Inloggen
HARMONIE - ID 13034


Kroniekberichten

Datum 17 september 1819
Krant GHC - 's Gravenhaagsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brugge, 14 september. Sedert enige dagen ziet men hier ene menigte schepen binnen onze haven aankomen, waarvan men geen denkbeeld gezien heeft sedert den Amerikaanse oorlog, waaronder enige voor rekening van de heeren broeders Synave (opm: Sinave), De Lescluze en zoon, Saney, Moke, Craene, Belpaire, en een groot gedeelte voor rekening of aan de consignatie van Mr. De Baere, nieuw koophandelhuis, dat zich alhier kortelings geplaatst heeft; dit geeft een levendig uitzicht en trekt veel wandelaars langs den kant waar die liggen, om de werkzaamheden van het lossen na te zien. Het schip de DIANA, zal in 't kort gereed zijn om ene tweede reis naar Batavia aan te nemen, en men verzekert dat het schip de JONGE PIETER daarna zal opgetakeld worden, waarna men met de HARMONIE ook enen aanvang zal nemen om op te timmeren en op Batavia te varen; dus met de ZELIMA, die zich thans te Batavia moet bevinden of reeds op de terugreis is, ene ongemene uitrusting van vier Oost-lndiënvaarders zal uitmaken voor rekening van de achtingswaardige heeren broeders Synave. Men verwacht met genoegen het pink-schip LA JEUNE ANETTE, kapitein van den Broeke, van Batavia, aan de heren de Lescluze en Zoon, welk reeds te Ostende binnen gekomen is.

Afbeelding
Datum 03 mei 1828
Krant JAP - Journal d'Anvers et de la Province

Op 30 april werd op de werf van Van Gheluwe, te Brugge, tewatergelaten het schip DE GRAAF DE BAILLET, voor reder Sinave. (opm: dit fregat had als L’HARMONIE vanaf december 1822 in Brugge opgelegd gelegen, en werd na een grondige onderhoudsbeurt als GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET onder kapt. C. Valcke weer in de vaart gebracht; het vertrok op 1 augustus 1828 vanuit Brugge met militairen naar Batavia)

Afbeelding
Datum 06 januari 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Den 2 januari is te Batavia gearriveerd het schip (opm: fregat) GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET, kapt. C. Valcke, den 1 augustus vertrokken van Brugge, en den 3 januari het schip NEDERLANDSCH KONINGIN, kapt. W. Verloop, met vier passagiers, den 27 augustus vertrokken van Rotterdam.

AH 070129
Amsterdam, 6 januari. Men herinnert zich, dat de nieuwspapieren melding gemaakt hebben van de ontmoeting van het Nederlands schip de VERWISSELING, van Lissabon komende, met een Moorse kaper. Wij zijn thans in de gelegenheid onze lezers mededeling te doen van het antwoord, dat door de Keizer van Marokko gegeven is op de vertogen, welke deswegens door de Nederlandse consul-generaal te Tanger zijn gedaan, nadat hij kennis bekomen had van het gebeurde. Zie hier hetzelve:
In naam van de goedertieren en genadige God aan de Nederlandse consul, vol openhartigheid, salut. Onze majesteit heeft uw brief ontvangen en zich daarvan wel doordrongen. Het gedrag van de kapitein van onze kaper is geweest dat van een onbeleefde man, zonder opvoeding, die niet wist wat hij deed. Wij hebben dezelve daarvoor ernstig berispt en hebben aan alle de bevelhebbers van onze gewapende schepen hun woord doen geven, dat zij geen geweldenarijen meer zullen plegen tegen de schepen van de mogendheden, met welke onze majesteit in vrede en goede verstandhouding is. Salut.
De eerste dag van de maand Hemad de eerste (9 november 1828)

Afbeelding
Datum 22 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 augustus. Het schip GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET, kapt. C. Valcke, van Sourabaya naar Brugge, was den 11 dezer op de hoogte van Falmouth.

