsman, van Liverpool, welke rapporteert op 15 dezer nevens het eiland Wight gepasseerd te zijn een driemastschip, tonende Amsterdams nummervlag 290, zeilende met oostelijke wind. Volgens rapport is voor de wal met loodsen aan boord het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia.
Den 20 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: PETRUS LUDOVICUS, kapt. W. Moesker, naar Newcastle, en de HOOP, kapt. H. van den Bos, naar Lissabon; en arriveerden uit zee: Zr.Ms. transportschip DORDRECHT, kapt.-luit. Jonkers, van Batavia, VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris, en KONING DER NEDERLANDEN, kapt. O. Kiewiet, beiden van Batavia; MARTINA JOHANNA, kapt. R.J. van Driesten, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: ALKMAAR, kapt. J. Heath, van London, en PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia.
Brielle, 19 mei. Heden morgen arriveerde uit zee: de BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 20 dito. Heden zeilde in zee: de BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 19 mei. Heden morgen zeilde naar zee: ST. JOHANNES, kapt. J.H. Riecke, naar Memel.

Afbeelding
Datum 05 maart 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 4 maart. Het schip KORTENAER, kapt. Anne Glazener, van Rotterdam, is de 12e november te Batavia gearriveerd, aan boord alles wel.
Stuurman Teunis van Vliet rapporteert, op de 28e februari, Texel O.Z.O. van zich hebbende, in goede staat zeilende gepraaid te hebben het schip DE PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, sturende noordwaarts om naar Batavia, de wind Z.O.; aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 22 juli 1836
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Rotterdam naar Batavia, is in de maand maart in de Spaanse zee (opm: Golf van Biscaye) in goede staat gepraaid, zijnde benoorden Engeland omgezeild en aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 29 november 1836
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia naar Rotterdam, is den 20 november ter rede van Portland binnengelopen.

Afbeelding
Datum 31 december 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 30 december. Een lichter met goederen uit het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia naar Rotterdam, in Texel binnen, is met schade te Spaarndam aangekomen.

Afbeelding
Datum 03 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Aangaande de te Spaarndam aangekomen lichter, gevoerd door schipper Van den Berg, met 231 kanassers (opm: kist, of korf van vlechtwerk) suiker, uit het schip de PRINS VAN ORANJE, kapt. De Boer, van Batavia naar Rotterdam in Texel binnen, wordt van Rotterdam in dato 29 december 1836 bericht dat gemelde lichter den 23 december 1836 voor de schutsluis te Spaarndam aangekomen zijnde, doch wegens de toestand van het water niet doorgeschut hebbende kunnen worden, men in de avond van den 24 dito, tot behoud van het schip en lading, genoodzaakt was om de ketting waarmede het vaartuig aan de palen lag afgemeerd te laten slippen, dien ten gevolge was het tot op 400 roeden (opm: pl.m.1472 m.; 1 Amsterdamse roede = 3.6807 m) uit de wal in veiligheid ten anker gekomen, hebbende daarbij de fok, de boegspriet, de boot, ankers enz. verloren en door het breken der zwaardklamp lekkage bekomen, welke sedert echter weder gedigt was geworden, doch waardoor men veronderstelde dat een klein gedeelte onderlading gesmolten zal zijn; zodra het weder zulks toelaat, zou het ijs doorgezaagd en het vaartuig nader aan de wal gehouden worden.

Afbeelding
Datum 24 november 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. J.G. Veening, van Batavia in Texel binnen, heeft op 8 augustus bij Batavia gepraaid het schip (opm: fregat) PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 07 april 1838
Krant ZP - Zeepost

Van Vlissingen meldt men, dat het Nederlandse schip (opm: fregat) PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia naar Rotterdam, genoodzaakt was, te diep gaande om over de Hindert te komen. (opm: zie ZP 160438).

Afbeelding
Datum 16 april 1838
Krant ZP - Zeepost

Volgens brief van Rotterdam van 15 april was den 14 dito op de hoogte van de plaat voor de Steenbergsche Vliet vastgeraakt het lichterschip ST. JORIS, schipper M. Mereel, van Vlissingen met een gedeelte der lading van het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. De Boer, van Batavia, den 3 april te Vlissingen binnengelopen om een gedeelte der lading te lossen (opm: zie ZP 070438).

Afbeelding
Datum 05 december 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 december. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, met meerdere passagiers, vertrokken van Rotterdam de 29e augustus.

Afbeelding
Datum 24 december 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip DE PRINS VAN ORANJE, kapt. De Boer, van Rotterdam naar Batavia, is de 11e december gepraaid op 47º NB 07º WL.

