Inloggen
LOEVESTEIN - ID 13109


Kroniekberichten

Datum 23 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 augustus. Volgens bericht van kapt. Schaap q.q, voerende het Nederlandse fregatschip LOEVESTEIN, was genoemde bodem de 6e mei jl. van Adelaïde (Australië)
vertrokken en de 19e juni daaraanvolgende te Valparaiso aangekomen, zijnde de reis alzo in het korte tijdsbestek van 44 dagen volbracht. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 08 maart 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Sydney, 19 november. Het alhier op heden van San Antonio (Z.A.) gearriveerde Nederlandse schoenerschip ST. HELENA, kapt. M. Sterkenburg, is de 7e dezer in aanzeiling geweest met het Nederlandse fregatschip LOEVESTEYN (opm: LOEVESTEIN), kapt. Schaap q.q, van Valparaiso naar Port Adelaïde bestemd. De ST. HELENA verloor daarbij kluiver- en buiten-kluiverboom, fokke- en voormarszeilra en bekwam nog ander schaden. De LOEVESTEYN verloor de fokkera.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1856
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Deal zeilklaar op 29 september het schip LOEVESTEIN, kapt. Bodeker, van Londen naar Sydney. (Red: het bericht, alsof dit schip anker en ketting had verloren, was onjuist.)

Afbeelding
Datum 15 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 juli. Het schip (opm: bark) WATERGEUS, kapt. W.H. Kramer, van Banjoewangie alhier in het Oosterdok aangekomen, is in het Groot Noord-Hollandsch Kanaal in aanvaring geweest met het schip (opm: fregat) LOEVESTEIN, kapt. E.J. Bödeker, en heeft daardoor belangrijke schade aan de boeg bekomen.