Afbeelding
Datum 03 juni 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 juni. Het schip DE GRAAF DE BAILLET (opm: fregat, GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET), kapt. C. Valcke, van Brugge naar Batavia, is de 25e mei, bezig zijnde de haven van Ostende uit te zeilen, door de bliksem getroffen, waardoor de zeilen gescheurd en de boegspriet, kluiverboom enz. zwaar beschadigd zijn geworden.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 27 oktober. Heden arriveerden alhier het schip GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET, kapt. C. Valcke, de 4 juni vertrokken van Ostende, en het schip WILHELMINA, kapt. H.B.V.M. Ruijsch, met een passagier, de 23e juni vertrokken van Hellevoetsluis.

Afbeelding
Datum 03 mei 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 mei.
De 1e dezer, des morgens, zeilde DE HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. K. den Boer, naar de Noordzee.
Het schip DE GOUVERNEUR, kapt. L. Vincke (opm: fregat, kapt. L. Vink), van Amsterdam naar Batavia, te Portsmouth binnen, heeft de 24e april de reis voortgezet.
Te Vlissingen is de 28e april ter rede gekomen Zr.Ms. stoomschip CURAÇAO, commandant J. le Jeune.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 augustus. Gisteren is alhier aangekomen het Nederlandse schip BELLONA, kapt. R. Rolufs, van Rotterdam vertrokken de 6e mei.
Heden zijn alhier aangekomen het Nederlandse schip GOUVERNEUR, kapt. L. Vink, van Portsmouth vertrokken de 24e april, het dito schip MARIA, kapt. J. Pronk, met Zr.Ms. troepen, van d’Elmina vertrokken de 7e juni, en het dito schip HENRIETTE EN HENRY, kapt. K. Spiegelberg, met twee passagiers, van Amsterdam vertrokken de 20e februari.

Afbeelding
Datum 16 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam 15 maart. Kapt. L.A.J. Boulet, van Batavia in Texel binnen, rapporteert in Straat Sunda gepraaid te hebben den 18 november (opm: 1836) het schip ANNA EN LOUISA, kapt. J.K. de Jong, en een bark, waarschijnlijk CLARA HENRIETTA, kapt. J. Blokziel, en den 22 het schip ABEL TASMAN, kapt. H.H. Zijlstra, alle drie van Amsterdam naar Batavia; den 21 januari, liggende te Ascuncion, het schip GOUVERNEUR, kapt. L. Vink, van Batavia naar Amsterdam, en den 9 dezer, op de hoogte van Wight, het schip DILIGENCE, kapt. H. Bos, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1837
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 oktober. Den 13de dezer zijn te Texel uitgezeild de schepen GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. Kortrijk, EGMOND (opm: ex-GOUVERNEUR, van fregat vertuigd in bark), kapt. Vink en OOST-INDIËN, kapt. Blom, alle drie naar Batavia.

Afbeelding
Datum 24 maart 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 maart. De 20e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark EGMOND, kapt. L. Vink, vertrokken van Amsterdam de 13e oktober, en het dito schip SUSANNA, kapt. F.J. Hoffman, vertrokken van Amsterdam de 6e november.
Heden is hier aangekomen het dito schip OUD ALBLAS, kapt. J.E. Strumphler, met een passagier en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 5e december.

Afbeelding
Datum 06 december 1838
Krant ZP - Zeepost

Aangaande het schip EUPHRASIE, kapt. Valck (opm: schoener, Belgische vlag, kapt. Valcke), van Marseile naar Antwerpen – zie nommer 253 – wordt van Salcombe in dato 29 november nader gemeld, dat hetzelve die nacht in de Bigbury baai (opm: Bigbury-on-Sea, 50º16’ NB 03º52’ WL), bij het eiland Borough, onderste boven aan strand gedreven en geheel in stukken geslagen en de equipage hoogstdenkelijk daarbij verdronken is, hebbende van dezelve sedert niets vernomen.
Het bericht aangaande het schip GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET, kapt. Valck (opm: fregat, kapt. L. Valk), van Ostende naar Batavia, hetwelk mede in de Bigbury baai onderste boven zoude zijn aangedreven – zie ons nommer 253 (opm: 041238, en zie ook ZP 071238) – is vermoedelijk geheel onjuist en verward met bovenstaande tijding opzichtens het schip EUPHRASIE, hebbende kapt. Valck vroeger het schip GOUVERNEUR GRAAF DE BAILLET gevoerd, doch is hetzelve na sedert de naam van GOUVERNEUR gehad te hebben, thans onder die van EGMOND, kapt. L. Vink, bekend en ligt voor deze stad (opm: Amsterdam) in het Westerdok. Enige papieren van kapt. Valck, nog zijn vroeger schip voerende en zich nu aan boord der EUPHRASIE bevindende, hebben waarschijnlijk deze verwarring doen ontstaan.