Afbeelding
Datum 28 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Ph. Wm. Halberstadt, A. Korssendonk van Pesch, A. van Pesch, A.C. Dalen, J. Sinderam en L.J. Plemp van Duiveland, makelaars te Rotterdam, zijn van mening, als last hebbenden van hun meesters, na gedane aangifte conform de wet en voor rekening van heren assuradeuren, op vrijdag de 2e december 1842, des voormiddags ten 11 ure, in het huis der notarissen, aan de Gelderschekade, te verkopen: een partij van circa 3600 balen Java koffie, 664 matten Amboina nagelen en 24 pakken Java kaneel, alle min of meerdere door zeewater beschadigd, alhier aangebracht per het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, van Batavia, liggende als nader door notities zal worden aangewezen.

Afbeelding
Datum 03 november 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Helvoetsluis, 1 november. Het schip PRINS VAN ORANJE, naar Batavia, is hedennacht in vlot water ten anker gekomen.

Afbeelding
Datum 17 februari 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 februari. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, met tien passagiers, de 3e november van Rotterdam vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark JEANNETTE, kapt. S. Halfweg, met 5 passagiers en Zr.Ms. troepen, de 3e november van Rotterdam vertrokken, en de dito bark JUNO, kapt. W. Chevalier, de 4e november van Hellevoetsluis vertrokken.

Afbeelding
Datum 25 april 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Vermoedelijk zal in mei of uiterlijk juni aanstaande van hier naar Java vertrekken het extra snelzeilend en van een ruime campagne voorziene fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, voerende een bekwame doctor. Passagiers, welke genegen zijn van deze uitmuntende gelegenheid gebruik te maken worden verzocht zich te adresseren ten kantore van N.J. de Cock en de scheepsmakelaars Kuyper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuyzen te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 mei 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Advertentie. Verkoping van een schip. Op een nader door het Vendu-kantoor te bepalen dag zullen de ondergetekenden, voor rekening van belanghebbenden, op vendutie verkopen de romp van het Nederlands gekoperd en kopervast fregatschip PRINS VAN ORANJE, gevoerd door kapt. J.C. van der Zweep, zo als hetzelve alhier ter rede is liggende, mitsgaders de nog aanwezige inventaris, bestaande uit rondhouten, zeilen, touwwerk, kettingen, ankers, geschut, sloepen, enz.
E.S. Voute & Co.
(opm: de PRINS VAN ORANJE, kapt. J.C. van der Zweep, op de 21e november 1850 van Rotterdam vertrokken, arriveerde de 6e april 1851 onder noodtuig ter rede van Batavia, werd afgekeurd en verkocht; zie ook JC 170551, NRC’s 200551, 160651, 180651, 170751, 180751 en 200851)

Afbeelding
Datum 17 mei 1851
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op woensdag de 28e dezer zullen de ondergetekenden, tegen 4 pCt. vendu-salaris, in het entrepot, voor rekening van belanghebbenden, precies ten 10 ure, verkopen de romp van het Nederlands fregatschip PRINS VAN ORANJE, gevoerd door kapt. J.C. van der Zweep, zo als hetzelve alhier te rede is liggende, mitsgaders de nog aanwezige inventaris, bestaande in rondhouten, zeilen, touwwerk, kettingen, ankers, geschut, enz.
E.S. Voute & Co.

Afbeelding
Datum 20 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 maart. Het fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. J.C. van der Zweep, van Rotterdam naar Batavia, heeft in een orkaan al zijn masten verloren en is door de EENDRAGT gepraaid op de 26e februari op 37º ZB 82º OL hebbende toen een noodtuig op. Daardoor blijft dit schip dan ook zo lang uit.

Afbeelding
Datum 18 juni 1851
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het op de 6e april van Rotterdam te Batavia gearriveerde fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. Van der Zweep, heeft op deszelfs overtocht door zwaar stormweder de masten verloren en meer andere averij bekomen, welke schade gezamenlijk op NLG 80.700,- geschat wordt.

Afbeelding
Datum 17 juli 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 mei. Het alhier ter rede liggende Nederlandse schip PRINS VAN ORANJE zal op nader te bepalen dag in publieke veiling verkocht worden. (opm: zie NRC 200851)

Afbeelding
Datum 18 juli 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 mei. Het fregatschip PRINS VAN ORANJE, kapt. J.C. van der Zweep, is afgekeurd, omdat de kosten van reparatie zo enorm waren. Het schip wordt publiek geveild. De gezamenlijke schade aan het schip wordt op NLG 80.700 geschat. (opm: zie NRC 200851)

Afbeelding
Datum 20 augustus 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 juni. Het schip PRINS VAN ORANJE, kapt. Van der Zweep, alhier afgekeurd, is publiek verkocht geworden, de romp voor NLG 20.800 en de inventaris voor NLG 19.200.
(opm: het fregat ging als JADOEL WADOET of JOEDUL WADOET weer in de vaart, zie OP 150653)

Afbeelding
Datum 19 november 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 september. Het schip PRINS VAN ORANJE – zie ons nommer van 20 augustus j.l. – ligt heden nog alhier ter rede.