Afbeelding
Datum 27 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 januari. Vrachten. Sedert de laatste mail kwamen vele vrachtzoekende schepen in onze wateren, tengevolge waarvan de vrachten een dalende neiging aangenomen hebben. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
naar Nederland: Nederlands PRINSES SOPHIA à NLG 85 voor koffij, NLG 90 voor suiker en NLG 95 voor lichtgoed te Samarang naar Rotterdam, Nederlands ALCYONE à NLG 90 voor koffij te Padang naar Amsterdam, Nederlands NAGASAKI à NLG 82,50 voor suiker en NLG 77,50 voor rijst hier en op de kust naar Rotterdam; Nederlandse AGNETA en LOEVESTEIN à NLG 85 voor suiker en NLG 80 voor koffij en rijst, de eerste hier en te Samarang en de andere te Indramayoe en te Samarang naar Amsterdam te laden; Nederlands JOAN à NLG 90 voor koffij en lichtgoed te Padang naar Rotterdam. Te Samarang werd Nederlands VALPARAISO à NLG 90 voor koffij opgenomen.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden de volgende schepen naar Nederland bevracht: Nederlands MARIA ADOLPHINA, JOHANNA MARIA en KOSMOPOLIET à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij op de kust te laden; Nederlands DOGGERSBANK rijst naar China; Nederlands LAMINA ELISABETH, onlangs van Japan teruggekeerd, wordt door de Factorij tot maatschappij conditiën naar Nederland beladen.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en MARGARET WEST zijn te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, ZEPHIR, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, SARA ALIDA MARIA, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM en HENRIETTE GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 05 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 27 mei. Het alhier van Batavia aangekomen Nederlandse fregatschip LOEVESTEIN, kapt. C. Vonck, heeft de voorsteng verloren en meer andere schade bekomen. Nadat in een en ander voorzien is, heeft het de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 28 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 oktober. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben weinig bevrachtingen plaats gehad, doch was echter enige verbetering te bespeuren.
NOORD-BRABANT bekwam NLG 45 voor rijst en suiker en NLG 40 voor thee, te Indramaijoe en hier te laden. ST. MICHAËL NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor koffij en NLG 45 voor rijst op de kust te laden. BEURS VAN ROTTERDAM NLG 50 voor suiker en NLG 45 voor rijst op de kust te laden voor Rotterdam. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd gecharterd VRIENDENTROUW tot NLG 55 voor thee en suiker op de kust te laden voor Amsterdam; HENRIETTE ELISABETH SUSANNE NLG 55 voor suiker te Passaroean en NLG 70 voor arak hier te laden voor Rotterdam; KOSMOPOLIET NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij en thee te Soerabaija en Passaroeang te laden. JACOBUS NLG 60 voor suiker op de kust en NLG 55 voor thee hier te laden en CATHARINA MARIA NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden. COSMOPOLIET bekwam NLG 55 voor suiker en koffij te Samarang en op de kust te laden. ARLEQUIN (324 ton) bekwam NLG 10.000 voor een reis naar de Golf van Perzië en terug. HELMERS vertrok naar Makassar, MARIA CATHARINA, MARIA AGNES en ADÈLE laden voor eigen rekening. DOROTHEA HENRIETTE werd door het gouvernement ingehuurd voor transport van troepen naar Banjermassing, terwijl de 17 volgende schepen voor de tweede Bonische expeditie zijn ingehuurd, als:
PHILIPS VAN MARNIX, WILLEM DE EERSTE, JOHANNA, ZAANSTROOM, BULGERSTEIN, LOEVESTEIN, SINT JAN, AEGIDIA EN PAULINE, LOUIS MEIJER, IDA WILHELMINA, GEERTRUIDA MARIA, STAATSRAAD COMM. VAN EWIJCK, STAD DOKKUM, CANTON, JACOBA HELENA, BIESBOSCH en ROBERTUS HENDRIKUS.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, DERKINA TITIA, ZEEPLOEG, DRIE GEBROEDERS, CHRISTINA HELENA, JAN VAN BRAKEL, IJSSEL, CORNELIA EN GEERTRUIDA. LOUISA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), DOLFIJN en HENRIETTE doen kustreizen.
Het Engelse schip SPIRIT OF THE AGE met averij alhier binnengelopen is afgekeurd en met deszelfs inventaris op vendutie verkocht voor NLG 12.000. Het Bremer schip FIDES en het Hamburger schip HERSCHEL zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: JULIE CLAIRE, AGATHA EN MARIA, PAULINE, EDOUARD MARIE, PRINS MAURITS, TONIA, KOERIER, EUTERPE, WALCHEREN, DOELWIJK, MINISTER PAHUD, ELIZABETH, ANNA EN ELISE, en SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 28 juni 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 mei. Vrachten. Gedurende de afgelopen maand hebben de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats gehad: WELTEVREDEN te Soerabaija bevracht tot NLG 70 per last voor suiker en NLG 52,50 voor tabak naar Rotterdam. MAASSTROOM laadde hier tot NLG 76,50 voor suiker en NLG 35 voor koperen duiten te Soerabaija en Passaroeang te laden naar Rotterdam. STELLA MARIS (307 ton) tot 45 doll. centen per pikol voor rijst naar Hongkong of Macao. De COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HELM is bevracht door de Factorij tot NLG 70 voor suiker te Soerabaija en NLG 80 voor koffij te Padang te laden en NLG 30 voor tin naar Rotterdam. AEGIDIA EN PAULINA (747 ton) tot 54 doll. centen voor rijst naar Hongkong, Macao of Whampoa. ANTOINETTE SERAPHINE (373 ton) 47½ doll. centen voor rijst naar Hongkong. ROBERTUS HENDRIKUS NLG 82,50 voor koffij te Padang en NLG 30 voor tin hier te laden naar Rotterdam. VOORWAARTS (706 ton) 54 doll. centen voor rijst, hier te laden, naar Hongkong of Macao. HOLLANDS TROUW vertrekt naar Hongkong. CANTON werd te Soerabaija naar Rotterdam vervracht tot NLG 75 voor suiker en NLG 60 voor tabak te Amsterdam te leveren. De BULGERSTEIN is bevracht tot NLG 82½ voor suiker van Tjilatjap en tot NLG 90 voor koffij van Padang naar Amsterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: BIESBOSCH, JOHANNA, LOUIS MEIJER, ESTAFETTE, DE ZWIJGER, WATERLOO, PHILIPS VAN MARNIX, PAULINA, AZIA, CATHARINA WILHELMINA, LOEVESTEIN, ARLEQUIN, en ZAANSTROOM.
De IJSSEL, DRIE GEZUSTERS, JAN PIETERSZOON KOEN, JACQUELINE en ELIZE, JHR. MR. V.D. WALL VAN PUTTERSHOEK en HOLLANDIA doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 01 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 21 november. Het Nederlandse schip LOEVESTEYN (opm: fregat LOEVESTEIN), kapt. C. Vonck, van Batavia naar Amsterdam, is de 30e oktober lek in de Tafelbaai binnengelopen.