Afbeelding
Datum 06 mei 1840
Krant ZP - Zeepost

Volgens brief van het Nieuwe Diep van de 5e mei had de loods, welke het schip MARIA FREDERIKA, kapt. De Weerd, van Suriname, heeft binnengebracht, gerapporteerd een loods te hebben over gezet aan boord van het schip (opm: bark) EGMOND, kapt. Vink, van Batavia naar Amsterdam. Hetzelve zeilde met geschaalde (opm: aan de buitenzijde met verticale, rondgevormde delen versterkte) fokkemast en zou waarschijnlijk wegens tegenwind onder Duins (opm: The Downs) ten anker gaan. (opm: vermoedelijk was de fokkemast tijdens de reis gescheurd en tijdelijk versterkt).

Afbeelding
Datum 10 februari 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 februari. de 6e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark EGMOND, kapt. L. Vink, vertrokken van Amsterdam de 21e augustus.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip ABEL TASMAN, kapt. H.H. Zeijlstra, vertrokken van Amsterdam de 25e juli.
(opm: twee zeer lange reizen; mogelijk hebben beide schepen ergens schade moeten herstellen)

Afbeelding
Datum 30 maart 1841
Krant JC - Javasche Courant

Advertentie. Op bodemarij benodigd NLG 18.000 à 20.000 ten behoeve van het Nederlandse barkschip EGMOND, kapt. Vink.
Adres te Soerabaija bij Manuel & Co.

Afbeelding
Datum 26 juni 1841
Krant JC - Javasche Courant

Advertentie. De vertimmeringen aan het schip EGMOND, gevoerd door kapt. E. Vink, liggende te Soerabaija, thans waarschijnlijk voltooid zullende zijn, wordt genoemde bodem nogmaals voor vracht naar Nederland aangeboden.
Adres: Nolthenius & Co.

Afbeelding
Datum 14 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: EGMOND, kapt. L. Vink, van Batavia met indigo, koffie, peper, huiden, tabak en arak; SUSANNA MARIA, kapt. E. Meyer, van Suriname met suiker en katoen; TRITON, kapt. J.J. Kiers, van Suriname met suiker, katoen, rum en thym.

Afbeelding
Datum 13 september 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J.E. Lublink, F. der Kinderen, H.J. Rietveld. G.W. Sesink Cle, A. van der Sluys en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 26e sept. 1842 des avonds ten 6 ure te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte verkopen: een extra ordinair welbezeild barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd EGMOND, gevoerd door kapt. L. Vink; volgens Nederlandse meetbrief lang 28 ellen, 75 duimen, wijd 6 el 8 duimen, hol 4 el 91 duimen en alzo gemeten op 201 lasten. Breder bij inventaris en bericht bij bovengemelde makelaars en de cargadoors De Vries & Co.

Afbeelding
Datum 28 september 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Verkoping van schepen op maandag 26 september in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ: een welbezeild barkschip EGMOND, kapt. L. Vink. NLG 8.500. In slag NLG 2.600. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: EGMOND, kapt. J. Kernkamp, van Suriname met suiker en katoen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1845
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 22 februari. Gearriveerd: EGMOND (opm: bark, zie AH 260245), kapt. G.W. Kernkamp, van Suriname vertrokken 22 december.

Afbeelding
Datum 26 februari 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga lijsten. Amsterdam. Suriname, EGMOND, kapt. G.W. Kernkamp: 386 v. suiker, 1 partij oud koper en tin, Thym Rothuys en Co.; 50 v. suiker, Broen en Co.; 35 v. suiker, P. Wachter en zoon, te Rotterdam; 37 b. katoen, 1 partij kwassiehout, order. (opm: dit was de laatste lading van de bark met bouwjaar < 1809 en mogelijk 1800; op 11 juli 1845 werd de zeebrief van de EGMOND geretourneerd onder vermelding ‘schip wordt gesloopt’)

Afbeelding