Afbeelding
Datum 20 maart 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping van een fregatschip. In de loop van de volgende maand zullen de ondergetekenden op vendutie verkopen: het Nederlands-Indische fregatschip JADOEL WADOET (opm: ook JADUL WADOET), vroeger genaamd PRINS VAN ORANJE, met deszelfs inventaris, zoals hetzelve alsdan ter rede zal zijn liggende. (opm: zie JC 170452, NRC 180751 en OP 150653)
A. van Ommeren & Co.

Afbeelding
Datum 17 april 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoop van een fregatschip. De ondergetekenden zullen op hun vendutie van woensdag de 21e dezer, precies ten 11 ure, voor rekening van belanghebbende verkopen het Nederlands-Indisch schip JADUL WADOET, vroeger genaamd PRINS VAN ORANJE, groot volgens meetbrief 511 lasten, met deszelfs inventaris, zoals hetzelve ter rede (opm: van Batavia) is liggende.
A. van Ommeren & Co.

Afbeelding
Datum 08 januari 1857
Krant OP - Oostpost
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. (geen datum) Het Nederlandsch Indisch koopvaardijschip JADOEL WADOET (opm: ook wel JADUL WADOET), metende ongeveer 290 lasten en toebehorende aan den te Soerabaya woonachtigen Arabier Said Achmut bin Djafar al Sagaf en aan Said Saphi bin Alie al Habesy te Suratte, keerde in de maand september j.l. van Juda, met bestemming naar Singapore, terug, aan boord hebbend circa 1500 personen, meest allen hadjis, in de Brits-Indische bezittingen en Nederlands-Indische archipel te huis behorende, die met dien bodem de terugreis aannamen. Men stelle zich den toestand dier in zulk een nauw bestek opeen gepakte menigte voor. Nauwelijks kon ieder hunner, zowel op het dek als in den kuil, over één voet breedte beschikken en steeds moesten zij staande blijven en om te kunnen slapen elkander vervangen. De hitte, benauwdheid en morsigheid aan boord waren dan ook onverdraaglijk en er ontstonden besmettende ziekten onder die ongelukkige menigte, waarvan ongeveer 350 personen gedurende de reis de slachtoffers werden. Op de hoogte van Ceylon werd het schip lek en liep een der havens van dat eiland in om te repareren. Na dat dit geschied was, nauwelijks twee dagen in zee, of het lek openbaarde zich opnieuw. Alle hulpmiddelen aan boord, om het indringend water te lozen, uitgeput zijnde, keerde de gezagvoerder (opm: naam onbekend, kapt. George Challenger was in Jeddah overleden, zie JB 140257) naar Ceylon terug en zette het schip, zonder dat daarbij verder enige ongelukken plaats hadden, bij Point de Galle op het strand, alwaar het nu in reparatie ligt. De overgeschotene passagiers gevoelden intussen geen lust, om met hetzelve de reis voort te zetten en hebben naar andere gelegenheden uitgezien, om de plaatsen hunner bestemming te bereiken.
(opm: het fregat, ex-STAD GENT 1830, ex-PRINS VAN ORANJE 1832-1851 werd waarschijnlijk afgekeurd, zie ook JB 100957)

Afbeelding
Datum 12 februari 1857
Krant OP - Oostpost

Advertentie. Degenen die iets te vorderen hebben of verschuldigd zijn aan den boedel van wijlen George Challenger, in leven gezagvoerder van het Nederlands-Indisch schip JADOEL WADOET, gelieven zich te adresseren binnen 3 maanden na heden, aan den generale gemachtigde alhier.
Soerabaya, 9 februari 1857
W.H. Nash.

Afbeelding
Datum 14 februari 1857
Krant JB - Javabode

Advertentie. Overleed te Juddah (Arabia), den 4de augustus 1856, George Challenger, in leven gezagvoerder van het Nederlands-Indisch schip JADOEL WADOET, diep betreurd door zjjne familie en vrienden.
A.W. Challenger, geb. Hartog.
Soerabaya, 9 februari 1857

Afbeelding