Afbeelding
Datum 02 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop, 21 november. Het Nederlandse schip (opm: fregat) LOEVESTEIN, kapt. C. Vonck, van Batavia naar Amsterdam, is de 31e oktober in Tafelbaai binnengelopen, lekkende en verplicht om een gedeelte der lading te lossen om te repareren. Binnen enige dagen zal dit schip deze haven weder verlaten.

Afbeelding
Datum 04 mei 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 3 mei in het Notarishuis aan de Geldersche Kade te Rotterdam:
-       1/3 Aandeel in het fregatschip LOEVESTEIN, kapt. C.J.D. Hulshoff, boekhouders de heren Bonke & Co. te Rotterdam, groot 736 tonnen of 389 lasten. Op reis van Rotterdam naar Batavia, om NLG 12.100 verkocht.
-       1/24 Aandeel in het fregatschip JEDO, kapt. T.W. van Rossen, boekhouders de heren Bonke & Co. te Rotterdam, groot 755 tonnen of 399 lasten. Op reis van Java naar Rotterdam, om NLG 2.000 verkocht.
-       1/24 Aandeel dito, om NLG 2.050 verkocht.
-       1/24 Aandeel dito, om NLG 2.000 verkocht.
-       Twee 2/20 aandelen in het barkschip HENDRIKA, kapt. A.J. Bus, boekhouder de heer Henri J.L. Minderop, te Rotterdam, groot 752 tonnen of 397 lasten. Liggende te Soerabaja. Ieder om NLG 2.800 verkocht.
-       1/50 Aandeel in het barkschip CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer, boekhouders de heren De Cock en Hop te Rotterdam, groot 722 tonnen of 381 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 900 verkocht.
-       1/50 Aandeel in hetzelfde schip, om NLG 1.100 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het fregatschip PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, kapt. ….., boekhouder de heer H. Veder te Rotterdam, groot 851 tonnen of 449 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 2.755 verkocht.
-       1/16 Aandeel dito, om NLG 2.745 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het fregatschip TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Bergman, boekhouder de heer H. Veder te Rotterdam, groot 554 tonnen of 293 lasten. Liggende te Soerabaja, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, om NLG 3.005 verkocht.
-       1/16 Aandeel dito, om NLG 2.995 verkocht.
-       1/16 Aandeel in het barkschip HENDRIKA, kapt. A. van der Valk, boekhouders de heren J.R. Veder en Zoon, te Rotterdam, groot 667 tonnen of 352 lasten. Op reis naar Java, terug bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, om NLG 2.220 verkocht.
-       1/20 Aandeel in het barkschip ZEEMANSHOOP, kapt. ….., boekhouders de heren J.R. Veder & Zoon te Rotterdam, groot 711 tonnen of 376 lasten. Liggende te Rotterdam, om NLG 1.500 verkocht.

Afbeelding
Datum 08 februari 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 6 februari. Het Nederlandse schip LOEVESTEIN, kapt. Hulsthof (opm: fregat, kapt. C.J.D. Hulshoff), van Java alhier binnen, verloor zeilen, verschansing enz.

Afbeelding
Datum 11 juni 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 14 schepen:
- Voor Rotterdam: ELLINA, kapt. A.F. Lammerts; ADRIANA PETRONELLA, kapt. A.A. de Breuk; ELISABETH, kapt. J. Storm; ALBLASSERWAARD, F.L. Zack.
- Voor Amsterdam: GERREDINA WILHELMINA, kapt. C. van der Zee; GERARD PIETER SERVATIUS, kapt. J. Wamsteker; CONSTANCE, kapt. M. Kimmerer; LOEVESTEIN, kapt. C.J.D. Hulsthoff; IDA ELISABETH, kapt. W. Dooren; AZIA, kapt. O.A. Trappen.
- Voor Dordrecht: EMILIE, kapt. J.A. Bruinzeels.
- Voor Schiedam: L.J. ENTHOVEN, kapt. N. Koens.
- Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Crucq; SUSANNA ELISABETH, kapt. D.H. van der Heijde.

Afbeelding